Psihijatrijska dijagnoza F...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
berenice

#1 Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by berenice »

Imamo neke četiri veće skupine psihičkih oboljenja i to depresija, manija, šizofrenija i poremećaj ličnosti (borderline). Navedene se još raščlanjuju na nekoliko podvrsta, ali o tom po tom. Zanima me da li neko ima neku psihijatrijsku dijagnozu ili poznaje nekoga u neposrednoj okolini ko ju ima i da li je moguće i u kojoj mjeri živjeti i funkcionisati normalno među ostalim "normalnim" ljudima (ovo normalno je po meni uvijek relativno :) ).

Kako je došlo do dijagnoze, tj. da li vas (ili osobu koju poznajete) je neko drugi (prijatelji, policija, ljekar opšte prakse itd.) uputio "ljekaru za dušu" ili ste sami spoznali da nešto i nije baš kako bi trebalo da bude? Mnogi oboljeli ne prihvaćaju svoju bolest, što je u suštini prvi korak ka ublažavanju tegobe. Nazivam to ublažavanje tegobe, jer konačno ozdravljenje ne postoji. Postoje samo načini življenja koji olakšavaju svakodnevnicu.

Evo ja ću početi. Imam skoro 33 godine i prije skoro 4 godine dijagnosticiran mi je poremećaj ličnosti, koji se zove Emotivno nestabilna ličnost, impulzivni tip, šifra F60.31. Živim normalno, s obzirom na sve prepreke koju ova bolest nosi sa sobom. To normalno je da sam bila odlična učenica, vrlo dobra studentica i kasnije radnica. Oduvijek sam bila jako društvena, a nedavno sam postala i majka. Ovo nabrajam čisto da bih pokazala da se prividno nisam ni po čemu razlikovala od ostalih. Na površini, naravno.

Ja sam oduvijek znala da nisam kao ostali i dugo sam živjela sa raznim problemima, za koje sam tek kasnije saznala da su to zapravo sve simptomi ove bolesti. Moj tadašnji momak mi je savjetovao da napravim termin kod psihijatra i da se posavjetujem. To sam i učinila i od tada su mi stvari postale mnogo jasnije. Živjeti je postalo lakše, jer postoje metode koje pomažu pri osjećaju tegobe. Što se tiče ove bolesti, medikacije nema. Sami ljekari je nazivaju licemjernom bolešću i nije proučena kao ostale psihoze. Toliko za sada.

Znam da je tema veoma škakljiva, ali se ipak nadam odgovorima.
rasuta_riza

#2 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by rasuta_riza »

.
Last edited by rasuta_riza on 08/02/2014 23:56, edited 1 time in total.
staradis

#3 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by staradis »

koliko sam upucen, svi psihicki problemi ili oboljenja su pod nekim od F...
Onda postoje pod tipovi itd. , cesto idu i u lepezi pa pored jednog postoji i drugi problemi.

Nijedna osoba nije ista, uvjeren sam da se moze zivjeti bolje i lakse kroz rad na sebi i terapiju. Najveci problem je sredina gdje se jos mora sakrivati.
Sofija89

#4 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by Sofija89 »

Evo ja cu da nabrojim svoje dijagnoze:
F32 -depresija
F33 -povratni depresivni pormecaj
F 41.0 - panicni poremecaj
F 41 -anksiozni pormecaj

Meni je depresija unistila zivot,ja neznam odakle mi vise ovolika snaga za sve ovo. :roll:
berenice

#5 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by berenice »

staradis wrote:koliko sam upucen, svi psihicki problemi ili oboljenja su pod nekim od F...
Onda postoje pod tipovi itd. , cesto idu i u lepezi pa pored jednog postoji i drugi problemi.

Nijedna osoba nije ista, uvjeren sam da se moze zivjeti bolje i lakse kroz rad na sebi i terapiju. Najveci problem je sredina gdje se jos mora sakrivati.
Tako nekako. Mislim, što se tiče F-ova.

