punomoc za auto

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

alica.k

#1 punomoc za auto

Post by alica.k »

znaci treba da mi sestra da punomoc za svoje auto da ga mogu preko granice prevest :)

e sad, jel to vadimo u bihamku i kolko kosta? i ako nam je isto prezime da li treba ta punomoc il moze bez nje?

hvala unaprijed :D
alcho

#2 Re: punomoc za auto

Post by alcho »

Pa najbolje da nazoves bihamk i da pitas...to je jednostavnije nego otvarati temu na forumu. Vidi se da si Dalek :-)
nx

#3 Re: punomoc za auto

Post by nx »

Koliko sam upoznat sa tim, vlasnik auta ti u opcini (ne mora biti njegova) potpise i ovjeri punomoc, koju nosis sa dokumentima auta (saobracajna, vlasnicki) i svojim dokumentima (vozacka, pasos, licna). Najbolje provjeri u BiHAMK-u.
fidoremilienko

#4 Re: punomoc za auto

Post by fidoremilienko »

Ta punomoć se vadi u državi iz koje vozilo ide. Dakle, sestra ti to treba izvaditi u svojoj državi i to je to. Mada sad nisam siguran, dobro se raspitaj možeš li ti uopšte da prevezeš auto preko granice, jer neki kažu da i pored punomoći, ako nema vlasnika vozila pored tebe, to ti je carinski prekršaj.
pringless

#5 Re: punomoc za auto

Post by pringless »

Navodno za Hrvatsku punomoc ne treba, dok za Srbiju i CG treba?
metar_drva

#6 Re: punomoc za auto

Post by metar_drva »

u BIHAMK-u, 25 maraka (cijena od prošle godine). sestra i ti odete i završite sve za 10ak min
alica.k

#7 Re: punomoc za auto

Post by alica.k »

alcho wrote:Pa najbolje da nazoves bihamk i da pitas...to je jednostavnije nego otvarati temu na forumu. Vidi se da si Dalek :-)
hu hu ha ha
naravno da ce mi oni reci da izvadim kad je to njima 25KM (tenk ju metar drva i ostali) u djep :S
Edin H.

#8 Re: punomoc za auto

Post by Edin H. »

Radio ja prosle godine punomoc u opstini i prelazio granicu.
Better Man

#9 Re: punomoc za auto

Post by Better Man »

Punomoć je potrebna da bi mogla tuđe auto voziti van granica naše države i vlasnik auta uopće ne mora biti sa tobom u autu prilikom prelaska granice.
metar_drva

#10 Re: punomoc za auto

Post by metar_drva »

Better Man wrote:Punomoć je potrebna da bi mogla tuđe auto voziti van granica naše države i vlasnik auta uopće ne mora biti sa tobom u autu prilikom prelaska granice.
:? pa valjda zato i želi imati punomoć..
hopi

#11 Re: punomoc za auto

Post by hopi »

vadio u bihamku nedavno, i jedina zamjerka je što važi do isteka registracije ako se ne varam.
Better Man

#12 Re: punomoc za auto

Post by Better Man »

metar_drva wrote:
Better Man wrote:Punomoć je potrebna da bi mogla tuđe auto voziti van granica naše države i vlasnik auta uopće ne mora biti sa tobom u autu prilikom prelaska granice.
procitaj postove iznad, pa ces vidjeti da neki kazu da ne treba, a i sama postavljacica teme je pitala treba li punomoc za HR i zato je moj post kakav jeste.
Magarece_godine

#13 Re: punomoc za auto

Post by Magarece_godine »

Ja neki dan (zapravo bila je noc) usao u HR s autom registrovanim na firmu ... nisam imao nikakvu punomc niti su mi je trazili ...
pringless

#14 Re: punomoc za auto

Post by pringless »

A jel ova opstinska potvrda se otkuca na pairu ili ima tamo uzeti neki obrazac?
alica.k

