Putarine i tuneli u Francuskoj, Italiji i Austriji

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Amsterdammer

#1 Putarine i tuneli u Francuskoj, Italiji i Austriji

Post by Amsterdammer »

Pozdrav svima.

Za nekoliko dana putujem iz Sarajeva u francuski grad Besancon, koji je blizu švicarske granice. Moram zaobići Švicarsku, radi toga što imamo samo Schengen vize. Razmatrao sam opcije puta preko sjevera Italije, te preko Austrije, i čini mi se da bi ova druga opcija trebala biti mnogo bolja, radi putarina, plaćanja tunela i sl. Koliko sam vidio, samo Mont Blanc košta 35€.

Da li neko zna, plaćaju li se putarine u Italiji i Francuskoj, i koliko koštaju, te da li ima nekih tunela kad se putuje sa zapada Slovenije u Innsbruck, pa za Njemačku?

Hvala :).
d2

Post by d2 »

ja sam jako davno (97) isao pa se mozda nesto i promjenilo, putarine se placaju u italiji nisam siguran za francusku iz razloga sto ako smo u francuskoj i platili platili smo jednom dok smo kroz italiju platili vise ne znam ni ja koliko puta, valjda smo stalno ulazili i izlazili sa autoputeva

tada smo racunali da otprilike putarinu platimo koliko i gorivo s tim da je tada gorivo bilo znatno jeftinije, litra bila marka
dark side of the moon

Post by dark side of the moon »

Ne bih ti znao reci tacne cijene ali pripremi se da ti dusu uzmu gdje god kreno, samo do zagreba ti treba oko 20 km...
Upish

Post by Upish »

ovdje mozes naci sve potrebne informacije

http://www.viamichelin.com/
ins

Post by ins »

Da, Via Michelin plus svaka zemlja ima svoj web site za autoputeve, npr http://www.autostrade.it/ gdje ti daje preciznu informaciju o putarinama i tunelarinama.

Generalno, u Italiji autoputevi su jeftini, dok se u Francuskoj placaju suhim zlatom!

Sto se Mont Blanca tice, vjeruj mi, bolje platiti nego ici okolo...

Za taj grad pored Svicarske granice, posto je vise na sjeverozapad u odnosu na CH, preporuka je da ides preko Njemacke, a na tom putu imas samo tunel Karavanke, koje ako zelis mozes zaobici, ali mislim da je bolje platiti i ustediti vrijeme i gorivo...
incognito071

#6 Re: Putarine i tuneli u Francuskoj, Italiji i Austriji

Post by incognito071 »

Amsterdammer wrote:Pozdrav svima.

Za nekoliko dana putujem iz Sarajeva u francuski grad Besancon, koji je blizu švicarske granice. Moram zaobići Švicarsku, radi toga što imamo samo Schengen vize. Razmatrao sam opcije puta preko sjevera Italije, te preko Austrije, i čini mi se da bi ova druga opcija trebala biti mnogo bolja, radi putarina, plaćanja tunela i sl. Koliko sam vidio, samo Mont Blanc košta 35€.

Da li neko zna, plaćaju li se putarine u Italiji i Francuskoj, i koliko koštaju, te da li ima nekih tunela kad se putuje sa zapada Slovenije u Innsbruck, pa za Njemačku?

Hvala :).
U Austriji ces na granici morati kupiti vinjetu jer nepostoji putarina u smislu naplatnih kucica.
Cijena je oko 10 eur.
VR6

Post by VR6 »

Prosle sedmice isao do Svicarske, preko Mont Blana. Mont Blan se placa 30 Eura u jednom smjeru, 40 Eura povratna. A osim Mont Blana, imas i mnogo onih manjih placanja putarina. Svako malo stanes das 1.80 Eura i slicno, pa se to nabere. Uglavnom, do Svicarske putarine izasle malo manje od 80 Eura (u jednom smjeru). Ak vozis kakvog stedljivijeg dizela, putarine te dodju skoro isto kao i gorivo.

