Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sa 17g bio u ABiH od Maja nekad ne znam ni sam, u Augustu teze ranjen, bio u vojnoj bolnici do Novembra. Izasao i previjanje (rana nikad da zaraste) do Jula 93ce godine kad me Ameri "izvezose" jer me na Dobrinji otpisase. U Americi lijecenje, dadose mi 2 godine zivota al eto prezivih. Medjutim negdje oko 1998 dobijem nakav napad 'anxiety", kontam to je to umirem. Nemam pojma sta to bi do neke 2004te kad sam se obratio doktoru jer maltene nisam mogao ni raditi vise. Rekoh "doktore, nisam htjeo tablete kad mi je najteze bilo, nemoj mi sad neke tablete davat da ne mogu funkcionisat " Tako ti on meni dadne najmanju dozu moguc koja mi pomaze. Al mene strah to uzimat, reko da se ne naviknem. Rekose mi to je samo "stress". Evo 2008, ako zdrmam dvije ljute dobro je, inace moram tu jebenu tableticu uzeti. Pitanje, Da li je ovo PSTP? Ako bilo ko osjeca nesto slicno, please napisi ovdje. Ne samo da cu ja procitati neko mnogi koji koji ovo ne mogu da priznaju. Bilo koja skakljiva pitanja, slobodno PP.
Najvise me strah sto se krajem godine vracam za BiH i kako ce me doktori ocijeniti nek mi Bog pomogne. Jer ipak, uvijek se oslonim na te jebene tablete. Nek su tu, ne moram ih uzeti, al samo to sto znam da imam "backup" pomogne mi. Nadam se da moja djeca nece imati tih problema.
Ah, drug, ne znam kako to strucno nazvati, al' znam sigurno da ima jos puno ljudi sa slicnim problemom. Evo, i ja na primjer uvijek moram imati taj tzv. backup u torbi, jer nikad ne znam kad ce zatrebat, bez ikakvog ociglednog povoda ili najave A najcudnije je to sto mi se to pojavilo bas onda kada mi je zivot poceo teci nekim laganijim tempom, bez stresa. Dakle, zivio stress!!!
Celly wrote:Ah, drug, ne znam kako to strucno nazvati, al' znam sigurno da ima jos puno ljudi sa slicnim problemom. Evo, i ja na primjer uvijek moram imati taj tzv. backup u torbi, jer nikad ne znam kad ce zatrebat, bez ikakvog ociglednog povoda ili najave A najcudnije je to sto mi se to pojavilo bas onda kada mi je zivot poceo teci nekim laganijim tempom, bez stresa. Dakle, zivio stress!!!
I meni isto, kad sam ko sredio situcaju pocelo mi se to desavati.
Ja sam pusi-kurac, pa sam na anti-depresivima, a svako noc pijem benzodiazepine da bih mogao da spavam, inace ne zaspi, po vascijelu noc u glavi tabirim, nebi stao da si Tito, nemres mozak iskljuciti nikako. Nikako. Te de joga, te de slucaj ziku, te de meditacija, te de caj popij, de se istusiraj vrelom vodom, de napravi 20 sklekova, ma jok. Ko na silu. A kazaljka na satu samo ide. Treba ustati sutra. Pa onda neko parkira auto. Neko ovo, neko ono. Frizder se cuje, bruji. Ventilator. Vrucina. E, to je moja muka.
Nisam bio borac, ali sam bio u ratu. Ti si makar u Californiji, ja u ovom jebenom kukurzistu od Midwesterna, postao sam gori od Americki Zenicana, a to je ipak titula koja nije lahka ni mehka, trebalo je postati takim.
Ti si bolan zlatan. Sto se tice toga sto uzimas, ne znam sta uzimas. Da ti pricam na dugo i na siroko, ne znam sta je 100%. Benzodiazepini su adiktivni long term, narucito oni koji kratko traju. Ali to je zato sto da bi imali isti efekt treba sto veca doza, i doza, na doza, doza na doza, doguras dotle da se moras skidati. To je kad bi non-stop uzimao to. Neke zene moraju tako jer ne mogu da funkcionisu ni da rade, ni da djecu cuvaju, ni da izadju iz kuce, ni da sjednu u auto, nista. Mejt, mejt. Nego, skidanje nije tesko ako te to brine, samo ces biti ters, i mogu te hospitalizirati koji dan. Normalno, s Panic Attacks rijetko ko dovlen dogura. Ovo su ljudi koji imaju 4-5 psiho-dijagnoza, koje se sve preplicu a nije nijedna 100%, pa onda udaraj cim stignes, i to na svoju ruku, obicno oni to sami sebi urade, jer im pomogne ono momentalno, ali long term = jok.
Ovo ostalo, ako je za GAD = General Anxiety Disroder ili za Depru - Clinical Depression - SSRI, TCA i slicno, SSRI bi trebao u vodi da bude, sa hlorom, zajedno, a TCA nije adiktivan ali se mozes ubiti ako na njemu predoziras. Doduse - nije niko predoziro a da nije htjeo, to znaci uzeti onu kutiju sa 40 pilula i popiti, razumijes. A ne jednu dnevno. Ovo su te neke generalne kategorije ljekova, e sad svaki ima neke svoje side-efekte, ali ko sto vidim tebe ne tarabi to, nego jovo drugo.
