Punjenje AAA baterija
-
ZemoBa
#1 Punjenje AAA baterija
Pozdrav, imam mp3 kinez neki, narucio na ebay, super sve radi, koristi AAA (kao za daljinski) baterije 1x. Medjutim trose se izuzetno brzo, nakon 2h moram stavljati novu.. Posto mp3 ima i usb izlaz da se moze ustekati u PC za prebacivanje muzike, da li bi se mogao i puniti na taj nacin tj te baterije ili bi morao da kupim punjac za njih ipak? Gledao sam punjace na pik.ba po 4km na usb punjenje pa nez jel valja to sta?
I zasto se tako brzo prazne inace? bas mi je malo 2h, kinezare su baterije ali nez da li bi duracel imale znatno veci kapacitet rada?
I zasto se tako brzo prazne inace? bas mi je malo 2h, kinezare su baterije ali nez da li bi duracel imale znatno veci kapacitet rada?
-
KIseljak12
#2 Re: Punjenje AAA baterija
Duracell traju malo duze nego obicne. S obzirom da ti obicne traju oko 2h, Duracell bi ti trajale mozda 2:15-30, tako da ne znam koliko ti se isplati davati pare za njih. Nabavi bar dva komada punjivih baterija, nemoj puniti obicne, i taj punjac sto si nasao trebalo bi da zadovolji tvoje potrebe.
Off-topic: nisam znao da se jos uvijek prodaju ti mp3 na baterije.
-
ZemoBa
#3 Re: Punjenje AAA baterija
A cekaj zasto da ne punim obicne baterije?KIseljak12 wrote:Duracell traju malo duze nego obicne. S obzirom da ti obicne traju oko 2h, Duracell bi ti trajale mozda 2:15-30, tako da ne znam koliko ti se isplati davati pare za njih. Nabavi bar dva komada punjivih baterija, nemoj puniti obicne, i taj punjac sto si nasao trebalo bi da zadovolji tvoje potrebe.
P.S: Konto sam bolje mi kupiti ovaj mp3 da se ne cimam sa punjenjem, bas sam pozalio
- Dope_Man
#4 Re: Punjenje AAA baterija
To mi zvuci bas premalo, da nisu te barterije bile jednostavno lose? Dugo je proslo od vremena kad sam nosao mp (danas bespotreban ako imas bilo kakav smartphone) ali koliko se sjecam puno duze sam mogao slusati muziku na bateriju.
-
ZemoBa
#5 Re: Punjenje AAA baterija
Vec 8 baterija potrosio od 2 proizvodjaca... a imam ja telefon ali posto se bavim sportom pa mi nezgodno sa njim, jedino sto sam primjetio kad izvadim istrosene baterije ostavim 1-2 dana ubacim opet rade 10-15min i on se moze upaliti ali en moze pokrenuti muziku ni ti ocitati memorisku, nema snageDope_Man wrote:To mi zvuci bas premalo, da nisu te barterije bile jednostavno lose? Dugo je proslo od vremena kad sam nosao mp (danas bespotreban ako imas bilo kakav smartphone) ali koliko se sjecam puno duze sam mogao slusati muziku na bateriju.
- zforumas
#6 Re: Punjenje AAA baterija
Obicne baterije ne mozes puniti, mozes samo napraviti belaj (iscure)
Neke malo kvalitetnije punjive baterije (i njih ima razlicitih kapaciteta pa onda obrati paznju na to) bi trebale da rijese belaj. Bezbeli i ova zima ne odgovara baterijama pa se brze trose.
Neke malo kvalitetnije punjive baterije (i njih ima razlicitih kapaciteta pa onda obrati paznju na to) bi trebale da rijese belaj. Bezbeli i ova zima ne odgovara baterijama pa se brze trose.
