Put u Njemacku preko Madjarske

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bosnian1980

#1 Put u Njemacku preko Madjarske

Post by Bosnian1980 »

Uskoro planiram otici malo do Njemacke, pa sam razmisljao o opcijama i skontao da idem preko Madjarske. Put jeste oko 200 km duzi, ali ne volim Slovence i davanje para njima za vinjetu. Kada se tome doda i placanje autoputa kroz Hrvatsku i tuneli u Austriji, onda mi Madjarska, iako je put duzi, dodje jeftinije.

Zanima me da li neko ima iskustva sa granicnim prijelazom kod Udvara u Madjarskoj, gdje se kupuje vinjeta, da li tu imaju i austrijsku vinjetu ili je moram kupiti na austrijskoj granici. Negdje sam citao da se treba paziti na prijelazu u Austriji, jer se lahko moze fulati mjesto za kupovinu vinjete i uci u autoput.

Planirao sam voziti autoputem od Mohacha. Kad vec kupujem vinjetu, ne ide da lutam po lokalnim ili magistralnim putevima.

Gdje kupovati gorivo?

Nisam vadio medjunarodnu vozacku dozvolu, ali jesam punomoc za auto koje nije na meni. Zeleni karton imam.

Ako imate jos kakav savjet bilo bi mi drago da napisete :)
madner

#2 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by madner »

Komplikujes radi zbog 30 KM. :D
spreca

#3 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by spreca »

Bosnian1980 wrote:Uskoro planiram otici malo do Njemacke, pa sam razmisljao o opcijama i skontao da idem preko Madjarske. Put jeste oko 200 km duzi, ali ne volim Slovence i davanje para njima za vinjetu. Kada se tome doda i placanje autoputa kroz Hrvatsku i tuneli u Austriji, onda mi Madjarska, iako je put duzi, dodje jeftinije.

Zanima me da li neko ima iskustva sa granicnim prijelazom kod Udvara u Madjarskoj, gdje se kupuje vinjeta, da li tu imaju i austrijsku vinjetu ili je moram kupiti na austrijskoj granici. Negdje sam citao da se treba paziti na prijelazu u Austriji, jer se lahko moze fulati mjesto za kupovinu vinjete i uci u autoput.

Planirao sam voziti autoputem od Mohacha. Kad vec kupujem vinjetu, ne ide da lutam po lokalnim ili magistralnim putevima.

Gdje kupovati gorivo?

Nisam vadio medjunarodnu vozacku dozvolu, ali jesam punomoc za auto koje nije na meni. Zeleni karton imam.

Vinetu u madjarskoj kupis na prvoj benziskoj na autoputu ukoliko ne bude cim udjes u Madjrsku(obicno cim udjes imas kupiti)...neznam dali prodaju austrijske.......cuvaj vinetu do povratka...nekad znaju na granici traziti
suadfor

#4 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by suadfor »

u koji grad putujes? imas i slovacku i cesku vinjetu po 10ak EUR.
EDIT: nisam vidio da ces uci u austriju ponovo.
preporuka ti je da uvijek kupis vinjetu prije nego sto udjes u drzavu, nikad ne znas na kakvog ces policajca mozda naletiti.
Gray

#5 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by Gray »

Mađarska vinjeta se ne lijepi na staklo nego samo kamere skeniraju tablice. Nju možeš kupiti i unaprijed preko interneta, odabereš datume kada vrijedi i isprintaš sebi potvrdu.
klixoris

#6 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by klixoris »

Bosnian1980 wrote:Uskoro planiram otici malo do Njemacke, pa sam razmisljao o opcijama i skontao da idem preko Madjarske. Put jeste oko 200 km duzi, ali ne volim Slovence i davanje para njima za vinjetu. Kada se tome doda i placanje autoputa kroz Hrvatsku i tuneli u Austriji, onda mi Madjarska, iako je put duzi, dodje jeftinije.

Gdje kupovati gorivo?

Ja sam ti stalno na toj ruti...
Vinjeta za Madjarsku je elektronska, platis na pumpi i das im broj tablica. Cim predjes granicu u Udvar-u, imas sa desne strane benzinsku pumpu (nemoj koristiti WC osim ako ne zelis da povratis :D ) i tu mozes kupiti vinjetu.
Ja konkretno, vinjete za Madjarsku kupujem preko http://www.tolltickets.com.
Gorivo nemoj da sipas na autoputu posto je dosta skuplje u odnosu na cijene u gradovima (EU politika, oko 20% skuplje na autoputu).

