psihoterapija?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
nedim01

#1 psihoterapija?

Post by nedim01 »

Pitanje za one koji mogu da daju neke info: mladic ima problema vec godinama, upada u depresije iizlazi iz njih, treba mu psihotarapeut, psihlog, psihijatar itd. Jednostavno se prije par godina "slomio", ljubavna veza pukla, familija u krizi mu bila i decko je "pao" psihicki a imao je visoke ciljeve. i od tada nikako da prodise punim plucima, dobar je gura, ali pada cesto, ali ima te neke psiholoske emotivne blokade u sebi. pa eto, ako neko zna dobrog taraputa, mozda je zena pogodnija da saslusa, razumnija neka itd. eto, unaprijed hvala. pozdrav svima.
sheilak

#2 Re: psihoterapija?

Post by sheilak »

Pretpostavljam da se decko osjeca kao da mu je neko izvukao tlo pod nogama, kao da je razmontiran, van zivotne enrgije , nesposoban da se sam ponovo " sastavi " da bi normalno funkcionirao. Psiholozi, psihijatri, itd mu tu samo mogu pomoci da shvati sta je problem ( a vjerujem da on to i sam vec zna ) - izlijeciti se moze samo on sam, svojim snagama. Prije nego sto potrazi strucnu pomoc, neka prvo pokusa naci mir, daleko od sveg sto ga podsjeca na lose stvari, barem u setnjama u prirodi ili radeci ono sto ga cini sretnim, makar to bile i sitnice, kroz druzenje s prijateljima, smijeh. Neka sebe postavi na prvo mjesto i rascisti stvari u sebi, a njegovi snovi, ciljevi - sve je jos tu, nikad nije kasno da ih ispuni i ostvari.

Sve ce to biti dobro, neka to uvijek ima na umu i da nista nije vjecno, cak ni ta bol u dusi, koja mu je postala, vjerujem, vjerni pratilac. Treba vremena da se ta agonija u kojoj se odvija njegov zivot promijeni u nesto drugo, ljepse, a to postoji i ceka da i on postane svjestan te druge stvarnosti. proslost je prosla i nema vise nikakvog utjecaja na njega, ne moze mu vise nista, osim ako on sam to dozvoli, tj. ako je stalno bude prizivao mislima i osjecajima.

Dakle, nije to nista strasno ( iako izgleda kao jedna mracna, bezivotna mocvara) - samo treba hrabrosti da se krene prema zivotu i ostavi proslost za sobom, a sve ostalo ce i samo doci.
modesti

#3 Re: psihoterapija?

Post by modesti »

Već ima ova tema, pogledaj malo bolje.

Meni ovaj tvoj opis liči na depresiju. Pogledaj malo već postojeću temu o psihoterapiji.
nedim01

#4 Re: psihoterapija?

Post by nedim01 »

da, oboje imate negdje pravo cini mi se. ali eto, volio bih da cujem jos savjeta. problem je sto on misli da mu je sve krenulo od tog raskida sa tom djevojskom od prije,pffff 6 godina. a ja mislim da on ima problem sa sa sobom -sa licnoscu, nesiguran je, cesto pada u depresije manje ili vece, nalazi sebi hiljadu mahana, ako mu kazes da mu nesto ne valja, a drugi mu kaze da valja pada u procjep, nema crvstinu koje je inace vjerovatno imao itd. eto ako ima jos neko da nesto napise molim da se javi sa svojim misljenjima i iskustvima. nadasve dobio je i hajtusnu herniu - to je ono kad zeludac je podigne prema dijafragmi i otezava ishranu i disanje -ne moze ti nista biti od toga ali zeznuto je -a t oje sve na psihio bazi od prije 6 g. i tako...

p.s. svakako ako je neko imao iskustva sa psihotarapeutima neka se javi i preporuci i tako nesto. hvala svima. ;)
Shanti

#5 Re: psihoterapija?

Post by Shanti »

nek pogleda da li mu se neka od tehnika psihoterapijskih cini prihvatljivom na ovom siteu - u Sa je

http://www.drsandic.com.ba

ps. sem psihoth i medikamenti znaju jako dobro pomoci narodu
BajrinNajmladji

#6 Re: psihoterapija?

Post by BajrinNajmladji »

Shanti wrote:nek pogleda da li mu se neka od tehnika psihoterapijskih cini prihvatljivom na ovom siteu - u Sa je

http://www.drsandic.com.ba

ps. sem psihoth i medikamenti znaju jako dobro pomoci narodu
Joj, napucane web. stranice, momački je i uslikani enterijer, ma sve naj, naj. O cijenama neću jer privatniku i ide ko ima €€€€.

Samo jedno fali,...Ni riječi o jednom od najčešćih oboljenja, F20.
Mislim, znam i zašto je tako, ali eto....Mislio sam koju pametnu pročitati.
Post Reply