Put u Visoko

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Simply_Red

#1 Put u Visoko

Post by Simply_Red »

Sutra imam slobodan dan pa razmisljam da odem do visockih piramida. Kasno sam se sjetio, a nisam prije bio, a zanima me kad ima voz, i koliko je cijena. Tamo kad dodjem, jel se moze prijaviti za neki dobrovoljni rad, i ima li neka zanimljiva gostionica i tako to:)
hvala
Prozor

#2 Re: Put u Visoko

Post by Prozor »

ja sam isao ´06 autom, nisam vidio neke gostionice sem nekog kafica gore, doduse nisam planirao ostati duze
Van Halen

#3 Re: Put u Visoko

Post by Van Halen »

Ja sam isto tako mislio s društvom otići u Visoko ovaj vikend, jer se sprema neka manifestacija vezana za piramide, a ionako nisam dosad to obilazio. Tako da bi bilo fino da neko napiše više o tome. Usput, zna li iko postoji li autobus kojim mogu doći bar blizu Bijambara, pa ako mi još treba nekoliko kilometara pješke nije problem :)
sadness

#4 Re: Put u Visoko

Post by sadness »

http://www.respect.ba to je oficijelna turisticka agencija za piramide... 90% info koje trazite cete naci tamo ili mozete nazvati i pitati... osoblje je super!
sinus

#5 Re: Put u Visoko

Post by sinus »

Ljudi ima li išta zanimljivo gore ja još ni jednom nisam bio a treba mi 15 minuta do Visokog? Mislim kako to sve izgleda kada gledate na licu mjesta, vidio sam slike ali nije to to. Nešto kontam dok barem pola piramide ne iskopaju da ne idem jer mi to nekako sve neuvjerljivo izgleda...
callmethebreeeze

#6 Re: Put u Visoko

Post by callmethebreeeze »

Simply_Red wrote:Sutra imam slobodan dan pa razmisljam da odem do visockih piramida. Kasno sam se sjetio, a nisam prije bio, a zanima me kad ima voz, i koliko je cijena. Tamo kad dodjem, jel se moze prijaviti za neki dobrovoljni rad, i ima li neka zanimljiva gostionica i tako to:)
hvala
piramide su ubleha. ali ascinisa kod hadzinice je svakako vrijedna posjete.
Prozor

#7 Re: Put u Visoko

Post by Prozor »

sinus wrote:Ljudi ima li išta zanimljivo gore ja još ni jednom nisam bio a treba mi 15 minuta do Visokog? Mislim kako to sve izgleda kada gledate na licu mjesta, vidio sam slike ali nije to to. Nešto kontam dok barem pola piramide ne iskopaju da ne idem jer mi to nekako sve neuvjerljivo izgleda...
ne znam kako je sada, ali kad sam bio na Visocici nisi imao bas nesto puno vidjet, a ako ides bez auta zestoko se pentrat onim putevima, mada vozaju taxisti... Zanimljivije je ti je a i lakse za obic brdo Kriz, iliti piramida Mjeseca...
moguce je

#8 Re: Put u Visoko

Post by moguce je »

spremaju nam bogat kulturno umjetnicki program, pjesme nase i vase mladosti...

Srcem za piramide" obilovat će bogatim kulturno-zabavnim i edukativnim programom

U povodu početka treće sezone istraživanja Bosanske doline piramida, Općina Visoko, FS Zenicabus, TA Respekt, nevladin sektor Općine Visoko i Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", organizirat će 12. travnja cjelodnevnu manifestaciju "Srcem za piramide".

Prema riječima člana Organizacijskog odbora manifestacije Belmina Debelca, manifestacija će obilovati kulturno-zabavnim programima i edukativnim sadržajima.

"Izdvajamo predavanje dr. Ivana Šimatovića o geometriji bosanskih piramida te planirani obilazak svih arheoloških lokacija u Bosanskoj dolini piramida. Lokacije će, osim posjetitelja i zainteresiranih, obići i članovi Ferijalnog saveza te članovi planinarskih društava iz BiH koji su odredili transverzalu: kompleks podzemnih tunela Ravne, Bosanska piramida Sunca, Bosanska piramida Mjeseca, Bosanska piramida Ljubavi i dolazak pred centralnu pozornicu", izjavio je Feni Debelac.

