Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je konzumiranje cigareta dozvoljeno na Vašem radnom mjestu?

Poll ended at 07/04/2015 10:03

1.DA
24
23%
2.NE
44
42%
3.IMA POSEBNA PROSTORIJA ZA KONZUMATORE CIGARETA
19
18%
4.NIJE DOZVOLJENO ALI SE ZABRANA NE POŠTUJE
19
18%

Total votes: 106

mali_balon

#51 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by mali_balon »

I dok sam pusio nisam bio za da se pusi u kancelariji ili na radnom mjestu, naravno ako radis u nekoj zabacenoj prostoriji i sam si i nemas dodira sa strankama onda se moze tolerisati ali i to ..., ali ako je zajednicka kancelarija i pogotovu ako imate dodira sa strankama onda ne. Meni je smrad zapusenih prostorija smetao dok sam pusio tako da.... to mi dodje isto da dodjes smrdljiv na posao pa se kancelarija uscuje
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#52 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by JoseMujica »

anonimus0007 wrote:
hajde nek smo i mi jednom na istoj strani :thumbup:
:lol: :lol: :lol: :lol: i jesmo je našli u pm
sinuhe

#53 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by sinuhe »

U nasoj kuci se ne pusi i nikad se nije pusilo pa mi je izuzetno neugodno ulaziti u bilo koje prostorije gdje se pusi.
Kod naseg naroda je i veliki problem sto se boje propuha ko djavo krsta pa tu onda ima svakavih mirisa po kucama.
SSemir

#54 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by SSemir »

kod mene u firmi je bilo zabranjeno pusenje, odredjena samo jedna prostorija u kojoj se moglo pusiti, i mnogi su to postovali, samo njih nekoliko nije. jednostavno stvar bontona jbg. i naravno, mene kao nepusaca, je zapalo da radim u kancelariji sa jednom od tih bezobraznih. u pocetku sam trpio, pa kad mi je prekipilo poceo sam biti bezobrazan i ja, ona zapali ja izadjem napolje i ostavim nju samu da radi sa strankama, ili kad mi je frka, da ne mogu tek tako ustati, obucem dzemper i otvorim prozor shirom, spominjao to shefu pred njom...i kad je skontala da je pocela da ispasta, pomalo je smanjiva i svelo se na 1-2 cigare dnevno....u medjuvremenu sam dobio otkaz, pa ne znam sta je bilo dalje :D

znaci, na fin nacin se to ne moze rijesit, ne ocekuj. oni su bezobrazni i sebicni, valja i tebi..
šatirana_ljubičica

#55 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by šatirana_ljubičica »

Nije da nisam svašta pokušavala :staima: ali dosadilo mi je da uvijek na kraju balade ja ispadam krivac i kao nešto sa mnom nije u redu.Reći će oni, ok, ti JESI u pravu ali čim zagusti, tj.posla preko glave, oni moraju zapaliti, i ako im tad nešto kažem, na koplje me nabodu.
Umorna sam od toga.
Makar imam vas da vam se jadim :D i vi meni :)
Altsa

#56 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Altsa »

Kastanienallee wrote:Na zalost - nikako. Strastveni pusaci su haman skoro zivotom spremni braniti pravo da puse uvijek i svuda. Ljudi kojima je normalno da u prostoriji koju dijele s jos deset ljudi puse, sjede u dimu, smrde u radnom okruzenju na dim...nisu ljudi koji ce imati razumijevanja za tvoje tegobe. Uglavnom se postave jako agresivno i spremni su te ismijavati. Ako se ne moze traziti promjena politike na nivou firme - nista od toga.
pusaci su najsebicniji ljudi...jebe se njih sto nekome smeta dim njihove cigare i sto im steti zdravlju...jos kad im kazes za pusenje naljute se i uvrijede i jos se podsmijevaju kao aaaa evo onog sto mu smeta dim ...a tebi nema pomoci...mijenjaj kancelariju ili posao....sa jednim pusacem sjediti pa haj i nekako al sa 10 to je katastrofa za zdravlje ne pusaca
Micaha

#57 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Micaha »

Ima li jos ijedna zemlja gdje se smije pusit u zatvorenim prostorijama? Kazu da su i u Turskoj to zabranili
uglavnomja

