Pozdrav svima.
Ovako ja zelim da idem sa svojom porodicom u Ameriku tacno Florida rođak bi mi poslao papire sad oni koji su isto isli za Ameriku molim ih da mi sto vise informacija napisu sto se tice ambasade i tih stvari kako su oni prosli i naravno cijene. Sto vise informacija mi treba a mislim i onima koji zele da idu isto kao i ja u Ameriku volili bi znati isto
Put za Ameriku
-
underground
#2 Re: Put za Ameriku
Ides turisticki vjerovatno?
- karanana
#3 Re: Put za Ameriku
na podforumu "Dijaspora" koji se nalazi pri dnu, vec na prvoj stranici tema imas teme koje govore o USA vizama, cijenama karata i sl.
ako kontas turisticki ici,sto pretpostavljam da hoces, mozda je i dobijes. ako kontas ono zaposve da odes, to prekrizi odmah.
ako kontas turisticki ici,sto pretpostavljam da hoces, mozda je i dobijes. ako kontas ono zaposve da odes, to prekrizi odmah.
-
miki27A
#4 Re: Put za Ameriku
Obzirom da je tema na Dijaspori malo zatrpana, i da se informacije moraju iscitavati, evo ovdje sta ti treba: na stranici ambasade za neuseljenicku vizu:karanana wrote:na podforumu "Dijaspora" koji se nalazi pri dnu, vec na prvoj stranici tema imas teme koje govore o USA vizama, cijenama karata i sl.
http://bosnian.sarajevo.usembassy.gov/n ... -vize.html
Ne znam za koju vizu suad00 i njegova porodica bi da aplicira, samo da napomenem da ako je za turisticku vizu suad00 i porodica mora da dokaze da imaju stvari(auto), posao/studij, imovinu/kredit, familiju kojima ce da se vrati nakon putovanja u USA. Ako to ne dokaze, a dadne garancije porodice koja je USA ima sansu da se viza odbije jer on kao aplikant za turisticku vizu nema dovoljno snazne veze sa domovinom, a ima sa USA.Rad sa strankama (Korisničke usluge)
Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih američkih država pristupa obradi zahtjeva za vize strogo ali nepristrasno i pravično, s ciljem najdjelotvornije zaštite Sjedinjenih država. I dalje je naše osnovno načelo i opredjeljenje otvorenost po kojoj su Sjedinjene države uvijek bile poznate. Putovanje u Sjedinjene države je poželjno i dobrodošlo i mi ga potičemo. U Ambasadi Sjedinjenih američkih država u Sarajevu, konzularni službenici i osoblje su opredijeljeni da osiguraju pravičan i uljudan pristup svim podnositeljima zahtjeva za vize. Vaš zahtjev za vizu će biti razmotren u skladu s američkim Zakonom o iseljenju.
Adresa Ambasade
Zahtjevi za sve kategorije vize za Sjedinjene države za stanovništvo s područja Bosne i Hercegovine obrađuju se u Američkoj ambasadi u Sarajevu na adresi Roberta C. Frasurea 1. Razgovor za vize obavlja se prema ranije zakazanom terminu razgovora u Konzularnom odjelu Ambasade. Kada dođete na razgovor za vizu, služba osiguranja Ambasade uputiti će vas u čekaonicu konzularnog odjeljenja.
Kako podnijeti zahtjev za vizu?
Ovo su osnovni koraci koje trebate pratiti tokom procesa podnošenja zahtjeva za vizu:
Zakazati termin za razgovor putem Službe za informacije o vizama Ambasade
Slikati se
Popuniti i elektronski poslati zahtjev za vizu - formular DS-160
Platiti taksu za obradu zahtjeva za vizu
Prikupiti prateću dokumentaciju
1. Zakazati termin za razgovor putem Službe za informacije o vizama Ambasade
Kupiti Lični identifikacijski broj (PIN - Personal Identification Number) u bilo kojoj poslovnici Raiffeisen Banke u Bosni i Hercegovini koji će vam omogućiti pristup Službi za informacije o vizama (SIV) Ambasade. Služba za informacije o vizama je jedini službeni izvor općih informacija o vizama i jedini zvanični način za zakazivanje intervjua za neuseljeničku vizu. Službu za informacije o vizama možete dobiti pozivom na broj: (387) 33 295 375
Služba za informacije o vizama će osigurati razgovor s agentom koji govori Bosanski/Hrvatski/Srpski jezik, koji će vam:
Zakazati termin za razgovor za neuseljeničku vizu!
