Putovanje
Moderator: anex
-
Bugs Bunny-ica
#1 Putovanje
Šta od odjeće, obuće itd. i koliko iste ponijeti na putovanje u Italiju, Španiju i Francusku? Putovanje je sada u septembru, dakle prelaz iz ljeta u jesen, pa me zanima da li ponijeti više ljetne ili jesenje/zimske odjeće. Također, prijedlozi vezani za hranu, piće, uslove u hotelima su više nego dobrodošli. Zamolila bih samo one koji imaju iskustva sa sličnim da daju svoj komentar.
Hvala svima.
P.S. Nadam se da sam temu postavila u pravu oblast, budući da ne mogu da pronađem podforum Putovanja.
Hvala svima.
P.S. Nadam se da sam temu postavila u pravu oblast, budući da ne mogu da pronađem podforum Putovanja.
-
Drndo
#3 Re: Putovanje
Bugs Bunny-ica wrote:Šta od odjeće, obuće itd. i koliko iste ponijeti na putovanje u Italiju, Španiju i Francusku? Putovanje je sada u septembru, dakle prelaz iz ljeta u jesen, pa me zanima da li ponijeti više ljetne ili jesenje/zimske odjeće. Također, prijedlozi vezani za hranu, piće, uslove u hotelima su više nego dobrodošli. Zamolila bih samo one koji imaju iskustva sa sličnim da daju svoj komentar.
Hvala svima.
U augustu sam imao turu koja je isla preko Italije , Svicarske na Francusku pa Njemacku i nazad. Ono svaki dan neki drugi hotel i grad cca 15 dana.
Sto se tice odjece buduci da sam musko mogu samo sa svog aspekta govoriti
Sto se hrane i smjestaja tice , probajte svasta , lijepo je otici koju noc u kakav fancy restoran i kvalitetno plaiti , ali isto tako i svratiti u macdonalds i auto grill na putu. Hrana je bila ok do dobra pa tu i tamo super , nisam naisao da negdje bude da kazes ne moze se jesti ili da ne valja.
Smjestaj trazi prije centra bilo kojeg grada , u centru je skupo a smjestaj ravan 0. Proveo jednu noc tako nisam oka sklopio , bilo usko neuredno , bucno , neudobno ...
Ali smjestaj par km prije samog centra je bio daleko jeftiniji i daleko bolji tako da sam ostatak putovanja proveo u takvim hotelcicima i bilo je super , ono fino cisto udobno , dobro kupatilo , nema se sta prigovoriti.
Taj vid godisnjeg mi se jako svidio , tako da cu vjerovatno nesto na slican fazon i iduceg ljeta.
-
Zoya
#4 Re: Putovanje
Dobra tema.
Mene interesuje sta ponjeti od odjece Oktobra/Novembra u Istanbulu?
Preporuke, sta vidjeti, sta zaobici, sta probati od hrane, koje restorane obici, etc..?
Preporuke, sta vidjeti, sta zaobici, sta probati od hrane, koje restorane obici, etc..?
-
Bugs Bunny-ica
#5 Re: Putovanje
[quote="Zoya"]Dobra tema.
Preporuke, sta vidjeti, sta zaobici, sta probati od hrane, koje restorane obici, etc..?[/quot
Ja sam bila u julu tako da ti što se tiče odjeće baš i ne mogu pomoći, ali mislim da je vrijeme isto kao i u nas, barem je tako što se tiče ljetnog perioda.
Šta vidjeti: Plavu džamiju, Aja Sofiju, Kapali čaršiju, Arheološki muzej Istanbula, Topkapi palaču, Dolmabahče palaču.
Cijene ulaznica za ove objekt su: Aja Sofija 10 E, Arheološki muzej 5 lira ili eura, Topkapi 10 E, Dolmabahče čini mi se isto, za Kapali čaršiju i Plavu džamiju se ne naplaćuje ulaz. U svakom slučaju provjeri ovo za Plavu džamiju.
Ako ideš sa grupom otprilike za 25-30 E možeš da posjetiš Plavu džamiju, Aja Sofiju, Hipodrom, Kapali čaršiju-ovo je sve jedna tura, za 20-30 E možeš otići na krstarenje Bosforom. Ja ti preporučujem da ideš sama (osim kada se ide na krstarenje), jer ćeš puno više vidjeti nego kad ideš sa grupom. Ja sam tako uradila, doduše imala sam društvo još jedne osobe, i ispalo je sjajno. Kupili smo kartu Istanbula i sami išli kroz grad. Tramvaj ide kroz cijeli grad, a nije ni skup oko 1,5L (1,5 KM).
Šta zaobići: ne znam šta da ti kažem. Čini mi se da nismo imali dovoljno vremena da bilo šta "zaobilazimo". Možda jedino trgovce na Kapali čaršiji koji će te ubjeđivati da ti prodaju original Pradinu torbu
, i uvijek prije nego što bilo šta kupiš pitaj za cijenu, jer koliko sam ja vidjela nigdje nama navedene cijene, osim u buticima. Ovo ti kažem da ti se ne bi desilo kao i meni, da ti za hljeb, vodu, sir i đem naplate 25 E.
Hrana: ako voliš meso i začinjeno Istanbul će ti dobro doći. Meni nije, upravo iz navedenih razloga
. Restorana imaš na svakom koraku, barem je tako bilo u dijelu u kojem smo mi bili (na Taksimu-prelijep dio Istanbula i ako budeš išla obavezno ga posjeti. Tu je Ataturkov trg, zatim ulica Istiklal koja je otprilike dva do tri puta veća od Ferhadije sa obiljem trgovina i restorana). Također, u blizini je i Bešiktašev stadion, Dolmabahče palača te hoteli poput Hiltona.
