punomoc za auto

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bezza

#26 Re: punomoc za auto

Post by bezza »

drndalo wrote:Naravno da smijes... Izvini ali malo ti je isprepadano pitanje... Sta bi bilo da drug slomi nogu, a ti ga ne mozes voziti do hitne...?
Ovo je i meni i njemu prvi put da sa autom napustamo drzavu tako da se moram za sve raspitati :-D
ifbbpro

#27 Re: punomoc za auto

Post by ifbbpro »

drndalo wrote:Za punomoc te obicno niko nikada nece pitati, osi nase granicne policije na izlazu iz drzave... Mozda Srbija...

U HR samo pitaju imate li zelenu kartu, i sretan put... Ostale u nrmalnim zemljama ne interesuje ciji auto vozis, bar dok ne napravis sr***... Samo jel auto prijavljeno da je ukradeno, ako nije, i ispravno je, osigurano, tjeraj...
Nevjerovatno, mene je policija u Hrvatskoj u maju ove godine zaustavila i trazila vlasnicki list, naravno to meni stoji kuci. Kazu trebao si ponijeti da ga pokazes, sad mi nije jasno jesu li me z*je*avali ili? Koliko sam upoznat vlasnicki list se ne treba nositi pogotovo jer je saobracajna na moje ime.
pirpa

#28 Re: punomoc za auto

Post by pirpa »

pozdrav raja
moze li mala pomoc, imam namjeru da kupim auto od druga koji zivi u njemackoj pa me zanima procedura u vezi punomoci za kupoprodajni ugovor kako,sta,gdje ????
preludezalude

#29 Re: punomoc za auto

Post by preludezalude »

ifbbpro wrote:
drndalo wrote:Za punomoc te obicno niko nikada nece pitati, osi nase granicne policije na izlazu iz drzave... Mozda Srbija...

U HR samo pitaju imate li zelenu kartu, i sretan put... Ostale u nrmalnim zemljama ne interesuje ciji auto vozis, bar dok ne napravis sr***... Samo jel auto prijavljeno da je ukradeno, ako nije, i ispravno je, osigurano, tjeraj...
Nevjerovatno, mene je policija u Hrvatskoj u maju ove godine zaustavila i trazila vlasnicki list, naravno to meni stoji kuci. Kazu trebao si ponijeti da ga pokazes, sad mi nije jasno jesu li me z*je*avali ili? Koliko sam upoznat vlasnicki list se ne treba nositi pogotovo jer je saobracajna na moje ime.
Nema policija sta u Hrvatskoj traziti vlasnicki list. Za njih je zeleni karton i to je sve. Cak ni policija u BiH nema sta da ti trazi vlasnicki list.
h_muhamed

#30 Re: punomoc za auto

Post by h_muhamed »

alica.k wrote:znaci treba da mi sestra da punomoc za svoje auto da ga mogu preko granice prevest :)

e sad, jel to vadimo u bihamku i kolko kosta? i ako nam je isto prezime da li treba ta punomoc il moze bez nje?

hvala unaprijed :D
Ja sam isao u 2012 godini 5-6 puta preko granic sa vozilom koje nije bilo na meni. Odes u BIHAMK-ovu najblizu poslovnicu-garazu i neka vam daju punomoc koja ce da vazi do isteka registracije. Naravno treba ti saobracajna, licna od vlasnika, tvoja licna i 25KM.
goran16v

#31 Re: punomoc za auto

Post by goran16v »

Ako sestra i ti imate isto prezime i ako ste na istoj adresi ne treba punomoc.
polis

#32 Re: punomoc za auto

Post by polis »

Prema uputstvima sa ovog topica sam postupio, i naišao na nerazumijevalje i zalupljena vrata od BIHAMKA.

Naime,

Ja sam strani državljanin, koji živi i radi u BiH (Sarajevo). Dogovorio sam kupovinu automobila, ali pošto sam stranac ne mogu ga ja lično registrovati, već će registracija ostati na sadašnjeg prodavca (rođak).

Da bih prelazio granicu sa HR,SR,CG,AL,MK i EU meni treba neka punomoć.
Ja imam Međunarodnu vozačku dozvolu izdatu u zemlji mog porijekla. imam pasoš, LK, i vozačku iz moje zemlje. U BiH sam uredno prijavljen, i imam radnu dozvolu i vizu koju obnavljam svake godine.

