Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je konzumiranje cigareta dozvoljeno na Vašem radnom mjestu?

Poll ended at 07/04/2015 10:03

1.DA
24
23%
2.NE
44
42%
3.IMA POSEBNA PROSTORIJA ZA KONZUMATORE CIGARETA
19
18%
4.NIJE DOZVOLJENO ALI SE ZABRANA NE POŠTUJE
19
18%

Total votes: 106

detroit-mercy

#726 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by detroit-mercy »

Bambi_na_kofeinu wrote:I šta kažeš....zapalili u avliji, stoka sitnog zuba :shock:

Ovo je već prešlo u histeriju.
Prije jedno dvije tri godine cekam bus sa kcerkom (bila je tad 5-6 godina) na stanici i sjeli vani na klupu posto je bio lijep dan. Ubrzo sjeda do nas treba u svojim ranim dvadestim i pali cigaretu, popusi prvu, nije cik ni odletio kako treba vec pali drugu, onda isto tako odmah iza i trecu. Za nekih 10tak minuta, spusila je 3 cigarete. Meni je vec bilo doslo da joj kazem, de jaranice odvadi malo da ti ih ne bi u supak nabio. Jebote, 10 minuta sjedim u oblaku dima a nju zaboli mindja, ni da se pocese. Sreca pa naidje bus pa smo se krenuli dalje, je li o toj stoci sitnog zuba pricas ili o necem drugom. Mogu razumjeti da je sjela do nas i zapalia jednu, ali jednu za drugom, rafalnom paljbom, pa jebiga valjda se zna za neki red. Ili ocito da se ne zna ni za kakav.
seln

#727 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
Eurosa wrote:Pusenje na radnom mjestu nije pitanje koje moze rijesiti bilo kakva uredba,zakon ili zabrana.Mi smo takav narod da nema tog zakona koji nas moze bez jakih represija i kazni natjerati da se pridrzavamo bilo cega, nazalost.
Pusenje na radnom mjestu je odraz nekulture,nepostovanja i sebicnosti ljud koji to rade,pri tom naravno mislim na ove kojima je napor izaci napolje pa zapaliti.Svako ko zagovara slobodu pusenja u prostorijama gdje su nepusaci,najblaze receno je bezobziran.

Trudim se biti blaga, ovo je plafon koji ja mogu u tom pravcu.
I ja cu se potruditi da budem blag, posto imam utisak da govorim djeci....
niko (ili malo ko) zagovara pravo pusenja u istoj kancelariji, birou, radnoj sobi, kako god...gdje rade nepusaci.
Dakle, ili su svi pusaci, ili jos bolje, napraviti prostoriju za pusenje, pa kome je ceif, neka ide tamo.
Itekako je moguce zabraniti pusenje na radnom mjestu i u javnim prostorijama. U privatnim firmama to nije nikakav problem: prva opomena, druga opomena, noga. U drzavnim je mozda malo teze, ali je moguce: prva opomena, druga opomena, 10% plate. Pa kome se isplati, bujrum.
Da budemo sasvim jasni: nije neka zemlja napredna samo zato sto je zabranila pusenje (vidi pod Turska, Hrvatska, Italija).
Napredna je ona zemlja koja je ostavila mogucnost pusacima da uzivaju ne ugrozavajuci druge.
De nabroji onda te napredne :mrgreen: .
Detroit sigurno nije.
detroit-mercy

#728 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
seln wrote: I ja cu se potruditi da budem blag, posto imam utisak da govorim djeci....
niko (ili malo ko) zagovara pravo pusenja u istoj kancelariji, birou, radnoj sobi, kako god...gdje rade nepusaci.
Dakle, ili su svi pusaci, ili jos bolje, napraviti prostoriju za pusenje, pa kome je ceif, neka ide tamo.
Itekako je moguce zabraniti pusenje na radnom mjestu i u javnim prostorijama. U privatnim firmama to nije nikakav problem: prva opomena, druga opomena, noga. U drzavnim je mozda malo teze, ali je moguce: prva opomena, druga opomena, 10% plate. Pa kome se isplati, bujrum.
Da budemo sasvim jasni: nije neka zemlja napredna samo zato sto je zabranila pusenje (vidi pod Turska, Hrvatska, Italija).
Napredna je ona zemlja koja je ostavila mogucnost pusacima da uzivaju ne ugrozavajuci druge.
De nabroji onda te napredne :mrgreen: .
Detroit sigurno nije.
OK utvrdili smo da Detroit nije (btw Detroit nije drzava :mrgreen: ), de opet nabroj nam te napredne :mrgreen: .
seln