-
ZemoBa
#7 Re: Punjenje AAA baterija
Okej, a gdje se mogu kupiti te punjive baterije? Da li moze isto u trgovinama ili? Posto da kupujem na netu, dostava mi je puno skuplja od samih baterijazforumas wrote:Obicne baterije ne mozes puniti, mozes samo napraviti belaj (iscure)
- zforumas
#8 Re: Punjenje AAA baterija
Imas ih skoro u svakom trgovackom centru. Pise na njima "Rechargeable"ZemoBa wrote:Okej, a gdje se mogu kupiti te punjive baterije? Da li moze isto u trgovinama ili? Posto da kupujem na netu, dostava mi je puno skuplja od samih baterijazforumas wrote:Obicne baterije ne mozes puniti, mozes samo napraviti belaj (iscure)
Ja sam koristio Sony i Verbatim najcesce
-
KIseljak12
#9 Re: Punjenje AAA baterija
Trebalo bi da mozes naci punjive u svakoj boljoj samoposluzi/trafici. Ima sad tu nijansi naravno, ali ces tesko pogrijesiti koje god da uzmes. Znam da fotografi obicno traze baterije veceg kapaciteta, ali ti i ne moras posto obicno za njih platis vise, a ne dobijes puno veci kapacitet.
-
Hakiz
#10 Re: Punjenje AAA baterija
Prvo, Napiši model u proizvođača. Drugo, koliko je deklarisano u dokumentaciji za uređaj da "svira" sa baterijama?
Pprobaj uređaj u sobi, na sobnoj temperaturi. Sa alkalnim baterijama. Bez obzira na kapacitet baterija, 2 sata je suviše malo. Ako uređaji sa integrisanom litijumskom baterijom sviraju 8-12 sati,barem 4 sata bi trebao da svira uređaj sa izmjenjivim baterijama.
Pokušaj sa NiMH baterijama kapaciteta 1.100 mAh. Imaš ih kupiti u Electronic centru u Sarajevu, ove: http://electronic.ba/pocetna/baterije/a ... aa-w23739/. Naravno, moraš kupiti i punjač za njih, uređaj sigurno nije predviđen da radi kao punjač. A ako i jeste, puno ti je bolje i brže puniti NiMH baterije posebnim unjačem nego preko USB-a. Pročitaj uputstvo za upotrebu uređaja može li puniti NiMH baterije. Ako slučajno negdje naiđeš na NiCd baterije, nemoj ih kupovati. Idi na NiMH. Ako ti u uputstvu piše da može puniti NiCd, opet kupi NiMH i poseban punjač, nemoj ih puniti u uređaju.
Možeš probati i ove: http://electronic.ba/pocetna/baterije/b ... um-w23784/ Samo da znaš, ove se ne mogu puniti.
Ako i tada ne dobiješ više od 2 sata svirke najvjerovatnije je nešto od slijedećeg:
1. Uređaj je dizajniran tako da daje samo 2 sata, a to znači da je ispravan, ali nekvalitetan.
2. Uređaj bi trebao svirati duže, i tada je tvoj primjerak neispravan.
Pprobaj uređaj u sobi, na sobnoj temperaturi. Sa alkalnim baterijama. Bez obzira na kapacitet baterija, 2 sata je suviše malo. Ako uređaji sa integrisanom litijumskom baterijom sviraju 8-12 sati,barem 4 sata bi trebao da svira uređaj sa izmjenjivim baterijama.
Pokušaj sa NiMH baterijama kapaciteta 1.100 mAh. Imaš ih kupiti u Electronic centru u Sarajevu, ove: http://electronic.ba/pocetna/baterije/a ... aa-w23739/. Naravno, moraš kupiti i punjač za njih, uređaj sigurno nije predviđen da radi kao punjač. A ako i jeste, puno ti je bolje i brže puniti NiMH baterije posebnim unjačem nego preko USB-a. Pročitaj uputstvo za upotrebu uređaja može li puniti NiMH baterije. Ako slučajno negdje naiđeš na NiCd baterije, nemoj ih kupovati. Idi na NiMH. Ako ti u uputstvu piše da može puniti NiCd, opet kupi NiMH i poseban punjač, nemoj ih puniti u uređaju.
Možeš probati i ove: http://electronic.ba/pocetna/baterije/b ... um-w23784/ Samo da znaš, ove se ne mogu puniti.