Ako ides iz pravca Sarajeva, savjetujem da poslije Doboja odmah skrenes za Bos. Samac i tu predjes u Hrvatsku a onda vozis autoputem prema Zagrebu nekih 5km gdje skreces na "Slavoniku" prema Osijeku. Dalje vec vjerovatno znas... Beli Manastir, Udvar (HU), Mohach i tu se ukljucujes na autoput (M6) do Budimpeste, onda skreces na M0 da zaobidjes Budimpestu, pa onda na M1 prema Becu-Austriji.

Sto se Udvara tice, ja sam do sada maksimalno cekao oko 30 min. Generalno, ne bude nikada velika guzva ali madjari vole da peglaju i konrolisu pa se onda kolona od 15 auta zna "obradjivati" i po pola sata

Sto se Austrije tice, vinjetu kupis u Austriji, na pumpi, odmah poslije granice (velika Shell pumpa). Nemoj da fulis pumpu jer su prilicno veliki razmaci izmedju istih pa tako i lokacija gdje mozes kupiti vinjetu :thumbup:
Samo pripazi na toj pumpi, nemoj ostavljati otvoreno auto ili nesto skupo vidljivo onako kroz prozor. Ima dosta rumuna, bugara i ostalih lopovcica koji tu vrebaju da ti mahnu sta iz auta dok ne gledas...

Iako je ovaj put duzi, brze se stigne npr do Beca nego da ides preko Slovenije.
Sto se radara i policije tice, Slavoniku mozes voziti i preko ogranicenja. Nema radara i kamera ali moze da se potrefi presretac, pa prati retrovizor ako budes gasao. Ako vidis xenon farove kako ti se brzo priblizavaju (jos ako je BMW ili Mercedes), usporavaj odmah :D

U Madjarskoj, na M6 (Mohach-Budimpesta) isto mozes da gasas, nema radara. Jedino pripazi na par tunela na pocetku te dionice, gdje je ogranicenje 90 km/h... Tu bude policija redovno ! Od Budimpeste pa dalje prema Becu, postuj ogranicenja jer dionica vrvi od stacionarnih kamera, policije sa radarima itd.

Medjunarodna vozacka ti ne treba ako vozis auto koje je registrovano u zemlji u kojoj je izdata i vozacka. To da je obavezna je obicna BIHAMK prevara kako bi raji otimali pare... Nova BiH vozacka je vec uradjena po EU standardu pa je takva i priznata u EU :thumbup:
Za punomoc ti treba medjunarodna punomoc i to mozes izvaditi u BIHAMK-u. Mislim da kosta 25 maraka

Sretno ! :thumbup:
Bosnian1980

#7 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by Bosnian1980 »

@Klixoris

Svaka cast druze!
Hvala na informacijama, a posebno strpljenju dok si otkucao ovako dug odgovor. :)
Sada nesto kontam da mi je fakat bolje kupiti ovu vinjetu preko one stranice. Dakle, platim preko Paypala, dodje mi "potvrda" na mail koju isprintam i to je to?

Pretpostavljam da vinjetu za Austriju ne mogu ovako platiti, jer tu mora doci i onaj sticker?
klixoris

#8 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by klixoris »

Jeste ! Madjarsku vinjetu mozes kupiti online preko stranice sto sam ranije stavi link i samo isprintas potvrdu. Da imas u slucaju da te zaustave. Ne dodje ti na mail nego dobijes direkt na stranici racun da si platio i potvrdu - vinjetu.
Austrijsku ne mozes kupiti online, nju kupis na pumpi cim udjes u Austriju i zalijepis na sajbu.
9 Eura kosta 10-dnevna vinjeta za Austriju :thumbup:

Inace, austrijanci najcesce kontrolisu vinjete pri izlazu iz Austrije. Postave mali punkt i gledaju auto po auto, onako brzinski.
Madjari skeniraju talbice i imaju dodatno auta sa mobilnim skenerima. Ako nemas vinjetu, brzo ces skontati jer im nece trebati puno da te zaganjaju i zaustave :D

I jos nesto, postuj ogranicenja od Udvar-a do Mohaca. I tu cesto imas radare i policiju :thumbup:

Ako te jos nesto zanima, pitaj !
Bosnian1980

#9 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by Bosnian1980 »

Ma i planirao sam postovati ogranicenja. Put je predug da bih se sada nesto ludirao na cesti, a jos uz to idem i prvi put tim putem. Vecina voznje ce proteci na samom autoputu, gdje i nisam mislio voziti vise od 130. Fino tempomat i laganizza :)
Bosnian1980

#10 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by Bosnian1980 »

Znam da je duzi - to sam i naveo u prvom postu - medjutim, i jeftiniji je.

