Punto ce se od septembra praviti u Zastavi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
icatenej
#1 Punto ce se od septembra praviti u Zastavi
Juce je objavljeno da od septembra krece sklapanje Punta u Zastavi, a prvi primerci se ocekuju pocetkom oktobra. Ako menadzment Zastave ne dozvoli fusericu i ako postignu zadovoljavajucu kontrolu kvaliteta, eto jos jednog korektnog auta za siroke narodne mase sa Balkana. S obzirom na bescarinske sporazume izmedju zemalja jugoistocne Evrope, ni cena ne bi trebala biti strasna...
Zivi bili pa videli...
Zivi bili pa videli...
- Alfons Kauders
#2 Re: Punto ce se od septembra praviti u Zastavi
Neka hvala...icatenej wrote:Juce je objavljeno da od septembra krece sklapanje Punta u Zastavi, a prvi primerci se ocekuju pocetkom oktobra. Ako menadzment Zastave ne dozvoli fusericu i ako postignu zadovoljavajucu kontrolu kvaliteta, eto jos jednog korektnog auta za siroke narodne mase sa Balkana. S obzirom na bescarinske sporazume izmedju zemalja jugoistocne Evrope, ni cena ne bi trebala biti strasna...
Zivi bili pa videli...
-
icatenej
Ne vidim sta je u celoj prici smesno??? Sto bi a priori trebalo proglasiti da nesto ne valja pre nego sto je i ugledalo svetlost dana. Ja sam i dao ograde rekavsi da cela prica moze imati smisla samo ako se uvede jaka kontrola kvaliteta. To je preduslov, bez toga ne treba ni da krecu u posao.Anell wrote:HAHA! Very Funny!
A mislim da bi ceo region imao koristi, jer ima fabirika sirom cele bivse Juge koje su nekada radile u kooperaciji sa Zastavom na isporuci delova za ugradnju itd.
Meni je, na primer, bilo bas drago kada je u Sarajevu obnovljena proizvodnja vozila iz WV koncerna (Skode, a koliko znam i Golf 4 se pravio, ne znam da li se jos radi)... Sta mislite, bilo koja od bivsih republika Juge ce da cveta bez onih drugih. Oce malo sutra.
-
Prenj
Icatenej, svaka cast tvojim dobrim namjerama.icatenej wrote:Ne vidim sta je u celoj prici smesno??? Sto bi a priori trebalo proglasiti da nesto ne valja pre nego sto je i ugledalo svetlost dana. Ja sam i dao ograde rekavsi da cela prica moze imati smisla samo ako se uvede jaka kontrola kvaliteta. To je preduslov, bez toga ne treba ni da krecu u posao.Anell wrote:HAHA! Very Funny!
A mislim da bi ceo region imao koristi, jer ima fabirika sirom cele bivse Juge koje su nekada radile u kooperaciji sa Zastavom na isporuci delova za ugradnju itd.
Meni je, na primer, bilo bas drago kada je u Sarajevu obnovljena proizvodnja vozila iz WV koncerna (Skode, a koliko znam i Golf 4 se pravio, ne znam da li se jos radi)... Sta mislite, bilo koja od bivsih republika Juge ce da cveta bez onih drugih. Oce malo sutra.
Ipak, da bi se ex-Yu publika uvjerila u kvalitet vozila iz Zastave, trebace dosta truda i vremena, pogotovo sto je i sam Fiat ne kotira bas visoko.
- Alfons Kauders
U TASu se nista ne proizvodi... Samo sklapaju auta po SKD sistemu... Prije rata je radjena CKD montaza... A to dvoje se ne moze poredit...icatenej wrote:Ne vidim sta je u celoj prici smesno??? Sto bi a priori trebalo proglasiti da nesto ne valja pre nego sto je i ugledalo svetlost dana. Ja sam i dao ograde rekavsi da cela prica moze imati smisla samo ako se uvede jaka kontrola kvaliteta. To je preduslov, bez toga ne treba ni da krecu u posao.Anell wrote:HAHA! Very Funny!
Vjerovatno ce se i u Zastavi prvo raditi SKD montaza, ali nije problem u Zastavi koliko u imidzu Fiata na ovim prostorima...
