Prema Ainstainu je moguce.Ako se neko krece brzinom svjetlosti za njega vrijeme na zemlji stane??? Kako je to moguce? Da li to znaci da se pri vecim brzinama moze putovati u proslost?
I na kraju,gdje bi otisli da je to moguce?
Putovanje kroz vrijeme?
-
xon_sa
Ne moze u proslost. U buducnost teoretski moze. Ako se kreces brzinom svjetlosti ili blizu nje, vrijeme ti protice sporije od onih koji stoje ili se krecu manjim brzinama. Sto ce reci, prakticno ides u buducnost, jer kad bi se nakon takvog puta vratio na zamlju vjerovatno bi svi koje si poznavao vec bili mrtvi...
-
zemo_online
Ja to ne kontam.Kakve veze imaju vrijeme i brzina?xon_sa wrote:Ne moze u proslost. U buducnost teoretski moze. Ako se kreces brzinom svjetlosti ili blizu nje, vrijeme ti protice sporije od onih koji stoje ili se krecu manjim brzinama. Sto ce reci, prakticno ides u buducnost, jer kad bi se nakon takvog puta vratio na zamlju vjerovatno bi svi koje si poznavao vec bili mrtvi...
Vrijeme uvijek tece jednakom brzinom,zar ne?
Sat na mojoj i tvojoj ruci uvijek pokazuje isto vrijeme bez obzira na brzinu,zar ne?
- sesalmir
Bolje ti je progooglaj malo i fino ces brze naci odgovore na ovo pitanje nego da cekas da ti se javi neki fizicar na ovakvom forumu i sigurno ces moci naci i opsirnije i kvalitetnije odgovore. Evo ti jedan dobar link:
http://www.physlink.com/Education/AskExperts/ae283.cfm
nadam se da razumijes engleski, u biti pitanje ti je sta bi bilo kad bi bilo, jer je po svim trenutnim zakonima fizike bilo kojem tjelu koje posjeduje masu nemoguce putovati brzinom svjetlosti i svi odgovori koji se nude na tvoje pitanje su fikcija. U biti nema se tu sta razumjeti, jer realno niko ni ne zna egzaktan odgovor, vec su sve razlicite pretpostavke i desit ce se sta god ti zazelis da se desi, pa ako hoces moci ces i putovati u proslost ili sta god vec. Uglavnom ubuduce za ovako nesta bolje ti je kucaj na google-u umjesto ovakvih foruma.
http://www.physlink.com/Education/AskExperts/ae283.cfm
nadam se da razumijes engleski, u biti pitanje ti je sta bi bilo kad bi bilo, jer je po svim trenutnim zakonima fizike bilo kojem tjelu koje posjeduje masu nemoguce putovati brzinom svjetlosti i svi odgovori koji se nude na tvoje pitanje su fikcija. U biti nema se tu sta razumjeti, jer realno niko ni ne zna egzaktan odgovor, vec su sve razlicite pretpostavke i desit ce se sta god ti zazelis da se desi, pa ako hoces moci ces i putovati u proslost ili sta god vec. Uglavnom ubuduce za ovako nesta bolje ti je kucaj na google-u umjesto ovakvih foruma.
-
walkabout
Ako je neko napustio Zemlju i svo vrijeme letio brzinom 0.9 x brzina elektromagnetnog talasa (gdje spada i svjetlost) i vratio se nakon NJEGOVIH 10 godina na Zemlji je u isto vrijeme proslo 20 godina (ne drzite me za preciznost ovog podatka, izlacim ga iz sjecanja i nemam vremena da provjeravam). Znaci, on se vraca na Zemlju gdje je vec buducnost (za njega a za Zemljane je sadasnjica) dok njega Zemljani gledaju kao da je dospio iz proslosti (10 godina mladji). Prakticno, radi se samo o BRZINI starenja - granica gdje vrijeme STOJI i "materija" nikako se ne stari, je brzina elektromagntentnog talasa. Ovo materija je sirok pojam i postoji paradoks (ako mogu tako da nazovem) za materiju koja ne podlijeze zakonima kvantne fizika (grubo receno, materija velicine atoma i manje od toga) da njena masa postaje beskonacno velika AKO se krece brzinom elmag talasa.test01 wrote:Ja to ne kontam.Kakve veze imaju vrijeme i brzina?
Vrijeme uvijek tece jednakom brzinom,zar ne?
Sat na mojoj i tvojoj ruci uvijek pokazuje isto vrijeme bez obzira na brzinu,zar ne?
Da, za sat na mojoj i tvojoj ruci vrijeme protice jednako brzo (tj istom brzinom starimo) ali u tvom pitanju je sadrzana i referentna tacka (Zemlja) i brzina kojom se i ja i ti krecemo (tj brzina Zemlje u prostoru). Ako i postoji razlika u nasim brzinama na Zemlji (ja sjedim a ti letis avionom) te brzine se veoma male u poredjenju sa brzinom elmag talasa pa je njihov dodatni efekat na starenje zanemariv (recimo na desetoj decimali) ali postoji. Druga je stvar sto nasa cula to vide kao ogromnu razliku (moja Zemaljska brzina je 0 a tvoja u avionu 1000 km/h) ali sa poredjenjem od 300 000km/sec, to je zanemarivo malo.
Neka te ne cudi sto ne kontas - to se sigurno svima desilo nakon prvih citanja ovih tvrdnji. Mora se uloziti malo napora da se razluci o cemu to Anstajn prica (mogu misliti kakvu je zbrku napravio kada je po prvi put iznio ove svoje tvrdnje