Ma dobar si ti meni bolan, kaki sam ja, a jos me nije ni ranilo, ja sam sam od sebe vilen. A za to nema pilula. Za to kazu, najbolje da me neko prebije, govorili mi da idem boks trenirati, kazu treba da te neko dobro, dobro prebije, i da ides mu svaku heftu na hefticno prebijanje tj. sparring. I odem ja tako, a oni se boje, kaze moras u geto ici na taj sparing, mi ovdje po pravilima, sud, hospitalizacija, troskoi, reko udri bolan vidi kolika je bosanska, sta ce joj biti.Odkad to, malno mi ko bolje. Samo, nije to za tebe. To je za ekstremne slucajeve, vako, kad ti vise nije stalo dal da steknes profesionalnu deformaciju lica ili ne.
Ukratko tebi odgovor.
Nije PTSD, ti se ne vracas u rat, ne gori se oko tebe, nisi u akcijama opet, ne nosas pusku navece, ne osjeti kako smrdi Vjecnica zapaljena, ne vozis se po Californiji i odjednom pomislis da si na Stupskoj petlji i da je ispred barikada, a onda red tenkova cetnickih, niti si suicidan, niti disfunkcionalan osim kad se desi "kratka epizodica".
Imas napade panike a vjerovatno je to do akomulacije neuroze. Najbolje sto si opisao je da imas osjecaj da ces umrti. To je gotovo uvijek dijagnostirajuce. Jako se lako to tretira, moze i simptomatski tj. kad osjetis da ono dolazi, a ti uzmes tableticiu da prestane a mogu ti dati i neke pilule da to uzimas svaki dan. Najbitnije je da znas da neces umrti, a neki ljudi samo ako imaju tabletice vise nikad ne dozive to - sto, jer se ne plase kad se desi pa tako ih prodje. Kronicno bi ti dali beta blokere, to nije psihijatrijski ljek, vec cisto da ti smanji pritisak i da rasteri srce, da ne moze tako brzo da kuca, da imas aritmije i to, obicno kad se to desi, srce ti ustreperi, imas osjecaj da je preskocilo odkucaj, dva, i da onda naglo ubrza, i knedla u grlu, jel. Ko da ces se unesvjestiti, preznojis se u stotine voda, i tako to? Ako je to, onda bi to bilo to.
Na pitanje da li moze rat uzrokovati panic attack, ne moze ti niko dati odgovor, a to nije ni toliko bitno. Bitno je da ono sto imas je pravilno dijagnosticirano i da ti uzimas ljek, nemoj se plasiti uzeti to, kad moras. Nemoj da pijes 2 ljute, ako mogu 2 ljute posati flasa svaki dan. Nemoj misliti, ja u familiji imam ljude koji su imali slican vrlo problem, i umjesto tabletice, alkoholicar, onda ga nebi bog skinuo sa onog sto je on sebi nasao da je "ljekovito". Ali to zavisi od tebe. Ako ti mislis da imas kontrolu i da nece 2 postati 22 casice, dovoljno si star da sam odlucis.
Sve u svemu, nadji sebi finog nekog psihijatra, najbitnije je da ovo ne postoje sve cesce i cesce. A i interesatno je kad ti se ovo desi, jel kao odgovor na nesto, nekakva rekacija, ne znam - moze biti na bilo sta. Ako ima neko pravilo, po kojem ti se ovo desi kad sedesi, onda to izbjegavaj, normalno u granici normale.
E, sad. Jedino ono sto bih voljeo znati je da nemas nikakvih srcanih tjeskoba. Obicno ljudi koji odu u urgentnu medicinu, s ovim simptomima, moraju im pregledati srce i utvrditi da nisu imali srcani udar. Ako ti vec znas sam samog sebe i znas da to nije to, a zvuci kao da ti se ovo desava vec godinama, onda nije to to. Ali reko, samo da ti dam do znanja da i to postoji, kao i ako odes u ER sta ti mogu reci, kako ce te pregledati i slicno. Oni tamo prvo moraju da eliminiraju stvari koje ubijaju ljude, a panic attacks nisu ti, iako imaju dosta srcanih simptoma...
Ma ti si bolan zlatan momak, jesam ja tebi reko da si ti meni dobro. Ako nisam da ti kazem. Ti si meni bolan, zlatan momak, dobar si, mojne da te ovo tarabi, jeni to stani, sto bi rekli u Rajvosa. A u Americi bi rekli i sa tim se zivi. Hajde u zdravlje, mojne mi sta zamjeriti sto se malo neozbiljno postavih u postu, to je sve od muke, moje prvenstveno, pa i na tvoju eto, predje. A, sto se djece tice. Ne brini nista, to se kucne u drvo, i kaze masallah. Eto, ako sam ti sta valjo, valjo. Jest da je mahalska medicina, al' to si i sam trazio...
Luke Perry wrote: maloljetnici ne bi trebali stupati u redove oruzanih snaga.
