Pusenje u javnim prostorijama
- BHG
#1 Pusenje u javnim prostorijama
Eh dragi moji, zanima me vase misljenje i vasa iskustva u vezi sa zabranom pusenja u javnim prostorijama ove nam jedine drzave. Jeste li za zabranu ili nemate nista protiv da nam poste, firme, aerodrom i ostale institucije smrde na dim cigara (na stranu smrad cevapa, bureka, i ostalih dragih nam delikatesa)?
Ja kao dugogodisnji pusac nebi imao nista protiv takve zabrane i rigoroznih zakona da se ta zabrana sprovede. Nema mi nista gore nego kad uletim negdje i hoce mi nesto bit od ustajalog smrada nikotina. Iako vecina stanovnista u BiH uziva nikotin, mislim da nije u redu da se isti konzumira na javnim mjestima zatvorenog tipa.
Primjer: U shopingu, na grbavici, CIPS...neki dan udjem da izvadim uvjerenje o mjestu boravka, teta za salterom s cigarom u ustima veze po tastaturi, i hajd sto neobraca paznju na mene nekih 30-40 sekundi nego me onda pogleda preko naocala i s cigarom jos uvjek izmedju svojih zutih zuba i rece mi: "Izvoli!" Rekoh joj sta trebam persirajuci je, a ona vadi cigaru da otrese pepeo nedobaci do pepeljare nego joj isti pade na tastaturu te ona smireno i kulturno opsova. Dim fura kroz one otvore u salteru, da povratis. Cirkus.
P.S. Izvinjavam se ako tema vec postoji a cijenjeni moderator moze izbrisati ovu u tom slucaju.
Ja kao dugogodisnji pusac nebi imao nista protiv takve zabrane i rigoroznih zakona da se ta zabrana sprovede. Nema mi nista gore nego kad uletim negdje i hoce mi nesto bit od ustajalog smrada nikotina. Iako vecina stanovnista u BiH uziva nikotin, mislim da nije u redu da se isti konzumira na javnim mjestima zatvorenog tipa.
Primjer: U shopingu, na grbavici, CIPS...neki dan udjem da izvadim uvjerenje o mjestu boravka, teta za salterom s cigarom u ustima veze po tastaturi, i hajd sto neobraca paznju na mene nekih 30-40 sekundi nego me onda pogleda preko naocala i s cigarom jos uvjek izmedju svojih zutih zuba i rece mi: "Izvoli!" Rekoh joj sta trebam persirajuci je, a ona vadi cigaru da otrese pepeo nedobaci do pepeljare nego joj isti pade na tastaturu te ona smireno i kulturno opsova. Dim fura kroz one otvore u salteru, da povratis. Cirkus.
P.S. Izvinjavam se ako tema vec postoji a cijenjeni moderator moze izbrisati ovu u tom slucaju.
- sffovac
iako sam pusac ipak sam za uvodjenje takvog zakona, ali ipak mislim da oni u eu pretjeruju
jutros gledam neki novinar na hrtu je nesto pricao o granici sa slovenijom i kaze ja se sada nalazim na slovenskom teritoriju i ne smijem zaplaiti jer je u slo zabranjeno pusenje vani
mislim da mi je to sroz ono beze
ne vidim svrhu zabrane pusenja na otvorenom, ljetna basta, izletista i sl.
ali kod nas tu ima drugi problem, nemamo zakona o ''prozdraceni prostorijama''
tako kada udjes u neki klub prvo i jedino sto vidis je dimna zavjesa i kad izadjes osjetis se na duhan
tu nisu problem pusaci vec neprovjetrnost prostorije, e to je vani zakonski regulisano
da ne spominjem izlaze u slucaju nuzde...
jutros gledam neki novinar na hrtu je nesto pricao o granici sa slovenijom i kaze ja se sada nalazim na slovenskom teritoriju i ne smijem zaplaiti jer je u slo zabranjeno pusenje vani
mislim da mi je to sroz ono beze
ne vidim svrhu zabrane pusenja na otvorenom, ljetna basta, izletista i sl.
ali kod nas tu ima drugi problem, nemamo zakona o ''prozdraceni prostorijama''
tako kada udjes u neki klub prvo i jedino sto vidis je dimna zavjesa i kad izadjes osjetis se na duhan
tu nisu problem pusaci vec neprovjetrnost prostorije, e to je vani zakonski regulisano
da ne spominjem izlaze u slucaju nuzde...
