Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Pasiflora

#551 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

ala7 wrote:Pozdrav drugovi i drugarice
Imam problem tacnije moj pas.. /Labrador Retriver
Primjetio sam da mi pas suzi na lijevo oko vec dva dana i da mu se pojavilo crvenilo na sluznici ispod oka.. sta da uradim ??
Uzmes fino 1 kamilicu onu u filteru, malo je polijes vrelom vodom (kao kad ces ti piti, samo u znatno manjoj kolicini, recimo 0,5dl) sacekas da se ohladi do temperature da je toplo (budi vrlo pazljiv - jedva toplo) i onda tim filterom mu lagano prebrises oko 2-3 puta u danu - i sve gotovo. Sutra ce bii ok. Ja to uvijek radim mome psu kad ima bilo kakvu rekaciju na ocima (a da ne zahtjeva odlazak vetu) i nemamo nikakvih problema.
Sretno!
ala7

#552 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by ala7 »

sitno wrote:
Primjetio sam da mi pas suzi na lijevo oko vec dva dana i da mu se pojavilo crvenilo na sluznici ispod oka.. sta da uradim ??
Uzmes fino 1 kamilicu onu u filteru, malo je polijes vrelom vodom (kao kad ces ti piti, samo u znatno manjoj kolicini, recimo 0,5dl) sacekas da se ohladi do temperature da je toplo (budi vrlo pazljiv - jedva toplo) i onda tim filterom mu lagano prebrises oko 2-3 puta u danu - i sve gotovo. Sutra ce bii ok. Ja to uvijek radim mome psu kad ima bilo kakvu rekaciju na ocima (a da ne zahtjeva odlazak vetu) i nemamo nikakvih problema.
Sretno!
Hvala ti puno na brzom odgovoru i savjetu.. Probacu to da uradim, ako ne pomogne onda cu ga odvesti veterinaru da da adekvatnu dijagnozu.. Pokusam uglavnom sa kamilicom .. Hvala.. Pozdrav
amater1981

#553 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by amater1981 »

ala7 wrote:
sitno wrote:
Sretno!
Hvala ti puno na brzom odgovoru i savjetu.. Probacu to da uradim, ako ne pomogne onda cu ga odvesti veterinaru da da adekvatnu dijagnozu.. Pokusam uglavnom sa kamilicom .. Hvala.. Pozdrav
naj bolja ti je opcija otidi vet. moguće da je treći kapak a to se hirurškim putem odstranjuje..
Alemkos

#554 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Alemkos »

Zdravoo ljudi, trebam vasu pomoc i savjete :) Prije svega da vas malo upoznam sa situacijom, ja imam labrador-retrivera(mjesanac-mada vise vuce fizicki na labradora) kojeg sam dobio priie 5 dana, on ima sada 4,5 meseca, vec je bio u jednoj porodici koja ga je kupila sa neka 2 mjeseca iz Beograda, pa posto idu van zemlje, ja sam dobioo ovog slatkisa, muzijak je!! Veliki sam ljubitelj pasa, pogotovo labradora i retrivera, od uvijek sam zelio da imam jednog, ali nisam mogao iz razloga zato sto mi roditelji nisu dozvoljavali jer zivimo u stanu, ali popustili su:-) e sad posto sam u ne znanju sa cukama i njihovom psihologijom, ali imam veliku zelju da sve savladam, imam nekoliko pitanja:
1. buduci da roditelji rade, sestra isto takooo, a ja idem na fakultet, biti ce situacija da cu ga morati ostaviti da bude sam nekoliko sati, uzavisnosti nekad vise nekad manje, pa me sad zanima kako postupiti prema njemu jer jos malii, a nikako nece sam da ostane, jer onda laje, cvilii, sve zivo razvali, pa ne znam kako postupiti, imaju li neke metode ili sta??
2. zanima me posto je muzijak, a oni pisaju tako sto dizu nogu, a on jos uvijek ne, nego samo stane i piski, pa me zanima je li to normalno s obzirom na njegovu dob i treba li se sta raditi po tom pitanju??
3. kako ga hraniti - kupovnom hranom , hranom koju mi jedemo, npr.neko povrce, riza i neke druge stvari ako mogu i koje? Ljudi koji su mi ga poklonili rekli su mi da ga hranim sa Royal Caninom, e sad je li to dovoljnoo? I isto tako me zanima koliko puta ga dnevnoo trebam hraniti i kolicinski koliko svaki obrok?(znam da stoji na kesi ali nestoo mi nije jasno i djeluje mi maloo-pise za 4 mjeseca i kilazu do 14kg, a on ima 15kg, da ide 2+3/8(100g) i tako tri obroka dnevno, je li to dobro jer to pojede za 2min i vazda je gladan:)) I isto me zanima da li ga treba hraniti prije izlaska napolje ili poslije? I trebam li ga hraniti svaki put u isto vrijeme jer nekad mozda ne stignem na vrijeme, npr. ako sam ga trebao nahraniti u 13h a nahranim ga u 16h da li je to problem i zbog hranjena i zbog nuzde?
4. koliko ga puta trebam dnevno setati i koliko vremenski?
5. buduci da zna popiskiti se u stanu ima li neki nacin da se to sprjeci i da ga naucim da to ne radi nego da radi vani?
6. imam povodac koji mu ide ispod nogu, tacnije na prsa dosao mi je uz njega, e sad buduci da ovaj mali previse vucee brinem se da ga nesto previse ne steze jer sa vremena na vrijeme podize prednje noge prilikom hodanja? I kako raditi s njim da previse ne vuce, nego da ide uz nogu?
7. i kako ga sad odgajati i postupati prema njemu sto se tice odgoja i kad je najbolje vrijeme za to, je li jos uvijek malii i trebam malo pricekati ili je sad vrijeme?
8. buduci da imamo tarasu koja je zagradjena mislio sam da tamo boravi dok je sam i da spava tamoo, a da porovodi vrijeme u stanu s nama kad smo mi tu, pa me sad zanima kako to postici buduci da on boravi tamo gdje se neko od nas nalazi, a najvise uz mene, i spava u mojoj sobi, a nece na tarasi?
Toliko za sada...:) Hvala unaprijed! LP
amater1981