Što se tiče sredine, mene lično zaboli... Najveći je problem priznanje samom sebi i onima koji te vole i kojima je stalo do tebe i odluka za početak terapije, pa onda tek sredina. Mnogo je lakše izboriti se sa sredinom, kad si ti načisto sa samim sobom. Sredina je svugdje gdje si - što se tiče bolesti - ista. Bez obzira u kojoj državi živiš.
berenice

#6 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by berenice »

Sofija89 wrote:Evo ja cu da nabrojim svoje dijagnoze:
F32 -depresija
F33 -povratni depresivni pormecaj
F 41.0 - panicni poremecaj
F 41 -anksiozni pormecaj

Meni je depresija unistila zivot,ja neznam odakle mi vise ovolika snaga za sve ovo. :roll:
Kako i kad si saznala šta se dešava s tobom? Na koji način se boriš s svojim bolestima? Medikacija, terapije?...
Ja sam napokon našla terapeutkinju koja želi da radi sa mnom. Radi se o KBT i trebala bi da traje ca. godinu dana (1x sedmično). Nadam se da je to to, jer sam praaaaavo dugo tražila nekoga, ali ljudi ili nemaju termina tako brzo (čeka se i po pola godine, a ja nemam vremena) ili nisu stručni za BL ili su analitičari, a meni prvenstveno treba KBT ili jednostavno ne žele da rade sa borderima...
jon_jovi

#7 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by jon_jovi »

Ko je dobar učenik, student i dobar radnik ne može a da ne bude odvaljen
berenice

#8 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by berenice »

Još sam i pravo zgodna i lijepa. Pa gdje neću puknuti?! :lol: :-)

Nisam bila baš tako dobar radnik, ali ako mi se posao sviđa, onda uradim sve po ps-u.

Šta je s tobom???
berenice

#9 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by berenice »

Mislim, jesi li ti po nekom šavu puk'o? Imaš li ikakvih psihičkih tegoba, koje su dijagnosticirane od strane stručne osobe?
dog_killer

#10 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by dog_killer »

Nigdje više psihičkih bolesnika kao ovdje. Izgleda da je psihijatrija dobila besplatan WI-FI.
berenice

#11 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by berenice »

dog_killer wrote:Nigdje više psihičkih bolesnika kao ovdje. Izgleda da je psihijatrija dobila besplatan WI-FI.
Pa, dobronamdošao!
jon_jovi

#12 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by jon_jovi »

berenice wrote:Još sam i pravo zgodna i lijepa. Pa gdje neću puknuti?! :lol: :-)

Nisam bila baš tako dobar radnik, ali ako mi se posao sviđa, onda uradim sve po ps-u.

Šta je s tobom???
Ja to nako općenito. Nije upućeno tebi, odnosno vama.
Ja nisam nikad štrebo, nisam se nikada uvlačio nikome pa ni profesorima, nisam nikad privatnicima i državi bio sluga, nisam se dao da me neko kolje i ubija na razne načine, na izborima ne glasam jer ne dam da me neko vuče za nos, pa eto. Ti procjeni kolko sam lud. Ja sebe ne mogu vidjeti sa strane
Sofija89

#13 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by Sofija89 »

berenice wrote:Kako i kad si saznala šta se dešava s tobom? Na koji način se boriš s svojim bolestima? Medikacija, terapije?...
Ja sam napokon našla terapeutkinju koja želi da radi sa mnom. Radi se o KBT i trebala bi da traje ca. godinu dana (1x sedmično). Nadam se da je to to, jer sam praaaaavo dugo tražila nekoga, ali ljudi ili nemaju termina tako brzo (čeka se i po pola godine, a ja nemam vremena) ili nisu stručni za BL ili su analitičari, a meni prvenstveno treba KBT ili jednostavno ne žele da rade sa borderima...
Nista posebno, pijem lijekove i to me drzi, previse sam emotivna i sve me pogadja ,to me i dovelo do ovog stanja.
Mogla bih nasiroko i nadugo pisati o ovome ali nesto mi se neda, ljudi ne shvataju depresiju kao pravu bolest i tu ne pomaze ono trgni se malo, meni da nije bilo lijekova vjerovatno ne bih bila medju zivima.

