Putovanje medzu Gorance
-
mr__bosnjak
#1 Putovanje medzu Gorance
http://www.viaggiareibalcani.org/BOSNIA ... gorani.htm
Do sad nisam puno znao o Gorancima. Iskreno, prije dvije godine nisam znao da postoje. Neki govore da su Bosnjaci i da je rijec Goranci regionalni oznacitelj dok neki tvrde da su Srbi koji su prihvatili islam, neki da su slavenizirani Albanci a neki cak i da su Bugari a ima i tih koji tvrde da su Makedonci a neki da su svoj narod. Dio njih se izjasnjavaju kao Bosnjaci sa cime oni to i jesu. Primjer je Sadik Izdrizi. Neki se izjasnjavaju samo ko Goranci a pitanje jezika vecina gledaju da im je maternji bosanski. Na Kosovu postoje Bosnjaci. U Kosovskoj Mitrovici cak postoji i "Bosnjacka Mahala" i brojni Bosnjaci zive i na drugim mjestima, ali da li se Goranci ubrajaju u ove Bosnjake? Ja mislim da se ubrajaju na temelju zajednicke kulture, vjere i mnogo toga se oni tako izjasnjavaju. A neki zene sa Sar-planine cak se ponose da nose bosnjacke dimije i kazu da su Bosnjake(oblik Bosnjakinje). Mene dosta zanima njihova historija i tako...
Do sad nisam puno znao o Gorancima. Iskreno, prije dvije godine nisam znao da postoje. Neki govore da su Bosnjaci i da je rijec Goranci regionalni oznacitelj dok neki tvrde da su Srbi koji su prihvatili islam, neki da su slavenizirani Albanci a neki cak i da su Bugari a ima i tih koji tvrde da su Makedonci a neki da su svoj narod. Dio njih se izjasnjavaju kao Bosnjaci sa cime oni to i jesu. Primjer je Sadik Izdrizi. Neki se izjasnjavaju samo ko Goranci a pitanje jezika vecina gledaju da im je maternji bosanski. Na Kosovu postoje Bosnjaci. U Kosovskoj Mitrovici cak postoji i "Bosnjacka Mahala" i brojni Bosnjaci zive i na drugim mjestima, ali da li se Goranci ubrajaju u ove Bosnjake? Ja mislim da se ubrajaju na temelju zajednicke kulture, vjere i mnogo toga se oni tako izjasnjavaju. A neki zene sa Sar-planine cak se ponose da nose bosnjacke dimije i kazu da su Bosnjake(oblik Bosnjakinje). Mene dosta zanima njihova historija i tako...
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Znal' iko sta se desava sa pingvinima na Islandu???
- kekec
Preovladava uvjerenje da vode porijeklo sa Juznog pola,OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Znal' iko sta se desava sa pingvinima na Islandu???
ali neki od njih su nasli neke veze sa pingvinima Aljaske,
koji su takodje u nedoumici oko svog porijekla jer govore
pingvinsko-engleski, ali sa jakim francuskim akcentom.
-
Jekane, problem je u gluposti, kao i uvijek!!!
-
Nije lako biti pingvin, sto jes', jes'!!!Nigmus wrote:Primjeti se
-
zlata
I moj se papagaj izjasnio! I on je post'o Bosnjak! Ne jede krmetinu (ne da gazdaricaNigmus wrote:Je li problem kolege u ovom pasusu:
Pa malo zachatavamoDio njih se izjasnjavaju kao Bosnjaci sa cime oni to i jesu.
- danas
a znal' da prouci stagodzlata wrote:I moj se papagaj izjasnio! I on je post'o Bosnjak! Ne jede krmetinu (ne da gazdarica), voli sevdalinke, u naucio vikati "Merhaba"! Mashalla! Jos jedan "Bosnjak"! Bit'ce nas...od Tokija do Milvokija!
- Bosanac sa dna kace
ma ja od kako znam za sebe vazda je bilo dz dzojstik!digger wrote:Joystick... sa tvrdim dz?breskva wrote:Meko dj-djevrek, djurdjevak,djak,djavo
Tvrdo dz-dzak,dzojstik,dzek,dzudo
Morala samnemoj se ljutis
E vala ode vas svijet u helac.
- Bosanac sa dna kace
#15 Re: Putovanje medzu Gorance
e jesi nam ti neki Bosnjak, a neas pojma o tome! hej Allahu dragi pa mjos stavio nik @mr_ !mr__bosnjak wrote:http://www.viaggiareibalcani.org/BOSNIA ... gorani.htm
Do sad nisam puno znao o Gorancima. Iskreno, prije dvije godine nisam znao da postoje.
-
zlata
Pa engleski nema tvrdo dz. To J u joystick, zvuci vise k'o "tvrdo dj"! Izmedju dj i dz!Bosanac sa dna kace wrote:ma ja od kako znam za sebe vazda je bilo dz dzojstik!digger wrote:Joystick... sa tvrdim dz?breskva wrote:Meko dj-djevrek, djurdjevak,djak,djavo
Tvrdo dz-dzak,dzojstik,dzek,dzudo
Morala samnemoj se ljutis
- Bosanac sa dna kace
jes jes aj spik inglis!zlata wrote:Pa engleski nema tvrdo dz. To J u joystick, zvuci vise k'o "tvrdo dj"! Izmedju dj i dz!Bosanac sa dna kace wrote:ma ja od kako znam za sebe vazda je bilo dz dzojstik!digger wrote: Joystick... sa tvrdim dz?
-
mr__bosnjak
#21 Re: Putovanje medzu Gorance
Sta je greska? Ovo tekst sa linka nisam ja pisao ako to hos da kazes a nevdim kaka je gresak u njemu?Bosanac sa dna kace wrote:e jesi nam ti neki Bosnjak, a neas pojma o tome! hej Allahu dragi pa mjos stavio nik @mr_ !mr__bosnjak wrote:http://www.viaggiareibalcani.org/BOSNIA ... gorani.htm
Do sad nisam puno znao o Gorancima. Iskreno, prije dvije godine nisam znao da postoje.
-
Tulipan
Možda si mislila do Tokija a preko Milvokija.zlata wrote:I moj se papagaj izjasnio! I on je post'o Bosnjak! Ne jede krmetinu (ne da gazdaricaNigmus wrote:Je li problem kolege u ovom pasusu:
Pa malo zachatavamoDio njih se izjasnjavaju kao Bosnjaci sa cime oni to i jesu.), voli sevdalinke, u naucio vikati "Merhaba"! Mashalla! Jos jedan "Bosnjak"! Bit'ce nas...od Tokija do Milvokija!
-
BECHO
Dok je nama Zlate i navodnika, bice nas od Arktika do Antarktika!Tulipan wrote:Možda si mislila do Tokija a preko Milvokija.zlata wrote:I moj se papagaj izjasnio! I on je post'o Bosnjak! Ne jede krmetinu (ne da gazdaricaNigmus wrote:Je li problem kolege u ovom pasusu:
Pa malo zachatavamo), voli sevdalinke, u naucio vikati "Merhaba"! Mashalla! Jos jedan "Bosnjak"! Bit'ce nas...od Tokija do Milvokija!
Last edited by BECHO on 29/01/2006 18:04, edited 1 time in total.