PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Fahro84

#1 PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by Fahro84 »

U v o d
Kao naučna disciplina psihotronika je još u sazrijevanju. Unutar nje su nagle i nepredvidljive promjene i za tradicionalnu nauku često iznenađujuće.
Savremena tehnološka društva nagrizaju nova otvaranja započeta i dalje razvijana unutar psihotronike.Prošlo je 40 godina kako su češki psihotroničari na Konferenciji parapsihologije u Moskvi (1968) objavili svoj MANIFEST PSIHOTRONIKE.
Šta je to PSIHOTRONIKA? „ To je u suštini bionika čovjeka.Njen glavni cilj je da upotpuni niz zakona koji vladaju živim i neživim svijetom sa novim psihičkim,fizičkim i biološkim znanjem izvedenim iz neobičnih ispoljenja ljudske psihe.Dakle, cilj je da se otkriju praktične posledice koje se javljaju kada se čovjek uključi kao posredna veza ili eliminiše (elektromagnetska,gravitaciona ili druga) energija koju čovjek koristi pri telepatskom prijenosu.“
Danas je u Međunarodnom Udruženju Psihotronike uključeno preko 50 zemalja. Pod velikom težinom eksperimentalnih dokaza i najtvrdokorniji otpor popušta, sve je veći broj naučnika: fizičara,elektroničara,biologa i biofizičara,psihologa i psihijatara koji se okreću psihotronici kao glavnom predmetu istraživanja.

TERMINOLOGIJA I PREDMET ISTRAŽIVANJA
Ovdje ću dati najčešće korištene termine sa uporednim ukazivanjem na terminologiju u Rusiji.
Psihotronika se još i naziva: metapsihologija,psihička istraživanja, parapsihologija (Rajnova škola),psihoenergetika (ruska škola) . A ona obuhvata:
I Vančulna percepcija(ESP) Ili bioinformaciju(Rusija
Vančulna percepcija(ESP) je svako opažanje u kojem informacije ne dobijamo poznatim čulnim prijemnicima.Ona obuhvata sljedeće pojave:
1.Telepatija(Rusija-biokomunikacija)
2.Jasnovidost ili Vidovitost (Rusija-biolokacija ili introspekcija)
3.Prekognicija(Rusija-proskopija)
4.Retrokognicija(Rusija-retroskopija)

II Psihokineza(PK) ili bioenergetika (Rusija)
Psihokineza (PK) je psihotronska pojava kod koje dolazi do promjene položaja u prostoru ili fizičkih promjena bez neposrednog dodira i bez korištenja bilo koje poznate fizičke energije.
A to su:
1.Materijalizacija 2.Dematerijalizacija
3.Levitacija(Rusija-biogravitacija)
4.Teleportaciju
5.Psihičko liječenje
6.Misaonu fotografiju

III Psihofizika
Psihofizika proučava fizičke manifestacije psihotronskih fenomena i razne vidove ispoljavanja psihotronske energije.Tu su:
1.Parafizika
2.UFO-fenomeni
3.Piramidalna energija
4.Psihotronski generatori i slični uređaji

IV Noetika
Ovo je nauka o svijesti i njenim procesima.
Ona obihvata:
1.Transpersonalnu psihologiju,koja izučava potencijale ljudskog razvoja
2.Tanatologija,nauka koja izučava proces umiranja i stanjima svijesti tokom tog procesa
3.Izmijenjena stanja svijesti:medijumstvo,trans,hipnotičko stanje,snove,alfa i teta stanje,kosmičku svijest,vantjelesno iskustvo ili astralnu projekciju,nesvjesno stvaralaštvo npr. automatsko pisanje ili slikanje itd.
4.Hermetičke sisteme treninga:mentalnu koncentraciju,meditaciju,jogu,šamanizam,zen,dugotrajnu hipnozu i samohipnozu,sisteme kao što su Sajentologija,Subud i sl.

