Put u Crnu Goru
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
armminn
#1 Put u Crnu Goru
Ove godine prvi put idem na more sa autom aBd.Picim za Sutomore.Inace auto mi je registrovana na oca,da li treba da vadim punomoc da bi vozio preko granice ?? ako da,onda sta,kako i gdje ?
Druga stvar skinuo sam na mob navigaciju preko gps offline radi ok je.Nju cu da korisim posto ne znam put.Vasi prijedlozi ?
Treca stvar ima li neka fina karta na netu da lijepo pogledam put.Hvala raja
Druga stvar skinuo sam na mob navigaciju preko gps offline radi ok je.Nju cu da korisim posto ne znam put.Vasi prijedlozi ?
- Nabucco
#2 Re: Put u Crnu Goru
http://www.viamichelin.com/ za planiranje rute. Imas dvije opcije, da ideš preko Podgorice, ili da se spustis dole prema Trebinju pa onda uđes direkt dole u crnogorsko primorje. Ja bi izabrao ovu preko Trebinja, jer onad vecinu puta ideš kroz BiH, inace u CG su kazne paprene, a i gorivo je mnogo skupo, pa obavezno nadopuni rezervoar na max prije nego sto predjes granu.
Za punomoc ne zanam i mene to zanima, jer i ja ove godine planiram da idem sa mojim autom koje nije na meni
.
Edit: Sad tek viđoh gdje su te Sutomore, znaci zanemari ovaj put preko Podgorice.
Za punomoc ne zanam i mene to zanima, jer i ja ove godine planiram da idem sa mojim autom koje nije na meni
Edit: Sad tek viđoh gdje su te Sutomore, znaci zanemari ovaj put preko Podgorice.
- Ned071
#3 Re: Put u Crnu Goru
Bila je ova tema brat bratu 16 puta...
-
probook
#4 Re: Put u Crnu Goru
Ja ne bih na Trebinje. Jes da odmah dodjes na more, ali imas cekanje na trajekt, guzvu sigurno na granici, guzvu uz obalu mora kuda ides, sve su naseljena mjesta znaci haos. Dosta ti je bolje ici na Podgoricu (Bileca - Niksic - Podgorica), pa se kroz onaj veliki tunel spustis na more.
- mayab
#6 Re: Put u Crnu Goru
Inače, ko je išao u CG, jel se ne plaća nikakva taksa (ekoloska) kod ulaska autom u CG?
Čini mi se da je do skoro bilo tako nesto...?
-
nellismo
#7 Re: Put u Crnu Goru
Ja bi išao na nikšić-podgorica-sutomore. Dolje uzmi potvrdu o plaćenoj boravišnoj taksi ili kako se već zove. Jer na povratku znaju na granici peglati.armminn wrote:Ove godine prvi put idem na more sa autom aBd.Picim za Sutomore.Inace auto mi je registrovana na oca,da li treba da vadim punomoc da bi vozio preko granice ?? ako da,onda sta,kako i gdje ?
Iz sarajeva idi preko rogoja ne na romaniju.
- ned424
#8 Re: Put u Crnu Goru
Ja sam bio prosle godine i platio ulaz i izlaz eko taxu ali sad nadjo ovo.mayab wrote:Inače, ko je išao u CG, jel se ne plaća nikakva taksa (ekoloska) kod ulaska autom u CG?
Ekološka taksa: pri ulasku u Crnu Goru naplaćuje se ekološka taksa u iznosu od 10 EUR za putnički automobil, odnosno 50 EUR za autobus sa rokom važenja godinu dana.
- Libyano
#9 Re: Put u Crnu Goru
Ja sam poslovno išao ove i prošle godine često u CG. Za Sutomore je u ovo vrijeme najbolje preko Podgorice, zaobićeš gužve, imaš kraći put i po meni prolaziš kroz ljepše predjele. U kamenjaru nećeš ništa zanimljivo vidjeti, a onih 180 ili koliko već kilometara od Mostara do Trebinja nikad proći...
