Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
- suncokret13
#1 Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Punomoc za Notara koji bi trebao izvrsit i ovjeru ugovora s Opcinom Centar, za otkup stana
zasto ne Vaze punomoci koje su sacinjene u avgustu 2008 ? ( navodo punomoc nije valjana zato sto u vrijeme njenog sacinjavanja, notari postojali ??? - ja ne kontam formulaciju tog obrazlozenja ???)
Gdje treba ovjeriti tu punomoc i koja joj treba biti forma ?
Hvala !
zasto ne Vaze punomoci koje su sacinjene u avgustu 2008 ? ( navodo punomoc nije valjana zato sto u vrijeme njenog sacinjavanja, notari postojali ??? - ja ne kontam formulaciju tog obrazlozenja ???)
Gdje treba ovjeriti tu punomoc i koja joj treba biti forma ?
Hvala !
- tranquil
#2 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
U avgustu 2008 su postojali notari, čak i u avgustu 2007 ako je u pitanju lapsus - notarijat je uveden u toku 2007 ako se ne varam, ja sam koristio notare baš u ljeto 2007.
Za ostatak ti nažalost ne mogu pomoći. Ako nije u pitanju teži nesporazum ili posljedica moje pospanosti, pretpostavljam da punomoć možeš ponovo sačiniti kod istog notara.
Za ostatak ti nažalost ne mogu pomoći. Ako nije u pitanju teži nesporazum ili posljedica moje pospanosti, pretpostavljam da punomoć možeš ponovo sačiniti kod istog notara.
- alica.k
#3 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
mozda se radi o tome sto papir ne smije biti stariji od sest mjeseci...iako tehnicki i nije, al "samo sto nije".
- suncokret13
#4 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
ma dobro ni ja nista ne kontam...
Punomoc sam sacinio u VIII . 2008 u opcini Centar za tog i tog, da u moje ime moze otkupiti moj stan i da zavrsi poslove kod notara ( ona ovjera 5 komaTa ugovora, pa notar nosi u opcinu na ponovni potpis i vraca ih nazad) i sve ostale poslove vezane za otkup stana.
Posto se tada nije znalo kada ce biti upis u katastrski ured na sudu.
Sada po tom obrazlozenju sekretarice ili tajnice notara ..nesto nije u redu s punomoci (jer jesu ili nisu ili ne postoje notari...meni nije jasno) da li su ili nisu notari promjenili svoje nazive ili sta je ?
moze li ko skontati od Vas koji ste u Sarajevu o cemu se radi ?
hvala
Punomoc sam sacinio u VIII . 2008 u opcini Centar za tog i tog, da u moje ime moze otkupiti moj stan i da zavrsi poslove kod notara ( ona ovjera 5 komaTa ugovora, pa notar nosi u opcinu na ponovni potpis i vraca ih nazad) i sve ostale poslove vezane za otkup stana.
Posto se tada nije znalo kada ce biti upis u katastrski ured na sudu.
Sada po tom obrazlozenju sekretarice ili tajnice notara ..nesto nije u redu s punomoci (jer jesu ili nisu ili ne postoje notari...meni nije jasno) da li su ili nisu notari promjenili svoje nazive ili sta je ?
moze li ko skontati od Vas koji ste u Sarajevu o cemu se radi ?
hvala
- melbaa
#5 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Punomoc nema vremenskog ogranicenja! Vazi dok se posao za koji se daje ne zavrsi!!!
Notari su postojali u vrijeme u kojem si ti pravio tu punomoc.
Neko te ocito z... , da prostis na prostakluku.
Notari su postojali u vrijeme u kojem si ti pravio tu punomoc.
Neko te ocito z... , da prostis na prostakluku.