Pojave iz jedne grupe po nekim mjerilima mogu doći u drugu, npr. vantjelesno iskustvo koje je svrstano u izmjenjena stanja svijesti , sasvim logično mogu se naći u PK, a Misaona fotografija u Psihofiziku. Brojna područja nisu obrađena ili su samo ovlaš pomenuta.Ovo nije konačan prikaz jer takvog nema i trebate ga shvatiti kao početak prikazivanja psihotronike na ovim prostorima.
Last edited by Fahro84 on 05/11/2008 19:19, edited 1 time in total.
polara

#2 Re: P S I H O T R O N I K A

Post by polara »

Svaka čast za temu...ne mogu diskutovati, ali sa posebnim zanimanjem ću je pratiti !
Jara

#3 Re: P S I H O T R O N I K A

Post by Jara »

ima l' šta o tihovanju?
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#4 Re: P S I H O T R O N I K A

Post by Latina »

Jara wrote:ima l' šta o tihovanju?
:lol: :lol: :lol:

Meshcini moRe bit' da biDNe.
Fahro84

#5 Re: P S I H O T R O N I K A

Post by Fahro84 »

Žao mi je što nemogu odgovoriti. Neznam šta je tihovanje.Ali u daljim mojim radovima biće prisutno dosta raznovrsne i vjerujem interesantne teme. Možda se ona nalazi u temama koje ću obraditi kasnije. Vjerovatno se nalazi pod drugim nazivom.Drago mi je da vas ove teme interesuju.
Gaia

#6 Re: P S I H O T R O N I K A

Post by Gaia »

Fahro, nastavi, molim te, i ja pratim sa zanimanjem. :thumbup:
Jara

#7 Re: P S I H O T R O N I K A

Post by Jara »

Fahro84 wrote:Žao mi je što nemogu odgovoriti. Neznam šta je tihovanje.Ali u daljim mojim radovima biće prisutno dosta raznovrsne i vjerujem interesantne teme. Možda se ona nalazi u temama koje ću obraditi kasnije. Vjerovatno se nalazi pod drugim nazivom.Drago mi je da vas ove teme interesuju.
šalim se malo :) ...zar nisi čuo za dr Dabića i tihovanje?
Fahro84

#8 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by Fahro84 »

Pošto je Telepatija jedna od oblasti Psihotronike odlučio sam na sugestiju melb26sa da objedinim ovu tematiku radi lakšeg praćenja teme.
Fahro84

#9 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by Fahro84 »

TELEPATIJA

Telepatija ili biokomunikacija je psihotronska pojava koja je dobila naziv od starogrčkog izraza „tele“-daleko i „pathe“- osjećanje. Tvorac je Frederik Mejers osnivač Britanskog društva za psihička istraživanja. To je,dakle, psihotronska manifestacija pri kojoj se opažaju misli, psihičke slike i osjećanja jedne osobe (pošiljaoca) od strane druge osobe (prijemnika) a koja je od nje odvojena u prostoru, tako da uobičajena čulna komunikacija nije moguća.
Mesmer,Pjer Žanea i Šarl Rišea pokušali su da telepatiju objasne kao: prijenos misaonih talasa, biološki magnetizam, elektromagnetski prijenos, psihorezonanca ili uticaj jednog psihoenergetskog polja na drugo i sl.
Francuski naučnik Šarl Riše, koji je dobio Nobelovu nagradu, utvrdio je eksperimentalnim putem da je telepatija odvojiva od hipnoze i primjenio je statističku obradu podataka u proučavanju telepatije.
Uejtil Kerington (Whatley Carington), prijatelj Sigmunda Frojda, primjenio je u svojim telepatskim pokusima statističke tehnike. Njegov eksperiment se sastojao u sljedećem: veći broj prijemnika je rasporedio na različitim mjestima Velike Britanije i u tačno određeno vrijeme slao im njegove telepatske poruke.. U tačno određenom momentu, nasumice je otvarao rječnik, odabrao bi prvu riječ koja se crtežom mogla prikazati i crto je na listu papira.Telepatskim putem je pokušo da emituje prijemnicima. Rezultate je procjenjivao tako što je pregledo sve prispjele odgovore i svakom davao određenu ocjenu. U raznim eksperimentima iz ove oblasti učestvovali su još Rajn i Soal (Soul) na Londonskom Univerzitetu radeći sa 160 osoba .
Teorijska objašnjenja
Teorijski problem jeste kako telepatija može funkcionisati i pored prostornih i materijalnih barijera.Veliki broj istraživanja pokazuje da za telepatiju ne postoje prepreke. Telepatski kontakt može se ostvariti u podmornici na dubini 2000 do 3000 m ili čak u svemiru.
Hipoteza Kozinskog je bila da se telepatija u osnovi zasniva na elektroindukciji, tako što elektromagnetski talasi indukuju željeno stanje u mozgu prijemnika. Ovakvu tvrdnju pobijo je Leonid Vasiljev . On je hipnotisane subjekte stavljao u Faradejev kavez, tako da je nemoguće prenošenje elektromagnetskih talasa .
Artur Kestler u dijelu „Korjeni koincidencije“ naveo je mišljenje nekih fizičara da postoji posebna elementarna čestica PSITRON, koja je prenosnik informacija u oblasti vančulne percepcije.
Zaista, bilo je mnogo naučnika koji su se bavili proučavanjem telepatije.Nisam mogo sve da ih navedem, kao i rezultate njihovih istraživanja zbog ograničenog prostora.
iz dna duše