Ako i tada ne dobiješ više od 2 sata svirke najvjerovatnije je nešto od slijedećeg:
1. Uređaj je dizajniran tako da daje samo 2 sata, a to znači da je ispravan, ali nekvalitetan.
-
ZemoBa
#11 Re: Punjenje AAA baterija
Hvala na svemu.. nez proizvodjaca mp3, nema ni papira.. dobio sam ga u kuverti obicnoj bez bilo kakve dokumentacije, placen je 2e tako da..Hakiz wrote:Prvo, Napiši model u proizvođača. Drugo, koliko je deklarisano u dokumentaciji za uređaj da "svira" sa baterijama?
-
Hakiz
#12 Re: Punjenje AAA baterija
Sad je sve jasnoZemoBa wrote:Hvala na svemu.. nez proizvodjaca mp3, nema ni papira.. dobio sam ga u kuverti obicnoj bez bilo kakve dokumentacije, placen je 2e tako da..Hakiz wrote:Prvo, Napiši model u proizvođača. Drugo, koliko je deklarisano u dokumentaciji za uređaj da "svira" sa baterijama?
Imam i ja slična dva MP3 playera, to su oni playeri što se dijele na seminarima i slično umjesto olovaka ili upaljača. I moji sviraju oko 2 sata. I to je čudo. Pretpostavljam da je kod tvog kapacitet između 1 i 4GB. Možda ima i FM radio (jedan od mojih ima, minijaturni displej, 2GB kapacitet i FM radio. Čak može snimati radio program i ima mikrofon da snima diktate) Ili je jedan od onih (moj drugi je takav, ali ovaj nema ni displej) koji nemaju uopšte memoriju i u njega moraš staviti Micro SD karticu sa pjesmama. Samo, kod mojih je ugrađena baterija i pune se preko USB kabla. Dimenzije su im oko 2x3 centimetra, pa baterije i ne mogu stati u njih.
Objektivno, vrijede kao privjesak za ključeve
Kod mene je na jednom snimljena audio knjiga za učenje stranog jezika, a na drugom je white noise (ono što ljudi slušaju kao relaksaciju, šumovi koji oponašaju padanje kiše, valove mora itd). Dakle, za potrebe koje ne zahtijevaju nikakav kvalitet zvuka, za to mogu proći.
-
Hakiz
#13 Re: Punjenje AAA baterija
Ako ti je bitno samo da se nešto čuje dok si u tramvaju, onda je smartphone sa njegovim slušalicama dovoljan, i tada je tvoje tvrdnja sasvim tačna.Dope_Man wrote:To mi zvuci bas premalo, da nisu te barterije bile jednostavno lose? Dugo je proslo od vremena kad sam nosao mp (danas bespotreban ako imas bilo kakav smartphone) ali koliko se sjecam puno duze sam mogao slusati muziku na bateriju.
Ako je kvalitet zvuka važan, ne može smartphone sa slušalicama koje uz njega dobiješ zamijeniti DAP sa kvalitetnim slušalicama i eventualno prenosnim pojačalom za slušalice.
Dakle, sve zavisi od potreba i želja.
Ukucaj u google nešto od slijedećeg: high resolution audio, portable DAP, DAP, Cowon, Astell and Kern, Fiio, Sony Hi-res DAP, da ne nabrajam dalje. Tu ulaziš u audiofilski svijet prenosne muzike, a to je daleko iznad bilo kog smartphonea, bio to iPhone, Samsung, HTC, Marshall, bilo koji, uključujući i tablete, iPad, iPod itd.
- Dope_Man
#14 Re: Punjenje AAA baterija
Jesi li ti svjestan da covjek govori o mp3 plejeru koji je kostao 2 eura? Da ovdje niko ne glumi nekakvog superosjetljivog muzickog producenta kom nista osm studijskih zvucnika nije dovoljno dobro, vec se spominje najobicniji plejer za najobicnijeg covjeka koji bi da slusa muziku dok seta, vozi se tramom il sta vec?Hakiz wrote:Ako ti je bitno samo da se nešto čuje dok si u tramvaju, onda je smartphone sa njegovim slušalicama dovoljan, i tada je tvoje tvrdnja sasvim tačna.Dope_Man wrote:To mi zvuci bas premalo, da nisu te barterije bile jednostavno lose? Dugo je proslo od vremena kad sam nosao mp (danas bespotreban ako imas bilo kakav smartphone) ali koliko se sjecam puno duze sam mogao slusati muziku na bateriju.
