Psihologija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Comrad

#1 Psihologija

Post by Comrad »

Planirao sam, sljedece godine, upisati psihologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Zanima me ima li ko ovdje da studira istu, kako ide prijemni, da li se puno raje prijavi, kakvi su profesori, predmeti, predavanja, vjezbe, organizacija i sl.
Unaprijed zahvaljujem :)
p.s. Na njihovoj stranici http://www.ff.unsa.ba/ nema bas nekih informacija vezanih za ovaj odsjek.
macka.luda

#2 konacno ogovor

Post by macka.luda »

Eh, ovako...
za prijemni imas test opsteg informisanja, sad odnedavno je u isti ukljucen i test iz opsteg znanja iz psihologije, to trebas vidjeti na faksu sta ti treba da spremis ovaj dio, test inteligencije, pismeni iz bosanskog i dok sam ja studirala, razgovor sa profesorom, gdje te pitaju zasto bas psihologija, razlika izmedju psihologije i psihijatrije i sl., ali cini mi se da je ovaj dio ukinut.
Prijavi se dosta raje, veliku ulogu ti igra opsti uspjeh iz srednje skole, pohvale, ako si ucenik generacije i sl.ali i prijemni, tako da ako si iz dobre skole i bar vrlodobar, a dobro uradis prijemni, velike su sanse da te prime.
po bolonji imas puuuuno predmeta, uglavnom jednosemestralnih, ali nisu teski, samo trebas redovno raditi. Od profesora, najludja je Neda Gajanovic koja predaje razvojnu I i II i jos neke predmete po bolonji ne znam koje. Posto voli muskarce, ne bi trebalo biti problema :-D
Ostali su o.k. U biti, vazno ti je da biljezis predavanja jer oni najvise teziste bacaju na to i ne propustaj vjezbe, tu najvise naucis.
Ako prof. budu trazili dobrovoljce za istrazivanja, obavezno se prijavljuj, jer ti je to jedinstvena prilika da steknes iskustvo, a ako vide da si dobar, mozes i zaraditi lovu.
Eto, ako te jos sta interesuje, pitaj, ja se nikad nisam pokajala sto sam upisala psihologiju a ni vecina ljudi koje znam. Uvijek se nadje po neko ko je zalutao ;-)
Pozdrav od srca!
WizzardFromBOZ

#3 Re: konacno ogovor

Post by WizzardFromBOZ »

macka.luda wrote:Eh, ovako......ja se nikad nisam pokajala sto sam upisala psihologiju a ni vecina ljudi koje znam. Uvijek se nadje po neko ko je zalutao ;-)
:D
mesha

Post by mesha »

cuo sam da su otjerali onu prof Jasnu Bajraktarevic i da je sada na psihologiji bas bezze :D
SmislovS

#5 PSIHOLOGIJA - DJECIJA PSIHOLOGIJA

Post by SmislovS »

Slucajno sam procitao Vas odgovor (macka.luda od 15.02.) buducem studentu psihologije, pa posto vidim da studirate psihologiju, molio bih Vas da mi odgovorite ucite li o djecijoj psihologiji i da li to kao redovan predmet postoji na psihologiji?
Ovo Vas pitam zbog sve ucestalijih i uzavrelijih polemika na temu uvodjenja vjeronauke u vrtice, sto vas, kao buduce diplomirane psihologe, ne bi smjelo mimoici.
Kako se radi o, za djecu veoma osjetljivoj stvari, volio bih cuti misljenje strucnjaka iz oblasti djecije psihologije, kako bi svi gradjani i svi roditelji imali to u vidu prije nego se opredijele za ili protiv vjeronauke u vrticima.
U tom kontekstu i Vase misljenje i misljenje svih studenata psihologije je veoma bitno, jer i vi cete biti roditelji i bice vam stalo do zdravog i normalnog psiholoskog razvoja svoje djece.
S postovanjem.
SmislovS
macka.luda

#6 djeca i vjeronauka

Post by macka.luda »

Sto se tice djecije psihologije obradjivala se na drugoj godini studija, ali pod nazivom "razvojna psihologija" a kako sad cujem, podjeljena je na vise djelova (psihologija djetinjstva, skolska itd.)
Psihicki razvoj covjeka je izuzetno slozen proces koji stepenovano napreduje od najranijeg djetinjstva do odrasle dobi. Djeca starosti 3, 4 ili 5 godina su u stanju nauciti napamet neke stvari (jednostavnije pjesmice, pa i molitve , a djeca od 5 godina vise nego ona od 3 ili 4 godine) ali nisu u stanju razumjeti sustinu slozenih sadrzaja. Izuzetan problem predstavlja i cinjenica da djeca nisu u stanju shvatiti da razlika izmedju njih i djece koja ne znaju sve sto i oni (ovdje aludiram na djecu koja bi pohadjala vjeronauku i onu koja ne bi) nije problem, da djeca koja se razlikuju po necemu od njih samih nisu nuzno i gora /losija od njih. To moze stvoriti probleme unutar djecije zajednice, jer djeca iz neznanja i neshvatanja mogu biti izuzetno okrutna prema vrsnjacima koji su drugaciji po necemu od njih samih.
S druge strane, smatram da se neke stvari glede vjere mogu nauciti kod kuce, ako roditelji zele odgajati svoje dijete u tom smijeru.
Takodje, to odvajanje djece u torove po ideji IZ a bez zelje roditelja da se takvo sta uvede u vrtice mi je van pameti. Ko zeli da mu djete ide u takav vrtic, nek ga upise u vrtic gdje vehabije vode svoju djecu, oni vjerovatno imaju neki program iz vjeronauke za najmladje.Takav vrtic postoji u Svrakinom.
Djeci je to dodatno opterecenje, i neka ih vise ostave na miru da bar do svoje 5 godine budu ono sto jesu - bezbrizna i neiskvarena djeca.
Problematika je siroka i dalo bi se uci i u raspravu kakve su posljedice odvajanja djece od najranije dobi prema vjerskoj pripadnosti, kako bi to uticalo na samu djecu, na socijalne prilike u drustvu.... za sada toliko.
SmislovS zanima me i Vase misljenje o ovoj temi, ako ste radi da ga podjelite sa nama :)
Srdacan pozdrav!
macka.luda

Post by macka.luda »

Jasna Bajraktarevic je otisla sama, a ona je izvrstan retoricar, ali ne i profesor...
Za saradnju je 0, lstudenti je moraju ganjati po 2 mjeseca radi konsultacija, a i kad je uhvate nista vam ne kaze sto bi vam pomoglo da uradite npr. diplomski kako treba.
Pozdrav!
SmislovS

Post by SmislovS »

macka.luda,
zahvaljujem se na odgovoru.
Napisao sam jedan komentar ali mi se zagubio negdje pa cu morati kontaktirati administratora.
Poz. SmislovS
SmislovS

#9 psihologija

Post by SmislovS »

Ma ne Arslane, sasvim novi, opsirniji tekst, ali u momentu kad sam ga potvrdio sa konekcijom nesto nije bilo u redu i izgubio sam citav tekst.
Upravo su mi javili da nije na forumu. Nema veze, napisat cu novi, kad uhvatim malo vremena.
Hvala na pomoci. :D
shana_majka

Post by shana_majka »

Koje godine je uvedena "cista" psihologija n FF-u?
Znam da je bila "pedagogija i psihologija" kao jedan smjer prije razdvajanja.

Hvala!
mariposa

Post by mariposa »

Odsjek za psihologiju je otvoren 1989. god, do tada je bio Odsjek za pedagogiju i psihologiju.
Post Reply