#10 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by iz dna duše »

Ja ću pratiti, možda se uključim...
Zanima me tema, da čujem šta ćete reći vi koji ste bolje potkovani u vezi ovoga...
Fahro84

#11 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by Fahro84 »

JASNOVIDOST (VIDOVITOST)

To je sposobnost organizma da vančulnim putem dođe do informacija ili znanja o nekom fizičkom objektu ili događaju koji se odigrava u tom trenutku.
U prvoj polovini ovog vijeka ,ispitivanja vidovitosti bila su usmjerena na dokazivanje (statističkim putem) postojanja ove psihotronske sposobnosti. U novije vrijeme ispitivanje se pomjerilo u smislu utvrđivanja varijabli koje utječu na ovu sposobnost: stanje budne svijesti ili hipnoza, san, alfa – stanje, kako utiče pol, uzrast , crte ličnosti kao što su ekstroverzija i introverzija i sl.
Često ćete čuti da se pogrešno govori o psihometriji, automatskom pisanju, radiesteziji .. kao o posebnim vrstama vidovitosti. To su samo načini na koji ona može da se ispolji.
Uslovi laboratorijske kontrole umnogome sputavaju ispoljavanje vidovitosti kao i kod ostalih vidova ESP. Međutim, sve dok nismo u stanju da izazovemo vidovitost po volji ili bar da predvidimo vrijeme i uslove u kojima će se ona ispoljiti u mjeri značajnoj za nauku, nemožemo sa sigurnošću tvrditi da ta vančulna percepcija postoji.
Šarl Riše je 1882. god. izveo eksperiment sa jednom ženom – subjektom koja je bila dobar medij i pod hipnozom je ispoljavala ovu sposobnost. Riše je uzeo 10 špilova karata ( ukupno 520) i mješo ih. On bi nasumice izvlačio jednu kartu i stavljo je u dvostruku kovertu, a subjekt bi u hipnotičkom transu pogađala o kojoj se karti radi.
Za vrijeme identifikacije ona je kovertu dodirivala prstima. Od 15 pokušaja, ona je uspjela da tačno identifikuje 12 karata.
U Rajnovim eksperimentima, vidovitost je stavljena pod strožiju naučnu kontrolu kao i ostali vidovi ESP-a. On ih je izveo na hiljade, proučavajući iz eksperimenta u eksperiment kontrolu uslova i uklanjajući nedostatke u docnijim eksperimentima.
Tridesetih godina prošlog vijeka ,umjesto odabranih pojedinaca,uzimane su grupe neselektiranih subjekata svih društvenih i profesionalnih profila i na njima su rađeni eksperimenti sa velikim brojem ponavljanja. Dobijeni su vrlo značajni rezultati. Prat i Vudrof, u Rajnovoj laboratoriji, 1939. godine izveli su eksperiment sa 66 neselktovanih subjekata, sa ogromnim brojem pokušaja pogađanja (ukupno 96.700 pogađanja).
Istih godina vršeni su na Kolorado Univerzitetu još veći eksperimenti sa 322 neselektirana subjekta i 311.00 pokušaja pogađanja. Rezultati su bili vrlo značajni.

Elementi u vjerovanje postojanja vidovitosti

Elementi u vjerovanje vidovitosti a koji nejednako utiču na rezultate eksperimenata su:
a) Vjerovanje da vidovitost postoji kao fenomen;
b) Vjerovanje subjekta da se kod njega javljaju periodi ili trenuci vidovitosti kada se ona ispoljava; i
c) Sposobnost subjekta, da u laboratoriskim i kontrolisanim uslovima, da može da demonstrira tu sposobnost.

