Amsterdammer wrote:Hvala svima mnogo... Čuo sam da je vinjeta u Austriji 7,5€, samo me zanima, ukoliko idem recimo preko Trsta, pa kroz Italiju ulazim u Austriju i idem za Innsbruck, da li tu ima tunela i koliko košta putarina na tom dijelu Italije? Nema mnogo puta, da li se u Italiji plaća vinjeta ili samo koliko prođeš, toliko i platiš?
Dakle, vjerovatno ću ulaziti u Austriji negdje iz pravca Bolzanna. Viamichelin preporučuje da idem čak do Salzburga, pa onda u Innsbruck. Postoji li neki autoput u Austriji kada ulazim iz pravca Italije?
Nadam se da ću uspjeti naći najbolju opciju... A nisam čuo da se kroz Švicarsku smije ići, jer oni nisu u Schengenu. Raspitaću se svakako.
Idemo redom. Prvo, jel moras u Italiju uopste? Ako ne moras, nema nikakve logike da ides, bez obzira na dojam sa karte.
Ovaj put iz Italije za Insbruk je cisto zaobilazenje, jer ides na Trst i Veneciju oko koje te cekaju guzve garant, pa sve do Bresie da bi odatle preko Brenner pasa u drustvu sa svim kamiondzijama ovog svijeta dos'o u Insbruk.
Drugo, moj svajte, posto ides na put od nekih 1600 km, nemoj traziti zaobilaznice, idi autoputem. Imas par eura putarine kroz Slo, jedan tunel kroz Austriju plus vinjeta (nemoj se nasaliti pa se probati svercovati slucajno!), i onda besplatno kroz Njemacku, i to je to... Jer te/vas moze stici umor negdje, pa ces proklinjati dan kad ste odlucili traziti zaobilaznice...