Za taksu ne znam, meni nikada nisu tražili, tako da tu ne mogu pomoći.
Gorivo jeste skuplje, ali ovisno o tome šta voziš najvjerovatnije nećeš morati sipati ako si iz Sarajeva krenuo punog rezervoara.
Što neko reče za kazne da su paprene, jesu paprene, ali ja policiju nikada vidio nisam, nije velika mogućnost ni da ćeš ih sresti niti da ćeš uspjeti napraviti ozbiljniji prekršaj, jer je saobraćaj prilično gust.
Obrati pažnju, ukoliko se uputiš ovim putem, da rutu od Podgorice do tunela saobraćaj nadgleda helikopter. O tome možeš čuti i na radiju.
Stacionarnih radara nema.
Od Plužina (25km od granice) do Podgorice se ide dosta brzo, nema gužve, a put je dobar, pogotovo otkako su pustili u promet obilaznicu oko Nikšića.
Tunel se plaća 2,5 EUR.
Kada ideš preko Trebinja plaćaš odmah putarinu do H. Novog 3 EUR i ako se odlučiš ne ići kroz Kotorski zaliv nego trajektom, onda plaćaš to zadovoljstvo 4,5 EUR.
Trajekt ti skrati put nekih 35km, ali ja sam jednako često išao kroz zaliv, jer je taj dio najljepši obalni dio koji možeš vidjeti i preporučujem ti svakako da zaobiđeš trajekt ako se odlučiš za ovu rutu.
Sretno.
Za taksu ne znam, meni nikada nisu tražili, tako da tu ne mogu pomoći.
Gorivo jeste skuplje, ali ovisno o tome šta voziš najvjerovatnije nećeš morati sipati ako si iz Sarajeva krenuo punog rezervoara.
Što neko reče za kazne da su paprene, jesu paprene, ali ja policiju nikada vidio nisam, nije velika mogućnost ni da ćeš ih sresti niti da ćeš uspjeti napraviti ozbiljniji prekršaj, jer je saobraćaj prilično gust.
Obrati pažnju, ukoliko se uputiš ovim putem, da rutu od Podgorice do tunela saobraćaj nadgleda helikopter. O tome možeš čuti i na radiju.
Stacionarnih radara nema.
Od Plužina (25km od granice) do Podgorice se ide dosta brzo, nema gužve, a put je dobar, pogotovo otkako su pustili u promet obilaznicu oko Nikšića.
Tunel se plaća 2,5 EUR.
Kada ideš preko Trebinja plaćaš odmah putarinu do H. Novog 3 EUR i ako se odlučiš ne ići kroz Kotorski zaliv nego trajektom, onda plaćaš to zadovoljstvo 4,5 EUR.
Trajekt ti skrati put nekih 35km, ali ja sam jednako često išao kroz zaliv, jer je taj dio najljepši obalni dio koji možeš vidjeti i preporučujem ti svakako da zaobiđeš trajekt ako se odlučiš za ovu rutu.
Sretno.
- Optimist
#10 Re: Put u Crnu Goru
Ja sam u februaru bio u CG i nikakvu taksu nisam morao placati.
-
AS_sa
#11 Re: Put u Crnu Goru
Punomoc vadis u Bihamk-u .. Odes sa ocem u bihamk, ponesite licne i placa se cini mi se 20-25 KMarmminn wrote:Ove godine prvi put idem na more sa autom aBd.Picim za Sutomore.Inace auto mi je registrovana na oca,da li treba da vadim punomoc da bi vozio preko granice ?? ako da,onda sta,kako i gdje ?
- mayab
#12 Re: Put u Crnu Goru
Optimist wrote:Ja sam u februaru bio u CG i nikakvu taksu nisam morao placati.
