Psovanje majke i ostalo
-
Korisničkoime
#152 Re: Psovanje majke i ostalo
Ja ne znam sta se s ovim nasim drustvom desava, Bosnjacima zapravo, cuj ateista i fatiha, Busuladzic sehid, sve same nebuloze, kao lijevica na politickoj sceni BiH kao da postoji lijevica i desnica u nas, braco i sestre postoje interesne skupine koje pokusavaju da zagrabe sto je vise moguce kolaca koji stoji na raspolaganju one se zovu politicke partije i sta god vam ko govorio one nemaju ideologiju, politicki pravac nista slicno kao negdje drugo, ne zalazu se ni za nas ni za gradjane ni za vjeru ni za ove ni za one nego samo i iskljucivo za sebe i sebi bliske, nama plasiraju teme poput Busuladzica da mozemo palamuditi o necemu od cega nema nista.
Na koji nacin i kako ce tema Busuladzic bilo kome od gradjana pomoci u bilo kojem smislu. Politicaru koji rijesi vodosnadbijevanje Sarajeva, u sustini sasvim normalnu stvar u danasnje vrijeme koja se skoro pa svugdje podrazumijeva njemu gradjani Sarajeva trebaju digmuti spomenik. Ovo spominjem samo da bih docarao u kakvim se mi govnima krecemo, rjesenje sasvim normalne srvari - nesmetanog vodosnadbijevanja zasluzuje dizanje spomenika u sred grada i vjecnu zahvalu. O drugim stvarima podizanje stope nezaposlenosti, omjer uvoza izvoza, povecanje zivotnog standarda o tome mozemo samo da sanjamo jer krajnji domet nasih politicara ali i nas kao naroda je palamudjenje o Busuladzicu, psovanje majki, proklinjanje ateista jer ne uce fatihu, ali kakav narod takva vlast
Na koji nacin i kako ce tema Busuladzic bilo kome od gradjana pomoci u bilo kojem smislu. Politicaru koji rijesi vodosnadbijevanje Sarajeva, u sustini sasvim normalnu stvar u danasnje vrijeme koja se skoro pa svugdje podrazumijeva njemu gradjani Sarajeva trebaju digmuti spomenik. Ovo spominjem samo da bih docarao u kakvim se mi govnima krecemo, rjesenje sasvim normalne srvari - nesmetanog vodosnadbijevanja zasluzuje dizanje spomenika u sred grada i vjecnu zahvalu. O drugim stvarima podizanje stope nezaposlenosti, omjer uvoza izvoza, povecanje zivotnog standarda o tome mozemo samo da sanjamo jer krajnji domet nasih politicara ali i nas kao naroda je palamudjenje o Busuladzicu, psovanje majki, proklinjanje ateista jer ne uce fatihu, ali kakav narod takva vlast
- Thorgerson
#153 Re: Psovanje majke i ostalo
Ma Damiru svaka cast. Pricajte sta hocete, al koji je to politicar ikad ovako nesto uradio? Jednostavno frajer ima svoje ideje, clan je te stranke i ima pravo da reaguje ovako.
E sad jeste li vi za slinave podanike, ili za ovakve? Jer da je bilo prije ovakvih u SDP-u koji bi jasno i glasno rekli Lagumdzija sta i kako, a ne da su isli linijom manjeg otpora bilo bi sve drugacije.
Ok, mozda jeste bilo malo previse psovki, ali jbg adrenalin.
Ja mu nista ne zamjeram.
E sad jeste li vi za slinave podanike, ili za ovakve? Jer da je bilo prije ovakvih u SDP-u koji bi jasno i glasno rekli Lagumdzija sta i kako, a ne da su isli linijom manjeg otpora bilo bi sve drugacije.
Ok, mozda jeste bilo malo previse psovki, ali jbg adrenalin.
Last edited by Thorgerson on 11/02/2019 12:52, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#154 Re: Psovanje majke i ostalo
pa sta su ovi nego zlajini ucenici bog te
- sadie_forever
#155 Re: Psovanje majke i ostalo
Intervju rahmetli udovice ,dok je bila ziva,iz 2004 godine :Korisničkoime wrote:Ja ne znam sta se s ovim nasim drustvom desava, Bosnjacima zapravo, cuj ateista i fatiha, Busuladzic sehid, sve same nebuloze, kao lijevica na politickoj sceni BiH kao da postoji lijevica i desnica u nas, braco i sestre postoje interesne skupine koje pokusavaju da zagrabe sto je vise moguce kolaca koji stoji na raspolaganju one se zovu politicke partije i sta god vam ko govorio one nemaju ideologiju, politicki pravac nista slicno kao negdje drugo, ne zalazu se ni za nas ni za gradjane ni za vjeru ni za ove ni za one nego samo i iskljucivo za sebe i sebi bliske, nama plasiraju teme poput Busuladzica da mozemo palamuditi o necemu od cega nema nista.