- suncokret13
#6 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
znaci da moram(o) traziti nekog drugog notara ?
da li ko zna nekoga notara na Mari dvoru....?
mislim da je tu i Ljubisa Markovic ? ( mislim da sam opazio njegovu tablu s adresom na zgradi......oko ''Opere'' na Marindvoru )
kako doci do njegove adrese,telefona ili e-mail adrese ?
ili nekog drugoga
da li ko zna nekoga notara na Mari dvoru....?
mislim da je tu i Ljubisa Markovic ? ( mislim da sam opazio njegovu tablu s adresom na zgradi......oko ''Opere'' na Marindvoru )
kako doci do njegove adrese,telefona ili e-mail adrese ?
ili nekog drugoga
- alica.k
#7 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
merdzana skaljic, jako dobra notarka, broj ne znam, al nalazi se u centru, preko puta turbo limaca.
- suncokret13
#8 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Hvala,
medjutim ja sam malo previse daleko od Sarajeva da bih sada mogao proci Titovom i vidjeti tablu na zgradi ''iznad'' Sipada.
medjutim ja sam malo previse daleko od Sarajeva da bih sada mogao proci Titovom i vidjeti tablu na zgradi ''iznad'' Sipada.
- Miki123
#9 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Nije da punomoć ne važi, nego notari neće da uzimaju punomoći načinjene na sudu iz razloga jer im ne vjeruju. Notarku u Tuzli je je prevarena na osnovu krivotvorene punomoći sastavljene u Općinskom sudu u Bijeljini. Pored toga, notari su generalno nepovjerljivi u punomoći koje nisu sastavljene od strane notara
Rješenje tvojih problema je sastaviti punomoć kod bilo kojeg notara, odnosno da punomoć bude notarski obrađena. dakle, ako si ti punomoćnik, opunomoćitelja pod ruku i prvom notaru da vam obradi izjave volje. Jebi ga, znam da je zahmet, pogotovo ako davalac punomoći nije u BiH, ali je tako.
Ili traži nekog notara koji bi ti "primio" takvu punomoć.
Rješenje tvojih problema je sastaviti punomoć kod bilo kojeg notara, odnosno da punomoć bude notarski obrađena. dakle, ako si ti punomoćnik, opunomoćitelja pod ruku i prvom notaru da vam obradi izjave volje. Jebi ga, znam da je zahmet, pogotovo ako davalac punomoći nije u BiH, ali je tako.
Ili traži nekog notara koji bi ti "primio" takvu punomoć.
- melbaa
#10 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Zakon o notarima FBiH ne govori nista o punmoci tj. punomoc nije isprava koju notar mora obraditi da bi bila validna.
Stvar je kako ko prihvata praksu. Nazalost od kantona do kantona je drugacije. Istrina na razini komora pokusavaju da nesto "usaglase" a dotle treba da ispastaju ljudi nazalost.
Notari koji ne prihvataju punomoc ovjernu u opcini ili sudu za mene su glupi (izvinjavam se na izrazu). Ako ta punomoc ima sve podatke uz pomoc kojih se moze indentificirati osoba koja je punomoc dala i sve podatke o osobi koja je tom punomoci opunomocena tj. ovlastena da nesto radi, nebi trebalo da bude nikakvih problema tj. straha notara.
A onaj slucaj notarke iz Tuzle - tu je greska notarke sto nije skuzila da punomoc nema potataka koje treba da stoji. Ni sud a ni bilo koji upravni organ nebi prihvatio nepotpunu punomoc.
Sto se tice notara, ukucaj na trazilici "notari u ...." izaberi grad ili kanton pa ces dobiti psisak notara u eriji koja te interesuje i naravno njihove kontakte.
Sretno.
Stvar je kako ko prihvata praksu. Nazalost od kantona do kantona je drugacije. Istrina na razini komora pokusavaju da nesto "usaglase" a dotle treba da ispastaju ljudi nazalost.
Notari koji ne prihvataju punomoc ovjernu u opcini ili sudu za mene su glupi (izvinjavam se na izrazu). Ako ta punomoc ima sve podatke uz pomoc kojih se moze indentificirati osoba koja je punomoc dala i sve podatke o osobi koja je tom punomoci opunomocena tj. ovlastena da nesto radi, nebi trebalo da bude nikakvih problema tj. straha notara.
A onaj slucaj notarke iz Tuzle - tu je greska notarke sto nije skuzila da punomoc nema potataka koje treba da stoji. Ni sud a ni bilo koji upravni organ nebi prihvatio nepotpunu punomoc.
