putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Lucie

#1 putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Lucie »

na ovaj topic me naveo odnekle iskopirani text i postavljen tu. posto tolik neistinih stvari sam pronasla kopiram dopunimi mozda bude zanimlivo porediti vase iskustva sa psima po svetu.

izvinjavam se necu visem pokusala sma progutati ogrlice kod pasa :lol: ali ovo nemogu

PSI U FRANCUZKOJ:

ŽIVOT U GRADU
Nemaju svi psi sreću da žive na selu.
neznam ni jednog sretnog psa na selu, da su osudeni na jednu bastu, na jedni mirisi i na svakodnevnicu. Nasi psi jedva cekaju da idemo u grad i to imaju bastu 4OOO m kvadratnih. lete u auto puni srece jer parkovi, ljudi, grad, restoran uzivaju utome sto se nesto desava.
Da bi ostali u formii, gradski psi trebalo bi da izlaze četiri puta dnevno, što je suviše često za gazdu koji radi. Uglavnom, pas ima prava na dve šetnje, jednu jutarnju, drugu krajem dana, sa ponekad poslednjom malom šetnjom krajem večeri. To može biti dovoljno, sem ako ne osudimo psa na šetnju po kući posle obroka, na povocu.
svaki pas se divno prilagodi svom vlastniku,nece biti odusevljen zaboravljen celi dan u kuci alizna da dolazi vikend i da ce sa svojim gazdom provoditi divne dane. Upravo ratujem sa gripom neznam dali je to svinska gripa :lol: ali je to gripa kao svinja :lol: :lol: :lol: svi psi su primili da imamo ukratku setnju ujutru i jednu kratkunavecer. valjaju se pored mene na krevetu i su sretni su samnom i znaju da za 5 dana cemo opet ludovati parkovima i obilaziti grad.
U Francuskoj, izvesni gradovi nastoje da vode računa o psima stvarajući odvojeni prostor, što je inicijativa koju bi valjalo mnogo više oponašati. lako im je zabranjen pristup u parkovima, vrtovima i prodavnicama hrane, naše pratioce tolerišu u ostalim prodavmcama i često u restoranima,nasuprot onome što se dešava u SAD.
bas bi me zanimalo ko pisao ovo. pse samzavoljela kada sam zivjel au francuzkoj. pas tamo moze svuda i moze sve. sjedi u korpi u super marketu i ljudi pored njeg abacaju hranu inikome nista /nekazem da bas to odobravam / ali to je francuzka. Jedinu tablu zabranu pasa sam videla pored aifelskog tora i na njemu oko 8 pasa :lol: parkove?? smao ako park sluzi i kao zoo su ZAMOLJENI vlastnici da pas je na povodcu. u restoran naravno najnormalnija stvar. Ili lion,nice i pariz kde sam zivjela nisu u francuzkoj ili taj koto pisao tamo nikada nije bio.
U gradu, jedino mali psi koji se nose u torbi i psi-vodiči za slepe imaju prava da udju u metro i autobus. U pariskoj regiji, RER (regionalna ekspresna mreža) dopušta ulaz psima na povocu. U Belgiji i Švajcarskoj, psima je dozvoljen ulazak u gradski prevoz, ali najveći plaćaju svoje mesto.
u celoj evropskoj unii mogu psi svih velicina u sve gradske prevoze i svi i taj najmanji u torbi mora imati svoju kartu.velki psi morajuimati korpu i povodac i vozac ima pravo na jendo vozilo neprimiti vise od jednog psa radi sigurnosti
Ako telefonirate nekoj taksi stanici, uvek ćete naći vozača spremnog da prihvati psa; ipak, uputno je naznačiti veličinu životinje.
to se mora uvjek naglasiti zbog alergicara i zbog higiene

tako da sa svojim ljubimcima se sigurno nemorate bojati putovati u francuzkoj. svaki hotel,penzion ce vas primiti bez ikakih briga. Sa nasim psima putujemo stalno po celom svetu malo nasih iskustva:

Do danas sam najvetse probleme sa hotelima imala u svedskoj. sto me iznenadilo tolika drzava toliki odnos u sve prirodno i mi za vreme izlozbe nismo pronasli nijedan hotel. na kraju smo nocili u danskoj i dolazili samo na izlozbu. Izuzetak su hoteli napravili za vreme evropske izlozbe ali za psa smo platili isto kao za coveka.

i nemoguce naci smestaj bilo na malti. na kraju smo spavali u preskupom hotelu i za psa od 3kg smo platili vise nego za dva coveka. i na izlozbu smo morali jos vozariti 200km ali u mjestu nije bilo hotelu koji nas primi sa psom

Ogromni problem uvjek imam u Beogradu. Jer ili se mozete smestiti u hotel nacional u prljavu rupu medju kamiondjije bez tople vode grrr ili hayat ili hotel Inn prima sa psima svih velicina.

Probleme su u trajektima zato njima nikada neputujem, jer ili pse mozete ostaviti u autu ili u posebnoj prostorii kde mozete gledati kroz TV ali nasi ovisnici o nama bi umrli tamo.

U slovenii smo uvjek u hotelu LAV u centru, traze za jednog psa 25 eura po noci, to je dosta ali psi sa nama mogu na dorucak i jos njih radnici pazi sunkama i sirevima. to zaljubleni vlastniku svoje pse uvjek voli i rado tamo dolazi i trosi papreni novac.

sa psima u avion:

Ima kompanie kde je sve super mozete i vise pasa, nikom nesmeta ako psa izvadite u krilo ali sve je do ljudi. najcesce vam uzmu jednog psa do 5kg kod sebe, platite mu avionsku kartu i imate ga pod nogama. Sa velikim psom mozete u bussines class ako ima kartu poput vase. takav pas je rjetkost i psole privuce celu paznju aviona :-)))

Moram priznati da jos nisam dozivjela lose iskustvo na aerodromu da mi neko nesto kaze za psa sto seta slobodno.

Nevolim da mi su psi u cargo ali istina njima nista nefali, nije njima tamo zima kao sto sekaze i jako je show dog i naucen na svoj box on je sasvim ok. Samo sto ja gore na sjedistu histerisem. umirem od brige dali je u avionu da nije izgubljen i sve stevardesi moraju biti sretni kada napustam avion jer nemoraju svakih pola sata provjeravati dali je pas ok.

Ali istina da nedozivljavam neke lose reakcije na nase pse, nikde u parkovima, nikde na ulici. naravno redovno cistimo iza nasih pasa i ljudi reagiraju vise za zainteresovanjem nego sa nekom nelagodom.

ako imate neke super tipove u koji hotel sa psima, DA molim napisite moze nam to nekome dobro doci.
Baby

#2 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Baby »

Ima ona reklama na Animal Planet :-Paris the city of love - dogs..Tako nešto piše...Čak imaju posebne slastičarne za pse :D
A u Norveškoj pas ima status člana obitelji,kažu da je teško naći napuštenog psa,ili psa lutalicu...
U Turskoj (Istanbul) sam vidjela samo mačke,a pse rijetko kada :-)
Slovenija,najopasniji pas Zlatni Retriver :lol: Tamo ima više Zl.Retrivera nego ljudi ...

Ja nikad nisam išla sa živuljkama na putovanja,jer nema puno hotela koji će ti primiti psa a i nisa sigurna kako psi reaguju na tako dugu vožnju...
Lucie

#3 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Lucie »

to zavisi sve po psu. naravno ima psa koji voli biti u svojoj poznatoj sredini i ima pasa koji to obozavaju. nasi psi su kao ja, svi smo rodjeni kao "u Gipsy Jeans", cim ja stavim torbe u auto nasi psi vise nece ni jesti, ni vode, ni setnje gledaju kako uci u auto i leci da se neprimjecuju i da uzivaju.