M
Život: O Mustafi Busuladžiću, mladomuslimanskom šehidu, govore njegova supruga, njen brat i Mustafin unuk Mustafa Busuladžić
RANA ZVIJEZDA DUGE NOĆI
"Sjedio je i učio Kur'an. Kažu da je cijelu noć pred pogubljenje učio. Ja znam da je u zatvoru dovršio 19 hatmi i počeo 20. Toga se sjećam", polagahno nam je, ali ipak usplahireno govorila Zehra-hanuma, supruga rahmetli Mustafina. "Išla sam tražiti njegov mezar. Ali, nisam našla"
Piše: Tarik Lazović
Ako mogu ubit' tebe, tvoje knjige neće moć', naš Mustafa, rana zvijezdo duge noći... Možda se to dogodilo upravo ovdje, gdje moja noga kroči, možda, pak, malo više, negdje iznad škole. A moguće, opet, da je i gore, više u brdu, gdje se sada šepure nakićene trospratnice…, razmišljam osvrćući se oko sebe. Zaključujem: u to je vrijeme ovdje bilo sasvim dovoljno mjesta na kojima bi se, daleko od ljudskih očiju, moglo obaviti taj mučki čin.
"Zapravo, nikad nije utvrđeno gdje je pogubljen, niti gdje je pokopan. Zna se da je odveden negdje iza sarajevske željezničke stanice. Nikad se više o njemu nije ništa saznalo", pojašnjavao mi je čovjek identičnog imena i prezimena koje je nosio čovjek čije sam mjesto pogubljenja pogledom tražio po sada već izraslom sarajevskom naselju Velešići.
Unuk Mustafe Busuladžić
"Selam alejkum","Alejkumu selam!" Čvrst stisak ruke i prijazan osmjeh mlađeg čovjeka guste brade nagovještavao je ugodan razgovor. Nisam ga morao vući za jezik. "Dedo je bio vrstan intelektualac. Išao je ispred svoga vremena. To ga je koštalo života. On je mnogo prije upozorava na katastrofalnu opasnost komunizma i besramnog ateizma. Mnogo prije nego što su ga naši očevi osjetili na svojim leđima," govori Mustafa Busuladžić unuk Mustafe Busuladžića, intelektualca i profesora, jednog od osnivača mladomuslimanskog pokreta, kojeg je komunistički režim pogubio 1945. godine.
"Siguran sam da će ti oni više reći. Niko mu nije bio bliži od njegove supruge, a i njen brat je malo mlađi od rahmetli dede, ali je sve veoma dobro upamtio", pojašnjava dok smo prolazili vijugavim zaobilaznim putem ka Zenici.
"Nana je, ubrzo nakon što je dedo ubijen, otišla kod svojih. Takvo je bilo vrijeme. Nije smjela mnogo žaliti. Sve su uradili da se što prije sve zaboravi."
"Sarajevo nijemo strijepi crni dan, odvedoše nam Mustafu u zindan, kopa mezar, briše čelo ledeno, šta će biti sa islamom voljenim..."
"Sjedio je i učio Kur'an. Kažu da je učio cijelu noć pred pogubljenje. Ja znam da je u zatvoru dovršio 19 hatmi i počeo 20. Toga se sjećam", polagahno, ali ipak uspl-ahireno govori Zehra-hanuma, supruga rahmetli Mustafina, a nana ovoga Mustafe što sjedi do mene u omalehnom stanu nedaleko od Sejmenske džamije.
Fes - probušen, naočale - slomljene
"Poslije sam mu tražila mezar. Ali, nisam našla… Sinko, puno sam toga poboravila. Starost, pa šta ćeš".
"Našli su mu fes i naočale. Fes - probušen, a naočale - slom-ljene. Njegove su sestre to uzele. Mislim da je kod njih."
Govorljiviji je bio Zehra-hanumin brat Muhamed Šestić.
"Mustafa je, ustvari, bio namjerio otići na Zapad, jer je bio svjestan opasnosti od partizana. Bio se i dogovorio sa sandžačkim muftijom da krenu. Ali, kako mi je kasnije pričao jedan hodža iz Kaknja, uz njega se upetljao jedan što ga je stalno nagovorao da idu što prije u Sarajevo. Vjerovatno je bio poslan da ga nagovori da dođe kako bi ovi izvršili ovo što su spremili. I, eto, on se vratio u Sarajevo. Odmah su ga ovi uhapsili i brzo, po kratkom postupku, osudili i strijeljali", pojašnava Muhamed, čiji je otac Omer, odnosno Mustafin punac, i sam bio ugledan u ulemskim i trgovačkim krugovima tog vremena.
"Njih dvojica, moj otac i Mustafa, upoznali su se u Beču"- nastavlja moj sugovornik, profesor historije, čovjek koji je obišao više od 70 zemalja u kojima žive muslimani.
