Put u London
- iceman ze
#1 Put u London
Da li je neko koristio prijevoze sa aerodroma do centra grada? Ja dolazim na Heathrow i trebam stici do Waterloo stanice. U blizi stanice nalazi ulica gdje imam smjestaj.
Na koji nacin placam prijevoz? Da li postoje kartice na koje uplatiin iznos i njih koristim?
Neke instrukcije kazu da hvatam Heathroww express do Paddington station, onda London Underground-Bakerloo line, sa podzemnom zeljeznicom do Waterloo station(Southbound).
Hvala svima!
Na koji nacin placam prijevoz? Da li postoje kartice na koje uplatiin iznos i njih koristim?
Neke instrukcije kazu da hvatam Heathroww express do Paddington station, onda London Underground-Bakerloo line, sa podzemnom zeljeznicom do Waterloo station(Southbound).
Hvala svima!
- stakasa
#2 Re: Put u London
Komunikacija u Londonu ti je vrlo jednostavna, da postoje i te kartice, meni se cini da se zovu Ooster ili nesto slicno, napunis je na salteru i dopunis kad ti se potrosi. Waterloo je jedna od vecih stanica, ako se ne varam i ona je sa juzne strane Temze tako da nece biti problema. Vjerovatno ce ti se javit neko od raje ko tacno zna a siguran sam da ima i aplikacija gdje upises pocetnu i krajnju stanicu pa ti izade prijedlog sta i kakoiceman ze wrote:Da li je neko koristio prijevoze sa aerodroma do centra grada? Ja dolazim na Heathrow i trebam stici do Waterloo stanice. U blizi stanice nalazi ulica gdje imam smjestaj.
Hvala svima!
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#3 Re: Put u London
Uzmes Oyster Card kad sletis, napunis je i lagano na Tube. Sve je oznaceno, mape grada i kuda Tube ide imas na svakom koraku.
-
napalhame
#4 Re: Put u London
ima tube ukucaj na google maps i pokaze ce ti prevoz taxi bi te dosao sigurno preko 50 funti tako da je bolje na tube, vjerovatno na terminal 2 dolazis imas tu piccadiliy line do Leicester Square Station pa predjes na northlem ili na heatrow express ides pa predjes na circle line .
kad dolazis mogao si sta donijeti
kad dolazis mogao si sta donijeti
-
Bodkin
#5 Re: Put u London
Express je zakon. Za 15 min se i u centru (paddington) i odate hvatas metro.iceman ze wrote:Da li je neko koristio prijevoze sa aerodroma do centra grada? Ja dolazim na Heathrow i trebam stici do Waterloo stanice. U blizi stanice nalazi ulica gdje imam smjestaj.
Hvala svima!
Druga opcija je 45 min peglanja jer metro pocinje na aerodromu. Onda opet moras presjesti. Express je lko naci (naravno jer je 35£ povratna), dok je metro malo zavucen. Krenes prema expressu i onda dodje desno prije liftova. Ima onaj underground znak.
-
Bodkin
#6 Re: Put u London
Oyster je ok ako se kreces po centru i prvoj zonistakasa wrote:Komunikacija u Londonu ti je vrlo jednostavna, da postoje i te kartice, meni se cini da se zovu Ooster ili nesto slicno, napunis je na salteru i dopunis kad ti se potrosi. Waterloo je jedna od vecih stanica, ako se ne varam i ona je sa juzne strane Temze tako da nece biti problema. Vjerovatno ce ti se javit neko od raje ko tacno zna a siguran sam da ima i aplikacija gdje upises pocetnu i krajnju stanicu pa ti izade prijedlog sta i kakoiceman ze wrote:Da li je neko koristio prijevoze sa aerodroma do centra grada? Ja dolazim na Heathrow i trebam stici do Waterloo stanice. U blizi stanice nalazi ulica gdje imam smjestaj.
Hvala svima!
- Better Man
#7 Re: Put u London
Sve što ti je napisao i ja bih ti isto napisao. Podzemna je jeftinija, ali i duži put do centra, dok je brzi voz skuplji, ali si u centru za 15 minuta. Imaš dvije verzije brzog voza. Ovaj što bude u centru za 15 minuta i on nigdje ne staje, a drugi je u centru za 20 minuta, jer se zaustavlja na određenim stanicama i on je jeftiniji. Ako se odlučiš za brzi voz, onda bi ja išao na ovaj što se zaustavlja na određenim stanicama, jer 5 minuta ti ništa ne znači, a jeftinija je karta. U vozu ili podzemnoj se vrlo lako snaći gdje trebaš izači, jer sve je obiljeđeno i još imaš govorna obavještenja.Bodkin wrote:Express je zakon. Za 15 min se i u centru (paddington) i odate hvatas metro.iceman ze wrote:Da li je neko koristio prijevoze sa aerodroma do centra grada? Ja dolazim na Heathrow i trebam stici do Waterloo stanice. U blizi stanice nalazi ulica gdje imam smjestaj.
Hvala svima!