Crte ličnosti i vančulna percepcija

Rao, indijski psihotroničar (Rajnov asistent) u zajednici sa Kantamanijem obavili su laboratorijska ispitivanja na Andra Univerzitetu u Indiji. Subjekti su bili učenici od 16 do 18 godina i testirani su Katelovim testom ličnosti za srednje škole. Tada je utvrđeno da na vidovitost utiču sljedeće crte ličnosti: ekstroverzija (otvorenost), realizam, dominantnost, emocionalna toplina, društvenost i odsustvo neurotičnosti, a neuspjehu doprinose suprotne osobine ličnosti npr. introverzija(zatvorenost).

Zaključak i pokušaj objašnjenja

Vidovitost postoji, mada toga nismo svjesni, da uz ostale funkcije doprinesemo zadovoljenju potreba i preživljavanju organizma. U svakodnevnom životu mi ne ulažemo dovoljno svjesne napore da bismo došli do podataka vančulnim putem. Mi, ipak ,do njih dolazimo. Što bi reko Reks Stenford, „vidovitost sigurno ne postoji samo zato da bi se pogađale karte u laboratorijima“.
Eksperimentalno je , također, utvrđeno postojanje vidovitosti kod nekih životinjskih vrsta. Prema tome, može se slobodno zaključiti da vidovitost nije natprirodna i nije nenormalna funkcija, već je teško prepoznatljiva i da doprinosi samoodržanju živih organizama i predstavlja dio njihovih životnih iskustava.
Fahro84

#12 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by Fahro84 »