"Mustafa je, kako su mi pričali, još od rane mladosti imao sklonost ka nauci, te je brzo završio Višu šerijatsku školu u Sarajevu, a potom je otišao na specijalizaciju u Italiju. Tamo je, tokom školovanja, radio i kao spiker na radiostanici, što će mu komunisti prišiti kao najveći zločin. Za to se vrijeme uspio povezati sa vodećim autoritetima u islamskom svijetu, palestinskim muftijom i Šekibom Arslanom, koji je, inače, bio i prijatelj sa mojim ocem", nastavlja Muhamed. "Po povratku se zaposlio kao profesor na Višoj šerijatskoj školi. Predavao je većini pripadnika mladomulimanskog pokreta", nadovezuje se unuk Mustafa, trudeći se da sve pojasni. "To su mu komunisti spočitavali kao veze sa nacistima. Međutim, on nije imao tih veza. On je samo upozoravao na komunizam, tada rastuće bezboštvo…
Posebno je interesantno da je on bio drugi potpisnik upozorenja i peticije suprotstavljanja nacističkom ubijanju
Srba u Sarajevu, koju su tada potpisali muslimanski intelektualci. On se, zapravo, suprotstavljao svakom nasilju, ali i nasilju nad vjerom, što su mu komunisti uzeli kao zločin."
"Posljednji put grad pogleda bijeli, bistrim okom sve munare izgrli, pucali su preko prsa ćafiri,
rujni sabah sarajevski zamiri."
"Dolazili su, pretresali, nešta tražili", uključuje se Zehra-hanuma. "Najviše su gledali knjige i tražili nekakve spise. Odnijeli su osam stotina knjiga iz naše kuće; nikad ih više nismo vidjeli… A Mustafa je, sinko, mnogo čitao, po vascijelu noć…"
"On je bio naročito cijenjen zbog širokog obrazovanja. Pored vjerskog znanja, bio je i vrstan poznavalac zapadne filozofije. Pojedine dijelove iz knjiga je znao i napamet", nadopunjuje Muhamed. "U tome je bila i najveća opasnost po komuniste, u njegovom znanju, naučnom radu i sjajnom kontaktu sa omladinom. Predavanja koja je on držao bila su naročito posjećena."
Ulica i nišan
Iza Mustafe Busuladžića je ostalo mnogo pisanih tragova. Pisao je za sve tadašnje značajne časopise, objavljivao naučne radove, ali njegovo životno djelo "Životopis Muhammeda, a. s." još je samo u rukopisu.
"Srećom, sačuvano je, ali mislim da nije i dovršeno. Čuva se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci", pojašnjava Mustafa dok se sporemamo na povratak u Sarajevo. "U Sarajevu jedna ulica nosi ime vašeg supruga, a na šehidskom mezarju Kovači su predvidjeli da dodijele mjesto svim mladomuslimanskim šehidima kojima se ne zna za mezar. Vremena se mijenjaju", kažem Zehra-hanumi.
"Lijepo je to čuti", odgovora sa blagim smješkom. "I ulica i nišan. Lijepo je to..."
"Kako danas živite?", pitam obraćajući im se obome.
"Penizionerski", odgovoraju.
"Posjeti li vas ko, obiđe li vas, sjete li se?" "Slabo", odgovara Muhamed. "Oni koji bi se mogli sjetiti rahmetli Mustafe, uglavnom su pod zemljom, a od ovih mlađih slabo ko uopće zna. I prije se niko nije želio sjećati. Svi su htjeli što prije zaboraviti. Moralo se živjeti."
"Noć je prošla, propali su zlotvori, pocrkali manji neg' se rodili.
Svako pita gdje je mezar Mustafin."
Trag truda i žrtve
"Rekao sam ti, oni se ipak dosta toga sjećaju, iako su već duboko u godinama i uprkos tome što su se svi trudili da zaborave", objašnjava mi Mustafa dok smo se vraćali ka Sarajevu. "Evo. moj otac, univerzitetski profesor, ne govori mnogo o tome. Zapravo, to je njemu bilo opterećenje u životu. On je morao biti duplo bolji od svih kako bi postigao ono što jest."
Mustafa, tokom rata pripadnik Armije RBiH, sada je glavni sinoptičar u Federalnom meteorološkom zavodu i asistent na Univerzitetu u Tuzli.
"Mi mlađi nismo to toliko osjetili kao opterećenje. Kad sagledam situaciju, osjetim se ponosnim, ne samo zbog toga što je moj dedo, nego zbog činjenice da je ovdje gdje živimo ostao trag njegovog truda i žrtve, pa čak i više od toga..."
"Ako mogu ubit' tebe,
tvoje knjige neće moć',
naš Mustafa,
rana zvijezdo duge noći."
