Pusenje u javnim prostorijama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BHG

#1 Pusenje u javnim prostorijama

Post by BHG »

Eh dragi moji, zanima me vase misljenje i vasa iskustva u vezi sa zabranom pusenja u javnim prostorijama ove nam jedine drzave. Jeste li za zabranu ili nemate nista protiv da nam poste, firme, aerodrom i ostale institucije smrde na dim cigara (na stranu smrad cevapa, bureka, i ostalih dragih nam delikatesa)?
Ja kao dugogodisnji pusac nebi imao nista protiv takve zabrane i rigoroznih zakona da se ta zabrana sprovede. Nema mi nista gore nego kad uletim negdje i hoce mi nesto bit od ustajalog smrada nikotina. Iako vecina stanovnista u BiH uziva nikotin, mislim da nije u redu da se isti konzumira na javnim mjestima zatvorenog tipa.
Primjer: U shopingu, na grbavici, CIPS...neki dan udjem da izvadim uvjerenje o mjestu boravka, teta za salterom s cigarom u ustima veze po tastaturi, i hajd sto neobraca paznju na mene nekih 30-40 sekundi nego me onda pogleda preko naocala i s cigarom jos uvjek izmedju svojih zutih zuba i rece mi: "Izvoli!" Rekoh joj sta trebam persirajuci je, a ona vadi cigaru da otrese pepeo nedobaci do pepeljare nego joj isti pade na tastaturu te ona smireno i kulturno opsova. Dim fura kroz one otvore u salteru, da povratis. Cirkus.

P.S. Izvinjavam se ako tema vec postoji a cijenjeni moderator moze izbrisati ovu u tom slucaju.
sffovac

Post by sffovac »

iako sam pusac ipak sam za uvodjenje takvog zakona, ali ipak mislim da oni u eu pretjeruju
jutros gledam neki novinar na hrtu je nesto pricao o granici sa slovenijom i kaze ja se sada nalazim na slovenskom teritoriju i ne smijem zaplaiti jer je u slo zabranjeno pusenje vani
mislim da mi je to sroz ono beze
ne vidim svrhu zabrane pusenja na otvorenom, ljetna basta, izletista i sl.

ali kod nas tu ima drugi problem, nemamo zakona o ''prozdraceni prostorijama''
tako kada udjes u neki klub prvo i jedino sto vidis je dimna zavjesa i kad izadjes osjetis se na duhan
tu nisu problem pusaci vec neprovjetrnost prostorije, e to je vani zakonski regulisano
da ne spominjem izlaze u slucaju nuzde...
BHG

Post by BHG »

zabrana pusenja na otvorenim prostorima jeste glupost...
al ja ovdje pricam o zabrani u javnim ustanovama...firmama...itd....
neki dan snimak sa sjednice NS (nebitno sto tamo sjedi vecina papaka) i paznju mi privuce i odvuce brdo cigara i tona dima...bez preseravanja meni je to fuj izgledalo
Dori

Post by Dori »

Pa dobro, ja sam nepusac, ali mi dim ne smeta i skoro pa svi ljudi oko mene su pusaci....Znaci mogu biti objektivna.
Podrzavam zabranu u javnim ustanovama (tipa tih saltera!), pogotovo tamo gdje ljuudi imaju kontakt sa strankama, ali ne u restoranima i kafanama...
Vecina stranih firmi, kao i banke zabranjuju pusenje po kancelarijama, tako da mislim da ce s vremenom zabraniti i u svim nasim firmama.
I po liftovima! Imala sam nedavno ruzno iskustvo s tim...
Ali zabraniti na otvorenom je cista glupost :roll:
chuchumbamayumbe

#5 Re: Pusenje u javnim prostorijama

Post by chuchumbamayumbe »