Na centralnoj pozornici koja će biti postavljena u naselju Prijeko, ispred tvornice KTK, posjetiteljima će se predstaviti deset KUD-ova iz BiH, više od
20 glazbenika među kojima su i Al Dino, Dr. Zo, Bojan Marović, Irina Kapetanović i dr.

Organizatori su program obogatili i likovnom kolonijom koju će realizirati voditelj Umjetničke kolonije Počitelj, akademski kipar Ante Brkić a potvrđeno je da će "likovnoj koloniji za piramide" nazočiti i predsjednik ULUBiH-a Irfan Hozo koji će Fondaciji pokloniti i umjetničko djelo.

"Organizirali smo i niz sportskih aktivnosti: rafting s velikim brojem sudionika koji će rijekom Fojnicom, od Zagorice do Visokog, preći sedam kilometara. Manifestaciju će uveličati i ribolovna društva iz BiH. Veliko zanimanje vlada i za turnir u nogometu na kojem će sudjelovati veterani Željezničara, Veleža, Čelika i Bosne", kazao je Debelac.

Dio programa ustupljen je i predstavljanju nekoliko modnih kuća i dizajnera iz BiH pa će se tako na centralnoj bini smjenjivati kreacije modnih kuća "KTK" Visoko, "Borac" Travnik, "NERZ Bešlagić", kreatoricee Dragice Budeljković i drugih.

Manifestacija "Srcem za piramide" će, prema najavama, okupiti i više od 150 turističkih agenata iz 15 europskih zemalja, a program će uveličati i spektakularni vatromet.

Magazin Plus :: 09.04.2008. @ 09:26
banjaluka078

#9 Re: Put u Visoko

Post by banjaluka078 »

callmethebreeeze wrote:
piramide su ubleha. ali ascinisa kod hadzinice je svakako vrijedna posjete.
I cevapi "Kod faraona". :D Je, cula sam i ja za taj teferic, nesto: lov, ribolov, fudbal, gimnastika...pravo naucno istrazivacki! Hoce li se bosti kakvi volovi?

(Jasta neg' ubleha, hodala satima, zamalo odlutala u mine, usudila se naglas pitati "ama, gdje vi vidite piramidu?", meni se cini da su moji domacini bilo pravo sretno kad sam rekla da odlazim.)

Nego, budi pametan, ne daj se odvuci na Visocicu, pogotovo ako je pala kisa. Ceka te beskonacan niz ovoga:

Image

Bolje idi na Pljesevicu (ono sto oni nazivaju "piramidom Mjeseca"), laksi prilaz.

Ali ako su ti entuzijazam i zelja za istorijom bas tako veliki, onda idi na Visocicu, ali skroz do vrha, do starog grada i ne vjeruj dusmanima da tamo nema nicega.
riko-ga

#10 Re: Put u Visoko

Post by riko-ga »

A sta si ti ocekivala banjaluka078? otkopanu piramidu i faraona da ti pozeli dobrodoslicu :mrgreen:
E svasta !!!!!!!!!!!!!!
Sensei

#11 Re: Put u Visoko

Post by Sensei »

...
Last edited by Sensei on 25/05/2019 18:27, edited 1 time in total.
s@mson

#12 Re: Put u Visoko

Post by s@mson »

da znate da piramide postoje...
zna to Amela...
bar za mene i nju...
banjaluka078

#13 Re: Put u Visoko

Post by banjaluka078 »

riko-ga wrote:A sta si ti ocekivala banjaluka078? otkopanu piramidu i faraona da ti pozeli dobrodoslicu :mrgreen:
E svasta !!!!!!!!!!!!!!
???
Neozbiljno.
Nista ocekivala, nista vidjela, jer nisam ni mislila da cu nakon posjete Visokom promijeniti misljenje. Kao sto rekoh. Gubljenje vremena. Ali, ko ima vremena na gubljenje, ili mu treba suhog mesa ili sudzuka, neka se zaputi.
Post Reply