Pušenje u BBI

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
seln

#76 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

agent_zero wrote:
Lakat Jebić wrote:cuj ne razumiju sto se pusi u restoranu... nisam dzaba jeo da ne zapalim poslije
Kući pa puši.

Podržavam sve zabrane pušenja, masne kazne za pušače i astronomske cijene cigara.
I ja podrzavam odstrel svih ekstremista, ukljucujuci militantne nepusace.
VjecitiStudent

#77 Re: Pušenje u BBI

Post by VjecitiStudent »

seln wrote:
VjecitiStudent wrote: U FBiH je rak pluca, ciji je direktni uzrocnik pusenje, treci uzrok smrti kod muskaraca.
http://www.fzs.ba/Dem/stanovnistvo-bilten110.pdf
Ok, koliko njih su bili pasivni pusaci?
Domacih statistika naravno nema, no npr. u USA, kod 1 od 50 umrlih od raka pluca, uzrok je bio pasivno pusenje. S tim sto su u USA nepusaci daleko, daleko bolje zasticeni nego kod nas.
Kad se to prevede na sarajevske proporcije, svake godine barem cetvoro nasih sugradjana ni krivo ni duzno umire od raka pluca izazvanog pusackim ceifom.

A rak pluca je tek mali dio cijele price.
http://www.cancerresearchuk.org/cancer- ... statistics
It is estimated that exposure to ETS in the home causes around 11,000 deaths in the UK each year from lung cancer, stroke and ischaemic heart disease.

In Scotland out of the 865 annual deaths caused by ETS, an estimated 5% (44) are from lung cancer. 35 Applying this percentage to the UK, an estimated 600 deaths from lung cancer may be caused each year by ETS.

"ETS - enviromental tobacco smoke - pasivno pusenje"
seln

#78 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:
seln wrote:
VjecitiStudent wrote: U FBiH je rak pluca, ciji je direktni uzrocnik pusenje, treci uzrok smrti kod muskaraca.
http://www.fzs.ba/Dem/stanovnistvo-bilten110.pdf
Ok, koliko njih su bili pasivni pusaci?
Domacih statistika naravno nema, no npr. u USA, kod 1 od 50 umrlih od raka pluca, uzrok je bio pasivno pusenje. S tim sto su u USA nepusaci daleko, daleko bolje zasticeni nego kod nas.
Kad se to prevede na sarajevske proporcije, svake godine barem cetvoro nasih sugradjana ni krivo ni duzno umire od raka pluca izazvanog pusackim ceifom.

A rak pluca je tek mali dio cijele price.
http://www.cancerresearchuk.org/cancer- ... statistics
It is estimated that exposure to ETS in the home causes around 11,000 deaths in the UK each year from lung cancer, stroke and ischaemic heart disease.

In Scotland out of the 865 annual deaths caused by ETS, an estimated 5% (44) are from lung cancer. 35 Applying this percentage to the UK, an estimated 600 deaths from lung cancer may be caused each year by ETS.

"ETS - enviromental tobacco smoke - pasivno pusenje"
Ok, kako dokazati da je nepusac ("pasivni pusac") umro od raka pluca zbog pusenja? Kako odijeliti takve od onih koji nisu prisli cigareti ni na kilometar, a ipak umiru od raka pluca?
Da ne bude zabune, i ja sam za razdvojene halvate...soba nam, soba vam, pa vi udisite cisti gradski zrak, a mi cemo se trovati.
Jel valja?
Drvosjeca iz Dejcica

#79 Re: Pušenje u BBI

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

seln wrote:
Ok, kako dokazati da je nepusac ("pasivni pusac") umro od raka pluca zbog pusenja? Kako odijeliti takve od onih koji nisu prisli cigareti ni na kilometar, a ipak umiru od raka pluca?
Nikako, fazon je što smo mi zemlja čobana, pametniji smo od ostalih, kara nam je duplo veća od svjetskog prosjeka, jednostavno znamo više i o letu na mjesec od samih inžinjera NASA-e.
seln wrote: Da ne bude zabune, i ja sam za razdvojene halvate...soba nam, soba vam, pa vi udisite cisti gradski zrak, a mi cemo se trovati.
Jel valja?
Kakve fajde kada se ne poštuje zakon, ne samo ovaj o zabrani pušenja već je tako gotovo sa svakim drugim zakonom i pravilom ove zemlje. Vrlo smo bahat narod, bogom dat, umišljamo da smo nešto vrijedniji od drugih, ne poštujemo prvo vlastitu istoriju a kamo li zakon o zabrani pušenja. A svi znaju palamuditi kako je u Sloveniji i Njemačkoj sve dobro organizovano, pa gdje je problem? U nama je problem. Nemoj se osjetiti prozvanim ali tako ti je to. Zapali još jednu i uživaj.
VjecitiStudent

