izvinjavam se necu visem pokusala sma progutati ogrlice kod pasa
PSI U FRANCUZKOJ:
ŽIVOT U GRADU
neznam ni jednog sretnog psa na selu, da su osudeni na jednu bastu, na jedni mirisi i na svakodnevnicu. Nasi psi jedva cekaju da idemo u grad i to imaju bastu 4OOO m kvadratnih. lete u auto puni srece jer parkovi, ljudi, grad, restoran uzivaju utome sto se nesto desava.Nemaju svi psi sreću da žive na selu.
svaki pas se divno prilagodi svom vlastniku,nece biti odusevljen zaboravljen celi dan u kuci alizna da dolazi vikend i da ce sa svojim gazdom provoditi divne dane. Upravo ratujem sa gripom neznam dali je to svinska gripaDa bi ostali u formii, gradski psi trebalo bi da izlaze četiri puta dnevno, što je suviše često za gazdu koji radi. Uglavnom, pas ima prava na dve šetnje, jednu jutarnju, drugu krajem dana, sa ponekad poslednjom malom šetnjom krajem večeri. To može biti dovoljno, sem ako ne osudimo psa na šetnju po kući posle obroka, na povocu.
bas bi me zanimalo ko pisao ovo. pse samzavoljela kada sam zivjel au francuzkoj. pas tamo moze svuda i moze sve. sjedi u korpi u super marketu i ljudi pored njeg abacaju hranu inikome nista /nekazem da bas to odobravam / ali to je francuzka. Jedinu tablu zabranu pasa sam videla pored aifelskog tora i na njemu oko 8 pasaU Francuskoj, izvesni gradovi nastoje da vode računa o psima stvarajući odvojeni prostor, što je inicijativa koju bi valjalo mnogo više oponašati. lako im je zabranjen pristup u parkovima, vrtovima i prodavnicama hrane, naše pratioce tolerišu u ostalim prodavmcama i često u restoranima,nasuprot onome što se dešava u SAD.
u celoj evropskoj unii mogu psi svih velicina u sve gradske prevoze i svi i taj najmanji u torbi mora imati svoju kartu.velki psi morajuimati korpu i povodac i vozac ima pravo na jendo vozilo neprimiti vise od jednog psa radi sigurnostiU gradu, jedino mali psi koji se nose u torbi i psi-vodiči za slepe imaju prava da udju u metro i autobus. U pariskoj regiji, RER (regionalna ekspresna mreža) dopušta ulaz psima na povocu. U Belgiji i Švajcarskoj, psima je dozvoljen ulazak u gradski prevoz, ali najveći plaćaju svoje mesto.
to se mora uvjek naglasiti zbog alergicara i zbog higieneAko telefonirate nekoj taksi stanici, uvek ćete naći vozača spremnog da prihvati psa; ipak, uputno je naznačiti veličinu životinje.
tako da sa svojim ljubimcima se sigurno nemorate bojati putovati u francuzkoj. svaki hotel,penzion ce vas primiti bez ikakih briga. Sa nasim psima putujemo stalno po celom svetu malo nasih iskustva:
Do danas sam najvetse probleme sa hotelima imala u svedskoj. sto me iznenadilo tolika drzava toliki odnos u sve prirodno i mi za vreme izlozbe nismo pronasli nijedan hotel. na kraju smo nocili u danskoj i dolazili samo na izlozbu. Izuzetak su hoteli napravili za vreme evropske izlozbe ali za psa smo platili isto kao za coveka.
i nemoguce naci smestaj bilo na malti. na kraju smo spavali u preskupom hotelu i za psa od 3kg smo platili vise nego za dva coveka. i na izlozbu smo morali jos vozariti 200km ali u mjestu nije bilo hotelu koji nas primi sa psom
Ogromni problem uvjek imam u Beogradu. Jer ili se mozete smestiti u hotel nacional u prljavu rupu medju kamiondjije bez tople vode grrr ili hayat ili hotel Inn prima sa psima svih velicina.
Probleme su u trajektima zato njima nikada neputujem, jer ili pse mozete ostaviti u autu ili u posebnoj prostorii kde mozete gledati kroz TV ali nasi ovisnici o nama bi umrli tamo.
U slovenii smo uvjek u hotelu LAV u centru, traze za jednog psa 25 eura po noci, to je dosta ali psi sa nama mogu na dorucak i jos njih radnici pazi sunkama i sirevima. to zaljubleni vlastniku svoje pse uvjek voli i rado tamo dolazi i trosi papreni novac.
sa psima u avion:
Ima kompanie kde je sve super mozete i vise pasa, nikom nesmeta ako psa izvadite u krilo ali sve je do ljudi. najcesce vam uzmu jednog psa do 5kg kod sebe, platite mu avionsku kartu i imate ga pod nogama. Sa velikim psom mozete u bussines class ako ima kartu poput vase. takav pas je rjetkost i psole privuce celu paznju aviona
Moram priznati da jos nisam dozivjela lose iskustvo na aerodromu da mi neko nesto kaze za psa sto seta slobodno.
Nevolim da mi su psi u cargo ali istina njima nista nefali, nije njima tamo zima kao sto sekaze i jako je show dog i naucen na svoj box on je sasvim ok. Samo sto ja gore na sjedistu histerisem. umirem od brige dali je u avionu da nije izgubljen i sve stevardesi moraju biti sretni kada napustam avion jer nemoraju svakih pola sata provjeravati dali je pas ok.
Ali istina da nedozivljavam neke lose reakcije na nase pse, nikde u parkovima, nikde na ulici. naravno redovno cistimo iza nasih pasa i ljudi reagiraju vise za zainteresovanjem nego sa nekom nelagodom.
ako imate neke super tipove u koji hotel sa psima, DA molim napisite moze nam to nekome dobro doci.