A ne mogu da izvadim PUNOMOĆ IZ BIHAMKA. Zvao sam ih na 777-100 i 208-440. Tete koje tamo rade kažu da NIKAD niko nije dobio kao stranac tu punomoć. JEDINO, KAŽU TETE IZ BIHAMKA, DA ODEM KOD NOTARA!

Može li mala pomoć i više informacija nekog ko je upućen!
Hvala
graue_maus

#33 Re: punomoc za auto

Post by graue_maus »

TETE IZ BIHAMKA, DA ODEM KOD NOTARA! :?: :!: :?: i notar izda potvrdu na bosanskom sto cijela evropa prica ......malo mi to bez veze .........
polis

#34 Re: punomoc za auto

Post by polis »

graue_maus wrote:TETE IZ BIHAMKA, DA ODEM KOD NOTARA! :?: :!: :?: i notar izda potvrdu na bosanskom sto cijela evropa prica ......malo mi to bez veze .........

Pa tako stvari stoje! U Bihamku neće/ne mogu/ ne znaju da mi izdaju tu punomoć. Sve što su iz BIHAMK-a pomogli, jeste besplatan savjet koji glasi: "IDI KOD NOTARA"!
530i

#35 Re: punomoc za auto

Post by 530i »

Notar ti da papir na kome sam napišeš šta god želiš, oni samo ovjeravaju da je čovjek pismen...da li to pije vode u slučajevima treniranja strogoće - ne znam...
goran16v

#36 Re: punomoc za auto

Post by goran16v »

530i wrote:Notar ti da papir na kome sam napišeš šta god želiš, oni samo ovjeravaju da je čovjek pismen...da li to pije vode u slučajevima treniranja strogoće - ne znam...

Imas dvije varijante, prva je da sam pises Punomoc i da notar samo ovjeri potpis i ne garantuje za sadrzaj Punomoci (tacnost podataka, tekst itd) sto je nekih 10-ak KM po potpisu ili da ti notar na osnovu dokumenata (vlas. i potvrda o reg, LK, pasosi) napise Punomoc i ovjeri u kojem slucaju on ovjerava i potpise i sadrzaj sto je nekih 60-80 KM cinimi se.
U principu Punomoc ti moze traziti jedino nasa GP. HR policiju kao i uostale EU policije boli neka stvar za punomoc, auto registrovan, osiguran, nije na potjernici, vozac ne cini carinski prekrsaj, vozi Misko. Bezbroj puta granicu presao tudjim autom, imao punomoci ali me niko nikad nije pitao za njih.
polis

#37 Re: punomoc za auto

Post by polis »

goran16v wrote:
530i wrote:Notar ti da papir na kome sam napišeš šta god želiš, oni samo ovjeravaju da je čovjek pismen...da li to pije vode u slučajevima treniranja strogoće - ne znam...

Imas dvije varijante, prva je da sam pises Punomoc i da notar samo ovjeri potpis i ne garantuje za sadrzaj Punomoci (tacnost podataka, tekst itd) sto je nekih 10-ak KM po potpisu ili da ti notar na osnovu dokumenata (vlas. i potvrda o reg, LK, pasosi) napise Punomoc i ovjeri u kojem slucaju on ovjerava i potpise i sadrzaj sto je nekih 60-80 KM cinimi se.
U principu Punomoc ti moze traziti jedino nasa GP. HR policiju kao i uostale EU policije boli neka stvar za punomoc, auto registrovan, osiguran, nije na potjernici, vozac ne cini carinski prekrsaj, vozi Misko. Bezbroj puta granicu presao tudjim autom, imao punomoci ali me niko nikad nije pitao za njih.

Hvala na iscrpnim informacijama. Ako je sve ovo što si napisao istina, ne radujem se plaćanju te punomoći notarima od 80KM.