Mozes li mi reci gdje ides na KBT ?
berenice

#14 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by berenice »

jon_jovi wrote: Ja to nako općenito. Nije upućeno tebi, odnosno vama.
Ja nisam nikad štrebo, nisam se nikada uvlačio nikome pa ni profesorima, nisam nikad privatnicima i državi bio sluga, nisam se dao da me neko kolje i ubija na razne načine, na izborima ne glasam jer ne dam da me neko vuče za nos, pa eto. Ti procjeni kolko sam lud. Ja sebe ne mogu vidjeti sa strane
Ti pravo lud, dok mene pitaš koliko si lud! :lol: :lol: :lol:
Šalim se. Meni to što si nabrojao ne znači apsolutno ništa. Znam još nekoliko takvih ljudi (između ostalog i sama sam takva, samo se razlikujemo po tome što sam ja radila, "bila sluga", jbga mora se jesti), tako da to nije ništa posebno, a nije ni za dijagnoze. Ne zamjeri na zahebanciji.
jon_jovi

#15 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by jon_jovi »

Uplašen sobom svoje suze gutam;
Tajanstvo stvari i života zebe,
Ne poznam ništa, a najmanje sebe.
Tin Ujević

:sad:
Big Ang

#16 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by Big Ang »

Berenice duso...sve su lijepe zene opicene :diva:
Inace imala sam dvije depresivne epizode u zivotu. Jedna zbog smrti voljene osobe druga jer sam bila nepokretna godinu dana uslijed bolesti kicme. Inace sam OK :lol: :-)
Uvijek sam oprezna. Uvijek mi je depresija u podsvjesti pa zato nastojim da izbjegnem teske teme, teske ljude....
Kad se samo sjetim svog plakanja od 7 ujutro do 14 sati. Isto radni dan :lol:. Uzas :eh:
dadoka84

#17 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by dadoka84 »

Jedna dosta bliska osoba ima dijagnozu akutna psihoza. Bila je i par puta smjestena u ustanovama dok se nije pronasla prava terapija. Vec dvadesetak godina nema nekih problema, zivi normala u kuci ide u kupovinu, pomogne i u kucanskim poslovima... Ono sto se da primjetiti je da nema zivaca, tesko da moze dugo ostati na jednom mjestu. Ono sto joj ne prija su promjene vremena, i tad više spava, i malo je nervoznija. Ali s obzirom na dijagnozu i sve mi smo presretni.
sretjko

#18 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by sretjko »

Imao sam jednu djevojku koju sam nekako na brzinu jako zavolio, naprasno sto bi se reklo. Nismo bili dugo u vezi, ma koliko da sam je volio ponašao sam se kao kreten prema njoj, omalovažavao je, glumio ravnodušnost, bio djubre kako samo muškarci znaju da budu. I naravno, ubrzo ona mene nogira.
E tad nastaju moje muke. :roll: Imao sam osjećaj kao da imam prenaglašene doživljaje, kao da sam radio-aparat pa me neko pojačao do daske, isto tako i emocije. Sve prenaglašeno do maksimuma a s druge strane opet depresivan nije ti ni do čega. Suicidalne misli se non-stop rojile. Bio mi problem i samo iz kuće da izađem. Jedino sam bio opušten i smiren kad se brijem :lol: ili kad se napijem pa mi sve dobro a počeo sam da pijem i persene koje sam sam sebi propisao. :D I onda odlučim da se borim, malo po malo, malo po malo, promjena društva i okoline, načina života, prestao sam da čitam crne hronike i slušam loše vijesti, što kaže big ang izbjegavam mračne osobe i teške teme, nekoliko pozitivnih događaja je uslijedilo, svaki odlazak na more je doprinosio da se osjećam bolje i izađoh nekako na "zelenu granu". Interesantno je da su mi na moru crne misli odlazile kao rukom odnešene.
Naravno, imam i sad momenata kad me spuca nervoza ili osjećaj tjeskobe ali sam naučio kako to da kontrolišem i ne drži me nikad duže od nekoliko minuta.
Ništa to nije strašno ni neobično, u Americi je svaki drugi na Prozaku ili ima svog psihijatra. Takav je način života, svakodnevnica i budućnost koja ne nudi ništa osim praznine iako su svi i sve nadohvat ruke. Sve materijalno je dostupno a ljudi sve veći egoisti i sve više nesretni, usamljeni, prazni...
jon_jovi

