Putevi u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Monom

#1 Putevi u BiH

Post by Monom »

Dobar dan, ja sam novi clan.
Sasvim slucajno sam naisao na jednu od tema sa ovog foruma listajuci nalaze ALTAVISTE pretrazivaca.

Dakle cuo sam za koridor 5c, cuo sam za mnoge pozitivne ocjene da treba praviti taj sokak od Brckog do Neuma. Mislim da u BiH treba izgraditi par hiljada kilometara puteva potrebnijih od Koridora 5c ( seoskog, lokalnog, republickog znacaja ) pa tek onda mozda razmisljati o tome.

Evo upravo zelim da kandidujem trasu koja vlastima ne bi pala na pamet mozda narednih stotinu godina.

Spojiti Bosanski Petrovac na Licku magistralu( hrvatska )!
Kako?
Tunelom ispod Osjecenice zatim mostom preko kanjona rijeke Unca na mjestu zvanom "sklop" te jos jednim mostom preko rijeke Une na mjestu gdje je jos prije 40 godina planiran most za autoput Zagreb-Split koji je trebao ici preko Bosne.
Tim putem bi se iz Bosanskog Petrovca stizalo na Licku magistralu za nekih 10 minuta!!! A vozeci umjereno dakle oko 80km/h.
Pitate se da lli je to moguce. Jeste moguce je..ali

Pozdrav

monom
Zio

Post by Zio »

ne kontam.koji su nam lokalni putevi potrebniji trenutno od koridora?
Monom

Post by Monom »

Normalno da ne kontas kada su mediji odradili svoje, na gradjane BiH je izvrsen strasan medijski pritisak da gradi taj novi autoput.

Moze li se normalno doci iz Sarajeva u Zenicu, iz Zenice u Mostar?
Moze solidnom asfaltnom saobracajnicom.

Koridor 5C koji bi se pravio, ne sluzi da poveze Zenicu sa Sarajevom vec Osijek, Madjarsku i Evropu sa Jadranskom obalom.
Svi ti turisti koji bi tutnjali tim autoputem ne bi ni znali da su prosli kroz Bosnu i Hercegovinu. Pitanje da li bi se zaustavili da naspu benzina.

Postoji masa sela, malih gradova, gradova u biH koje povezuju vrlo lose saobracajnice.
Orjentacija BiH u vezi sa gradjenjem saobracajnica treba biti u cilju povezivanja svih tih mjesta u BiH solidnom saobracajnom mrezom.

Isto tako treba u BiH da se grade pruge koje ce povezivati gradove istocne, centralne i zapadne BiH i u zimskim uslovima a ne da cim padne snijeg na TV cujemo za Cemerno, Ostrelj, Makljen, itd..
( Ne volim spominjati Sloveniju ali imate dobar primjer iz Slovenije koji su to odradili prije 30 i vise godina )
Svaki covjek koji zivi na selu po bosanskim planinama ima pravo da mu kamion moze doci do kuce da moze da proda svoje ovce, da preda mlijeko itd..ima pravo u 21om vijeku da moze da "sidje" u grad do doktora, treba da ima pravo da mu dijete moze bezbjedno, vozom putovati u osnovnu i srednju skolu i kada je snijeg visine jednog metra , ima pravo da moze da preda svoj industrijski poluproizvod nekoj firmi recimo u Banjaluci a koji proizvodi na svom imanju negdje u okolini Glamoca ili Gornjeg Vakufa.

Ili smatras da je samo Sarajevo Bosna i hercegovina i da svi treba da se slijemo u njega a da se sva ostala zemlja napusti?!

Gradnja tog autoputa je najobicnija budalastina u uslovima u kojima se BiH trenutno nalazi.

Te pare se mogu mnogo pametnije potrositi odnosno uloziti.

Pozdrav

monom
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Monom wrote:Normalno da ne kontas kada su mediji odradili svoje, na gradjane BiH je izvrsen strasan medijski pritisak da gradi taj novi autoput.