-
icatenej
I u Zastavi ce prvo samo da sklapaju vozila od gotovih delova uvezenih iz Italije. Ali, navodno je potpisan tehnicki ugovor koji Zastavi daje sve neophodne licence i mogucnost postepenog osvajanja proizvodnje delova neophodnih za montazu. Zato sam i rekao da to moze, ako zazivi, za ceo region biti pozitivna stvar.
Sto se tice imidza koji ce se tesko izgraditi, to ste u pravu. Jednostavno, oni nemaju prostora da se zajebavaju i fusere jer ce biti sahranjeni za vjeki vjekov..
Sto se tice imidza koji ce se tesko izgraditi, to ste u pravu. Jednostavno, oni nemaju prostora da se zajebavaju i fusere jer ce biti sahranjeni za vjeki vjekov..
- Alfons Kauders
E pa i nece bas za cijeli region, naime kod SKD montaze sklopljena auta se ne tretiraju kao domaci proizvod, tako da bi se npr. prilikom uvoza u BiH na vozila placala carina kao i na vozila iz Italije... Ista situacija je sa TAS-om, auta se ne izvoze nigdje, a cak i u RS se na njih placa veci porez no u Federaciji...icatenej wrote:I u Zastavi ce prvo samo da sklapaju vozila od gotovih delova uvezenih iz Italije. Ali, navodno je potpisan tehnicki ugovor koji Zastavi daje sve neophodne licence i mogucnost postepenog osvajanja proizvodnje delova neophodnih za montazu. Zato sam i rekao da to moze, ako zazivi, za ceo region biti pozitivna stvar.
-
digger
#10 Re: Punto ce se od septembra praviti u Zastavi
Tu si u pravu. Sjetih se mog prvog fice 750 koga sam preuzeo u Kragujevcu nakon 6 mjeseci cekanja i par poskupljenja u medjuvremenu. Dok sam vozio za Sarajevo, osjetio sam smrad benzina. Stanem, i vidim da benzinski filter curi: saraf na vrhu mozes skoro rukom zavrnuti.icatenej wrote:...Ako menadzment Zastave ne dozvoli fusericu i ako postignu zadovoljavajucu kontrolu kvaliteta...
Zivi bili pa videli...
Nakon 35.000 km, dihtung glave motora propustio vodu u motor.
Point je da je ovaj model bio vjecno u proizvodnji, i da kvalitet materijala, ugrade i kontrole kvaliteta i dalje nije postojao. T.zv. tradicija kragujevcana (iz prica o partizanskim danima i rucnom pravljenju pusaka) je naravno bila i ostala prica. Tradicija nerada, neodgovornosti, ne-ponosa u svoj rad, neinteresa u "moja" prava kao kupca... nazalost, nista se tu nece promjeniti.
Kada je Yugo dosao ovdje u Ameriku postao je sinonim najgorih kola. Znaci, nisu mogli ni tu da posvete paznju kako da ga sklope, a i da jesu, nedostatak tehnologije i kvaliteta se odmah pokazao. Ali su zato nase novine pisale cuda od hvalospjeva.
Postedi me te auto industrije.
-
sudnjidan
#11 Re: Punto ce se od septembra praviti u Zastavi
icatenej, volio bih da ima istine u ovome. Samo, moram ti reci da sam dobio informaciju od vrlo "pouzdanog izvora" da od ovoga nema nista jer nema nikakvog napretka u pregovorima oko Zastavinog duga Fiatu od 11 miliona eura sto blokira cijeli projekt. A sto se tice bescarinskih sporazuma, ni to nece ici glatko jer da bi auto dobio takav status treba imati tacno odredjeni postotak dijelova (oko 60 posto) proizvedenih u zemlji u kojoj se sklapa. Primjera radi, Fiat u BiH jos ne moze bez carine plasirati svoje proizvode iz Turske (Doblo, Palio, Albea) jer nema dovoljan broj dijelova prizvedenih u Turskoj.icatenej wrote:Juce je objavljeno da od septembra krece sklapanje Punta u Zastavi, a prvi primerci se ocekuju pocetkom oktobra. Ako menadzment Zastave ne dozvoli fusericu i ako postignu zadovoljavajucu kontrolu kvaliteta, eto jos jednog korektnog auta za siroke narodne mase sa Balkana. S obzirom na bescarinske sporazume izmedju zemalja jugoistocne Evrope, ni cena ne bi trebala biti strasna...
