PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Jimmy_The_Saint

#101 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by Jimmy_The_Saint »

Znači pri kraju? Ja sam u maju tuda se ispatio k'o džizus. Silaz za Risan nisu dirali?
winnie

#102 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by winnie »

Jimmy_The_Saint wrote:Znači pri kraju? Ja sam u maju tuda se ispatio k'o džizus. Silaz za Risan nisu dirali?
ja s jaranom vrac'o se iz kotora i kao ici cemo kroz zaliv pa na trebinje i lagano preko tjentista nazad... kad kod risana tabla, desno za bilecu. haj' rek'o da skratimo malo jer mi je cesta izgledala super... bar tih nekoliko kilometara dok nismo dosli na gradiliste. odmah mi je bilo sumnjivo s pocetka jer nikoga nismo ni sreli ni pretekli na tom super dijelu, osim sto smo zgazili par zmija :D
uglavnom kad smo upali u gradiliste to je bila prava epopeja, slalom izmedju valjaka i bagera, preko nasipa i otkopa... kad smo ugledali asvalt ko da smo se rodili...
winnie

#103 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by winnie »

i da... nismo sisli u bilecu, vec opet u trebinje :D
vozač

#104 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by vozač »

ljudozder wrote:
Geronimo_Cop wrote:Ne javi se covjek jel ziv? :)
Evo čovjeka, živ je :D

A sad da se uozbiljimo :D
Što se tiče te relacije Šćepan Polje - Plužine - Nikšić..., iskreno isprepadali ste me skroz, tako da mi nije bilo puno strašno :D Sve je nekako brzo prošlo, nije bilo dosadno, nisam puno gledo na strane i sl.... Znači, samo oprezno i ne bi trtebalo bit problema. Relacija jest opasna, što pokazuju svi ti mnogobrojni spomenici, vijenci, oštećeni branici i ostali rekviziti uz cestu, ali nije strašno u smislu da se ono usereš :D Treba paziti na brzinu, jer ima dosta oštrih krivina, i ako malo žešće uletite, završićete u ponoru od stotinjak ili više metara. Zatim treba pazit na odrone, kamenja po putu ko u priči, što ako se pojavi na nezgodnom mjestu (a 80% mjesta na ovoj relaciji su nezgodna), teško se izvuć... Ja sam se bojao tih nenormalnih visina, al jednostavno ne gledaj ispod i to je to, dobra je stvar što se odma na početku riješiš onog vijadukta zemlja-zrak i one nenormalne brane, pa je poslije sve bolje... Iskreno, da se nisam ovdje informiso, ne bi ni znao da ima kakva brana, samo bi prešo preko nje misleći da je nemam pojma šta...

Evo da sumiram: Ja se bojim visine skroz i mislio sam da će mi to bit problem, međutim nije, sve to prođe u par sekundi, kasnije se malo i privikne, ali treba bit nenormalno skoncentrisan i vozit po propisima...

NAJVEĆI problem je tih nekoliko km prije granice, jer je tu put uzak, a s jedne strane ponor, sličan onom u Boliviji, teško se mimoić s normalnim vozilima, a da ne pričam ako naleti kakav autobus, kombi i sl... Tih 15ak km sam prelazio oko sat vremena, a možda i više (ima znak za ograničenje brzine do 10km/h, što je i bio neki prosjek) :D
Jednostavno to je sramota za državu, ono nema nigdje na svijetu da se onakvim putem mora doći do granice :x

I još jedan problem, tu negdje oko graničnog prelaza, ne sjećam se tačno s koje strane, vrlo su česti ovakvi prizori (ovo sam ja snimio):

Image

dakle krave se pojavljuju niotkud, stoje na putu i neće da se maknu, moraš čekat :D

To bi bilo to što se tiče relacije BiH-CG

U obrnutom smjeru sam išao putem Nikšić-Trebinje, pa na Mostar preko Stoca, Ljubinja i nemam pojma čega još :D I tu je problem 20-30 km prije i poslije graničnog prelaza, neki nenormalni usponi, provalije, krivine kod kojih moraš smanjit brzinu na 10ak km/h da bi uspio smotat i sl... ma peglanje čisto, duži put skroz, monoton, gdje god pogledaš jebeni kamen, uz mega provalije pored puta, penjanje, spuštanje... definitivno moj eventualni sljedeći izbor bi opet bio ovaj preko Šćepan polja, mada je dosta opasniji iz CG, nego prema CG, jer se tada većina tih provalija koje nisam htio (a neke ni mogao) vidjet nalazi s desne strane...

