EdoI wrote:Treba mi dakle maksilofacijalni hirurg... ili, ako sam se dobro informisao, to je preciznije ortognatska hirurgija.
Čitao sam neka iskustva po forumima, i zaključio da se radi o poprilično jebenoj proceduri.

Vjerovatno bi me čekao prvo duži period sa aparatićem, a onda nakon operacije prvih nekoliko dana poprilično bolno, i mjesec dana bez čvrste hrane...
Zanima me, ranger, kada kažeš nije opasno, znači li to da ja ovako mogu izgurati i do sedamdesete bez većih problema? Drugo, plaća li osiguranje maksilofacijalnog hirurga, i da li uopće da očekujem da ga nađem u recimo Kantonalnoj bolnici ZDK? Treće, ostavlja li zahvat ožiljak s vanjske ili unutrašnje strane lica? Sada imam 16 godina, a hoću li biti u mogućnosti recimo ovo uraditi i u 30. godini, ako ohrabrim dotad?

To govorim zbog aparatića, pošto nemam pojma je l' se on može nositi i nakon što sve izraste i dođe na svoje mjesto. Jesam li u budan za vrijeme procedure, ako da, koliko vremenski to traje? Morali su me zalijevati vodom kad sam prvi put u životu izvadio zub, čisto sumnjam da bih sad ostao pri svijesti.

Prilično sam siguran da pomoć možeš dobiti i u Zenici jer ne vjerujem da toliki grad nema specijalistu te vrste.
Dakle, nakon redovnog stomatološkog pregleda, potrebno je uraditi odgovarajući rentgenski snimak.
Sa tim snimkom se javlja maksilofacijalnom hirurgu koji određuje vrstu i stepen poremećaja- i shodno tome VRSTU LIJEČENJA. Prva opcija, u blažim poremećajima, su lagane i jednostavne, ali dugotrajne vježbe, zatim vježbe uz odgovarajući "aparatić", te u ekstremnim slučajevima i zbog velikih bolova- operativni zahvat(što se radi dosta rijetko)
Nemoj razvlačiti i javi se što prije ljekaru sa uredno ovjerenom knjižicom, jer si mlad, a problem se sa godinama može samo pogoršavati. Istrpi i fanatično sprovedi upute ljekara i za relativno kratko vrijeme ćeš riješiti problem.
Veoma važno je da se čuvaš "belaja" tj. povreda, udaraca i jakih upala. "Štedi" vilicu od tvrde hrane i prekrupnih zalogaja.
U slučaju umjerenih bolova obično se prepisuje ibuprofen, diklofenak (voltaren) ili ketoprofen.
Knjižicu u šake i sretno!
p.s U slučaju da u Zenici ne nađeš pomoć, možeš doći na Stomatološki fakultet u Sarajevu gdje radi nekoliko vrsnih stručnjaka.