Zivi bili pa videli...
-
whow
Pa mozda nesto i urade ako dovedu Svabu za generalnog menagera . Ustvari citav Managament Team iz Njemacke , kao sto je to uradio i Fiat kada je uletio u krizu. Sarajevski TAS je svojevremeno imao kakav -takav QAC Quality Assurance Control samo zato jer je svabo bio direktor. A pored onih nasih bosansko hercegovackih medvjeda( rukovodilaca) radnici su krali citave golfove masine i splavom ih spustali niz Josanicu
( rijeka u Vogosci) Dakle da zakljucim, dok Srbin usvoji tehnologiju i usvoji radne navike kao i sto je to ostatak indusrijaliziranog svijeta vec uradio . Huyndai ce poceti praviti auta na vodonik.Srbija ponovo pokusava da odrzi iliuziju postojanja auto industrije ne stetu naroda koje mora da kupuje i vozi smece od auta kakav je Yugo i drugi slicni proizvodi.
( rijeka u Vogosci) Dakle da zakljucim, dok Srbin usvoji tehnologiju i usvoji radne navike kao i sto je to ostatak indusrijaliziranog svijeta vec uradio . Huyndai ce poceti praviti auta na vodonik.Srbija ponovo pokusava da odrzi iliuziju postojanja auto industrije ne stetu naroda koje mora da kupuje i vozi smece od auta kakav je Yugo i drugi slicni proizvodi.
-
whow
Ma da , kvalitet Zastavinih vozila je vec legendaran. TAS-ovi Golfovi , Passati i ostala vozila su zadovoljavali kriterije VW koncerna. Zastava i ti tvoji jaki ljudi ne znaju ni prvu stvar o kvaliteti. Samo je pitanje vremena kada ce ovaj monstrum od Auto Proizvodaca zasluzeno propasti. Punoljetni Golf II napravljen u TAS-u je bolji od novoga Yuge. Pa ti tvoji "jaki" ljudi vec 20-tak godina prave jedno te isto auto i jos nisu skontali da ne valja.RPM wrote:kad je mogao TAS sklopiti golfa, passata i audija onda ce ovi ljudi u Zastavi Space Shuttle ...... imaju daleko "jace" ljude nego mi, ako nista imace uticaja na ove nase hapce od dealera ...
-
The_Flyer2002
tako jewhow wrote:Ma da , kvalitet Zastavinih vozila je vec legendaran. TAS-ovi Golfovi , Passati i ostala vozila su zadovoljavali kriterije VW koncerna. Zastava i ti tvoji jaki ljudi ne znaju ni prvu stvar o kvaliteti. Samo je pitanje vremena kada ce ovaj monstrum od Auto Proizvodaca zasluzeno propasti. Punoljetni Golf II napravljen u TAS-u je bolji od novoga Yuge. Pa ti tvoji "jaki" ljudi vec 20-tak godina prave jedno te isto auto i jos nisu skontali da ne valja.RPM wrote:kad je mogao TAS sklopiti golfa, passata i audija onda ce ovi ljudi u Zastavi Space Shuttle ...... imaju daleko "jace" ljude nego mi, ako nista imace uticaja na ove nase hapce od dealera ...
ZIVIO GOVORNIK
BACITE MU KOST
-
whow
E hebi ga Flyer , tebi je samo do zahebancije. Vidis da covjek pokusava da lobira za Srbijansku naprednu inteligenciju. Ko' imaju jake ljude a eto Bosanci glupi. Rezultati prijatelju , predoci cinjenice , sta su to ti jaki ljudi napravili , i u kom smislu su jaki . O sposobnosti Zastavinih kadrova govori kvaliteta njihovih vozila.The_Flyer2002 wrote:tako jewhow wrote:Ma da , kvalitet Zastavinih vozila je vec legendaran. TAS-ovi Golfovi , Passati i ostala vozila su zadovoljavali kriterije VW koncerna. Zastava i ti tvoji jaki ljudi ne znaju ni prvu stvar o kvaliteti. Samo je pitanje vremena kada ce ovaj monstrum od Auto Proizvodaca zasluzeno propasti. Punoljetni Golf II napravljen u TAS-u je bolji od novoga Yuge. Pa ti tvoji "jaki" ljudi vec 20-tak godina prave jedno te isto auto i jos nisu skontali da ne valja.RPM wrote:kad je mogao TAS sklopiti golfa, passata i audija onda ce ovi ljudi u Zastavi Space Shuttle ...... imaju daleko "jace" ljude nego mi, ako nista imace uticaja na ove nase hapce od dealera ...