Eto, od mene toliko :D
jesu li i krave locirane na ovoj navigaciji 8)
vozač

#105 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by vozač »

winnie wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Znači pri kraju? Ja sam u maju tuda se ispatio k'o džizus. Silaz za Risan nisu dirali?
ja s jaranom vrac'o se iz kotora i kao ici cemo kroz zaliv pa na trebinje i lagano preko tjentista nazad... kad kod risana tabla, desno za bilecu. haj' rek'o da skratimo malo jer mi je cesta izgledala super... bar tih nekoliko kilometara dok nismo dosli na gradiliste. odmah mi je bilo sumnjivo s pocetka jer nikoga nismo ni sreli ni pretekli na tom super dijelu, osim sto smo zgazili par zmija :D
uglavnom kad smo upali u gradiliste to je bila prava epopeja, slalom izmedju valjaka i bagera, preko nasipa i otkopa... kad smo ugledali asvalt ko da smo se rodili...
e ova za zmije ti je dobra, pa kroz CG sam ih vidio zgaženih više nego za čitavog života
ne kažu džaba za crnogorce da bi im najdraže bilo da su zmije, "ideš, a ležiš" :D
ljudozder

#106 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by ljudozder »

vozač wrote: jesu li i krave locirane na ovoj navigaciji 8)
jesu naravno, i krave i bikovi i ostale životinje mase preko 50 kg :D (ako si mušterija da kupiš navigaciju, inače ništa krave)
holowey

#107 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by holowey »

winnie wrote:
ja sam u nedjelju popodne prosao, masine parkirane sa strane, saobracaja kao u prici, posebno na ta 4km makadama, svi voze sporo a onda se nadje neko ko pokusava citavo vrijeme da pretice ali mu nikako ne ide... u nedjelju su postavljali betonska "korita" za asvalt na toj dionici tako da pretpostavljam da ce brzo biti gotovo...
veceras idem opet istim putem prema moru pa javim promjene s obzirom da je radni dan...
winnie

#108 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by winnie »

holowey wrote:
winnie wrote:
ja sam u nedjelju popodne prosao, masine parkirane sa strane, saobracaja kao u prici, posebno na ta 4km makadama, svi voze sporo a onda se nadje neko ko pokusava citavo vrijeme da pretice ali mu nikako ne ide... u nedjelju su postavljali betonska "korita" za asvalt na toj dionici tako da pretpostavljam da ce brzo biti gotovo...
veceras idem opet istim putem prema moru pa javim promjene s obzirom da je radni dan...
ma cesta ce bit ok kad zavrse za one koji iz niksica odmah mogu sici u zaljev, bez da idu na podgoricu, cetinje i budvu... iz trebinja je svejedno, da li u herceg novi ili u risan
Baby-blue

#109 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by Baby-blue »

Eh ovako, ove godine bih na more u CG i zanima me taj najkraci put preko Foce. Da li neko ima neke slike da vidim kako to ustvari izgleda? Ove postojece se ne mogu vise otvoriti, a nisam se dovoljno isprepadala citajuci postove :lol:
Ned071

#110 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by Ned071 »

Prije foce na raskrsnici desno. Tuda polako do granice. Oprezno poslije granice kanjonom do pluzina. Odatle do mora kao i nase ceste. Sretno...
calculator

#111 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by calculator »

Baby-blue wrote:Eh ovako, ove godine bih na more u CG i zanima me taj najkraci put preko Foce.
Htio sam ti savjetovati da ne ideš ni u ludilu, ali se predomislih - idi! Svako, po makar jednom u životu, mora imati ružno iskustvo :D
sLLayer

#112 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by sLLayer »

calculator wrote:
Baby-blue wrote:Eh ovako, ove godine bih na more u CG i zanima me taj najkraci put preko Foce.
Htio sam ti savjetovati da ne ideš ni u ludilu, ali se predomislih - idi! Svako, po makar jednom u životu, mora imati ružno iskustvo :D
krajolici su prelijepi :D al ako nemas dobrog iskustva za volanom, zaobidji
Nepass

#113 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by Nepass »

Baby-blue wrote:Eh ovako, ove godine bih na more u CG i zanima me taj najkraci put preko Foce. Da li neko ima neke slike da vidim kako to ustvari izgleda? Ove postojece se ne mogu vise otvoriti, a nisam se dovoljno isprepadala citajuci postove :lol:
Nije uopste toliko strasno. Od broda do cg granice malo opreznije. Kasnije bolji put nego sarajevo-foca.
A imas opciju na gacko-bileca-trebinje-herceg novi
ElRe

#114 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by ElRe »

