PSIHIJATAR

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

TAARIK

#1 PSIHIJATAR

Post by TAARIK »

:bih: Molim vas za savjet -gdje naći psihijatra
Recimo ovako- Dosta bolesnika sa oboljenjem psihe smatraju da su izazvane sejtanskim ili dzavolskim napadom -to su religiozne osobe ok
sad taj bolesnik ode psihijatru i zali mi se na svoje stanje govori mu da cuje glasove ima kosmarne snove ,prebacivanje misli ,napade ljutnje itd zavisno od slucaja-otvara svoju dusu al kome 90/ čovjeku koji ne vjeruje da Bog postoji, da postoje ta nevidljiva stvorenja i sta da sad jadan bolesnik da radi -postoji samo nada se da ce mu ti lijekovi pomoci koje mu on propise -i ko mu garantuje da ce mu ikad pomoc , mozda trenutno dok djeluje-UTJEHU, ISTINU I SPOKOJ nece naci
Al traziti Savrsenog ljekara je nesto sto svaki (religijozni) bolesik u ovom stanju trazi ,ljekara koji zna propisat lijekove ,ustanovit dijagnozu ,ali uz strucno znanje s vjerske strane pruzati mu sve vrste savjeta ,potpore. Da li to postoji sada i gdje i kada ce bit
Dokle ce neuki narod ici onima koji zazaduju za 2 minute -10 -20 km bez ikakve garancije pomoci
Psiha covjekova je sirok pojam al da se on ne prozima u vjerska pitanja ili obratno da se ne veze za medicinu to mogu smatrati samo bezumnici.......................
Last edited by TAARIK on 25/10/2009 14:00, edited 6 times in total.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#2 Re: Tražim psihijatra

Post by gentoo »

Generalno medicina i vjera nemaju nista zajednicko.. Odluci se.. doktor ili hodza :-)
Abacija

#3 Re: Tražim psihijatra

Post by Abacija »

Mora li biti iste vjere? :?
andrija2007

#4 Re: Tražim psihijatra

Post by andrija2007 »

Alal vera Munevera!
Rauber

#5 Re: Tražim psihijatra

Post by Rauber »

gentoo wrote:Generalno medicina i vjera nemaju nista zajednicko.. Odluci se.. doktor ili hodza :-)
Taj rad :) :thumbup:
janajankov

#6 Re: Tražim psihijatra

Post by janajankov »

Nisam mogla a da se ne javim na ovu temu!

Kakav neuropsihijatar kakva hodža. Za psihičke probleme bilo koje vrste i psihosomatske probleme javi se
nekom hipnoterapeutu. Ovamo ćeš džabe gubiti i vrijeme i novac i kod jedog i kod drugog.
Javi se nekom dobrom hipnoterapeutu i spominjat ćeš me.
Znam o čemu pričaš i sama sam bila u istim govnima godinama i ništa mi je pomoglo osim toga.
Znam da je ova metoda nepoznata na ovim prostorima i da ljudi ne vjeruju u nju ali ja sam je prošla i sada mi se mili život.

Samo hipnoza!!!! :-D
lala_sa

#7 Re: Tražim psihijatra

Post by lala_sa »

Ne znam zasto se svi hvataju za psihijatre... Vjerovatno zato sto imaju zavrsen medicinski fakultet, pa ih odmah smatraju hadzijama... Psihijatar je specijalizovan za dusevne bolesti i ovi nasi uglavnom forsiraju medikoterapiju. Po meni je bolje naci nekoga ko ce ukloniti uzrok tegobama, a ne samo prekriti simptome... Ne znam koji je tvoj problem, mozda zaista je potrebna intervencija psihijatra, nego ja ovo onako, usput :)... Good luck anyway..
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#8 Re: Tražim psihijatra

Post by Toto »

TAARIK wrote::bih: Molim vas za savjet -gdje naći dobrog psihijatra na području grada Sarajeva -
Je li za udaje/zenidbe ili za kauca?
BajrinNajmladji

#9 Re: Tražim psihijatra

Post by BajrinNajmladji »

http://www.jagomir.ba/
Ne nasjedaj na savjete tipa, ne pij lijekove što ih propiše psihijatar, hodže i hipnoza pomažu, a dr. psihjatar samo zna kljukati lijekovima, snagom volje ćeš pobijediti bolest...Hoćeš, malo morgen!