#58 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by uglavnomja »

fino odes direktoru i predlozis da ugradi nesto ovako

Image

obicna kuhinjska :izet:

ali pomaze, znam za slucajeve gdje je u kuci zabranjeno pusenje, moze na balkonu ili pod napom :D pokupi vecinu smrada.

hebat ga, dok se ne usvoji zakon o totalnoj zabrani pusenja ili dok kutija cigara ne bude 20 KM, samo se mozes svadjati. sad, direktor ima osnovu da zabrani pusenje, da kaznjava, da maltretira pusace, ali :-) vec objasnjeno.
amaretto

#60 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by amaretto »

Image
šatirana_ljubičica

#61 Re: Pušenje na radnom mjestu

Neki dan vraćam se kući i uhvatih se kako zamišljam da u svakoj prostoriji postoje prskalice pa kada neko zadimi a one ga popršću kao što je to na divnom Zapadu :D
naravno pod ''prskalice''podrazumijevam anti-požarni sistem :D :D
JOINT_1921
Vozim: odlično

#62 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by JOINT_1921 »

Pozovi se na zakon i trazi da ne puse u kancelariji, imas apsolutno pravo na to... ;)
vaučer

#63 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by vaučer »

Mislim da su tvoje kolege jednostavno šupci.
Osim u kafani, restoranu ne sjećam se da sam ikad kao pušač (15 godina staža) zapalio u zatvorenoj prostoriji bez da sam pitao druge smeta li im i smijem li. Vrši pritisak na gazdu koliko možeš - ja da sam šef ne bih nikad dozvolio pušenje jer je pod jedan neproduktivno, pod dva nezdravo, pod tri apsolutno narušava kvalitetu boravljenja u nekom prostoru. Za početak mu ispostavljaj račune za kemijsko čišćenje smrdljive odjeće.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#64 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by JoseMujica »

+ povećava rizik od požara
+ povećava troškove održavanja prostora
realna do boli

#65 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by realna do boli »

Ja sam pusac, ali nikada nisam pusila u kancelriji, jer jednostno smrdi :D, prvo meni, a drugo, postujem okolinu koja je ne pusacka.
I kod svoje kuce izadjem balkon jer jednostano ne volim dim cigareta.
Kazu mi da je to dobar pocetak odvikavanja, ali nista :roll: .....
Mislim da se trebas obratiti svojim nadleznim i pozvati se na postojeci zakon, te pokusati izdejstvovati prostoriju za pusce.
Ne razumijem te pusace, njihovu radnu povrsinu...
Bez obzira sto sam pusac imas moju punu podrsku da te radne kolege dovedes u red.
privremeni

#66 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by privremeni »

šatirana_ljubičica wrote:Neki dan vraćam se kući i uhvatih se kako zamišljam da u svakoj prostoriji postoje prskalice pa kada neko zadimi a one ga popršću kao što je to na divnom Zapadu :D
naravno pod ''prskalice''podrazumijevam anti-požarni sistem :D :D
Kod mene u firmi iskljucili prskalice, jer ne zele vece troskove, a nisu uspjeli sprovesti disciplinu po tom pitanju.
Nego ti iskoristi upravo to sto si trudna. Pozovi se na zakon, posljedice za bebu, kolegijalnost i njihovo razumjevanje, a ako ne upali, sa istom pricom kod predpostavljenog. Samo pricu usmjeri na prijedlog da te "privremeno" premjeste zbog navedenog straha za bebu i eventualne posljedice.
Pusim ko konj, ali nikad nisam zapalio u kancelariji ili kuci nepusaca. I sam bih volio da mi se u preduzecu postuju predvidjeni standardi (sam bi manje pusio). :)
šatirana_ljubičica

#67 Re: Pušenje na radnom mjestu

@realna do bola Divno je sresti nekog pušača koji je kao ti!Voljela bih da ih imam više u okolini :-D

Hvala vam svima... Uz vas i dim je podnošljiviji :wink:
šatirana_ljubičica

#68 Re: Pušenje na radnom mjestu

@privremeni O ovo je dokaz da nisu SVI pušači sebični! :thumbup:

Hvala na podršci, i nisam ja trudna nego manekenka :D ali i kod nje je haman ista priča... :shock:
Čudna sorta

#69 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Čudna sorta »

Ja sam jedno vrijeme dijelila prostor sa pušačima i u potpunosti te razumijem. Meni je najviše smetalo kad mi se miris duhana uvuče u kosu i garderobu pa sama sebi na kraju dana tako se osjetim na cigare... a nisam prigovarala jer sam tek bila počela raditi, nekako mi bilo glupo oko toga se zamjerati, znala sam da ništa ne bih dobila s tim samo bih se nervirala bezveze.