Da biste vidjeli koliki je obično period čekanja na razgovor za vizu (vrijeme između trenutka kada nazovete Službu za informacije o vizama i prvog mogućeg termina za vizu) posjetite Internet stranicu Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih američkih država - Period čekanja na razgovor za vizu.
Odgovoriti na pitanja o načinu na koji se podnosi zahtjev za vizu.
Informisati podnositelja zahtjeva za vizu o vrstama/kategorijama viza koje stoje na raspolaganju i dokumentima koje je potrebno priložiti za svaku pojedinačnu kategoriju vize.
Na koji način ostvariti pristup Službi za informacije o vizama:
Kupite Lični identifikacijski broj (PIN) u bilo kojoj od poslovnica Raiffeisen Banke u Bosni i Hercegovini za iznos od 13 dolara (ekvivalentni iznos u konvertibilnim markama).
Pričekajte jedan radni nakon kupovine PIN-a kako biste pozvali Službu za informacije o vizama.
Podnositelji zahtjeva mogu obaviti više poziva s jednim PIN-om za razgovor u ukupnom trajanju od 7 minuta.
Ova je usluga na raspolaganju javnosti od 8:00 do 5:00 sati, svaki radni dan, od ponedeljka do petka, osim u dane službenih praznika u Bosni i Hercegovini.
S jednim PIN-om možete zakazati razgovor za ukupno 5 članova porodice koji žive u istom domaćinstvu (na primjer: suprug, supruga, sin, kći, brat, sestra, majka i otac).
Napomena: Novac za kupljeni PIN je nepovratan i u slučaju da PIN bude izgubljen ili ukraden, podnositelj zahtjeva moraće kupiti novi. Također napominjemo da ukoliko vrijeme predviđeno za razgovor s jednim PIN-om istekne, podnositelj zahtjeva mora kupiti novi PIN i ponovo pozvati Službu..
2. Slikajte se
Formular DS-160 također zahtijeva digitalnu fotografiju, veličine manje od 1MB, da bude postavljena na formular kao dio procesa podnošenja zahtjeva. Svakome podnositelju zahtjeva potrebna je jedna fotografija veličine 5x5cm, koja je snimljena unutar perioda od zadnjih šest mjeseci i čije su osobine u skladu sa uputama o karakteristikama fotografije. Dodatne informacije o karakteristikama tražene fotografije možete naći na Internet stranici Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih američkih država.
Napomena: Iako je postavljanje fotografije na stranicu dio procesa podnošenja zahtjeva, još uvijek očekujemo da svaki podnositelj zahtjeva donese jednu fotografiju sa sobom na razgovor, u slučaju da sistem ne prihvati verziju koja je postavljena na formular.
3. Popunite i proslijedite zahtjev za vizu – formular DS-160
Formular - zahtjev za vizu, u pismenoj formi više nije u upotrebi. Nakon što ste popunili novi formular DS-160, vaš će se zahtjev elektronskim putem proslijediti, i dobićete elektronsku potvrdu (“Confirmation page “) da ste uspješno ispunili i proslijedili formular. Potvrda uključuje limitirane biografske podatke, fotografiju i linijski kod (bar code). Podnositelji zahtjeva moraju donijeti ovu stranicu, odnosno potvrdu sa sobom na razgovor, i jednu fotografiju.
Značajna napomena: Većina teksta koji je sastavni dio formulara DS-160 će biti prevedena na Bosanski/Hrvatski/Srpski. Možete vidjeti prevod postavljanjem pokazivača (kursora) preko bilo koje grupe teksta koji se nalazi na stranici. Međutim, na pitanja koja su sadržana na formularu, neophodno je odgovoriti na Engleskom jeziku, u tačno i potpunosti. U suprotnom, mi nećemo biti u mogućnosti da obradimo vaš zahtjev za vizu i biće potrebno da zakažete novi termin za razgovor.
4. Uplatiti taksu za obradu zahtjeva za vizu
Uplatite taksu za obradu vašega zahtjeva za vizu u bilo kojoj poslovnici Raiffeisen Banke u Bosni i Hercegovini. Donesite uplatnicu na zakazani razgovor.
