Pušenje u BBI

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#1 Pušenje u BBI

Post by poznanik »

Prema Zakonu o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda, pušenje u prostorijama ugostiteljskih objekata u kojima se vrši usluživanje hrane dozvoljeno je u posebnim prostorijama za pušenje, dok je u slastičarnicama i mliječnim restoranima izričito zabranjeno.

U BBI na zadnjem spratu nalazi se prostorija u kojoj se vrši usluživanje hrane u koju najčešće dolaze mladi ljudi, počev od osnovaca, najčešče srednjoškolaca do studenata, koji, svi zajedno na tom prostoru, imaju povoljne uslove - i za ishranu, obzirom na relativno povoljne cijene, i za mogućnost dugotrajnog sjedenja, pa čak i bez obaveze da nešto kupe. Gotovo stalno, po cijeli dan, ova prostorija je puna, krcata, kao što se primjeti i na fotosima ispod.

Slijedom obaveza iz Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda, odgovorni u BBI centru su „utvrdili posebne prostorije“ za pušače i nepušače. To utvrđivanje – razdvajanje prostorija izvršeno je kačenjem dvije viseće table, na kojima su ispisane obavijesti koja je koja prostorija.

Ne samo što niko od posjetilaca koji puše ne poštuje taj interni propis, nego što niko od BBI redara ne provodi tu odluku o različitim uslovima za pušenje. Osim toga, dvije viseće table, udaljene međusobno 3-4 m. bez druge fizičke prepreke, nikako ne mogu predstavljati „utvrđenu“ odvojenu prostoriju za pušenje, već je to klasična manipulacija zakona i ugrožavanje zdravlja nepušača, mahom djece i mladih osoba.

Zar je bitnija markica u kasi od zdravih pluća, od cjelokupnog zdravlja jedne mlade osobe, zar je Uprava BBI Centra toliko drska da je nije briga :-) :? :(

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ljudi FBiH „Niko ne smije ugroziti zdravlje drugih ljudi“, a u BBI centru se djeca i mladi truju svakodnevno. :(

Crvenim okvirom naznačena je "zona za pušače", a plavim okvirom "zona za nepušače" :

Image

Image
Troll_Happens

#2 Re: Pušenje u BBI

Post by Troll_Happens »

Hajd ti nasim hajvanima nesto reci i dokazi nema sanse. Dovoljno je vidjeti kako vecina koristi liftove pa da se covjek uhvati za glavu i zapita se gdje i skim zivi. Sale koje fizicki nisu odvojene za nepusace nemaju ama bas nikakvu funkciju sto se iz gore prikazanih slika vidi.
plejka2

#3 Re: Pušenje u BBI

Post by plejka2 »

Mešćini da se više puši-dimi u odjelu za ne pušače :razz:
Tesko da ce kod nas to zazivit sve dok nekog dobro ne opalis po dzepu.Tad najvise zaboli i proradi svijest.
opa22

#4 Pušenje u BBI

Post by opa22 »

Hmmm ovo je obicna budalastina u BBI cuj napravili zone za pusace i nepusace a nisi uh odvojili jednu od druge....i kakav zakan...sve dok se ne donese zakon koji izricito odredjuje zabranu pusenja u ugistiteljskim objektima pisi propalo, a svaki ugostitelj sam moze odrediti da li ce se u njegovom objektu pusiti ili ne, a ako zeli imati obje zone onda ih i mora fuzivki odvojiti jednu od drzge inace te zone i nemaju smisla

Sent from my iPhone using Tapatalk
mayab

#5 Re: Pušenje u BBI

Post by mayab »

Ma ne mora bas biti fizicki odvojeno, barem sam tako vidio po zapadnoevropskim zemljama, dovoljno je da se iznad pušacke zone bolje rijesi ventilacija, tj. odvodjenje dima, ali nesto sumnjam da je to ovde slučaj :bih:
madnessa

#6 Re: Pušenje u BBI

Post by madnessa »

Kad bi to radili zato što im je stvarno stalo do svojih mušterija našlo bi se adekvatno rješenje i bez natpisa. Ovako su ovo okačili samo da zamažu oči inspekciji... :roll:
sharafce

#7 Re: Pušenje u BBI

Post by sharafce »

Izvinjavam se autoru, ali tema je imenovana pomalo ...ne znam kako bih rekla, je li ovo samo problem u BBI?
Ako jeste, stvarno ih treba ovako javno prozivati, i uraditi i nešto više (peticija, prigovor....). a ako nije, onda nije fino i nije fer.
Šta je sa ostalim tržnim centrima? Objektima uopće, ah, da sad se sjetih: Svi baš poštuju propisani Zakon, tako da BBI-sram ih bilo :)
atko

#8 Re: Pušenje u BBI

Post by atko »

poznanik wrote: U BBI na zadnjem spratu nalazi se prostorija u kojoj se vrši usluživanje hrane u koju najčešće dolaze mladi ljudi, počev od osnovaca, najčešče srednjoškolaca do studenata
Pa ako malo bolje pogledas uglavnom ta djecurlija i pusi :wink:
... tu je kriv zakon koji vjerovatno ne precizira da izmedju "odvojenih" prostorija treba postojati i fizicka pregrada ...;)