Ima milion hotela kde je pas dobro dosao, najvise mene odusevljava svicarska. tamo u svakom hotelu, vode i hrane za pse i mali pet shop sto ako nesto zatreba :-))). Cim prolazim Bec odmah se zna da moramo zaustavljati na rest platzu, i one imaju velike pune posude hrane i vode i to onih najobicnih granuli koji moji psi nikada nebi jeli. ali tamo hmmm bacaju se iz auta kao da 5 dana nisu jeli. vec smo dobro poznati tamo :lol: :lol: :lol:

Ceska je isto puna kucnih ljubimaca i po gradovima nema lutalica, dobe su programe za njih. Citala sam neku statistiku /koliko se moze vjerovati ???/ da u pragu pripada 5 i pol psa na jednog coveka. Istina da u parku ima uvjek vise pasa nego djece.

Uvjek u italii na ulicama je vise macaka pa sam mislila da taliani nesto bas i nevole pse ali u rescue programu kod hrtova je italia najaca do broja udomljenih pasa.

I odusevilo me maroco, bili smo na izlozbi u casablanci, svuda mogao pas na hotel u radnji i niko se neplasio i niko neskako pred nama kao sto se nam cesto desava u bosni :-(((

Frendica bila na izlozbi u emiratima, to mi je san ali para nemam :-((( i toje spektakl zabogatase. prvo mjesto auto, drugo mjesto auto i tako. i kaze da su se prema psu ponasali kao prema dragom kamenju.Ima maltezera. najnagradivanog psa celog sveta 4 godine za redom, upisan u knigu rekorda. cim se pojavio mogla ga prodati toliko puta da do kraja zivota nebi morala raditi. Sejkovi su izveli najlepse pse iz najlepsih kennela i svaki pas imao oko sebe dva tri sluge. jao sto bi mogla biti show dog u takoj drzavi :-))))))))))))
Baby

#4 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Baby »

Jao Lucie,zamisli izložbu u Dubaiu,san snova :mrgreen:
Lucie

#5 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Lucie »

Ps: i u ceskoj imamo pekare za pse i slasticarne. samo sto moje dzukele bi moglite njihove pizze jesti na kilograme i bile bi sretne i nikako da svate da jedna pizza kosta 2 eura i ako kupim svakome mogu raditi samo na njihove poslastnice :lol:

inace je u ceskoj i hitna za peseke. i radi bas kao regulerna hitna i sa svim pravilama i prednostima.

Bilo snimanje na tv sada molim nekritizirajte to:

dodje hitna tamo stari covek i place i drzi wels teriera na rukama i objasnjava sta se desilo.

zove ga zena da nju udarilo auto kada prelazila put, da zvala hitnu da je lose.

covek pita i kde je pas kada cuo da je sa njom odmah zvao hitnu za njega i doleteli tamo.

Sada ga pitaju bolnicari u autu kako je zena i on kaze: "ma neznam ja valda dobro" i postavlja pitanje oko psa koji je u soku. Dodju u prvu bolnicu kde odmah se vrte oko tog psa. i sada telefon, njegova supruga zove iz bolnice" muz place ali pita kako je ona ona kaze: "nisam bitna kako je nas ...." e zaboravila sma ime. ma tolika ljubav od ta dva stara coveka prema tom psicu mene rasplakala. No na kraju zena i pas su dobro prosli.

u ceskoj krenule diskusije koja hitna ima prednost na svetlima ako dodju u isti tren, dali smo normalni kao nacija, dali nam psi daju nesto ili lece nase nesretne zivote. ma svasta bilo ;-)

i malo nostalgije kada sam mojima rekla za komunista da zelim biti veterinarka, poludeli su. nasa cerkanece nikde prati kravam guzice. Nismo te skolovali da nekde u prljavstini zivis. Uvjek kada nas vet kupi novi mercedes, prosiri ordinacijuili otvori novu bolnicu samo njih podsecam na to :lol: :lol: :lol:

Jao Lucie,zamisli izložbu u Dubaiu,san snova
zamisljam to ja vec dve godine vjeruje ali ima i neostvarenih snova :-(((
Pasiflora

#6 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Pasiflora »

