punjenje akomulatora?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amir79

#1 punjenje akomulatora?

Post by amir79 »

smijem li puniti akomulator a da ga ne vadim iz auta odnosno da ne skidam kleme?
Bakir1

#2 Re: punjenje akomulatora?

Post by Bakir1 »

ako ti auto ima bilo kakav oblik ecu bolje nemoj,savjet vadi napolje,svu kiselinu izvadi spricom i naspi novu (pumpe 3 KM litar) kada naspes novu stavi da se puni jedno 5 sati i odvrni cepove obavezno,poslije toga ponovi postupak,sva kiselina napolje nova unutra i opet punjenje 5 sati.
meni je to jednom upalilo i akumulator je koristio dvije zime bez problema i prodao se skupa sa autom
Lesli Eldridž

#3 Re: punjenje akomulatora?

Post by Lesli Eldridž »

Ne znam kako puniti ako je u autu? Normalno ja da ga se izvadi... Odvrnuti čepove. ;-)
ja1977

#4 Re: punjenje akomulatora?

Post by ja1977 »

Otidji i pregledaj akumulator ili cekaj prve minuse, pa ce ti se samo kazat'. :D
duboka_misao

#5 Re: punjenje akomulatora?

Post by duboka_misao »

jel ko cuo kakvi su Exide akumulatori? Fabricki mi je taj dosao u autu i riknuo nakon 3 godine pomjesale se celije, pa me zanima jesu inace fush ?
malizeleni

#6 Re: punjenje akomulatora?

Post by malizeleni »

bandit wrote:Da upitam ovdje: bio sam na odmoru mjesec dana i kad sam se vratio auto nece da upali, akumulator prazan. Uspijem zamolit' jarana da doveze svoje auto i da ga napunimo i sad je sve OK. Vozam ga par dana i pali iz prve. Al' frajer mi kaze da trebam odvest' auto mehanicaru da pregleda jel voda iz akumulatora iscurila. Jel to bas neophodno ili je u redu i ovako jer akumulator je samo par godina star ... :?:
Odvrni chep, i provjeri vidi li se tekucina iznad onih olovnih plocha. Ako ne, kupi destilizovane vode i dospi tako da prekrije ploche. To bi otprilike bilo to sto mozes uraditi za akumulator bez da ga zamjenis.
Rza

#7 Re: punjenje akomulatora?

Post by Rza »

duboka_misao wrote:jel ko cuo kakvi su Exide akumulatori? Fabricki mi je taj dosao u autu i riknuo nakon 3 godine pomjesale se celije, pa me zanima jesu inace fush ?
Čuj, kakvi su:
http://www.exide.hr/hrv/?page=akumulatori
Olympus C170

#8 Re: punjenje akomulatora?

Post by Olympus C170 »

Akumulator se smije puniti,a da se ne skida iz auta!(Ko ima mogucnosti u svojoj garazi da tako puni svoj akumulator!).Nije losa solucija preklamovati auto,tj akumulator,gdje se ne treba bojati da ce se nesto desiti autu!Medjutim,kad upali auto,onda bi se trebalo napraviti jedno 100km voznje da se dovoljno napuni akumulator.Ja ne smijem vaditi svoj akumulator i ostaviti ga da se puni,jer ce se zablokirati kodirani radio!Ko ima kodirani radio tako postupiti,moze se skinuti akumulator,ali se treba napunjeni drugi odmah staviti na njegovo mjesto u roku od 2-3 min!Ko nema kodirani radio nije problem skinuti akumulator na duze vrijeme!Akumulator se puni oko 12h!Skinuti cepove-naravno!Po potrebi dosuti destilovane vode(nikako obicne vode sa cesme!!!!).Inace,ja punim akumulatore,dolazim kuci na adresu....Kontakt putem privatne poruke! ;-)
AdnanSA

#9 Re: punjenje akomulatora?

Post by AdnanSA »

duboka_misao wrote:jel ko cuo kakvi su Exide akumulatori? Fabricki mi je taj dosao u autu i riknuo nakon 3 godine pomjesale se celije, pa me zanima jesu inace fush ?
Exide prva liga. Imao sam Exide u Lanciji koji je bio fabrička ugradja. 7 godina je trajao dok se nije desio karambol totalni. Aku je ostao čitav i ja ga prodah takvog starog za 30 KM ( 44 AH)
iceman ze

#10 Re: punjenje akomulatora?

