PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

dijaliza

#1 PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by dijaliza »

"PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"!

Članovi sarajevskog „Zabranjenog pušenja" optužili Emira Kusturicu i Neleta Karajlića za krađu i zauvek zabranili korišćenje ovog imena grupi „No smoking orkestra"

Članovi sarajevskog „Zabranjenog pušenja" odlučili su da Neletu Karajliću i Emiru Kusturici sudskim putem za sva vremena zabrane korišćenje imena kultne eks-jugoslovenske grupe.

FAKTI

Udeo Davora Sučića (Seje Seksona) u pesmama koje su korišćene u kampanji za „No smoking orkestra":

„Pišonja i Žuga" 100%

„Guzonjin sin" 100%

„Zenica blues" 100%

„Devojčice kojima miriše koža" 67,5%

„Nedelja kad je otiš‘o Hase" 50%

U saopštenju lidera „Pušenja" Davora Sučića (Sejo Sekson) navodi se da se „No smoking orkestra" na nedavnom koncertu u „Areni" reklamirao pod imenom „Zabranjeno pušenje", kao i da su Emir i Nele bez dozvole autora koristili pesme „Guzonjin sin", „Pišonja i Žuga", „Nedelja kad je otiš‘o Hase", „Zenica blues", „Dan Republike" i druge. U pismu upućenom medijima navodi se da su članovi „Zabranjenog pušenja" to ime zaštitili, sa svim pravnim posledicama koje nosi taj čin:

- Ime „Zabranjeno pušenje" je od 6. 10. 2008. godine zaštićeno u svim državama, uključujući i Srbiju, na kojima grupa „Zabranjeno pušenje" misli delovati. Odričemo pravo bilo kojem bendu, organizaciji ili udruženju da se nadalje koristi tim imenom. Ime je vlasništvo Seje Seksona (Davora Sučića) - navodi se u saopštenju.

Članovi sarajevskog benda dodaju da je zaštićeno i ime kampanje „Dan Republike", kao i da je kampanja za „No smoking orkestra" uključila i pesme koje su u vlasništvu Seje Seksona.

- U slučaju koncerta u „Areni" razna autorska dela su ukradena, čak su se i vrlo ozbiljni sponzori i neke medijske kuće pojavili kao partneri projekta.

U kampanji za koncert korišćene su bez dozvole autora pesme „Guzonjin sin", „Pišonja i Žuga", „Na straži pored Prizrena", „Devojčice kojima miriše koža", „Nedelja kad je otiš‘o Hase", „Zenica blues" i „Dan Republike" - navodi se u saopštenju benda, čiji članovi obećavaju da će ubrzo posetiti Beograd, koji je, prema njihovim rečima od Kuste i Neleta dobio „koncert narodne muzike diskutabilnog nivoa".

Dr Nele Karajlić (Nenad Janković), bivši pevač „Pušenja", kaže za Press da ga ne zanimaju izjave bivših kolega iz benda: - Ne želim ništa da govorim o njihovom postupku. Idem sada na Mokru Goru, i čitava ta priča me ne zanima - rekao je Nele.[

Sejo Sexon: Kusturica i Karajlić su prevarili publiku!

Na­kon kon­cer­ta ben­da «Emir Kus­tu­ri­ca & No Smo­king Or­ches­tra» ko­ji je odžan 29. no­vem­bra u beo­grad­skoj Are­ni, sao­pće­njem se ogla­si­la gru­pa «Za­bra­nje­no pu­še­nje» pre­dvo­đe­na Se­jom Sexonom, u ko­jem oš­tro osu­đu­ju Emi­ra Kus­tu­ri­cu i Ne­le­ta Ka­raj­li­ća što su pre­va­ri­li pu­bli­ku u Beo­gra­du svi­ra­ju­ći pje­sme ”Pu­še­nja”, ali i kra­đom nji­ho­ve kon­cer­tne kam­pa­nje «Dan Re­pu­bli­ke».

Is­te osno­ve

U sao­pće­nju se po­red os­ta­log na­vo­di da je pro­blem je u to­me što je gru­pa «Za­bra­nje­no pu­še­nje» 29.no­vem­bra pro­šle go­di­ne održa­la kon­cert u beo­grad­skom SKC-u. Tom pri­li­kom je kam­pa­nja kon­cer­ta bi­la ba­zi­ra­na na is­tim osno­va­ma kao kam­pa­nja za kon­cert gru­pe «Emir Kus­tu­ri­ca & No Smo­king Or­ches­tra» ove go­di­ne. A ka­ko tvrdi men­da­žer “Za­bra­nje­nog pu­še­nja” Da­rio Vi­tez, kom­ple­tna mar­ke­tin­ška kam­pa­nja pro­šlo­go­diš­njeg kon­cer­ta bi­la je ba­zi­ra­na na pje­smi«Dan Re­pu­bli­ke» s ja­snom aso­ci­ja­ci­jom na pra­znik biv­še drža­ve, ka­ko kam­pa­njom, ta­ko i ter­mi­nom održa­va­nja kon­cer­ta.