Sa Svicarskom nemas granice, isto ti dodje ko Eu, mada ne znam sta ti mogu uhvate li te tamo bez vize. Takodjer, gledaj da gorivo sipas prije Italije, jer u IT recimo dizel kosta 1.3 Eura po litri, a onaj neki superdizel 1.4 Eura po litri. U Svicarskoj je gorivo gotovo kao i kod nas, dizel 1.1-2 Eura po litri. Jos jedna stvar, ak negdje budes stajao po IT i slicno ono da odmoris il na kafu, parkiraj auto uvijek da ga jasno vidis, hoce tamo opljackat turiste.

Et sretan put i nemoj se preforsirati u voznji... :)
janje_

Post by janje_ »

mislim da za svicarsku vazi sengenska viza.. od prosle godine, ako se ne varam..

a vinjeta za austriju godisnja kosta nesto oko 75 eura..
ali ih se moze kupiti za 10 dana (najkrace cini mi se) i kosta nesto oko 10ak eura..
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Vinjeta za Austriju kosta 7,50 €, ako nisu u medjuvremenu poskupili.Kroz Italiju ne idi nikako, koliko platis goriva, toliko platis i auto puta, a nije im nesto, oko velikih gradova dobre guzve.Najbolje ti je preko Austrije i Njemacke.U svicarskoj placas i vinjetu za koristenje autoputeva, pored tunela.Goriva naspi u Sloveniji, koliko god mozes, a ponesi i rezervni kanister, za ne daj boze.Ako ti je Lukseburg blizu, navrati, jer gorivo je skupo i u Njemackoj, bas kao i u Italiji i Francuskoj.KAravanke placas, a placas jos jedan tunel kroz Austriju, ja mislim da su karavanke 7 € , a taj drugi tu negdje , to je onaj sto je gorio svojevremeno.
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Hvala svima mnogo... Čuo sam da je vinjeta u Austriji 7,5€, samo me zanima, ukoliko idem recimo preko Trsta, pa kroz Italiju ulazim u Austriju i idem za Innsbruck, da li tu ima tunela i koliko košta putarina na tom dijelu Italije? Nema mnogo puta, da li se u Italiji plaća vinjeta ili samo koliko prođeš, toliko i platiš?

Dakle, vjerovatno ću ulaziti u Austriji negdje iz pravca Bolzanna. Viamichelin preporučuje da idem čak do Salzburga, pa onda u Innsbruck. Postoji li neki autoput u Austriji kada ulazim iz pravca Italije?

Nadam se da ću uspjeti naći najbolju opciju... A nisam čuo da se kroz Švicarsku smije ići, jer oni nisu u Schengenu. Raspitaću se svakako.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Amsterdammer wrote:Hvala svima mnogo... Čuo sam da je vinjeta u Austriji 7,5€, samo me zanima, ukoliko idem recimo preko Trsta, pa kroz Italiju ulazim u Austriju i idem za Innsbruck, da li tu ima tunela i koliko košta putarina na tom dijelu Italije? Nema mnogo puta, da li se u Italiji plaća vinjeta ili samo koliko prođeš, toliko i platiš?

Dakle, vjerovatno ću ulaziti u Austriji negdje iz pravca Bolzanna. Viamichelin preporučuje da idem čak do Salzburga, pa onda u Innsbruck. Postoji li neki autoput u Austriji kada ulazim iz pravca Italije?

Nadam se da ću uspjeti naći najbolju opciju... A nisam čuo da se kroz Švicarsku smije ići, jer oni nisu u Schengenu. Raspitaću se svakako.
Imas pred Karavanke odvajanje za Kranjsku Goru, tu mozes u Italiju, znaci ides za Jesenice, pa tamo negdje odvojis se za Kranjsku Goru i preko dva italijanska seladolazis do autoputa(put nije los uopste, nista mu ne fali, ovaj dio sto je izmedju tog slovenackog autoputa i italijansko austrijskog, ja vozio po najvecem snjiegu, nisam primjetio nista lose) onda vrlo brzo ulazis u Austriju, a ne placas tunel Karavanke, to je jedno 30km duze(ovo iz sjecanja), cini mi se, a idi do Salzburga, kako ti via.michelin kaze.Preko Trsta ja ne bih isao, to je bas okolo, idi za Zagrab, Ljubljanu pa za Jesenice i to je to.Sto da placas talijanima, oni bas globe.
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Pa i nije baš okolo ako ideš preko Bihaća, Rijeke i Kopra. Meni baš ovako izgleda okolo ako idem na Villach, mada pretpostavljam da onda putokazi po Austriji pokazuju najbolji put, jer mi je svejedno koliko ću autoputa u Austriji koristiti, ionako plaćam vinjetu :).