Svakako da pusenje treba totalno zabraniti na svim javnim zatvorenim mjestima ovakvog i slicnog tipa
Kaligrafija

#9 Re: Pušenje u BBI

Post by Kaligrafija »

Jah, a sta je sa pravima pusaca , zatvorili su nas na bazenu Terme, Ilidza , ko stoku u onaj cumez...Sto tamo nije restoran , pola-pola... Idi cisti snijeg, kazu zdravo je za pluca... :D :D :D Problem nekome pusaci u Sarajevu , smijesno hahahahaha , a citavo Sarajevo se davi u smogu od dimnjaka... Ja zivim u stanu i meni smeta dimnjak od onoga sto ima kucu i lozi drva, pa sta mu mogu , nista! Ti dimnjaci i stara vozila , truju nas sviju 3 miliona puta vise , ali jok hajmo po pusacima...kakav cinizam... :-)
Troll_Happens

#10 Re: Pušenje u BBI

Post by Troll_Happens »

Kaligrafija wrote:Jah, a sta je sa pravima pusaca , zatvorili su nas na bazenu Terme, Ilidza , ko stoku u onaj cumez...Sto tamo nije restoran , pola-pola... Idi cisti snijeg, kazu zdravo je za pluca... :D :D :D Problem nekome pusaci u Sarajevu , smijesno hahahahaha , a citavo Sarajevo se davi u smogu od dimnjaka... Ja zivim u stanu i meni smeta dimnjak od onoga sto ima kucu i lozi drva, pa sta mu mogu , nista! Ti dimnjaci i stara vozila , truju nas sviju 3 miliona puta vise , ali jok hajmo po pusacima...kakav cinizam... :-)
Nisu nimalo pogrijesili sasvim ispravno su postupili. Da je vise slovenacke pameti u gradu gdje bi nam kraj bio. Ovako smo prinudjeni na nase ublehashe koji nemaju pojma niocemu :-)
opa22

#11 Re: Pušenje u BBI

Post by opa22 »

ne daj boze da je vise slovenacke pameti u gradu :lol:
Henry Chinaski

#12 Re: Pušenje u BBI

Post by Henry Chinaski »

Kakvo razočarenje. Ja mislio stvarno bilo neko "pušenje" u BBI. :skoljka:
opa22

#13 Re: Pušenje u BBI

Post by opa22 »

:lol:
Dupli_skalp

#14 Re: Pušenje u BBI

Post by Dupli_skalp »

kojeg god sam stranca vodio po sarajevu, svaki, ama baš svaki se ibretio koliko se puši i koliko je sve zadimljeno.

ako i zbog čega željno očekujem EU integracije i u našoj zemlji, onda je to što će se morati donjeti zakon gdje pušači neće moći trovati ostale. kući svojoj, pa puši do mile volje.

srećom, na mom radnom mjestu je internim pravilnikom uređeno to, tako da ko hoće da puši ima svoju posebnu, odvojenu prostoriju za to. niti u jednom drugoj prostoriji ne smije, pa ni u toaletu.

milina :dance:
opa22

#15 Re: Pušenje u BBI

Post by opa22 »

ti doista mislis da se to po EU postiva, pa evo recimo u CRO ima zakon o zabrani pusenja, tako sam recimo u Minchenu, Becu, Zagrebu i jos par njemackih gradova najnormalnije zapalio tamo gdje je zabranjeno, ono navika izvaditi cigare na stol, dodje mi konobarica i upozori da je zabranjeno, ispricam joj se i velim da je samo navika, i nakon 10 minuta cura dodje donese pepeljaru i veli samo jednu :lol:

Naravno nije u svakom lokalu tako, ali u dosta njih jeste
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#16 Re: Pušenje u BBI

Post by ladyblue18 »

Ja cu samo da vam kazem da je tema o BBI-u a ne o vama ni o tome sta vi radite u svojim kucama i da li se kao pusac osjecate ugrozeni. :oops: A ni o tome kako je u ostatku Evrope.
Molim lijepo. :sax:
madner

#17 Re: Pušenje u BBI

Post by madner »

Ja kojeg sam god stranca vodio, svaki ali bas svaki je uzivao da nema glupih propisa. Kako ljudi vole zapaliti poslje rucka, pa kada ostave baksis...
*zena21

#18 Re: Pušenje u BBI

Post by *zena21 »

eyesburn wrote:kojeg god sam stranca vodio po sarajevu, svaki, ama baš svaki se ibretio koliko se puši i koliko je sve zadimljeno.

ako i zbog čega željno očekujem EU integracije i u našoj zemlji, onda je to što će se morati donjeti zakon gdje pušači neće moći trovati ostale. kući svojoj, pa puši do mile volje.

srećom, na mom radnom mjestu je internim pravilnikom uređeno to, tako da ko hoće da puši ima svoju posebnu, odvojenu prostoriju za to. niti u jednom drugoj prostoriji ne smije, pa ni u toaletu.

