Zdravoo ljudi, trebam vasu pomoc i savjete

Prije svega da vas malo upoznam sa situacijom, ja imam labrador-retrivera(mjesanac-mada vise vuce fizicki na labradora) kojeg sam dobio priie 5 dana, on ima sada 4,5 meseca, vec je bio u jednoj porodici koja ga je kupila sa neka 2 mjeseca iz Beograda, pa posto idu van zemlje, ja sam dobioo ovog slatkisa, muzijak je!! Veliki sam ljubitelj pasa, pogotovo labradora i retrivera, od uvijek sam zelio da imam jednog, ali nisam mogao iz razloga zato sto mi roditelji nisu dozvoljavali jer zivimo u stanu, ali popustili su:-) e sad posto sam u ne znanju sa cukama i njihovom psihologijom, ali imam veliku zelju da sve savladam, imam nekoliko pitanja:
1. buduci da roditelji rade, sestra isto takooo, a ja idem na fakultet, biti ce situacija da cu ga morati ostaviti da bude sam nekoliko sati, uzavisnosti nekad vise nekad manje, pa me sad zanima kako postupiti prema njemu jer jos malii, a nikako nece sam da ostane, jer onda laje, cvilii, sve zivo razvali, pa ne znam kako postupiti, imaju li neke metode ili sta??
2. zanima me posto je muzijak, a oni pisaju tako sto dizu nogu, a on jos uvijek ne, nego samo stane i piski, pa me zanima je li to normalno s obzirom na njegovu dob i treba li se sta raditi po tom pitanju??
3. kako ga hraniti - kupovnom hranom , hranom koju mi jedemo, npr.neko povrce, riza i neke druge stvari ako mogu i koje? Ljudi koji su mi ga poklonili rekli su mi da ga hranim sa Royal Caninom, e sad je li to dovoljnoo? I isto tako me zanima koliko puta ga dnevnoo trebam hraniti i kolicinski koliko svaki obrok?(znam da stoji na kesi ali nestoo mi nije jasno i djeluje mi maloo-pise za 4 mjeseca i kilazu do 14kg, a on ima 15kg, da ide 2+3/8(100g) i tako tri obroka dnevno, je li to dobro jer to pojede za 2min i vazda je gladan:)) I isto me zanima da li ga treba hraniti prije izlaska napolje ili poslije? I trebam li ga hraniti svaki put u isto vrijeme jer nekad mozda ne stignem na vrijeme, npr. ako sam ga trebao nahraniti u 13h a nahranim ga u 16h da li je to problem i zbog hranjena i zbog nuzde?
4. koliko ga puta trebam dnevno setati i koliko vremenski?
5. buduci da zna popiskiti se u stanu ima li neki nacin da se to sprjeci i da ga naucim da to ne radi nego da radi vani?
6. imam povodac koji mu ide ispod nogu, tacnije na prsa dosao mi je uz njega, e sad buduci da ovaj mali previse vucee brinem se da ga nesto previse ne steze jer sa vremena na vrijeme podize prednje noge prilikom hodanja? I kako raditi s njim da previse ne vuce, nego da ide uz nogu?
7. i kako ga sad odgajati i postupati prema njemu sto se tice odgoja i kad je najbolje vrijeme za to, je li jos uvijek malii i trebam malo pricekati ili je sad vrijeme?
8. buduci da imamo tarasu koja je zagradjena mislio sam da tamo boravi dok je sam i da spava tamoo, a da porovodi vrijeme u stanu s nama kad smo mi tu, pa me sad zanima kako to postici buduci da on boravi tamo gdje se neko od nas nalazi, a najvise uz mene, i spava u mojoj sobi, a nece na tarasi?
Toliko za sada...

Hvala unaprijed! LP