pusti supljaka Jaganjac

Post Reply
danas

Post by danas »

zena wrote: zlocko... :D
...jedan moj prijatelj bi rekao... "drage su mi te vase zablude"
pa eto... mogla bih i ja reci, "i meni vase"... :D
samo kad neki zablude oni raznesu WTC :oops: :oops: :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote: zlocko... :D
...jedan moj prijatelj bi rekao... "drage su mi te vase zablude"
pa eto... mogla bih i ja reci, "i meni vase"... :D
samo kad neki zablude oni raznesu WTC :oops: :oops: :-)
ma jok bona...ovo se odnosilo na new left rulz...ne zablude te vrste...zenska glavo ti u svemu vidis nesto "religijsko" ... :D :D :D ateisto (ni)jedan :D

jedan moj prijatelj ima to obicaj reci kad ga prozivaju za...sharmiranje nekih ljepotica iz naseg okruzenja... :D
on se samo osmjehne i kaze "drage su mi te vase zablude"...
danas...danas... :D
danas

Post by danas »

zena wrote: danas...danas... :D
i sutra :lol: :lol: :lol: 8-)

new left je dobar, jos se nisu prodali... :D ne znam jesi li gledala debatu alija sa chris hitchensom? (koji bijase normalan ranije, al' odjednom preokrenu covjek :-? )
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote: danas...danas... :D
i sutra :lol: :lol: :lol: 8-)

new left je dobar, jos se nisu prodali... :D ne znam jesi li gledala debatu alija sa chris hitchensom? (koji bijase normalan ranije, al' odjednom preokrenu covjek :-? )
jok vala...ja ti zivim na Staroj dami...zemlji zvanoj Bosna :D
...ne stigne student sve upratiti :D
digger

Post by digger »

danas wrote:ne znam jesi li gledala debatu alija sa chris hitchensom?
Gdje... kada... Chris the Acid sa nasim Aljom?
Imas li link?
digger

Post by digger »

hiseta-BL wrote:...ali konkretno sto se tice Marshall Plana, nega navodis kao glavni atribut zahvalnosti Amerikancima, i to je okay, ali pazi jednu stvar...
Hiseta, Marsalov plan je samo dio koji sam dotakao.
Ameri su bili ti koji su spasili Evropu (i nas) od nacista.
Ameri su bili ti koji su se umijesali u rat 1995 i doveli do prekida istog (strah me reci od "mira" jer ce me neko opaliti iza coska...).
Kako da im ne budemo zahvalni?
danas

Post by danas »

digger wrote:
danas wrote:ne znam jesi li gledala debatu alija sa chris hitchensom?
Gdje... kada... Chris the Acid sa nasim Aljom?
Imas li link?
sorry :D
tarik ali iz nove ljevice, sa chrisom :D

http://www.democracynow.org/article.pl? ... 04/1523254
Šandor

Post by Šandor »

digger wrote:Ameri su bili ti koji su spasili Evropu (i nas) od nacista.
Ameri, Sovjeti i Britanci.

Da su bili sami Ameri teško da bi išta postigli.
danas

Post by danas »

ma sovjeti su dobili WWII, da njih nije poginulo 20 miliona, bilo bi sve malo drugacije. evropu -- ma kako to bizarno zvucalo -- je spasio ponajvise staljin. ameri su potukli japan, i time sacuvali aziju. evropu, ne toliko.
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:ma sovjeti su dobili WWII, da njih nije poginulo 20 miliona, bilo bi sve malo drugacije. evropu -- ma kako to bizarno zvucalo -- je spasio ponajvise staljin. ameri su potukli japan, i time sacuvali aziju. evropu, ne toliko.
Iskrcavanje u Normandiji ne bi uspjelo da nije bilo Sovjeta.
digger