U oba slucaja moras platiti austrijsku vinjetu. U ovom kracem slucaju placas troskove autoputa kroz Hrvatsku u oba smjera, tunele kroz Austriju u oba smjera, te slovenacku vinjetu jednokratno. Racunajuci da cu gore i nazad preci nekih 400 km vise na ovoj duzoj varijanti - usteda je nekih 50-80 KM.

Da sada ne govorim koliko mrzim Slovencima ostavljati i 1 KM :D
klixoris

#11 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by klixoris »

Nije poenta samo u ustedi. Dosta manja guzva je kada ides preko Madjarske tako da mozes stici i brze nego kada ides preko Slovenije.
Dionicom preko Madjarske se od Sarajeva do Beca moze stici za 8h-10h, zavisno od brzine voznje i vremena pauziranja
Meni u prosjeku treba oko 8h sa pauzama i ostalim zadrzavanjima ali to je malo brza voznja u odnosu na prosjek :)

U sustini, najveca patnja i belaj je izaci iz BiH. :) Kad izadjes iz BiH, dalje si fakticki cijelo vrijeme na autoputu. Ako izuzmemo kraci potez Osijek-Mohac, gdje vozis obicnim magistralnim putem.
Last edited by klixoris on 22/09/2014 14:07, edited 1 time in total.
klixoris

#12 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by klixoris »

VW 6 wrote:
klixoris wrote:N
U sustini, najveca patnja i belaj je izaci iz BiH. :) Kad izadjes iz BiH, dalje si fakticki cijelo vrijeme na autoputu. Ako izuzmemo kraci potez Osijek-Mohac, gdje vozis obicnim magistralnim putem.
ni od Osijeka do granice sa Mađarskom nemaš još auto cestu !!!
A jel ti citas sta ja pisem ? U mom postu koji si i citirao, lijepo sam napisao : "Ako izuzmemo kraci potez Osijek-Mohac, gdje vozis obicnim magistralnim putem."
Bosnian1980

#13 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by Bosnian1980 »

Da mi auto trosi 40 l na 400 km na otvorenom - odmah bih ga prodao :D
Bosnian1980

#14 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by Bosnian1980 »

Pasat 1.9 TDI.
Planirao sam voziti oko 130 na sat.
klixoris

#15 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by klixoris »

Bosnian1980 wrote:Pasat 1.9 TDI.
Planirao sam voziti oko 130 na sat.
Slavonika kompletna i potez Mohac-Budimpesta vozim minimalno 140 km/h, od cega trecinu ovog poteza vozim 160 km/h
Budimpesta - Bec, cijelo vrijeme 140 km/h. Ni brze ni sporije

Takvom voznjom, od Sarajeva do Beca dobacim sa jednim rezervoarom (ostane mi jos za nekih 30-40 km voznje po gradu prije nego upali rezervu). 2.0 TDI je u pitanju :thumbup:
Last edited by klixoris on 22/09/2014 14:28, edited 4 times in total.
daxon

#16 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by daxon »

Dodao bih da Mađarska ima najkorumpiraniju policiju i carinike koje sam ikada vidio, ovi naši su male mace za njih.
Ovo tvrdim iz ličnog iskustva, pošto sam poslovno često išao u Mađarsku i kroz Mađarsku, doduše kamionom pa je i tretman možda drugačiji, ali to ne mjenja činjenicu o njihovom lopovluku i korumpiranosti. Doslovno, otvoreno traže pare, a sve pod prijetnjom ako mu ne platiš da će te peglati do iznemoglosti :-) išao sam kroz skoro sve zemlje Europe, ali korumpirane i gladne policajce i carinike kao u Mađarskoj nigdje nisam vidio, ma ni približno.