Napomena: Ova je taksa nepovratna i neophodno je platiti bez obzira da li će viza biti odobrena ili ne.
5. Prikupite prateću dokumentaciju
Prateća dokumentacija kojom dokazujete da imate nedvojbeno jake porodične, ekonomske i društvene veze s Bosnom i Hercegovinom – veze koje će vas prinuditi/nagnati da se vratite u Bosnu i Hercegovinu nakon završetka vašega privremenog posjeta.
Svi podnositelji zahtjeva za vizu moraju priložiti sljedeće dokumente kako bi formalno podnijeli zahtjev za vizu:
Pasoš koji je važeći kroz period od najmanje šest mjeseci od planiranog datuma povratka iz posjete Sjedinjenim državama i barem jednu potpuno slobodnu stranicu u pasošu na koju se viza može staviti.
Stranicu s Potvrdom (Confirmation Page) da ste elektronski putem (on-line) uspješno popunili i proslijedili formulara DS-160.
Jednu fotografiju u skladu s propisima o karakteristikama fotografije.
Dokaz o uplati nepovratnoga iznosa za obradu zahtjeva za vizu.
Za podnositelje zahtjeva za vizu mlađe od 14 godina, neophodan je originalni rodni list izdat u zadnjih šest mjeseci.
Napomena: Malodobna djeca koja putuju u pratnji samo jednoga roditelja ili druge odrasle osobe moraju osigurati pismenu saglasnost drugoga ili oba roditelja (“parental consent”), koju je potpisao roditelj/i koji ne putuju, i koja je službeno ovjerena.
Opće Informacije
Pretpostavka o iseljeničkim namjerama: Prema zakonu Sjedinjenih američkih država, u poglavlju koje se odnosi na vize, podnositelji zahtjeva za većinu kategorija neuseljeničkih viza smatraju se potencijalnim useljenicima sve dok ne uvjere konzularnog službenika da imaju vjerodostojne dokaze o porodičnim, ekonomskim i društvenim vezama s Bosnom i Hercegovinom – veze radi kojih se moraju vratiti u Bosnu i Hercegovinu nakon završetka njihovog privremenog boravka u Sjedinjenim državama.
I da, cijena za jednu osobu je $140 za B1/B2 vizu
-
Suad00
#5 Re: Put za Ameriku
Ja sam isao u ambasadu u Sarajevu i dobio sam ove informacije samo mi moze poslati papire netko ako mi je brat,otac ili mama znaci zaboravite na rodjake... Postoji jos jedna varijanta kao lutrija ako te izvuku ides u tom slucaju nemoras imati vani nikoga eh sad sta mislite o toj lutriji
Code: Select all
[quote][/quote]-
miki27A
#6 Re: Put za Ameriku
Ipak se ne radi o turistickoj vizi.Suad00 wrote:Ja sam isao u ambasadu u Sarajevu i dobio sam ove informacije samo mi moze poslati papire netko ako mi je brat,otac ili mama znaci zaboravite na rodjake... Postoji jos jedna varijanta kao lutrija ako te izvuku ides u tom slucaju nemoras imati vani nikoga eh sad sta mislite o toj lutrijiCode: Select all
[quote][/quote]
OK, znaci ostaje ti lutrija. Obzirom da je sad u novembru zavrsilo apliciranje za 2013 godinu, sljedeca sansa ti je sljedeceg novembra. I da, moguce je dobiti na lutriji. Ali isto tako kao sto i ime kaze, to je lutrija. Puno srece zelim.
-
Melami
#7 Re: Put za Ameriku
Znam covjeka koji je dobio na toj lutriji, otisao, zavrsio skolu i vratio s eu BiH.Ne nadaj se toj lutriji. Ako si toliki sreckovic bolje ti je igrati bingo. tu ces prije dobiti.Suad00 wrote:Ja sam isao u ambasadu u Sarajevu i dobio sam ove informacije samo mi moze poslati papire netko ako mi je brat,otac ili mama znaci zaboravite na rodjake... Postoji jos jedna varijanta kao lutrija ako te izvuku ides u tom slucaju nemoras imati vani nikoga eh sad sta mislite o toj lutrijiCode: Select all
[quote][/quote]