putni trošak
Moderator: anex
-
Apsalar
#1 putni trošak
Pozdrav, jel zna netko slučajno šta kaže zakon o plaćama i naknadama vezano za troškove prijevoza, konkretno SBK. Ima li neki limit do koliko kilometara plaćaju prijevoz? (čula sam da ima neki limit od 70 km)
- sheikh
#2 Re: putni trošak
Ako si zaposlen u drugom mjestu, dobijaš vrijednost mjesečne karte u novcu koliko košta kod prevoznika.
preko 70km dobijaš naknadu za odvojen život koja je veća
preko 70km dobijaš naknadu za odvojen život koja je veća
-
Apsalar
#3 Re: putni trošak
Radi se o poslu u školi. Nekoliko kolega iz udaljenijih mjesta unajmili su smještaj i dobivaju tzv 'vikend kartu', znači ne za svaki dan. Nikakve naknade za odvojeni život. Od mog mjesta prebivališta do radnog mjesta je jednim putem oko 73 km, znači preko limita, a drugim oko 63, s tim da ovim kracim nema redovite autobusne linije, ali ja i tako idem autom. Pokušavaju me ubijediti da se izjasnim da ću tu stanovati (znaju da imam rodbine, a i istina je da prespavam koji put), ali ti putni troškovi mi i jesu jednim djelom bili motivacija da privatim posao. Sta sad da radim? Zato me i zanima šta točno kaže u zakonu.
- kadinica
#4 Re: putni trošak
Zaposleni u obrazovanju nisu državni službenici, na njih se ne odnosi pravo na naknadu troškova smještaja i odvojen život od porodice (inače, imaju pravo samo rukovodeći državni službenici).
Za oblast obrazovanja se primjenjuje Kolektivni ugovor (imaju posebno za osnovno i srednje obrazovanje), a njime je propisano samo da zaposleni ima pravo na nakndau troškova prijevoza ako mu je mjesto prebivališta i rada udaljeno najmanje 2 km.
Dakle, gleda se CIPS prijava, nije bitno što ponekad prespavaš kod rodbine.
Dalje, imaš pravo na naknadu troškova u visini mjesečne karte prijevoznika na toj relaciji. Dobiješ predračun i odneseš u školu uz zahtjev da ti se isplate troškovi prijevoza u novcu. Ostatak troškova pokrivaš sama (pretpostavljam da je gorivo skuplje od autobuske karte).
Za oblast obrazovanja se primjenjuje Kolektivni ugovor (imaju posebno za osnovno i srednje obrazovanje), a njime je propisano samo da zaposleni ima pravo na nakndau troškova prijevoza ako mu je mjesto prebivališta i rada udaljeno najmanje 2 km.
Dakle, gleda se CIPS prijava, nije bitno što ponekad prespavaš kod rodbine.
Dalje, imaš pravo na naknadu troškova u visini mjesečne karte prijevoznika na toj relaciji. Dobiješ predračun i odneseš u školu uz zahtjev da ti se isplate troškovi prijevoza u novcu. Ostatak troškova pokrivaš sama (pretpostavljam da je gorivo skuplje od autobuske karte).
- -Chesterfield-
#6 Re: putni trošak
Zna li neko kako se obračunava naknada za prijevoz na posao i sa posla?
Koji je zadnji zakon koji uređuje ovu oblast?
Koja je maksimalna visina naknade koja se može ostvariti?
Koji je zadnji zakon koji uređuje ovu oblast?
Koja je maksimalna visina naknade koja se može ostvariti?
- -Chesterfield-
#8 Re: putni trošak
A da li postoji neki maksimum? Koja je to cifra kada poslodavac može reći zakonom je određeno toliko i ja ti ne mogu više od toga isplaćivati. Bez obzira što je cijena mjesečne karte veća od tog iznosa.
-
pinkman
#9 Re: putni trošak
Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBIH:-Chesterfield- wrote: ↑31/03/2022 23:15A da li postoji neki maksimum? Koja je to cifra kada poslodavac može reći zakonom je određeno toliko i ja ti ne mogu više od toga isplaćivati. Bez obzira što je cijena mjesečne karte veća od tog iznosa.
Član 14.
Prihodi koji ne ulaze u dohodak od
nesamostalne djelatnosti i koji ne podliježu
oporezivanju su:
...
2) naknade ostalih troškova zaposlenicima
i to:
a) naknada troškova prevoza na posao i sa
posla u visini koštanja cijene karte
gradskog, prigradskog ili međugradskog pre
voza, a u slučaju korištenja vlastitog
automobila saglasno unutrašnjim aktima u