Post by iceman ze »

da ne otvaram novu temu radi se o akumulatorima. Starom treba za Fiat Punta 1,2 ......44 Ah......sta preporucujete, vidim u onoj radnji u Hrasnoj imaju Topla, Vesna, Bosch.....any suggestion?
AmADin_gospo

#11 Re: punjenje akomulatora?

Post by AmADin_gospo »

bandit wrote:Da upitam ovdje: bio sam na odmoru mjesec dana i kad sam se vratio auto nece da upali, akumulator prazan. Uspijem zamolit' jarana da doveze svoje auto i da ga napunimo i sad je sve OK. Vozam ga par dana i pali iz prve. Al' frajer mi kaze da trebam odvest' auto mehanicaru da pregleda jel voda iz akumulatora iscurila. Jel to bas neophodno ili je u redu i ovako jer akumulator je samo par godina star ... :?:
ako ti se akumulator ispraznio nakon mjesec dana, onda znači da nije ni prije dobar bio... mjenjaj ga prije zime
mentalist

#12 Re: punjenje akomulatora?

Post by mentalist »

iceman ze wrote:da ne otvaram novu temu radi se o akumulatorima. Starom treba za Fiat Punta 1,2 ......44 Ah......sta preporucujete, vidim u onoj radnji u Hrasnoj imaju Topla, Vesna, Bosch.....any suggestion?
Ja imam istog Punta i kupio sam od 45 Ah Topla bile u Febr 2 god.Jos ga nisam dopunjavao a pali iz prve bez nekog zatezanja anlasera.E sad vidi jos kakva je razlika u cijenama.Malo korigujes cijenu i kvalitet.A svi su otprilike 5 god trajanja bez nekog zezanja osim dopune dest vode...
iceman ze

#13 Re: punjenje akomulatora?

Post by iceman ze »

mentalist wrote:
iceman ze wrote:da ne otvaram novu temu radi se o akumulatorima. Starom treba za Fiat Punta 1,2 ......44 Ah......sta preporucujete, vidim u onoj radnji u Hrasnoj imaju Topla, Vesna, Bosch.....any suggestion?
Ja imam istog Punta i kupio sam od 45 Ah Topla bile u Febr 2 god.Jos ga nisam dopunjavao a pali iz prve bez nekog zatezanja anlasera.E sad vidi jos kakva je razlika u cijenama.Malo korigujes cijenu i kvalitet.A svi su otprilike 5 god trajanja bez nekog zezanja osim dopune dest vode...

u medjuvrmenu sam nasao na netu neke preporuke oko Tople, tako da je stari jutros otisao i kupio, sve za sad fercera, jedino sto se boji da mu nije negdje struju poceo vuci, pa da mu ne unisti novi akumulator. Sto se tice cijena zvao sam redom sve, sve je to u par deka, jedino sto ovi u Hrasnom montiraju, i imaju svih velicina akumulatore.

P.S Nije mu BIHAMK htio upaliti auto, s obzirom da je navodno jucerasnjim njihovim dolaskom ispucao neku mjesecnu kvotu......zar nije uvijek bilo besplatna 3 izlaska.....sorry za off.
mentalist

#14 Re: punjenje akomulatora?

Post by mentalist »

iceman ze wrote:

u medjuvrmenu sam nasao na netu neke preporuke oko Tople, tako da je stari jutros otisao i kupio, sve za sad fercera, jedino sto se boji da mu nije negdje struju poceo vuci, pa da mu ne unisti novi akumulator. Sto se tice cijena zvao sam redom sve, sve je to u par deka, jedino sto ovi u Hrasnom montiraju, i imaju svih velicina akumulatore.

P.S Nije mu BIHAMK htio upaliti auto, s obzirom da je navodno jucerasnjim njihovim dolaskom ispucao neku mjesecnu kvotu......zar nije uvijek bilo besplatna 3 izlaska.....sorry za off.
Ako sumnja da mu vuce struju,moze to provjeriti kod bilo kojeg autoelektricara.Kod mog brata je auto gubio struju na grijacima,otisao kod majstora provjerio za 5 min.Nece ga kostati vise od 10 km provjera akn nije siguran a ustedjece ako je nesto otislo.A nebih znao ovo sa BIHAMK-om
Duge

#15 Re: punjenje akomulatora?

Post by Duge »

iceman ze wrote:
mentalist wrote:

Ja koliko znam da je 1 izlazak mjesecno.
Post Reply