PREKOGNICIJA

Prekognicija je predviđanje budućih događaja čija se zbivanja nemogu zaključiti na osnovu sadašnjeg znanja.Često ćete čuti u svakodnevnom govoru da se za ovaj fenomen koristi izrarz vidovitost.
Retrokognicija ili Postkognicija je neposredno sagledavanje prošlih događaja a koji nisu zasnovani na pamćenju osobe koja taj fenomen doživljava.
Premonicija ili Slutnja je opet vid prekognicije sa osjećajem o približavanju neprijatnog ili bolnog iskustva.
Profetizam ili Proročanstvo je prekognicija koja se odnosi na veći broj ljudi, društvene grupe kao što su pripadnici nekog grada ili nacije.
„Deža vi“ je vid prekognicije koji označava osjećanje „već sam bio“ ili „već sam to vidio“. Marfi je na osnovu analize upitnika utvrdio da 60-70% američkih studenata jednom u životu doživi deža vi. Brojni su primjeri ovog fenomena. Dolazeći u neki grad prvi put, iznenada imate utisak da ste tu već jednom bili i „znate“ da ćete vidjeti određenu građevinu. I zaista, nailazite na nju. Upoznajete se sa nekom osobom i u vama se javlja osjećaj da ste se već upoznali, pa čak možete i predvidjeti i riječi koje će ta osoba izgovoriti, njene gestove i sl.
Dakle, prekognicija je najčešći oblik vančulne percepcije kod ljudi. O njemu se najčešće govori, najlakše ga je laboratorijski ispitati, a najteže ga je objasniti.
Istorijat prekognicije
Ona je uvijek predstavljala svjestan ili nesvjestan pokušaj da se sazna budućnost, izbjegnu opasnosti, nađe najbolje rješenje životnih problema..
Nekada su postojala posebna svjetilišta,proročišta, gdje su obdarene osobe proricale i tumačile svoje snove.Najpoznatije proročište u Staroj Grčkoj bilo je Apolonovo proročište u Delfima.
Daglas Din (Douglas Dean), jedan od najistaknutijih psihotroničara današnjice, smatra da jednom od takvih proročanstava svjetska kultura ima da zahvali nastanak Partenona, krune starogrčke arhitekture. Kada su Persijanci, za vrijeme vladavine cara Kserksoma, napali Atinu sa ogromnom flotom, Atinjani su se za pomoć obratili za savjet Delfijskom proročištu. Ona je dala ovakav savjet: „Svi treba da napuste Atinu, biće spaljena.Pouzdajte se u zaštitu drvenih zidova“!
Kasniji razvoj događaja je pokazao da pogrešno tumačenje prekognicije jednog dijela građana koji je potražio utočište u drvenim zgradama i hramovima platilo životom. Njih su Persijanci žive spalili. Drugi dio Atinjana predvođen Temistokleom, izgradio je flotu od 300 brzih, drvenih brodova i, namamivši glomazne „teško pokretne Kserksove brodove u Salaminske tjesnace“, do nogu ih potukli.
Abraham Linkoln je imo, dva mjeseca prije nego je ubijen, prekognitivan san, u kojem ga neznanac u pozorištu ubija. Linkon ovaj san nije shvatio veoma ozbiljnim.
Tanatolog dr. Jan Stivenson, u djelu „Prekognitivna nesreća“ (1970. god.), navodi prekognitivni san Marka Tvena. Čuveni pisac je sanjao smrt i sahranu svog brata sa dosta neobičnih pojedinosti. Ujutru o tome priča svojoj sestri. Nakon nekoliko sedmica brat mu je umro i sahrana se odvila upravo onako kako je Tven i sanjao.
Za vrijeme bombardovanja Londona u II. Svjetskom ratu Čerčil je, da bi podigo moral stanovnika, obilazio dijelove grada. Uvijek je sjedio pored vozača. Jedne noći, kad su krenuli u obilazak, on je došo do vrata auta, okrenuo se, obišo ga i sjeo na zadnje sjedište. Te večeri je , u neposrednoj blizini, eksplodirala bomba i raznijela mjesto suvozača. Kad se vratio, supruga ga je pitala šta ga je navelo da tako postupi. Odgovorio je: „...Kad sam došo do otvorenih vrata, nešto u meni je progovorilo – stani, idi na drugu stranu auta i sjedi tamo! I tako sam uradio“.
Ežen Jonesko, dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svom spisu „Neobjašnjivi događaji koji su mi se desili ili koji su me natjerali na razmišljanje“, navodi niz psihotronskih fenomena sa telepatskim, prekognitivnim, jasnovidim i psihokinetičkim zbivanjima.
„..Prije više godina ljetovao sam u Engleskoj sa suprugom i kćerkom. Stanovali smo skoro mjesec dana kod engleske prijateljice..Sedmicu dana po mom dolasku usnio sam zastrašujući san.Bio sam na nekom neodređenom mjestu, opkoljen čitavom grupom ljekara u bijelom. Jedan od njih mi kaže:“Gospodine, moramo da vam operišemo mozak“. „To nije prijatno, no, pošto treba učinite to“. Ljekari nestadoše. Vrati se samo jedan da mi kaže kako su njegove kolege i on ... došli do zaključka, da meni nije ništa, i da mogu da se vratim kući. Tražim od njih da mi kažu istinu:“Imam kancerogeni tumor na mozgu, koji se nemože operisati,..ništa tu nemožemo“.Svanjavalo je..Za vrijeme doručka ... nakon izvjesne rasprave, od vlasnice kuće saznajem da je njen djeda prije sedam godina , na taj dan umro , od tumora na mozgu“.
Ovo se odigralo u Joneskovoj porodici i on ga navodi kao svjedok:
„U Bukureštu.Nisam napunio 14 godina. Stigli smo iz Pariza dva ili tri mjeseca ranije.Poslije jela sjedili smo, moja majka, sestra i ja u maloj odaji koja je služila kao salon, oko niskog okruglog stola. Na stoljnjaku je bila postavljena velika vazna, u kineskom stilu ... Najednom, vaza prska na hiljade parčića, a da je niko nije dodirnuo. Moja majka ustaje, prinosi ruke licu, i poviče:“Mama je umrla!“ Moja baka nalazila se u Parizu...
Pokupismo parčiće i ne trudeći se da objasnimo ovaj fenomen. Krajem dana primamo telagram iz Pariza: moja baka je umrla, u stvari, istog trenutka kada se vaza slomila.“
U knjizi „Moć volje“ Paul Clement Jagot navodi nekoliko sugestivnih primjera predviđanja. U djelu pod naslovom „Psihički fenomeni“, dr. Maksvel iznosi da je jedan od njegovih ispitanika imao jasnu viziju nekog parobroda u plamenu. Opiso je zbivanja oko požara i označio ime koje je vidio na zastavi broda „Leutschland“.Sedam dana kasnije, krstarica „Deutschland“ žrtva udesa je potonula u okeanu.
Gospodin Flamarion, u djelu „Smrt i njena misterija“, navodi jedan primjer predviđanja još sugestivniji od prethodnih.
„Profesor Bem,...,jedne večeri, dok je sjedio sa prijateljima, bi prožet jakim osjećanjem da se mora vratiti kući. U prvi mah se oduprije tom pozivu koji se javi sa još većom snagom da mu se morao odazvati. Stiže kući, nađe sve kao što je i ostavio, ali se osjeti primoranim da promjeni mjesto svoje postelje. Pošto je to uradio uz pomoć domaćice bio je sasvim miran i, vrati se svojim prijateljima da završe veče...Došao je kasno kući, legao i, naglo utonuo u san. Bi probuđen, u neko doba, uz strahovit tresak. Pala je jedna debela greda koja je odvalila dio plafona i pala na mjesto gdje se ranije nalazila njegova postelja.“
Din i Mihalski ispitivali su javljanje vančulne precepcije kod 107 vodećih američkih biznismena. Kada su usporedili uspješne menadžere sa neuspješnim (kao kriterij uzeto je udvostručenje profita kompanije na čijem su čelu bili u poslednjih 5 godina). Ogromna većina uspješnih rukovodilaca se služila prekognitivnim utiscima pri donošenju značajnih odluka i sasvim su toga svjesni.
Sadašnje shvatanje prekognicije najbolje je iskazao, najveći ruski paragnost, Volf Mesing: „Uz napor volje ja iznenada vidim konačan ishod čitavog niza događaja. Ja to nazivam „direktnim znanjem“. U vezi sa tim ja ne vidim ništa mitično. ..Razumijevanje ... je nama sada nedostupno, zato što su naše ideje o suštini vremena i njegovim vezama sa prostorom, prošlošću, sadašnjošću i budućnošću nedorečene.“
stojdraga