#729 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote: Detroit sigurno nije.
OK utvrdili smo da Detroit nije (btw Detroit nije drzava :mrgreen: ), de opet nabroj nam te napredne :mrgreen: .
Evo, sad cu.
Do tada, zapali jednu.
Radio Sarajevo

#730 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by Radio Sarajevo »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
Evo, sad cu.
Do tada, zapali jednu.
U tim naprednim državama pušači plaćaju više za zdravstveno osiguranje. To je takođe fer, zar ne?
detroit-mercy

#731 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
Evo, sad cu.
Do tada, zapali jednu.
Samo ti pusi :mrgreen: nesto ti slabo ide to nbrajanje naprednih :mrgreen:
detroit-mercy

#732 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:
seln wrote:
detroit-mercy wrote: De
Evo, sad cu.
Do tada, zapali jednu.
U tim naprednim državama pušači plaćaju više za zdravstveno osiguranje. To je takođe fer, zar ne?
Naravno, ljudi sjeli i izracunali koliko jednu ekonomiju/zdravstvo kostaju ljudi koji puse odnosno tretman pacijenata koji boluju od bolesti uzrokovanih pusenjem kao i prosjecan broj izgubljenih radnih dana zbog toga i fino rekli bolje zabraniti :mrgreen: . Jedino su Bosanci uspjeli dokazati da su pusaci produktivniji :mrgreen: , sto me i ne cudi. Kod nas je ionako sve naopako :mrgreen:
seln

#733 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by seln »

Radio Sarajevo wrote:
seln wrote:
detroit-mercy wrote: OK utvrdili smo da Detroit nije (btw Detroit nije drzava :mrgreen: ), de opet nabroj nam te napredne :mrgreen: .
Evo, sad cu.
Do tada, zapali jednu.
To nema veze jedno s drugim. Skoditi vlastitom zdravlju mozes i u privatnosti svog doma.
seln

#734 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
detroit-mercy wrote: OK utvrdili smo da Detroit nije (btw Detroit nije drzava :mrgreen: ), de opet nabroj nam te napredne :mrgreen: .
Evo, sad cu.
Do tada, zapali jednu.
Probaj ba i ti, mozda ti se prosire vidici...ili bar usta.
Austrija.
seln

#735 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
Radio Sarajevo wrote:
seln wrote: Evo, sad cu.
Do tada, zapali jednu.
Naravno, ljudi sjeli i izracunali koliko jednu ekonomiju/zdravstvo kostaju ljudi koji puse odnosno tretman pacijenata koji boluju od bolesti uzrokovanih pusenjem kao i prosjecan broj izgubljenih radnih dana zbog toga i fino rekli bolje zabraniti :mrgreen: . Jedino su Bosanci uspjeli dokazati da su pusaci produktivniji :mrgreen: , sto me i ne cudi. Kod nas je ionako sve naopako :mrgreen:
Talibana ima raznih vrsta...
Nije tacno, ni jedna drzava nema dodatak za pusace u zdravstvenom osiguranju.
Slobodno propagiraj tu privatnu religiju za nepusace, ali dina ti, ne izmisljaj.
detroit-mercy

#736 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
seln wrote:
Probaj ba i ti, mozda ti se prosire vidici...ili bar usta.
Austrija.
Vidim da su se tebi dobro prosirila od pusenja, samo nastavi pa ces jos malo ko Hanka Paldum :mrgreen: . Koliko znam u Austriji je zabranjeno pusenje u zatvorenim javnim mjestima, imas one zakone o barovima preko i ispod 50m2, u principu Austrijanci su ti kao i mi, imaju zakon ali se nesto ne pridrzavaju. Mada i kod njih promjene idu u jednom pravcu.
Radio Sarajevo

#737 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by Radio Sarajevo »

seln wrote:Talibana ima raznih vrsta...
Slobodno propagiraj tu privatnu religiju za nepusace, ali dina ti, ne izmisljaj.
U Njemačkoj pušači plaćaju osiguranje 10€ više nego ostali. Proguglaj pa ćeš vidjeti.
seln

#738 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by seln »