Druga opcija je 45 min peglanja jer metro pocinje na aerodromu. Onda opet moras presjesti. Express je lko naci (naravno jer je 35£ povratna), dok je metro malo zavucen. Krenes prema expressu i onda dodje desno prije liftova. Ima onaj underground znak.
Last edited by Better Man on 28/09/2016 15:37, edited 2 times in total.
- exliberal-ex
#8 Re: Put u London
Ako neces pod zemlju (
) potrazi na internet prevoz autobusom, oko 15 funti je ako se dobro sjecam,
Ja sam to uzeo cisto da vidim kud idem, prvi utisa I prosli smo kroz neke bas "zanimljive" djelove , doduse mi smo sletili na Gatwick
evo nadjoh ovu stranicu...
http://www.nationalexpress.com/airports ... isitlondon
Ja sam to uzeo cisto da vidim kud idem, prvi utisa I prosli smo kroz neke bas "zanimljive" djelove , doduse mi smo sletili na Gatwick
- stakasa
#9 Re: Put u London
Packhamexliberal-ex wrote:Ako neces pod zemlju () potrazi na internet prevoz autobusom, oko 15 funti je ako se dobro sjecam,
-
Bodkin
#10 Re: Put u London
On slijece na heathrow. Nema bolje opcije od expressa koja je doduse skuplja. Jedina bolja je da leti british biznis klasom pa onim pod-ovima da ide do auta pravo 
- Better Man
#11 Re: Put u London
Gatwick je puno dalji od Heathrowa. Kad ideš brzom cestom za Heathrow na jednom dijelu samo se odvojiš desno i voziš na drugi kraj Londona do Gatwicka.exliberal-ex wrote:Ako neces pod zemlju () potrazi na internet prevoz autobusom, oko 15 funti je ako se dobro sjecam,
- iceman ze
#12 Re: Put u London
S obzirom da sam se vratio i ja cu neka svoja iskustva prenijeti. U svakom slucaju svima puno hvala na vasim sugestijama.
Po dolasku odmah sam otisao liftom do stanice za Heathrow Express. Sa HE sam dosao za 15 ak minuta do Paddington stanice. Tu sam uzeo kartu za Waterloo- Bakerloo line(Southbound), gdje sam stigao isto za nekih 15-20 minuta. Tu sam pronasao izlaz 2 koji vodi u ulicu gdje mi se nalazio hotel. Uglavnom sve je proslo bez problema. Mnogo imaju zaposlenih na aerodromu i stanicama, koji odmah uskacu i nude pomoc da daju instrukcije. Sto se tice jucerasnjeg povrataka, morao sam koristiti taxi usluge, s obzirom da sam rano letio, a prvi tube je bio tek u 5,41.....nasao sam preko trip advisora povoljnu low cost taxi kompaniju, koja vozi od centra prema aerodromu. Platio sam im online, vozac je bio susretljiv, ljubazan i stigli smo na aerodrom jako brzo, jer nije u to rano jutro bilo guzve na ulicama. Na aerodromu je self check-in s obzirom da nisam imao torbi, i tu su mi asistirali, brzo sam prosao security check, i vec sam bio u par minuta na prvoj jutarnjoj kafi i mirno cekao vrijeme svoga leta. Ako nekom zatrebaju svjeza iskustva, a da mogu pomoci stojim na raspolaganju....pozz svima
Po dolasku odmah sam otisao liftom do stanice za Heathrow Express. Sa HE sam dosao za 15 ak minuta do Paddington stanice. Tu sam uzeo kartu za Waterloo- Bakerloo line(Southbound), gdje sam stigao isto za nekih 15-20 minuta. Tu sam pronasao izlaz 2 koji vodi u ulicu gdje mi se nalazio hotel. Uglavnom sve je proslo bez problema. Mnogo imaju zaposlenih na aerodromu i stanicama, koji odmah uskacu i nude pomoc da daju instrukcije. Sto se tice jucerasnjeg povrataka, morao sam koristiti taxi usluge, s obzirom da sam rano letio, a prvi tube je bio tek u 5,41.....nasao sam preko trip advisora povoljnu low cost taxi kompaniju, koja vozi od centra prema aerodromu. Platio sam im online, vozac je bio susretljiv, ljubazan i stigli smo na aerodrom jako brzo, jer nije u to rano jutro bilo guzve na ulicama. Na aerodromu je self check-in s obzirom da nisam imao torbi, i tu su mi asistirali, brzo sam prosao security check, i vec sam bio u par minuta na prvoj jutarnjoj kafi i mirno cekao vrijeme svoga leta. Ako nekom zatrebaju svjeza iskustva, a da mogu pomoci stojim na raspolaganju....pozz svima
-
Bodkin
#13 Re: Put u London
Koliko si platio taxi
- iceman ze
#14 Re: Put u London
35 funti od Waterloo stanice do LHR. Platio sam online Paypalom. Nasao sam ih putem Trip Advisora. Auto je bilo cisto, luksuzno i vrlo prostrano. Vozac ljubazan i susretljiv. Bio je 10 min prije vremena ispred hotela.Bodkin wrote:Koliko si platio taxi
http://www.blackberrycars.com/
https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g ... gland.html
-
Bodkin
#15 Re: Put u London
Ma ja to je ok cijenaiceman ze wrote:35 funti od Waterloo stanice do LHR. Platio sam online Paypalom. Nasao sam ih putem Trip Advisora. Auto je bilo cisto, luksuzno i vrlo prostrano. Vozac ljubazan i susretljiv. Bio je 10 min prije vremena ispred hotela.Bodkin wrote:Koliko si platio taxi
http://www.blackberrycars.com/
https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g ... gland.html
- iceman ze
#16 Re: Put u London
Mogu li se funte zamjeniti u KM u nasim bankama?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#18 Re: Put u London
Da! I skupa je.dnaxy wrote:Jel nama treba viza za UK?