Ta­ko­đer, kam­pa­nja za pro­šlo­go­diš­nju kon­cert «Za­bra­nje­nog pu­še­nja» je za­šti­će­na u Autor­skoj agen­ci­ji za Srbi­ju 26.sep­tem­bra 2008. (pri­je po­čet­ka kam­pa­nje za kon­cert gru­pe «Emir Kus­tu­ri­ca & No Smo­king Or­ches­tra») pod na­zi­vom «Mar­ke­ting kon­cer­ta gru­pe «Za­bra­nje­no pu­še­nje» - Dan re­pu­bli­ke” pod bro­jem S-28/08.

Is­to ta­ko, ka­ko pi­še u sao­pće­nju, u kam­pa­nji za kon­cert ”No Smo­king Or­ches­tra” bez do­zvo­le su ko­ri­šte­ne pje­sme auto­ra Se­je Sexona «Gu­zo­njin sin», «Pi­šo­nja i Žu­ga», «Na stra­ži po­red Pri­zre­na», «Dje­voj­či­ce ko­ji­ma mi­ri­še ko­ža», «Ne­dje­lja kad je otiš'o Ha­se», «Ze­ni­ca blu­es» i “Dan Re­pu­bli­ke», ne bi li se pu­bli­ku na­ma­mi­lo na kon­cert etno mu­zi­ke ko­ju izvo­di gru­pa „Emir Kus­tu­ri­ca & No Smo­king Or­ches­tra“, ina­če po­pri­li­čno ne­pri­hva­će­ne kod pu­bli­ke gru­pe „Za­bra­nje­no pu­še­nje”.

U svim me­dij­skim is­tu­pi­ma gru­pe i fron­tme­na gru­pe Se­je Sexona na­gla­ša­va­no je ka­ko gru­pa «Za­bra­nje­no pu­še­nje» pla­ni­ra sva­ke go­di­ne u tom ter­mi­nu održa­ti kon­cert u Beo­gra­du.

- Ne­ugo­dno smo se izne­na­di­li kad smo sa­zna­li za plan gru­pe «Emir Kus­tu­ri­ca & No Smo­king Or­ches­tra» da održi kon­cert u beo­grad­skoj Are­ni 29.no­vem­bra 2008. go­di­ne - sto­ji u sao­pće­nju ben­da.

Ka­ko na­gla­ša­va­ju da­lje, gru­pa je bez ob­zi­ra na sve os­ta­la pri sta­vu da svi­ra u Beo­gra­du, no zbog stra­ha za si­gur­nost, odlu­či­li su odus­ta­ti.

Na­šim fa­no­vi­ma u Beo­gra­du obe­ća­li smo da će kon­cer­ti gru­pe «Za­bra­nje­no pu­še­nje» u ter­mi­nu 29.no­vem­bra pos­ta­ti tra­di­ci­onal­ni te smo po­ku­ša­li za­ku­pi­ti ter­min za održa­va­nje kon­cer­ta u je­dnoj beo­grad­skoj dvo­ra­ni. Još smo se vi­še izne­na­di­li kad su nas od­go­vor­ni u toj dvo­ra­ni za­mo­li­li da odus­ta­ne­mo od kon­cer­ta. Na­ime, lju­di su nam re­kli da ih je je­dnos­ta­vno strah iznaj­mi­ti nam sa­lu za održa­va­nje kon­cer­ta u tom ter­mi­nu. U tom tre­nut­ku smo od or­ga­ni­zi­ra­nja kon­cer­ta odus­ta­li jer za­is­ta ne že­li­mo da se bi­lo ko na ovom svi­je­tu bo­ji za svo­ju si­gur­nost zbog na­ših kon­ce­ra­ta - pi­še u sao­pće­nju ko­jeg je po­tpi­sao Da­rio Vi­tez.

Me­dij­ska kam­pa­nja

Na sao­pće­nje “Za­bra­nje­nog pu­še­nja” re­ago­vao je Ga­ne Pa­ci­ko­za me­na­džer gru­pe «Emir Kus­tu­ri­ca & No Smo­king Or­ches­tra» re­kav­ši da je ne­ta­čno da su oni bi­lo šta ukra­li, jer jer kon­cert bio do­go­vo­ren još pri­je po­la go­di­ne.