Post by digger »

danas wrote:ja se ne slazem, i opet navodim tvrdnju da je "mogucnost drzavnog" terorizma mnogo realnija u slucaju SA, koja preko vehabija i finansijske pomoci raznoraznoj bagri predstavlja ozbiljnu opasnost. u svakom slucaju, mnogo vecu nego saddam, koji je bio nesto kao sumanuti enver hozda -- dok bio glavni u svojoj prciji, nije ga svijet previse zanimao...
OK, tvoj stav. Za Saudi familiju nemam ni trunku interesa ili osjecaja.
ne lipsi magarce, do zelene trave...valja tim ljudima sada zivjeti... :-?
Tu se slazemo. Ali ja samo vidim trenutno stanje a ne ..."sta bi bilo da je bilo"... Nazalost, kada je krenulo, nije vise bilo sanse za instant rjesenja... I ja se bojim da ce ovaj narod da pati podugo.
digger

Post by digger »

Šandor wrote:
danas wrote:ma sovjeti su dobili WWII, da njih nije poginulo 20 miliona, bilo bi sve malo drugacije. evropu -- ma kako to bizarno zvucalo -- je spasio ponajvise staljin. ameri su potukli japan, i time sacuvali aziju. evropu, ne toliko.
Iskrcavanje u Normandiji ne bi uspjelo da nije bilo Sovjeta.
Da nije bilo amera, ne bi vise bilo ni sovjeta. Jer da nije US slala od 1943 milione tona brodovima sa hranom, celikom, vozilima, municijom, Staljin bi bio u govnima.

Britanci su sve do 1994 branili sami sebe da bi uz amerikance dosli u Francusku kao dio oslobodilackih snaga pod Ajzenhauerom tek u junu 1944.

A da ameri nisu drzali Japan prezauzetim, Staljin bi imao dva fronta koja bi bilo tesko odrzati. Staljin je imao ogromne snage na istoku na granici sa Kinom iz straha od japanske invazije.
gardamos22

Post by gardamos22 »

Mislim da glavni problem kada se dodje inace tema o Americi i njenoj politici jeste sto anti-Amerikanci uvijek prelaze granice.
Evo sada vidimo slucaj sa WWII- negiraju cinjenicu da su Amerikanci oslobodili Evropu, toliko da sada probavate da prepisete historiju i kazete da je Stalin oslobodio Normandiju!
Negiranje da je Amerika ishranjivala veliki dio Evrope takodje oduzima od svih njih argumenta jer kada neko tvrdi da je boja neba crna onda da li stvarno mozemo uzimati njihove argumente o drustveno plitickim pitanjima za ozbiljno!?

Ono sto zelim reci jeste da bez ikakve sumnje Amerika ima gresaka, zapravo uzvisene knjige Kuran, Biblija i Torah nas uce da niko ne postoji savrsen i da je grijeh uopste vjerovati u savrsenost, medjutim da li bi ikoga zeljeli da ima moc i da bude na Americkom mjestu!?

Zamislite kakav bi svijet bio da umjesto Americke moci je Kina, Rusija, Iran ili bilo koja druga zemlja supersila?!?

Otkako je Amerika postala jedina supersila svijet je daleko sigurniji i slobodniji nego ikada prije u nasoj proslosti!!! Kakve god da figure/statistike gledate ovo je istina!! Plus uzimajuci u obzir da sada imamo dosta opasnijih oruzija, i da je svijet postao dosta manje mjesto nego u proslosti, mislim da Amerika zasluzuje dosta vise zahvalnosti nego sto im svijet daje!

Moje licno misljenje jeste misljenje Reisa Cerica, gosp. Halilovica i SVIH DRUGIH OZBILJNIH BOSANSKIH politicara/vodja, a to je da USA nije bilo i da je nema, danas Bosna i Hercegovina nebi bila nezavisna drzava!!! Americki doprinos - finansijski,politicki,vojni - je bio odlucujuci za nasu zemlju!
nineac

Post by nineac »

