Bosnian1980 wrote:Uskoro planiram otici malo do Njemacke, pa sam razmisljao o opcijama i skontao da idem preko Madjarske. Put jeste oko 200 km duzi, ali ne volim Slovence i davanje para njima za vinjetu. Kada se tome doda i placanje autoputa kroz Hrvatsku i tuneli u Austriji, onda mi Madjarska, iako je put duzi, dodje jeftinije.
Zanima me da li neko ima iskustva sa granicnim prijelazom kod Udvara u Madjarskoj, gdje se kupuje vinjeta, da li tu imaju i austrijsku vinjetu ili je moram kupiti na austrijskoj granici. Negdje sam citao da se treba paziti na prijelazu u Austriji, jer se lahko moze fulati mjesto za kupovinu vinjete i uci u autoput.
Planirao sam voziti autoputem od Mohacha. Kad vec kupujem vinjetu, ne ide da lutam po lokalnim ili magistralnim putevima.
Gdje kupovati gorivo?
Nisam vadio medjunarodnu vozacku dozvolu, ali jesam punomoc za auto koje nije na meni. Zeleni karton imam.
Ako imate jos kakav savjet bilo bi mi drago da napisete

Ja sam ti stalno na toj ruti...
Vinjeta za Madjarsku je elektronska, platis na pumpi i das im broj tablica. Cim predjes granicu u Udvar-u, imas sa desne strane benzinsku pumpu (nemoj koristiti WC osim ako ne zelis da povratis

) i tu mozes kupiti vinjetu.
Ja konkretno, vinjete za Madjarsku kupujem preko
http://www.tolltickets.com.
Gorivo nemoj da sipas na autoputu posto je dosta skuplje u odnosu na cijene u gradovima (EU politika, oko 20% skuplje na autoputu).
Ako ides iz pravca Sarajeva, savjetujem da poslije Doboja odmah skrenes za Bos. Samac i tu predjes u Hrvatsku a onda vozis autoputem prema Zagrebu nekih 5km gdje skreces na "Slavoniku" prema Osijeku. Dalje vec vjerovatno znas... Beli Manastir, Udvar (HU), Mohach i tu se ukljucujes na autoput (M6) do Budimpeste, onda skreces na M0 da zaobidjes Budimpestu, pa onda na M1 prema Becu-Austriji.
Sto se Udvara tice, ja sam do sada maksimalno cekao oko 30 min. Generalno, ne bude nikada velika guzva ali madjari vole da peglaju i konrolisu pa se onda kolona od 15 auta zna "obradjivati" i po pola sata
Sto se Austrije tice, vinjetu kupis u Austriji, na pumpi, odmah poslije granice (velika Shell pumpa). Nemoj da fulis pumpu jer su prilicno veliki razmaci izmedju istih pa tako i lokacija gdje mozes kupiti vinjetu
Samo pripazi na toj pumpi, nemoj ostavljati otvoreno auto ili nesto skupo vidljivo onako kroz prozor. Ima dosta rumuna, bugara i ostalih lopovcica koji tu vrebaju da ti mahnu sta iz auta dok ne gledas...
Iako je ovaj put duzi, brze se stigne npr do Beca nego da ides preko Slovenije.
Sto se radara i policije tice, Slavoniku mozes voziti i preko ogranicenja. Nema radara i kamera ali moze da se potrefi presretac, pa prati retrovizor ako budes gasao. Ako vidis xenon farove kako ti se brzo priblizavaju (jos ako je BMW ili Mercedes), usporavaj odmah
U Madjarskoj, na M6 (Mohach-Budimpesta) isto mozes da gasas, nema radara. Jedino pripazi na par tunela na pocetku te dionice, gdje je ogranicenje 90 km/h... Tu bude policija redovno ! Od Budimpeste pa dalje prema Becu, postuj ogranicenja jer dionica vrvi od stacionarnih kamera, policije sa radarima itd.
Medjunarodna vozacka ti ne treba ako vozis auto koje je registrovano u zemlji u kojoj je izdata i vozacka. To da je obavezna je obicna BIHAMK prevara kako bi raji otimali pare... Nova BiH vozacka je vec uradjena po EU standardu pa je takva i priznata u EU
Za punomoc ti treba medjunarodna punomoc i to mozes izvaditi u BIHAMK-u. Mislim da kosta 25 maraka
Sretno !