#13 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by stojdraga »

Ukoliko se dobro sjećam psihotronika se pojavila sredinom osamdesetih u bogatom korpusu svakojakih sljedbi, učenja, guruističkih kultova i vizionarskih medija, a promovirali su je dpl. ing. iz Beograda Živorad Mihajlović Slavinski (inače autor djela kao što je ono "Psihički trening jogija" i kasniji osnivač Bijele gonstičke crkve u Sloveniji), te neki penzionirani pukvnik JNA Vasiljević, nudeći je kao univerzalno i navodno eikasno sredstvo za sve patnje čovjeka i čovječanstva, kao samu srž svake okultne hijerozofije itd.
Dakako, nimalo neprentenciozno ime PSIHOTRONIKA pretpostavlj da se ona barem na jednoj simboličkoj ravni izjednačava sa jednom stvarnom naukom koja se naziva elektronika. Elektronika, kao što je poznato u svom nazivu pretopostavlja jednu poznatu i objektivnu mjerljivu i dokazanu činjenicu - elektron. Psihotronika bi elem po istoj logici željela da postoji psihotron (ma što god da to bilo).
U svakom slučaju bilo bi zanimljivo, ako zbog ničeg drugog a onda zbog šege, da uvaženi epifanti ove okultne sile napišu par riječi o tome fenomenu - psihotronu. :-D
HoustonPiramidiotIzPotaje

#14 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by HoustonPiramidiotIzPotaje »

Zanimljivo.
Jos jedan pokusaj uvaljivanja pseudonauke u "Nauku i edukaciju", na mala vrata, bas kao sto su i Obmanagiceve "bosanke piramide" dokazivane rasljama, kasikama, grahom i kristalinim lobanjama.

Sta li se ovo desava u Bosni, potpuno prolupavanje?
nokia6170

#15 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by nokia6170 »

HoustonPiramidiotIzPotaje wrote:Zanimljivo.
Jos jedan pokusaj uvaljivanja pseudonauke u "Nauku i edukaciju", na mala vrata, bas kao sto su i Obmanagiceve "bosanke piramide" dokazivane rasljama, kasikama, grahom i kristalinim lobanjama.

Sta li se ovo desava u Bosni, potpuno prolupavanje?
nemam neko misljenje o ovoj temi, ali u vezi s tvojim komentarom bi samo dodao da je, primjera radi, homeopatija ilegalna i ublehizam u bosni, a u francuskoj legalna i priznata. e sad jesmol mi bosanci pametniji od francuza il obratno, neka svak sam zakljuci.

ko hoce nek vjeruje, ko nece ne mora.

#16 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

nokia6170 wrote:
nemam neko misljenje o ovoj temi, ali u vezi s tvojim komentarom bi samo dodao da je, primjera radi, homeopatija ilegalna i ublehizam u bosni, a u francuskoj legalna i priznata. e sad jesmol mi bosanci pametniji od francuza il obratno, neka svak sam zakljuci.

ko hoce nek vjeruje, ko nece ne mora.
Nisam primijetio da je OP diskutovao o homeopatiji.