- BHG
zabrana pusenja na otvorenim prostorima jeste glupost...
al ja ovdje pricam o zabrani u javnim ustanovama...firmama...itd....
neki dan snimak sa sjednice NS (nebitno sto tamo sjedi vecina papaka) i paznju mi privuce i odvuce brdo cigara i tona dima...bez preseravanja meni je to fuj izgledalo
al ja ovdje pricam o zabrani u javnim ustanovama...firmama...itd....
neki dan snimak sa sjednice NS (nebitno sto tamo sjedi vecina papaka) i paznju mi privuce i odvuce brdo cigara i tona dima...bez preseravanja meni je to fuj izgledalo
- Dori
Pa dobro, ja sam nepusac, ali mi dim ne smeta i skoro pa svi ljudi oko mene su pusaci....Znaci mogu biti objektivna.
Podrzavam zabranu u javnim ustanovama (tipa tih saltera!), pogotovo tamo gdje ljuudi imaju kontakt sa strankama, ali ne u restoranima i kafanama...
Vecina stranih firmi, kao i banke zabranjuju pusenje po kancelarijama, tako da mislim da ce s vremenom zabraniti i u svim nasim firmama.
I po liftovima! Imala sam nedavno ruzno iskustvo s tim...
Ali zabraniti na otvorenom je cista glupost
Podrzavam zabranu u javnim ustanovama (tipa tih saltera!), pogotovo tamo gdje ljuudi imaju kontakt sa strankama, ali ne u restoranima i kafanama...
Vecina stranih firmi, kao i banke zabranjuju pusenje po kancelarijama, tako da mislim da ce s vremenom zabraniti i u svim nasim firmama.
I po liftovima! Imala sam nedavno ruzno iskustvo s tim...
Ali zabraniti na otvorenom je cista glupost
- chuchumbamayumbe
#5 Re: Pusenje u javnim prostorijama
Izvini jarane, ali ako tebi burek i chevapi dismr, ne znam sta ti onda mirishe?BHG wrote:Eh dragi moji, zanima me vase misljenje i vasa iskustva u vezi sa zabranom pusenja u javnim prostorijama ove nam jedine drzave. Jeste li za zabranu ili nemate nista protiv da nam poste, firme, aerodrom i ostale institucije smrde na dim cigara (na stranu smrad cevapa, bureka, i ostalih dragih nam delikatesa)?
Inace sam za zabranu, koliko znam nesto se i provlacilo kroz parlament, ovo-ono, ali ko ce bijedi jos da zabrani i pushenje na danasnjem vaktu?
- BHG
#6 Re: Pusenje u javnim prostorijama
pa jarane kad se cevapi i burek donesu u postu pa salter-tete se umaste istim i pomjesa se miris rostilja, luka i nikotina...eventualno ustajalog znoja...neostaje ti nista drugo nego da povratischuchumbamayumbe wrote: Izvini jarane, ali ako tebi burek i chevapi dismr, ne znam sta ti onda mirishe?![]()
Inace sam za zabranu, koliko znam nesto se i provlacilo kroz parlament, ovo-ono, ali ko ce bijedi jos da zabrani i pushenje na danasnjem vaktu?
- chuchumbamayumbe
#7 Re: Pusenje u javnim prostorijama
To je druga stvar,slazem se.BHG wrote:pa jarane kad se cevapi i burek donesu u postu pa salter-tete se umaste istim i pomjesa se miris rostilja, luka i nikotina...eventualno ustajalog znoja...neostaje ti nista drugo nego da povratischuchumbamayumbe wrote: Izvini jarane, ali ako tebi burek i chevapi dismr, ne znam sta ti onda mirishe?![]()
Ali opcenito, burek, cavapi, roshtilj...to ne smrdi.
Govno smrdi.
- BHG
#8 Re: Pusenje u javnim prostorijama
znas ti dobro na sta sam ja misliochuchumbamayumbe wrote:To je druga stvar,slazem se.BHG wrote:pa jarane kad se cevapi i burek donesu u postu pa salter-tete se umaste istim i pomjesa se miris rostilja, luka i nikotina...eventualno ustajalog znoja...neostaje ti nista drugo nego da povratischuchumbamayumbe wrote: Izvini jarane, ali ako tebi burek i chevapi dismr, ne znam sta ti onda mirishe?![]()
Ali opcenito, burek, cavapi, roshtilj...to ne smrdi.
Govno smrdi.
inace cevapi rulz
-
newone
Eeeeeee ako nam zabrane pusenje, onda FDS ostaje bez tako velikog profita kojeg inace ima, a drzava bez poreza na ostvareni profit te tvornice itd., itd.Svakako u Bosni se sva ekonomija izgleda svela na Telekom, Elektroprivredu, FDS i par flashara okolo. Sve je tako posljedicno-uzrocno vezano u Bosni.
Da vlada zaista ima ozbiljne namjere u vezi staranja o zdravstvenom stanju nacije, onda bi zakon o zabrani pusenja na svim javnim mjestima, preduzecima, restoranima, barovima, kaficima itd. uvela jos juce, a ne sutra, a porez na promet cigaretama bi povecala barem 300%.