Izvini jel do mene, il' ti covjeku rece, da sa 17 godina sto je otisao u Armiju i dan danas treba da nosa samare, jer je eto zajebunio se, a nije ga ko imao dobro nasvjetovati da se puske ne fata, nego da sjedi mudro, u skolonistima, dok gleda one od 19 godina kako "idu na liniju" 500 metara dalje niz ulicu?
Ja sam sa 15 godina prosao 7 dana obuku vojnu jer u Bihacu nije vise bilo muskaraca da se branimo od cetnika. Nisam nikada bio na liniji, ali sam bio voljan, i dana danas ne bi nista drukcije uradio iako sam sve svjestan, zasto jer je bilo ili pod noz, ili za pusku Ti to nikad neces znati sta je, i bolje ti je, jer ces biti bez osjecaja lik koji moze da dodje i napise nesto ovako, 2 dana nakon 13 godina Srebrenice.
Sta je trebao? Nije bitno. Sta je bilo, bilo je. Nije u vreci neidentificran u rudniku soli u Tuzli. To je ono za sta se je i borio. Znajuci to, i sa 7 godina se oruzija fata, a kamoli sa 17. U Americi, Marinci prihvataju djecu od 17 godina, samo da roditelji potpisu da se slazu, da sin pristupa u vojsku. Sto? To su godine kad se moze fizicki najbolje podnjeti napor, a mentalno si u razvoju . Da mu je bili 27 kad je poceo rat, bilo bi mozda mnogo gore, nego sto jest i fizicki i psihicki. Jel ti vidi sta ti covjek isprica da je prezivjeo. Razlog? Mozda sto mu je i bilo 17 godina.
Da je sjedio u podrumu, moglo ga je raniti, jel u Sarajevu 10.000 ljudi glavu izgubilo, drugo, mozda bi ostao u BiH, nikad Amerike ne vidjeo. I jos nesto. Prije ili kasnije, u ratu od tri i pol godine, oni sa 17 imali su 21. Znaci puska mu nebi ginula, kako god. Osim ako nije bio "guzonjin sin" na radnoj obavezi. Takvi doduse nisu ni sa 17 ni sa 77 isli, u akcije. Stoga, nemam tih pretenzija.
Zbog toga, nemoj mi davati svoje pausalne i povrsne zakljucke, ides mi organ s strebereskim ocjenama o tome "sta je trebalo" i "ko je trebao" bez uvida da te TO nije niko pitao, i da tom ocjenom isprovocira mene, a kako je tek covjeku kad ovo procita, ispada, sam pao, sam se ubio. Meni je svako ko je za Bosnu uhvatio se oruzija sveti. Jer nije otisao napadati Novi Sad i Beograd, vec svoju ulicu odbraniti od baraba. Na to ima pravo svako, od onog sa 3 godine do babe od 97, iako je obaveza "zakonski uskladjena" drukcije, a znamo i koliko je rupa u zakonu i koliko je "radni obveznika" bilo, taman toliko da bez participacije Sarajevske mladosti, grad bi mozda i pao. Da je palo Sarajevo, pala bi i Bosna, tj. bila bi ne bitna fildzan Zenica i Tuzla. Al' briga tebe, ti osini onako kako te ucila uciteljica. Jel te bolan sramota? Mene bi bila.
Ja sam pusi-kurac, pa sam na anti-depresivima, a svako noc pijem benzodiazepine da bih mogao da spavam, inace ne zaspi, po vascijelu noc u glavi tabirim, nebi stao da si Tito, nemres mozak iskljuciti nikako. Nikako. Te de joga, te de slucaj ziku, te de meditacija, te de caj popij, de se istusiraj vrelom vodom, de napravi 20 sklekova, ma jok. Ko na silu. A kazaljka na satu samo ide. Treba ustati sutra. Pa onda neko parkira auto. Neko ovo, neko ono. Frizder se cuje, bruji. Ventilator. Vrucina. E, to je moja muka.
Nisam bio borac, ali sam bio u ratu. Ti si makar u Californiji, ja u ovom jebenom kukurzistu od Midwesterna, postao sam gori od Americki Zenicana, a to je ipak titula koja nije lahka ni mehka, trebalo je postati takim.
Ti si bolan zlatan. Sto se tice toga sto uzimas, ne znam sta uzimas. Da ti pricam na dugo i na siroko, ne znam sta je 100%. Benzodiazepini su adiktivni long term, narucito oni koji kratko traju. Ali to je zato sto da bi imali isti efekt treba sto veca doza, i doza, na doza, doza na doza, doguras dotle da se moras skidati. To je kad bi non-stop uzimao to. Neke zene moraju tako jer ne mogu da funkcionisu ni da rade, ni da djecu cuvaju, ni da izadju iz kuce, ni da sjednu u auto, nista. Mejt, mejt. Nego, skidanje nije tesko ako te to brine, samo ces biti ters, i mogu te hospitalizirati koji dan. Normalno, s Panic Attacks rijetko ko dovlen dogura. Ovo su ljudi koji imaju 4-5 psiho-dijagnoza, koje se sve preplicu a nije nijedna 100%, pa onda udaraj cim stignes, i to na svoju ruku, obicno oni to sami sebi urade, jer im pomogne ono momentalno, ali long term = jok.