milina :dance:

meni kad god kakav stranac dodje... odusevi se kako su jeftine cigare.. pa pusi kolko mu u dusu moze stati :lol: :lol: :lol: :lol:

i u svojoj bi zemlji.. ali kriza :wink:
poznanik

#19 Re: Pušenje u BBI

Post by poznanik »

atko wrote:Pa ako malo bolje pogledas uglavnom ta djecurlija i pusi :wink:
... tu je kriv zakon koji vjerovatno ne precizira da izmedju "odvojenih" prostorija treba postojati i fizicka pregrada ...;)

Svakako da pusenje treba totalno zabraniti na svim javnim zatvorenim mjestima ovakvog i slicnog tipa
U ovoj BBI prostoriji na zadnjem spratu najviše je djece, najviše srednjoškolaca, i oni uglavnom ne puše. Puše stariji koji zasjednu po sat-dva uz kafu. Kad sam snimio one fotose iz uvodnog posta, na izlasku sam vidio oca, koji je doveo 4-5 godišnjeg sinčića, počastio ga pizzom i dimom cigarete - dijete jede pizzu, a otac preko puta, za istim stolom sjedi uz kafu i dimi k'o ćiro :( I to još u odjeljku za nepušače :-)

Pa zar ikom normalnom može pasti na pamet da u prostoriji, u kojoj je 95% mlade djece, može imati obraza i pameti da zapali cigaretu i djetetu ugrozi životni prostor, ugrozi mu zdravlje, zasmrdi sve na njemu... Meni svijest mnogih ljudi u našem društvu niked neće biti jasna. Da li je problem u nedostatku adekvatnog obrazovanja, kućnog odgoja, izostanku ljudskosti i obazrivosti prema drugom čovjeku, o čemu se radi... :(
drndalo

#20 Re: Pušenje u BBI

Post by drndalo »

Hmmm, i mene je naslov teme prevario, grubo... :? :cry:
vjesticanametli

#21 Re: Pušenje u BBI

Post by vjesticanametli »

madner wrote:Ja kojeg sam god stranca vodio, svaki ali bas svaki je uzivao da nema glupih propisa. Kako ljudi vole zapaliti poslje rucka, pa kada ostave baksis...

bas vala a sto se napuse ko cire :lol: :lol: :lol: :lol: a kuci kazu kura prociscavanja :D
muha_sa

#22 Re: Pušenje u BBI

Post by muha_sa »

poznanik wrote:
atko wrote:Pa ako malo bolje pogledas uglavnom ta djecurlija i pusi :wink:

U ovoj BBI prostoriji na zadnjem spratu najviše je djece, najviše srednjoškolaca, i oni uglavnom ne puše. Puše stariji koji zasjednu po sat-dva uz kafu. Kad sam snimio one fotose iz uvodnog posta, na izlasku sam vidio oca, koji je doveo 4-5 godišnjeg sinčića, počastio ga pizzom i dimom cigarete - dijete jede pizzu, a otac preko puta, za istim stolom sjedi uz kafu i dimi k'o ćiro :( I to još u odjeljku za nepušače :-)

Pa zar ikom normalnom može pasti na pamet da u prostoriji, u kojoj je 95% mlade djece, može imati obraza i pameti da zapali cigaretu i djetetu ugrozi životni prostor, ugrozi mu zdravlje, zasmrdi sve na njemu... Meni svijest mnogih ljudi u našem društvu niked neće biti jasna. Da li je problem u nedostatku adekvatnog obrazovanja, kućnog odgoja, izostanku ljudskosti i obazrivosti prema drugom čovjeku, o čemu se radi... :(
taj isti garant zadimi i u autu :-) svakodnevno gledam vozaca s cigarom a djete mu sjedi ozada :-) još zatvoreni prozori--tako da je to u BBI cebtru mala maca za ovo.
addy_sa

#23 Re: Pušenje u BBI

Post by addy_sa »

da zabrane pušenje ko bi im dolazio..a vala dosta je i pretjerivanja s pušenjem..pogotovo kad sam pročitao dijete jede picu a zagađuju mu životni prostor cigarom :roll: stvarno dramatično, to je najozbiljniji problem ovog našeg, inače, savršeno uređenog društva..
cigare su ostale jedan od rijetko dostupnih ćejfova šta sad treba i pušenje ukinut'..
Ateista

#24 Re: Pušenje u BBI

Post by Ateista »

addy_sa wrote:da zabrane pušenje ko bi im dolazio..a vala dosta je i pretjerivanja s pušenjem..pogotovo kad sam pročitao dijete jede picu a zagađuju mu životni prostor cigarom :roll: stvarno dramatično, to je najozbiljniji problem ovog našeg, inače, savršeno uređenog društva..
cigare su ostale jedan od rijetko dostupnih ćejfova šta sad treba i pušenje ukinut'..
Niko ti ne brani da pusis i sam sebe ubijas, ali nemas pravo druge ugrozavati zbog svog ceifa.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#25 Re: Pušenje u BBI

Post by plain vanilla »

mogli bi savjesni roditelji razmisljati i prije nego sjednu u auto, pogledajte ceste, vjerovali ili ne, nije to od cigara
Post Reply