Normandija se desila zbog toga sto je Staljin bio dovoljno uporan da se otvori zapadni front i rastereti sovjetska armija koja je napredovala prema njemackoj. Neznam zna li iko od vas ali prvobitni plan je trebao biti iskrcavanje u Jugoslaviji!!!
Medjutim, svi su pokusavali odgoditi to iskrcavanje posebno dvolicni englezi, koji nisu bas bili sretni da se idu boriti za francusku. Medjutim, Staljin je bio dovoljno uporan da su na kraju postigli dogovor, iako se iskracavanje trebalo desiti 1943 godine!
Stoga malo manje gledajte americke ratne filmove gdje oni sve prase po svijetu.
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

nineac wrote:prvobitni plan je trebao biti iskrcavanje u Jugoslaviji!!!
...ali buduci da je u toku 1. svj. rata ministar rata i mornarice Uk bio Vinston Cercil te je bio odgovoran i za katastrofu na Galipolju onda je odabrana druga lokacija-Normandija.
btw, dvolicni Englezi su poslali ekspedicioni korpus da se bori 1940 za Francusku, evakuisali masu francuskih vojnika iz Denkerka i bili glavna baza za formiranje Slobodne Francuske i De Gola kao vodje.

Sama se invazija desila od momenta kada je postalo izvjesno da ce uspjeti a ne da ce proci kao pokusaj iskrcavanja u Dijepu, takodje dvolicnih Engleza, kada je cijela operacija uzasavajuce neslavno propala. Do dana-D doslo je vec do unistenja Sila osovine u Africi, pomjeranja fronta u Italiji te je bilo neizbjezno otvoriti zadnji front. Na koji su vijnici stigli iz zemlje dvolicnih Engleza. Fuj sram ih bilo velikobritanska dvolicna djubrad! 8) :D
bezzeze

Post by bezzeze »

nineac wrote:Normandija se desila zbog toga sto je Staljin bio dovoljno uporan da se otvori zapadni front i rastereti sovjetska armija koja je napredovala prema njemackoj. Neznam zna li iko od vas ali prvobitni plan je trebao biti iskrcavanje u Jugoslaviji!!!
Medjutim, svi su pokusavali odgoditi to iskrcavanje posebno dvolicni englezi, koji nisu bas bili sretni da se idu boriti za francusku. Medjutim, Staljin je bio dovoljno uporan da su na kraju postigli dogovor, iako se iskracavanje trebalo desiti 1943 godine!
Stoga malo manje gledajte americke ratne filmove gdje oni sve prase po svijetu.
Osjetih da bih se mogao malo upetljati u gore navedeni text, iako je prvobitna tema, Esada Jaganjca u ulozi supljikatora vec otisla u helac.

Koliko se sjecam, nije postojao nikakav prvobitni plan iskrcavanja u jugoslaviji, nego je to bio prijedlog i razmislanje churchilla koje je iznio na teheranskoj konferenciji pred sami kraj 1943 gdje se istovremeno i planirala, razradjivala sama operacija "overlord".
Tu ga je staljin sasjekao rijecima (po prici churchill-ovog doktora , zaboravio sam mu ime, koji je inace uvijek bio s njim po sastancima) kako nikakvo iskrcavanje do iskrcavanja u francuskoj ne dolazi u obzir. Roosvelt je bojeci se da ne izgubi rusiju kao saveznika pristao na staljinov zahtijev te ubijedio churchilla.
Po razmisljanjima nekih pisaca staljin je vec tada znao sta ce sa istocnom evropom. No, to sada otvara novu materiju o staljinovim idejama.
Ako se ne varam (ispravi me nineac), englezi su vec bili na siciliji pred kraj 1943.
Krugman

Post by Krugman »

zlata wrote:
Krugman wrote:
zlata wrote:Krugman: I da zaboravio sam dodati: americke siledzije su vam valjale dok su rokali cetnike po trebevicu. Kao sto neko vec rekao, sad kad rokaju arapske cetnike, onda vam nevaljaju.

Ne zaboravi....da nam takve siledzije nisu dozvolile da se naoruzamo! Nismo imali pravo...."rokati" Cetnike po Trebevicu....jer ipak....ne smijemo mi...."rokati" Cetnike! "Moraju" nam doc' "u'pomoc"! :roll:
Interesantno da si pocela pisati 3 puta vecim slovima - sto li to?

