put kroz Vogošću

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Svetlana

#1 put kroz Vogošću

Post by Svetlana »

verujem da svi su do sad barem slučajno prošli kroz Vogošću i primetili da je taj prigradske deo Sarajeva doživeo zadnjih par godina veliku ekspanziju u izgtadnji stanova i kuća a cesta koja vodi kroz Vogošću ostala je ista neproširena niti je prilagođena nadolazećim novim stanarima tog predgradja te je jasno da je taj deo postao već sada neuvjetan za zivot, jer postaje tesno obzirom da svaka porodica ima bar po jendo vozilo, a niti opštinske vlasti to nedotiče
valjda je bilo prirodno da sa ekspanzijom gradnje stanova se morala i komunikacija proširiti bar na dve trake saobraćajne.
kvadrat stana je do pre par godina bio cca 400eur, a sada je bar 1200eur, da negovorim oda je već sada Vogošća taj fini predeo postao neuslovan za budući život
alica.k

#2 Re: put kroz Vogošću

Post by alica.k »

tu uz cestu u vogosci se ne grade nove zgrade. tamo kod mimsa ce biti nova zgrada, i jedna je izgradjena dole kod autobuske i to je to (ako ne planiraju sta novo, a poprilicno sam u toku). nova vogosca ce biti IZNAD vogosce o kojoj ti pricas, nove zgrade ce se graditi i tamo gdje je sad izgradjena crkva, a cula sam i da su amerikanci smislili neki projekat kucica (ko u onim njihovim predgradjima). sve ce to da bude ok.

cesta iznad vogosce ce se prosirivati, OPET kolko sam cula, jer ce biti puno skretanja kad se svi ovi novi projekti zavrse.

meni ova cesta kroz vogoscu nije pretijesna :S samo da nema seljaka koji stanu na sred ulice autom da kupe nest u konzumu.
zandar

#3 Re: put kroz Vogošću

Post by zandar »

Svetlana wrote:verujem da svi su do sad barem slučajno prošli kroz Vogošću i primetili da je taj prigradske deo Sarajeva doživeo zadnjih par godina veliku ekspanziju u izgtadnji stanova i kuća a cesta koja vodi kroz Vogošću ostala je ista neproširena niti je prilagođena nadolazećim novim stanarima tog predgradja te je jasno da je taj deo postao već sada neuvjetan za zivot, jer postaje tesno obzirom da svaka porodica ima bar po jendo vozilo, a niti opštinske vlasti to nedotiče
valjda je bilo prirodno da sa ekspanzijom gradnje stanova se morala i komunikacija proširiti bar na dve trake saobraćajne.
kvadrat stana je do pre par godina bio cca 400eur, a sada je bar 1200eur, da negovorim oda je već sada Vogošća taj fini predeo postao neuslovan za budući život

gdje je kvadrat u vogosci 1200 eura? :-)

u vogosci je kvadrat 1800KM plafon :roll:
uhljupce

#4 Re: put kroz Vogošću

Post by uhljupce »

Gradi se Nova Vogosca na Rosuljama, potom lamele kod Mimsa, onda veliki trzni centar Mimsa u Ugorskom, objekat kod Biokova, rusit ce Biokovo, gradi se Hayatova zgrada na starom bazenu, potom nesto i na nekadasnjem Ogrevu, onda Nova industrijska zona preko puta Nove Vogosce... A u planu je brza cesta Vogosca-Sarajevo preko Kobilje Glave. (doduse plan je 40 godina star)
Prolaznik

#5 Re: put kroz Vogošću

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 22:25, edited 1 time in total.
tech10

#6 Re: put kroz Vogošću

Post by tech10 »

Znaci da ne prodajem onu zemlju na Vogosci i da cekam da cijena jos nakvasa. :D
zandar

#7 Re: put kroz Vogošću

Post by zandar »

Prolaznik wrote:Što se tiče puta kroz Vogošću planira se sa vogošćanske petlje da se gradi sarajevska upadnica sa po dvije trake koje bi ulazile u tunel ispod Kobilje glave i izlazile kod Jukićeve te se spajale sa gradskom transferzalom ispred tunela u Pofalićima i hotela Grand. Oni stubovi tamo što već decenijama stoje bi trebali konačno da budu stavljeni u funkciju. Ovo je već u urbanističnom planu a izgradnja bi trebala početi nakon završetka zapadnog prilaza Sarajevu.