@Lucie, kakva su tvoja iskustva vezano za putovinu avionom?
Kada smo isli u US htjela sam da povedemo naseg psa, ali su mi u kompaniji rekli da pas putuje kao cargo, u kavezi i kada ga ostavim ovdje na aerodromu da cu ga dobiti tek na krajnjoj destinaciji (oko 14 sati kasnije :-? )
To mi je izgledalo previse okrutno pa smo se odlucili za varijantu da ga ostavimo kuci.
Gospodja je doputovala iz Holandije sa svojim vucijakom. Kaze nije mu htjela davati nista za smirenje (sto se obicno daje psima da lakse podnesu put) da ne bi bio mamuran i lose raspolozen kada sleti, pa da ne bi imali probleme sa veterinarskim inspektorima u US (moguca karantena 3 - 6 mjseci ukoliko na nesto sumnjaju).
Na moje pitanje kako je pas podnio put, slegla je ramenima i rekla - pa dobar je.
Dakle, posto ti spadas u iskusnije ovdje, zanima me sta radis kada tvoji (veliki) psi moraju putovati avionom i kako oni to uoce podnose.
Lucie

#7 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Lucie »

@Lucie, kakva su tvoja iskustva vezano za putovinu avionom?
Kada smo isli u US htjela sam da povedemo naseg psa, ali su mi u kompaniji rekli da pas putuje kao cargo, u kavezi i kada ga ostavim ovdje na aerodromu da cu ga dobiti tek na krajnjoj destinaciji (oko 14 sati kasnije )
pa zavisi sa kojim psom ides i kojom kompaniom. zadnji put sam vozila u februaru iz LA maltezera. islo smo sa deltom. pas i sa torbom nije smeo imati vise od 5 kg.pa smo kupili posebnu avionsku torbu koja je smao od textila i jako smo imali 5,20niko nije pravio problem. avionska karta kostala 15O dolara i psa smo imali stalno sa sobom, pod nogama jer talianu ispred smetala "dzukela" u krilu. setali smo ga u parizu na aerodromu i jer nije bio naucen piskiti na pelenu. omotal sampelenu oko njega i on pisao na stubove i nismo prljali aerodrom :-)

Kada sam sa azavakom isla za brazil. Zadnjiput sam ga videla u ceskoj na aerodromu ali pas naucen na svoj box bio ok i smao nas stevardese obavjestavali da je ok.zvali uvjek dole u cargo /i kolutali ocima istina :-)/. Tada smo isli preko Parisa i kazu da preko parisa i franfurkta je najlepse voziti pse jer imaju super njegu za zivotinje. setaju njih i brinu. dali je to tacno neznam nisam videla ali azavak dosao sasvim ok u brazil.
Dakle, posto ti spadas u iskusnije ovdje, zanima me sta radis kada tvoji (veliki) psi moraju putovati avionom i kako oni to uoce podnose.
ma ako saljem stene preko mora, ili ako je pas neiskusan dajem sedalin za smirivanje ili super homeopaticko sredstvo " bachovo kapi" ali inace nasim show psima nista, nedajem. Su nauceni na putovanje, na boxove i odu tamo ok. cak i sada nasa ruza spava u avionskom boxu koji je kuci stalno otvoren, jer ima tamo mira.Pa za njih je ok. To je i super treniranje pred putom. neka se pas navikne da box mu nije strasan. katastrofa je na dan leta ugurati na silu psa i ostaviti ga. Stenci dodju cesto isprljani ukakeni jer nisu mogli izdrzati ali odrastli psi izdrze 14 sati sasvim ok kao kada spavaju po noci.

Jednom su psa prijatelici izgubili nisu ga stavili na vremna let i zato toliko histericem da mi kontrolicu da je pas u istom avionu kao i mi. ali moram reci da to svataju.
Pasiflora

#8 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Pasiflora »

Lucie wrote:Jednom su psa prijatelici izgubili nisu ga stavili na vremna let i zato toliko histericem da mi kontrolicu da je pas u istom avionu kao i mi. ali moram reci da to svataju.
STRASNO!!!!!!!!!!! Jesu li ga pronasli?
Moj retriver nikada nije koristio box (zivimo u stanu i ima svoju lezaljku, nema potrebe za boxom). Grozna mi je i sama pomisao da ga posaljem kao cargo :cry: Nisam znaala da je moguce tokom leta obici psa. Samo bojim se da bi se moj Zlatni uznemirio jos vise.
Vjerujem da su tvoji psi navikli posto tako puno putujete. Moj Zlatni najvise voli sjediti u autu, gurnuti njuskicu kroz prozor i gledati sta se uokolo dogadja. Presladak je :-D
Lucie