Sto se tice notara, ukucaj na trazilici "notari u ...." izaberi grad ili kanton pa ces dobiti psisak notara u eriji koja te interesuje i naravno njihove kontakte.
Sretno.
- Miki123
#11 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Nisu notari glupi, nego je činjenica da sudovi, a pogotovo opštine svašta ovjeravaju. Punomoć sastavljena pred sudom u Bijeljini je imala sve elemente punomoći. Bila je vrhunski kriotvorena. Notarka je pogriješila što nije zvala dotični sud i provjerila punomoć. Poznato je da svaka punomoć ima broj.
S druge strane, notarske punomoći je mnogo teže krivotvoriti, praktično nemoguće, a da ne govorim da je postupak provjere notarskih punomoći vrlo jednostavan.
S druge strane, notarske punomoći je mnogo teže krivotvoriti, praktično nemoguće, a da ne govorim da je postupak provjere notarskih punomoći vrlo jednostavan.
- suncokret13
#12 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Dibiduz, komplikovano.........
postoji li onda mogucnost, da ja sacinim i ovjerim punomoc u Ambasadi Bosne i Hercegovine u zemlji u kojoj se nalazim i da ta punomoc ( s pecatom i potpisom sluzbenika ambasade BiH ) bude valjana ?
punomoc u nekom stilu,
''ja, dajem TOM i TOM punomoc da u moje ime moze ovlastiti NOTARA ,koj ce u moje ime izvrsiti ovjeru kupoprodajnog ugovora kupovine stana, lociranog u ulici TOJ i TOJ, izmedju opcine Centar i mog opunomocenika''
s moji podatcima, podatcima opunomocenika, podatcima o lokaciji stana.....
hvala
postoji li onda mogucnost, da ja sacinim i ovjerim punomoc u Ambasadi Bosne i Hercegovine u zemlji u kojoj se nalazim i da ta punomoc ( s pecatom i potpisom sluzbenika ambasade BiH ) bude valjana ?
punomoc u nekom stilu,
''ja, dajem TOM i TOM punomoc da u moje ime moze ovlastiti NOTARA ,koj ce u moje ime izvrsiti ovjeru kupoprodajnog ugovora kupovine stana, lociranog u ulici TOJ i TOJ, izmedju opcine Centar i mog opunomocenika''
hvala
- South Blue Mama
#13 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
imas notara i u zemlji u kojoj se nalazis, odes kod njega napravis punomoc, onda neko tvoj u BiH odnese to sudskom tumacu za taj jezik, odnese u sud, puknu mu apostil i ja mislim da bi to trebalo biti ono sto tebi treba
- Miki123
#14 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Može. ali mislim da samo za 13 zemalja ne treba apostile pečat. za sve ostale treba.suncokret13 wrote:Dibiduz, komplikovano.........
punomoc u nekom stilu,
hvala
-
melody
#15 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Tačno je da Zakon o notarima ne govori o punomoći u dijelu u kojem nabraja poslove za koje je potrebna notarska obrada, ali isto tako treba voditi računa o tome da pravo nije tako usko i suhoparno kako ga neki doživljavaju. U tom svom doživljaju misle da je dovoljno pročitati jedan zakon da bi se znalo sve o tom što je u zakonu napisano.melbaa wrote:Zakon o notarima FBiH ne govori nista o punmoci tj. punomoc nije isprava koju notar mora obraditi da bi bila validna.
Sretno.