Hajde pokušaću naći koliko koštaju talijanski autoputevi. Ako neko prije mene nađe, postujte ovdje :)

Hvala mnogo...
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

fantom slobode wrote:Imas pred Karavanke odvajanje za Kranjsku Goru, tu mozes u Italiju, znaci ides za Jesenice, pa tamo negdje odvojis se za Kranjsku Goru i preko dva italijanska seladolazis do autoputa(put nije los uopste, nista mu ne fali, ovaj dio sto je izmedju tog slovenackog autoputa i italijansko austrijskog, ja vozio po najvecem snjiegu, nisam primjetio nista lose) onda vrlo brzo ulazis u Austriju, a ne placas tunel Karavanke, to je jedno 30km duze(ovo iz sjecanja), cini mi se, a idi do Salzburga, kako ti via.michelin kaze.Preko Trsta ja ne bih isao, to je bas okolo, idi za Zagrab, Ljubljanu pa za Jesenice i to je to.Sto da placas talijanima, oni bas globe.
Ali hvala za to odvajanje preko Slovenije. Bitno mi je da znam da su putevi ok, jer mi se znalo desiti da izbjegavajući putarine zalutam na makadam :).
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Amsterdammer wrote:
fantom slobode wrote:Imas pred Karavanke odvajanje za Kranjsku Goru, tu mozes u Italiju, znaci ides za Jesenice, pa tamo negdje odvojis se za Kranjsku Goru i preko dva italijanska seladolazis do autoputa(put nije los uopste, nista mu ne fali, ovaj dio sto je izmedju tog slovenackog autoputa i italijansko austrijskog, ja vozio po najvecem snjiegu, nisam primjetio nista lose) onda vrlo brzo ulazis u Austriju, a ne placas tunel Karavanke, to je jedno 30km duze(ovo iz sjecanja), cini mi se, a idi do Salzburga, kako ti via.michelin kaze.Preko Trsta ja ne bih isao, to je bas okolo, idi za Zagrab, Ljubljanu pa za Jesenice i to je to.Sto da placas talijanima, oni bas globe.
Ali hvala za to odvajanje preko Slovenije. Bitno mi je da znam da su putevi ok, jer mi se znalo desiti da izbjegavajući putarine zalutam na makadam :).
Pogledaj na karti, ima tamo i prelaz odmah u Austriju, ali ne znam koliko je uspon i kakav je put.Raskrsnica za taj austrijski prelaz je malo prije ovog italijanskogOvaj prelaz kod Kranjske Gore koji pocinje sa "R" u svakom slucaju ima dobar put i nema uspona da ga se ja sjecam.Na prelazu je bila mala kucica sa dva carinika, koji su samo govorili talijanski, ziva su bili sega:) po mom sjecanju se dodje na autoput poslije ulaska u Italiju.A nakon toga je brzo i granica sa Austrijom koja nije ni tada postojala, mislim kucice, kontrole i tako to.Austrijsku vinjetu koliko skontah kontrolisu Austrijanci kada placas tunel, jer imaju kamere kod naplatnih stanica, a znam da se znaju oni i nadvirivati da vide je li vinjeta u redu.Nije za rizikovati, jer kazne su velike.I u Austriji cini mi se moras imati upaljena svjetla po danu, bas kao i u Sloveniji.Za Italiju ne znam, ali mislim da ne moras.Mislim da je u Austrjji uvedeno pravilo da obavezno moras imati zimske gume, a lance ponesi obavezno.
ins

Post by ins »

Amsterdammer wrote:Hvala svima mnogo... Čuo sam da je vinjeta u Austriji 7,5€, samo me zanima, ukoliko idem recimo preko Trsta, pa kroz Italiju ulazim u Austriju i idem za Innsbruck, da li tu ima tunela i koliko košta putarina na tom dijelu Italije? Nema mnogo puta, da li se u Italiji plaća vinjeta ili samo koliko prođeš, toliko i platiš?

Idemo redom. Prvo, jel moras u Italiju uopste? Ako ne moras, nema nikakve logike da ides, bez obzira na dojam sa karte.