- Kon­cert smo do­go­vo­ri­li još u ju­nu. Mje­se­ci­ma je tra­ja­la me­dij­ska kam­pa­nja za nas­tup u Are­ni. Ne znam šta sad oni ho­će i što spo­mi­nju Dan re­pu­bli­ke? Šta mi ima­mo s tim? Mi smo do­bi­li slo­bo­dan ter­min za 29. no­vem­bar i 30. no­vem­bar. Po­što je 30 bi­la ne­dje­lja, nor­mal­no je da se odlu­či­mo za 29. go­vo­ri - ka­že Pe­ci­ko­za za ”San”, te na­gla­ša­va:

- Ka­da su u pi­ta­nju pje­sme ko­je su pje­va­li u Are­ni, is­ti­na je da je Ne­le ot­pje­vao ne­ko­li­ko pje­sa­ma «Za­bra­nje­nog pu­še­nja». No, ne de­set ka­ko oni ka­žu. Uos­ta­lom, zna se ko je li­der ben­da «Za­bra­nje­no pu­še­nje». Se­jo Sexon je do­bar čo­vjek, ali mu je ja­sno da je Ne­le bio i os­tao li­der gru­pe. Me­đu­tim, Ne­le­ta vi­še ta gru­pa ne za­ni­ma. On je ste­kao svjet­sku sla­vu. Ne­le je ta­čku na «Za­bra­nje­no pu­še­nje» sta­vio 1999. go­di­ne. Od ta­da on ne­ma ni­šta sa ben­dom. Ka­da je u pi­ta­nju Se­jo i kon­cert u Beo­gra­du, oni su pro­šle go­di­ne pro­da­li sve­ga 357 ka­ra­ta, a pu­bli­ka je sve vri­je­me skan­di­ra­la ”Ne­le, Ne­le” - is­ti­če Pe­ci­ko­za.

M. Aš­čić

Za­šti­će­no ime gru­pe

Ime «Za­bra­nje­no pu­še­nje» je od 6. okto­bra ove go­di­ne za­šti­će­no u svim drža­va­ma biv­še Ju­go­sla­vi­je, uklju­ču­ju­ći i Srbi­ju.

- Ovim pu­tem odri­če­mo pra­vo bi­lo ko­jem ben­du, or­ga­ni­za­ci­ji, udru­zi da se od sa­da, na­da­lje i ubu­du­će ko­ris­ti tim ime­nom. Ime je vla­sniš­tvo Se­je Sexona (Da­vo­ra Su­či­ća) i pre­ma svim oso­ba­ma ko­je će od ovo­ga tre­nut­ka neo­vla­šte­no ko­ris­ti­ti to ime bit će po­du­ze­te od­go­va­ra­ju­će mje­re - sto­ji u sao­pće­nju.
beco

#2 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by beco »

VOLIMO TE SEJO!!!!!!!!!!!!!
ponosna_manjina

#3 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by ponosna_manjina »

Ne znam sta im treba sve ovo... najbolje da se samoukinu i jedni i drugi a ime svakako pripada nekim boljim vremenima. Cuj kome pripada ime, kome pripadaju pjesme, kopirajtanja i slicna sranja. Pametnije bi im bilo da se ugledaju na Stulica i lansiraju jedan generalni odjeb...
lab3352

#4 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by lab3352 »

Super ... napokon su uspjeli da zavade Seju i Neleta ... Ko i sta je "Zabranjeno Pušenje" najbolje znaju oni? Nazalost, ni Sejo ni Nele nisu za ovo krivi, zavadise ih ZG i BG menadžeri. Zna se koje radio pjesme u Pušenju i nemoze Pecikoza govoriti da je Nele lider i da je Nele "Zabranjeno Pušenje" (očigledno on nema pojma o cemu prica). Ko ima pravo na ime i kako da ga koristi znaju njih dvojca i niko vise. Nele je svakako, nažalost, otišao u vode s Emirom Kusturicom (kojeg su obojca njih doveli da ima bude gost na koncertu u CDA neka 1990 mislim) i tamo je zaglavio. Zato mi je sve ovo veoma zalosno i tuzno, posebno sto nisam nikada sumnjao da ce njih dvojcu neko uspjeti da zavadi. I sta ima Sejo ako zastiti ime "Zabranjeno Pušenje" i šta ima Nele ako to isto ime koristi ili pjeva pjesme? Nista, samo sjecanja i to je to ... Zato mi je sve ovo veoma zalosno sto cujem i citam, jer vjerujem da ovo nije Sejina ideja niti Neletova. I ono sto je jos zalosnije jeste da su obojca dopustili da se koriste njima u postizanju nekih svojih ciljeva (ovjde mislim na njihove menadžere i na Emira).