Radio Sarajevo wrote:
U Njemačkoj pušači plaćaju osiguranje 10€ više nego ostali. Proguglaj pa ćeš vidjeti.
Na osnovu cega zdravstveno osiguranje zakljucuje da je neko pusac? Licno priznanje? Potvrda od trafikanta?
Uhode ga 2-3 dana?
detroit-mercy

#739 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Imaju i drzave ali bogami i firme :mrgreen: . Privatna firma postavlja svoje uslove, ja radio za firmu, ako si pusac placas $500 vise godisnje, ako slazes i nadju te da si pusac onda ti firma uskracuje zdravstveno osiguranje bez prava na zalbu :mrgreen: .
Imas firme koje te nece zaposliti kao pusaca i imaju zakonsko pravo na to :mrgreen: . Moja supruga radi u zdravstvu i sada za ove nove sto primaju uslov je da ne puse. Stare radnike ne mogu kaciti tim zakonom ali nove mogu ite kako. Mada sve vise i javnih/drzavnih poslova je na udaru tako da mnoge US states imaju pravo da te ne zaposle ako si pusac.
Prema tome, prije nego kazes nekome da ne izmislja, bilo bi lijepo informisati se malo.
http://www.governing.com/blogs/view/gov ... asing.html
Meni licno ne smeta ako si pusac, pusi u svojoj kuci, autu, prostoru ili ne znam gdje vec ne. Ali, molim te da ne pusis oko mene ni u kom slucaju jer mi jednostavno smeta i ne zelim da me neko terorise dimom u kinu, restoranu, kaficu ili bilo kom javnom prostoru.
Opet ti podvlacim, ono sto sam vidio u BiH prelazi sve granice, jednostavno nema prostora gdje se ne pusi ili obzira prema bilo kome. Ti ili jos deset njih na ovom forumu moze reci kako eto ti pazis na okolinu i ne pusis ako su te i te osobe tu, ali ja ti pric am o generalnoj populaciji koja nema obzira ni prema kome i kojoj je pusenje bilo gdje normala. U jebenoj poslasticarnici ne mozes pojesti kolac sa djecom a da ne izadjes nadimljen ko komad pecenice. Opet ti kazem, vrh vrhova su mi igraonice, gdje mame dovedu djecu da se ko biva igraju a one se imam osjecaj utrkuju koja ce vise cigareta sprziti u sto kracem roku.
seln

#740 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
detroit-mercy wrote: Probaj ba i ti, mozda ti se prosire vidici...ili bar usta.
Austrija.
Vidim da su se tebi dobro prosirila od pusenja, samo nastavi pa ces jos malo ko Hanka Paldum :mrgreen: . Koliko znam u Austriji je zabranjeno pusenje u zatvorenim javnim mjestima, imas one zakone o barovima preko i ispod 50m2, u principu Austrijanci su ti kao i mi, imaju zakon ali se nesto ne pridrzavaju. Mada i kod njih promjene idu u jednom pravcu.
Ja sam govorio o ugostiteljskim objektima i odvojenim prostorijama za pusace na javnom ili radnom mjestu.
A generalna zabrana pusenja u ugostiteljskim objektima nije znak napretka, vec jeftini populizam. Imaju je i tako napredne drazve kao Hrvatska...
ups, sorry...Hrvatska od preksinoc spada u red najrazvijenijih drzava svijeta.
Uostalo, sta ti svojim dzihadom zelis dokazati?
Da pusenje nije zdravo? To svi pusaci znaju.
Da treba stititi nepusace od dima? Slazem se, najbolje segregacijom.
Da pusenje treba generalno ukinuti, najbolje ukazom ili fetvom, a pusace kamenovati?
detroit-mercy

#741 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Na osnovu cega zdravstveno osiguranje zakljucuje da je neko pusac? Licno priznanje? Potvrda od trafikanta?
Uhode ga 2-3 dana?
Jesi li ikada radio droga test u firmi :mrgreen: sta mislis na osnovu cega ti utvrdjuju je li pusis travu ili suces koku :skoljka: na osnovu uhodjenja ili jednostavno uzmu uzorak mokrace, kose ili krvi i znaju je li udaras bijelo ili samo prirodno. Tako ti je i sa nikotinom :mrgreen: .
Majku mu staru pa sve mora covjek crtati :mrgreen: .
detroit-mercy