-
Milenkov buraz
#156 Re: Psovanje majke i ostalo
Džaba, nema opravdanja za takav stav i mislim da takav stav malo ima veze sa Palestinom barem u to vrijeme. Imamo mi vrijednih i moralnijih insana od Busuladžića. Meni smeta taj stav mladomuslimanske struje kojoj je vjera i džamija ispred svega pa će tako progledati kroz sve samo ako se ide u džamiju i klanja kao da je to početaki kraj svega. Pogotovo mi je stran stav da žene ne trebaju škole, da trebaju biti umotane (ne valja ni razgoličeno) ali zastupam mišljenje da je edukacija naših djevojčica, djevojaka i žena (naravno i dječaka i muškaraca) jedini put da opstanemo kao narod u modernom svijetu.vatrogasac wrote:Uz Kasima Dobraču i Mehmeda Handžića predvodio je El Hidaje, a daleko je poznat stav te organizacije i njihova Sarajevska rezolucija. Pokvarit ćeš trubu jer trubiš iz sasvim druge perspektive u kakvoj je bio on. To je vrijeme kada Jevreji bježe od Hitlera i zauzimaju Palestinu pa se Arapi bune i te pobune guše Britanci koji su na strani koja je protiv Hitlera. Ko god da je pobijedio u tom ratu Busuladžić mu ne bi odgovarao što upravo govori o njegovoj veličini koja nam postaje jasnija tek padom Berlinskog zida iza čega slijede razne rezolucije EU kao da su prepisane od Busuladžića.Milenkov buraz wrote:
Da i zato je opravdano očistiti Židove? Nije tebi dobro nikako.
- scarface32
#157 Re: Psovanje majke i ostalo
sadie_forever wrote:Intervju rahmetli udovice ,dok je bila ziva,iz 2004 godine :Korisničkoime wrote:Ja ne znam sta se s ovim nasim drustvom desava, Bosnjacima zapravo, cuj ateista i fatiha, Busuladzic sehid, sve same nebuloze, kao lijevica na politickoj sceni BiH kao da postoji lijevica i desnica u nas, braco i sestre postoje interesne skupine koje pokusavaju da zagrabe sto je vise moguce kolaca koji stoji na raspolaganju one se zovu politicke partije i sta god vam ko govorio one nemaju ideologiju, politicki pravac nista slicno kao negdje drugo, ne zalazu se ni za nas ni za gradjane ni za vjeru ni za ove ni za one nego samo i iskljucivo za sebe i sebi bliske, nama plasiraju teme poput Busuladzica da mozemo palamuditi o necemu od cega nema nista.
M
Život: O Mustafi Busuladžiću, mladomuslimanskom šehidu, govore njegova supruga, njen brat i Mustafin unuk Mustafa Busuladžić
RANA ZVIJEZDA DUGE NOĆI
"Sjedio je i učio Kur'an. Kažu da je cijelu noć pred pogubljenje učio. Ja znam da je u zatvoru dovršio 19 hatmi i počeo 20. Toga se sjećam", polagahno nam je, ali ipak usplahireno govorila Zehra-hanuma, supruga rahmetli Mustafina. "Išla sam tražiti njegov mezar. Ali, nisam našla"
Piše: Tarik Lazović
Ako mogu ubit' tebe, tvoje knjige neće moć', naš Mustafa, rana zvijezdo duge noći... Možda se to dogodilo upravo ovdje, gdje moja noga kroči, možda, pak, malo više, negdje iznad škole. A moguće, opet, da je i gore, više u brdu, gdje se sada šepure nakićene trospratnice…, razmišljam osvrćući se oko sebe. Zaključujem: u to je vrijeme ovdje bilo sasvim dovoljno mjesta na kojima bi se, daleko od ljudskih očiju, moglo obaviti taj mučki čin.
"Zapravo, nikad nije utvrđeno gdje je pogubljen, niti gdje je pokopan. Zna se da je odveden negdje iza sarajevske željezničke stanice. Nikad se više o njemu nije ništa saznalo", pojašnjavao mi je čovjek identičnog imena i prezimena koje je nosio čovjek čije sam mjesto pogubljenja pogledom tražio po sada već izraslom sarajevskom naselju Velešići.
Unuk Mustafe Busuladžić
"Selam alejkum","Alejkumu selam!" Čvrst stisak ruke i prijazan osmjeh mlađeg čovjeka guste brade nagovještavao je ugodan razgovor. Nisam ga morao vući za jezik. "Dedo je bio vrstan intelektualac. Išao je ispred svoga vremena. To ga je koštalo života. On je mnogo prije upozorava na katastrofalnu opasnost komunizma i besramnog ateizma. Mnogo prije nego što su ga naši očevi osjetili na svojim leđima," govori Mustafa Busuladžić unuk Mustafe Busuladžića, intelektualca i profesora, jednog od osnivača mladomuslimanskog pokreta, kojeg je komunistički režim pogubio 1945. godine.
"Siguran sam da će ti oni više reći. Niko mu nije bio bliži od njegove supruge, a i njen brat je malo mlađi od rahmetli dede, ali je sve veoma dobro upamtio", pojašnjava dok smo prolazili vijugavim zaobilaznim putem ka Zenici.
