Put za Banja Luku
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- alphonse kauders
#1 Put za Banja Luku
Sutra moram poslom iz Sarajeva za Banja Luku i idem autom (never been there before).
Trenutno znam za 3 puta koja vode do tamo pa me zanima da li bi neko ko ima više iskustva u putovanju prema Banja Luci mogao da mi da neku preporuku, s obzirom na godišnje doba, opasnost na cesti i dužinu puta.
Dakle, opcije su:
a) Put prema Doboju, pa skretanje prema Tesliću (ili je bolje skrenuti poslije Doboja?)
b) Put preko Jajca.
c) Put preko Vlašića, koji slovi kao najbrži i najkraći
Helem, nemam baš najjasniju sliku, tj. ne bih volio zaglaviti u mrak baš previše, ali ne bih baš volio da izaberem neku bržu opciju pa da se patim u vožnji..
Hvala unaprijed na bilo kakvoj preporuci.
Trenutno znam za 3 puta koja vode do tamo pa me zanima da li bi neko ko ima više iskustva u putovanju prema Banja Luci mogao da mi da neku preporuku, s obzirom na godišnje doba, opasnost na cesti i dužinu puta.
Dakle, opcije su:
a) Put prema Doboju, pa skretanje prema Tesliću (ili je bolje skrenuti poslije Doboja?)
b) Put preko Jajca.
Helem, nemam baš najjasniju sliku, tj. ne bih volio zaglaviti u mrak baš previše, ali ne bih baš volio da izaberem neku bržu opciju pa da se patim u vožnji..
- alen_zenica
#2 Re: Put za Banja Luku
alphonse kauders wrote:Sutra moram poslom iz Sarajeva za Banja Luku i idem autom (never been there before).
Dakle, opcije su:
b) Put preko Jajca.
idi zaobilaznim putem preko osijeka...haha velik je to put brate
- chuchumbamayumbe
#3 Re: Put za Banja Luku
Sarajevo-Lasva-Turbe-Komar-Donji Vakuf-Vinac-Jajce-Krupa na Vrbasu-Bl
- Gorštak
#4 Re: Put za Banja Luku
@alfonse ovaj ti je sto postochuchumbamayumbe wrote:Sarajevo-Lasva-Turbe-Komar-Donji Vakuf-Vinac-Jajce-Krupa na Vrbasu-Bl
- alphonse kauders
#5 Re: Put za Banja Luku
Hej, hvala na brzim odgovorima.
Helem meni su rekli da je ovaj prema Doboju najblaži, ali se vozi sat-sat i po više.
Za put preko Jajca sam čuo da je pun okuka, ali je i dosta brži od ovog gore navedenog. E, sad je pitanje, da li ga čiste dobro i da li ima situacija da voziš kilometrima iza kamiona i da ga ne možeš prestići..
Ovaj put preko Vlašića bi vjerovatno dobra opcija u neko drugo godišnje doba, jeste najbrži, ali sam ja čuo svašta o njemu, pored snijega i okuka čuo sam da se dešavaju i razbojništva na cesti (!?)...
Helem, najvjerovatnije ću onda preko Jajca, nekako mi to najsretnija varijanta..
Helem meni su rekli da je ovaj prema Doboju najblaži, ali se vozi sat-sat i po više.
Za put preko Jajca sam čuo da je pun okuka, ali je i dosta brži od ovog gore navedenog. E, sad je pitanje, da li ga čiste dobro i da li ima situacija da voziš kilometrima iza kamiona i da ga ne možeš prestići..
Ovaj put preko Vlašića bi vjerovatno dobra opcija u neko drugo godišnje doba, jeste najbrži, ali sam ja čuo svašta o njemu, pored snijega i okuka čuo sam da se dešavaju i razbojništva na cesti (!?)...
Helem, najvjerovatnije ću onda preko Jajca, nekako mi to najsretnija varijanta..
- Gorštak
#6 Re: Put za Banja Luku
Nemoj preko Vlasica.