U pravu postoji izraz "paritet forme" ...što znači: ako je Zakonu o notarima navedeno da je za poslove čiji je predmet prijenos ili sticanje vlasništva i drugih prava na nekretninama potrebna notarska obrada isprave, znači i da punomoć koja se daje za obavljenje tog posla mora biti sačinjena na isti način, dakle notarskom obradom! Ovdje se dakle, ne radi o nekakvoj praksi koja se razlikuje od notara do notara ili od kantona do kantona, obzirom da je princip pariteta forme dio naše pravne tradicije. Doduše, moguće je da se razlikuje kod onog ko zna i onog ko je dobi diplomu na lijepe oči
A što se tiče teme konkretno:
Kako su notari u Federaciji počeli sa radom 04.05.2007. godine, svi pravni poslovi, ugovor, punomoći koji nisu sačinjeni u skladu sa Zakonom o notarima nisu pravno valjani. Tako ni punomoć koja je potrebna za otkup. Da je bila data prije ovog datuma bila bi uredu, ali nije pa zato sad imaš dviije opcije: kod notara u BiH dati punomoć (nije potrebno da dovodiš onoga kojem daješ punomoć jer on ne podtpisuje punomć) ili ako si u inostranstvu: najlakša verzija je dati punomoć u našoj ambasadi ili konzulatu ili kod notara + ovjera ambasade te države u BiH + Min. vanjskih poslova BiH...ali procedura zavisi od zemlje u kojoj se daje punomoć!
- Miki123
#16 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Ne mora.U pravu postoji izraz "paritet forme" ...što znači: ako je Zakonu o notarima navedeno da je za poslove čiji je predmet prijenos ili sticanje vlasništva i drugih prava na nekretninama potrebna notarska obrada isprave, znači i da punomoć koja se daje za obavljenje tog posla mora biti sačinjena na isti način, dakle notarskom obradom!
- and
#17 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
sastaviš punomoć i kod notara samo ovjeriš?Miki123 wrote:Ne mora.U pravu postoji izraz "paritet forme" ...što znači: ako je Zakonu o notarima navedeno da je za poslove čiji je predmet prijenos ili sticanje vlasništva i drugih prava na nekretninama potrebna notarska obrada isprave, znači i da punomoć koja se daje za obavljenje tog posla mora biti sačinjena na isti način, dakle notarskom obradom!
ja sam nekakav dokument trebao ovjeriti kod notara,kažu ako oni sastave 97 km,ja sastavio i 4 km ovjeru platio.
-
melody
#18 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Dobro ako tako kažeš! S obzirom na silne argumente koje navodiš, razmišljam da promjenim mišljenjeMiki123 wrote:Ne mora.U pravu postoji izraz "paritet forme" ...što znači: ako je Zakonu o notarima navedeno da je za poslove čiji je predmet prijenos ili sticanje vlasništva i drugih prava na nekretninama potrebna notarska obrada isprave, znači i da punomoć koja se daje za obavljenje tog posla mora biti sačinjena na isti način, dakle notarskom obradom!
- The Nightwatchman
#19 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
zna li neko mogu li se uknjizavati u gruntu stanovi koji su otkupljeni, a spadali su u nacionalizirane i pod zakonom o restituciji?
-
melody
#20 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
@ Miki123
ZOO:
"Član 90.
Posebna forma punomoći
Forma propisana zakonom za neki ugovor ili koji drugi pravni posao važi i za punomoć za zaključivanje tog ugovora odnosno za preduzimanje tog posla. "
Pametnom dosta!
ZOO:
"Član 90.
Posebna forma punomoći
Forma propisana zakonom za neki ugovor ili koji drugi pravni posao važi i za punomoć za zaključivanje tog ugovora odnosno za preduzimanje tog posla. "
Pametnom dosta!
-
melody
#21 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
The Nightwatchman wrote:zna li neko mogu li se uknjizavati u gruntu stanovi koji su otkupljeni, a spadali su u nacionalizirane i pod zakonom o restituciji?
Sad mogu - nakon nedavne izmjene Zakona o otkupu....
- melbaa
#22 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
melody wrote:Tačno je da Zakon o notarima ne govori o punomoći u dijelu u kojem nabraja poslove za koje je potrebna notarska obrada, ali isto tako treba voditi računa o tome da pravo nije tako usko i suhoparno kako ga neki doživljavaju. U tom svom doživljaju misle da je dovoljno pročitati jedan zakon da bi se znalo sve o tom što je u zakonu napisano.melbaa wrote:Zakon o notarima FBiH ne govori nista o punmoci tj. punomoc nije isprava koju notar mora obraditi da bi bila validna.
Sretno.