Moze li se normalno doci iz Sarajeva u Zenicu, iz Zenice u Mostar?
Moze solidnom asfaltnom saobracajnicom.

Koridor 5C koji bi se pravio, ne sluzi da poveze Zenicu sa Sarajevom vec Osijek, Madjarsku i Evropu sa Jadranskom obalom.
Svi ti turisti koji bi tutnjali tim autoputem ne bi ni znali da su prosli kroz Bosnu i Hercegovinu. Pitanje da li bi se zaustavili da naspu benzina.

Postoji masa sela, malih gradova, gradova u biH koje povezuju vrlo lose saobracajnice.
Orjentacija BiH u vezi sa gradjenjem saobracajnica treba biti u cilju povezivanja svih tih mjesta u BiH solidnom saobracajnom mrezom.

Isto tako treba u BiH da se grade pruge koje ce povezivati gradove istocne, centralne i zapadne BiH i u zimskim uslovima a ne da cim padne snijeg na TV cujemo za Cemerno, Ostrelj, Makljen, itd..
( Ne volim spominjati Sloveniju ali imate dobar primjer iz Slovenije koji su to odradili prije 30 i vise godina )
Svaki covjek koji zivi na selu po bosanskim planinama ima pravo da mu kamion moze doci do kuce da moze da proda svoje ovce, da preda mlijeko itd..ima pravo u 21om vijeku da moze da "sidje" u grad do doktora, treba da ima pravo da mu dijete moze bezbjedno, vozom putovati u osnovnu i srednju skolu i kada je snijeg visine jednog metra , ima pravo da moze da preda svoj industrijski poluproizvod nekoj firmi recimo u Banjaluci a koji proizvodi na svom imanju negdje u okolini Glamoca ili Gornjeg Vakufa.

Ili smatras da je samo Sarajevo Bosna i hercegovina i da svi treba da se slijemo u njega a da se sva ostala zemlja napusti?!

Gradnja tog autoputa je najobicnija budalastina u uslovima u kojima se BiH trenutno nalazi.

Te pare se mogu mnogo pametnije potrositi odnosno uloziti.

Pozdrav

monom
Nimalo glupo razmisljanje Monom!
Ima tu necega!
I ja se licno bojim da sva ova prica oko tog tako skupog koridora (koji nama JESTE potreban, da se ne shvatimo pogresno!) vise lici na bajku nego na neku blisku stvarnost a sto se bajka duze slusa i prica, sve se manje radi na onome sto se objektivno MOZE i MORA uraditi!

Zemlja u kojoj je rijec "ekonomija" izbacena iz rijecnika, masta o gradnji puta koji kosta tolike milijarde. :shock: U najmanju ruku optimisticno, ali cini mi se prije da je - potpuno nerealno! :roll:
Sve se svodi na dizanje u nebesa brace Shabanovica, ali zaboravlja se da i zgradu koju prave, prave sa ogromnim, ogromnim zakasnjenjem i da istu prodaju za 2000 Eura po kvadratu! :?
Ako je tako s tim, sta ce se desiti sa ev. autoputem koji niko ne kupuje?
A drugo, razmislja li iko od onih koji su se toliko zapalili da se isti izgradi - hoce li imati para da putuju istim?
Pogledajmo malo cijene putarina kod susjeda nam Hrvata pa ce nam se sve samo kaaasti! :-)

Mislim na kraju da je to sa izgradnjom tog koridora ipak samo jos jedno "carevo novo ruho" koje nam shiju nasi politicari!
A nigdje djece da nam ukazu koliko smo goli i bosi... :-?
rajvosa

#5 Re: Putevi u BiH

Post by rajvosa »

Monom wrote:Dobar dan, ja sam novi clan.
Sasvim slucajno sam naisao na jednu od tema sa ovog foruma listajuci nalaze ALTAVISTE pretrazivaca.