#9 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Lucie »

STRASNO!!!!!!!!!!! Jesu li ga pronasli?
da dolazio drugi dan sledecim avionom
Moj retriver nikada nije koristio box (zivimo u stanu i ima svoju lezaljku, nema potrebe za boxom). Grozna mi je i sama pomisao da ga posaljem kao cargo
da za takve pse moze bit box strasan :-( za nase pse to znaci sigurnost i jako ksto zive sa nama u kuci, znaju da na kizlozbi i na hotelu otvoris box i oni imaju komad svoje kuce i svog mira.
Nisam znaala da je moguce tokom leta obici psa.
ne nemozes ga ti obici ali dole u cargo ima radnika pa stuardesa njih zovne i ispita kakoje pas dali je u avionu.
Samo bojim se da bi se moj Zlatni uznemirio jos vise.
Vjerujem da su tvoji psi navikli posto tako puno putujete. Moj Zlatni najvise voli sjediti u autu, gurnuti njuskicu kroz prozor i gledati sta se uokolo dogadja. Presladak je
opet zlatni imaju dosta stabilnu narav. treba probati. nasi psi obozavaju putovanje u autu ali i u autu su u boxivama radi njihove sigurnosti. Jer dozivjela sam puno nesreci. kada aut uletelo u gepeki psi u combiu u gepeku svi psi mrtvi, ili kada se auto okretalo na krov i jorkici letjeli autom kao granate i ostetili sebe i ljude. Samo velikog amadeusa sam vozila na sjedistu za nejga nije bio box u autu dovolno veliki :-( ali nijeto sigurno za njih nikako :-(
Pasiflora

#10 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Pasiflora »

Lucie wrote:. Jer dozivjela sam puno nesreci. kada aut uletelo u gepeki psi u combiu u gepeku svi psi mrtvi, ili kada se auto okretalo na krov i jorkici letjeli autom kao granate i ostetili sebe i ljude. Samo velikog amadeusa sam vozila na sjedistu za nejga nije bio box u autu dovolno veliki :-( ali nijeto sigurno za njih nikako :-(
Potpuno si u pravu. Mi srecom do sada nismo imali nikakvih nezgoda u vozni (iako relativno dosta putujemo) osim jednog naglog kocenja kada sam gurnula lakat izmedju vozacevog i suvozacevog sjedala pa je Zlatni, umjesto u plastiku, njuskicom udario u moju ruku (ta mi je navika ostala iz perioda kada su mi djeca bila mala :D )
Imas li iskustva sa pojasima za pse koji se provuku oko sjedala - znas, slicno kao za ljude. Koliko je to korisno i sigurno?
Lucie

#11 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Lucie »

Imas li iskustva sa pojasima za pse koji se provuku oko sjedala - znas, slicno kao za ljude. Koliko je to korisno i sigurno?
ma probali smo jesu dobre za psa sigurne ali nemogu zamisliti da u jednom polozaju sa psom idem ovako 1OOOkm. meni to je kao patnja. u boxovima se izvale kako zele namjestese kako je njema ugodno. ali sa velkim psima je problem, nemogu zamsileti dva zlatna ili dva afghana u boxovima :-))) to samo da covek voza transit :-)

ali pojas na kratke puteve je sigurno ok i bas je na sigurnom :-)
alica.k

#12 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by alica.k »

Baby wrote:Ima ona reklama na Animal Planet :-Paris the city of love - dogs..Tako nešto piše...Čak imaju posebne slastičarne za pse :D
A u Norveškoj pas ima status člana obitelji,kažu da je teško naći napuštenog psa,ili psa lutalicu...
U Turskoj (Istanbul) sam vidjela samo mačke,a pse rijetko kada :-)
Slovenija,najopasniji pas Zlatni Retriver :lol: Tamo ima više Zl.Retrivera nego ljudi ...