Cijena kvadrata u Vogošći je već odavno preko 2.000 KM. Nova zgrada koju gradi jedno sarajevsko građevinsko preduzeće na samom ulazu u grad prekoputa hotela Sunce oglašava u medijima da će cijena tih 35 stanova biti oko 2.500 KM po kvadratu. Ne znam još koliko će biti kvadrat u Rosuljama ali mislim da neće biti ništa jeftinije od 2.500 KM.

Za mene Vogošća predstavlja najljepši dio šireg područja Sarajeva i koja je zvanično općina sa najbržim razvojem u Federaciji. Nadam se samo da će gradske vlasti Vogošće znati odoliti pretjeranoj urbanizaciji i očuvati njenu ljepotu i kvalitet.

znaci skuplji kvadrat u vogosci nego na otoci :roll:

pa mogu oni da stave cijenu 5000KM, al' vidjecemo koliko ce stanova prodati

a sto se tice tih planova gradnje, to ce sve biti realizovano mozda u 22.vijeku :D
Prolaznik

#8 Re: put kroz Vogošću

Post by Prolaznik »

...
amrica

#9 Re: put kroz Vogošću

Post by amrica »

[quote="zandar

a sto se tice tih planova gradnje, to ce sve biti realizovano mozda u 22.vijeku :D[/quote]

:D :D :D
Jesi optimista, pa treba i tunel probusiti :D :D :D Za bazencic im trebalo 4 godine, pa 10 hamala sa krampama bi ga napravili za to vrijeme.
fa84

#10 Re: put kroz Vogošću

Post by fa84 »

pa sada ne znam kakva su vasa misljenja ali ja bi se odmah preselio u vogoscu ;)
fino se sve sredilo
kontao sam starce naloziti da kupe zemlju negdje u hotonju ili slicno
da pravim kucu ;)
grad je blizu
naselje se super sredilo
gradi se na svakom cosku
u planu je izgradnja onog tunela koji ce izaci negdje ondje u hotonju
takodjer ne znam sta je bilo sa trolejbusom
rekli su davno da su obezbjedjene pare
ali jos uvijek nista :(
e zna li neko od vas kolika je sada cijena zemlje u hotonju?
Prolaznik

#11 Re: put kroz Vogošću

Post by Prolaznik »

...
fa84

#12 Re: put kroz Vogošću

Post by fa84 »

gledao sam na tv kada je direktor hayata govorio da se pravi poluolimpijski bazen koji ce ujedno koristiti i za takmicenja
mitarmiric

#13 Re: put kroz Vogošću

Post by mitarmiric »

E vidis Zandare, stvari se mijenjaju.

Ljudi umjesto da daju oko 150 000 KM za jednosobne supice po Dolac Malti, CH Wili ili Otoci, sada su skontali da je bolje uzeti stan u novogradnji u Vogosci, sa novim liftom, novim instalacijama, novim podovima... a jos imati zelenilo u dvoristu.

S druge strane, kad je spica u gradu, ovaj iz Vogosce je prije na Kosevskom od onog sa Alipashinog....