BHG wrote:Eh dragi moji, zanima me vase misljenje i vasa iskustva u vezi sa zabranom pusenja u javnim prostorijama ove nam jedine drzave. Jeste li za zabranu ili nemate nista protiv da nam poste, firme, aerodrom i ostale institucije smrde na dim cigara (na stranu smrad cevapa, bureka, i ostalih dragih nam delikatesa)?
Ja kao dugogodisnji pusac nebi imao nista protiv takve zabrane i rigoroznih zakona da se ta zabrana sprovede. Nema mi nista gore nego kad uletim negdje i hoce mi nesto bit od ustajalog smrada nikotina. Iako vecina stanovnista u BiH uziva nikotin, mislim da nije u redu da se isti konzumira na javnim mjestima zatvorenog tipa.
Primjer: U shopingu, na grbavici, CIPS...neki dan udjem da izvadim uvjerenje o mjestu boravka, teta za salterom s cigarom u ustima veze po tastaturi, i hajd sto neobraca paznju na mene nekih 30-40 sekundi nego me onda pogleda preko naocala i s cigarom jos uvjek izmedju svojih zutih zuba i rece mi: "Izvoli!" Rekoh joj sta trebam persirajuci je, a ona vadi cigaru da otrese pepeo nedobaci do pepeljare nego joj isti pade na tastaturu te ona smireno i kulturno opsova. Dim fura kroz one otvore u salteru, da povratis. Cirkus.

P.S. Izvinjavam se ako tema vec postoji a cijenjeni moderator moze izbrisati ovu u tom slucaju.
Izvini jarane, ali ako tebi burek i chevapi dismr, ne znam sta ti onda mirishe? :)
Inace sam za zabranu, koliko znam nesto se i provlacilo kroz parlament, ovo-ono, ali ko ce bijedi jos da zabrani i pushenje na danasnjem vaktu?
BHG

#6 Re: Pusenje u javnim prostorijama

Post by BHG »

chuchumbamayumbe wrote: Izvini jarane, ali ako tebi burek i chevapi dismr, ne znam sta ti onda mirishe? :)
Inace sam za zabranu, koliko znam nesto se i provlacilo kroz parlament, ovo-ono, ali ko ce bijedi jos da zabrani i pushenje na danasnjem vaktu?
pa jarane kad se cevapi i burek donesu u postu pa salter-tete se umaste istim i pomjesa se miris rostilja, luka i nikotina...eventualno ustajalog znoja...neostaje ti nista drugo nego da povratis :roll:
chuchumbamayumbe

#7 Re: Pusenje u javnim prostorijama

BHG wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Izvini jarane, ali ako tebi burek i chevapi dismr, ne znam sta ti onda mirishe? :)
pa jarane kad se cevapi i burek donesu u postu pa salter-tete se umaste istim i pomjesa se miris rostilja, luka i nikotina...eventualno ustajalog znoja...neostaje ti nista drugo nego da povratis :roll:
To je druga stvar,slazem se.
Ali opcenito, burek, cavapi, roshtilj...to ne smrdi.
Govno smrdi. :)
BHG

#8 Re: Pusenje u javnim prostorijama

Post by BHG »

chuchumbamayumbe wrote:
BHG wrote:
To je druga stvar,slazem se.
Ali opcenito, burek, cavapi, roshtilj...to ne smrdi.
Govno smrdi. :)
znas ti dobro na sta sam ja mislio :D
inace cevapi rulz :D al ne na poslu
newone

Post by newone »

Eeeeeee ako nam zabrane pusenje, onda FDS ostaje bez tako velikog profita kojeg inace ima, a drzava bez poreza na ostvareni profit te tvornice itd., itd.Svakako u Bosni se sva ekonomija izgleda svela na Telekom, Elektroprivredu, FDS i par flashara okolo. Sve je tako posljedicno-uzrocno vezano u Bosni.
Da vlada zaista ima ozbiljne namjere u vezi staranja o zdravstvenom stanju nacije, onda bi zakon o zabrani pusenja na svim javnim mjestima, preduzecima, restoranima, barovima, kaficima itd. uvela jos juce, a ne sutra, a porez na promet cigaretama bi povecala barem 300%.
Vjerovatno nece uvesti nikada osim ako je regulativa Evropske Unije o tome ne primora.
Truj se narode do besvijesti, bitno je da FDS ostvari sto veci profit!!!
Last edited by newone on 21/12/2007 17:31, edited 2 times in total.
chuchumbamayumbe