Sta mislis ko nam je slao oruzje i pod cijim odobrenjem nam je slano oruzje dok su "gradjanski nastrojeni" Evropljani indiferentno gledali kako nas cetnici kolju? Amerikanci. Ja sam bio dole i znam. Stoga pusti tog supljaka.

Ta zemlja je Bosnu sacuvala, nama u kriticnim trenutcima pomogla, dala nekima od vas utociste i ocigledno lagodan zivot cim ovdje drobite po citav dan. Nemogu da shvatim kako mozete biti nezahvalni i negativni prema njoj do te mjere da ih izjednacavate sa bombasima samoubicama?
Tko to izjednacava Amere i Talibance...nitko. Al'Bush i Bin Ladin...su stvarno zanimljivo...SLICNI. Burzujski mediokriteti...."Civilizacijske" mesije!

Najprije...mi smo sebe sacuvali. Da se nas narod nije dig'o na noge...i u borbu za opstanak...sipak bi nam itko pomog'o! Da su se drugi pitali...pa i Ameri...mi bi bili nestali. Sreca...pa se nisu mogli skloniti od svoje sramote. Ipak je Bihac...najzapadniji dio BiH...blize granici EU...neg' Saraj'vu. Sreca...pa nismo daleko k'o Ruanda! Da smo bili imalo dalje...od danasnjih granica BiH...bili bi nestali...ili satrani...k'o Ceceni!

Nego...kad su vid'li da se nedamo...da se k'o polumrtvac...koprcamo za zivot...onda su se poceli malko i sramiti...svog lesinarskog, nekrofilskog, TV promatranja nasih jada. Sjecam se kad me je jedan Amerikanac...doznavsi da sam Bosanka...uhvatio za ruku...i k'o nekakav Bog-Krivac izgovorio: "God Bless You"...uz najiskrenije sazaljenje...k'o da je biti Bosanac...smrtna bolest!

Inace...ta CNN-TV Serija..."War in Bosnia sa Christiane Amanpour"...im je bila zanimljiva. Znas ono..."We bring you an action movie-LIVE in SARAJEVO". I tako "every night"...svako vecer...k'o TV-serija. Sjecam se pitanja:"Kako to da Sarajke "tako dobro izgledaju" i pod kisama cetnickih granata"?" K'o da je opkoljeno Saraj'vo bilo filmski scenarij...a Sarajke glumice! :lol: Samo je falio Schwarznegger "live"! :lol:

Bili smo im cudni...s*ebali smo im sve njihove idiotske predrasude o muslimanima, Islamu, komunistima, Slavenima, Balkancima! Mislim se...kad su tolko pravdoljubivi, "korektni"...sto ne spase Cecene od Rusa! Sto nisu spasili Kurde i Sije od Sadama...ONDA...kad im je STVARNO trebala pomoc! Nego...sad k'o fol...dosli ih "spasiti" od zla...pa ce im jos pobiti 100-200 000 ljudi...a proizveli jos gore zlo.
Inace...najveci krivci zasto je Sadam tol'ko dugo ost'o na vlasti. O'sli proracunati kumovi Ameri...ubiti svog zlocestog kumcica Sadamica! Oteo im se! :lol: Eno ga...jos je ziv. :x Ne da se! K'o prava zvi'r!

Nije mi jasno...kome ja to trebam biti "zahvalna" nakon sto mi je tol'ka rodbina raseljena, pobijena, poklana? Moju carsijo nije oslobodio Bush i njegov baba, neg'Bosanci...Krajisnici! Isto 'nako kako nasoj zemlji nisu htili dignut' embargo...tako nasim borcima nisu dozvol'li "dalje"! Sve proracunato!