Ovo ostalo, ako je za GAD = General Anxiety Disroder ili za Depru - Clinical Depression - SSRI, TCA i slicno, SSRI bi trebao u vodi da bude, sa hlorom, zajedno, a TCA nije adiktivan ali se mozes ubiti ako na njemu predoziras. Doduse - nije niko predoziro a da nije htjeo, to znaci uzeti onu kutiju sa 40 pilula i popiti, razumijes. A ne jednu dnevno. Ovo su te neke generalne kategorije ljekova, e sad svaki ima neke svoje side-efekte, ali ko sto vidim tebe ne tarabi to, nego jovo drugo.
Ma dobar si ti meni bolan, kaki sam ja, a jos me nije ni ranilo, ja sam sam od sebe vilen. A za to nema pilula. Za to kazu, najbolje da me neko prebije, govorili mi da idem boks trenirati, kazu treba da te neko dobro, dobro prebije, i da ides mu svaku heftu na hefticno prebijanje tj. sparring. I odem ja tako, a oni se boje, kaze moras u geto ici na taj sparing, mi ovdje po pravilima, sud, hospitalizacija, troskoi, reko udri bolan vidi kolika je bosanska, sta ce joj biti.Odkad to, malno mi ko bolje. Samo, nije to za tebe. To je za ekstremne slucajeve, vako, kad ti vise nije stalo dal da steknes profesionalnu deformaciju lica ili ne.
Ukratko tebi odgovor.
Nije PTSD, ti se ne vracas u rat, ne gori se oko tebe, nisi u akcijama opet, ne nosas pusku navece, ne osjeti kako smrdi Vjecnica zapaljena, ne vozis se po Californiji i odjednom pomislis da si na Stupskoj petlji i da je ispred barikada, a onda red tenkova cetnickih, niti si suicidan, niti disfunkcionalan osim kad se desi "kratka epizodica".
Imas napade panike a vjerovatno je to do akomulacije neuroze. Najbolje sto si opisao je da imas osjecaj da ces umrti. To je gotovo uvijek dijagnostirajuce. Jako se lako to tretira, moze i simptomatski tj. kad osjetis da ono dolazi, a ti uzmes tableticiu da prestane a mogu ti dati i neke pilule da to uzimas svaki dan. Najbitnije je da znas da neces umrti, a neki ljudi samo ako imaju tabletice vise nikad ne dozive to - sto, jer se ne plase kad se desi pa tako ih prodje. Kronicno bi ti dali beta blokere, to nije psihijatrijski ljek, vec cisto da ti smanji pritisak i da rasteri srce, da ne moze tako brzo da kuca, da imas aritmije i to, obicno kad se to desi, srce ti ustreperi, imas osjecaj da je preskocilo odkucaj, dva, i da onda naglo ubrza, i knedla u grlu, jel. Ko da ces se unesvjestiti, preznojis se u stotine voda, i tako to? Ako je to, onda bi to bilo to.
jes jes imam ove aritmije. Dal ovo steti srcu? Mislim ne moze biti ni normalno.
E to je to, panicni napad. Meni sve ovo desilo od kad mi je srce jednom preskocil nesto a aritmija, ja se usro. Od tad i panicni napadi. I kad sam osjetio to onda mi doce panicni napad od napada. Smijesno, al zajebano. Doktor je slusao srce kaze normalno. Sad mene fata ta uzrujanost sta jedan dan srce opet preskoci, pa ga onda nika vrati u ritam
Inace pijem Lorazepan 0.5mil. jedno 3-4 puta nedjeljno.
Brate imao sam istu stvar, drzalo me je jedno 2 godine i prestalo kada sam sebi rekao da mi nije nista. Tu i tamo osjetim anksioznost ali vise nema napada. Samo opusteno brate trebaju da ispusu stresovi i popustice te kada ti skontas da je sve uredu, i samo pozitivno i opusteno nastavi sa zivotom.
ma nista legendo,samo po terapiji.
to su ti tzv anksiozni napadi,nesto na pola koraka do depresije
salim se
ima tu mozda i ratne neke price,al moze sve da bude i zbog nekih procesa u mozgu..ono takav se rodis i to je to.
uglavnom ...zajebi alkohol i uzimaj tablete http://www.depresija.org/
imas na ovom forumu korisnih stvari
Nije potrebno isticati koliko je panicni poremecaj ozbiljna bolest i koliko moze, ne samo narusiti kvalitetu zivota i dobrog osjecanja, nego do krajnosti invalidizirati bolesnika.
"Doktore, dogodilo mi se nesto strasno. Pogodilo me iznenada, bio sam siguran da umirem. Pocelo mi je lupati srce, nisam mogao udahnuti, vruci valovi su mi prolazili kroz tijelo, oblio me znoj i sav sam se tresao. Pomislio sam, ako ne umrem sigurno cu poludjeti."