Pitanje za @janujankovu,
Može li se hipno - terapijom blokirati prevelika emisija neurotransmitera Dopamina?
Može, ali u pindživšima!
chuchumbamayumbe

#10 Re: Tražim psihijatra

Post by chuchumbamayumbe »

Dragi Seroxat, bolji od Rondo C! :)
Cholina_Lokica

#11 Re: Tražim psihijatra

Post by Cholina_Lokica »

i onda se pitamo sto nam je grad pun ludjaka... pa kako nece kad se pouzdaju u hodzino lijecenje SCH :lol:
shape of despair

#12 Re: Tražim psihijatra

Post by shape of despair »

chuchumbamayumbe wrote:Dragi Seroxat, bolji od Rondo C! :)
Al' se utoviš ko svinja
Abacija

#13 Re: Tražim psihijatra

Post by Abacija »

BajrinNajmladji wrote:http://www.jagomir.ba/
Ne nasjedaj na savjete tipa, ne pij lijekove što ih propiše psihijatar, hodže i hipnoza pomažu, a dr. psihjatar samo zna kljukati lijekovima, snagom volje ćeš pobijediti bolest...Hoćeš, malo morgen!

Pitanje za @janujankovu,
Može li se hipno - terapijom blokirati prevelika emisija neurotransmitera Dopamina?
Može, ali u pindživšima!
Kakvi su simptomi (i posljedice) u slucaju prevelike emisije dopamina?
lala_sa

#14 Re: Tražim psihijatra

Post by lala_sa »

Samo da dodam da nisam mislila na hodže i vidovnjake nego na psihologe- psihoterapeute 8)
duboka_misao

#15 Re: Tražim psihijatra

Post by duboka_misao »

ograisao ko da gledam.....nista sto strava nemoze srediti i malo vode preko masica :)
ružmarin-a

#16 Re: Tražim psihijatra

Post by ružmarin-a »

:-)

@Taarik: nijedan psihijatar ti neće moći dijagnosticirati stanje, a kamoli prepisati lijek koji odgovara tvom stanju neuređenosti (poremećaja, neizbalansiranosti)

Naime, psihijatri samo prepišu terapiju i prate bolesnika/pavijenta kako će reagovati na određenu grupu/kombinaciju sedativa

ako se ponašanje/stanje ne popravi, uključe drugu terapiju, umrtve pacijenta, ovaj ne zna za se, i tako to može trajati godinama, upropasti sebe lijekovima i ne zna u čemu mu je život prošao u nekom polusvjesnom stanju...

ništa dok 'odža ili pop ne prouči i ne osvešta kuću kandilom, ovo ti najozbiljnije kažem, a nebitno je da li je čovjek vjernik ili ne, jer psiha je neistraženo područje i velika velika misterija...

najbolji je zapravo mix: hodža/pop + doktor :thumbup:
Djewojka

#17 Re: Tražim psihijatra

Post by Djewojka »

Ako mislis da ti treba psihijatar svakako otidji.
Last edited by Djewojka on 03/06/2025 16:43, edited 3 times in total.
janajankov

#18 Re: Tražim psihijatra

Post by janajankov »

Pitanje za BajrinNajmlađeg:
1. Jesi li ti možda već išao kod nekog hipnoterapeuta i probao terapiju
ili tako lupaš napamet???
2. Prvo pročitaj detaljno šta sam napisala, skontaj ili neka ti neko inteligentiji od tebe (bar malo, ne treba tu velika inteligencija)
objasni šta to znači što sam napisala pa onda komentariši!!!!
3. Imaš brate hodž punu BiH pa izvoli neka se zajebaju s tobom na sav glas!!!!!
janajankov

#19 Re: Tražim psihijatra

Post by janajankov »

Za TAARIKA: I ja sam bila pacijent psihijatara i psihologa. I meni je život bio pakao. I ja sam mislila da
drugačiji život ne postoji. I ja sam pila tablete šakama. Niti sam spavala niti sam jela i imala sam 42 KG.
Ti se možeš svakako obratiti psihijatru za pomoć ali ćeš i sam jednog dana shvatiti da si i ti jedna u nizu
pokusnih kunića koga kljukaju raznim tabletama, povećavaju doze i miligrame. I govore da imaju najnoviji lijek koji se pokazao izuzetno dobar
za ''ovaku'' vrstu bolesti..... itd. Ode tu puno vremena i previše novca a napretka nigdje. Izgledaš ko zombi a vremenom se tako i počneš ponašati.