Dakle cuo sam za koridor 5c, cuo sam za mnoge pozitivne ocjene da treba praviti taj sokak od Brckog do Neuma. Mislim da u BiH treba izgraditi par hiljada kilometara puteva potrebnijih od Koridora 5c ( seoskog, lokalnog, republickog znacaja ) pa tek onda mozda razmisljati o tome.

Evo upravo zelim da kandidujem trasu koja vlastima ne bi pala na pamet mozda narednih stotinu godina.

Kako?
Tunelom ispod Osjecenice zatim mostom preko kanjona rijeke Unca na mjestu zvanom "sklop" te jos jednim mostom preko rijeke Une na mjestu gdje je jos prije 40 godina planiran most za autoput Zagreb-Split koji je trebao ici preko Bosne.
Tim putem bi se iz Bosanskog Petrovca stizalo na Licku magistralu za nekih 10 minuta!!! A vozeci umjereno dakle oko 80km/h.

Pozdrav

monom

Monom,
spajat ce se ti putevi to je logicno.
Sto se tice Auto puta sjever - jug to je potrbno svakoj normalnoj zemlji pa tako i Bosni.Naravno koridor je od regionalnog i evropskog znacaja..
...
Znas li da je prilikom intervencije na Kosou glavni NATO-v problem bio ne postojanje puteva u Albaniji i regionu...Svaka kopnena intervencija bila bi fiasco....
Monom

#6 nata nije mogla

Post by Monom »

Znas li da je prilikom intervencije na Kosou glavni NATO-v problem bio ne postojanje puteva u Albaniji i regionu...Svaka kopnena intervencija bila bi fiasco...
trebali su kupiti ladu nivu za off-road.
Vodenjak

#7 Re: Putevi u BiH

Post by Vodenjak »

rajvosa wrote:

Kako?

Pozdrav

monom

Monom,
spajat ce se ti putevi to je logicno.
Sto se tice Auto puta sjever - jug to je potrbno svakoj normalnoj zemlji pa tako i Bosni.Naravno koridor je od regionalnog i evropskog znacaja..
...
Znas li da je prilikom intervencije na Kosou glavni NATO-v problem bio ne postojanje puteva u Albaniji i regionu...Svaka kopnena intervencija bila bi fiasco....
Je li rajvosa...
Je li to poenta da se koridor treba praviti da se sutra lakse ratuje?

Naravno da se malo zezam, ali jegi ba, dajmo malo pogledati na to iz neke svjetlije perspektive! :-)
digger

#8 Re: Putevi u BiH

Post by digger »

Dobrodosao! Dobar forum i raja--dok te ne uzmu na zub!

Nemam pojma o trasi ali mi pade u oci tvoj search engine: AltaVista! Ma ovo je 21 vijek bolan. http://www.google.com

Uzdravlju.
scarface32

Post by scarface32 »

dobar jutar!!
slazem se sa monom-om.neznam koliko putujete bosnom ali mogaobih vam nabrojati par putnih pravaca kojima je potrebna potpuna rekonstrukcija.
magistralni put m17-nigdje veze sa magistralnim putem jer je vecinom ogranicenje 50 km/h. u sloveniji je magistralni put sa ogranicenjem sa 80 a negdje mozes i 100 km/h.
dionica izmedju kiseljaka i visokog-uzas jedan. molis boga da ti kamion ne dodje u susret jer se ne mozes mimoici.
sarajevio-kiseljak mozes putovati i sat vremena ako je neko sleper ispred tebe,nema sanse da ga prestignes
i da ne nabrajam dalje,samo bih zamolio da se prvo rijese takvi putevi pa onda poceti sa izgradnjom vc-a mada sumnjam da ce ga braca sabanovici izgraditi
manijak1

Post by manijak1 »