Ako je kvalitet zvuka važan, ne može smartphone sa slušalicama koje uz njega dobiješ zamijeniti DAP sa kvalitetnim slušalicama i eventualno prenosnim pojačalom za slušalice.
Ukucaj u google nešto od slijedećeg: high resolution audio, portable DAP, DAP, Cowon, Astell and Kern, Fiio, Sony Hi-res DAP, da ne nabrajam dalje. Tu ulaziš u audiofilski svijet prenosne muzike, a to je daleko iznad bilo kog smartphonea, bio to iPhone, Samsung, HTC, Marshall, bilo koji, uključujući i tablete, iPad, iPod itd.
Ko ima pare na bacanje nek kupuje sta god mu volja ako misli da zaista pravi razliku, ali to ovdje nije tema i bespotrebno je u to ulaziti.
-
Hakiz
#15 Re: Punjenje AAA baterija
Ako si pažljivo pročitao moje postove, mogao si primijetiti slijedeće:Dope_Man wrote:Jesi li ti svjestan da covjek govori o mp3 plejeru koji je kostao 2 eura? Da ovdje niko ne glumi nekakvog superosjetljivog muzickog producenta kom nista osm studijskih zvucnika nije dovoljno dobro, vec se spominje najobicniji plejer za najobicnijeg covjeka koji bi da slusa muziku dok seta, vozi se tramom il sta vec?Hakiz wrote:Ako ti je bitno samo da se nešto čuje dok si u tramvaju, onda je smartphone sa njegovim slušalicama dovoljan, i tada je tvoje tvrdnja sasvim tačna.Dope_Man wrote:To mi zvuci bas premalo, da nisu te barterije bile jednostavno lose? Dugo je proslo od vremena kad sam nosao mp (danas bespotreban ako imas bilo kakav smartphone) ali koliko se sjecam puno duze sam mogao slusati muziku na bateriju.
Ko ima pare na bacanje nek kupuje sta god mu volja ako misli da zaista pravi razliku, ali to ovdje nije tema i bespotrebno je u to ulaziti.
Prvo, odgovorio sam čovjeku na pitanje o bateriji. Drugo, napisao sam sa i ja imam isto te jeftine playere i napisao iskustvo sa njima. I dolazimo na treće, a to je da sma napisao da nisi u pravu što se tiče potrebe za posebnim MP3 playerom. I da ta potreba zavisi od želje za kvalitetom zvuka.
E, to što si se ti naljutio zato što se neko usudio da napiše da nisi u pravu, to je već drugi problem.
-
ZemoBa
#16 Re: Punjenje AAA baterija
Ukucaj u google nešto od slijedećeg: high resolution audio, portable DAP, DAP, Cowon, Astell and Kern, Fiio, Sony Hi-res DAP, da ne nabrajam dalje. Tu ulaziš u audiofilski svijet prenosne muzike, a to je daleko iznad bilo kog smartphonea, bio to iPhone, Samsung, HTC, Marshall, bilo koji, uključujući i tablete, iPad, iPod itd.[/quote]
Jesi li ti svjestan da covjek govori o mp3 plejeru koji je kostao 2 eura? Da ovdje niko ne glumi nekakvog superosjetljivog muzickog producenta kom nista osm studijskih zvucnika nije dovoljno dobro, vec se spominje najobicniji plejer za najobicnijeg covjeka koji bi da slusa muziku dok seta, vozi se tramom il sta vec?
Ko ima pare na bacanje nek kupuje sta god mu volja ako misli da zaista pravi razliku, ali to ovdje nije tema i bespotrebno je u to ulaziti.[/quote]
Ako si pažljivo pročitao moje postove, mogao si primijetiti slijedeće:
Prvo, odgovorio sam čovjeku na pitanje o bateriji. Drugo, napisao sam sa i ja imam isto te jeftine playere i napisao iskustvo sa njima. I dolazimo na treće, a to je da sma napisao da nisi u pravu što se tiče potrebe za posebnim MP3 playerom. I da ta potreba zavisi od želje za kvalitetom zvuka.