#15 Re: punomoc za auto

Post by alica.k »

Better Man wrote:
metar_drva wrote:
procitaj postove iznad, pa ces vidjeti da neki kazu da ne treba, a i sama postavljacica teme je pitala treba li punomoc za HR i zato je moj post kakav jeste.
mislim da ti nisi shvatio pitanje ipak.
kolega mi kaze da ne treba nikakva punomoc ako nam je isto prezime...zato to pitam. ona nece s nama ici.
Zlajs

#16 Re: punomoc za auto

Post by Zlajs »

koliko znam punomoc se moze izvaditi u bilo kojoj opstini. ne znam kako ste to vadili u BIHAMK-u, vjerovatno se to radi o zelenom kartonu :?
hopi

#17 Re: punomoc za auto

Post by hopi »

da u opštini, ali punomoć koja važi samo za BiH a internacionalna u bihamku da je može i hans iz njemačke pročitati.
metar_drva

#18 Re: punomoc za auto

Post by metar_drva »

Zlajs wrote:koliko znam punomoc se moze izvaditi u bilo kojoj opstini. ne znam kako ste to vadili u BIHAMK-u, vjerovatno se to radi o zelenom kartonu :?
ne, nego se radi o punomići za upravljanje tuđim vozilom, a koja ima međunarodni karakter, tako da je može pročitati i hans u njemačkoj (kao što neko reče) i jean-pierre u francuskoj, te john u engleskoj.
drndalo

#19 Re: punomoc za auto

Post by drndalo »

Za punomoc te obicno niko nikada nece pitati, osi nase granicne policije na izlazu iz drzave... Mozda Srbija...

U HR samo pitaju imate li zelenu kartu, i sretan put... Ostale u nrmalnim zemljama ne interesuje ciji auto vozis, bar dok ne napravis sr***... Samo jel auto prijavljeno da je ukradeno, ako nije, i ispravno je, osigurano, tjeraj...
Better Man

#20 Re: punomoc za auto

Post by Better Man »

alica.k wrote:mislim da ti nisi shvatio pitanje ipak.
kolega mi kaze da ne treba nikakva punomoc ako nam je isto prezime...zato to pitam. ona nece s nama ici.
Nema veze što nosite isto prezime, jer da bi to auto vozila van BiH moraš imati punomoć!
drndalo

#21 Re: punomoc za auto

Post by drndalo »

Ma daj, odakle ti to ? Sa zeninim autom me nikad niko nije nista upitao...
metar_drva

#22 Re: punomoc za auto

Post by metar_drva »

meni niko nikad nije tražio tu punomoć, al je ja svaki put uredno izvadim. to radim iz prostog razloga - da se ne dovedem u nezgodnu situaciju u slučaju da me neko ipak pita za istu. 25 maraka nije puno para, a osjećam se rahat.
Better Man

#23 Re: punomoc za auto

Post by Better Man »

Mog prijatelja su prije par godina vratili s granice, jer nije imao punomoc,a auto je bilo registrovana na njegovog brata. Nije pravilo kad prelazis granicu da ce provjeravati na koga je auto, ali nekom se moze desiti da to traze, dok drugi mozes proputovati citavu Hrvatsku, a da mu niko ne pogleda dokumente od auta.
bezza

#24 Re: punomoc za auto

Post by bezza »

Za koji dan prijatelj i ja idemo na malo duzi put sa autom. Auto sa kojim cemo ici je registrovan na njegovog dedu pa ce morati izvaditi punomoc. Zanima me u slucaju da se drug umori il' sta vec, smijem li ja sjesti za vozacevo mjesto i upravljati vozilom ? Hvala
drndalo

#25 Re: punomoc za auto

Post by drndalo »

Naravno da smijes... Izvini ali malo ti je isprepadano pitanje... Sta bi bilo da drug slomi nogu, a ti ga ne mozes voziti do hitne...?
Post Reply