Tuga i žalost ... ostaju samo pjesme, ostaju samo uspomene ...
♥ Julianna ♥

#5 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by ♥ Julianna ♥ »

Da... i čudno kako da je baš sad ovo aktuelno kad BG verzija postoji više od desetljeća...
roman

#6 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by roman »

Sejo! sejo! sejo!
doktor78

#7 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by doktor78 »

Julianna wrote:Da... i čudno kako da je baš sad ovo aktuelno kad BG verzija postoji više od desetljeća...
Verzija cega? Neletova unza-unza "muzika" i Sejino "Pusenje" su nebo i zemlja... Od Neletovog beogradskog opusa postujem samo album "Ja nisam odavle", a i to donekle...
Last edited by doktor78 on 06/12/2008 12:29, edited 1 time in total.
vee-jay

#8 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by vee-jay »

ponosna_manjina wrote:Ne znam sta im treba sve ovo... najbolje da se samoukinu i jedni i drugi a ime svakako pripada nekim boljim vremenima. Cuj kome pripada ime, kome pripadaju pjesme, kopirajtanja i slicna sranja. Pametnije bi im bilo da se ugledaju na Stulica i lansiraju jedan generalni odjeb...
Stulica, yes aha! Zato Stulic od devedesetih nije ni marke dobio za svoje pjesme, koje su drugima milione donijeli....

Btw. Pjesme pripadaju onome ko ih napise.
ponosna_manjina

#9 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

vee-jay wrote: Stulica, yes aha! Zato Stulic od devedesetih nije ni marke dobio za svoje pjesme, koje su drugima milione donijeli....
Bas zato ga postujem. Covjek je jednostavno iznad lesinara i novca... nikad se nije prod'o, uredno se razocar'o, odjeb'o Balkan kolektivno i ostao doslijedan sebi i duhu svojih pjesama. Zato se kaze Johnny je BOG :wink:
vee-jay wrote:Btw. Pjesme pripadaju onome ko ih napise.
Ne bih ulazio u te stvari oko pripadnosti, na kraju krajeva to i nije vazno, makar meni. Ipak, te pjesme ne bi postale to sto jesu da nije bilo Neleta, isto kao sto ih Nele ne bi nikada napisao. Nije da branim Neleta, naprotiv, malo mi se gadi na njega od kada pjeva o Radovanu.... Jebi ga, mozda je dobar zajebant, ali nije velicina.
vee-jay

#10 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by vee-jay »

ponosna_manjina wrote:
vee-jay wrote: Stulica, yes aha! Zato Stulic od devedesetih nije ni marke dobio za svoje pjesme, koje su drugima milione donijeli....
Bas zato ga postujem. Covjek je jednostavno iznad lesinara i novca... nikad se nije prod'o, uredno se razocar'o, odjeb'o Balkan kolektivno i ostao doslijedan sebi i duhu svojih pjesama. Zato se kaze Johnny je BOG :wink:
Ma pusti postovanje ako se drugi bogate na tvoj racun. Ogrome su pare u pitanju. Pa barem je zasluzio barem mali komadic tog kolaca. A nije bas da je Johnny neki hippy i da on te pare nece. Zardio je i trazi zaradjeno.

Isto tako i Pusenje, pa ne mogu drugi zaradjivati lovu sa tvojim pjesmama i tvojom istorijom u pop muzici. Pa i muzika je biznis.
Dixon

#11 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by Dixon »

pjesme ne pripadaju ni seji ni neletu vec zabranjenom pusenju a zabranjeno pusenje je sejo sexon!
mirza81

#12 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by mirza81 »

ok, nele je zajeb'o s kustiričinim prijateljstvom i sve što ide s tim (za mene je kusturica najveći gad i manipulator ovih prostora), ali sejo & co. stvarno nemaju potrebe svake godine objaviti album.
ukratko, BG pušenje ne prihvaćam zbog političkih razloga a SA-ZG pušenje zbog neinspirativnog objavljivanja albuma i to već godinama.
najbolje bi bilo da se dogovore kako bi oba benda mogli izvoditi sve stare hitove... ali prije će na vrbi rodit grožđe :)
tako da im je jedino ostalo poštivanje diskografskih kapitalističko konzumerskih pravila. :skoljka:
amadeuss

#13 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by amadeuss »

Ma o cemu ljudi vi raspravljate? Zabranjeno pusenje je samo ono u kome su Nele i Sejo zajedno, a to pusenje je prestalo da postoji posle albuma "Male price o velikoj ljubavi"
Brisbane

#14 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by Brisbane »

"sejino pusenje " nema veze sa ZP.
To je naka' ZG verzija. Nijedan covjek osim Seje nije roden u Sa.
vee-jay

#15 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by vee-jay »

Brisbane wrote:"sejino pusenje " nema veze sa ZP.
To je naka' ZG verzija. Nijedan covjek osim Seje nije roden u Sa.
Ja gluposti @Brisbane, kakve veze ima to sto ljudi nisu iz SA, pa nije ni Nele bio? Sejo je bio i tada i danas glava benda. A to sto mu danasnje pjesme nemaju tu popularnost koju su prije imali, *ebi ga, sve ima svoj rok trajanja.