Poruzan je i ovaj put preko Jajceta, krivine, mali tuneli, pored jezera, ali mislim da je najbolji.
Poruzan je i ovaj put preko Jajceta, krivine, mali tuneli, pored jezera, ali mislim da je najbolji.
- valter.ba
#7 Re: Put za Banja Luku
Opcija a) ti je kompromis izmedju ugodnog putovanja, srednje kilometraze, lijepog krajolika i definitivno bih koristio ovu opciju ako idem sa svojim autom. Opcija c) iskljucivo ako koristis sluzbeno auto i ukoliko ne vozis osobe koje teze podnose putovanje. Put je kraci i mozes doci ako ga zadajes
za 3 sata a moze i brze
. Put preko Jajca se oduzi to je cudo jedno,nikada stici
Preko Doboja je put najbolji ali je i najduzi. Sada je hrkljush dotebe
i sretno!
P.S.
Poslusaj savjet nekada profesionalnog vozaca,opcija A
P.S.
Poslusaj savjet nekada profesionalnog vozaca,opcija A
- tetakk
#8 Re: Put za Banja Luku
Put preko Vlasica, kroz kanjon Ugra, pa na Skender je najljepsi krajolikom, ali je i opasan zbog cestih odrona u kanjonu Ugru. Preko platoa od Skendera do B.L. ima puno krivina.
Uglavnom taj put je kraci kilometrazom, ali je duzi vremenski.
Put preko Jajca je isto lijep, ali se brate oduzi.
U ovo doba idi ipak preko Zenice, Teslica, Borja, pa BL.(To mi je inace najmrza ruta
)
Uglavnom taj put je kraci kilometrazom, ali je duzi vremenski.
Put preko Jajca je isto lijep, ali se brate oduzi.
U ovo doba idi ipak preko Zenice, Teslica, Borja, pa BL.(To mi je inace najmrza ruta
- Ridjobrki
#9 Re: Put za Banja Luku
zagazaga wrote:put preko Vlašića je puno kraći ali i lošiji,puno okuka i snijega vjerovatno
put preko Jajca je puno bolji samim tim što je prometniji........preporučujem
Put preko Doboja ne znam
Ako ideš prvi put onda nemoj preko Vlašića, pogotovo ne u ovo vrijeme i pogotovo ne u ovo vrijeme noću. Istina je da je to najkraći put ali za one koji ga poznaju. Najležernija ti je najdalja varijanta: Sarajevo - Zenica - Doboj - Derventa - Klašnice - Banja Luka, ako ti se ne žuri i ako nećeš komplikacije na putu. Taj put je i najravniji i sa najmanje brda (preko Jajca imaš Komar pa krivudavi i uski kanjon Vrbasa a kad ideš na Teslić imaš Borja i vlašićko zaleđe).
Prečica je po Murphyju najveća udaljenost između dvije tačke, ali vrijedi probati ako hoćeš:
a) lijevo kod Hifa pumpe prije Doboja (Matuzići), pa na Jelah prema Tesliću i dalje Kotor-Varoš, Čelinac pa u BL dolaziš na Vrbanju
b) poslije Doboja desno na Stanare, izađeš kod Prnjavora na M-4 i onda imaš još 60-ak km do BL na Klašnice
Obje varijante znatno skraćuju put - siječeš ka BL od Doboja a ne ideš okolo na Derventu...
Moj prijedlog ti je ovo boldirano. Za ovo doba godine je najbolji bez sumnje. Nema prevoja ni krivina ni uskih tunela kao u ostalim varijantama, lagana plovidba. Do Doboja ti je širok i pregledan M-17, od Prnjavora M-4 a 30-ak km užeg puta oko Stanara ti je sva komplikacija. Ne može te zeznuti ni snijeg ni klizavica (nema se gdje ni izletiti
Ako mene pitaš, definitivno na Stanare.
