Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je konzumiranje cigareta dozvoljeno na Vašem radnom mjestu?

Poll ended at 07/04/2015 10:03

1.DA
24
23%
2.NE
44
42%
3.IMA POSEBNA PROSTORIJA ZA KONZUMATORE CIGARETA
19
18%
4.NIJE DOZVOLJENO ALI SE ZABRANA NE POŠTUJE
19
18%

Total votes: 106

sour cherry

#126 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by sour cherry »

Jokericious wrote:Ne pusim i nije mi jasno da nekim ovoliko smeta sto neko pusi. Problem je jedino kad ti dim direktno u lice ide. Inace se ni ne primjeti.
Ma ne primijeti :D Samo smrdi kosa,odjeća,ali šta fali.
zippoo87

#127 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by zippoo87 »

Jokericious wrote:Ne pusim i nije mi jasno da nekim ovoliko smeta sto neko pusi. Problem je jedino kad ti dim direktno u lice ide. Inace se ni ne primjeti.
napravi eksperiment
uslikaj "cistu" sobu aparatom a onda zapali 2-3 cigare i pusti da izgore,pa uslikaj opet da vidis razliku :D
mozda se izenandis :D
Lounge Act

#128 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 11:54, edited 1 time in total.
anonimus0007

#129 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by anonimus0007 »

ma ja levati, čuj smeta im dim, koji je inače ljekovit.
manekenka u penziji

#130 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by manekenka u penziji »

šatirana_ljubičica wrote:Ko da radimo u istoj firmi :shock:

@manekenka u penziji, Sestro po mukama, ne daj se!!! :)
fakat ozbiljno....ne dozvoljavaj da se puši gdje ti boraviš!!!samo osoba koja nije svjesna nekih stvari može reći da pušenje ne utiče na bebu!i ja poznajem neke koje su pušile u trudnoći i iskreno da ti kažem, preznojim se od muke kada dođe ta tema a one prisutne, jer kad kažu da ''sve one znaju ali to je bilo jače od njih'' ja umalo ne povratim.
a sva djeca koja su trpila zbog cigareta rode se zarkžljala na neki način 100 %! kaže jedna moja '' ja sam pušila i mojoj djeci ništa ne fali, da ih vidiš kol'ka su'' hvala Bogu, kažem, ali sigurno ih je u nečem zeznula, makar imunitet bude oslabljen, al hajd sad analiziraj.
dakle, ne daj na bebicu ni u kojem pogledu, jer poslije se žena kaje za mnoge stvari što je propustila u trudnoći.
obrati se direktno direktoru, traži da se ne puši gdje ti boraviš, i kraj priče.
ja referat napisah, ali potreslo me.

:kiss:[/quote]

Znam ja jednu trudnjacu, sto je fumarala ko Ćiro u trudnoći i uz to govorila kako se nada da ce joj se ogaditi jer se njoj ne da na silu prestajati.
Ali ako neko pred njom jede paštete ili nešto malo masnije, izreferise odu zdravoj ishrani i pocne promovisati antikonzervans/antiaditiv kampanju.
šatirana_ljubičica

#131 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by šatirana_ljubičica »

Uh ne spominji mi takve...klonem od takvih.
Kakva je danas situacija?Jesi riješila šta sa direktorom?
Alhemicarkaa

#132 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Alhemicarkaa »

manekenka u penziji wrote: Znam ja jednu trudnjacu, sto je fumarala ko Ćiro u trudnoći i uz to govorila kako se nada da ce joj se ogaditi jer se njoj ne da na silu prestajati.
Ali ako neko pred njom jede paštete ili nešto malo masnije, izreferise odu zdravoj ishrani i pocne promovisati antikonzervans/antiaditiv kampanju.
Ti su mi najdraži! Jedan prijatelj ne jede meso i sve sa cigarom u ustima priča kako je meso nezdravo.
Ali vrhunac mi je kad mi je prijateljica, isto tako sa cigarom u rukama, objašnjavala kako je maslinovo ulje kancerogeno!
manekenka u penziji

#133 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by manekenka u penziji »

