PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
industrial

#1 PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by industrial »

ovo sam postavio za temu zato sto me interesuje sta ljudi misle o ovome jer je to bas jedini muzicki pravac koji ima i ideologiju i filozofiju, mozda grijesim al bih volio da mi neko objasni sta je
bato99

#2 Re: PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by bato99 »

punk ili ti ga samouništenje :D
hokum13
Location: http://www.nbom.bloger.hr ; http://www.radio202.ba/loc/template.wbs ... &wbf_id=69

#3 Re: PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by hokum13 »

Nije jedini koji ima filozofiiju. Ali je vjerovatno najpoznatiji predstavnik jednog alternativnog načina mišljenja i nazora koji su i sami sebi kontradiktorni onome ko iole prati punk od početka do danas a kamoli onome ko se time aktivno bavi. Ostali, dakle dovoljno slično da bude u grupi tog alternativnog načina mišljenja i dovoljno različito da se ni pod razno ne bi moglo pod Punk su:

- reggae
- hardcore (sa izdvajanjem u militantni i straight-edge pravac)
- hip-hop - vjerovatno najposebniji, posebno živ u periodu sredine do kraja 80-ih i možda od 92-95/6 da je prisutan u mainstreamu a kasnije mu mjesto u potpunosti zauzima G-rap ili "gangsta"-labeled hip-hop. Počesto zvan i kao crni punk ili crni hardcore.

A muzika je priča za sebe - na svakom se kontinetnu drugačije razvijala uz pratnju određene filozofije vitae. Punk u Čile-u nije Punk u Turskoj ili Norveškoj (posebno ako ne odvajaš HC od Punka kao što se to vrlo često radi).
406coupe

#4 Re: PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by 406coupe »

Punk filozofija = nihilismus! :thumbup:
industrial

#5 Re: PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by industrial »

bato99 wrote:punk ili ti ga samouništenje :D
406coupe wrote:Punk filozofija = nihilismus! :thumbup:
pa nije bas to tak samounistenje ili ti nihilizam
punk ideplogija ima cilj da se bude slobodan, a ne da se samounistava
industrial

#6 Re: PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by industrial »

406coupe wrote:Punk filozofija = nihilismus! :thumbup:
prije bih reko makijavelizam
LSD

#7 Re: PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by LSD »

borba protiv autoritativnosti...do it yourself etika
vee-jay

#8 Re: PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by vee-jay »

Muzika.... kakva filozofija...
vee-jay

#9 Re: PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by vee-jay »

hokum13 wrote:Nije jedini koji ima filozofiiju. Ali je vjerovatno najpoznatiji predstavnik jednog alternativnog načina mišljenja i nazora koji su i sami sebi kontradiktorni onome ko iole prati punk od početka do danas a kamoli onome ko se time aktivno bavi. Ostali, dakle dovoljno slično da bude u grupi tog alternativnog načina mišljenja i dovoljno različito da se ni pod razno ne bi moglo pod Punk su:

- reggae
- hardcore (sa izdvajanjem u militantni i straight-edge pravac)
- hip-hop - vjerovatno najposebniji, posebno živ u periodu sredine do kraja 80-ih i možda od 92-95/6 da je prisutan u mainstreamu a kasnije mu mjesto u potpunosti zauzima G-rap ili "gangsta"-labeled hip-hop. Počesto zvan i kao crni punk ili crni hardcore.

A muzika je priča za sebe - na svakom se kontinetnu drugačije razvijala uz pratnju određene filozofije vitae. Punk u Čile-u nije Punk u Turskoj ili Norveškoj (posebno ako ne odvajaš HC od Punka kao što se to vrlo često radi).
- ska
- electro punk
- 60's (garage) punk
industrial

#10 Re: PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by industrial »

vee-jay ti nabrajas neke muzicke pravce slicne punk-u, ja mislim na punk kao pokret, filozofija, ideologija......
anarhija i svemu sto je punk nosio i nosi i danas sa sobom, samo sto je to danas u velikoj mjeri to preslo u sminkerske oblike kao modni hit i nes slicno.
vee-jay

#11 Re: PUNK MUZIKA IL FILOZOFIJA

Post by vee-jay »

industrial wrote:vee-jay ti nabrajas neke muzicke pravce slicne punk-u, ja mislim na punk kao pokret, filozofija, ideologija......
anarhija i svemu sto je punk nosio i nosi i danas sa sobom, samo sto je to danas u velikoj mjeri to preslo u sminkerske oblike kao modni hit i nes slicno.
pa mozda zato sto ne dijelim tvoje misljenje. punk je muzicki pravac, nista manje nista vise. ako mislis da je punk odraz ideologije onda se na taj isti nacin moze reci i za druge muzicke pravce: pocevsi od samog RnR-a, Rap-a, Hippy, Goth-a, Grunge-a, Indija, Stonera ..... pa i citave razine danasnjih elektro pravaca. dakle kao i uvijek: ideologija se koristi umjetnoscu a ne obrnuto.
Post Reply