Ovaj put iz Italije za Insbruk je cisto zaobilazenje, jer ides na Trst i Veneciju oko koje te cekaju guzve garant, pa sve do Bresie da bi odatle preko Brenner pasa u drustvu sa svim kamiondzijama ovog svijeta dos'o u Insbruk.

Drugo, moj svajte, posto ides na put od nekih 1600 km, nemoj traziti zaobilaznice, idi autoputem. Imas par eura putarine kroz Slo, jedan tunel kroz Austriju plus vinjeta (nemoj se nasaliti pa se probati svercovati slucajno!), i onda besplatno kroz Njemacku, i to je to... Jer te/vas moze stici umor negdje, pa ces proklinjati dan kad ste odlucili traziti zaobilaznice... :roll:
ins

Post by ins »

Preporuka je Zg-Lj-Jesenice-Salzburg-Minhen

Ne treba ti u zivotu nista drugo, vjeruj mi...
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

ako ti moze sta pomoci: Hamburg - Sarajevo (preko Ljubljane) ca. 32 eura putarine :) tu je i vinjeta u Austriji :)
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

vjesticanametli wrote:ako ti moze sta pomoci: Hamburg - Sarajevo (preko Ljubljane) ca. 32 eura putarine :) tu je i vinjeta u Austriji :)
A tunelarina?

Dakle, 16€ mi treba za tunele u Austriji, 7,5€ za vinjetu, 10€ za putarinu u Hrvatskoj, te oko 5€ za putarinu u Sloveniji, što je ukupno oko 40€. U povratku isto toliko, što izađe oko 160 KM. Uz to još trebam računati i putarinu u Francuskoj, koja nije ispod 10€ sigurno, tako da izađe oko 200 KM za sve putarine.

Skupo brate, pogotovo jer će me goriva doći najviše 350 KM, jer vozim dizel, a možda i manje.
ins

Post by ins »

Nije skupo, vec to toliko kosta! :roll:

Ako imas - putuj, ako nemas, onda ni Evropa nije za tebe...
vjesticanametli

a tunelarina?? nemam pojma ja samo samo dala cifru koju sam ja platila u januaru ove godine i tu ti je i onaj veeeeeeeeeeelikacki tunel uracunat :D
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

ins wrote:Nije skupo, vec to toliko kosta! :roll:

Ako imas - putuj, ako nemas, onda ni Evropa nije za tebe...
Hm... Zar je logično da me putarina kroz Italiju i Francusku dođe 50% skuplje nego gorivo? Po mojim uvjerenjima, to nije ok, kao što nije ok da Mont Blanc košta 35€. Ako su Njemačka, Belgija i Holandija davno mogle ukinuti putarine, zašto je kroz I i FR tako nenormalna cijena?
vjesticanametli

joj tebe :lol: pa cijene su takve kave su :D i ja bih radije tih ca. 70 ojra :D potrosila na cipele al ne mogu auto nosit na ledima
sto ne ides busom? mozda je jeftinije :)
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Pa možeš ti staviti da je hljeb 10€, ako si jedini pekar u selu, neko će morati kupiti. Ali to je pravljenje ljudi budalama, tako ja to doživljavam.

Ako je prije uvođenja eura sve moglo biti upola jeftinije, zašto je sada tako? Ne mora mi se to sviđati, zar ne.
seln

Post by seln »

Prije eura nije bilo sve upola jeftinije, ali jeste bilo za 10 -15 %.
Cijene putarine jesu visoke, samo je to u zemljama u kojima naplacuju putarinu vezano za izgradnju i odrzavanje auto-puteva.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Neko spomenu Brenner bas.E odatle do Ankone je 54€ putarine kroz Italiju.Ako putujes sam, sjedi na avion, nemoj da se patis, a za dizel ne budi bas siguran da ti se poklapa racunica, izvan BiH i Slovenije deru pravo, izuzev Luksemburga i donekle Belgije(ali ne na auto putu, nego na onim benzinskim bez radnika).A vinjete se placaju i u MAdzarskoj, Slovackoj i Ceskoj, koliko iskusih.
Vinjetu za Austriju mozes uvijek da kupis u susjednoj zemlji na benzinskoj pumpi, znaci u Njemackoj i Sloveniji, a garant moze i u Italiji.Znaci da ne stajes bezveze, kupis kada tocis gorivo.
Post Reply