Još uvijek ne mogu da vjerujem da je komplikacija i to da se izvadi punomoć za auto i opet ne vjerujem da BIHAMK nema nadležnost da izda "Punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu", kao što je slučaj sa zemljama u regionu i njihovim BIHAMK-ovima.
530i

#38 Re: punomoc za auto

Post by 530i »

Bihamk ima tu punomoć, ali je izgleda problematično ovdje što je u pitanju strani državljanin. Ipak, ja bih lično otišao do Bihamk centra...šta znaju službenice preko telefona da objasne :oops: Na lice mjesta i zvati šefa, direktora...neka urade nešto, ne radi se ništa mimo zakona a oni će to svakako naplatiti 30 i nekoliko maraka.
polis

#39 Re: punomoc za auto

Post by polis »

530i wrote:Bihamk ima tu punomoć, ali je izgleda problematično ovdje što je u pitanju strani državljanin. Ipak, ja bih lično otišao do Bihamk centra...šta znaju službenice preko telefona da objasne :oops: Na lice mjesta i zvati šefa, direktora...neka urade nešto, ne radi se ništa mimo zakona a oni će to svakako naplatiti 30 i nekoliko maraka.
Kažu da ovo nije "usamljeni" slučaj. Dosta je stranaca u BiH koji od njih traže da im izdaju punomoć, ali je ne dobijaju.
Nakon posjete BIHAMKU isti odgovor. Oni ne izdaju strancima punomoć.
graue_maus

#40 Re: punomoc za auto

Post by graue_maus »

530i wrote:Bihamk ima tu punomoć, ali je izgleda problematično ovdje što je u pitanju strani državljanin. Ipak, ja bih lično otišao do Bihamk centra...šta znaju službenice preko telefona da objasne :oops: Na lice mjesta i zvati šefa, direktora...neka urade nešto, ne radi se ništa mimo zakona a oni će to svakako naplatiti 30 i nekoliko maraka.
prije 7-8 godina sam ja tu potvrdu u sloveniji dobila od njihovog automotokluba .........nit sam u sloveniji zivjela nit ti ljudi cije je auto .......vlasnik auta dobio srcani napad u povratku sa mora i zavrsio u bolnici ..........sad hoce da ja vratim auto u njemacku, jer zena je u soku a njemu doktori brane voziti 1000km ..........i tako odemo u klub i damo pasose popunimo potvrde i to je to ......to je potvrda u slucaju da te policija zaustavi .......mislim da je na nekoliko jezika .......vlasnik auta se vratio avionom .....
graue_maus

#41 Re: punomoc za auto

Post by graue_maus »

polis wrote:
Kažu da ovo nije "usamljeni" slučaj. Dosta je stranaca u BiH koji od njih traže da im izdaju punomoć, ali je ne dobijaju.
Nakon posjete BIHAMKU isti odgovor. Oni ne izdaju strancima punomoć.
to samo moze kod nas ........
goran16v

#42 Re: punomoc za auto

Post by goran16v »

Koliko god zvucalo apsurdno i bez razloga BIHAMK ne izdaje punomoc koju bi BH drzavljanin, vlasnik vozila reg. u BiH htio dati stranom drzavljaninu, dok svaka rent-a-car agencija ugovorom o najmu uredno to radi! :-)
Ja sam nedavno htio da dam punomoc, zvao redom od salteruse do sefice i sve sto sam dobio iz BIHAMK-a je info da to oni ne radi i savjet da idem kod notara! :-)
polis

#43 Re: punomoc za auto

Post by polis »

goran16v wrote:Koliko god zvucalo apsurdno i bez razloga BIHAMK ne izdaje punomoc koju bi BH drzavljanin, vlasnik vozila reg. u BiH htio dati stranom drzavljaninu, dok svaka rent-a-car agencija ugovorom o najmu uredno to radi! :-)
Ja sam nedavno htio da dam punomoc, zvao redom od salteruse do sefice i sve sto sam dobio iz BIHAMK-a je info da to oni ne radi i savjet da idem kod notara! :-)

Znači imaš istu info. kao i ja. Trenutno je jedini način da stranac vozi automobil koji ima BiH registraciju, da ode kod Notara i da mu notar ovjeri punomoć na B/H/S jeziku! :-)
goran16v

#44 Re: punomoc za auto

Post by goran16v »

polis wrote:
goran16v wrote:Koliko god zvucalo apsurdno i bez razloga BIHAMK ne izdaje punomoc koju bi BH drzavljanin, vlasnik vozila reg. u BiH htio dati stranom drzavljaninu, dok svaka rent-a-car agencija ugovorom o najmu uredno to radi! :-)

Znači imaš istu info. kao i ja. Trenutno je jedini način da stranac vozi automobil koji ima BiH registraciju, da ode kod Notara i da mu notar ovjeri punomoć na B/H/S jeziku! :-)
Otprilike...
Post Reply