#555 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by amater1981 »

Alemkos wrote:Zdravoo ljudi, trebam vasu pomoc i savjete :) Prije svega da vas malo upoznam sa situacijom, ja imam labrador-retrivera(mjesanac-mada vise vuce fizicki na labradora) kojeg sam dobio priie 5 dana, on ima sada 4,5 meseca, vec je bio u jednoj porodici koja ga je kupila sa neka 2 mjeseca iz Beograda, pa posto idu van zemlje, ja sam dobioo ovog slatkisa, muzijak je!! Veliki sam ljubitelj pasa, pogotovo labradora i retrivera, od uvijek sam zelio da imam jednog, ali nisam mogao iz razloga zato sto mi roditelji nisu dozvoljavali jer zivimo u stanu, ali popustili su:-) e sad posto sam u ne znanju sa cukama i njihovom psihologijom, ali imam veliku zelju da sve savladam, imam nekoliko pitanja:
1. buduci da roditelji rade, sestra isto takooo, a ja idem na fakultet, biti ce situacija da cu ga morati ostaviti da bude sam nekoliko sati, uzavisnosti nekad vise nekad manje, pa me sad zanima kako postupiti prema njemu jer jos malii, a nikako nece sam da ostane, jer onda laje, cvilii, sve zivo razvali, pa ne znam kako postupiti, imaju li neke metode ili sta??
2. zanima me posto je muzijak, a oni pisaju tako sto dizu nogu, a on jos uvijek ne, nego samo stane i piski, pa me zanima je li to normalno s obzirom na njegovu dob i treba li se sta raditi po tom pitanju??
3. kako ga hraniti - kupovnom hranom , hranom koju mi jedemo, npr.neko povrce, riza i neke druge stvari ako mogu i koje? Ljudi koji su mi ga poklonili rekli su mi da ga hranim sa Royal Caninom, e sad je li to dovoljnoo? I isto tako me zanima koliko puta ga dnevnoo trebam hraniti i kolicinski koliko svaki obrok?(znam da stoji na kesi ali nestoo mi nije jasno i djeluje mi maloo-pise za 4 mjeseca i kilazu do 14kg, a on ima 15kg, da ide 2+3/8(100g) i tako tri obroka dnevno, je li to dobro jer to pojede za 2min i vazda je gladan:)) I isto me zanima da li ga treba hraniti prije izlaska napolje ili poslije? I trebam li ga hraniti svaki put u isto vrijeme jer nekad mozda ne stignem na vrijeme, npr. ako sam ga trebao nahraniti u 13h a nahranim ga u 16h da li je to problem i zbog hranjena i zbog nuzde?
4. koliko ga puta trebam dnevno setati i koliko vremenski?
5. buduci da zna popiskiti se u stanu ima li neki nacin da se to sprjeci i da ga naucim da to ne radi nego da radi vani?
6. imam povodac koji mu ide ispod nogu, tacnije na prsa dosao mi je uz njega, e sad buduci da ovaj mali previse vucee brinem se da ga nesto previse ne steze jer sa vremena na vrijeme podize prednje noge prilikom hodanja? I kako raditi s njim da previse ne vuce, nego da ide uz nogu?
7. i kako ga sad odgajati i postupati prema njemu sto se tice odgoja i kad je najbolje vrijeme za to, je li jos uvijek malii i trebam malo pricekati ili je sad vrijeme?
8. buduci da imamo tarasu koja je zagradjena mislio sam da tamo boravi dok je sam i da spava tamoo, a da porovodi vrijeme u stanu s nama kad smo mi tu, pa me sad zanima kako to postici buduci da on boravi tamo gdje se neko od nas nalazi, a najvise uz mene, i spava u mojoj sobi, a nece na tarasi?
Toliko za sada...:) Hvala unaprijed! LP
Ne znam odakle da poćnem :-)
Što se tiće hrane bolja ti je kupovna(po mom mišljenju)i to ako možeš da mu priuštiš što kvalitetniju to bolje,kolićina nemoj da te buni jer je to dehidrirana hrana i omjer joj je 1:3. Normalno je da muško štene joj uvijek nediže nogu to tek poćinje kod njih u fazi puberteta sa 10-tak mjeseci.
Oko velike nužde probaj prvo da ga nahraniš pa izlazak van,a imaš u zoo šopovima kupiti tećnos koju nakapaš na novine ili sl. koj ga postiće da tu mokri pa probaj sa tim.
A to što se buni oko ostajanja na terasi je ok. pa psi su društvene životinje to moraš izignorisati neka laje cvili dosadiće mu pa će prestati,nesmije te prevariti i hrani ga na toj terasi neka je doživi kao nešto pozitivno a ne kao kaznu.
Nadam se da sam ti makar malo pomogao pozzz...
Cholina_Lokica