Svaki covjek koji zivi na selu po bosanskim planinama ima pravo da mu kamion moze doci do kuce da moze da proda svoje ovce, da preda mlijeko itd..ima pravo u 21om vijeku da moze da "sidje" u grad do doktora, treba da ima pravo da mu dijete moze bezbjedno, vozom putovati u osnovnu i srednju skolu i kada je snijeg visine jednog metra , ima pravo da moze da preda svoj industrijski poluproizvod nekoj firmi recimo u Banjaluci a koji proizvodi na svom imanju negdje u okolini Glamoca ili Gornjeg Vakufa. Ovo su već uradili Slovenci , vjerovatno na primjerima iz Austrije i Njemačke gdje su sva manja mjesta solidno udaljena od glavne putne mreže a kvalitetno povezana lokalnim putevima koji su za naše prilike po širini i kvalitetu nezamislivi.Jer što kaže Monom :D mediji su izvršili strahovit pritisak na koridor koji će služiti da proletiš :D :D kroz BiH .
Ono ali se odnosi na strategiju razvoja (koje i nema ) i nemogućnost da se ovakav projekt ostvari jer svaki Kanton vuče na svoju stranu i smatra da će biti zajeban od strane drugog a para :D :D nikada dovoljno.
Uz jednu stručnu i potkrijepljenu analizu ova mreža lokalnih i regionalnih puteva bi mogla zasjeniti koridor .
Ali te pare za koridor dolaze s vana a kako nabaviti sredstva za ovo o čemu Monom priča , to je iz ove perspektive jednako jednoj dobroj revoluciji u svijesti ljudi koji se svakodnevno pate da bi došli na odredište i vratili se na polazište.
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
vsk

Post by vsk »

sta ce ti taj put iz Bosankog Petrovca za Liku ko jos tamo ide jos po ovoj zimi.
nego kad ce vec pocet' pravit taj koridor , o tome se zvace vec 25 godina jos od prije rata. Inace BiH je jedina drzava u Evropi uz Albaniju bez kilometra prave autoceste. :x
nineac

Post by nineac »

Iz bosanskog petrovca za liku? Šta misliš da se auto putem povežu zavidovići sa Šabcem u srbiji? Imal tu računice? Koliko dnevno prođe automobila na relaciji B.Petrovac - Bihać? Eto ja kada idem za Bihać sretnem 20 auta na cesti! Nećemo govoriti o ekonomskom opravdanju tog rpojekta, nego jel to tebi palo napamet ili nekom drugom? Ako je tbei dobro se preispitaj!
Trenutno radnim danima između Zenice i sarajeva frkvencija je preko 15.000 auta, a da bi se auto put isplatio potreba je frekvencija od 12.000 automobila. S tim što u ljetnoj sezoni frekvencija iznosi preko 20.000 automobila! Tu više nije u pitanju sada isplativost tog projekta nego spašavanje života, jer tolika frekvencija na putu koji je konstrukcijski predviđen za 60-te godine prošlog vijeka dovodi do užasnih nesreća kojima smo svjedoci svaki dan. Stručnjaci su potvrdili da u hrvatskoj nije zabrana alkohola kod vozača (0.0 promila) smanjila broj saobraćajnih nesreća (procjenju je se da je od kako se uvelo 0.0 promila samo 4% manje nesreća) nego otvaranje stotina km auto puta (samo prošle godine 177 km)!
Stoga tvrditi kako koridor Vc nije baš "toliki" prioritet je obična glupost! Vc će pokrenuti ostale firme, te zaposliti dosta preduzeća koja jedva opstaju, te napuniti općinske i kantonalne budžete, iz kojih onda se može krenuti u obnovu lokalnih puteva. Takođe, u cjenu izgradnje koridora Vc je uračunata cijena izgradnje pomoćnih puteva (koji su obavezni) tako da se dio lokalnih saobraćajnica svakako obnavlja, a na dosta mjesta neke selendre kojima je asfalt misaona imenica će dobiti izuzetne saobraćjanice koje moraju zadovoljiti kriterije da bi se mogle graditi kao pomoćne ceste auto puta, a te saobraćajnice su kvalitetnije nego sadašnji M17!
Monom

Post by Monom »

sta ce ti taj put iz Bosankog Petrovca za Liku ko jos tamo ide jos po ovoj zimi.
Taj put bi trebao poboljsati uslove zivota ljudi iz tih krajeva tako da ne sanjaju samo o tome da dodju zivjeti u Sarajevo.