#80 Re: Pušenje u BBI

Post by VjecitiStudent »

seln wrote: Ok, kako dokazati da je nepusac ("pasivni pusac") umro od raka pluca zbog pusenja? Kako odijeliti takve od onih koji nisu prisli cigareti ni na kilometar, a ipak umiru od raka pluca?
Da ne bude zabune, i ja sam za razdvojene halvate...soba nam, soba vam, pa vi udisite cisti gradski zrak, a mi cemo se trovati.
Jel valja?
Evo ti obimne studije na tu temu:
http://monographs.iarc.fr/ENG/Monograph ... mono83.pdf
ovo je dio koji se odnosi na pasivno pusenje
http://monographs.iarc.fr/ENG/Monograph ... o83-7E.pdf

Naravno da valja, s tim da i konobar koji vas posluzuje mora biti pusac.
Erzsebet

#81 Re: Pušenje u BBI

Post by Erzsebet »

Odvojeni halvati nisu rješenje, jer je u tom slučaju osoblje koje radi u pušačkom halvatu izloženo pasivnom pušenju. Samo zabrana i ništa drugo, a smiješ pušiti vani, u autu, kući i na mjestima gdje nikog ne ugrožavaš.
Micaha

#82 Re: Pušenje u BBI

Post by Micaha »

Erzsebet wrote:Odvojeni halvati nisu rješenje, jer je u tom slučaju osoblje koje radi u pušačkom halvatu izloženo pasivnom pušenju. Samo zabrana i ništa drugo, a smiješ pušiti vani, u autu, kući i na mjestima gdje nikog ne ugrožavaš.
Naravno...
Pricekajmo da se ovo uvede i sprovede u Hrvatskoj prvo. Tada ce dobiti na tezini i u Federaciji. Tad je ovjereno
Erzsebet

#83 Re: Pušenje u BBI

Post by Erzsebet »

Micaha wrote:
Erzsebet wrote:Odvojeni halvati nisu rješenje, jer je u tom slučaju osoblje koje radi u pušačkom halvatu izloženo pasivnom pušenju. Samo zabrana i ništa drugo, a smiješ pušiti vani, u autu, kući i na mjestima gdje nikog ne ugrožavaš.
Naravno...
Pricekajmo da se ovo uvede i sprovede u Hrvatskoj prvo. Tada ce dobiti na tezini i u Federaciji. Tad je ovjereno
Ako je moglo u Makedoniji, može i u Bosni sigurno. I svi su se vrlo brzo navikli. Ja ne poznajem pušača ovdje u Holandiji koji želi ponovno uvođenje pušenja u kafane, svima je jasno da je ljepše kad se ne smrdi nakon izlaska, a svi izađu i zapale vani.
VjecitiStudent

#84 Re: Pušenje u BBI

Post by VjecitiStudent »

Micaha wrote:
Naravno...
U Hrvatskoj je vec uvedeno, dio kafica je jos i uspio za neko vrijeme da izbjegne zabranu, no u kafanama i restoranima unutar trznih centara pusenje je potpuno zabranjeno.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#85 Re: Pušenje u BBI

Post by plain vanilla »

Tamo gdje je zabranjeno pusenje niti idem niti pusim. Tamo gdje je dozvoljeno, naravno da cu zapaliti.

Ako smo na rucku, a ja prije zavrsim s jelom, pitam smeta li nekome da zapalim..ako smeta, nije mi tesko malo sacekati.

Za ostale stolove, bas me vala briga..i ja slusam kako se oni dernjaju, kako vicu na mobitel, podriguju, mljackaju, hrakchu..niko me ne pita smeta li mi :evil:
seln

#86 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Kakve fajde kada se ne poštuje zakon, ne samo ovaj o zabrani pušenja već je tako gotovo sa svakim drugim zakonom i pravilom ove zemlje. Vrlo smo bahat narod, bogom dat, umišljamo da smo nešto vrijedniji od drugih, ne poštujemo prvo vlastitu istoriju a kamo li zakon o zabrani pušenja. A svi znaju palamuditi kako je u Sloveniji i Njemačkoj sve dobro organizovano, pa gdje je problem? U nama je problem. Nemoj se osjetiti prozvanim ali tako ti je to. Zapali još jednu i uživaj.
Ja se apsolutno ne osjecam prozvanim i slazem se da bi se pravila trebala postovati. Ali kako razdvojiti pusace i nepusace u prostoriji koja nema pregradni zid? Problem je, dakle, kod vlasnika lokala.
seln

#87 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:
seln wrote: Ok, kako dokazati da je nepusac ("pasivni pusac") umro od raka pluca zbog pusenja? Kako odijeliti takve od onih koji nisu prisli cigareti ni na kilometar, a ipak umiru od raka pluca?
Jel valja?
Evo ti obimne studije na tu temu:
http://monographs.iarc.fr/ENG/Monograph ... mono83.pdf
ovo je dio koji se odnosi na pasivno pusenje
http://monographs.iarc.fr/ENG/Monograph ... o83-7E.pdf