Bolje pushiti nego ostati trudna, je'l tako! :D
nexo

Post by nexo »

..........
Last edited by nexo on 08/07/2010 18:46, edited 1 time in total.
sibelius

Post by sibelius »

u javnim ustanovama bi se smjelo i trebalo pušiti samo pod stolom...
elk

Post by elk »

daleko smo mi od toga imamo neku zabranu pušenja po uzoru na zapad. još će čikova i čikova pasti na naš asfalt, dok se to ne desi, a da je barem minimalno provodljivo i da se toga svi pridržavaju.
suncokret13

Post by suncokret13 »

ja sam protiv takvog zakona.
npr. u minhenu na aerodromu,prije par godina,kada sam vidio one kabine za pusace....pa Paris...
glupost je imati birtiju sa 16 stolova,a svi manje vise blizu jedan drugoga,za 6 smijes pusiti ,a za ostalih 10 - ne !!
na zapadu su otisli toliko z krajnosti u krajnost da je to jezivo......u raznim birtijama,restoranima,pub-ovim moze se vidjeti upozorenje ako se neko uhvti da pusi kazne su dragonske ,cak idu i do 5.000 $ ........( pogledaj jednu emisiju Gorana Milica,putujemo na zapad ).

zabranjuju cigare,a legalizuju marihuanu ???
a sutra ce i kokain i heroin.....ludnica
bosan

Post by bosan »

Naravno da treba zabraniti i kaznjavati za ne pridrzavanje.Mislim da je to odlican razlog pusacima da pocnu sa odvikavanjem.
sulesavic

Post by sulesavic »

bosan wrote:Naravno da treba zabraniti i kaznjavati za ne pridrzavanje.Mislim da je to odlican razlog pusacima da pocnu sa odvikavanjem.
...a poskupljenje i nedostatak elektriène energije je razlog da se odvræu one kru¹kolike sijalice i meæu one bijele... De, malo o tome... A poslije æemo o zdravoj ishrani, vegeterijanstvu etc.
BHG

Post by BHG »

sulesavic wrote:
bosan wrote:Naravno da treba zabraniti i kaznjavati za ne pridrzavanje.Mislim da je to odlican razlog pusacima da pocnu sa odvikavanjem.
...a poskupljenje i nedostatak električne energije je razlog da se odvrću one kruškolike sijalice i meću one bijele... De, malo o tome... A poslije ćemo o zdravoj ishrani, vegeterijanstvu etc.
nemozes to tako gledat...onda mozemo otici u beskonacnost i doci do globalnog zagrijavanja....
poskupljenje elektrricne energije nema veze sa cigarama...mozda bi cigare trebale da poskupe i to rigorozno pa da uzivanje istih bude bas luxuz a veliki procenat od prodatih cigara treba uloziti u klinike za oboljele od raka pluca...vec je dokazan stetan uticaj duhanskog dima na nepusace...
ovdje se svi zale kako sve zivo poskupljuje a svi imaju para za cigare...a ti izracunaj koliko para se potrosi na cigare i to pomnozi sa brojem pusaca pa da vidis koja je to cifra
treba zabraniti pusenje u javnim prostorijama i onda kaznjavati svaku neposlusnost abnormalnim kaznama jer covjek je dovoljno glup i bezobrazan da dok ga neudaris po novcaniku nece sam skontati....
sulesavic

Post by sulesavic »