ZIVIO GOVORNIK
BACITE MU KOST![]()
![]()
-
The_Flyer2002
sorry buraz dug dan bio.whow wrote:E hebi ga Flyer , tebi je samo do zahebancije. Vidis da covjek pokusava da lobira za Srbijansku naprednu inteligenciju. Ko' imaju jake ljude a eto Bosanci glupi. Rezultati prijatelju , predoci cinjenice , sta su to ti jaki ljudi napravili , i u kom smislu su jaki . O sposobnosti Zastavinih kadrova govori kvaliteta njihovih vozila.The_Flyer2002 wrote:tako jewhow wrote: Ma da , kvalitet Zastavinih vozila je vec legendaran. TAS-ovi Golfovi , Passati i ostala vozila su zadovoljavali kriterije VW koncerna. Zastava i ti tvoji jaki ljudi ne znaju ni prvu stvar o kvaliteti. Samo je pitanje vremena kada ce ovaj monstrum od Auto Proizvodaca zasluzeno propasti. Punoljetni Golf II napravljen u TAS-u je bolji od novoga Yuge. Pa ti tvoji "jaki" ljudi vec 20-tak godina prave jedno te isto auto i jos nisu skontali da ne valja.
ZIVIO GOVORNIK
BACITE MU KOST![]()
![]()
nego sto se tice teme. taj fiat iz zatsave nece valjat sve dok talijani svoje poslovodje tamo ne dovedu. sve zivo bi trebali talijani raditi dok "strucnjaci" trebaju da samo sarafe stavljaju.
kada se pocnu proizvoditi istorija ce se ponoviti.
cim kupis tog punta ili sta vec morat ces ga momentalno u mehanicara odvest da ti stegne svaki saraf na autu.
kad ga kupis (ko god) prvo pogledaj vrata da nebi slucajno naso poruku "KAKVA PLATA TAKVA VRATA"
a sta to hoce neko nesto protiv tasa govorit??
nemoj da mu ja dodjem tamo grrrr
-
icatenej
I ja mislim da bez stranog menadzmenta (po mogucstvu Nemaca) sa POTPUNO odresenim rukama, oni nece sklapati u Zastavi Punto nego neki MUNTO. Zato sam u pokretanju teme i istakao ogradu vezanu za kontrolu kvaliteta. U stvari, tu je samo pitanje da li ovi debelguzani iz Beograda stvarno hoce nesto da naprave ili je to opet neka muljaza sa Italijanima da se jos neke pare podele...
Ako postoji ISKRENA volja, onda nece biti problem da se posao dobro odradi (Skoda i Dacia kao i mnoge fabrike u Ukrajini su odlican primer).
Ako je ovo, pak, privatni dil izmedju aktuelnih debelguzana da se uzme jos neka kinta dok su u foteljama, onda, naravno da od cele price nece biti nista.
Nego, ja sam po prirodi optimista. Stalno se nadam, ali me skoro uvek zajebu
Videcemo od oktobra na sta ce to da lici.
Ako postoji ISKRENA volja, onda nece biti problem da se posao dobro odradi (Skoda i Dacia kao i mnoge fabrike u Ukrajini su odlican primer).
Ako je ovo, pak, privatni dil izmedju aktuelnih debelguzana da se uzme jos neka kinta dok su u foteljama, onda, naravno da od cele price nece biti nista.
Nego, ja sam po prirodi optimista. Stalno se nadam, ali me skoro uvek zajebu
Videcemo od oktobra na sta ce to da lici.
- manijak1
Nadam se da će taj PuntoBalkan
imati kakav mitraljez na krovu
šasije
.