E, to što si se ti naljutio zato što se neko usudio da napiše da nisi u pravu, to je već drugi problem.[/quote]
Imam MP3 sa displejem i fm radiom, ide sd kartica u njega.. nema sposobnost snimanja cini mi se, al ima cak i settings za osvjetlenje i neka podesavanja.. smanjio sam osvjetlenje do kraja, sad ga i ne koristim jer meni treba za trening jer je kompaktan i da mi ispadne ne moze nista biti a lagan.. Imas neku preporuku na ebay da uzmem nesto? gledo sam one MP4 IPOD NANO na taj fazon al izgleda da su kopije, ja imam original al oprao se u masini pa crko, al baterija 10 dana i jos 3h svaki dan koristio.. legandaran a imas na njemu i za slike i igrice ma sve zivo..
Jesi li ti svjestan da covjek govori o mp3 plejeru koji je kostao 2 eura? Da ovdje niko ne glumi nekakvog superosjetljivog muzickog producenta kom nista osm studijskih zvucnika nije dovoljno dobro, vec se spominje najobicniji plejer za najobicnijeg covjeka koji bi da slusa muziku dok seta, vozi se tramom il sta vec?
Ko ima pare na bacanje nek kupuje sta god mu volja ako misli da zaista pravi razliku, ali to ovdje nije tema i bespotrebno je u to ulaziti.[/quote]
Ako si pažljivo pročitao moje postove, mogao si primijetiti slijedeće:
E, to što si se ti naljutio zato što se neko usudio da napiše da nisi u pravu, to je već drugi problem.[/quote]
Imam MP3 sa displejem i fm radiom, ide sd kartica u njega.. nema sposobnost snimanja cini mi se, al ima cak i settings za osvjetlenje i neka podesavanja.. smanjio sam osvjetlenje do kraja, sad ga i ne koristim jer meni treba za trening jer je kompaktan i da mi ispadne ne moze nista biti a lagan.. Imas neku preporuku na ebay da uzmem nesto? gledo sam one MP4 IPOD NANO na taj fazon al izgleda da su kopije, ja imam original al oprao se u masini pa crko, al baterija 10 dana i jos 3h svaki dan koristio.. legandaran a imas na njemu i za slike i igrice ma sve zivo..
-
Hakiz
-
ZemoBa
#18 Re: Punjenje AAA baterija
Ne mogu ti preporučiti ništa jeftino. Ne zato što ne želim, nego zato što ne znam takve uređaje. Kako mi je kvalitet zvuka važan, jednostavno poznajem bolje proizvode koji malo više koštaju. Najjeftinije šta ti mogu preporučiti je na primjer ovo: http://www.fiio.net/en/products/47Hakiz wrote:[quote="ZemoBa"Imam MP3 sa displejem i fm radiom, ide sd kartica u njega.. nema sposobnost snimanja cini mi se, al ima cak i settings za osvjetlenje i neka podesavanja.. smanjio sam osvjetlenje do kraja, sad ga i ne koristim jer meni treba za trening jer je kompaktan i da mi ispadne ne moze nista biti a lagan.. Imas neku preporuku na ebay da uzmem nesto? gledo sam one MP4 IPOD NANO na taj fazon al izgleda da su kopije, ja imam original al oprao se u masini pa crko, al baterija 10 dana i jos 3h svaki dan koristio.. legandaran a imas na njemu i za slike i igrice ma sve zivo..
Probaj negdje pronaći, makar i polovne SanDisk playere (Clip, Fuse itd), neke od Sony playera (recimo neki iz NWZ-E serije, serije A, Z, ZX i WM su puno skuplje) i slično.[/quote]
Hvala u svakom slucaju, ali meni i niej bitan zvuk koliko i cijena..