Inace ZG danas ima puno vise dobrih muzicara nego SA. Ako se razumijes u rock scenu morat ces priznati.
everybody hurts

#16 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by everybody hurts »

Ima na facebooku grupa :

"Zabranjeno pusenje je Nele Karajlic, a ne tamo neki Sejo" :D :D
Sensei

#17 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by Sensei »

Davor Sučić wrote: Image
Znaš, ne možeš svirati Fikretu ili Nedjelju kad je otiš'o Hase i mahati Mladićevim slikama. Ne ide to, zna se uloga zločinca u projektu koji je značio praktični nestanak i Bosne i muslimana. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali i ja imam pravo da svoja djela zaštitim od takvih produkcija i konteksta. Da se pjesme Zabranjenog pušenja, koje su pune priča o ljubavi, čovjeku, humanizmu, izvode ispod projekcija najvećih zločinaca ovih prostora, koji su krivi za smrt stotina hiljada ljudi - suluda mi je pomisao kako je to nekome moglo pasti na pamet. Opet kažem, sto ljudi - sto ćudi, a ja ne mogu ulaziti u njihova razmišljanja o tome.
dijaliza

#18 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by dijaliza »

09-12-2008 02:00
Ne može pravi Sarajlija pjevati ispod slika Karadžića i Mladića

Da­vor Su­čić, po­zna­ti­ji kao Se­jo Sexon, li­der ben­da "Za­bra­nje­no pu­še­nje" u raz­go­vo­ru za "San", sa­svim otvo­re­no i bez dla­ke na je­zi­ku go­vo­rio je o no­vo­nas­ta­loj si­tu­aci­ji ve­za­noj za su­kob sa Emi­rom Kus­tu­ri­com i Ne­le­tom Ka­raj­li­ćem, Sa­raj­li­ja­ma ko­ji ve­li­ča­ju ra­tne zlo­čin­ce na svo­jim kon­cer­ti­ma u Beo­gra­du i ci­je­lom svi­je­tu.

Izmiš­ljo­ti­ne

Ko­men­ta­ri­šu­ći ne­da­vnu izja­vu Ga­ne­ta Pe­ci­ko­ze, me­na­dže­ra ben­da "Emir Kus­tu­ri­ca & No smo­king Or­ces­tra", za "San" da je "Za­bra­nje­no pu­še­nje" to­li­ko us­pje­šno da je pro­šle go­di­ne u Beo­gra­du pro­da­lo sve­ga 350 ka­ra­ta, kao i to da je Ne­le bio i os­tao li­der sa­ra­jev­skog Pu­še­nja, Se­jo je na­gla­sio da su to sa­mo Ga­ne­to­ve pus­te že­lje.

- Ga­ne Pe­ci­ko­za je ve­li­ki sa­njar. On je to mo­žda sa­njao, pa re­kao va­ma. Pri­če da smo na kon­cer­tu u Beo­gra­du pro­da­li 350 ka­ra­ta su obi­čne la­ži i izmiš­ljo­ti­ne. Svi zna­ju ko­li­ko je bi­lo po­sje­ti­la­ca u Beo­gra­du. Čak sam se za Fe­de­ra­nu te­le­vi­zi­ju ja­vio uži­vo iz dvo­ra­ne ko­ja je bi­la krca­ta. Ali, na­vi­kli smo mi na nji­ho­ve po­dva­le. Osim to­ga, Ga­ne je me­na­džer ko­ji po­drža­va na­ci­ona­lis­ti­čku re­to­ri­ku za­je­dno sa Kus­tu­ri­com i Ne­le­tom Ka­raj­li­ćem. Ne za­ni­ma me šta on go­vo­ri. On je sve svo­je već da­vno re­kao.

O če­mu se za­pra­vo ra­di?

- Kao prvo, ko je Ga­ne da go­vo­ri me­ni ko je Ne­le Ka­raj­lić? Va­ljda ja znam bo­lje Ne­le­ta, ne­go on. Ne tre­ba me­ni ni­ko go­vo­ri­ti bi­lo šta o nje­mu. Znam ja do­bro ko je i šta je on.

Re­ci­te nam ko je Ne­le Ka­raj­lić?