To da je Christiana Amanpur otvarala svoje izvjestaje sa "We bring you an action movie-LIVE in SARAJEVO" je klasicna laz. Moj prijatelj joj je bio kamerman u ratu i zenska nikada ni na koji nacin nije kompromitirala nasu patnju sa takvim jeftinim kliseima. Stavise, barem je 10 puta rizikovala vlastiti zivot provlaceci se kroz cetnicke barikade da bi izvjestavala o sranju koje je dole radjeno. Pljuvati po jednoj takvoj licnosti je u najmanju ruku bezobrazno.

Da Amerikanci nisu bombardovali cetnicke komunikacijske siteme i tesko oruzje, da nisu podrzavali naoruzanje Armije BiH, da nisu pomogli Hrvatima u krajini tvoj Bihac bi bio jos pod obrucem. Amerika je prva otvorila ambasadu u Sarajevu - 1994, bez njihove politicke podrske Bosna nikada cijela nebi prezivila rat jer je cijela evropa svojim karingtonovim i ovenim planovima isla da se zemlja podjeli. Poslije Dejtona su poslali 20,000 svojih vojnika, skrsili milijarde dolara da obuzdaju ona dole plemena, dali sigurno preko milijarde u ekonomskoj pomoci. Sta mislis ko sada gura za centraliziranu i funkcionalnu BiH drzavu, ko je obuzdao ove talibane iz RS i Srbije do mjere da nesmiju pisnuti. Koji im je tu interes. Nakon svega toga, kako te ba nije stid reci "sta im imam biti zahvalna, nisu mi oni carsiju oslobodili". Sta je trebalo da ti dole dvorac dignu pa da ti predje iz guzice u glavu?

To sto amerika nije pomogla Cecenima i ostalim napacenim narodima je stvar ogranicenih politickih i vojnih mogucnosti. Ko to ne shvata nije realan.
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

Prva otvorena ambasada u Sarajevu je Ambasada Republike Francuske.

Preporucujem ti da procitas Clintona u Wall Street Journal i onome sto je napisao kao glavne razloge dolaska americke vojske u BiH: sprijeciti stvaranje islamske drzave u BiH i prekinuti saradnju BiH sa Iranom.

Za opstanak BiH duzni smo samo i jedino Armiji RBiH. Bez nje bi se podjele lakse ostvarile i drzava bila osudjena na neminovnu propast. Svi su predlagali podjelu BiH cijelo vrijeme rata i Ameri u toj grupi. Oni koji su to rjesenje odbijali su bosanski patrioti i njihova oruzana sila-Armija RBiH. I zahvaljujuci njima smo opstali. U bosanskoj vojsci tokom rata nije bilo pusaka m-16 niti americkih vojnih istruktora. Bili su ruski kalasnjikovi i Iranci. Amerika nije poslala metak za odbranu ove drzave. Maleni Emirati su npr. poslali novac kojima su kupljene kompozicije vozova pune municije. Amerika je skupa sa ostatkom stalnih clanica Savjeta bezbejdnosti odbijala podici embargo na naoruzanje.

Guranje centralizirane drzave BiH se najbolje vidjelo na zadnjim dogovorima u Washingtonu kada su Ameri cvrsto zeljeli zacementirati etnicku podjelu.

Svim svjetskim zakonima genocid je zabranjen. I po svim zakonima svako je duzan sprijeciti ga. To sto je neko radio ono sto je duzan zakonom, ne cini ga posebnim.

Amerika i americka administracija se bitno razlikuju. USA su velika i divna zemlja u kojoj ima mjesta za svakoga i mogucnosti se svima pruzaju. Sadasnja americka administracija je predvodjena qurcem iz Teksasa kojeg slijede muda. Makar bio i u cyberspace-u baraba ostaje baraba. Iz BiH ili Amerike, svejedno je.
Šandor

Post by Šandor »

Image
danas

Post by danas »

_BaykoNoor_ wrote: Amerika i americka administracija se bitno razlikuju. USA su velika i divna zemlja u kojoj ima mjesta za svakoga i mogucnosti se svima pruzaju. Sadasnja americka administracija je predvodjena qurcem iz Teksasa kojeg slijede muda. Makar bio i u cyberspace-u baraba ostaje baraba. Iz BiH ili Amerike, svejedno je.
bayko :D :D :D for president :D 8-)
danas