Sto se "vjerovanja" tice, bolji forum bi bio "Religija" ili "Razno". Moja primjedba je bila na to sto se ova tema, bas kao i "bosanske piramide" nalazi na forumu "Nauka i edukacija", s cime niti jedna nema ama bas nikakve veze.

Uzgred, dobro si primijetio: u nas je i piramidiotizam takodjer potpuno priznata nauka (pitaj politicare, doktora Murisa Osmanagice i turbo-folk zvijezde), za razliku od ostaka svijeta.

Zato sam i pitao da li smo mi Bosanci bas potpuno prolupali.
Fahro84

#17 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by Fahro84 »

II Psihokineza(PK)

Psihokineza (PK) je vid ispoljavanja psihotronske energije pri kojem se izazivaju fizičke promjene u živim bićima ili spoljašnjem svijetu bez ikakvog fizičkog kontakta. Ovaj termin prvi je upotrebio Rajn.
Krajem prošlog vijeka, učestale su tvrdnje spiritističkih medija da su, u stanju transa, sposobni da utiču na kretanje predmeta ne koristeći mišićnu energiju. Međutim, česta raskrinkavanja medija kao varalica dovela su do toga da se na ova ispitivanja gledalo kao na gubljenje vremena i reputacije.
Rajn je počeo da radi sa PK na neobičan način. Jednog dana 1934. godine došao mu je jedan profesionalni kockar sa tvrdnjom da može voljom da utiče da kockice padnu kako on želi. Tvrdio je da to „ne može uvijek“, ali da „može često“.
Da bi spriječio mogućnost njegovog djelovanja rukom na pad kockica pri bacanju, izumio je mehaničku mješalicu za kockice iz koje bi one ispadale i kotrljale se po površini dok se ne zaustave.
Eksperiment je ponavljan više puta i nedvosmisleno je utvrđeno da je zaista imo sposobnost psihokinetičkog djelovanja koja je statistički veoma značajna. Kasnije je utvrdio da su rezultati bili najbolji na početku a na kraju serije uspjeh je opadao, kao i kod ostalih psihotronskih fenomena.
Dr. Helmut Šmit, naučni istraživač „Laboratorije za fiziku plazme“ u Boingu, SAD, pošo je od predpostavke da PK ne djeluje samo na fizičke objekte već i na mikrofizičkom nivou, kao što su subatomske čestice.
Konstruiso je aparat za ispitivanje PK tako što je iskoristio raspadanje radioaktivnog stroncijuma 90, zbog toga što je raspadanje njegovog jezgra izuzetno teško postići fizičkim sredstvima.
Herbert Benson u Parafizičkoj laboratoriji u Dauntonu konstruiso je uređaj da medij djeluje na svjetlosni zarak i izaziva njegovu zakrivljenost, mjerljivu preciznim uređajem.
Targ i Patof 1977. Godine konstruisali su Stenford Institutu sličan uređaj kojim se mjeri dejstvo na zrak lasera
Interesantni su eksperimenti koji nedvosmisleno ukazuju na postojanje ove psihotronske pojave kod životinja.

Psihokineza i savremena fizika

Trenutno važeći zakoni fizike ne daju potpunu sliku svijeta, u tome se slaže i većina fizičara.
Savremena fizika i teorija kvantuma, daju nam sliku procesa koji se odigrava u univerzumu u granicama dvije vrste zakona. Prvi su statistički zakoni. Drugu grupu čine zakoni održanja energije (ona je neuništiva i nemože se ni iz čega stvoriti) i zakon inercije tijela (tijela teže da ostanu u stanju u kojem jesu).
Kako Helmut Šmit kaže („Psychokinesis“,1974): „Statistička priroda eksperimenata psihokineze sugerira mogućnost da PK utiče samo na statističke zakone fizike, dok zakoni očuvanja ostaju netaknuti (energija i inercija)“.
Praktični eksperimenti

Zbog ograničenog prostora, neću iznositi mogućnosti da naučite da izvodite vrlo jednostavne eksperimente iz PK i da pravite uređaje : Stenometar, Bojlov psionički generator i Psihotronski vijak.
Fahro84

#18 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by Fahro84 »

Gospodo ovo nije nikakva podvala i nije pseudonauka.Valjda vam je jasno iz navedene materije,naravno, ako ste je u cjelosti pročitali, ko se sve bavio psihotronikom. Pročitajte malo više literature iz ove oblasti, i onda možemo podrobnije razgovarati na ovu temu.U svakom slučaju, zahvalan sam bar što ste ipak iskazali interesovanje za ovu materiju. U materiji koja je prezentirana ,iznijeta su sva dešavanj u vezi Psihotronika. Ona se nije razvila tek osamdesetih već mnogo ranije.