#19 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by jon_jovi »

u Americi je svaki drugi na Prozaku ili ima svog psihijatra.
Mlate dobru lovu
berenice

#20 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by berenice »

Sofija89 wrote:
Nista posebno, pijem lijekove i to me drzi, previse sam emotivna i sve me pogadja ,to me i dovelo do ovog stanja.
Mogla bih nasiroko i nadugo pisati o ovome ali nesto mi se neda, ljudi ne shvataju depresiju kao pravu bolest i tu ne pomaze ono trgni se malo, meni da nije bilo lijekova vjerovatno ne bih bila medju zivima.

Mozes li mi reci gdje ides na KBT ?
Ne shvataju ljudi nigdje ozbiljno ni depresiju ni bilo koju drugu bolest, dok ih same ne snađe. Tako je to s čovjekom. :sad:
Ja više nisam tu, ali evo ti link koji sam pronašla http://www.kbt.ba/registar.htm
Znala sam i jednu curu koja se usavršavala u KBT. Iz Sarajeva. Ako te intersuje, pošalji pp, pa ćemo vidjeti.
berenice

#21 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by berenice »

jon_jovi wrote:
u Americi je svaki drugi na Prozaku ili ima svog psihijatra.
Mlate dobru lovu
I neka mlate ako pomažu i ako su zainteresovani. Najgore je to što mlate lovu, a zaboli ih neka stvar (u dosta slučajeva).
rasuta_riza

#22 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by rasuta_riza »

Big Ang wrote:Berenice duso...sve su lijepe zene opicene :diva:
Inace imala sam dvije depresivne epizode u zivotu. Jedna zbog smrti voljene osobe druga jer sam bila nepokretna godinu dana uslijed bolesti kicme. Inace sam OK :lol: :-)
Uvijek sam oprezna. Uvijek mi je depresija u podsvjesti pa zato nastojim da izbjegnem teske teme, teske ljude....
Kad se samo sjetim svog plakanja od 7 ujutro do 14 sati. Isto radni dan :lol:. Uzas :eh:
Nije mnogo različito i od mojih iskustava sa depresijom, nemam više F dg.,ali kako sam imao i povratne depresije, nikada se previše ne opuštam jer znam kako su gadne. A ovo podvučeno je najbolja prevencija.
berenice

#23 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by berenice »

rasuta_riza wrote:
Big Ang wrote:Berenice duso...sve su lijepe zene opicene :diva:
Nije mnogo različito i od mojih iskustava sa depresijom, nemam više F dg.,ali kako sam imao i povratne depresije, nikada se previše ne opuštam jer znam kako su gadne. A ovo podvučeno je najbolja prevencija.
Ja nemam iskustva sa depresijom, ali mogu da zamislim da je gadna sama spoznaja da možeš "puknuti". Iako moj problem ne dolazi u epizodama, kao što je to slučaj s depresijom, nego je stalno tu, ipak postoje faze u kojima cijela njegova raskoš dolazi do izražaja. To su napadi bijesa, plača i sl. Kod mene je to najčešće ljutnja ili ti ga bijes, koji teško mogu kontrolisati. Nije problem kad sam sama, problem je u tome što nisam sama. Kao i većina, imam svoju porodicu i nastojim ju zaštiti što bolje mogu.
Ne moram ni govoriti da se, u suštini, nikada ne mogu u potpunosti opustiti... Ali zato ima ljuta paprika, pa ugrizem, kada osjetim da se približava. Ozbiljno. Onda je tijelo fokusirano na to da dođe do zraka i sve ostalo pada u drugi plan... Ima toga još. :skoljka:
rasuta_riza

#24 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by rasuta_riza »

.
Last edited by rasuta_riza on 28/02/2014 21:41, edited 12 times in total.
rasuta_riza

#25 Re: Psihijatrijska dijagnoza F...

Post by rasuta_riza »

.
Post Reply