U svakom slucaju autoputeve treba graditi kroz vrleti a ne dolinom rijeka!!

Ako se ikad pristupi izgradnji koridora 5c i ono malo doline rijeke Bosne sto je jos ostalo bit ce totalno unisteno za sva vremena!!
Da li su ljudi svjesni da se sa jedne strane autoputa ne moze preci na drugu!
da li su ljudi svjesni da taj 5c ne treba uopste da ide kroz Zenicu i Sarajevo vec najmanje 30km od gradova.
wedo

Post by wedo »

daj ba matere ti kani se te price. ti si sada nesto naso da pametujes. narod bolan covjece ionako ima problema svojih jos ti naso ovdje da peglas. pa jebo te zar ne vidis da drzava sve radi da malo ojaca. eto jebo te i ovaj jebeni PDV. i sve. pa covjece ti mislis fakat da je nekoga briga za tvoje ili moje ili misljenje bilo koga od nas na forumu. dobro razmisli !!!
Monom

#16 poslusaj

Post by Monom »

Ovdje vlastodrsci odavno nemaju sluha. Cim dodju na funkciju izgube se. Ne vladaju situacijom. Zastupaju kojekakve interese a ne ukupne.
Podlijezu interesima bagre koja je toliko zinula da bi rado i zemlju i kamenje progutala. A vec im sve to stoji u grlu.
Nasa vlast nema ideja a pogotovo kurazi da izadju iz klisea koji vladaju ovim prostorima vec najmanje 30 godina. Zato smo i propali.
Potrebni su nam novi ljudi za nove ideje i nove radne pobjede.
Pobjede koje nece donijeti bogatstvo samo pojedincima vec cijeloj zajednici.

Ne moze Sarajevo biti izolovano ostrvo u moru pustosi koji se zove BiH.
Ne moze se jedna zemlja graditi samo na postojanju jednog grada u kojem se nesto desava a svugdje drugdje nista ili skoro nista.
Neki hoce autoput koji je nazvan koridor koji ce premostiti teritoriju BiH od Sarajeva do Europe a za ostalo ih boli briga.
Napravite tunel momci od Sarajeva do Madjarske. kao ispod La Mansa.
Izdvojite se iz BiH.
Zivite svoj zivot. Ne dajte se ometati.

U svakom slucaju ovom narodu sto god se veca sarena laza ponudi oni trce za njom kao klenovi.

monom
car-x

Post by car-x »

jarane, nisi ti tu nesto dobro sracuno. ne moze nikako biti vazniji put bosanski neki - licka magistrala od koridora 5c. nema sansi..

a kad se jednom, akobogda, taj put zavrsi, od bosanskog broda do makarske stignes za 4 sata. pa ako to nije milina, onda jbg..

da ne govorimo o sili madjara, poljaka, ceha, slovaka i ostale brace, koji ce tuda ici na more i u bosni ostaviti poneki euric, dajuci lovu za benzin, putarinu, suvenire, friske bureke, travnicki sir, itd.. :D
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

vsk wrote:sta ce ti taj put iz Bosankog Petrovca za Liku ko jos tamo ide jos po ovoj zimi.
nego kad ce vec pocet' pravit taj koridor , o tome se zvace vec 25 godina jos od prije rata. Inace BiH je jedina drzava u Evropi uz Albaniju bez kilometra prave autoceste. :x
Hej, u pravu je on. Zar nebi bilo bolje povezati Sarajevo autoputem prema Bihacu nego ovo? Blize je u zapadnu Evropu Sarajevu preko Bihaca nego preko Osijeka. Ovo je neko smislio da se ide preko Osijeka pa preko Zagreba!

