Putnicka mucnina

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
South Blue Mama

#1 Putnicka mucnina

Post by South Blue Mama »

Molim za pomoc sve forumase!!!
Frka mi je prava, imama bebca od 22 mjeseca ne podnosi nikakav vid voznje, probali smo akupresurne narukvice, tabletice protiv povracanja Dramina(prvo sa 1/4 a onda sa 1/2 probali i opet nema fajde). :sad: Pokusali sve sto nam je iko ikada rekao, ne daj te joj da jede ovo ili ono. Jedino da je patimo gladju.
:( :(
vratnik

#2 Re: Putnicka mucnina

Post by vratnik »

Imamo prijatelje koji imaju isti problem sa kcerkom. Putovanje cini koliko toliko podnosljivim: sjedenje samo naprijed, (mama nazad, ona naprijed) istina, ne znam koliko bebce sa 22 mjeseca uopce sjedi... na prozor se stavi sal da nista ne gleda sa strane, i ceste pauze.
PS. sretno
South Blue Mama

#3 Re: Putnicka mucnina

Mislim da nije dozvoljeno staviti auto sjedalicu na prednje sjediste a po zakonu djeca do 4 godine moraju sjediti u auto sjedalici.
Moram se raspitati o ovome, mislim da bi mi bilo draze placati kazne ako ce njoj biti lakse, jer ona ne podnosi cak ni voznju po gradu pa je i odlazak u Pionirsku dolinu tegoba.
U svakom slucaju hvala :-D
mamica papucarka

#4 Re: Putnicka mucnina

Post by mamica papucarka »

joj, stvarno ne znam sta da ti kazem. Mi imamo prijatelje ciji malac ima tri godine i nigdje ne idu bas zbog njegove mucnine i obilnog povracanja. cak im je i dolazak do doktora autom bio problematican.
Moji su prije vise povracali, ali i sada povracaju (4 i 3 godin) Jest da mi jako puno putujuemo sa djecom. Tri, cetiri puta godisnje u cugu prelazio po 700 km, pa su se malo i navikli. A bude povracanja, kesa, peskira, stajanja, otvaranja prozora.. :sad: I to obicno na krivudavom putu. Kada idemo autoputem skoro da nikad i ne povracaju, ali cim sidjemo sa njeg-katastrofa :sad:
Bit ti je da uzima tecnosti. E nemoj mu sada mnogo davat, jer ce i to izbacit, vec pomalo, ali stalno. Znaci, kasikicu po kasikicu..

i koliko povraca?? jel vise od 3-4 puta, ili...
Mala sirena

#5 Re: Putnicka mucnina

Post by Mala sirena »

Mi smo se zlopatilli sa povracanjem. Za sada smo rijesili problem kombinacijom raznih metoda: 1/2 Dramamine sa malo tecnosti 30 min prije puta (navodno toliko treba da pocne djelovati) onda obicno spavaju do prvog stajanja duzeg od 15 minuta. Zato na duze putovanje krecemo zorom ranom. Za slucaj da se probude ako su zedni samo voda ili caj od kamilice u malim gutljajima, a ako su gladni krekeri ili grisini. A ako i uz sve ovo pocnu da se vrte i ustaju opet im je muka, stajemo svaki cas da udahnu svjezeg zraka i umiju se.
Uglavnom jako ruzno i za djecu i za roditelje.
Sto se tice auto sjedalice naprijed ni slucano. Nije zakon bezveze propisao da djeca do 12 godina zivota sjede nazad u automobilu.
Kjajević Majko

#6 Re: Putnicka mucnina

Post by Kjajević Majko »

Putna mučnina nastaje zato jer je mozak zbunjen. U autu si i vidno sjediš, a imaš osjećaj da se krećeš zbog toga nastaje mučnina. Pomaže ako gledaš kroz prozor, još bolje ako sjediš naprijed i imaš širi pogled. Zato vozači nikad ne osjete mučninu jer gledaju cestu, fokusiran im je pogled.
Sad malo dijete, ne možeš tu puno objasniti, jedino možete praviti pauze svako malo i stavite mu stolicu pored prozora da gleda van ako je moguće.
I čitanje u pokretu izaziva mučninu, pa vjerovatno i neko igranje sa igračkama jer nisi skoncentrisan na vožnju.
Te tablete su ustvari za smirenje i protiv povračanja, mozak je i dalje zbunjen. :)
Mala sirena

#7 Re: Putnicka mucnina

Post by Mala sirena »

Sad se sjetih jednog od mnogobrjnih "narodnih" savjeta kako sprijeciti mucninu u voznji kod djeteta: "daj djetetu kljuc u ruku li neki drugi mali predmet i reci mu da mu/joj ne smije ispasti iz ruke do mora." Navodno onda dijete ima neku temu za ramisljenje i ne misli kako mu je muka. Nisam probala.
South Blue Mama

#8 Re: Putnicka mucnina

ovo je nama problem i u voznji po gradu. Od npr. Vojnickog pa do C. vile nekada povrati 2x . Kada moram bilo gdje ici sa njom bude mi je zao jer je ona vec svjesna svega. Auto sjedalica je pokraj prozora, tako da moze da gleda van. Ovih dana cemo da joj namontiramo portabl DVD sa nekim crticima da pokusamo i taj fol, mozda joj odvuce paznju. Mozete li zamisliti bebu koja nema pune 2 godine koja kada ulazi u auto kaze: "Nece poatiti!" (op.a. nece povratiti)
nadala sam se da ce zaspati kada popije Dramine, ali avaj. Cak smo i povratak odgodili do kasnijih sati kada ona vec uveliko spava ali nije htjela spavati i naravno povratila je. Pravo mi je tesko gledati je tako bespomocnu :( a jako zelim da joj pomognem.
South Blue Mama