Cijene nisu 5000 KM. Kvadrat se moze naci za oko 2000 KM ili nesto vise u novogradnji, sto je naspram cijene stana na npr. Grbavici u paviljonima koje je 1950. radila JNA a traze po 3000 KM za kvadrat, puno realnije.
zandar

#14 Re: put kroz Vogošću

Post by zandar »

Prolaznik wrote:Tunel nije u nadležnosti općinskih vlasti već Federalne direkcije za ceste. Vogošći tunel ne treba već Sarajevu. Ne znam o kakvom bazenu govoriš? U Vogošći postoji bazen u hotelu Park i drugog, koliko ja znam, nema. Tamo gdje je ranije bio gradski bazen od proljeća ove godine se gradi novi trgovački centar gdje će ujedno biti Hayat. U tom objektu će biti novi bazen ali kao dio objekta.

fa84: I tamo cijena raste. Ostalo je još vrlo malo parcela koje prodaju iseljeni žitelji. Pazi se jer ima klizišta na mnogim mjestima.
cuj vogosci ne treba tunel vec sarajevu :-) ispada da vise sarajevo zavisi od vogosce nego obratno :roll:

a sto se bazena u hotelu "park" tice, nisam znao da postoji, ali i ako postoji, to je samo za goste hotela. jedini bazen dole je onaj bazen "raj" na ljubini...

ali nebitno, ne znam sta da se napravi dole, vogosca je ipak prigradsko naselje i nema sanse da kvadrat stana bude skuplji nego npr. u opstini novo sarajevo
fa84

#15 Re: put kroz Vogošću

Post by fa84 »

pa dobro bil ti zivio radije u nekoj staroj zgradi u novom sarajevu ili novom gradu ili u novo gradnji u vogosci
ja bi prije izabrao novo gradnju
zandar

#16 Re: put kroz Vogošću

Post by zandar »

mitarmiric wrote:E vidis Zandare, stvari se mijenjaju.

Ljudi umjesto da daju oko 150 000 KM za jednosobne supice po Dolac Malti, CH Wili ili Otoci, sada su skontali da je bolje uzeti stan u novogradnji u Vogosci, sa novim liftom, novim instalacijama, novim podovima... a jos imati zelenilo u dvoristu.

S druge strane, kad je spica u gradu, ovaj iz Vogosce je prije na Kosevskom od onog sa Alipashinog....

Cijene nisu 5000 KM. Kvadrat se moze naci za oko 2000 KM ili nesto vise u novogradnji, sto je naspram cijene stana na npr. Grbavici u paviljonima koje je 1950. radila JNA a traze po 3000 KM za kvadrat, puno realnije.

a sta mislis za koliko godina ce biti napravljen taj tunel ispod kobilje glave?

i nemoj zaboraviti da se prave nake transverzale i longlitude (kako li se zovu) i u gradu. ulica safeta hadzica koja se prostire od olimpijskog naselja prema grbavici i drinska (od buca potoka prema pofalicima) ce biti prosirene i uz postojeci bul.mese selimovica odnosno zmaja od bosne, kao i tranzit kroz lukavicu na vraca, nece trebati puno vremena da se stigne u centar grada. smijesno je pomisliti da vogosca ima bolju perspektivu od uzeg podrucja grada sarajeva.
Prolaznik

#17 Re: put kroz Vogošću

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 22:24, edited 1 time in total.
zandar

#18 Re: put kroz Vogošću

Post by zandar »

fa84 wrote:pa dobro bil ti zivio radije u nekoj staroj zgradi u novom sarajevu ili novom gradu ili u novo gradnji u vogosci
ja bi prije izabrao novo gradnju

kad spomenu novogradnju, te zgrade nisu ni prismrditi zgradama koje su napravljene pred rat po JUS-u. recimo zgrade na dobrinji 5 su bolje od gotovo svih zgrada koje su napravljene poslije rata u sarajevu i okolini.
Vainglorious

#19 Re: put kroz Vogošću

Post by Vainglorious »

Cinjenica je da je Vogošća općina sa najvećim spoljnotrgovinskim bilansom u BiH. Poznato je da je bila medju top 3 najrazvijenijih opcina u bivsoj Jugoslaviji.
Locirana je nedaleko od grada (15 minuta vožnje). Mirno naselje, sa puno zelenila. Sa prisutnom svom infrastrukturom i brzim ekonomskim razvojem. Posebno je karakteriše industrijska zona koja i vuče razvoj same općine. Općina je trenutno jedno veliko gradilište, i vremenom će se spojiti sa gradom Sarajevo.
Moje mišljenje je da je Vogošća jedna od najboljih lokacija za kupnju novog stana s obzirom na gore navedene činjenice.