-
RPM
mislim drug da mjesas kruske i jabuke, TAS radi "montazu" a Zastava "proizvodnju" ... za nekoga ko se barem fakultativno bavio organizacijom proizvodnje to je nebo i zemlja ... kvaliteta varira u zavisnosti od cijene na koju uticu materijal, kvaliteta i preciznost obrade i montaze, rokovi isporuke, kvalificiranost radne snage, dostupnost vozila prilikom kupovine itd ... nekada je FAMOS radio radilice za Mercedes ali su morali SAMI OSVOJITI propisani kvalitet pa tek onda raditi isporuku, sada koliko se sjecam radnici VW BH (ili kako se vec zovu) su isli na obuku vani da osvoje domaci proizvod, smjesno ali to kod nas haman pali ... cinjenica je da imaju jace ljude nego mi govori samo o tome koliko smo mi slabi, hoces primjer? raspitaj se malo gdje nasi proizvodjaci idu kupiti alate i pristroje za alatne masine? ... to sto Zastava i dalje radi Yugu jeste to sto nemaju finansijski input koji je recimo TAS dobio i koji je od TAS-ovog zahtjevniji barem deset puta.whow wrote:Ma da , kvalitet Zastavinih vozila je vec legendaran. TAS-ovi Golfovi , Passati i ostala vozila su zadovoljavali kriterije VW koncerna. Zastava i ti tvoji jaki ljudi ne znaju ni prvu stvar o kvaliteti. Samo je pitanje vremena kada ce ovaj monstrum od Auto Proizvodaca zasluzeno propasti. Punoljetni Golf II napravljen u TAS-u je bolji od novoga Yuge. Pa ti tvoji "jaki" ljudi vec 20-tak godina prave jedno te isto auto i jos nisu skontali da ne valja.RPM wrote:kad je mogao TAS sklopiti golfa, passata i audija onda ce ovi ljudi u Zastavi Space Shuttle ...... imaju daleko "jace" ljude nego mi, ako nista imace uticaja na ove nase hapce od dealera ...
TAS egzistira zahvaljujuci politickom lobiju koji umjesto da carina ide u drzavnu kasu ide u privatni dzep pod paskom DOMACEG PROIZVODA sto nije niti 10%.
ja licno bih bio najsretniji (mada me u biti ne interesuje) da je TAS razvio sopstvenu marku vozila i u cijeli lanac proizvodnje ukljucio barem stotinu manjih prozivodjaca ili dobavljaca te prozvod kao takav, dakle dostupan bosanskom kupcu plasirao na nase trziste a i sire, neka onda ljudi iz TASa udju u trzisnu utakmicu protiv VW s necim sto se zove domaci proizvod i na kraju konkurencija ... ovako se TAS moze drzati frazom "Znate kod nas placate porez 10%, jer to je domaci prozivod a kod ostalih je 20% ..." ... kad ih pitate za vrijeme isporuke odgovor je "Znate, trebamo poslati nalog u Njemacku pa oni onda to posalju nasim strucnjacima koji onda malo sharafaju i sve to je gotovo za 3 mjeseca ... " .. bijeda i zalost od usluge, profesionalnosti i strucnosti, tu je prici kraj.
btw. biti samokritican ne znaci neminovno lobirati za nekoga drugog.