- tetakk
#10 Re: Put za Banja Luku
Prije mjesec dana na Vlasicu, usred nedodjije(sumski put, precica, mrkli mrak) naletimo na dvije djevojke u autu registarskih oznaka Krapina. Kad su nas vidjele izgledale su kao da im se svetac ukazao. Jadnice su u Skenderu umjesto desno skrenule lijevo, te potrefile po nekim selima, da bi ih mi sreli kraj rijeke Ilomske. Objasnili smo im kako ce dalje za Travnik.
Nadam se da su "izasle" zive
Nadam se da su "izasle" zive
- alphonse kauders
#11 Re: Put za Banja Luku
E, ovako, imam par pitanja za ovaj označeni put prema Stanarima:Ridjobrki wrote:zagazaga wrote:put preko Vlašića je puno kraći ali i lošiji,puno okuka i snijega vjerovatno
put preko Jajca je puno bolji samim tim što je prometniji........preporučujem
Put preko Doboja ne znam
Ako ideš prvi put onda nemoj preko Vlašića, pogotovo ne u ovo vrijeme i pogotovo ne u ovo vrijeme noću. Istina je da je to najkraći put ali za one koji ga poznaju. Najležernija ti je najdalja varijanta: Sarajevo - Zenica - Doboj - Derventa - Klašnice - Banja Luka, ako ti se ne žuri i ako nećeš komplikacije na putu. Taj put je i najravniji i sa najmanje brda (preko Jajca imaš Komar pa krivudavi i uski kanjon Vrbasa a kad ideš na Teslić imaš Borja i vlašićko zaleđe).
Prečica je po Murphyju najveća udaljenost između dvije tačke, ali vrijedi probati ako hoćeš:
a) lijevo kod Hifa pumpe prije Doboja (Matuzići), pa na Jelah prema Tesliću i dalje Kotor-Varoš, Čelinac pa u BL dolaziš na Vrbanju
b) poslije Doboja desno na Stanare, izađeš kod Prnjavora na M-4 i onda imaš još 60-ak km do BL na Klašnice
Obje varijante znatno skraćuju put - siječeš ka BL od Doboja a ne ideš okolo na Derventu...
Moj prijedlog ti je ovo boldirano. Za ovo doba godine je najbolji bez sumnje. Nema prevoja ni krivina ni uskih tunela kao u ostalim varijantama, lagana plovidba. Do Doboja ti je širok i pregledan M-17, od Prnjavora M-4 a 30-ak km užeg puta oko Stanara ti je sva komplikacija. Ne može te zeznuti ni snijeg ni klizavica (nema se gdje ni izletiti)
Ako mene pitaš, definitivno na Stanare.
a) je li ima tabla?
b) je li fakat desno se ide? Nekako mi lijevo Banja Luka pa kontam što desno?
c) je li odmah neposredno nakon Doboja ili je negdje u prolazu kraj Doboja?
d) koliko dugo ću se voziti od Sarajeva tim putem, ako uzmemo u obzir da vozim umjereno, koliko put dopušta ali nikad prebrzo..
Uh, sad me bacate u dilemu, majke mi.. Nekako bih da što manje po mraku vozim tj. da što prije stignem, ali mi se tako mrsko smarati okukama jer sam neki dan po noći, magli i kiši išao preko Karaule ka Tuzli, umro sam...
Ali kako god, fakat hvala svima na odgovorima.
- Ridjobrki
#12 Re: Put za Banja Luku
LIJEVO se ide, lapsus... Da ne povjeruješ...
Ne znam ima li tabla, ja idem napamet. To ti je odmah iza Doboja, ne znam da li se čestito izađe iz Doboja samog. Uglavnom Kod skretanja za Tuzlu stani i pitaj nekog kud se ide za Stanare.
Ne znam koliko ćeš se dugo voziti do SA, ali sigurno je da ćeš ići brže i udobnije nego bilo kojim drugim putem. Kažem ti, od SA do DO ti je super put, širok, pregledan, dobro održavan, nema uskih krivina niti velikih uzbrdica/nizbrdica kao kad ideš na Komar, Borja ili kanjonom Vrbasa. Od Prnjavora do BL ti je isto banja a ni taj put na Stanare kad malo prokontam je super - kad mogu tegljači sa ugljem za TE možeš vala i ti rahat proći.