To me zanima, jer ovo ljeto idem u HR u okolinu Dubrovnika, pa namjeravam "skoknuti" na par sati da CG tacnije do Herceg Novog, nikuda dalje, čisto da vidim tu Sutorinu
- tataćusak
#13 Re: Put u Crnu Goru
Ja sam bio prije mjesec dana i ništa nisam plaćao. Inače idem već 3-4 godine i nema taxi nikakvih, sem naravno boravišna iako mi je nikad nisu tražili. Spremi se na ludu vožnju od broda na drini do granicemayab wrote:Optimist wrote:Ja sam u februaru bio u CG i nikakvu taksu nisam morao placati.![]()
To me zanima, jer ovo ljeto idem u HR u okolinu Dubrovnika, pa namjeravam "skoknuti" na par sati da CG tacnije do Herceg Novog, nikuda dalje, čisto da vidim tu Sutorinu
-
didgeridoo
#14 Re: Put u Crnu Goru
ako ikako mozes zaobidji rutu brod na drini - scepan polje - pluzine i dalje...
zadnjih par puta sam isao do foce ali produzio pravo prema kanjonu sutjeske i kroz novi tunel i put cemerno...imas par mjesta za stati i uzivati (klinjsko jezero npr.). spusti se do bilece i tu imas dvije opcije: lijevo prema niksicu ili pravo prema trebinju.
zadnjih par puta sam isao do foce ali produzio pravo prema kanjonu sutjeske i kroz novi tunel i put cemerno...imas par mjesta za stati i uzivati (klinjsko jezero npr.). spusti se do bilece i tu imas dvije opcije: lijevo prema niksicu ili pravo prema trebinju.
- ElRe
#15 Re: Put u Crnu Goru
Eko taksa se u CG ne naplacuje od 2011 godine.ned424 wrote:Ja sam bio prosle godine i platio ulaz i izlaz eko taxu ali sad nadjo ovo.mayab wrote:Inače, ko je išao u CG, jel se ne plaća nikakva taksa (ekoloska) kod ulaska autom u CG?
Ekološka taksa: pri ulasku u Crnu Goru naplaćuje se ekološka taksa u iznosu od 10 EUR za putnički automobil, odnosno 50 EUR za autobus sa rokom važenja godinu dana.
Policija ima zabranu da tokom sezone bespotrebno zaustavlja automobile sa stranim tablama, osim ako ne naprave veliki prekrsaj tipa preticanje po punoj, prolazak kroz crveno i sl.
Punomoc mozes i u opstini da izvadis, ne treba ti nista BiHAMK, a vrlo je vjerovatno da ti je CG policija nece ni traziti. Ne treba ti ni atest ako ides na LPG.
Ko hoce da ide preko Foče, Čemerna preporuka da u Bijeljini skrene prema GP Vraćenovići (put nije neka sreca u duzini 10 km) a onda se izlazi na novi put do Risna na moru. Taj put nije opterećen saobraćajem, ima dosta pravca i može komotno da se vozi 100+ km/h.
Problem može biti guza na putu Risan - Kotor, pa preporuka sa se na kružnom toku kada se spustis niz Boko-Kotorski zaliv skrene prema Herceg Novom, a odatle na trajekt i dalje prema Budvi i Sutomoru.
Last edited by ElRe on 25/06/2015 08:47, edited 1 time in total.
- ElRe
#16 Re: Put u Crnu Goru
Nista neces propustiti. U Herceg Novom je opozicija na vlasti tako da drzava bukvalno nista ne ulaze u HN. Od 24h dneno grad je bez vode 20 sati. Smece na sve strane, ulice raskopane, stari grad propada.mayab wrote:Optimist wrote:Ja sam u februaru bio u CG i nikakvu taksu nisam morao placati.![]()
Ako hoces da skoknes do CG, posjeti Kotor, Tivat (Porto Montenegro, Lustica Bay) to je vec nebo i zemlja u odnosu na HN.
- lonely_wolf
#17 Re: Put u Crnu Goru
Najkraća i ruta sa najmanjom gužvom je Sarajevo-Brod na Drini-Šćepan polje-Plužine-Nikšić-Podgorica-Sutomore, dionica Brod na Drini-Plužine jeste malo lošija ali nije toliko strašno koliko se prića. Ruta preko Čemernog jeste dobra, nije uska cesta koliko Brod na Drini-Plužine, ali nije ni zlatna pogotovu onaj dio Brod na Drini-Čemerno. Najdalja ruta je ona Sarajevo-Mostar-Trebinje-Herceg Novi-Budva-Sutomore, ali je i najbolja cesta.