Ovo sto sam komentirala ranije prenosim sa predavanja za notare. Ako mi tako kazu predavaci - notari, valjda tako trebam i da prihvatim imalo za mene logike ili ne.![]()
U pravu postoji izraz "paritet forme" ...što znači: ako je Zakonu o notarima navedeno da je za poslove čiji je predmet prijenos ili sticanje vlasništva i drugih prava na nekretninama potrebna notarska obrada isprave, znači i da punomoć koja se daje za obavljenje tog posla mora biti sačinjena na isti način, dakle notarskom obradom! Ovdje se dakle, ne radi o nekakvoj praksi koja se razlikuje od notara do notara ili od kantona do kantona, obzirom da je princip pariteta forme dio naše pravne tradicije. Doduše, moguće je da se razlikuje kod onog ko zna i onog ko je dobi diplomu na lijepe oči! Tu nema nikakve politike vjerovanja ili nevjerovanja sudu ili nekom drugom organu.
A što se tiče teme konkretno:
Kako su notari u Federaciji počeli sa radom 04.05.2007. godine, svi pravni poslovi, ugovor, punomoći koji nisu sačinjeni u skladu sa Zakonom o notarima nisu pravno valjani. Tako ni punomoć koja je potrebna za otkup. Da je bila data prije ovog datuma bila bi uredu, ali nije pa zato sad imaš dviije opcije: kod notara u BiH dati punomoć (nije potrebno da dovodiš onoga kojem daješ punomoć jer on ne podtpisuje punomć) ili ako si u inostranstvu: najlakša verzija je dati punomoć u našoj ambasadi ili konzulatu ili kod notara + ovjera ambasade te države u BiH + Min. vanjskih poslova BiH...ali procedura zavisi od zemlje u kojoj se daje punomoć!
- melbaa
#23 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Sorry, napravih "mess" na predhodnom javljanju. Htjedoh napisati:
"Ovo sto sam komentirala ranije prenosim sa predavanja za notare. Ako mi tako kazu predavaci - notari, valjda tako trebam i da prihvatim imalo za mene logike ili ne."
"Ovo sto sam komentirala ranije prenosim sa predavanja za notare. Ako mi tako kazu predavaci - notari, valjda tako trebam i da prihvatim imalo za mene logike ili ne."
-
melody
#24 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Melbaa
Ja sam 1000% posto stigurna u ovo što pričam. A znam za bar jednu glupost koju su prve notare učili na tim predavanjim a koja nema veze sa pozitivnim propisima. Ono što je mene iznenadilo da je naša uvažena profesorica Meliha Povlakić, koja je radila kod notara (u Njem. ili tako nešto) učila buduće notare kako u ugovoru o založnom pravu na nekretnini založni dužnik pristaje na neposredno prinudno izvršenje iz cjelokupne svoje imovine (ovo se može nači u nekim njenim tekstovima).
E sad, kad neko ko se smatra stručnjakom iz ove oblasti izvali tako nešto, ja se radiije uzdam u se i u svoje kljuse - malo se prouči koji zakon, pročitaju različita mišljenja, praksa sudova i donesem vlastiti zaključak!
Notari koji prihvataju punomoći koje nisu u skladu sa članom ZOO koji sam ranije navela i nisu notarski obrađene, a radi se o prenosu stvarnih prava na nekretninama, stavljaju svoj potpis i pečat na p.posao koji je ništav.
P.S. Iznenadila bi se kako pojedini notari nemaju pojma o nekim banalnim stvarima i kako uglavno rade po principu: gdje ostali Turci, tu i mali Mujica.
+
Ako namjeravaš biti notar, toplo ti savjetujem da ne radiš stvari koje ti nisu logične a drugi notari pričaju da su upravo takve. Pričaj sa pravim notarima, koji dobro rade svoj posao i razmišljaju svojom glavom!
Sretno!
Ja sam 1000% posto stigurna u ovo što pričam. A znam za bar jednu glupost koju su prve notare učili na tim predavanjim a koja nema veze sa pozitivnim propisima. Ono što je mene iznenadilo da je naša uvažena profesorica Meliha Povlakić, koja je radila kod notara (u Njem. ili tako nešto) učila buduće notare kako u ugovoru o založnom pravu na nekretnini založni dužnik pristaje na neposredno prinudno izvršenje iz cjelokupne svoje imovine (ovo se može nači u nekim njenim tekstovima).