Cesto se u psihijatrijskoj ordinaciji cuje ovakva ili slicna prica. Vec ovih nekoliko recenica je dovoljno da se posumnja u bolest koju nazivamo panicni poremecaj. Psihijatar najcesce nije prvi kome se obraca bolesnik s ovakvim smetnjama. Osjecaj smrtnog straha, pracen reakcijom autonomnog zivcanog sustava (koji nije pod utjecajem nase volje) je toliko intenzivan da bolesnici odmah traze pomoc u sluzbi hitne medicine ili u svog lijecnika opce prakse. Obzirom da je srce organ koji gotovo trenutno reagira u stanju straha, bolesnici misle
kako se radi o srcanoj bolesti i zbog toga su kardiolozi cesto ukljuceni u obradu takvih bolesnika. Prijasnjih godina bolesnici su s velikim zakasnjenjem dolazili psihijatru sto se moze objasniti brojnim simptomima panicnog poremecaja koji su slicni simptomima mnogih tjelesnih bolesti. Bolesnici su lutali od lijecnika do lijecnika, svaki je trazio dodatne pretrage i nije bila
rijetkost da je bolesnik "obradjivan" godinama dok se netko nije sjetio da bi smetnje ipak mogle biti psihickog podrijetla i uputio bolesnika psihijatru. Nerijetko i sami bolesnici odugovlace s odlaskom psihijatru jer su uvjereni da je bolest u internistickom podrucju.
Danas je situacija znatno bolja, dijagnosticki kriteriji su poznati i lijecnicima nepsihijatrima te bolesnici dolaze ranije, a rana dijagnoza i terapija su od velike vaznosti za uspjeh lijecenja. Osim toga bolest je sve cesca i danas nema lijecnika koji se s njom nije susreo. Smatra se da zahvaca najmanje jednog od 75 ljudi tijekom zivota, rijetko zahvaca djecu, u zena je ucestalija, a najcesca je u mladih, odraslih osoba.
Napad dolazi iznenada, bez najave. Moze se javiti u krevetu, trgovini, radnom mjestu, ulici, posti, trznici, na mostu, u tunelu i sl.. Karakteriziran je izrazitim strahom ili nelagodom s osjecajem bliske smrti ili ludila. Simptomi
panicnog poremecaja mogu biti strah, lupanje srca, kratak dah i osjecaj gusenja, osamucenost i nestabilnost, mucnina i zelucane smetnje, toplo ili hladno strujanje po tijelu, sum u glavi, drhtavica, osjecaj nestvarnosti,
osjecaj gubitka kontrole i ludila, strah od umiranja, znojenje, osjecaj propadanja kroz tlo. Pojedini bolesnici imaju samo neke od navedenih simptoma, a pojedini sve. Jakost i trajanje simptoma takodjer se razlikuje od bolesnika do bolesnika. Panicni napad moze trajati od nekoliko minuta do iznimno jednog sata ili cak dulje. Napad mogu isprovocirati tvari koje pobudjuju sredisnji zivcani sustav, a najcesci ekscitator je kofein iz crne kave i "cola" pica. Nerijetko se javlja i nakon zlouporabe droga.
Panicni poremecaj cesto je vezan uz depresiju i alkoholizam. Iz njega se moze razviti fobija, znaci strah od mjesta ili situacija u kojima je dozivljen napad. Najcesci je strah od otvorenog prostora, tramvaja, autobusa, trznice ili reda u posti. Ponekad je dovoljno dozivjeti samo jedan napad, a da se covjek promijeni. Strah mu se "uvuce u kosti", misaoni proces je stalno
zaokupljen iscekivanjem novog napada, javlja se anticipativni strah tj. strah od straha. Prije ili kasnije javljaju se promjene u ponasanju, tj. izbjegavajuce ponasanje, sto je vec teza faza bolesti. Pocinju se izbjegavati mjesta gdje se napad dogodio ili gdje bi se mogao dogoditi, a to je najcesce ulica ili javni prijevoz. Bolesnik koliko god moze izbjegava odlaske na takva
mjesta, a ako ih ne moze izbjeci vodi sa sobom odraslu osobu, najcesce roditelje, supruznika, prijatelja,... U tezim slucajevima ni pratnja ne pomaze i bolesnik postaje zarobljenik vlastitog doma.
Nije potrebno isticati koliko je u takvim slucajevima panicni poremecaj ozbiljna bolest i koliko moze, ne samo narusiti kvalitetu zivota i dobrog osjecanja, nego do krajnosti invalidizirati bolesnika.
Nije rijetkost da razvojem bolesti napadi panike dodju u drugi plan, a depresija, fobija ili hipohondrija pocnu prevladavati klinickom slikom. Mora se priznati da unatoc ranoj dijagnozi i odgovarajucoj terapiji, 10-20% bolesnika ne reagira na lijecenje i bolest se kronificira.
E to je to, panicni napad. Meni sve ovo desilo od kad mi je srce jednom preskocil nesto a aritmija, ja se usro. Od tad i panicni napadi. I kad sam osjetio to onda mi doce panicni napad od napada. Smijesno, al zajebano. Doktor je slusao srce kaze normalno. Sad mene fata ta uzrujanost sta jedan dan srce opet preskoci, pa ga onda nika vrati u ritam
Ma to je vrlo tipicna stvar, obicno traje neko vrijeme i prodje ljude.