Post by danas »

Krugman wrote: To sto amerika nije pomogla Cecenima i ostalim napacenim narodima je stvar ogranicenih politickih i vojnih mogucnosti. Ko to ne shvata nije realan.
al' neka je zato amerika usla u irak, koji ih kosta deset puta miliona vise od bilo koje druge operacije ikada izvedene... i za kojeg nemaju ni para, ni ljudstva, ni opreme... ni plana, ni realnog razloga sto sjede tamo...

ma nek si nam zato ti realan... ko bush :D :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:(...)
Image
Nesferatu

Post by Nesferatu »

U bosanskoj vojsci tokom rata nije bilo pusaka m-16 niti americkih vojnih istruktora. Bili su ruski kalasnjikovi i Iranci. Amerika nije poslala metak za odbranu ove drzave. Maleni Emirati su npr. poslali novac kojima su kupljene kompozicije vozova pune municije. Amerika je skupa sa ostatkom stalnih clanica Savjeta bezbejdnosti odbijala podici embargo na naoruzanje.
Kome su kupljene kompozicije vozova pune municije? Dokle su stigli ti vozovi? Ja sam zadnjim dosao u Bihacku krajinu Aprila 1992 godine. Od tad, niti je bilo Iranaca sa obukom, ni Emiracana sa municijom, niti je bilo Ruskih pusaka, sve je bio ex-Ju/JNA sa djelom Svabskog naoruzanja koje je dolazio preko RH, avionima iz Zagreba, kojima su opet pilotirali, Ukrajinci i Bjelorusi, a ne, braca Arapi i na koje su Amerikanci i njihova flota ukvotljena u Jadranskom moru, sklapala oci, dok je Srbima sa Udbinskog aerodroma absolutno bio zabranjeno ikakvo vazdusno djelovanje, a i da jesu djelovali, bili bi unisteni Crvenim strijelama,

Evo ti jedan citat, Vikicevog specijalca sa njegovog bloga na Sa-x.
Amerika je tokom cijelog rata orkestrirala tajnu vojnu
pomoc Bosni. Hrvati (i Slovenci) su ti koji su uzimali 50 - 70%
"carine" na vojnu opremu. Dobili su preko nas bolje rakete
nego sto su ikad mogli sanjati. Da nije bilo njihove takse
mi bismo imali puno vise i puno boljeg oruzja.

Amerikanci (i naravno nasi vojni uspjesi na HVO frontu)
su nagovorili Hrvate da potpisu federacijski sporazum
'94 i da se okrenu protiv Srba. To je bila prva velika
prekretnica u ratu u nasu korist.

Amerikanci su pristali da obucavaju hrvatsku vojsku, davali su im pomoc i zazmirili su na oba oka na operaciju "Oluja" jer
je ta operacija pomagala Bihacu i Bosni.

Americka nas je tajna vojna pomoc '93 spasila. Da nije bilo
tajnih letova u srednju i istocnu Bosnu
(u sjeni zvanicnih transportnih letova sa humanitarnom pomoci) stvari bi sigurno bile drugacije. U krajnoj liniji sta nam je bila glavna logisticka linija za vojsku - americki lunch paketi i USAID bijelo brasno (o tom potom).

Da Amerikanci nisu imali dogovor sa Iranom i Turskom guzicu bi nam stigla bilo kakva pomoc.

Amerikanci su nas snabdijevali sa kljucnim obavjestajnim podacima (istina - nekad su nas i ucijenjivali time). Klinton, Holbruk i Allbright su bili na nasoj strani. Imao sam prilike pricati i sa brojnim americkim vojnicim i oficirima - svi su bili na nasoj strani o osjecali su da je njihov vojna pomoc i intervencija dobra i casna stvar i podrzavali su je. Cak su mnogi bili i za kopnenu opciju ali su priznavali da smo mi pjesadijski dovoljno jaki da nam ne treba nicija pomoc.