-
Hakiz
#19 Re: Punjenje AAA baterija
Hvala u svakom slucaju, ali meni i niej bitan zvuk koliko i cijena..[/quote]ZemoBa wrote:Ne mogu ti preporučiti ništa jeftino. Ne zato što ne želim, nego zato što ne znam takve uređaje. Kako mi je kvalitet zvuka važan, jednostavno poznajem bolje proizvode koji malo više koštaju. Najjeftinije šta ti mogu preporučiti je na primjer ovo: http://www.fiio.net/en/products/47Hakiz wrote:[quote="ZemoBa"Imam MP3 sa displejem i fm radiom, ide sd kartica u njega.. nema sposobnost snimanja cini mi se, al ima cak i settings za osvjetlenje i neka podesavanja.. smanjio sam osvjetlenje do kraja, sad ga i ne koristim jer meni treba za trening jer je kompaktan i da mi ispadne ne moze nista biti a lagan.. Imas neku preporuku na ebay da uzmem nesto? gledo sam one MP4 IPOD NANO na taj fazon al izgleda da su kopije, ja imam original al oprao se u masini pa crko, al baterija 10 dana i jos 3h svaki dan koristio.. legandaran a imas na njemu i za slike i igrice ma sve zivo..
Probaj negdje pronaći, makar i polovne SanDisk playere (Clip, Fuse itd), neke od Sony playera (recimo neki iz NWZ-E serije, serije A, Z, ZX i WM su puno skuplje) i slično.
Imaš kod nas u prodavnicama, recimo fontele, onih kopija iPod NANO po cijenama od oko 15 KM. Ali, kao što sam već pisao, oni ne vrijede ništa.
Stvar je u tome da hoćeš jeftin player. Ne znam ni jedan jeftin player koji svira 10 sati. I skupi najčešće sviraju oko 10 sati. Moj je koštao 100 Eura i svira oko 10 sati.
-
ZemoBa
#20 Re: Punjenje AAA baterija
Imaš kod nas u prodavnicama, recimo fontele, onih kopija iPod NANO po cijenama od oko 15 KM. Ali, kao što sam već pisao, oni ne vrijede ništa.Hakiz wrote:Hvala u svakom slucaju, ali meni i niej bitan zvuk koliko i cijena..ZemoBa wrote:Ne mogu ti preporučiti ništa jeftino. Ne zato što ne želim, nego zato što ne znam takve uređaje. Kako mi je kvalitet zvuka važan, jednostavno poznajem bolje proizvode koji malo više koštaju. Najjeftinije šta ti mogu preporučiti je na primjer ovo: http://www.fiio.net/en/products/47Hakiz wrote:[quote="ZemoBa"Imam MP3 sa displejem i fm radiom, ide sd kartica u njega.. nema sposobnost snimanja cini mi se, al ima cak i settings za osvjetlenje i neka podesavanja.. smanjio sam osvjetlenje do kraja, sad ga i ne koristim jer meni treba za trening jer je kompaktan i da mi ispadne ne moze nista biti a lagan.. Imas neku preporuku na ebay da uzmem nesto? gledo sam one MP4 IPOD NANO na taj fazon al izgleda da su kopije, ja imam original al oprao se u masini pa crko, al baterija 10 dana i jos 3h svaki dan koristio.. legandaran a imas na njemu i za slike i igrice ma sve zivo..
Probaj negdje pronaći, makar i polovne SanDisk playere (Clip, Fuse itd), neke od Sony playera (recimo neki iz NWZ-E serije, serije A, Z, ZX i WM su puno skuplje) i slično.
Stvar je u tome da hoćeš jeftin player. Ne znam ni jedan jeftin player koji svira 10 sati. I skupi najčešće sviraju oko 10 sati. Moj je koštao 100 Eura i svira oko 10 sati.[/quote]
Razmijem sada.. eto ja imao srece sa IPOD NANO original kupio za 10e od druga, a gledam ima po piku 20e a konto sam da je i to original, al sam na ebay nasao za 10e isti, znaci kopija..
-
Hakiz
#21 Re: Punjenje AAA baterija
Da, kopija. iPod shuffle u Sarajevu košta 150 KM, Nano 470 KM. Na Amazonu Shuffle košta 90 USD.ZemoBa wrote:Razmijem sada.. eto ja imao srece sa IPOD NANO original kupio za 10e od druga, a gledam ima po piku 20e a konto sam da je i to original, al sam na ebay nasao za 10e isti, znaci kopija..