Da ne bude da sam previše otišao od teme, put kroz Vogošću trenutno je OK i mislim da nema potrebe za proširenjem, uzme li se u obzir da ima i zaobilazni put kroz strogi centar Vogošće. Doduše i ne kontam zbog čega ideja za potrebom proširenja, jer nema uopšte većih zastoja... :-)
fa84

#20 Re: put kroz Vogošću

Post by fa84 »

pa dobro ima i toga, jer danasnji privatnici kada prave zgrade jedva cekaju da zavrse i smlate radove,milion gresaka i svega toga,samo sto se kod nas ljudi toliko ne zale toliko na to, gledao sam na novoj tv,koliko ljudi dignu i alarmiraju medije kada se usele u novogradnju a izvodjac radova nije napravio dobro svoj posla i
samo sto kod nas to niko ne spominje toliko,barem ne da sam ja primjetio
ali znam da u novogradnji na sipu kada kupis odredjenu kvadraturu stana ti sam unutra pravis razmjestaj sto mi je poprilicno super i okay
Prolaznik

#21 Re: put kroz Vogošću

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 22:24, edited 2 times in total.
fa84

#22 Re: put kroz Vogošću

Post by fa84 »

i ja se slazem da taj tunel prije svega treba sarajevu nego vogosci iz razloga koje si naveo
jer kada krenes iz sarajeva u bilo kojem pravcu dobro se oznojis dok izadjes iz grada od silne guzve
amrica

#23 Re: put kroz Vogošću

Post by amrica »

Vainglorious wrote:
Da ne bude da sam previše otišao od teme, put kroz Vogošću trenutno je OK i mislim da nema potrebe za proširenjem, uzme li se u obzir da ima i zaobilazni put kroz strogi centar Vogošće. Doduše i ne kontam zbog čega ideja za potrebom proširenja, jer nema uopšte većih zastoja... :-)

Pa to je jedini izlaz iz polumilionskog grada prema sjeveru, dvije trakice, bez plocnika, ... Gdje je to OK i kako nema potrebe za prosirenjem????
burek_in_space

#24 Re: put kroz Vogošću

Post by burek_in_space »

@ zandar

U vezi bazena,tacno je da postoji bazen u hotelu Park i nije samo za goste hotela nego ga mogu koristiti svi na principu "plati i plivaj"! :D Stari bazen u Vogosci se nalazio prekoputa opstine a na tom mjestu se sada gradi Hayatova zgrada u koju planiraju preseliti do 1. novembra ove godine(bar tako su najavili).U sklopu te zgrade ce se nalaziti i bazen koji ce se takodje moci koristiti na onom gorenavedenom principu. :D

on topic

Ne znam na koji put misli @Svetlana jer ovaj postojeci zadovoljava potrebe vozaca.Zastoja nema gotovo nikad,a i ono sto je bilo prije par godina nije uzrok losa cesta ili njena sirina nego deminiranje(po drugi put cini mi se :mrgreen: ).Kvadrat stana se krece od 1800-2200 KM a zavisi od polozaja zgrade,njene ocuvanosti kao i samog stana tj stanja u kojem se nalazi.Zvanicna cijena kvadrata stana u Novoj Vogosci je 1800 KM + PDV.
fa84

#25 Re: put kroz Vogošću

Post by fa84 »

pa naravno da treba prosirenje
cesto putujem na sjever nase domovine i zna se desiti da sat vremena se vozim do pocetka auto puta ili skretista za tuzlu preko vogoscee
Post Reply