Podgorica-Sarajevo-Travnik-Banja Luka-Bihac... bi bilo mnogo, mnogo pametnije. Povezati istok sa zapadom preko Bosne a ne ovo malo Dalmacije sa sjeverom Evrope.

Zamisli recimo kad bi svi iz C. Gore, Albanije, Grcke, Makedonije... putovali preko BiH u npr. Njemacku, a trenutno oni svi idu autoputem kroz Srbiju na Beograd pa tek onda u Hrvatsku. Nas zaobilaze!
Monom

Post by Monom »

da ne govorimo o sili madjara, poljaka, ceha, slovaka i ostale brace, koji ce tuda ici na more i u bosni ostaviti poneki euric, dajuci lovu za benzin, putarinu, suvenire, friske bureke, travnicki sir, itd..
eh, car-x nece ti ta braca ostaviti ni eurica, ni jednog jedinog. mozda bi oni i stali da ti nesto prodaju da vrate pare od putarine, kao sto su to i do sada radili
Kada se docepaju autoputa sprasit ce do mora bez zaustavljanja kroz Bosnu.

Cazinjanin, u pravu si 1100% samo mi smo krivi sto nas zaobilaze.

A sta mislis da jos imamo prugu, ovuda otprilike:
Ljubljana, Karlovac, Bihac, B.Petrovac, Glamoc, Mostar, Niksic, Podgorica( Titingrad) Tetovo, Skopje pa do Grcke.
A da to bude moderna brza pruga.
Tip iz Grcke natovari auto na voz pa kroz Bosnu do povise alpa.
Normalno da pruga mora biti bolja i brza nego ona BarBgZgLj.
Naravno za dionicu kroz Bosnu pare u nasu kasicu. U oba smjera!

Pruga bi se vecinom sastojala od tunela i mostova.
Sta bi se raje tu zaposlilo a sve bi se naplatilo kasnije od zapadnjaka i ovih sto rade tamo.
Last edited by Monom on 23/02/2005 03:06, edited 2 times in total.
nineac

Post by nineac »

Ja budala :lol:
car-x

Post by car-x »

hm.. ovdje je u pitanju cisti lokal-patriotizam, koliko se moze primijetiti.. cesi, madjari i ostali, su davno prestale biti zemlje u tranziciji, barem sto se nas u bosni tice, jer su tri svjetlosne godine ispred nas.

nekad su cesi stali u bosni da prodaju ono malo gedora i satora sto su ponijeli, pa dalje na more.. sad su cesi za nas gospoda.. sa velikim G.

a ti ako mislis da je vazniji put cazin - licka magistrala, nego koridor Vc, onda fakat nemam o cemu vise raspravljati.. barem sto se mene tice.. i ja bi mogo navijati da koridor Vc ide kroz moju mahalu, malo fali ionako, ali zasto?

daj boze da i ovo naprave..
Monom

Post by Monom »

Pruga koja sam spomenuo i koja bi prolazila kroz Slo, Cro, Bosnu, Crnu Goru tesko se moze nazvati lokal-patriotizmom. medjutim, to ce se praviti tek kad udjemo u europu.

Vratimo se za sada u Bosnu pa da ustanovimo rutu za prugu koja bi trebala biti interesantna. ( uvijek samo nekima naravno)
Od Bos. Novog do Martin broda pruga uz Unu vec postoji a ne koristi se.
Prakticno trenutno ne vrijedi nista! Medjutim mogla bi se koristiti u onom dijelu koji ide kroz Bosnu a zatim je dizati desnom obalom Une pa uz Unac
produziti do iznad Drvara, pa opet uz Unac do Glamoca.
Od Glamoca se spustiti do Mostara pa dalje ponuditi Milu da ide do Niksica i Podgorice.

Drugi krak od Glamoca bi zaobilazio vrhove Vitoroga pa tunelom do Bugojna od Bugojna tunelom do Travnika pa je lagano spustiti u Zenicu.

To bi bio posao. Kako bi nazvali taj poduhvat?
Post Reply