"Nana je, ubrzo nakon što je dedo ubijen, otišla kod svojih. Takvo je bilo vrijeme. Nije smjela mnogo žaliti. Sve su uradili da se što prije sve zaboravi."
"Sarajevo nijemo strijepi crni dan, odvedoše nam Mustafu u zindan, kopa mezar, briše čelo ledeno, šta će biti sa islamom voljenim..."
"Sjedio je i učio Kur'an. Kažu da je učio cijelu noć pred pogubljenje. Ja znam da je u zatvoru dovršio 19 hatmi i počeo 20. Toga se sjećam", polagahno, ali ipak uspl-ahireno govori Zehra-hanuma, supruga rahmetli Mustafina, a nana ovoga Mustafe što sjedi do mene u omalehnom stanu nedaleko od Sejmenske džamije.
Fes - probušen, naočale - slomljene
"Poslije sam mu tražila mezar. Ali, nisam našla… Sinko, puno sam toga poboravila. Starost, pa šta ćeš".
"Našli su mu fes i naočale. Fes - probušen, a naočale - slom-ljene. Njegove su sestre to uzele. Mislim da je kod njih."
Govorljiviji je bio Zehra-hanumin brat Muhamed Šestić.
"Mustafa je, ustvari, bio namjerio otići na Zapad, jer je bio svjestan opasnosti od partizana. Bio se i dogovorio sa sandžačkim muftijom da krenu. Ali, kako mi je kasnije pričao jedan hodža iz Kaknja, uz njega se upetljao jedan što ga je stalno nagovorao da idu što prije u Sarajevo. Vjerovatno je bio poslan da ga nagovori da dođe kako bi ovi izvršili ovo što su spremili. I, eto, on se vratio u Sarajevo. Odmah su ga ovi uhapsili i brzo, po kratkom postupku, osudili i strijeljali", pojašnava Muhamed, čiji je otac Omer, odnosno Mustafin punac, i sam bio ugledan u ulemskim i trgovačkim krugovima tog vremena.
"Njih dvojica, moj otac i Mustafa, upoznali su se u Beču"- nastavlja moj sugovornik, profesor historije, čovjek koji je obišao više od 70 zemalja u kojima žive muslimani.
"Mustafa je, kako su mi pričali, još od rane mladosti imao sklonost ka nauci, te je brzo završio Višu šerijatsku školu u Sarajevu, a potom je otišao na specijalizaciju u Italiju. Tamo je, tokom školovanja, radio i kao spiker na radiostanici, što će mu komunisti prišiti kao najveći zločin. Za to se vrijeme uspio povezati sa vodećim autoritetima u islamskom svijetu, palestinskim muftijom i Šekibom Arslanom, koji je, inače, bio i prijatelj sa mojim ocem", nastavlja Muhamed. "Po povratku se zaposlio kao profesor na Višoj šerijatskoj školi. Predavao je većini pripadnika mladomulimanskog pokreta", nadovezuje se unuk Mustafa, trudeći se da sve pojasni. "To su mu komunisti spočitavali kao veze sa nacistima. Međutim, on nije imao tih veza. On je samo upozoravao na komunizam, tada rastuće bezboštvo…
Posebno je interesantno da je on bio drugi potpisnik upozorenja i peticije suprotstavljanja nacističkom ubijanju
Srba u Sarajevu, koju su tada potpisali muslimanski intelektualci. On se, zapravo, suprotstavljao svakom nasilju, ali i nasilju nad vjerom, što su mu komunisti uzeli kao zločin."
"Posljednji put grad pogleda bijeli, bistrim okom sve munare izgrli, pucali su preko prsa ćafiri,
rujni sabah sarajevski zamiri."
"Dolazili su, pretresali, nešta tražili", uključuje se Zehra-hanuma. "Najviše su gledali knjige i tražili nekakve spise. Odnijeli su osam stotina knjiga iz naše kuće; nikad ih više nismo vidjeli… A Mustafa je, sinko, mnogo čitao, po vascijelu noć…"
"On je bio naročito cijenjen zbog širokog obrazovanja. Pored vjerskog znanja, bio je i vrstan poznavalac zapadne filozofije. Pojedine dijelove iz knjiga je znao i napamet", nadopunjuje Muhamed. "U tome je bila i najveća opasnost po komuniste, u njegovom znanju, naučnom radu i sjajnom kontaktu sa omladinom. Predavanja koja je on držao bila su naročito posjećena."
Ulica i nišan
Iza Mustafe Busuladžića je ostalo mnogo pisanih tragova. Pisao je za sve tadašnje značajne časopise, objavljivao naučne radove, ali njegovo životno djelo "Životopis Muhammeda, a. s." još je samo u rukopisu.
"Srećom, sačuvano je, ali mislim da nije i dovršeno. Čuva se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci", pojašnjava Mustafa dok se sporemamo na povratak u Sarajevo. "U Sarajevu jedna ulica nosi ime vašeg supruga, a na šehidskom mezarju Kovači su predvidjeli da dodijele mjesto svim mladomuslimanskim šehidima kojima se ne zna za mezar. Vremena se mijenjaju", kažem Zehra-hanumi.