Alhemicarkaa wrote:
manekenka u penziji wrote: Znam ja jednu trudnjacu, sto je fumarala ko Ćiro u trudnoći i uz to govorila kako se nada da ce joj se ogaditi jer se njoj ne da na silu prestajati.
Ti su mi najdraži! Jedan prijatelj ne jede meso i sve sa cigarom u ustima priča kako je meso nezdravo.
Ali vrhunac mi je kad mi je prijateljica, isto tako sa cigarom u rukama, objašnjavala kako je maslinovo ulje kancerogeno!
Sve moralne vertikale.
@satirana:nisam u firmi danas. Jesi ti sta napredovala?
šatirana_ljubičica

#134 Re: Pušenje na radnom mjestu

Danas sam održala mini-predavanje na temu ''uticaj pušenja na holesterol'' :D
Samo su me gledali, blijedo :D
kadinica

#135 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by kadinica »

Moj tata se naljutio kad sam nakon poroda zamolila da se ne puši u kući, nego na terasi ili trpezariji.
Nije danima dolazio, mama je govorila da je plakao i nikad mi nije halalio...

Šta dalje da pišem?
jazzer

#136 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by jazzer »

anonimus0007 wrote:
Pismonosa wrote:Led je probijen, već se javio prvi od tih samoživih likova da te ubjeđuju kako si ti zapravo netolerantna, labilna i nedovoljno jaka osoba jer teško podnosiš njihove nikotinske dimne smradove i ostale nervne otrove testirane u Aušvicu :D
to im je izvidnica, a sad će i navala smokera...
A od tvog komentara pa do zadnjeg, nigdje nijednog smokera da se javi :) .

Sjebase vam smokeri temu, nekako bez njih fali shmeka :lol: ..
Keiko

#137 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Keiko »

kadinica wrote:Moj tata se naljutio kad sam nakon poroda zamolila da se ne puši u kući, nego na terasi ili trpezariji.

Šta dalje da pišem?

Ovo nikako ne kontam. Mi smo pusaci uz kafu ali ne pusimo u kuci i u autima. U radnim i javnim prostorijama je pusenje i onako zabranjeno. Imali smo goste iz SA koji su se svo vrijeme ibretili oko pusenja iskljucivo vani, drugi dan sam razmisljala da ih istovarim na aerodromu i dovidjenja. To mi je isto kao kad bi se ja ljutila ako moj domacin zamoli da se skinu cipele iako to ne radimo u svojoj kuci.
šatirana_ljubičica

#138 Re: Pušenje na radnom mjestu

jazzer wrote:
anonimus0007 wrote:
Pismonosa wrote:Led je probijen, već se javio prvi od tih samoživih likova da te ubjeđuju kako si ti zapravo netolerantna, labilna i nedovoljno jaka osoba jer teško podnosiš njihove nikotinske dimne smradove i ostale nervne otrove testirane u Aušvicu :D
to im je izvidnica, a sad će i navala smokera...
A od tvog komentara pa do zadnjeg, nigdje nijednog smokera da se javi :) .

Sjebase vam smokeri temu, nekako bez njih fali shmeka :lol: ..

Vala, meni ne fali :)
šatirana_ljubičica

#139 Re: Pušenje na radnom mjestu

kadinica wrote:Moj tata se naljutio kad sam nakon poroda zamolila da se ne puši u kući, nego na terasi ili trpezariji.

Šta dalje da pišem?
:roll: fakat...
šatirana_ljubičica

#140 Re: Pušenje na radnom mjestu

Keiko wrote:

Šta dalje da pišem?

Ovo nikako ne kontam. Mi smo pusaci uz kafu ali ne pusimo u kuci i u autima. U radnim i javnim prostorijama je pusenje i onako zabranjeno. Imali smo goste iz SA koji su se svo vrijeme ibretili oko pusenja iskljucivo vani, drugi dan sam razmisljala da ih istovarim na aerodromu i dovidjenja. To mi je isto kao kad bi se ja ljutila ako moj domacin zamoli da se skinu cipele iako to ne radimo u svojoj kuci.
:thumbup: :bih:
Keiko

#141 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Keiko »