Ako imaš još nekih pitanja bujrum.
Preporuke, sta vidjeti, sta zaobici, sta probati od hrane, koje restorane obici, etc..?[/quot
Ja sam bila u julu tako da ti što se tiče odjeće baš i ne mogu pomoći, ali mislim da je vrijeme isto kao i u nas, barem je tako što se tiče ljetnog perioda.
Šta vidjeti: Plavu džamiju, Aja Sofiju, Kapali čaršiju, Arheološki muzej Istanbula, Topkapi palaču, Dolmabahče palaču.
Cijene ulaznica za ove objekt su: Aja Sofija 10 E, Arheološki muzej 5 lira ili eura, Topkapi 10 E, Dolmabahče čini mi se isto, za Kapali čaršiju i Plavu džamiju se ne naplaćuje ulaz. U svakom slučaju provjeri ovo za Plavu džamiju.
Ako ideš sa grupom otprilike za 25-30 E možeš da posjetiš Plavu džamiju, Aja Sofiju, Hipodrom, Kapali čaršiju-ovo je sve jedna tura, za 20-30 E možeš otići na krstarenje Bosforom. Ja ti preporučujem da ideš sama (osim kada se ide na krstarenje), jer ćeš puno više vidjeti nego kad ideš sa grupom. Ja sam tako uradila, doduše imala sam društvo još jedne osobe, i ispalo je sjajno. Kupili smo kartu Istanbula i sami išli kroz grad. Tramvaj ide kroz cijeli grad, a nije ni skup oko 1,5L (1,5 KM).
Šta zaobići: ne znam šta da ti kažem. Čini mi se da nismo imali dovoljno vremena da bilo šta "zaobilazimo". Možda jedino trgovce na Kapali čaršiji koji će te ubjeđivati da ti prodaju original Pradinu torbu
Hrana: ako voliš meso i začinjeno Istanbul će ti dobro doći. Meni nije, upravo iz navedenih razloga
Ako imaš još nekih pitanja bujrum.
- mofo33
#6 Re: Putovanje
joooooooooooooj, ponesite para, to je najvaznije
ja ponesem na put samo neseser higijene
+najstarije i najmrze cipele
+ za maximum tri dana starih prnja (sve moguce meteoroloske (ne)prilike)
i onda na licu mjesta kupim novu garderobu (bacim sve starudije)
-
Bugs Bunny-ica
#7 Re: Putovanje
mofo33 wrote:joooooooooooooj, ponesite para, to je najvaznije![]()
hahaha pametno i kreativno.
-
Bugs Bunny-ica
#8 Re: Putovanje
Zanima me kakve su cijene prvenstveno hrane, a onda i svega ostalog?
- Miss D
#9 Re: Putovanje
Koliko se ja sjecam,
cijene po restorancicima su bile pristupacne i ok.
Ne mogu se sjetiti tacno nekog primjera,
mozda ce neko ko je bio tamo u skorije vrijeme
U vrijeme rucka/vecere, konobari onako izadju ispred restorana i pokusavaju uhvatiti kakvu musteriju, napadno naravno
Meni se desavalo, prijateljica i ja, da se cak i tamo mozemo cjenkati i dobiti "special price"
Ne znam koliko tacno ostajes,
ali pripremi se na to da neces uspjeti sve obici i vidjeti. Nazalost
Istanbul je prelijep i ogroman i uvijek ce ti ostati nesto... no zato ces imati razlog da odes opet

cijene po restorancicima su bile pristupacne i ok.
Ne mogu se sjetiti tacno nekog primjera,
mozda ce neko ko je bio tamo u skorije vrijeme
U vrijeme rucka/vecere, konobari onako izadju ispred restorana i pokusavaju uhvatiti kakvu musteriju, napadno naravno
Meni se desavalo, prijateljica i ja, da se cak i tamo mozemo cjenkati i dobiti "special price"
Ne znam koliko tacno ostajes,
ali pripremi se na to da neces uspjeti sve obici i vidjeti. Nazalost
Istanbul je prelijep i ogroman i uvijek ce ti ostati nesto... no zato ces imati razlog da odes opet
-
Zoya
#10 Re: Putovanje
Cekaj nije mi jasno ovo oko cijena bunny-ce, kazes pitaj za cijenu ( pa zar te nemoze svakako slagati za cijenu ako vec ista nije napisana)?
Cula sam da nije pametno nositi pasos uza se jer postoji mogucnost kradje? Ovo kako u hotelima tako i na ulici
Cula sam da nije pametno nositi pasos uza se jer postoji mogucnost kradje? Ovo kako u hotelima tako i na ulici
- Cyber-harambashica
#11 Re: Putovanje
u SEVERNOJ Italiji je sad DA SE SMRZNES
-
Bugs Bunny-ica
#12 Re: Putovanje
A naravno da može, ali ako ti se čini prevelika otiđi u drugu trgovinu i ponovo pitaj.. Tako ćeš otprilike znati koja je realna cijena (manje-više cijene su kao i kod nas).Zoya wrote:Cekaj nije mi jasno ovo oko cijena bunny-ce, kazes pitaj za cijenu ( pa zar te nemoze svakako slagati za cijenu ako vec ista nije napisana)?
Tačno, postoji mogućnost krađe i u hotelu i na ulici, s tom razlikom da u hotelu možeš iznajmiti sef za 20 E koje ti vrate kada napuštaš hotel (za svaki slučaj pitaj da li vraćaju novac). U sefu su ti stvari sigurne, barem je tako bilo s mojim.
Iako sam imala sef pasoš i novac sam nosila sa sobom. Ne znam koliko je to bilo pametno, jer sam imala priliku prisustvovati karađi u tramvaju