Baby-blue wrote:Eh ovako, ove godine bih na more u CG i zanima me taj najkraci put preko Foce. Da li neko ima neke slike da vidim kako to ustvari izgleda? Ove postojece se ne mogu vise otvoriti, a nisam se dovoljno isprepadala citajuci postove :lol:
Ako hoces u Boku, ides Foča-Čemerno, a za PG, Bar, Ulcinj ides Foča - Šćepan Polje. Budva, moze i jednom i drugim putem ista je kilometraža.
Baby-blue

#115 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by Baby-blue »

Ned071 wrote:Prije foce na raskrsnici desno. Tuda polako do granice. Oprezno poslije granice kanjonom do pluzina. Odatle do mora kao i nase ceste. Sretno...
Hvala :D
calculator wrote:
Treba se čeličiti :lol: :lol:
sLLayer wrote:
calculator wrote:
krajolici su prelijepi :D al ako nemas dobrog iskustva za volanom, zaobidji
Pa nisam pocetnik, 5-6 godina vozac, ali vecinom po BiH :D
Nepass wrote:
Nije uopste toliko strasno. Od broda do cg granice malo opreznije. Kasnije bolji put nego sarajevo-foca.
Hvala, razmotrit cu i tu opciju :D
ElRe wrote:
Ako hoces u Boku, ides Foča-Čemerno, a za PG, Bar, Ulcinj ides Foča - Šćepan Polje. Budva, moze i jednom i drugim putem ista je kilometraža.
Kontala sam u Sutomore, znaci opet preko Scepan polja :D
calculator

#116 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by calculator »

Najbolje ti je onda Rudo - Prijepolje pa dalje.... :D
Nepass

#117 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by Nepass »

Ako ces u sutomore onda nemoj ni ici, bolje se u miljackoj brckati
amar1994

#118 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by amar1994 »

Nepass wrote:Ako ces u sutomore onda nemoj ni ici, bolje se u miljackoj brckati
:lol: :lol: :lol:
sLLayer

#119 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by sLLayer »

Nepass wrote:
zadnji put kad sam isao prije 2 godine ispred mene se odroni kamenje, da sam 5 sekundi brzi bio pravo bi na auto palo, pa eto ako ti nije to problem idi slobodno
Baby-blue

#120 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by Baby-blue »

:lol: :lol: Toliko lose? Ovi prijatelji bili prosle godine, pravo hvale. Ja prije par godina bila u Budvi, i to je to sto znam od CG primorja. Neki prijedlog? :D
Ned071

#121 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by Ned071 »

Kotor je br 1 al nema plaza. Budva je za divljanje. Kod budve imas rafailovice fino je mjesto...
calculator

#122 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by calculator »

Ned071 wrote:Kotor je br 1 al nema plaza. Budva je za divljanje. Kod budve imas rafailovice fino je mjesto...
Žena pita za put, hoće u Sutomore, a ti joj pišeš o crnogorskim plažama :-) :-)
amar1994

#123 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by amar1994 »

Baby-blue wrote:
:lol: :lol: Toliko lose? Ovi prijatelji bili prosle godine, pravo hvale. Ja prije par godina bila u Budvi, i to je to sto znam od CG primorja. Neki prijedlog? :D
evo prijedlog, orebic :wink:
ima dosta nase raje, btw. meni se ne svidja to dole more nikako :-)
sheilak

#124 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by sheilak »

Baby-blue wrote:
Imam ja da ti pokazem jednu uvalu (r)
radostan dan

#125 Re: PUTEVI PREMA SUSJEDNIM DRZAVAMA

Post by radostan dan »

@elre ti je fino napisao, pravce u zavisnosti od destinacije...
Konkretno, u tvom slucaju - Rogoj, Brod na Drini, Šćepan polje, Nikšić, Podgorica, Sutomore.
Smanj gas na pomenutoj dionici od 14 kilometara, i vozi strogo desno, i to bi bilo to...
Od prosle godine izvode radove do granice, posjekli su onu dzunglu oko ceste, i prosirili cestu, ali nisu asfaltirali drugu traku.
Sta vise, zbog radova su, za sad, mjestimicno sjebali i onu jednu.
Glavni problem ti nece biti drugi ucesnici u saobracaju, jer ce i oni piciti oprezno, nego majmuni sa rafting kampova u kombijima, koji prevoze ture do kampova.

I pazi na izlazu iz Niksica kako se prestojavas, da umjesto u Podgoricu ne odes za Trebinje ili Kotor. Uglavnom, table su velike i jasne, samo ih prati.

Sto se tice primorja, moj glas ti je uvjek za Kotor, ukoliko ne zelis guzvu i ne zelis da na odmoru vidis pola raje iz rodnog kraja.

Aj sretno...
Post Reply