Ja idem ovom rutom preko Šćepan polja, tih nekih 40ak km. odvezem laganini, ostalo cesta odlična nema gužve ograničenja brzine su 80km/h izuzev par naseljenih mjesta. Na par mjesta ima radarska kontrola, ali Crnogorci su takvi da evo 7-8 godina nisu promjenili lokacije. Uglavnom znaju biti na ulazu u Plužine, zatim u Bajevo polje, nema znaka ogranicenja ali ima tabla naseljenog mjesta (pokraj puta tri kuce a pravac 3 km), onda na izlazu iz Nikšića prije tunela (od pumpe do tunela 100% jos ni jednom nisam prosao da ih nije bilo), pogotovu se treba paziti iz pravca Podgorice na izlazu iz tunela (kroz tunel ogranicenje 60km/h). Ja sam ih jos upratio na lokaciji prije rondoa, skretanje za Danilovgrad, dalje ih nisam upratio sto ne znaci da se negdje ne mogu zastekati, ali od Podgorice pa do Virpazara se vozi lagano, onda kroz tunel Sozina i eto ga Sutomore.
Sto se tice plačanje, ne plača se nikakva taksa na ulasku u CG, obavezno se prijaviti u turisticku zajednicu i platiti boravišnu taksu, mislim da je 1€ po danu, meni nisu trazili nikad ali znam raje koju su peglali kako Crnogorci tako i Hrvati cak su mi suri htjeli naplatiti 500kn kazne.
Sto se tice putarina ima par dionica koje se plačaju, tunel Sozina 2,5€ ili 3€ (plača se na ulazu u tunel) i ako se ide preko Trebinja dionica od graničnog prelaza do Herceg Novog se plača isto tako 2-3€ (plača se samo namalo prije/poslije GP ) i naravno trajekt u Boki Kotorskoj 2€ po vozilu.
Ja idem ovom rutom preko Šćepan polja, tih nekih 40ak km. odvezem laganini, ostalo cesta odlična nema gužve ograničenja brzine su 80km/h izuzev par naseljenih mjesta. Na par mjesta ima radarska kontrola, ali Crnogorci su takvi da evo 7-8 godina nisu promjenili lokacije. Uglavnom znaju biti na ulazu u Plužine, zatim u Bajevo polje, nema znaka ogranicenja ali ima tabla naseljenog mjesta (pokraj puta tri kuce a pravac 3 km), onda na izlazu iz Nikšića prije tunela (od pumpe do tunela 100% jos ni jednom nisam prosao da ih nije bilo), pogotovu se treba paziti iz pravca Podgorice na izlazu iz tunela (kroz tunel ogranicenje 60km/h). Ja sam ih jos upratio na lokaciji prije rondoa, skretanje za Danilovgrad, dalje ih nisam upratio sto ne znaci da se negdje ne mogu zastekati, ali od Podgorice pa do Virpazara se vozi lagano, onda kroz tunel Sozina i eto ga Sutomore.
Sto se tice plačanje, ne plača se nikakva taksa na ulasku u CG, obavezno se prijaviti u turisticku zajednicu i platiti boravišnu taksu, mislim da je 1€ po danu, meni nisu trazili nikad ali znam raje koju su peglali kako Crnogorci tako i Hrvati cak su mi suri htjeli naplatiti 500kn kazne.
Sto se tice putarina ima par dionica koje se plačaju, tunel Sozina 2,5€ ili 3€ (plača se na ulazu u tunel) i ako se ide preko Trebinja dionica od graničnog prelaza do Herceg Novog se plača isto tako 2-3€ (plača se samo namalo prije/poslije GP ) i naravno trajekt u Boki Kotorskoj 2€ po vozilu.
