Punomoc za voznju auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Spektakluk

#1 Punomoc za voznju auta

Post by Spektakluk »

Pozdrav svima,

da li je neophodno da vlasnik napravi punomoc za voznju na drugu osobu koja povremeno vozi isiti automobil?
Neko kaze da je dovoljno da onaj koji vozi poseduju saobracajnu i vozacku, medjutim to mi se ne cini kao istinito.

U slucaju da je punomoc neophodna, da li se mora napraviti kod Notara ili u opstini?

Hvala
530i

#2 Re: Punomoc za voznju auta

Post by 530i »

Ako je bh. auto u BiH onda - ne treba, za vožnju i općenito korištenje. Ako sa bh. autom ideš u inostranstvo - treba međunarodno ovlaštenje....ako je strano vozilo, a ti Bosanac - ne može nikakva punomoć....
Spektakluk

#3 Re: Punomoc za voznju auta

Post by Spektakluk »

Hvala na odgovoru.
Inace radi se o Bh autu i vlasnik je BiH drzavljanin. Zanimalo me je da li je potrebno dati punomoc ako automobil ponekad vozi rodjak sa drugim prezimenom. Ovo sam pitao jer sam par puta vidio da policajci prilikom kontrole pitaju cije je vozilo i gdje je vlasnik.
530i

#4 Re: Punomoc za voznju auta

Post by 530i »

Nikakvog zakonskog uporišta, a koje bi ometalo upravljanje vozilom registrovanim na tuđe ime nema. Jedino ako uzmeš nečije papire (saobraćajnu dozvolu) i ključeve bez znanja i odobrenja vlasnika pa te vlasnik vozila prijavi policiji....A policajci kao policajci mogu pitati svašta...najjednostavnije je odgovoriti im normalno.
akcid

#5 Re: Punomoc za voznju auta

Post by akcid »

530i wrote:Ako je bh. auto u BiH onda - ne treba, za vožnju i općenito korištenje. Ako sa bh. autom ideš u inostranstvo - treba međunarodno ovlaštenje....ako je strano vozilo, a ti Bosanac - ne može nikakva punomoć....

Odakle crpiš svoje znanje?
mayab

#6 Re: Punomoc za voznju auta

Post by mayab »

Problem moze biti sa autima kupljenim na raznorazne povlastice koji time imaju neka ogranicenja ,inace nema frke

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
XTech

#7 Re: Punomoc za voznju auta

Post by XTech »

Ja vozim auto na punomoc. Saobracajna glasi cak na isto prezime, pricao sam sa ovima iz MUP-a, zvao, isao, slao mail, pitao patrolu. Receno mi je da mi punomoc unutar granica BiH nije potrebna ali da u svakom slucaju od viska ne boli glava. Za odlazak van granica je potrebna medjunarodna punomoc.
Meni konkretno nikad nisu trazili punomoc, ni nasi a ni ovi iz Republike Srbije prilikom prelaska granice.
Punomoc pravis u opstini, osoba koja ti daje punomoc mora biti tu radi potpisa, placas 4 KM takse i to je to.
Sadrzaj punomoci sastavljas ti ali ako ne znas sta napisati upitaj sluzbenike i oni ce ti izaci u susret.
Medjunarodna punomoc se placa 25 KM i vadis je u AMS-u, tj Bihamku.
Mislim da u svakom slucaju nije na odmet izvaditi istu iako, kako su meni rekli, ista nije potrebna unutar BiH.
Post Reply