#19 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Fahro84 wrote:Gospodo ovo nije nikakva podvala i nije pseudonauka.Valjda vam je jasno iz navedene materije,naravno, ako ste je u cjelosti pročitali, ko se sve bavio psihotronikom. Pročitajte malo više literature iz ove oblasti, i onda možemo podrobnije razgovarati na ovu temu.U svakom slučaju, zahvalan sam bar što ste ipak iskazali interesovanje za ovu materiju. U materiji koja je prezentirana ,iznijeta su sva dešavanj u vezi Psihotronika. Ona se nije razvila tek osamdesetih već mnogo ranije.

Fahro, samo nemoj trpat temu gdje ne pripada. I religija se razvila prije mnogo hiljada godina -- niko ne osporava.
Imas li ista o nuklarnoj fizici. Ili geologiji.
Fahro84

#20 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by Fahro84 »

Nemam ništa iz tih oblasti. Pa ovo je vrsta nauke o psihologiji.Nemogu je staviti u religiju ili neku drugu temu jer je nema.
tranquil

#21 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by tranquil »

Nema ovo veze ni sa naukom ni edukacijom ni psihologijom ni religijom. Predlažem "Razne diskusije".

#22 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Fahro84 wrote:Nemam ništa iz tih oblasti. Pa ovo je vrsta nauke o psihologiji.Nemogu je staviti u religiju ili neku drugu temu jer je nema.
Fahro, ako je bacanje graha i citalje toza iz fildzana biologija, onda je i ovo psihologija.
Ne pripada, bar se meni cini.
Fahro84

#23 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by Fahro84 »

Gospodo ovo nije bacanje graha ili nešto slično tome.Ako ste pročitali naprijed naveden tekst, imali ste mogućnost u to da se uvjerite.Nešto kasnije biće još i o ljudima iz nauke koji su se bavili ovim stvarima kao što je Čarls Darvin,Džagadis Čandra Boze indijski naučnik (Jagadis Chandra Bose), zatim Daglas Din sa Nuvark koledža i psihijatar dr. Aristid Eser , dr. Džon Pjerakos (dr. John Pierrakos) iz Instituta of Bioenergetic Analysis,New York...
tranquil

#24 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Post by tranquil »

Zaboravili ste pomenuti Chopru sa njegovim chakrama i kvantnim stanjem istih.

#25 Re: PSIHOTRONIKA (Vančulna percepcija,Psihokineza,Psihofizika..)

Fahro84 wrote:Gospodo ovo nije bacanje graha ili nešto slično tome.Ako ste pročitali naprijed naveden tekst, imali ste mogućnost u to da se uvjerite.Nešto kasnije biće još i o ljudima iz nauke koji su se bavili ovim stvarima kao što je Čarls Darvin,Džagadis Čandra Boze indijski naučnik (Jagadis Chandra Bose), zatim Daglas Din sa Nuvark koledža i psihijatar dr. Aristid Eser , dr. Džon Pjerakos (dr. John Pierrakos) iz Instituta of Bioenergetic Analysis,New York...
Sta fali bacanju graha.
I grah je biologija. Time su se bavili cuveni asdzije Hadzibajrici. A i u mene se kuha bar dvaput mjesecno.

A "bosanskim pramidama" bavi se Dr. (kandidat) Semir Obmanagic, koji, doduse, jos nije doktorirao, ali je prijavio "doktorski" rad na temu "Civilizacija Maya" na Fakultetu politickih nauka u Tenotitlanu, pardon, ipak u Sarajevu, svjetskom centru za istoriju Maya, prastanovnika Galaksije Plejada.

Sta je pisac htio reci. Nije dovoljno da tekst postoji. Jer ako mislis da jeste, onda pripazi da ne pomislis da je "DaVinci kod" udzbenik iz istorije.
Post Reply