Ja nema nikakvu namjeru da ikoga na ovom svijetu uvalim u neke nevolje. Samo ti pričam iz sopstvenog višegodišnje iskustva. :thumbup:
Jedino je problem ako je tvoj problem organskog porijekla odnosno ako zaista nalazi pokažu neko oboljenje pa se to mora liječiti nekim lijekovima.
A ako je tvoj problem psihoze, neuroze,depresije, fobije, potištenost, gubitka apetita, nesanice itd..... e tu se može pomoći i još u mnogim problemima slične prirode.
BajrinNajmladji

#20 Re: Tražim psihijatra

Post by BajrinNajmladji »

Abacija wrote:
BajrinNajmladji wrote:http://www.jagomir.ba/

Pitanje za @janujankovu,
Može, ali u pindživšima!
Kakvi su simptomi (i posljedice) u slucaju prevelike emisije dopamina?
Nisam dr., pa ne znam sve, ali mogu reći za svoju boljku,...Paranoja, glasovi, fiks ideje,...

Sve se to blokira hemijom, a najteže je odrediti koji neuroleptik/antipsihotik i u kojoj dozi, pa onda ljekari kombinuju,...U većini slučajeva efikasno otklone simptome, samo je problem što te svojevrsne ''proteze'' moram trošiti do kraja života.
modesti

#21 Re: PSIHIJATAR

Post by modesti »

Našem narodu obavezno treba osnovna edukacija šta radi psihijatar, šta psiholog a šta psihoterapeut. Dozvolite da dam kratko objašnjenje:

1. PSIHIJATAR: završio Medicinu, specijalizirao Neuropsihijatriju. Bavi se prvenstveno težim psihičkim poremećajima (npr. psihoze: velika depresivna psihoza, SCH). Pošto je ljekar, prepisuje lijekove.

2. PSIHOLOG: kao dipl.psiholog smije samo vršiti savjetovanja. Dakle, imaš neki životni problem,odeš kod psihologa da ti pomogne da riješiš problem. Daje psihološke testove iz raznih oblasti (ličnost, inteligencija, sposobnosti, mentalno-zdravstveno stanje itd.)

3. PSIHOTERAPEUT: može biti i psihijatar i psiholog sa dodatnom edukacijom od nekoliko godina (u zavisnosti od vrste psihoterapije). Komunikacijom sa klijentom pokušava da pomogne klijentu da otkloni probleme u oblasti mentalnog zdravlja (anksioznost, depresija, opsesivno-kompulzivni poremećaj, neki poremećaji ličnosti, fobije, ovisnosti...).

Ovo je vrlo šturi opis poslova ali prije nego što krenete u komentarisanje, morate znati osnovnu razliku.

Hipnoterapija je jedna od psihoterapija ali ja ne znam nijednog certifikovanog psihoterapeuta u BiH kojem bi otišla. Ako ima neko, voljela bih da znam ko je. Ima ih nekoliko koji su završili 7-dnevni kurs iz hipnoze i mislim da je suvišno objašnjavati koliko je opasno tako nešto. Na kraju krajeva, nećete otići kod mesara da vam izvadi slijepo crijevo.
sgsaray

#22 Re: PSIHIJATAR

Post by sgsaray »

Modesti je u principu dobro objasnio/la razlike između ova 3 zanimanja.

A što se tiče hipnoterapije - evo ja sam imala iskustva sa njom. Pa se zato i javljam on ovu temu.
Nekada prije 7-8 godina u Sarajevo je dolazi čika Lazar Grujić iz Rijeke. On je od prije rata poznat
po svojim kvalitetima pa sam zato i bila sigurna da će mi pomoći. Čovjek se bavi ovom poslom oko 50 godina.

Sada više nažalost ne dolazi u Sarajevo jer je bolestan i operisan. Ali prima pacijetne u svom stanu u Rijeci.
Meni je izuzetno pomogao i za njega mogu samo reći Bog ga blagoslovio.

A ima još jedan čiko u Srbiji koji jednako dobro radi kao i Lazar Evo vam njegova adresa pa pogledajte:

http://www.hypnoterapeut-lotrean.com

Pa probajte, raspitajte se i svima vam želim sreću u izlječenju baš kao što sam je ja imala!
TAARIK

#23 Re: PSIHIJATAR

Post by TAARIK »