#9 Re: Putnicka mucnina

@ mala sirena & @ sheilak
hvala pokusacu i sa limunom i sa nekim predmetom, mada neznam koliko ce se ona moci koncentrisati na to sa obzirom na uzrast.
javicu u ponedeljak kako je bilo

@ sviju
hvala vam puno dragi forumasi :sax:
Kjajević Majko

#10 Re: Putnicka mucnina

Post by Kjajević Majko »

U automobilu

* Automobil neka bude prozračen i čist.
* Dobro je imati klima-uređaj, no nemate li ga, tijekom vožnje otvorite prozor.
* Ako ste vozač, može vam pomoći da usredotočite pažnju na put ispred sebe, a ako ne vozite, sjednite na prednje sjedište i gledajte ravno ispred sebe i nikako nemojte čitati.
* Stanite i odmorite se svaki put kad osjetite mučninu, ako je ikako moguće u prirodi.
* Ako putujete s djecom, pogotovo malom, stavite ih u sjedalicu, vežite im sigurnosne pojaseve i s vremena na vrijeme stanite da se i ona odmore. Čim uočite da je dijete umorno, znoji se ili je nemirno, zaustavite automobil jer će ta situacija i na vas loše djelovati.
Sjedi nazad i zabavi je, mada ništa osim čestog odmora ne pomaže jer dijete nema koncentraciju na duže vrijeme.
Sretan put! :thumbup:
triton

#11 Re: Putnicka mucnina

Post by triton »

bebi zalijepi flaster preko pupka, znam da glupo zvuci al sestrin mali vise ne povraca
melb26sa

#12 Re: Putnicka mucnina

Post by melb26sa »

Rodavan? Mi smo mojoj sestri jos kao maloj davali Rodavan jer cim u auto povraca. Vidi sa doktorom koja je doza za dijete od 22 mjeseca.
sffovac

#13 Re: Putnicka mucnina

Post by sffovac »

sheilak wrote:Ja sam imala velikih problema s tim kad sam bila dijete ( zapravo moji roditelji ).

Ovako, malo jesti, piti sok- blagi ili vodu i mirisati limun ( koricu ). Limun stvarno pomaze. Smiruje.
S godinama mucnina polako nestaje, barem kod mene je tako bilo.
meni se mucnina pojavila poslije rata i prestala poslije 3-4 godine, ne znam sto, ne znam odakle, ali jesam li usao u auto, bus, bilo sta, nakon pola sata je rigoleto
jedino od tableta su mi pomagale one dramine ili tako nesto, ali opet mi je znalo biti muka
i onda mi neko rece da pijem jogurt tokom puta
i to mi je pomoglo pravo, doduse bilo je i onih koji kad bi vidjeli kako ja pijem jogurt, kada sam se vozio busem poceli povracati, ali meni je bilo ok
ne znam hoce li pomoci tvojoj bebi, ali meni je pomoglo
elSaik

#14 Re: Putnicka mucnina

Post by elSaik »

melb26sa wrote:Rodavan? Mi smo mojoj sestri jos kao maloj davali Rodavan jer cim u auto povraca. Vidi sa doktorom koja je doza za dijete od 22 mjeseca.
Rodavan je odličan. :thumbup:
zimomor

#15 Re: Putnicka mucnina

Post by zimomor »

Mene su kao dijete starci uvijek izgladnjivali prije polaska na put ali dzaba uvijek mi je bilo muka. I sad se zna javiti mucnina ukoliko neko prebrzo vozi na krivudavom putu (a hvala Bogu u Bosni nema puno takvih cesta :D ), ali sam prije nekoliko godina ustvari primjetio da kad se najedem i to pravo dobro pred put, muka se ne javlja.
Probajte i to.
Pikova-dama

#16 Re: Putnicka mucnina

Post by Pikova-dama »

Ja isto lose podnosim putovanja, Dramina mi je spasila zivot. Ali eto vidim da bebi ne pomaze. Mislim da je najbolja ideja da joj sjedaljka stoji na mjestu suvozaca. Istina, po zakonu to nije dozvoljeno, ali isto tako nije dozvoljeno ni voziti se bez pojasa, pa ljudi koji imaju klaustrofobiju, uz potvrdu ljekara, ne placaju kazne ako ih policija uhvati. Provjeri moze li se ista slicno uraditi, neki nalazi, neka dijagnoza...mozda u MUP-u da se raspitas.
South Blue Mama

#17 Re: Putnicka mucnina

@pikova dama - HVALA
provjerila sam, ne izvodljivo. Jos nismo probali fol sa portabl DVDjem, javicu kako je proslo.
Pikova-dama

#18 Re: Putnicka mucnina

Post by Pikova-dama »

South Blue Mama wrote:@pikova dama - HVALA
provjerila sam, ne izvodljivo. Jos nismo probali fol sa portabl DVDjem, javicu kako je proslo.
Nema na cemu, da je bar upalilo :) Nista, probaj s DVD-ijem...sretno!
Post Reply