Oso­ba ko­ja se u Beo­gra­du pred­stav­lja Sa­raj­li­jom, a pje­va ispod sli­ke ra­tnih zlo­či­na­ca Ra­do­va­na Ka­ra­dži­ća i Rat­ka Mla­di­ća, mon­stru­ma ko­ji su uni­šti­li nje­gov vo­lje­ni grad ubi­ja­ju­ći na hi­lja­de ne­du­žih gra­đa­na, ne mo­že bi­ti pra­vi Sa­raj­li­ja. Eto ko je Ne­le Ka­raj­lić! Nje­go­va re­to­ri­ka je da­vno pre­ra­sla u mržnju. Ve­li­ča­nje po­gre­šnih ide­ala. On i da­lje ži­vi u vre­me­nu is­kriv­lje­nih vri­je­dnos­ti i kse­ono­fo­bi­čne ide­olo­gi­je. To ta­ko ne ide. Ja sam Sa­raj­li­ja i u Za­gre­bu, i u Beo­gra­du, ali i u ci­je­lom svi­je­tu. Ja vo­lim ovaj grad, ne mrzim ga. Znam ja do­bro ko je Ne­le. Zbog to­ga mi je glu­po da mi Ga­ne Pe­ci­ko­za go­vo­ri ko je on. On ga ni ne po­zna­je.

Šta će­te vi, kao li­der ben­da po­du­ze­ti po tom pi­ta­nju? Oči­gle­dno da Ne­le, iako tvrdi da ne­ma ni­šta sa Pu­še­njem, ipak pje­va va­še pje­sme?

Ne­ka pje­va, ne­ću ni­šta po­du­zi­ma­ti. Ov­dje ni­je pro­blem u autor­skim pra­vi­ma, kra­đi..., ne­go u ne­če­mu što se zo­ve na­ci­ona­lis­ti­čka kom­pa­nja. Ne že­lim da se pje­sme "Za­bra­nje­nog pu­še­nja" pje­va­ju ta­mo gdje su sli­ke ra­tnih zlo­či­na­ca. Ta­mo gdje oni po­zi­va­ju pu­bli­ku da skan­di­ra­ju nji­ho­va ime­na. U to­me je naj­ve­ći pro­blem.

Jes­te li mo­žda ra­zmiš­lja­li o tu­žbi?

- Ne že­lim da žu­rim. Ne­ću da se tog ma­ča la­tim. Me­đu­tim, uko­li­ko nas­ta­ve sa pro­pa­gi­ra­njem na­ci­ona­li­zma na kon­cer­ti­ma gdje pje­va­ju na­še pje­sme, za­što ne?! To je vi­še van sva­ke pa­me­ti. Na­ma je cilj sa sao­pće­njem bio da upo­zna­mo na­še fa­no­ve šta se us­tva­ri de­si­lo u Beo­gra­du i za­što ni­smo nas­tu­pa­li.

No­vi al­bum

Okre­ni­mo se ma­lo ve­dri­jim pi­ta­nji­ma. Šta je sa va­šim no­vim al­bu­mom "Sha­drvan Co­de"?

Al­bum se ra­di. Mi­slim da će za ne­što ma­nje od mje­sec da­na bi­ti sve go­to­vo. Vje­ru­jem da će bi­ti odli­čan, jer pje­va­mo i sa 20 že­na ho­ra "Ara­bes­ke". Bit će tu sve­ga. Mi smo ro­ke­ri, ko­ji po­sli­je dvi­je ra­ki­ji­ce, ople­tu po sev­da­hu.

Mi­sli­te li da će pu­bli­ka do­bro pri­hva­ti­ti al­bum, s ob­zi­rom da se da­nas svi okre­ću sev­da­hu? Ne­ki su miš­lje­nja da sev­dah do­no­si pa­re?

- Ka­ži­te mi vi ko se to opa­rio pje­va­ju­ći sev­dah? Ni­ko. Mi smo bend ko­ji je odras­tao uz sev­da­lin­ku i sev­dah. Uvi­jek se na der­ne­ci­ma pje­va­la sev­da­lin­ka, bez ob­zi­ra ko­li­ko mi ro­ke­ri bi­li. Kod Pi­onir­ske do­li­ne je bi­la je­dna ka­fa­na gdje je uvi­jek tre­sla sev­da­lin­ka. Mi smo još k'o dje­ca to slu­ša­li i uži­va­li. Ni­je to sad, daj da se mi opa­ri­mo. To je ne­ki naš ćejf na ko­ji smo na­vi­kli.

Ho­će li na no­vom al­bu­mu mo­žda bi­ti ne­ki du­et?