"Lijepo je to čuti", odgovora sa blagim smješkom. "I ulica i nišan. Lijepo je to..."
"Kako danas živite?", pitam obraćajući im se obome.
"Penizionerski", odgovoraju.
"Posjeti li vas ko, obiđe li vas, sjete li se?" "Slabo", odgovara Muhamed. "Oni koji bi se mogli sjetiti rahmetli Mustafe, uglavnom su pod zemljom, a od ovih mlađih slabo ko uopće zna. I prije se niko nije želio sjećati. Svi su htjeli što prije zaboraviti. Moralo se živjeti."
"Noć je prošla, propali su zlotvori, pocrkali manji neg' se rodili.
Svako pita gdje je mezar Mustafin."
Trag truda i žrtve
"Rekao sam ti, oni se ipak dosta toga sjećaju, iako su već duboko u godinama i uprkos tome što su se svi trudili da zaborave", objašnjava mi Mustafa dok smo se vraćali ka Sarajevu. "Evo. moj otac, univerzitetski profesor, ne govori mnogo o tome. Zapravo, to je njemu bilo opterećenje u životu. On je morao biti duplo bolji od svih kako bi postigao ono što jest."
Mustafa, tokom rata pripadnik Armije RBiH, sada je glavni sinoptičar u Federalnom meteorološkom zavodu i asistent na Univerzitetu u Tuzli.
"Mi mlađi nismo to toliko osjetili kao opterećenje. Kad sagledam situaciju, osjetim se ponosnim, ne samo zbog toga što je moj dedo, nego zbog činjenice da je ovdje gdje živimo ostao trag njegovog truda i žrtve, pa čak i više od toga..."
"Ako mogu ubit' tebe,
tvoje knjige neće moć',
naš Mustafa,
rana zvijezdo duge noći."
zasluzio je nobelovu naradu za knjizevnost a i mir.
- ultima_palabra
#158 Re: Psovanje majke i ostalo
Klinac bi ona sad tipkala sa nepoznatim muškarcima da se Mustafa pitao...
- scarface32
#159 Re: Psovanje majke i ostalo
ultima_palabra wrote:Klinac bi ona sad tipkala sa nepoznatim muškarcima da se Mustafa pitao...
Ma sta ona zna. rekli joj u stranci da je heroj a ne zlocinac i to je to.
-
toska
#160 Re: Psovanje majke i ostalo
Nema opravdanja za njegove postupke,Thorgerson wrote:Ma Damiru svaka cast. Pricajte sta hocete, al koji je to politicar ikad ovako nesto uradio? Jednostavno frajer ima svoje ideje, clan je te stranke i ima pravo da reaguje ovako.
Ok, mozda jeste bilo malo previse psovki, ali jbg adrenalin.Ja mu nista ne zamjeram.
svo što je mislio mogao je reći normalno, civilizovano i svako bi razumio poruku !
uostalom, kakav je to čovjek koji nema minimalno poštovanja, uvažavanja tuđeg mišljenja ?
-
kakavdanakneiskustvu
#161 Re: Psovanje majke i ostalo
Milenkov buraz wrote:Džaba, nema opravdanja za takav stav i mislim da takav stav malo ima veze sa Palestinom barem u to vrijeme. Imamo mi vrijednih i moralnijih insana od Busuladžića. Meni smeta taj stav mladomuslimanske struje kojoj je vjera i džamija ispred svega pa će tako progledati kroz sve samo ako se ide u džamiju i klanja kao da je to početaki kraj svega. Pogotovo mi je stran stav da žene ne trebaju škole, da trebaju biti umotane (ne valja ni razgoličeno) ali zastupam mišljenje da je edukacija naših djevojčica, djevojaka i žena (naravno i dječaka i muškaraca) jedini put da opstanemo kao narod u modernom svijetu.vatrogasac wrote:Uz Kasima Dobraču i Mehmeda Handžića predvodio je El Hidaje, a daleko je poznat stav te organizacije i njihova Sarajevska rezolucija. Pokvarit ćeš trubu jer trubiš iz sasvim druge perspektive u kakvoj je bio on. To je vrijeme kada Jevreji bježe od Hitlera i zauzimaju Palestinu pa se Arapi bune i te pobune guše Britanci koji su na strani koja je protiv Hitlera. Ko god da je pobijedio u tom ratu Busuladžić mu ne bi odgovarao što upravo govori o njegovoj veličini koja nam postaje jasnija tek padom Berlinskog zida iza čega slijede razne rezolucije EU kao da su prepisane od Busuladžića.Milenkov buraz wrote:
Da i zato je opravdano očistiti Židove? Nije tebi dobro nikako.
jebo narod i drzavu koji skoli daju ime po takvoj osobi,ako nema niko zasluzniji pisaj ga
-
breuer
#162 Re: Psovanje majke i ostalo
imal' tih njegovih knjiga?!
da se načitamo! više mi je i Meše i Ćamila, pa i Nametka, navr' glave...