Vjerovatno nece uvesti nikada osim ako je regulativa Evropske Unije o tome ne primora.
Truj se narode do besvijesti, bitno je da FDS ostvari sto veci profit!!!
Da vlada zaista ima ozbiljne namjere u vezi staranja o zdravstvenom stanju nacije, onda bi zakon o zabrani pusenja na svim javnim mjestima, preduzecima, restoranima, barovima, kaficima itd. uvela jos juce, a ne sutra, a porez na promet cigaretama bi povecala barem 300%.
Vjerovatno nece uvesti nikada osim ako je regulativa Evropske Unije o tome ne primora.
Truj se narode do besvijesti, bitno je da FDS ostvari sto veci profit!!!
Last edited by newone on 21/12/2007 17:31, edited 2 times in total.
- chuchumbamayumbe
Bolje pushiti nego ostati trudna, je'l tako! 
- suncokret13
ja sam protiv takvog zakona.
npr. u minhenu na aerodromu,prije par godina,kada sam vidio one kabine za pusace....pa Paris...
glupost je imati birtiju sa 16 stolova,a svi manje vise blizu jedan drugoga,za 6 smijes pusiti ,a za ostalih 10 - ne !!
na zapadu su otisli toliko z krajnosti u krajnost da je to jezivo......u raznim birtijama,restoranima,pub-ovim moze se vidjeti upozorenje ako se neko uhvti da pusi kazne su dragonske ,cak idu i do 5.000 $ ........( pogledaj jednu emisiju Gorana Milica,putujemo na zapad ).
zabranjuju cigare,a legalizuju marihuanu ???
a sutra ce i kokain i heroin.....ludnica
npr. u minhenu na aerodromu,prije par godina,kada sam vidio one kabine za pusace....pa Paris...
glupost je imati birtiju sa 16 stolova,a svi manje vise blizu jedan drugoga,za 6 smijes pusiti ,a za ostalih 10 - ne !!
na zapadu su otisli toliko z krajnosti u krajnost da je to jezivo......u raznim birtijama,restoranima,pub-ovim moze se vidjeti upozorenje ako se neko uhvti da pusi kazne su dragonske ,cak idu i do 5.000 $ ........( pogledaj jednu emisiju Gorana Milica,putujemo na zapad ).
zabranjuju cigare,a legalizuju marihuanu ???
a sutra ce i kokain i heroin.....ludnica
-
sulesavic
...a poskupljenje i nedostatak elektriène energije je razlog da se odvræu one kru¹kolike sijalice i meæu one bijele... De, malo o tome... A poslije æemo o zdravoj ishrani, vegeterijanstvu etc.bosan wrote:Naravno da treba zabraniti i kaznjavati za ne pridrzavanje.Mislim da je to odlican razlog pusacima da pocnu sa odvikavanjem.
- BHG
nemozes to tako gledat...onda mozemo otici u beskonacnost i doci do globalnog zagrijavanja....sulesavic wrote:...a poskupljenje i nedostatak električne energije je razlog da se odvrću one kruškolike sijalice i meću one bijele... De, malo o tome... A poslije ćemo o zdravoj ishrani, vegeterijanstvu etc.bosan wrote:Naravno da treba zabraniti i kaznjavati za ne pridrzavanje.Mislim da je to odlican razlog pusacima da pocnu sa odvikavanjem.
poskupljenje elektrricne energije nema veze sa cigarama...mozda bi cigare trebale da poskupe i to rigorozno pa da uzivanje istih bude bas luxuz a veliki procenat od prodatih cigara treba uloziti u klinike za oboljele od raka pluca...vec je dokazan stetan uticaj duhanskog dima na nepusace...
ovdje se svi zale kako sve zivo poskupljuje a svi imaju para za cigare...a ti izracunaj koliko para se potrosi na cigare i to pomnozi sa brojem pusaca pa da vidis koja je to cifra
treba zabraniti pusenje u javnim prostorijama i onda kaznjavati svaku neposlusnost abnormalnim kaznama jer covjek je dovoljno glup i bezobrazan da dok ga neudaris po novcaniku nece sam skontati....
-
sulesavic
©to mi je i bio cilj - no, evo, preduhitren sam...BHG wrote:...onda mozemo otici u beskonacnost i doci do globalnog zagrijavanja...