#742 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
seln wrote:
Ja sam govorio o ugostiteljskim objektima i odvojenim prostorijama za pusace na javnom ili radnom mjestu.
A generalna zabrana pusenja u ugostiteljskim objektima nije znak napretka, vec jeftini populizam. Imaju je i tako napredne drazve kao Hrvatska...
Da pusenje treba generalno ukinuti, najbolje ukazom ili fetvom, a pusace kamenovati?
Sto se mene tice, pusi 25 kutija na dan u svom privatnom posjecu meni ni iz dzepa ni u dzep, ali na javnim mjestima nema pusenja i tacka. Jel sad jasno.
seln

#743 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
detroit-mercy wrote: Naravno, ljudi sjeli i izracunali koliko jednu ekonomiju/zdravstvo kostaju ljudi koji puse odnosno tretman pacijenata koji boluju od bolesti uzrokovanih pusenjem kao i prosjecan broj izgubljenih radnih dana zbog toga i fino rekli bolje zabraniti :mrgreen: . Jedino su Bosanci uspjeli dokazati da su pusaci produktivniji :mrgreen: , sto me i ne cudi. Kod nas je ionako sve naopako :mrgreen:
Imaju i drzave ali bogami i firme :mrgreen: . Privatna firma postavlja svoje uslove, ja radio za firmu, ako si pusac placas $500 vise godisnje, ako slazes i nadju te da si pusac onda ti firma uskracuje zdravstveno osiguranje bez prava na zalbu :mrgreen: .
Imas firme koje te nece zaposliti kao pusaca i imaju zakonsko pravo na to :mrgreen: . Moja supruga radi u zdravstvu i sada za ove nove sto primaju uslov je da ne puse. Stare radnike ne mogu kaciti tim zakonom ali nove mogu ite kako. Mada sve vise i javnih/drzavnih poslova je na udaru tako da mnoge US states imaju pravo da te ne zaposle ako si pusac.
Prema tome, prije nego kazes nekome da ne izmislja, bilo bi lijepo informisati se malo.
Meni licno ne smeta ako si pusac, pusi u svojoj kuci, autu, prostoru ili ne znam gdje vec ne. Ali, molim te da ne pusis oko mene ni u kom slucaju jer mi jednostavno smeta i ne zelim da me neko terorise dimom u kinu, restoranu, kaficu ili bilo kom javnom prostoru.
Opet ti podvlacim, ono sto sam vidio u BiH prelazi sve granice, jednostavno nema prostora gdje se ne pusi ili obzira prema bilo kome. Ti ili jos deset njih na ovom forumu moze reci kako eto ti pazis na okolinu i ne pusis ako su te i te osobe tu, ali ja ti pric am o generalnoj populaciji koja nema obzira ni prema kome i kojoj je pusenje bilo gdje normala. U jebenoj poslasticarnici ne mozes pojesti kolac sa djecom a da ne izadjes nadimljen ko komad pecenice. Opet ti kazem, vrh vrhova su mi igraonice, gdje mame dovedu djecu da se ko biva igraju a one se imam osjecaj utrkuju koja ce vise cigareta sprziti u sto kracem roku.
Vidi, USA se rapada, pojedine drzave postaju nezavisne :shock:
U toj perverznoj i nakardnoj tvorevini je sve moguce. Ali ne poturaj to kao savezni zakon.
Inace, ta ista drzava je 50-ih "lijecila" homoseksualce hemiskom kastracijom. Danas su isti sveta krava.
Stoci sitnog zuba uvijek treba zrtveni jarac.
I ja se slazem sa tobom, ni u kom slucaju se ne zelim druziti s nekim ko na pusenje gleda kao ne terorizam. I iskreno se zalazem za to da se u Bosni zabrani pusenje u javnim ustanovama, a da se ugostiteljski objekti opredijele zele li ugostiti pusace ili nepusace.
Ne zamjeri, ali stvarno nemam zelju s tobom ni kafu popiti.
Futraju te najlosijom hranom na planeti, genetski modifikovanom, punom hormona i antibiotika, izlozen si radioaktivnom zracenju i elektrosomogu, zagadjen ti je zrak i voda...ali tebi su problem pusaci.
Blago tebi s tako malo problema.
seln