BHG wrote:...onda mozemo otici u beskonacnost i doci do globalnog zagrijavanja...
©to mi je i bio cilj - no, evo, preduhitren sam...
BHG wrote:mozda bi cigare trebale da poskupe i to rigorozno pa da uzivanje istih bude bas luxuz a veliki procenat od prodatih cigara treba uloziti u klinike za oboljele od raka pluca
Skuplje cigare, manje pu¹aèa, manje dima -> manje oboljelih (¹to aktivnih, ¹to pasivnih)...
bosan

Post by bosan »

sulesavic wrote:
...a poskupljenje i nedostatak električne energije je razlog da se odvrću one kruškolike sijalice i meću one bijele... De, malo o tome... A poslije ćemo o zdravoj ishrani, vegeterijanstvu etc.
Eh care moj kako je dati 4 eura za kutiju cigareta ,jos u onaj automat moras prvo bankomat karticu ubacit da te identifikuju kao punoljetnog ,hebo hasis da kupujes.I onda zabrana svugdje. Sef kad hoce da nas kazni ,zabrani 7 dana pusenje. I hebiga meni sve to dopizdilo i ja se kutariso. Nece mene niko j.....t . :D :D :D Ljepota ba .
sulesavic

Post by sulesavic »

©ta da ti ka¾em - ¾ivjelo bezakonje!
gradjaninSa

Post by gradjaninSa »

Samo podsjećam da je
"Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina"

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... granic.htm

usvojen, u federaciji 1998, a nesto poslije, sličan zakon, usvojen je i u RS-u.

Kad bi bilo nekih trikova, da se iz tog zakona, iako je nedorečen *,
počnu primjenjivati, samo odredbe o sponzorisanju i reklamiranju
(ili o nesponzorisanju i nereklamiranju)

i o, ne primanju stranaka u prostorima u kojima se puši,
kao što su SUDOVI (apsurd), pošte, prodavnice, prevoz, itd. ,
zbog čega je ova tema i otvorena,
odmah bih se bolje osjećao.

Ali kako je već rečeno za ovo, a važi i uopšte,
uz razna aktuelna ludila: ŽIVJELO BEZAKONJE !!! :bih:

* npr.
u pomenutom zakonu, nigdje se ne brani fabrikama duhana
da organizuju nagradne igre
becu

Post by becu »

Zabrana na javnim mjestima-da, bacanje opusaka na ulicu-kazna 200KM, veci porez da.
basta sljezove boje

#23 Re: Pusenje u javnim prostorijama

Post by basta sljezove boje »

chuchumbamayumbe wrote:
BHG wrote:Eh dragi moji, zanima me vase misljenje i vasa iskustva u vezi sa zabranom pusenja u javnim prostorijama ove nam jedine drzave. Jeste li za zabranu ili nemate nista protiv da nam poste, firme, aerodrom i ostale institucije smrde na dim cigara (na stranu smrad cevapa, bureka, i ostalih dragih nam delikatesa)?

Izvini jarane, ali ako tebi burek i chevapi dismr, ne znam sta ti onda mirishe? :)
otkud bijedi novac za cigarete? :shock:
chuchumbamayumbe

#24 Re: Pusenje u javnim prostorijama

basta sljezove boje wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

otkud bijedi novac za cigarete? :shock:
Heh, prvo skontaj koliko se u ratu dalo para za hranu, a koliko za cigarete. Dalo se vise para za cigarete, naravno ko je bio pusach. A kada nije bilo za duhana, valjalo je bilo shta da se srola, samo neka se dimi.
Snace se bijeda za 1.20km, ne brini. Odvojice od usta, samo da furlja.
sulesavic

#25 Re: Pusenje u javnim prostorijama

Post by sulesavic »

chuchumbamayumbe wrote: Heh, prvo skontaj koliko se u ratu dalo para za hranu, a koliko za cigarete. Dalo se vise para za cigarete, naravno ko je bio pusach. A kada nije bilo za duhana, valjalo je bilo shta da se srola, samo neka se dimi.
Snace se bijeda za 1.20km, ne brini. Odvojice od usta, samo da furlja.
Amin!
Post Reply