Ovo je ne vezano za radno mjesto ali primjetila sam na par FB profila rodbine i prijatelja koji imaju malu djecu da se svako malo zale kako dijete ima bronhitis, blagu upalu pluca i sl a na skoro svim fotografijama se ili vide pepeljare ili ima i neko s' cigaretom u ruci, tik pored djeteta. Opet napominjem da smo i muz i ja 'pusaci uz kafu'. Takav odnos prema vlastitoj, a onda i tudjoj djeci (ako se vec nema obzira prema odraslima) mi je vrhunac neodgovornosti (u odnosu na vlastite) i nekulture (u odnosu na ostale).
šatirana_ljubičica

#142 Re: Pušenje na radnom mjestu

Ili kad dođu, kulturno izađu vani da zapale i kad se vrate priđu bebici neopranih ruku :|
Sad ćemo se prebaciti na temu ''pušenje pokraj beba'' :D

p.s. sjetih se primjera komšinice koja se također stalno žali da joj je dijete preosjetljivo, da stalno kašljuca, curi mu nos, sad pa sad temperatura, ma eto ko od pamuka da je, a u prosjeku ga iznese vani u 3 dana 2 sata, a divnu baštu ima, ne može biti ljepši vazduh i okolina, i sve.čak ima i društvo-moj sin je samo mjesec stariji od njenog i mogu zajedno ''skakat'' al jok...
vazdan je dijete u kući gdje borave pušači..... u tom zatvorenom prostoru, i onda je ''osjetljiv'', što li Bože!uh
Dozer

#143 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Dozer »

Ovo ne bi trebalo da bude rat pusaca i nepusaca, ali ovdje, na ovoj temi, nepusaci su poprilicno agresivni, pa se cak i kojekakve toljage preko ledja spominju.

Niste li malo neposteni? Pokretacica teme kaze da sjedi u prostoriji sa njih 10, i SVI oni puse, i cak "stiklaju jednu na drugu" (ne stiGlaju).
Pa sta doticna hoce? Da se njoj jednoj prilagodi njih 10? Nije li ovo malo razmazeno i samozivo?

S druge strane, kada je situacija obrnuta, pusac uvijek izadje vani da zapali da ne bi smetao ostalima koji nisu pusaci.
Drugim rijecima, manjina se prilagodjava vecini. Tako je u svemu i oduvijek, pa i u ovom konkretnom slucaju.

Nego, sreco, ti fino trazi neki spajz da te smjeste samu i gdje niko nece pusiti.
Ili, skupite se vi nepusaci, ako nisi jedina, i trazite prostoriju za sebe.
Last edited by Dozer on 02/11/2013 18:04, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#144 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Velkoski »

Kontam tema na lj&s.

Cigare ubijaju vrijeme tako da opravdavam pušače cigara na radnom mjestu, ako nikome ne smeta dakako.
RahatHurmašica

#145 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by RahatHurmašica »

Dozer wrote:Ovo ne bi trebalo da bude rat pusaca i nepusaca, ali ovdje, na ovoj temi, nepusaci su poprilicno agresivni, pa se cak i kojekakve toljage preko ledja spominju.

Niste li malo neposteni? Pokretacica teme kaze da sjedi u prostoriji sa njih 10, i SVI oni puse, i cak "stiklaju jednu na drugu" (ne stiGlaju).
Pa sta doticna hoce? Da se njoj jednoj prilagodi njih 10? Nije li ovo malo razmazeno i samozivo?

S druge strane, kada je situacija obrnuta, pusac uvijek izadje vani da zapali da ne bi smetao ostalima koji nisu pusaci.
Drugim rijecima, manjina se prilagodjava vecini. Tako je u svemu i oduvijek, pa i u ovom konkretnom slucaju.