Mozda je meni potreban neki dobar psihijatar Alim!
Čuo sam i konstataciju -da covjek koji se uplete u mreže ove gluposti samo vise vjeruje u to i stanje mu se pogorsava – to je sigurno istina .
Čuo sam i da ne vjeruje u uopšte a to je sigurno pogrešno jer kako ce sebe čovjek ispravljat ako ne zna da mnogi njegovi postupci i grijesi su izritirani od ove strane .
Praznovjerje :mozda si u pravu ali konkretno u Islamu i svim
monoteisticnim vjerama je objasnjeno postojanje dzina i njihovi napadi na čovjeka narocito vjernika -jer je vjernik šejtanu najmrže stvorenje ,a narocito ako ima duhovne kvalitete poslanika .
Poznato je svima kako je Adem a.s. zaveden praznim obecanjima svojom mrznjom i zavidnoscu prema ocu čovecanstva -samo da ga navede na neposlusnost ,krivi put i udalji od Allahove milosti . Priznajem jos uvjek sam neuki putnik u vjeri bez iskustva na šejtanska saputanja ,ja to uvelicavam i uvjeren sam da je tako možda mi je potreban neki dobar psihijatar Alim -tesko je vjeruj mi podnositi te ruzne misli i glupe osjecaje dualiteta licnosti –To je nepisivo stanje haos –Moram crpit snagu iz kurana i suneta Allahovog poslanika
,,Pomozite sebi strpljenjem i molitvom ,a to je zaista tesko osim poslušnima ,, Zaista je saštaptavanje posao šejtanski zato da prvovjerne ožalosti , ali im uopce ne može nauditi ,osim ako to Allah dopusti –valja se vjernicima zato u Allaha pouzdati
Prosuje vam se borba ,mada vam nije po volji ;Ne volite nešto ,a ono može biti dobro za vas ; nešto volite ,a ono ispadne zlo po vas ---Allah zna ,a vi ne znate . 2 /216 kur,an časni
Iskusenje- to je pravi naziv ovog mog stanja i trebam ga muški podnijet ne samo ja vec svi oni koji su ovim izlozeni ,zaključio sam da vecinom ljudi koji nisu u vjeri ili njeni sami pocetnici su oni koji su izlozeni šaputanju i napadina - nesposobni da se oslone i dobiju snage od Stvoritelja te oni koji vjeru ne dozivljavaju i sa njom se ne stope u cjelokupni sistem covjekovog bica .
Sit sam i prica o tome i ja vjeruj mi- to su prica gresnika koji su zasluzili na neki naci kaznu od Allaha jer su grijesili pa im je On zastitu Njegovu zabranio i dozvolio da mu priđe ovo i uvuce mu se u dušu.
U redu mozda je i ova tema izazvana mojom panikom i nedostakom jake vjere i svima kojima sam izazvao nelagodu zbog mojeg zova upomoc se izvinjavam .
Prosuje vam se borba ,mada vam nije po volji ;Ne volite nešto ,a ono može biti dobro za vas ; nešto volite ,a ono ispadne zlo po vas ---Allah zna ,a vi ne znate .
Strpljenje i molitva je sretstvo a cilj je Allahovo zadovoljstvo
Selam svima
modesti

#24 Re: PSIHIJATAR

Post by modesti »

Dragi Taarik, ja te ništa ne skontah. Ni šta si htio reći ni da li zaista tražiš psihijatra ili samo metaforički, da li misliš da je psihijatar šejtanski posao ili šta. Mene lično bi zanimalo na šta si mislio, pa ako ti ne bi bilo mrsko da ponovo napišeš post koji bi bio razumljiv.
xfacktor

#25 Re: PSIHIJATAR

Post by xfacktor »

Neznam mozda nekome pomaze. Ja sam pio razne lijekove u proteklih godinu dana. Zoloft, cipralex, xanax, fluzepam, bosnil za sizofreniju, te jos neki za siz i sve ostalo. I subjektivno moje misljnje jeste da je to njesrea od gudre. Rade samo na serotoninskom sistemu na mozgu cipralex primjer. Treci dan na cipralexu me opalio serotoninski. Pogledajte na internetu sta je aderal i jos neki stimulansi. Nisam nasao nista bolje od boba i dobrog partija za depresiju i anksioznost, jer ti isti doktori bi ti dali MDMA za terapiju kad bi mogli. Al hebga zabranjena supstanca. Isto tako aderal, koji je zapravo spid. Je isto sto i spid na ulici. Da ne govorim o tome da su lijekovi svi ti ovisni kao i droge na ulici. SSRI nakve struje rokaju, benzodiazapemi (xanax, lexilium), navodno su ljudi umirali od apstinencijskog sindroma. Stoga preporucujem. Ko god se upusta u te vode, da razmisli i da shvati da mjenja hemiju u svom mozgu. I da su to iste droge, kao i MDMA amphetamine itd samo drugo pakovanje da bi bile legalne.
Post Reply