Ja ne bih na Jajce išao ni zbog poledice ujutru i naveče cijelim putem a naročito oko Vinca (tek u podne popusti)
Ne znam ima li tabla, ja idem napamet. To ti je odmah iza Doboja, ne znam da li se čestito izađe iz Doboja samog. Uglavnom Kod skretanja za Tuzlu stani i pitaj nekog kud se ide za Stanare.
Ne znam koliko ćeš se dugo voziti do SA, ali sigurno je da ćeš ići brže i udobnije nego bilo kojim drugim putem. Kažem ti, od SA do DO ti je super put, širok, pregledan, dobro održavan, nema uskih krivina niti velikih uzbrdica/nizbrdica kao kad ideš na Komar, Borja ili kanjonom Vrbasa. Od Prnjavora do BL ti je isto banja a ni taj put na Stanare kad malo prokontam je super - kad mogu tegljači sa ugljem za TE možeš vala i ti rahat proći.
Ja ne bih na Jajce išao ni zbog poledice ujutru i naveče cijelim putem a naročito oko Vinca (tek u podne popusti)
- Qler
#13 Re: Put za Banja Luku
idem ja cesto do BL, najbolji ti je put doboj teslic BL cak i brze stignes. i ne mozes fuliti samo ides pravo. 
- strong69
#14 Re: Put za Banja Luku
I ja najcesce idem ovim putem. NIje frekventan. Prije pumpe Hifa skrenes prema Jelahu, Tesnju pa preko Teslica, Kotor Varosa i Celica u BL. Ako sam bas u zurbi idem preko Vlasica...Qler wrote:idem ja cesto do BL, najbolji ti je put doboj teslic BL cak i brze stignes. i ne mozes fuliti samo ides pravo.
Sretno
- mayab
#15 Re: Put za Banja Luku
Ja preferiram preko Vlasica, ako bas nisi raspolozen za voznju, nemoj ici tu nocu, jer zna biti odrona, a trenutno tamo sigurno nema snijega
- Epitop
#16 Re: Put za Banja Luku
Idi preko Tesliča to jest skreneš pored Hife benzinske za Tešanj-Teslić i dalje. Ovaj put što ti govore preko Stanara je pun rup zato ti ne bih predložio.
- VR6
#17 Re: Put za Banja Luku
Ja jucer bio u Bl, krenuo iz Sa navecer oko pola 9, preko Vlasica, stigao tamo u pola 12. Put je dug nekih 180 km, nije bilo ni s od snijega, cesta suha vecinom. No problem je jaka magla po kojoj vozis nekih 45 min i ima par kratera na koje mozes otkinuti tocak bez problema. Zato je vracanje bilo preko Jajca, dobra cesta, nema magle, ekstra. Ovaj put je 230 km dug i njega ti je najbolje birati. Uzitak za voziti, posebno ako imas kakav bolji auto da iskoristis one krivine i pravce. Samo pazi na autoputu gdje je ogranicenje 110 km/h ima kamera, drugu kameru imas kod Viteza, i trecu u Travniku, pa tamo odvadi sa gasom. I puno je policije, do tamo i nazad 4 puta su nas zaustavljali, sve neke kontrole.
-
d2
#18 Re: Put za Banja Luku
i koliko je trebalo preko jajca ?
- VR6
#19 Re: Put za Banja Luku
Ne znam tacno, mislim neka 3 sata i 15-ak minuta... U ta doba nema prakticno nikog na cesti, pa nije tesko drzati fin prosjek brzine nekom laganom voznjom. Uglavnom put preko Jajca je bio prava relaksacija u odnosu na onaj preko Vlasica, gdje si stalno napet da ne pogodis neku preveliku rupu i gdje ti oci iskoce da bi vidio 20-ak metara ispred auta zbog jake magle.