Uzmi ti Lorazepam, to uopste nije visoka doza, kao prvo, kao drugo, neces to kronicno piti, nego po potrebi. Pogledaj onu drugu temu - pije covjek 6mg beznodiazepina da bi spavao, to je onako, sto bi narod reko mashala, osim toga Lorazepam nije toliko kratko-djelujuci, ima ljek koji se zove Xanex. To je vrlo kratko dejstvujuci benzodiazepin, tj. vrlo brzo djeluje ali je problem sto je kratko trajan i zbog toga ljudi se kljukaj s tim, dok ne postanu ovisni. Oni su toliko anksiozni da uzimajuci taj Xanex samo im bude gore jer cim osjete da je efekt prosao, oni panice dok opet sebe ne dovedu do toga da ga moraju uzeti. I onda je to kruzni jedan ciklus. To ti se ne moze desiti na Lorezapamu 0.5mg da ga pijes 2-3 puta dnevno, a ne sedmicno.
Ja ovo pisem samo, jer ono sto tebi treba je podrska, a ne pomoc. Ti si vec pomognut,vidim ko malo si nesiguran jel to, to, ljudi su te pregledali, i nasli u cemu je caka. Sve sto trebas je da sebe uvjeris da ce biti sve ok.
Aritmije su tema za sebe, ti nemas aritmiju. Pregledao te doktor, vjerovatno uradio EKG, preslusao ti srce, a moguce je da si imao i test kad trcis na onom tread-millu, tkz. stres test. S tim testom pokusavaju da iniciraju srce da "preskoci" i ostane u tom ritmu koji nije normalan. Mozda si nosio i Holter monitor, to je mali instrument koji nosis 24-48hr i oni ti analiziraju ritam srca, moze doci cak i sa prekidacem, tako kad osjetis da te ufati ta panika, pritisnes taj taster i to se vrijeme zabiljezi, da se tacno vidi u cemu je caka. Ne bih da ti pisem dalje da se brines oko toga, jer je to delikatna i komplikovana tema, koju treba doktor malo da ti pojasni ako ti to nije najjasnije, ja znam da oni supci samo udju i izadju, kazu ti ok, nije ok, ali to je vise radi toga sto ne zele dodatno da te opterecuju s nekim informacijama od kojih ti moze biti samo gore ako sebi umislis da imas nesto sto je mnogo, mnogo gore, a nemas to, jer je problem ocigledno psihickog karaktera. Da imas aritmiju lorazepam ti vjerovatno nebi pomogao, jer se radi o elektricnom poremecaju srca, s kojim lorazepam nema nista. Neki od npr umjetnika imaju slicne probleme kad trebaju izaci na stage - da npr. svira klavir pred 5000 ljudi i plasi se hoce li pogrijesiti notu ili ne. Trema ili tkz. stage fraight. Njima dadnu onda beta blokere pred nastup, da srce ne moze u sekundi toliko ubrzati svoj rad. Tako se oni osjecaju bolje, tj. ako se i prepadnu, ne lupa im srce. Mozes to probati, beta blokeri su jako siguran ljek, koji bi takodje trebao da bude u vodi zajedno sa hlorom. Sve u svemu bol'a - no sikiriki. Sta si se uzbudio? Da nije dolazak u Seher? Lakopo, samo sredinom dzade. Sto bi nas narod reko odabij to od sebe. Salim se ja malo.
Ukratko tebi odgovor.
Na pitanje da li moze rat uzrokovati panic attack, ne moze ti niko dati odgovor, a to nije ni toliko bitno. Bitno je da ono sto imas je pravilno dijagnosticirano i da ti uzimas ljek, nemoj se plasiti uzeti to, kad moras. Nemoj da pijes 2 ljute, ako mogu 2 ljute posati flasa svaki dan. Nemoj misliti, ja u familiji imam ljude koji su imali slican vrlo problem, i umjesto tabletice, alkoholicar, onda ga nebi bog skinuo sa onog sto je on sebi nasao da je "ljekovito". Ali to zavisi od tebe. Ako ti mislis da imas kontrolu i da nece 2 postati 22 casice, dovoljno si star da sam odlucis.
Sve u svemu, nadji sebi finog nekog psihijatra, najbitnije je da ovo ne postoje sve cesce i cesce. A i interesatno je kad ti se ovo desi, jel kao odgovor na nesto, nekakva rekacija, ne znam - moze biti na bilo sta. Ako ima neko pravilo, po kojem ti se ovo desi kad sedesi, onda to izbjegavaj, normalno u granici normale.
E, sad. Jedino ono sto bih voljeo znati je da nemas nikakvih srcanih tjeskoba. Obicno ljudi koji odu u urgentnu medicinu, s ovim simptomima, moraju im pregledati srce i utvrditi da nisu imali srcani udar. Ako ti vec znas sam samog sebe i znas da to nije to, a zvuci kao da ti se ovo desava vec godinama, onda nije to to. Ali reko, samo da ti dam do znanja da i to postoji, kao i ako odes u ER sta ti mogu reci, kako ce te pregledati i slicno. Oni tamo prvo moraju da eliminiraju stvari koje ubijaju ljude, a panic attacks nisu ti, iako imaju dosta srcanih simptoma...