-
whow
Nisi me uvjerio da si samokritican , jer da jesi onda ,logicno, kritikovao bih Zastavu cije pozcije branis. Toliko o pokusaju zamjena teza , te latentnom dogmatizmu . Ti si zbilja srucnjak za organizaciju proizvodnje :fakulatativno i prakticno . Tvoja sugestija da se drzavica kao BiH upusta u avanturu stvranja vlastitog vozila , sa vlastitom tehnologijom i djelovima je smijesna . Pa to je kao zapoceti trku u trenutku kada se svi ostali takmicari presli cilj. Stvarno suludo. Pa covjece Kina koja ima dvije milijarde stanovnika i prave strucnjake , ne kojekakve kvazi- naucnike koji u svojo karijeri nisu obavili ni malo ozbiljnije istrazivanje , more da krade tehnologiju da bih mogla da napravi koliko toliko konkurentan proizvod. SmijesnoRPM wrote:mislim drug da mjesas kruske i jabuke, TAS radi "montazu" a Zastava "proizvodnju" ... za nekoga ko se barem fakultativno bavio organizacijom proizvodnje to je nebo i zemlja ... kvaliteta varira u zavisnosti od cijene na koju uticu materijal, kvaliteta i preciznost obrade i montaze, rokovi isporuke, kvalificiranost radne snage, dostupnost vozila prilikom kupovine itd ... nekada je FAMOS radio radilice za Mercedes ali su morali SAMI OSVOJITI propisani kvalitet pa tek onda raditi isporuku, sada koliko se sjecam radnici VW BH (ili kako se vec zovu) su isli na obuku vani da osvoje domaci proizvod, smjesno ali to kod nas haman pali ... cinjenica je da imaju jace ljude nego mi govori samo o tome koliko smo mi slabi, hoces primjer? raspitaj se malo gdje nasi proizvodjaci idu kupiti alate i pristroje za alatne masine? ... to sto Zastava i dalje radi Yugu jeste to sto nemaju finansijski input koji je recimo TAS dobio i koji je od TAS-ovog zahtjevniji barem deset puta.whow wrote:Ma da , kvalitet Zastavinih vozila je vec legendaran. TAS-ovi Golfovi , Passati i ostala vozila su zadovoljavali kriterije VW koncerna. Zastava i ti tvoji jaki ljudi ne znaju ni prvu stvar o kvaliteti. Samo je pitanje vremena kada ce ovaj monstrum od Auto Proizvodaca zasluzeno propasti. Punoljetni Golf II napravljen u TAS-u je bolji od novoga Yuge. Pa ti tvoji "jaki" ljudi vec 20-tak godina prave jedno te isto auto i jos nisu skontali da ne valja.RPM wrote:kad je mogao TAS sklopiti golfa, passata i audija onda ce ovi ljudi u Zastavi Space Shuttle ...... imaju daleko "jace" ljude nego mi, ako nista imace uticaja na ove nase hapce od dealera ...
TAS egzistira zahvaljujuci politickom lobiju koji umjesto da carina ide u drzavnu kasu ide u privatni dzep pod paskom DOMACEG PROIZVODA sto nije niti 10%.
ja licno bih bio najsretniji (mada me u biti ne interesuje) da je TAS razvio sopstvenu marku vozila i u cijeli lanac proizvodnje ukljucio barem stotinu manjih prozivodjaca ili dobavljaca te prozvod kao takav, dakle dostupan bosanskom kupcu plasirao na nase trziste a i sire, neka onda ljudi iz TASa udju u trzisnu utakmicu protiv VW s necim sto se zove domaci proizvod i na kraju konkurencija ... ovako se TAS moze drzati frazom "Znate kod nas placate porez 10%, jer to je domaci prozivod a kod ostalih je 20% ..." ... kad ih pitate za vrijeme isporuke odgovor je "Znate, trebamo poslati nalog u Njemacku pa oni onda to posalju nasim strucnjacima koji onda malo sharafaju i sve to je gotovo za 3 mjeseca ... " .. bijeda i zalost od usluge, profesionalnosti i strucnosti, tu je prici kraj.
btw. biti samokritican ne znaci neminovno lobirati za nekoga drugog.
-
RPM
bravisimo ..
... onda kako prodajemo golfa, passata i audija kao domaci proizvod, da li smo to osvojili ono sto ni Kinezi ne mogu? ... ko koga laze a? ... ne znamo napraviti niti obicnu bankovnu karticu a znamo prozivati pa i takvu Zastavu, to je suludo prijatelju.
ako si citao sta sam napisao, ocito da nisi, rekao sam da bih "bio sretan" kao sto bih bio sretan da je Be i Ha zemlja ciste tehnologije a ne zemlja cumura i balvana u kojoj je eto domaci proizvod najnoviji pasat i audi, pa 'dje to bolan bolan ima ... glede strucnosti, nemam ti bas nista za reci.
ako si citao sta sam napisao, ocito da nisi, rekao sam da bih "bio sretan" kao sto bih bio sretan da je Be i Ha zemlja ciste tehnologije a ne zemlja cumura i balvana u kojoj je eto domaci proizvod najnoviji pasat i audi, pa 'dje to bolan bolan ima ... glede strucnosti, nemam ti bas nista za reci.