Naravno da valja, s tim da i konobar koji vas posluzuje mora biti pusac.
I da u okolini takvog lokala (recimo, radius 3 kilometra) zive samo pusaci.
Altsa

#88 Re: Pušenje u BBI

Post by Altsa »

poznato je da su pusaci najsebicniji ljudi...jebe im se za one koji ne puse i kojima to smeta pa bila to i njihova djeca...a kada im to kazes onda se jos i naljute :shock:
seln

#89 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

E, moj vehabija...ne pada ti na pamet da postoje konobari pusaci?
Kako mrzim ekstremiste, to ti opisati ne mogu....
seln

#90 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:
Micaha wrote:
Naravno...
U Hrvatskoj je vec uvedeno, dio kafica je jos i uspio za neko vrijeme da izbjegne zabranu, no u kafanama i restoranima unutar trznih centara pusenje je potpuno zabranjeno.
Super! Uvedite to i u BiH, nema problema. Ja mu vise necu zakoraciti ni u jedan lokal.
seln

#91 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

plain vanilla wrote:Tamo gdje je zabranjeno pusenje niti idem niti pusim. Tamo gdje je dozvoljeno, naravno da cu zapaliti.

Ako smo na rucku, a ja prije zavrsim s jelom, pitam smeta li nekome da zapalim..ako smeta, nije mi tesko malo sacekati.

Za ostale stolove, bas me vala briga..i ja slusam kako se oni dernjaju, kako vicu na mobitel, podriguju, mljackaju, hrakchu..niko me ne pita smeta li mi :evil:
Ljubim ruke. :thumbup:
seln

#92 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

Altsa wrote:poznato je da su pusaci najsebicniji ljudi..:
A odakle je poznato, hljeba ti? Rek'o Muderiz?
Micaha

#93 Re: Pušenje u BBI

Post by Micaha »

seln wrote:
VjecitiStudent wrote:
Micaha wrote:
Super! Uvedite to i u BiH, nema problema. Ja mu vise necu zakoraciti ni u jedan lokal.
Stete... :D
seln

#94 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

Micaha wrote:
seln wrote:
VjecitiStudent wrote:
Stete... :D
Ma nije...to sto necu vidjeti tipove kao sto si ti, za mene je dovoljna nadoknada.
Erzsebet

#95 Re: Pušenje u BBI

Post by Erzsebet »

seln wrote:
Ti vrlo dobro znaš da je to u BiH šuplja priča, i da nema veze s realnošću, pa će najebati i konobar pušač, i onaj koji ne puši, moraće služiti ljude u obje prostorije.

Jeste, ja sam ekstremista, i treba vas sve u staklene kaveze staviti, kao na aerodromima, jer drugo ni ne zaslužujete s obzirom kako se ponašate.
seln

#96 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

Erzsebet wrote:
seln wrote:
Ti vrlo dobro znaš da je to u BiH šuplja priča, i da nema veze s realnošću, pa će najebati i konobar pušač, i onaj koji ne puši, moraće služiti ljude u obje prostorije.

Jeste, ja sam ekstremista, i treba vas sve u staklene kaveze staviti, kao na aerodromima, jer drugo ni ne zaslužujete s obzirom kako se ponašate.
Ok, vjerujem da neki mu'min isto misli o tebi tagutu. Kako bi bilo da se nadjete i da to razjasnite medju sobom, a nas normalne da ostavite na miru?
seln

#97 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

micki125 wrote:
seln wrote:[
Ok, vjerujem da neki mu'min isto misli o tebi tagutu. Kako bi bilo da se nadjete i da to razjasnite medju sobom, a nas normalne da ostavite na miru?
definiši "vas normalne".
Razliciti od tebe.
VjecitiStudent

#98 Re: Pušenje u BBI

Post by VjecitiStudent »

Ostavimo prepucavanja po strani, nego kako ukinuti pusenje barem u trznim centrima, sta kaze zakon, ima li kakva inspekcija nadlezna za sprovodjenje ovog zakona koju bi mogli ganjati?
Lakat Jebić

#99 Re: Pušenje u BBI

Post by Lakat Jebić »

agent_zero wrote:
Lakat Jebić wrote:cuj ne razumiju sto se pusi u restoranu... nisam dzaba jeo da ne zapalim poslije
Kući pa puši.

Podržavam sve zabrane pušenja, masne kazne za pušače i astronomske cijene cigara.
kuci pa uzivaj u svjezem zraku.
seln

#100 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

micki125 wrote:
seln wrote:
micki125 wrote:
definiši "vas normalne".
Razliciti od tebe.
dakle, pušači, bez osnovne kulture, koji vrijeđaju svakoga ko ne pristaje da bude otrovan?

dobro je da nismo isti :thumbup:
Slazem se.
Hocemo li i dalje da si zabijamo kajle ili da se ljubazno ignorisemo?
Post Reply