Putno osiguranje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
daxon

#1 Putno osiguranje

Post by daxon »

Otvaram temu jer ovo moram podjeliti sa svima.
Naime, riječ je o još jednom ludilu našeg birokratskog aparata.
Dakle, odem u zavod zdravstvenog osiguranja da se raspitam o putnom zdravstvenom osiguranju za djecu, sve u redu, nema nikakvih problema, u toku jedne godine svi osiguranici imaju pravo na 30 dana besplatnog zdravstvenog osiguranja u inostranstvu i daju mi formular i spisak zemalja u kojima se može ostvariti.

Međutim, za djecu do 14. godina starosti, potreban je izvod iz medicinske dokumentacije, tj. ispis iz njihovog kartona, znači, njihov pedijatar treba otvoriti karton i vidjeti da djeca nemaju nekih zaraznih ili hroničnih oboljenja i to napisati na običan papir i staviti pečat.
U redu, to se traži i to treba, e sada, zamislite, taj tzv. ispis iz kartona naplaćuju 10 KM, znači, ako neko ima četvero djece, mora platiti četiri ispisa...
Šta hoću reći? Zdravstveno osiguranje daje džaba 30 dana zdravstvenog osiguranja u inostranstvu, a gospoda u domovima zdravlja naplaćuje 10 KM najobičniji ispis iz našeg/vašeg ličnog zdravstvenog kartona, 10 KM za rukom napisanu jednu rečenicu sa potpisom i pečatom :-)

Da ne bude zabune zašto ovo pišem, dakle, nije riječ o novcu, riječ je o principu, ludilu koje vlada u ovoj državi, poremećaju gdje ono što treba da bude besplatno se plaća, a ono što bi se na neki način trebalo platiti je besplatno :roll:

Što je najžalosnije, ima roditelja koji će odustati od putnog osiguranja koje je besplatno, te rizikovati i otići sa djecom 5. dana na more bez osiguranja, samo zato jer moraju platiti 10 KM taj 'ebeni ispis iz kartona, za nekoga ko ima četvero djece i jedva je skuckao pare da ih odvede pet dana na more, taj ispis i 40 KM, može biti prepreka i razlog da se odluče na rizik i put bez putnog osiguranja, iako je ono besplatno, a u slučaju "ne daj Bože" može djetetu spasiti život :run:
drndalo

#2 Re: Putno osiguranje

Post by drndalo »

A sta da ti kazem, sto vec ne znas i nisi sam rekao...? :(
JohnnyS

#3 Re: Putno osiguranje

Post by JohnnyS »

Ako ćeš u državu EU onda te jeftinije izađe u Eurohercu, mislim da naplaćuju 1,8 maraka po danu, pa ćeš 5 dana platiti 9 maraka. Polica pokriva iznos od 60 000 maraka
vjesticanametli

#4 Re: Putno osiguranje

Post by vjesticanametli »

eh taman tema da pitam i ja gdje da platim 10 dana za 3 osobe koje idu tursku :) hvala

e nisam znala za ti ĐŽabnih 30 dana ali eto ĐŽaba saznala jer nece dobiti cenera :D

u slucaju da imam osiguranje i nesto se desi pu pu pu valjda nece.....sta onda kako to hoda
drndalo

#5 Re: Putno osiguranje

Post by drndalo »

Onda platis sta treba, pones racune i trazis povrat kad dodjes nazad. Ako bi se gluho bilo radilo o kakvoj operaciji ili necem skupljem, bolnica bi trebala zvati broj od osiguranja da oni potvrde da je to OK sto se njih tice.
daxon

#6 Re: Putno osiguranje

Post by daxon »

Npr. u Hrvatskoj, najnormalnije odeš liječniku i ne plaćaš ništa, a oni to poslije prebijaju sa našim zdravstvenim osiguranjem, dakle, govorim o ovome besplatnom zdravstvenom osiguranju preko našeg zavoda zdravstvenog osiguranja.
vjesticanametli

#7 Re: Putno osiguranje

hvala
mayab

#8 Re: Putno osiguranje

Post by mayab »

Znao sam ja da su to seronje, i da u ovoj hebenoj zemlji nista ne moze biti normalno, pa nisam ni pokusvao da iskoristim to "besplatno" pravo!
Zato sam ja fino kupio putno zdr. osiguranje za dvije odrasle osobe i dijete, 15 dana , HR, kod Triglav osiguranja.
Caka je, sto uz pokaz Mercator pika kartice daju jos i popust, te je to izaslo na 26,5 KM, povoljnije ponude ne nadjoh!
Sve gotovo u 5 minuta!
Vrijeme je novac! :thumbup:
vjesticanametli

#9 Re: Putno osiguranje

Hvala tako sam i planirala a imam i piHku :D
manekenka u penziji

#10 Re: Odg: Putno osiguranje

Post by manekenka u penziji »

mayab wrote:Znao sam ja da su to seronje, i da u ovoj hebenoj zemlji nista ne moze biti normalno, pa nisam ni pokusvao da iskoristim to "besplatno" pravo!
Zato sam ja fino kupio putno zdr. osiguranje za dvije odrasle osobe i dijete, 15 dana , HR, kod Triglav osiguranja.
Caka je, sto uz pokaz Mercator pika kartice daju jos i popust, te je to izaslo na 26,5 KM, povoljnije ponude ne nadjoh!
Sve gotovo u 5 minuta!
Vrijeme je novac! :thumbup:
Kako sam shvatila, sve je gotovo u jednom danu. Sta treba od dokumenata?
Hvala!
supercali

#11 Re: Putno osiguranje

Post by supercali »

to je gotovo za 5minuta
samo se upisu tvoji podaci na papir
i ja sam u triglavu uzimao putno osiguranje
zbog odlaska u eu treba im pasos valjda da upisu broj neki
za hr vjerovatno je i licna dovoljna al ponesi pasos i to je sve cijena za dan je 1,6 ili 1,8 cini mi se
Zara_zara

#12 Re: Putno osiguranje

Post by Zara_zara »

Ja sam do sad uzimala VGT putno osiguranje... Cini mi se 1,20 KM po danu, treba samo pasos ponijeti i reci gdje putujes.
Bullet Tooth Tony

#13 Re: Putno osiguranje

Post by Bullet Tooth Tony »

Uniqa .. Putovanje u RIM 8 dana ... 20 KM ( mozda malo vise) .. Jos mi dali besplatno osiguranje kuce (provala,pozar , bla bla) dok sam na odmoru dzaba ... Znaci Uniqa :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Zara_zara

#14 Re: Putno osiguranje

Post by Zara_zara »

Bullet Tooth Tony wrote:Uniqa .. Putovanje u RIM 8 dana ... 20 KM ( mozda malo vise) .. Jos mi dali besplatno osiguranje kuce (provala,pozar , bla bla) dok sam na odmoru dzaba ... Znaci Uniqa :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Potpisujem da he Uniqa najbolje osiguranje... To sam se uvjerila i cula bezbroj puta do sada. Cak ako nema u tvog gradu poslovnica, oni tebi dodju ' na noge' :)
manekenka u penziji

#15 Re: Putno osiguranje

Post by manekenka u penziji »

Završila sam i to. Hvala na informacijama.
Post Reply