Ma ti si bolan zlatan momak, jesam ja tebi reko da si ti meni dobro. Ako nisam da ti kazem. Ti si meni bolan, zlatan momak, dobar si, mojne da te ovo tarabi, jeni to stani, sto bi rekli u Rajvosa. A u Americi bi rekli i sa tim se zivi. Hajde u zdravlje, mojne mi sta zamjeriti sto se malo neozbiljno postavih u postu, to je sve od muke, moje prvenstveno, pa i na tvoju eto, predje. A, sto se djece tice. Ne brini nista, to se kucne u drvo, i kaze masallah. Eto, ako sam ti sta valjo, valjo. Jest da je mahalska medicina, al' to si i sam trazio...
Ja zamalo ne dobih panicni napad dok sam iscitala tvoj post. Joj srkleta majko moja
Ma to je vrlo tipicna stvar, obicno traje neko vrijeme i prodje ljude.
Uzmi ti Lorazepam, to uopste nije visoka doza, kao prvo, kao drugo, neces to kronicno piti, nego po potrebi. Pogledaj onu drugu temu - pije covjek 6mg beznodiazepina da bi spavao, to je onako, sto bi narod reko mashala, osim toga Lorazepam nije toliko kratko-djelujuci, ima ljek koji se zove Xanex. To je vrlo kratko dejstvujuci benzodiazepin, tj. vrlo brzo djeluje ali je problem sto je kratko trajan i zbog toga ljudi se kljukaj s tim, dok ne postanu ovisni. Oni su toliko anksiozni da uzimajuci taj Xanex samo im bude gore jer cim osjete da je efekt prosao, oni panice dok opet sebe ne dovedu do toga da ga moraju uzeti. I onda je to kruzni jedan ciklus. To ti se ne moze desiti na Lorezapamu 0.5mg da ga pijes 2-3 puta dnevno, a ne sedmicno.
Ja ovo pisem samo, jer ono sto tebi treba je podrska, a ne pomoc. Ti si vec pomognut,vidim ko malo si nesiguran jel to, to, ljudi su te pregledali, i nasli u cemu je caka. Sve sto trebas je da sebe uvjeris da ce biti sve ok.
Aritmije su tema za sebe, ti nemas aritmiju. Pregledao te doktor, vjerovatno uradio EKG, preslusao ti srce, a moguce je da si imao i test kad trcis na onom tread-millu, tkz. stres test. S tim testom pokusavaju da iniciraju srce da "preskoci" i ostane u tom ritmu koji nije normalan. Mozda si nosio i Holter monitor, to je mali instrument koji nosis 24-48hr i oni ti analiziraju ritam srca, moze doci cak i sa prekidacem, tako kad osjetis da te ufati ta panika, pritisnes taj taster i to se vrijeme zabiljezi, da se tacno vidi u cemu je caka. Ne bih da ti pisem dalje da se brines oko toga, jer je to delikatna i komplikovana tema, koju treba doktor malo da ti pojasni ako ti to nije najjasnije, ja znam da oni supci samo udju i izadju, kazu ti ok, nije ok, ali to je vise radi toga sto ne zele dodatno da te opterecuju s nekim informacijama od kojih ti moze biti samo gore ako sebi umislis da imas nesto sto je mnogo, mnogo gore, a nemas to, jer je problem ocigledno psihickog karaktera. Da imas aritmiju lorazepam ti vjerovatno nebi pomogao, jer se radi o elektricnom poremecaju srca, s kojim lorazepam nema nista. Neki od npr umjetnika imaju slicne probleme kad trebaju izaci na stage - da npr. svira klavir pred 5000 ljudi i plasi se hoce li pogrijesiti notu ili ne. Trema ili tkz. stage fraight. Njima dadnu onda beta blokere pred nastup, da srce ne moze u sekundi toliko ubrzati svoj rad. Tako se oni osjecaju bolje, tj. ako se i prepadnu, ne lupa im srce. Mozes to probati, beta blokeri su jako siguran ljek, koji bi takodje trebao da bude u vodi zajedno sa hlorom. Sve u svemu bol'a - no sikiriki. Sta si se uzbudio? Da nije dolazak u Seher? Lakopo, samo sredinom dzade. Sto bi nas narod reko odabij to od sebe. Salim se ja malo.
E jarane da se gdje blizi pa da me jos malol loziz uz pivce E to je sto meni treba da s nekim o tome pricam. Jebo majku sta dozivismo i dozivljavamo.
Hvala na vremenu sto si ovo pisao, i hvala na obrazlozenju. Citao sam dosta o tim napadima pa cojeku bude lakse. Najsmjesnije je kad se statanem sa jaranom a i on nesto slicno ima. Pa smo ti mi ko jedan drugom treapija. Da nam cujes prica, na guzicu da padnes. Jos on citav rat tamo bio. Da vidis njegovih panika.
Last edited by rajvosa^ on 14/07/2008 06:48, edited 1 time in total.
sto se tice tih anti-depressants, polako sa njima. jako su addictive, i tijelu je sve teze da prekine kad pocne uzimati.