-
ella_sa
#21 Re: Put za Banja Luku
Preko Vlasica, idem skoro jednom mjesecno, zna biti koma zbog odrona, ali je cca 3 sata do BL, uglavnom nema policije, voze dostave i ljudi kojima sat i po duze znaci MNOGO. Samo nemoj ocekivati da ces vidjeti Skender Vakuf, to je sad Knezevo 
PReko DOboja, glupost, hallo, 1 i po duze, pa znate li vi koliko je to...Onda moze i preko Bihaca, hehe...
Jajce, guzva, treba biti pazljiv kad se kroz kanjon nabiju sleperi. PRije Jajca ima jedan "tunelcic" ispred kog sam jednom zamalo glavu izgubila. Savjet, oprezno.
PReko DOboja, glupost, hallo, 1 i po duze, pa znate li vi koliko je to...Onda moze i preko Bihaca, hehe...
Jajce, guzva, treba biti pazljiv kad se kroz kanjon nabiju sleperi. PRije Jajca ima jedan "tunelcic" ispred kog sam jednom zamalo glavu izgubila. Savjet, oprezno.
- slavkoimamodilera
#22 Re: Put za Banja Luku
Her Flick wrote:evo jos jedan
znaci sarajevo-zenica-doboj-derventa-prnjavor-banja luka
jest malo duze za voziti (cca 15-3-min, zbog sporih vozaca) ali je put najbolji od svih zadatih
i u tom dijelu BiH stvarno sporo voze ili prvo koce pa onda daju zmigavac, bilo je napetih situacija
Ubjedljivo najduzi put (kilometrima) i ubjedljivo najkraci (vremenski)... hladno se umjerenom voznjom do bandzaluke stize za 3 sata... preko jajca vrlo pogibeljno, iznimno brzo i nocu, za 3 sata 15 do 3 sata 25 minuta...
Usto ima najmanje policijskih kontrola, najvise pravaca, nikako brda (ako izuzmemo malo brdasce prije nego se dodje do samog Prnjavora)...
Iskreno od tri najcesce rute za BL, ja u zadnje vrijeme biram ovu, cetvrtu...
- Better Man
#23 Re: Put za Banja Luku
Svako onaj ko voli sebe i svoj život izabrati će ovaj put preko Doboja. gledajte kvalitet ceste, a ne daj kraći put i da što prije stignem na cilj. Nikad mi nebi palo napamet da idem preko Vlašića i razmišljam da li ću u nekoj rupi ostaviti gumu, ili ću izletiti na krivini. Isto važi i za put preko Jajca.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#24 Re: Put za Banja Luku
Kao neko ko je guzicu nazuljao na putu Sarajevo BL, preporucujem ti Sarajevo, Jajce, BL put.
Ovaj preko Vlasica je krivudav, gori od puta za Tuzlu, dok je ovaj preko Doboja za nekoga ko ide prvi put i ide SAM damn fuckin konfjuzing...istina jeste, skrenes odmah iza pumpe lijevo, picis kroz SMRTIĆE donje, i sve tako neka sela dok ne nabasas u Banjaluku...sve ceste isto izgledaju, tek nekih 5 km pred BL imas oznake...
A ovaj Sarajevo, travnik, Vinac, BL ti je najsigurniji...i taj se najbolje odrzava...kad snijeg rukne na Vlasic, ostade ti u Knezevu...
Ovaj preko Vlasica je krivudav, gori od puta za Tuzlu, dok je ovaj preko Doboja za nekoga ko ide prvi put i ide SAM damn fuckin konfjuzing...istina jeste, skrenes odmah iza pumpe lijevo, picis kroz SMRTIĆE donje, i sve tako neka sela dok ne nabasas u Banjaluku...sve ceste isto izgledaju, tek nekih 5 km pred BL imas oznake...
A ovaj Sarajevo, travnik, Vinac, BL ti je najsigurniji...i taj se najbolje odrzava...kad snijeg rukne na Vlasic, ostade ti u Knezevu...
- slavkoimamodilera
#25 Re: Put za Banja Luku
jooooj jes' jes', smrtici su ludara...