Amerikanci su nam pruzili najvecu zracnu jurisnu potporu u modernoj Europskoj istoriji.
Ja - mozemo reci da je stiglo sa zakasnjenjem ali nisu nam ni bili duzni.
Nismo ni mi isli da bombardujemo Srbe kad je bio rat na Kosovu. Tudja rana ne
boli - ZAPAMTITE TO.
Rizikovali su sukob sa Rusima oko nas i nase "islamske" linije.
Ne zaboravite da su Rusi '93-94 jos uvijek bili vojna super sila (ili se bar tako cinilo).
I, ja. Da ne zaboravimo ko je imao najveci udjel u prehranjivanju opkoljenog Sarajeva a bogami i ostatka Be i Ha. Od Arapa su tada stizale jedino datule i Musafi.

Jedina zemlja koja nudi po $10 miliona za glavu Mladica i Karadzica je USA. I jedina je zemlja, koja je Muhu Sacirbega bacila u hapsanu (koja je to jos zemlja uhapsila Bosansko-Hercegovackog predstavnika, ambsadadora ili slicno?), nakon sto su ga drzali kod kuce sa ogrlicom oko noge godinu i kusur.....Onim istim Muhom, koji je trazio da se skinu sankcije i embargo u UN-u. Da bi kasnije, kad je vec dotjerao mecku pred dvore, okrenuo i odbio javno da nam se embargo ukloni...

I jos nesto. Sljedeci put pitaj momke koji su ratovali koji je to snajper bio cudo od oruzija. Reci ce ti marke Browning. Evo malo i o tome, ciji je:

John Moses Browning (January 21, 1855 – November 26, 1926), born in Ogden, Utah, was an American firearms designer who developed many varieties of weapons which were used in the U.S. military for decades in the 20th century. He is sometimes referred to as "the patron saint of automatic fire."

p.s. Americki M16 puska je malokalibarska koja koristi 5.56 mm municiju. Znaci potrebna joj je za nase uslove vrsta municije koje kod nas nije bilo. Kod nas je vecina pjesadijskoj oruzija standardizovana na 7.62 i 7.65 mm. Da smo kojom srecom imali M16-tke umjesto tandzara, PAP-ovki i AK47-mce, gdje bi to nabavljali municiju? Razmjenili ono sto zarobimo, za ono sto nam je potrebno? Jel tako?
Nisu ni Afganistanski mudzahedini ratovali sa Americkim oruzijem. A, bili su sponzorirarni, u mnogo cemu od Amerikanaca. Ratovali su sa Ruskim puskama, pod broj 1, jer su kvalitetnije, pod broj 2, jer jedan M16 kosta 20+ Ruskih AK47, i trece jer tako Rusi sutra ne mogu reci, da ih je pobijedila Americka vojska, naoruzanje ili taktika umjesto Afganistana. Svaka M16 puska je rucni rad. I kao takva, a napravljena u USA kosta jako mnogo, a za blatnjave, kisne i snjezne Balkanske uslove, nije uopste oruzije po izboru. Naravno, onome ko nema ni naostrenu cakiju, bilo kakvo oruzije, je dobro doslo, dok ne ispucas metke, pa pokupis cahure u dzep i sa njima trk do namjenske radionice, da tamo pokusaju da ti "saliju" jos jedan sanzer, s kojim ces naravno, razvaliti pusku, jer punjenje koje se koristi nije ni priblizno isto standardima potrebnim da bi oruzije ostalo funkcionalno.

Reko, vec kad pricamo o M16 da te nadopunim s pokojim detaljom.
Krugman

Post by Krugman »

_BaykoNoor_ wrote:Prva otvorena ambasada u Sarajevu je Ambasada Republike Francuske.
Netacno. Evo ti hronologija opsade pa ces vidjeti da su amerikanci prvi otvorili ambasadu. Francuza nema na mapi.
http://www.bhdani.com/arhiva/251/t25156.shtml
_BaykoNoor_ wrote:Preporucujem ti da procitas Clintona u Wall Street Journal i onome sto je napisao kao glavne razloge dolaska americke vojske u BiH: sprijeciti stvaranje islamske drzave u BiH i prekinuti saradnju BiH sa Iranom.
Opet netacno. Procitao sam sazetak onoga sto je Clinton pisao i covjek nikada takvo nesto nije izjavio. Tacno je da amerika ne zeli islamsku drzavu dole, ali to nije nikada nije bilo ni u pitanju niti je bio glavni povod itervencije. Povod intervencije je bila regionalna stabilnost. Nemogu ti sve zivo objasniti u zivotu. Sta mislis sto su intervenisali na Kosovu onda?