Ne vje­ru­jem. Ni­smo o to­me ne­što pre­tje­ra­no ni ra­zmiš­lja­li. Sve za­vi­si od pje­sme. Gru­pa "Za­bra­nje­no pu­še­nje" ni­ka­da ni­je sni­ma­la du­ete da se ne­ko­me do­dvo­ri. Ono, ka­ko ka­žu, pje­vat će­mo u Beo­gra­du, pa daj da sni­mi­mo du­et sa Ce­com. Mi sa­ra­đu­je­mo sa lju­di­ma ko­ji ni­su zvi­jez­de, ali za­to je­su ve­li­ki mu­zi­ča­ri i ve­li­ki lju­di. Onim, što ka­že ra­ja, ko­ji vo­le za­ro­šti­ljat, na­smi­ja­ti se.... Zbog to­ga nam le­že lju­di po­put Ar­se­na De­di­ća, Ibri­ce Ju­si­ća, Ha­li­da Be­šli­ća. Ko zna, mo­žda upra­vo sa Ha­li­dom ne­što sni­mi­mo - re­kao je za "San" Se­jo Sexon.

Mi­ra­lem Aš­čić

No­va hi­mna za Že­lju

- Ne­da­vno smo sni­mi­li no­vu hi­mnu za FK Že­je­zni­čar ko­ja je, za sa­da, još uvi­jek u de­mo ver­zi­ji, ali će se na­ći na na­šem no­vom al­bu­mu. O to­me ka­ko smo do­šli na ide­ju, su­vi­šno je bi­lo šta re­ći. Že­ljo je klub za ko­ji se ne na­vi­ja, Že­ljo je klub ko­ji se vo­li. Me­ni je to bio me­rak. Već su ne­ki na­vi­ja­či ima­li pri­li­ku da je ču­ju i mi­slim da će se i os­ta­lim svi­dje­ti - ka­že Sexon.
connected

#19 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by connected »

oderi ih Sejo :thumbup: :thumbup: :thumbup:
nadgledach

#20 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by nadgledach »

ma meni je taj sejo bilde pravi...
zivi u zagrebu, svira u "sarajevskom" pusenju , navija za selju i nosi kacket hajduka :D
KLOC pravi
e sada u sarajevu ljudima bi smetalo da nosi kacket partizana jel tako? Zar ima neke razlike u hajduku i partizanu npr.?
Ili mi u sarajevu vise volimo ljude koji su prohrvatski orijentisani od ljudi koji su prosrpski orijentisani?
Da li tako misle i u hercegovini?
:-)
and

#21 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by and »

kao što je dugme moglo bez bebeka,može i pušenje bez neleta.bitno je da je mozak tu.
zabranjeno pušenje je sarajevska grupa,pa ako nele i ostali misle da su oni zabranjeno pušenje neka naprave koncert u sarajevu.
ponosna_manjina

#22 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

amadeuss wrote:Ma o cemu ljudi vi raspravljate? Zabranjeno pusenje je samo ono u kome su Nele i Sejo zajedno, a to pusenje je prestalo da postoji posle albuma "Male price o velikoj ljubavi"
bas tako
nadgledach

#23 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by nadgledach »

and wrote:kao što je dugme moglo bez bebeka,može i pušenje bez neleta.bitno je da je mozak tu.
zabranjeno pušenje je sarajevska grupa,pa ako nele i ostali misle da su oni zabranjeno pušenje neka naprave koncert u sarajevu.
sarajevska grupa sa mjestom prebivalista ZAGREB!

kao sto su rekli vec
ponosna_manjina wrote:
amadeuss wrote:Ma o cemu ljudi vi raspravljate? Zabranjeno pusenje je samo ono u kome su Nele i Sejo zajedno, a to pusenje je prestalo da postoji posle albuma "Male price o velikoj ljubavi"
bas tako
♥ Julianna ♥

#24 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by ♥ Julianna ♥ »

doktor78 wrote:
Julianna wrote:Da... i čudno kako da je baš sad ovo aktuelno kad BG verzija postoji više od desetljeća...
Verzija cega? Neletova unza-unza "muzika" i Sejino "Pusenje" su nebo i zemlja... Od Neletovog beogradskog opusa postujem samo album "Ja nisam odavle", a i to donekle...
Slažem se da se ono ne može nazvati verzijom ZP, ali je činjenica da oni nastupaju sa pjesmama ZP kad god stignu.

A i ovo stoji :thumbup:
nadgledach wrote:
and wrote:kao što je dugme moglo bez bebeka,može i pušenje bez neleta.bitno je da je mozak tu.
sarajevska grupa sa mjestom prebivalista ZAGREB!

kao sto su rekli vec
ponosna_manjina wrote:
bas tako
tranquil

#25 Re: PUŠENJE" PROTIV "PUŠENJA"

Post by tranquil »

and wrote:kao što je dugme moglo bez bebeka,može i pušenje bez neleta
Bingo.