E sad, kad neko ko se smatra stručnjakom iz ove oblasti izvali tako nešto, ja se radiije uzdam u se i u svoje kljuse - malo se prouči koji zakon, pročitaju različita mišljenja, praksa sudova i donesem vlastiti zaključak!
Notari koji prihvataju punomoći koje nisu u skladu sa članom ZOO koji sam ranije navela i nisu notarski obrađene, a radi se o prenosu stvarnih prava na nekretninama, stavljaju svoj potpis i pečat na p.posao koji je ništav.
P.S. Iznenadila bi se kako pojedini notari nemaju pojma o nekim banalnim stvarima i kako uglavno rade po principu: gdje ostali Turci, tu i mali Mujica.
+
Ako namjeravaš biti notar, toplo ti savjetujem da ne radiš stvari koje ti nisu logične a drugi notari pričaju da su upravo takve. Pričaj sa pravim notarima, koji dobro rade svoj posao i razmišljaju svojom glavom!
Sretno!
- nokia6170
#25 Re: Punomoc za Notara za ovjeru ugovora s Opcinom(za otkup stana
Članak 73.
Pravni poslovi za koje je obvezna notarska obrada isprava
Pravni poslovi koji za svoju pravnu valjanost zahtijevaju notarsku obradu isprava odnose se na:
1. pravne poslove o reguliranju imovinskih odnosa između bračnih drugova, kao i između osoba koje žive u vanbračnoj životnoj zajednici,
2. raspolaganja imovinom malodobnih i poslovno nesposobnih osoba,
3. pravne poslove kojima se obećava neka činidba kao poklon s tim što se nedostatak notarske forme, u ovom slučaju, nadomješta izvršenjem obećane činidbe,
4. pravne poslove, čiji je predmet prijenos ili stjecanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama,
5. osnivačka akta gospodarskih društava i utvrđivanje njihovih statuta, kao i svaka promjena statuta.
Pravni poslovi, za koje, protivno stavku 1. ovog članka, nisu sačinjene notarski obrađene isprave, ništavi su.
Neovisno od odredbe stavka 1. ovog članka, obveze notarske obrade isprava mogu biti predviđene i u drugim zakonima.
Stranke imaju pravo zahtijevati notarsku obradu isprava i za druge pravne poslove, koji nisu navedeni u stavku 1. ili 3. ovog člana.
Odredbe ovog članka vrijede samo tako dugo dok ne budu zamijenjene posebnom regulativom o obvezi notarske obrade isprava, koje ih izričito u cjelini ili u dijelovima stavlja van snage.
Pravni poslovi za koje je obvezna notarska obrada isprava
Pravni poslovi koji za svoju pravnu valjanost zahtijevaju notarsku obradu isprava odnose se na:
1. pravne poslove o reguliranju imovinskih odnosa između bračnih drugova, kao i između osoba koje žive u vanbračnoj životnoj zajednici,
2. raspolaganja imovinom malodobnih i poslovno nesposobnih osoba,
3. pravne poslove kojima se obećava neka činidba kao poklon s tim što se nedostatak notarske forme, u ovom slučaju, nadomješta izvršenjem obećane činidbe,
4. pravne poslove, čiji je predmet prijenos ili stjecanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama,
5. osnivačka akta gospodarskih društava i utvrđivanje njihovih statuta, kao i svaka promjena statuta.
Pravni poslovi, za koje, protivno stavku 1. ovog članka, nisu sačinjene notarski obrađene isprave, ništavi su.
Neovisno od odredbe stavka 1. ovog članka, obveze notarske obrade isprava mogu biti predviđene i u drugim zakonima.
Stranke imaju pravo zahtijevati notarsku obradu isprava i za druge pravne poslove, koji nisu navedeni u stavku 1. ili 3. ovog člana.
Odredbe ovog članka vrijede samo tako dugo dok ne budu zamijenjene posebnom regulativom o obvezi notarske obrade isprava, koje ih izričito u cjelini ili u dijelovima stavlja van snage.