-
Zoya
#19 Re: Put u London
Baš MI treba ova tema. Pratit ću je 
- Better Man
#20 Re: Put u London
Mogu najnormalnije.iceman ze wrote:Mogu li se funte zamjeniti u KM u nasim bankama?
- iceman ze
#21 Re: Put u London
Entropio wrote:Da! I skupa je.dnaxy wrote:Jel nama treba viza za UK?
Platio sam 179 eura, s tim da je u pitanju tip biznis.
- iceman ze
#22 Re: Put u London
Sendvici su oko 3-4 funte, pizze oko 10 funti, naletio sam i na doner sa prilozima isto takodjer oko 10 funti, capuccino je bio oko 2,20 funti, tocena piva oko 5 funti. Karta za Tube u prvoj zoni je 4,90 funti u jednom smjeru. Povratna karta sa Heathrow Express je 36 funti.
- Better Man
#23 Re: Put u London
Ne znam gdje si jeo pizze, ali imaju dvije pizzerije, gdje su najbolje pizze i to ne samo u Londonu, već i šire. Riječ je o ljudima koji su otišli u Italiju da nauče kako se pravi prava talijanska pizza i oni su toliko dobro to usavršili da su bolji i od samih talijana. Uvijek je gužva u tim pizzerijama i zna se čekati u redu. Ne mogu se sad sjetiti naziva, ali imam na slikama, pa ću pogledati. Jedna od te dvije ima blizu Royall Albert Halla, odnosno na toj je strani i ista se također nalazi u Brixstonu. Dok druga se nalazi oko Carnaby Streeta i na još jednom mjestu. Malo je kazati da su majstori i da su im pizze dobre. Kad probaš pizzu u jednoj od te dvije pizzerije, ove što se kod nas prave su obične splačine i ne vrijedi ih jesti.iceman ze wrote:Sendvici su oko 3-4 funte, pizze oko 10 funti, naletio sam i na doner sa prilozima isto takodjer oko 10 funti, capuccino je bio oko 2,20 funti, tocena piva oko 5 funti. Karta za Tube u prvoj zoni je 4,90 funti u jednom smjeru. Povratna karta sa Heathrow Express je 36 funti.
- supercali
#24 Re: Put u London
A gdje su najbolji cd-i u londonu
- iceman ze
#25 Re: Put u London
Better Man wrote:Ne znam gdje si jeo pizze, ali imaju dvije pizzerije, gdje su najbolje pizze i to ne samo u Londonu, već i šire. Riječ je o ljudima koji su otišli u Italiju da nauče kako se pravi prava talijanska pizza i oni su toliko dobro to usavršili da su bolji i od samih talijana. Uvijek je gužva u tim pizzerijama i zna se čekati u redu. Ne mogu se sad sjetiti naziva, ali imam na slikama, pa ću pogledati. Jedna od te dvije ima blizu Royall Albert Halla, odnosno na toj je strani i ista se također nalazi u Brixstonu. Dok druga se nalazi oko Carnaby Streeta i na još jednom mjestu. Malo je kazati da su majstori i da su im pizze dobre. Kad probaš pizzu u jednoj od te dvije pizzerije, ove što se kod nas prave su obične splačine i ne vrijedi ih jesti.iceman ze wrote:Sendvici su oko 3-4 funte, pizze oko 10 funti, naletio sam i na doner sa prilozima isto takodjer oko 10 funti, capuccino je bio oko 2,20 funti, tocena piva oko 5 funti. Karta za Tube u prvoj zoni je 4,90 funti u jednom smjeru. Povratna karta sa Heathrow Express je 36 funti.
Da, vjerujem da je sve tako. Naravno moj sturi komentar bez detalja je posljedica kratkog vremena, s obzirom da nisam bio turisticki. Sve sam radio na brzinu i u par sati slobodnog vremena pred vece. Naravno, kada bude prilike da opet otputujem, da cu obaviti detaljnije pripreme i odredicu sebi sto zelim vidjeti. Svakako da je i kuhinja jedan od zeljenih stavki. Ima ovdje sigurno pozvanijih da prokomentarisu svoja iskustva.