Osim toga, staž prijeratnog "Pušenja" je bio oko 10-ak godina. Poslijeratno već radi više od toga. Imaju isto 4 studijska albuma, od čega jedan dupli.

Što jest jest, promijenili su se (a na kraju krajeva jebeš muzičare koji se ne mijenjaju). I teme su im se promijenile, prvo, za jedan prilično socijalno angažovani bend kakvi su bili i prije, događaji koji su bili u međuvremenu prilično su odredili promjenu tematike, a s druge strane, kada su u pitanju nepolitične pjesme, i tu ima manjih izmjena, ipak ne možemo očekivati od četrdeset-i-kusur-godišnjaka da prave pjesme poput "Djevojčice kojima miriše koža" ili "Ti ćeš s njim da ideš na Jahorinu" :D .

Takođe, i kvalitet im varira. Zanimljivo je da su većina singlova, iako su često kvalitetno producirani, bile zapravo najgore pjesme na albumima, a da su najbolje nekako prošle bez pažnje.

Imaju ljudi na poslijeratnim albumima nekoliko fenomenalnih pjesama koje su, barem meni, u rangu sa onima prije rata, evo mog izbora:
- "Dino" (album "Bog Vozi Mercedes") - "za pjesnika piće, baš je legla neka lova"
- "Lijepa Alma" (album "Bog vozi Mercedes") - "vojnici su poljem prošli, ona je za njim mahala / mali šeher velika tajna, sakrivena ljudima"
- "Domovina" (album "Čiko", "Nafaka" soundtrack) - "Domovina se brani vjerom, i tuđim mrtvim sinom"
- "Dr. Džemidžić" (album "Agent tajne sile") - "Hekler u po cijene il' igla pa u prst, Svejedno je bejbe, polumjesec ili krst"
- "Jugo 45" (album "Agent")
- "Karabaja" ("Mercedes")
- "Počasna salva" ("Mercedes") - jel fakat moram citirati nešto iz ove zadnje tri? :-D
- "Fildžan Viška" (istoimeni album) - "ako ko naiđe, jebiga"
- "Agregat" (izbor za pjesmu Eurovizije, "Čiko") - "I Fahro reče - Neka bude svjetlo!"
- "Mejtaš" ("Čiko") - "Odavno slutim, sad sigurno znam, odakle počinje dan"
- "Otpor stoko" ("Fildžan") - "Svakog dana dižeš ustanak, negdje oko pola dva"

S druge strane imaju pjesama za koje mi je neshvatljivo kako su ih mogli potpisati - neke zato što im jednostavno ne pristaju, iako imaju nešto u sebi, ali nešto baš totalno izlazi iz okvira "ZP" koliko god širokim smatrali taj okvir, a neke pjesme zato što su jednostavno odron, npr.:

Odronastični singlovi:
- "Možeš imat moje tijelo"
- "Mile Hašišar"
- "Poso kuća birtija"
- "Agent tajne sile"
- "Splitska princeza"
- "Tragovi suza" - nije singl, ali, mislim, ženska baladica na albumu pušenja?!?
- "S čičkom na Stonese" - opet, nije da je loša, al ne stoji im nikako
- "Agent tajne sile" * - Pjesma je toliki odron da sam je morao staviti na ovu listu dva puta.

Prema tome, svaki bend ima dobre i loše momente, ali je poenta da su to i dalje oni jer je glavni motor benda i dalje tu, tako da je za mene ovo Pušenje i dalje jedino koje postoji, a s obzirom na odnos Neleta i Emira prema Mladiću, iskreno volio bih da ih Sejo tuži i da im zadnju paru uzme. I to nevezano za priču o kredibilitetu današnjeg benda "Zabranjeno Pušenje".

Nije direktno vezano za pušenje ali i jabuka ima sličnih problema (mada postoji samo jedan bend, Arsla je nekad iza rata javljivao svoju "Jabuku" ali ništa od toga).

Helem slučajno znam nekoliko fanova Jabuke, i primjetio sam kako se razlikuje njihovo poimanje "šta je jabuka". Postoje čak 4 mišljenja:
1. Jabuka je sve što rade od početka do danas, dakle Žera = Jabuka
2. Jabuka je sve što su radili od početka do rata, dakle Arsla = Jabuka
3. Jabuka je bila samo dok je bio Zijo, dakle samo prvi album je Jabuka
4. Jabuka je bila samo dok je bio Zijo, s tim da on postpisuje i neke pjesme koje su objavljene na drugom albumu, prema tome Jabuka su prva dva albuma.

Prema tome, nikad se neće svima udovoljiti :D
Post Reply