- scarface32
#163 Re: Psovanje majke i ostalo
jarane i ja bih im jebo mamu, nisam glasao za sdp da bi sa sda islu iu koaliciju.toska wrote:Nema opravdanja za njegove postupke,Thorgerson wrote:Ma Damiru svaka cast. Pricajte sta hocete, al koji je to politicar ikad ovako nesto uradio? Jednostavno frajer ima svoje ideje, clan je te stranke i ima pravo da reaguje ovako.
Ok, mozda jeste bilo malo previse psovki, ali jbg adrenalin.Ja mu nista ne zamjeram.
svo što je mislio mogao je reći normalno, civilizovano i svako bi razumio poruku !
uostalom, kakav je to čovjek koji nema minimalno poštovanja, uvažavanja tuđeg mišljenje ?
- scarface32
#164 Re: Psovanje majke i ostalo
breuer wrote:imal' tih njegovih knjiga?!
To ako si u stranci, dobijes kao za lektiru.
- edo_79
#165 Re: Psovanje majke i ostalo
To ti dođe nešto k'o vegan i jagnjetina s ražnjaTomahawk11 wrote:Sadeta da se javi u studio...
Čuj ateista i fatiha
- Thorgerson
#166 Re: Psovanje majke i ostalo
Aha. Jest bas.toska wrote: Nema opravdanja za njegove postupke,
uostalom, kakav je to čovjek koji nema minimalno poštovanja, uvažavanja tuđeg mišljenja ?
Ne. Ne bi niko razumio poruku.
I trebala je jedna ovakva bomba da se desi SDP-u. I bolje da budu zahvalni Damiru za to.
Jer kako da im ne jebe majku, ako su prije 2 mjeseca jasno i glasno rekli ne sa SDA, a sad odjednom zasjedaju pa dali, mogli bi. Jel to tebi nije za najebat se matere?
I najsmjenije mi je eto zalopojke on zastupnik, predstavlja gradjane, gdje ce tako. Pa sta? Kakve gradjane ba. Svi smo ko Damir kad nam pukne film, sta se preseravate koji qrac. Sve lordovi i gospoda, lafo. Dakle, on je sasvim legitiman predstavnik, da ne moze bit bolji.
Last edited by Thorgerson on 11/02/2019 13:10, edited 1 time in total.
-
toska
#167 Re: Psovanje majke i ostalo
pa većina je i glasala protiv, čemu uopšte cijela njegova predstava,scarface32 wrote:jarane i ja bih im jebo mamu, nisam glasao za sdp da bi sa sda islu iu koaliciju.toska wrote:Nema opravdanja za njegove postupke,Thorgerson wrote:Ma Damiru svaka cast. Pricajte sta hocete, al koji je to politicar ikad ovako nesto uradio? Jednostavno frajer ima svoje ideje, clan je te stranke i ima pravo da reaguje ovako.
uostalom, kakav je to čovjek koji nema minimalno poštovanja, uvažavanja tuđeg mišljenje ?
egzibicionizam ?
-
ketronsd1
#168 Re: Psovanje majke i ostalo
Oksadie_forever wrote:
bozic-ateista
paljenje svijeca-ateista
sto nebi i fatiha mogla proci na isti nacin?
Hajde da recimo i prihvatimo to tvoje. Medjutim koliko je to ispravno sa religiozne strane? Da li tebi kao vjerniku smeta da osoba koja je ateista uci fatihu? Kad jednostavno znas da on to sto izgovara ne postuje!?
-
dezurni_ucenik
#169 Re: Psovanje majke i ostalo
Jes jes najlakse je mater opsovati nekom.Thorgerson wrote:Aha. Jest bas.toska wrote: Nema opravdanja za njegove postupke,
![]()
Ne. Ne bi niko razumio poruku.
I trebala je jedna ovakva bomba da se desi SDP-u. I bolje da budu zahvalni Damiru za to.
Jer kako da im ne jebe majku, ako su prije 2 mjeseca jasno i glasno rekli ne sa SDA, a sad odjednom zasjedaju pa dali, mogli bi. Jel to tebi nije za najebat se matere?
I najsmjenije mi je eto zalopojke on zastupnik, predstavlja gradjane, gdje ce tako. Pa sta? Kakve gradjane ba. Svi smo ko Damir kad nam pukne film, sta se preseravate koji qrac. Sve lordovi i gospoda, lafo. Dakle, on je sasvim legitiman predstavnik, da ne moze bit bolji.