#556 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ma kakvi samo kupovna hrana, uvijek treba davati dodataka, pogotovo stenetu u razvoju, ni jedna jedina nema sve sto je potrebno psu, plus sto su danasnje sve hrane jako upitnog porijekla, nikad vise kvalitetnije hrane a bolesnijih pasa, sa masovnim karcinomima i alergijama.

I ne hrani psa prije izlaska vani, poslije. Najede se, izadje vani, sretne drugog psa, pocnu se igrati i skakati i sekunda posla zapetljaj crijeva i belaj samo takav... :-)

Nogu moze poceti dizati sad, a moze i sa godinu dana, to sve zavisi od psa do psa, oko toga se nista ne brini

Na ostajanje sam, naviknut ce se s vremenom, ni jedan to ne voli pa se naviknu, ako bas pocne gristi stvai po kuci imas sprej u shopovima protiv toga.

Jos uvijek je mali i vrlo vjerovatno nece moci kontrolisati mokrenje jos koji mjesec, tako da je neminovno da ce vam jos piskiti po kuci, jednostavno ga cesce vodite vani, kad vas nema stavite na jedno mjesto novine ili nesto slicno i kad se popiski tu ga nosite. Kad ste kuci, skontacete kad mora, to je obicno nakon jela i pijenja vode, poslije igre isl. medjutim rijetko koji pas prestane piskiti po kuci prije 6-7 mjeseca, jer jednostavno dok su mali ne mogu trpiti dugo i moraju.

Prsnik njega ne gusi prilikom setnji, kad setas i pocne tegliti te zastavi ga i natjeraj da sjedne pa onda nastavi setnju, ako se propinje na zadnje noge to je gora varijanta, jer mu to daje znak da ide prema naprijed jos vise, sto je po tebe pogubno :D Samo ga konstantno vracaj povodcem nazad i smirij, i nadaj se najboljem :lol:
amater1981

#557 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by amater1981 »

.