- karanana
#18 Re: Put u Crnu Goru
a trajekt skrati put samo 35km? sto sam ja ko cuo da su u pitanju 2 sata voznje.
ja sam prvi i dosad posljednji put isao prije 3 godine preko trebinja pa na HN. solidan put, sarajevo-mostar znas, mostar-trebinje solidan osim oko ljubinja par kilometara uskog kolovoza ali nista strasno. nakon ljubinja ravnica mozes 120 komotno pichit. i jedino je nizbirdica kad se spustas u HN ali solidan put. nisam platio nikakvu eko taksu ali sam platio odmah nakon granice putarinu u crnoj gori. putarina za obicni put sa po jednom trakom. lopovska posla.
ja sam prvi i dosad posljednji put isao prije 3 godine preko trebinja pa na HN. solidan put, sarajevo-mostar znas, mostar-trebinje solidan osim oko ljubinja par kilometara uskog kolovoza ali nista strasno. nakon ljubinja ravnica mozes 120 komotno pichit. i jedino je nizbirdica kad se spustas u HN ali solidan put. nisam platio nikakvu eko taksu ali sam platio odmah nakon granice putarinu u crnoj gori. putarina za obicni put sa po jednom trakom. lopovska posla.
- ElRe
#19 Re: Put u Crnu Goru
Zbog guzvi u gradovima Boke, trajekt ustedi bar sat vremena, a ni 2 sata nisu nedostizna, pogotovu ako se u Kotoru ukrca veci cruiser i onda navale pješaci, motorizovani turisti, domaći vozači...karanana wrote:a trajekt skrati put samo 35km? sto sam ja ko cuo da su u pitanju 2 sata voznje.
- lonely_wolf
#20 Re: Put u Crnu Goru
Bez prijeke potrebe ne ulaziti u Bokokotrski zaljev ako se misli produziti prema budvi i dalje prema jugu, trajekt nije skup da je 15€...

-
ado-šampion
#21 Re: Put u Crnu Goru
Tema po stoti put.
Daleko najbrza ruta je Sarajevo prema Trnovu i Foci, Scepan Polje, Niksic, Podgorica, pa kroz tunel. Put od Scepan polja je nezgodan, a generalno put do njihove granice je naporan, puno uskih krivina. Kad predjes granicu isto je put malo naporan do pred Niksic.
Druga opcija je Mostar, Stolac, Trebinje, Niksic (prelaz Vilusi; nemoj SLUCAJNO slusati ViaMichelin i otici na Grahovo), Podgorica, tunel. To ti je sat vremena duzi put, ali je i bolji posebno za pocetnika. Ni ovaj put nije zglave sjajan i izmedju Ljubinja i Trebinja ima grbave ceste da ti se sve u zeludcu okrene. Na ovoj ruti takodje treba paziti da ne odes na stari put prema Stocu, dakle sa skretanja od Mostara za Bunu ici pravo do table Stolac desno, a ne odmah desno s raskrsnice.
Treca je Mostar, Stolac, Trebinje, Herceg novi pa jadranskom magistralom dalje. Ovaj put ti ne bi preporucio ni do Budve, a kamoli do Sutomora. Sve kroz naseljeno, 40, 50, guzva... Zaobici.
Cetvrta, Trnovo, Foca put, nastaviti pravo pri skretanju za Scepan polje pa na Cemerno, Bileca, Trebinje, Niksic. Ovim putem nisam nikad isao tako da ti ne mogu reci. Cemerno je prije rata bilo haos.
I peta Mostar, Metkovic, Dubrovnik, Herceg Novi i dalje, daleko najbolja cesta, ali i najduza ruta. Racunaj minimum dva sata vise nego preko Scepan polja.
Koji god put preporucujem ti da ides na tunel poslije Podgorice, a ne prema Cetinju pa na Budvu. Tunel se placa ako se dobro sjecam 2,5 eura ali izadjes taman na Sutomore.
Sto se tice navigacije, od besplatnih navigacija mislim da najbolje karte za ovo podrucje ima OsmAnd i ostale navigacije koje koriste OSM mape.