- sadie_forever
#170 Re: Psovanje majke i ostalo
Hocel te razocarati njihov bliski odnos,njihova pisma koja su pisana dok je Busuladzic bio u Rimu? pa i cinjenica da je Handzic predlozio Busuladzica na celo Mladih Muslimana u SA,i tako je i bilo.Znaci cinjenica je da ti koji cijenis Handzica moras prihvatit nekakako da je rahmetli Handzic cjenio BusuladzicaOtto_13 wrote:salik79 wrote:Pa zato i jeste smijesno sto se Francuska u ovome kontekstu ikako spominje.Otto_13 wrote: Ma nije baš , nisam ni ja za te prijeke sudove i noć koja guta ljude . Ali nisam ni da se od nekih ljudi prave heroji bez ikakvog osnova . Niko da spomene efendiju Handžića ili možda on nije ni bitan
Kako mislis da niko ne spominje efendiju Handzica? Spominjao sam ja i Handzica i naiba Basica i ef. Kurta i hadzi hafiza Hadzimulica i....
ako mislite na Mehmeda Handzica r.a,da taj je heroj i bio jako blizak sa Mustafom Busuladzicem r.a,obojicu je unistio prosli diktatorski sistem
"Nikad nismo bili pobornici šovinizma. Naše domoljublje nikad nije bilo obilježeno ekskluzivizmom, nego je uvijek bilo kulturno i tolerantno, pa je kao takvo omogućavalo život i razvitak i drugima osim nas. Ali naša tolerancija ne može ići dotle da mi mirno gledamo uništenje." - Mustafa Busuladžić r.a.
Ti moraš promijenit terapiju ta ti nimalo ne odgovara . Busuladžić je bio klasični fašista dok je efendija Handžić bio pametan čovjek o sebi i pri sebi i tvorac Sarajevske deklaracije a umro je 1944 godine u bolnice nakon operacije slijepog crijeva .
a da zvanicno je umro tokom operacije,ali bilo je raznih kontraverza oko toga
Last edited by sadie_forever on 11/02/2019 13:15, edited 2 times in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#171 Re: Psovanje majke i ostalo
edo_79 wrote:To ti dođe nešto k'o vegan i jagnjetina s ražnjaTomahawk11 wrote:Sadeta da se javi u studio...
Čuj ateista i fatiha![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Milenkov buraz
#172 Re: Psovanje majke i ostalo
Meni je fascinantna ta opčinjenost mladomuslimana sa komunizmom. Oni su čak usljed tolike mržnje prema komunizmu izjednačili socijalizmom sa njim, bili su spremni i danas su spremni u kola se hvatati sa svojim krvnicima (četnicima i ustašama) samo da sjebu navodno zle komuniste. Sa druge strane presmješna je argumentacija unuka Busulandžića da mu je dedo bio intelektualac i ispred svog vremena, žalosno i otužno je gledati to. Njegovog unuka mogu i još da razumijem nekako ali ne razumijem ove ostale. Eto komunizam je bio zlo, uzmimo ovo kao apsolutnu istinu bez rasprave i polemike, ali se onda pitam kakva je to dalekovidost i intelektualni kapacitet (koliki?) kada od zla komunizma bježiš u zagrljaj drugog zla, nacizma i fašizma.sadie_forever wrote: "Dedo je bio vrstan intelektualac. Išao je ispred svoga vremena. To ga je koštalo života. On je mnogo prije upozorava na katastrofalnu opasnost komunizma i besramnog ateizma. Mnogo prije nego što su ga naši očevi osjetili na svojim leđima," govori Mustafa Busuladžić unuk Mustafe Busuladžića, intelektualca i profesora, jednog od osnivača mladomuslimanskog pokreta, kojeg je komunistički režim pogubio 1945. godine.
-
kakavdanakneiskustvu
#173 Re: Psovanje majke i ostalo
ketronsd1 wrote:Oksadie_forever wrote:
bozic-ateista
paljenje svijeca-ateista
Hajde da recimo i prihvatimo to tvoje. Medjutim koliko je to ispravno sa religiozne strane? Da li tebi kao vjerniku smeta da osoba koja je ateista uci fatihu? Kad jednostavno znas da on to sto izgovara ne postuje!?
da,kako ateista moze i znati fatihu,oce nas,zdravo marijo,ako nije to nikad praktikovao,nije imao gdje uciti,ako je ateista?
- seln
#174 Re: Psovanje majke i ostalo
To ne postuje ni vecina onih koji se izjasnjavaju kao muslimani.ketronsd1 wrote:Oksadie_forever wrote:
bozic-ateista
paljenje svijeca-ateista
Tako gledano, sadie je u pravu... islam u danasnjoj Bosni je ono " a sto ne bi moglo".
Sve moze. I Zahiragic moze biti uzoran musliman, i Busuladzic moze biti sehid i Sarajlic moze uciti Fatihu pred kamerama...
ni jedna prostitutka nije u toj mjeri bacila obraz pod noge kao bosanski muslimani.
- seln
#175 Re: Psovanje majke i ostalo
Vidjela zaba da se konji kuju...Tuzlanski demobilisani borci žele da Damir Nikšić bude proglašen personom non grata