Nego, sreco, ti fino trazi neki spajz da te smjeste samu i gdje niko nece pusiti.
Ili, skupite se vi nepusaci, ako nisi jedina, i trazite prostoriju za sebe.
e ovo je ta obrnuta pušačka "logika" (kome smeta neka ide, ili kome da se mi više prilagođavamo) koja se bez toljage ne može korigirati, bar ne u Bosni. e pa ne radi se tu o većini i manjini, nego o pravu na čist zrak. pušači su ti koji ugrožavaju druge.

tvojom logikom, zamisli da si ti u kancelariji sa ljudima koji su jedači bijelog luka i sremuša... e vidiš, pušenje je gore od svega ovog.
Last edited by RahatHurmašica on 25/01/2015 08:34, edited 1 time in total.
Dozer

#146 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Dozer »

Ovo je sve stvar zakona, a logika i kod jednih i kod drugih se moze nazvati obrnutom. Vani je puno vise nepusaca nego pusaca, a zakoni su rigorozni, i zato ga vani pusaci puse. Kod nas je sve obrnuto i ima vise pusaca nego nepusaca, pa ga onda nepusaci puse.

Ja sam pusac, ali uvijek imam obzira prema nepusacima i gledam da im ne smetam kad god je to moguce. Ali, ako mi se pocne penjat na glavu i maltretirati me radi toga, onda vise nemam obzira i savrseno me zaboli sta misli ili hoce.

S druge strane, ako je to pusenje tako grdno, nakaradno i stetno, a i ja mislim da jeste, zasto se ne zabrani proizvodnja cigara, isto kao sto je slucaj s drogama? Ja bih, iako sam pusac, prvi to podrzao.
Keiko

#147 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Keiko »

Dozer wrote:
S druge strane, ako je to pusenje tako grdno, nakaradno i stetno, a i ja mislim da jeste, zasto se ne zabrani proizvodnja cigara, isto kao sto je slucaj s drogama? Ja bih, iako sam pusac, prvi to podrzao.
To se nikad nece desit' jer je duhanski lobby prejak i prebogat. Istovremeno, drzave ubiru enormne iznose kroz poreze i akcize na proizvodnju i prodaju duhanskih proizvoda.
Perdita_Durango

#148 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Perdita_Durango »

Ponekad mi se cini da je lakse budalu u pamet, nego pusaca zamoliti da ima malo vise obzira prema nepusacu. Naravno, ima izuzetaka. Ne kazem da treba da bilo tko prestaje i mijenja svoje navike u potpunosti radi drugoga ali mislim ako nepusac moze da udise dim svakodnevno, mislim da i pusac moze makar stati pored prozora ili nesto slicno.
modem33

#149 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by modem33 »

I ja sam se susretao na radnom mjestu s takvima i nepusac sam ..... odmah sam poceo sa nametanjima "prostorije bez pusenja" ..... i prolazilo je .... ali je trebalo vremena jedno 3 mjeseca.

I na kraju sam sproveo generalnu akciju ciscenja ... prasine i filtriranje radne sobe ..... da su svi kasnije govorili .... kako je "odlicno i svjezije".

I poceo sam vrsiti kampanju da ljudi prestanu pusiti .... i imam solidan uspjeh u smanjenju pusaca svega za 70%....

Nemam nista protiv pusaca koji odu u odredjenu prostoriju namijenjenu za cadjenje .... ali da ja smrdim kad obucem novi sako ..... i izadjem .... kao da se svinja valjala po blatu to mi ne pada na pamet.

Sproveo sam eksperiment i vidio da pusaci su previse agresivni kad puse i piju kafu ..... vise tracaju druge kolege i slabo rade i bilo je puno zavisti.

A da su pusaci kojim je bila zabranjeno pusiti na radnom mjestu ...... kad su pili kafu ..... tracanje je se svelo na minimum, bolje su radili .... i bili manje zavidni.

Ocigledno da cigarete uticu da osobe bude 10 puta vise zlobne ......

:roll:
kakavdanakneiskustvu

#150 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by kakavdanakneiskustvu »

Kastanienallee wrote:Na zalost - nikako. Strastveni pusaci su haman skoro zivotom spremni braniti pravo da puse uvijek i svuda. Ljudi kojima je normalno da u prostoriji koju dijele s jos deset ljudi puse, sjede u dimu, smrde u radnom okruzenju na dim...nisu ljudi koji ce imati razumijevanja za tvoje tegobe. Uglavnom se postave jako agresivno i spremni su te ismijavati. Ako se ne moze traziti promjena politike na nivou firme - nista od toga.

:thumbup:
Post Reply