Smatram da je "meditacija" naj bolja stvar.
Samo pocnes disati duboko i zatvori oci par minuta, i pokusaj nit o cemu da razmisljas. Ima naravno puno drugih stvari koje se mogu uzimati, ali naj bolja je St. John wort. To ti je 100% natural, i moze se piti ja mislim i kao sirup i kao tabletice.
gud lak!
heng in der.....
ne daj ti boze ovog nespavanja moj Nosferatu kako prezivis dan ja kako spustim glavu tako zahrcem nekad me bude stid sto tako lako zaspim, a imam i ja briga ko i svaki drugi inasan.
btw, kod panicnih strahova pomaze tehnika disanja. Pokusavas pravilno udahnut i izdahnut plus vizuelizacija. Barem je meni to pomagalo. Sad hvala Bógu nemam.
Sjecam se da sam jednom imala tu jaku aritmiju i da je muz skocio i otvorio prozor .Bilo je gluha doba noci i bas hladno, tako da mi je odmah bilo dobro.
S druge strane te aritmije ima moj muz u zadnje vrijeme. Jednom ga je cak uhvatilo na poslu da mu srce preskace svako malo. I onda on sam sebi snimi (radi u bolnici na EKG aparatima) i sve bilo ok
uglavnom, mene zna tako isprepadat sa tom svojom aritmijom uzas jedan. Jos vi muskarci manje o tome pricate. Zene se barem raskukaju
mamica papucarka wrote:ne daj ti boze ovog nespavanja moj Nosferatu kako prezivis dan ja kako spustim glavu tako zahrcem nekad me bude stid sto tako lako zaspim, a imam i ja briga ko i svaki drugi inasan.
btw, kod panicnih strahova pomaze tehnika disanja. Pokusavas pravilno udahnut i izdahnut plus vizuelizacija. Barem je meni to pomagalo. Sad hvala Bógu nemam.
Sjecam se da sam jednom imala tu jaku aritmiju i da je muz skocio i otvorio prozor .Bilo je gluha doba noci i bas hladno, tako da mi je odmah bilo dobro.
S druge strane te aritmije ima moj muz u zadnje vrijeme. Jednom ga je cak uhvatilo na poslu da mu srce preskace svako malo. I onda on sam sebi snimi (radi u bolnici na EKG aparatima) i sve bilo ok
uglavnom, mene zna tako isprepadat sa tom svojom aritmijom uzas jedan. Jos vi muskarci manje o tome pricate. Zene se barem raskukaju
Tu je moj problem. Srce. Zna preskocit jednom nedjeljno, nekad 2-3 put, nekad po dvije-tri nedjelje nista. Al kad se desi, onda me ta panika drzi, sta ako jednom preskoci i to je to? I onda non stop mislim o tome i cekam kad ce opet preskocit i hocu li prezivit Tako sam stvorio sebi paniku, anxiety ili sta ti ja znam. Sranje zesce.
mamica papucarka wrote:ne daj ti boze ovog nespavanja moj Nosferatu kako prezivis dan ja kako spustim glavu tako zahrcem nekad me bude stid sto tako lako zaspim, a imam i ja briga ko i svaki drugi inasan.
Tu je moj problem. Srce. Zna preskocit jednom nedjeljno, nekad 2-3 put, nekad po dvije-tri nedjelje nista. Al kad se desi, onda me ta panika drzi, sta ako jednom preskoci i to je to? I onda non stop mislim o tome i cekam kad ce opet preskocit i hocu li prezivit Tako sam stvorio sebi paniku, anxiety ili sta ti ja znam. Sranje zesce.
ma daj ba, nije to nista. to se svima desava. Obrati paznju navecer. Vidjet ces da cesce preskace. To je kod tebe ankszioznost (strah).
kod mog muza je bilo svakih pet minuta i pravo dugu. I ode snimi, te sa doktoricom skupa pregleda nalaze. Sve ok. Kod njega to obicno dolazi sa virozom, jer se istrose minirali (Fakat ja to ne znam strucno objasnit, Nosferatu ce znati bolje )
ja sam zesci hipohondar i ne pravim paniku zbog jednog preskakanja u toku dana. Cak mi puls zna biti po 120 otkucaja u minuti i to drzat po sat vremena.
Muzev najbolji prijatelj zna po cijeli dan imati tako jak puls i obavezno mora ici na infuziju da mu smire. I ne panici. prosle godine ga na moru uhvatilo.
nikad niko ne zna dje mu je kraj. Mozes biti zdrav ko drijen a da ti cigla padne na glavu i gotovo.
Nakog ti Krajsnika mi u ruke dademo, i ti ga uhelaci...
E moja ti, nema tu ljeka. A nije doso pod garancijom...
Vidis ti da je to njemu preslo od tebe... kako preslo tako i ostalo...
Nego najbolje je njemu zenu mjenjat dok je zreo vakat, ja mislim...
Jer kod Krajsnika se zna da dvije stvari ne odkazuju poslusnost, jedna od tih je srce... a druga bogami, zajeba se ja, tri stvari, jedna je srce, druga zena, a treca nije za foruma citaju ovo i djeca...