Evo ti kopija Clintonovog govora iz 1995 pa vidi odmah sta je lik rekao.
http://www.cnn.com/US/9511/bosnia_speech/speech.html
_BaykoNoor_ wrote: Za opstanak BiH duzni smo samo i jedino Armiji RBiH. Bez nje bi se podjele lakse ostvarile i drzava bila osudjena na neminovnu propast. Svi su predlagali podjelu BiH cijelo vrijeme rata i Ameri u toj grupi. Oni koji su to rjesenje odbijali su bosanski patrioti i njihova oruzana sila-Armija RBiH. I zahvaljujuci njima smo opstali. U bosanskoj vojsci tokom rata nije bilo pusaka m-16 niti americkih vojnih istruktora. Bili su ruski kalasnjikovi i Iranci. Amerika nije poslala metak za odbranu ove drzave. Maleni Emirati su npr. poslali novac kojima su kupljene kompozicije vozova pune municije. Amerika je skupa sa ostatkom stalnih clanica Savjeta bezbejdnosti odbijala podici embargo na naoruzanje.
Armija BiH svakako je najvazniji faktor opstanka Bosne - to stoji i to niko ne dovodi u pitanje. Ali nije jedini. "Emirati su mozda dali novac kojima su kupljene kompozicije vozova municije." Jesi li ti svjestan da su vozovi dole prestali funkcionisati pocetkom 1992 kada je JNA kontrolisala svaki pedalj zemlje. Amerika je tokom cijelog rata podrzavala dizanje embarga, Clinton je na tome pitanju vodio kampanju 1992, ali to nije moglo biti uradjeno bez koncenzusa ostalih clanova UN-a - prvenstveno vasih "evropskih gradjanskih vlada". To su ti ljudi koji su nam drzali ruke zavezane, a ne amerika.
_BaykoNoor_ wrote: Guranje centralizirane drzave BiH se najbolje vidjelo na zadnjim dogovorima u Washingtonu kada su Ameri cvrsto zeljeli zacementirati etnicku podjelu.

Malo manje naucne fantazije sa ovih konspiratorskih web stranica bi ti dobro doslo u zivotu decko.

Ja ne kazem da je Bush potpuno dobar - vec sam par puta izjavio da se ne slazem sa frajerom oko tone stvari. Ali mislim da ovo sto amerikanci rade na Bliskom Istoku je dobro i za korist cijelog svijeta, prvenstveno islamskog, i da ih treba podrzati u tome. A ne traziti opravdanja u Bushovim manjcima ili rastezati cinjenice, da bi se mogle napraviti kretenske konstatacije da su americki vojnici jednaki bombasima samoubicama ili da je otpor u iraku opravdan.
Krugman

Post by Krugman »

danas wrote:
Krugman wrote: To sto amerika nije pomogla Cecenima i ostalim napacenim narodima je stvar ogranicenih politickih i vojnih mogucnosti. Ko to ne shvata nije realan.
al' neka je zato amerika usla u irak, koji ih kosta deset puta miliona vise od bilo koje druge operacije ikada izvedene... i za kojeg nemaju ni para, ni ljudstva, ni opreme... ni plana, ni realnog razloga sto sjede tamo...

Djevojko, zar ti nisam vec objasnio da je americka intervencija u Iraku stvar strateskih/politickih potreba i regionalnih okolnosti potpuno razlicitih od Cecenije. Hajde ba, znam da si dovoljno pametna to da skontas.
Post Reply