Sad sjedim u kancelariji sa jednom starijom gospođom koja je zabranila i da joj uđu sa cigarom u ruci a ne da sjede tu i puše, jer njoj stvarno smeta. Tako da više nemam problema s tim, ona je to riješila s njima. :D

U bivšoj firmi je to bilo riješeno na način da je bila na spratu jedna prostorija u kojoj su mogli pušiti, u kancelarijama nije bilo dozvoljeno, ali zato kad uđeš u tu prostoriju ne vidiš ništa :-)
šatirana_ljubičica

#70 Re: Pušenje na radnom mjestu

Vjeruj da budem nekad i ošamućena kad izlazim s posla, sve osmice pravim :D
Isto da cijeli dan presjedim u nekom kafiću 8)
Pismonosa

#71 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Pismonosa »

Nije problem sa ekipom koja je još uvijek u fazi tog nekog umjerenog fumanja. Pa si onda u toku posla mogu priuštiti kratke pauze i izaći na brzinu do mjesta gdje se može dimiti. Problem su ljudi koji puše po dije-tri kutije i uvijek u džepu imaju po jednu upaljenu cigaru, tako da je mogu odmah turiti u usta kad ugase prethodnu :D Takvi bi onda vječito visili po hodnicima, ostavama, prozorima, nikad ne bi stizali uraditi ništa, i bili bi na smetnji gazdama. Ovo pričam iz prve ruke. I meni kao pušaču takvi ljudi idu na jetra. Te ljude treba liječiti nekim elektrošokovima. Niti imaju obzira prema drugima, niti možeš očekivati da ga imaju.
šatirana_ljubičica

#72 Re: Pušenje na radnom mjestu

:fazlija: samo kad mi jednom pukne film :D šalim se, naravno

a za tvoj post :thumbup:
Pismonosa

#73 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Pismonosa »

Pravo svakoga na čistu i zdravu havu je valjda prioritetno. Nema tu puno prostora za raspravu. Ako ubijam sebe, ne moram usput uništavat svu živu silu okolo :D
šatirana_ljubičica

#74 Re: Pušenje na radnom mjestu

Ne razmišlja svako tako, nažalost!
sviđa mi se tvoj avatar :)
pupavac2011

#75 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by pupavac2011 »

ZAKON O OGRANIČENOJ UPOTREBI DUHANSKIH PRERAĐEVINA

U članu 3. između ostalog stoji: ... Zabrana pušenja odnosi se i na radne prostorije preduzeća i drugog pravnog lica u kojima se odvija rad sa strankama, odnosno u kojima rade dva ili vise radnika od kojih je najmanje jedan nepušač. U ustanovama, preduzećima i drugim pravnim licima iz st. 1, 2. i 3. ovog člana pušenje je dozvoljeno u posebno određenim prostorijama za pušenje.

Ja sam pušio i znam kako je. Ali sad sam nepušač i znam i to kako je. U kancelariji smo bili nas trojica i dvojica su pušila, ja ne. Probali smo se dogovoriti. Par dana su pazili, ali onda se opuste, pa dođe neko iz druge kancelarije, pa gost...
Onda ja počnem kako ko zapali otvarati prozor. Napolju -10 ja otvaram. Oni se bune-i ja se bunim.
Slijedeće što sam uradio tražio sam od direktora (nisam nikakav stručnjak ni nezamjenjivi kadar) da se naša prostorija pregradi u dvije manje. Slijedeće sam bio naumio prijavu nekome po ovom zakonu.
No kancelariju su pregradili, sad smo svi srećni. Ali su znali da sam ozbiljan u vezi prijave.
Uglavnom, mogućnosti postoje.
Post Reply