Plus, gdje god staneš da odmoriš, pumpa ili restoran, zaključavaj auto i neka ti je u vidokrugu, svako takvo mjesto ima svoje lopove koji vrebaju neoprezne goste. U principu, Mađarsku za bilo kakav tranzit maksimalno izbjegavam, osim ako baš ne moram u i kroz Mađarsku.
klixoris

#17 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by klixoris »

daxon wrote:Dodao bih da Mađarska ima najkorumpiraniju policiju i carinike koje sam ikada vidio, ovi naši su male mace za njih.
Ovo tvrdim iz ličnog iskustva, pošto sam poslovno često išao u Mađarsku i kroz Mađarsku, doduše kamionom pa je i tretman možda drugačiji, ali to ne mjenja činjenicu o njihovom lopovluku i korumpiranosti. Doslovno, otvoreno traže pare, a sve pod prijetnjom ako mu ne platiš da će te peglati do iznemoglosti :-) išao sam kroz skoro sve zemlje Europe, ali korumpirane i gladne policajce i carinike kao u Mađarskoj nigdje nisam vidio, ma ni približno.

Plus, gdje god staneš da odmoriš, pumpa ili restoran, zaključavaj auto i neka ti je u vidokrugu, svako takvo mjesto ima svoje lopove koji vrebaju neoprezne goste. U principu, Mađarsku za bilo kakav tranzit maksimalno izbjegavam, osim ako baš ne moram u i kroz Mađarsku.
Slazem se sa svim a posebno sa ovim boldanim. Ovo je najvise izrazeno na potezu Budimpesta-Bec. Opet bugari, rumuni i ostala bagra :)
supercali

#18 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by supercali »

Kad dodjes kod kruznog u madjarskoj gdje trebas skrenuti na autoput tu imas malu pumpu i tu kupi vinjetu jer ona benzinska na granici ti cesto naplati vise
Zux

#19 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by Zux »

Meni djeluje da ti nisi u ovu ustedu uracunao gorivo, 400 km nije malo, a i moraces natociti gorivo u EU gdje je ipak skuplje nego kod nas. Kad se sve baci na papir usteda je nikakva. Do Beca jeste bolje preko Madjarske, ali u Njemacku nema smisla. Druga je stvar, sto ne volis Slovence ili koga god ili koji god je drugi razlog. Jos ako ti nije mrsko voziti 400 km viska onda je to OK. Mozda se i manje ceka na granici, ali u 5 deka je to. Tesko i da ces se strpiti i voziti samo 130, posebno kroz Njemacku :)
spreca

#20 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by spreca »

Zux wrote:Meni djeluje da ti nisi u ovu ustedu uracunao gorivo, 400 km nije malo, a i moraces natociti gorivo u EU gdje je ipak skuplje nego kod nas. Kad se sve baci na papir usteda je nikakva. Do Beca jeste bolje preko Madjarske, ali u Njemacku nema smisla. Druga je stvar, sto ne volis Slovence ili koga god ili koji god je drugi razlog. Jos ako ti nije mrsko voziti 400 km viska onda je to OK. Mozda se i manje ceka na granici, ali u 5 deka je to. Tesko i da ces se strpiti i voziti samo 130, posebno kroz Njemacku :)
slovenija je tolika da ni pisati nece uspjeti :lol: :lol:
Zux

#21 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by Zux »

daxon wrote:Dodao bih da Mađarska ima najkorumpiraniju policiju i carinike koje sam ikada vidio, ovi naši su male mace za njih.
Uh kako sam ovo osjetio na vlastitoj kozi u Budimpesti, 100 eura su mi izbili iz dzepa. Kaze "put handrid juros in dokjuments, prajvat biznis big sikrit". Inace je kao kazna za to sto sam usao u zabranu (neki radovi, zajeb navigacija, samo strance tu klepaju) 380 eura.
Bosnian1980

#22 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by Bosnian1980 »

Haj javim koliko je bilo potrosnje :)
daxon

#23 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by daxon »

Zux wrote: "put handrid juros in dokjuments, prajvat biznis big sikrit"
Da, da, "inkognito, inkognito" :lol:

meni nikako nije jasno kako su njih primili u EU :-?
klixoris

#24 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by klixoris »

VW 6 wrote:
pa eto zar nije 9-10 litara /100 km kako sam i rekao
Nije ! U mom slucaju je to oko 6.5L/100 km prosjek
Last edited by klixoris on 22/09/2014 15:20, edited 2 times in total.
direstraits0078

#25 Re: Put u Njemacku preko Madjarske

Post by direstraits0078 »

:lol: Mene su na granici pitali za cigare slovom i brojem pet (5) puta. :lol: Dok nisam zavapio: Ljudiiiiiiiiiiiiiiiii, ne pusim, neeeeeeeeeemam cigaraaaaaaaaaaaaaa, koji vam je kuki??? :-)
Post Reply