#744 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Uhode ga 2-3 dana?
Jesi li ikada radio droga test u firmi :mrgreen: sta mislis na osnovu cega ti utvrdjuju je li pusis travu ili suces koku :skoljka: na osnovu uhodjenja ili jednostavno uzmu uzorak mokrace, kose ili krvi i znaju je li udaras bijelo ili samo prirodno. Tako ti je i sa nikotinom :mrgreen: .
Daj, en laprdaj, ziv bio. Osiguranja rade droga test?
Jasno mi je da patoloski mrzis pusace, ali ne provaljuj se.
seln

#745 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote: Ja sam govorio o ugostiteljskim objektima i odvojenim prostorijama za pusace na javnom ili radnom mjestu.
Sto se mene tice, pusi 25 kutija na dan u svom privatnom posjecu meni ni iz dzepa ni u dzep, ali na javnim mjestima nema pusenja i tacka. Jel sad jasno.
Jos da tebe neko pita...
neki slicni tebi zabranjuju i ljubljenje na javnom mjestu.
detroit-mercy

#746 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
seln wrote:

Uhode ga 2-3 dana?
Daj, en laprdaj, ziv bio. Osiguranja rade droga test?
Tebi je lakse metar u guzicu nego mm u glavu :mrgreen: . Svaka tri mjeseca firma ima rendom testing na drogu. Svake godine zdravstveno osiguranje ti zahtjeva da obavis opsti ljekarski pregled, sta mislis zbog cega. Gdje ti radi i zivis svega ti?
Ja uopste ne mrzim pusace, jednostavno mrzim njihovu nekulturu i sebicnost tipa moj cejf je moj cejf i za ostale me boli kurac. Mada i medju pusasima postoji mali procenat koji stvarno paze i gdje puse i u cijem prisustvu puse.
Inace koristis veoma stroge termine, patoloska mrznja, fetva, talibani. De zapali jednu, smiri se malo, nije valjda da te vec hvata kriza.
detroit-mercy

#747 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
seln wrote: Ja sam govorio o ugostiteljskim objektima i odvojenim prostorijama za pusace na javnom ili radnom mjestu.
Jos da tebe neko pita...
neki slicni tebi zabranjuju i ljubljenje na javnom mjestu.
Vidis, u principu mene niko i ne pita ali kao sto vidis, na tvoju zalost sve vise se suzava krug gdje mozes slobodno caditi. Pa sad se zapitaj, cija se stvarno pita. Upotrijebi i malo logike, nije na odmet :mrgreen: .
Radio Sarajevo

#748 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by Radio Sarajevo »

seln wrote:Daj, en laprdaj, ziv bio. Osiguranja rade droga test?
Pa pobogu, osiguranja su uvijek povezana sa tvojim kućnim ljekarima, a oni mogu vrlo lako saznati pušiš li ili ne. I ogromna je kazna ako slažeš, a slagati možeš jedino ako nisi nikad otišao doktoru. Kažem ti, proguglaj malo Švabiju, pa ćeš vidjeti.

Što se tiče ove gornje priče, meni je segregacija skroz okej, ali pod određenim uslovima. Ne mogu se vlasnici kafića pitati za to, jer je njima samo profit u glavi i boli ih kurac, tako da bi oni svi dopustili pušenje.

U Holandiji je pušenje dozvoljeno u prostorijama koje su površinski MANJE od druge prostorije u kojoj se ne puši. Zatim se pušione ne smiju dodirivati sa wc-om i kuhinjom, te nema posluženja u tim prostorijama nego sam dođeš do šanka i uzmeš pivo. Dakle, izbjegnuta je svaka mogućnost zloupotrebe (recimo, zloupotreba bi bila kad bi prostorija za nepušače imala samo jedan sto).

U Italiji je prelazni zakon išao tako da pola kafića bude pušačko, a pola nepušačko, i određivalo se žrijebom. Ali su zbog toga imali problem ljudi koji rade u kafićima, oni su i dalje morali da trpe pušenje.

Dakle, poenta tih zakona je i zaštita konobara, šankera, poslastičara itd. (nemoj samo sad reći "ne moraju raditi tu", jer znamo svi da je pravo na rad mnogo iznad prava na pušenje, i znamo da je svugdje teško naći posao).