Ja nikad nisam išla sa živuljkama na putovanja,jer nema puno hotela koji će ti primiti psa a i nisa sigurna kako psi reaguju na tako dugu vožnju...
ja svoje pse svake godine odvedem na more. uzivancija im, po citav dan na otvorenom (posto kampujemo, imaju cak i svoj mali satorcic u hladu za koji sam obisla citav grad da nadjem neki da im bude lijep), a voznju super podnose.
Pasiflora

#13 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Pasiflora »

alica.k wrote: ja svoje pse svake godine odvedem na more. uzivancija im, po citav dan na otvorenom (posto kampujemo, imaju cak i svoj mali satorcic u hladu za koji sam obisla citav grad da nadjem neki da im bude lijep), a voznju super podnose.
U koji kamp ides? Je li dozvoljeno da se psi kupaju?
Mi smo samo jednom bili sa psom u kampu (Prapratno) i morao je cijeli dan biti ispred satora, a na plazu je smio tek navecer ili rano ujutro :roll: Sreca ostali smo samo 2 dana.
alica.k

#14 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by alica.k »

sitno wrote:
alica.k wrote: ja svoje pse svake godine odvedem na more. uzivancija im, po citav dan na otvorenom (posto kampujemo, imaju cak i svoj mali satorcic u hladu za koji sam obisla citav grad da nadjem neki da im bude lijep), a voznju super podnose.
U koji kamp ides? Je li dozvoljeno da se psi kupaju?
Mi smo samo jednom bili sa psom u kampu (Prapratno) i morao je cijeli dan biti ispred satora, a na plazu je smio tek navecer ili rano ujutro :roll: Sreca ostali smo samo 2 dana.
mislim da se psi ne smiju nigdje kupati u hr, mozda na privatnim plazama koje to dozvoljavaju. u bilo kojem kampu gdje smo mi bili, tako je kako i ti kazes, pred satorom i neko je s njima uvijek i to je to. medjutim, smijes dovest psa na plazu, samo ga ne smijes kupati.
jednom smo prilikom bili u prvom redu na parceli u punoj sezoni i bilo mi je pravo stresno. nisi daleko od psa, al sva ona djeca s plaze trce da diraju i maze, a moji se psi boje djece nesto, pa sam stalno na oprezu bila...ma uzas.
meni to stvarno nije velik problem da ostajem s njima kod satora, ja na more odem da se odmorim a ne volim se pretjerano kupati i suncati. ja s njima gore i uzivamo po citav dan. najbolje se s njima odmorim.
Lucie

#15 Re: putovanje sa psima i psi u inostranstvu

Post by Lucie »

Moram priznati da i jako imamo kucu u pisku na makarske kod brela tamo nisam bila 5 godina. svi se bune svak ima neki problem. mene to pravo vredja jer moji psi su cistci i njegovanii nego neki ljudi. I sigurno moji psi neostavljaju za sobom plaze pune pet flasa, limenki, staklenih flasa i svakakih omota od hrane.

Zato ali sam dozivjela fenomenalno iskustvo u rjeci i celoj okolini. nikom psi nesmetali ni na plazi ni u vodi i odusevljavali su me kde god smo sjeli nasi psi dobilivode prije nego sto nas pitali sta cemo popiti. Od tada idemo samo tamo. jos super iskustva imam herceg novi - boasici.

Image

i da zante nasi psi nisu odgojeni da se nekde valjaju po podovima evo iz ZG

Image

ovako volimo skampe :lol:

Image

Rijeka je jednostavno super grad za peseke, uvjek nadjemo puno taliana sa psima pa mogu ludovati

Jos mogu vrelo preporuciti zadar, vjerovatno sto tamo imaju uvjek na prolece velike izlozbe pasa svi su ok. i u campu mozete na javnu plazu sa psima i samo jedan veliki hotel nas nije hteo primiti sapsiam inace svuda je bilo super

Image

dorucak u hotelu na plazi
Image
Post Reply