Daleko najbrza ruta je Sarajevo prema Trnovu i Foci, Scepan Polje, Niksic, Podgorica, pa kroz tunel. Put od Scepan polja je nezgodan, a generalno put do njihove granice je naporan, puno uskih krivina. Kad predjes granicu isto je put malo naporan do pred Niksic.
Druga opcija je Mostar, Stolac, Trebinje, Niksic (prelaz Vilusi; nemoj SLUCAJNO slusati ViaMichelin i otici na Grahovo), Podgorica, tunel. To ti je sat vremena duzi put, ali je i bolji posebno za pocetnika. Ni ovaj put nije zglave sjajan i izmedju Ljubinja i Trebinja ima grbave ceste da ti se sve u zeludcu okrene. Na ovoj ruti takodje treba paziti da ne odes na stari put prema Stocu, dakle sa skretanja od Mostara za Bunu ici pravo do table Stolac desno, a ne odmah desno s raskrsnice.
Treca je Mostar, Stolac, Trebinje, Herceg novi pa jadranskom magistralom dalje. Ovaj put ti ne bi preporucio ni do Budve, a kamoli do Sutomora. Sve kroz naseljeno, 40, 50, guzva... Zaobici.
Cetvrta, Trnovo, Foca put, nastaviti pravo pri skretanju za Scepan polje pa na Cemerno, Bileca, Trebinje, Niksic. Ovim putem nisam nikad isao tako da ti ne mogu reci. Cemerno je prije rata bilo haos.
I peta Mostar, Metkovic, Dubrovnik, Herceg Novi i dalje, daleko najbolja cesta, ali i najduza ruta. Racunaj minimum dva sata vise nego preko Scepan polja.
Koji god put preporucujem ti da ides na tunel poslije Podgorice, a ne prema Cetinju pa na Budvu. Tunel se placa ako se dobro sjecam 2,5 eura ali izadjes taman na Sutomore.
Sto se tice navigacije, od besplatnih navigacija mislim da najbolje karte za ovo podrucje ima OsmAnd i ostale navigacije koje koriste OSM mape.
- friskyoreo
#22 Re: Put u Crnu Goru
Joj ja sam jednom zalutao dole, htio sam na to Scepan polje ali sam negdje skrenuo i otisao u pm. Cijelu noc se vozio kroz nekakve planine. Onda sat vremena izgubio na pogresan granican prelaz. Na navigaciji bilo da ima granicni prelaz i put u cg, i skrenuo s glavne ceste i vozio tamo. Dosao na "granicni prelaz" tu parkirana Lada Niva, 2 lika gledaju u mene kao da sam ubio koga. Kaze ovo je samo granicni prelaz za lokalno stanovnistvo, moras ici u Trebinje cini mi se. To je bilo 2010, znam da sam se iznervirao, ali kad sam presao u CG ostatak puta je bio ok. Samo sto su crnogorci ludji vozaci od nasih cini mi se.
-
didgeridoo
#23 Re: Put u Crnu Goru
ElRe wrote:
Ko hoce da ide preko Foče, Čemerna preporuka da u Bijeljini skrene prema GP Vraćenovići (put nije neka sreca u duzini 10 km) a onda se izlazi na novi put do Risna na moru. Taj put nije opterećen saobraćajem, ima dosta pravca i može komotno da se vozi 100+ km/h.
Bileći
- ElRe
#24 Re: Put u Crnu Goru
Da, moja greskadidgeridoo wrote:ElRe wrote:
Bileći
- Nabucco
#25 Re: Put u Crnu Goru
Da li je bolje ici preko Šćepan Polja prema Nikšiću, ili iz Trebinja preko Vilsua pa na Nikšić ??
Gledam na viamichelin, ima dosta upozorenja i ogranicenja na ovaj put Šćepan polje-Nikšić.
Gledam na viamichelin, ima dosta upozorenja i ogranicenja na ovaj put Šćepan polje-Nikšić.