Tim zakonom se, nećeš vjerovati, štite i pušači. Nebitno je žele li oni manje pušiti (to im niko ne zabranjuje u svojim prostorima), ali nije isto samo pušiti i pušiti + biti okružen tuđim dimom. Ja imam nekoliko prijatelja koji su to shvatili, a pab u koji često izlazim je skroz ukinuo pušenje jer im je prostorija za pušenje bila prazna. Svi civilizovani ljudi to, polako ali sigurno, shvate prije ili kasnije, pa čak i pušači koji se danas u Holandiji uglavnom gnušaju zadimljenih prostorija.
detroit-mercy

#749 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote:
seln wrote:
Vidi, USA se rapada, pojedine drzave postaju nezavisne :shock: U toj perverznoj i nakardnoj tvorevini je sve moguce. Ali ne poturaj to kao savezni zakon.
Inace, ta ista drzava je 50-ih "lijecila" homoseksualce hemiskom kastracijom. Danas su isti sveta krava.
Stoci sitnog zuba uvijek treba zrtveni jarac.
I ja se slazem sa tobom, ni u kom slucaju se ne zelim druziti s nekim ko na pusenje gleda kao ne terorizam. I iskreno se zalazem za to da se u Bosni zabrani pusenje u javnim ustanovama, a da se ugostiteljski objekti opredijele zele li ugostiti pusace ili nepusace.
Ne zamjeri, ali stvarno nemam zelju s tobom ni kafu popiti.
Futraju te najlosijom hranom na planeti, genetski modifikovanom, punom hormona i antibiotika, izlozen si radioaktivnom zracenju i elektrosomogu, zagadjen ti je zrak i voda...ali tebi su problem pusaci.
Blago tebi s tako malo problema.
Gdje si sve ovo nasao na You tubetu :skoljka: . Opet, US Supreme court je presudio u korist poslodavaca da ti mogu uskrati radno mjesto ako si pusac. De malo procitaj sta, ne gledaj samo You tube.
A na kafu te nisam ni zvao, prema tome sto mi spominjes kafu :mrgreen: .
detroit-mercy

#750 Re: Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-molim PONOVO dajte odgovor

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:
seln wrote:Daj, en laprdaj, ziv bio. Osiguranja rade droga test?
Pa pobogu, osiguranja su uvijek povezana sa tvojim kućnim ljekarima, a oni mogu vrlo lako saznati pušiš li ili ne. I ogromna je kazna ako slažeš, a slagati možeš jedino ako nisi nikad otišao doktoru. Kažem ti, proguglaj malo Švabiju, pa ćeš vidjeti.

Što se tiče ove gornje priče, meni je segregacija skroz okej, ali pod određenim uslovima. Ne mogu se vlasnici kafića pitati za to, jer je njima samo profit u glavi i boli ih kurac, tako da bi oni svi dopustili pušenje.

U Holandiji je pušenje dozvoljeno u prostorijama koje su površinski MANJE od druge prostorije u kojoj se ne puši. Zatim se pušione ne smiju dodirivati sa wc-om i kuhinjom, te nema posluženja u tim prostorijama nego sam dođeš do šanka i uzmeš pivo. Dakle, izbjegnuta je svaka mogućnost zloupotrebe (recimo, zloupotreba bi bila kad bi prostorija za nepušače imala samo jedan sto).

U Italiji je prelazni zakon išao tako da pola kafića bude pušačko, a pola nepušačko, i određivalo se žrijebom. Ali su zbog toga imali problem ljudi koji rade u kafićima, oni su i dalje morali da trpe pušenje.

Dakle, poenta tih zakona je i zaštita konobara, šankera, poslastičara itd. (nemoj samo sad reći "ne moraju raditi tu", jer znamo svi da je pravo na rad mnogo iznad prava na pušenje, i znamo da je svugdje teško naći posao).

Tim zakonom se, nećeš vjerovati, štite i pušači. Nebitno je žele li oni manje pušiti (to im niko ne zabranjuje u svojim prostorima), ali nije isto samo pušiti i pušiti + biti okružen tuđim dimom. Ja imam nekoliko prijatelja koji su to shvatili, a pab u koji često izlazim je skroz ukinuo pušenje jer im je prostorija za pušenje bila prazna. Svi civilizovani ljudi to, polako ali sigurno, shvate prije ili kasnije, pa čak i pušači koji se danas u Holandiji uglavnom gnušaju zadimljenih prostorija.
Kome bola pises, pa tip se ibreti sta zdravstvena osiguranja imaju sa ljekarima :-) . To ti je isto kada bi pitao sta auto osiguranja imaju sa policijom, pa cim dobijes poene za brzu voznju, osiguranje ode gore :mrgreen: .
Post Reply