Skuplje cigare, manje pu¹aèa, manje dima -> manje oboljelih (¹to aktivnih, ¹to pasivnih)...BHG wrote:mozda bi cigare trebale da poskupe i to rigorozno pa da uzivanje istih bude bas luxuz a veliki procenat od prodatih cigara treba uloziti u klinike za oboljele od raka pluca
- bosan
Eh care moj kako je dati 4 eura za kutiju cigareta ,jos u onaj automat moras prvo bankomat karticu ubacit da te identifikuju kao punoljetnog ,hebo hasis da kupujes.I onda zabrana svugdje. Sef kad hoce da nas kazni ,zabrani 7 dana pusenje. I hebiga meni sve to dopizdilo i ja se kutariso. Nece mene niko j.....t .sulesavic wrote:...a poskupljenje i nedostatak električne energije je razlog da se odvrću one kruškolike sijalice i meću one bijele... De, malo o tome... A poslije ćemo o zdravoj ishrani, vegeterijanstvu etc.bosan wrote:Naravno da treba zabraniti i kaznjavati za ne pridrzavanje.Mislim da je to odlican razlog pusacima da pocnu sa odvikavanjem.
-
gradjaninSa
Samo podsjećam da je
"Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina"
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... granic.htm
usvojen, u federaciji 1998, a nesto poslije, sličan zakon, usvojen je i u RS-u.
Kad bi bilo nekih trikova, da se iz tog zakona, iako je nedorečen *,
počnu primjenjivati, samo odredbe o sponzorisanju i reklamiranju
(ili o nesponzorisanju i nereklamiranju)
i o, ne primanju stranaka u prostorima u kojima se puši,
kao što su SUDOVI (apsurd), pošte, prodavnice, prevoz, itd. ,
zbog čega je ova tema i otvorena,
odmah bih se bolje osjećao.
Ali kako je već rečeno za ovo, a važi i uopšte,
uz razna aktuelna ludila: ŽIVJELO BEZAKONJE !!!
* npr.
u pomenutom zakonu, nigdje se ne brani fabrikama duhana
da organizuju nagradne igre
"Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina"
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... granic.htm
usvojen, u federaciji 1998, a nesto poslije, sličan zakon, usvojen je i u RS-u.
Kad bi bilo nekih trikova, da se iz tog zakona, iako je nedorečen *,
počnu primjenjivati, samo odredbe o sponzorisanju i reklamiranju
(ili o nesponzorisanju i nereklamiranju)
i o, ne primanju stranaka u prostorima u kojima se puši,
kao što su SUDOVI (apsurd), pošte, prodavnice, prevoz, itd. ,
zbog čega je ova tema i otvorena,
odmah bih se bolje osjećao.
Ali kako je već rečeno za ovo, a važi i uopšte,
uz razna aktuelna ludila: ŽIVJELO BEZAKONJE !!!
* npr.
u pomenutom zakonu, nigdje se ne brani fabrikama duhana
da organizuju nagradne igre
-
basta sljezove boje
#23 Re: Pusenje u javnim prostorijama
otkud bijedi novac za cigarete?chuchumbamayumbe wrote:Izvini jarane, ali ako tebi burek i chevapi dismr, ne znam sta ti onda mirishe?BHG wrote:Eh dragi moji, zanima me vase misljenje i vasa iskustva u vezi sa zabranom pusenja u javnim prostorijama ove nam jedine drzave. Jeste li za zabranu ili nemate nista protiv da nam poste, firme, aerodrom i ostale institucije smrde na dim cigara (na stranu smrad cevapa, bureka, i ostalih dragih nam delikatesa)?
P.S. Izvinjavam se ako tema vec postoji a cijenjeni moderator moze izbrisati ovu u tom slucaju.![]()
- chuchumbamayumbe
#24 Re: Pusenje u javnim prostorijama
Heh, prvo skontaj koliko se u ratu dalo para za hranu, a koliko za cigarete. Dalo se vise para za cigarete, naravno ko je bio pusach. A kada nije bilo za duhana, valjalo je bilo shta da se srola, samo neka se dimi.basta sljezove boje wrote:otkud bijedi novac za cigarete?chuchumbamayumbe wrote:Izvini jarane, ali ako tebi burek i chevapi dismr, ne znam sta ti onda mirishe?BHG wrote:Eh dragi moji, zanima me vase misljenje i vasa iskustva u vezi sa zabranom pusenja u javnim prostorijama ove nam jedine drzave. Jeste li za zabranu ili nemate nista protiv da nam poste, firme, aerodrom i ostale institucije smrde na dim cigara (na stranu smrad cevapa, bureka, i ostalih dragih nam delikatesa)?
P.S. Izvinjavam se ako tema vec postoji a cijenjeni moderator moze izbrisati ovu u tom slucaju.![]()
Snace se bijeda za 1.20km, ne brini. Odvojice od usta, samo da furlja.
-
sulesavic
#25 Re: Pusenje u javnim prostorijama
Amin!chuchumbamayumbe wrote: Heh, prvo skontaj koliko se u ratu dalo para za hranu, a koliko za cigarete. Dalo se vise para za cigarete, naravno ko je bio pusach. A kada nije bilo za duhana, valjalo je bilo shta da se srola, samo neka se dimi.
Snace se bijeda za 1.20km, ne brini. Odvojice od usta, samo da furlja.