I ne hrani psa prije izlaska vani, poslije. Najede se, izadje vani, sretne drugog psa, pocnu se igrati i skakati i sekunda posla zapetljaj crijeva i belaj samo takav... :-)

Nisi me baš naj bolje shvatila oko hranjenja,nisam mislio na bukvalnu šetnju nego kada ga nahrani da ga izvede napolje samo da prohoda ,jer mala štenad ako si ikada pratila poslije dojenja majke idu na lizanje pa velika nužda ali uvijek prvo dojenje.
Kod mene je to i sada u boksu praksa imam štene 4mj. ćim je jela neprode ni deset min odah pražnjenje.
A za hranu se slažem da ima sumnjivih proizvođaća,mada se nadže i pokoja kvalitetna vreća :dance:
Cholina_Lokica

#558 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ma ok, nismo se sporazumili, napisah i ja sto se nuzde tice da je to poslije jela, ali to je onda samo kratka setnja da obavi sta ima :)

Da, ima boljih i losijih, medjutim ni jedna jedina nije to to, pogotovo ne na nasem trzistu. Svako ima svoje, ali je meni apsurdno psa hraniti iskljucivo ovim smecem koje prodaju, vec rekoh zbog prevelike pojave alergija i karcinoma u zadnje vrijeme, a sve to je vezano za ishranu. Tako da ja tome stvarno ne vjerujem... Niti ce me bilo ko ubijediti da je dehidrirana hrana zdrava za psa, cisto iz razloga jer vidim razliku u psima prije i sad
Moljito

#559 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Moljito »

Trebam za par dana dobiti muško štene Jack Russela , pošto smo supruga i ja prvi put vlasnici psa šta je najbitnije za pčetak ????
Kad da ga vodimo veterinaru sad će doći vkacinisan i očišćen od parazita??
Koliko koštaju pregledi veterinarski u Sarajevu ???
Unaprijed hvala
Alemkos

#560 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Alemkos »

Hvala vam za savjete, pomogli ste mi:) LP
Pasiflora

#561 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Moljito wrote:Trebam za par dana dobiti muško štene Jack Russela , pošto smo supruga i ja prvi put vlasnici psa šta je najbitnije za pčetak ????
Unaprijed hvala
Veterinari ti nisu skupi. Najvise info mozes dobiti na portalima za ljubimce: balkan kinologie, svijet ljubimaca...
Trebao si ranije poceti citati.
Moljito

#562 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Moljito »

[/quote]Veterinari ti nisu skupi. Najvise info mozes dobiti na portalima za ljubimce: balkan kinologie, svijet ljubimaca...
Trebao si ranije poceti citati.[/quote]
Čitao sam ali opet lakše će mi neko reći ko ima iskustva . Jel neko išao kod ovog veterinara iza zaklopače ???
amater1981

#563 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by amater1981 »

Moljito wrote:Trebam za par dana dobiti muško štene Jack Russela , pošto smo supruga i ja prvi put vlasnici psa šta je najbitnije za pčetak ????
Unaprijed hvala
Ne znam koliko je štenac star ali prva vakcina ide sa 40 dana a naredna sa tri mjeseca, od parazita ga čistiš svaki mjesec dana do šest mjeseci starosti a poslije toga svako tri mjeseca.
Obavezna ti je zaštita od nametnika a nekih extra pregleda kod vet. nemaš to ti ide po potrebi.
Dobra hrana i puno aktivnosti(ipak je to terijer) i nema da brinete. A vet. fakultet ti je naj bolji mada imaš temu preporući veterinara i svi oni vet. su extra pa možeš i njih da kontaktiraš za brigu oko psa.
SinjaD

#564 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by SinjaD »

Moljito wrote:Jel neko išao kod ovog veterinara iza zaklopače ???
Pretpostavljam da misliš na VetLife?
Išla sam ja ali imam mace pa ne znam koliko košta pregled psa.
Najbolja ti je informacija iz prve ruke tj. od samog veterinara. Nazovi fino, objasni situaciju i pitaj, obzirom da si nov u cijeloj priči, koliko odprilike koštaju vet. pregledi itd.
Vetlife tel. 23 53 33 ili 062 34 03 03
To ne znači da moraš psa voditi kod njih ali ćeš bar dobiti neku ideju o cijenama.
Pasiflora

#565 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Moljito wrote: Čitao sam ali opet lakše će mi neko reći ko ima iskustva . Jel neko išao kod ovog veterinara iza zaklopače ???
Imas pp
cupo_mo

#566 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by cupo_mo »

Prije nekoliko noci moj se pas otkinuo sa lanca i on je skitao po selu,ja ne znam koliko je on bio vani i koliko dugo da bi oko 5:45 na nasa ulazna vrata neko poceo da lupka i da grebe.Odmah smo izlasli da vidimo sta ce dogadje i on nas je cekao i nije se opirao dakle nije bjezao od nas kada smo mu prisli

e sada moje je pitanje to njegovo grebanje jer sam saznao da pas kada ga nesto prepane da prvo bjezi svome gazdi...da li bi to mogao biti strah ili nesto drugo ?ako je neko imao isti slucaj neka mi se javi

unaprijed hvala pozdrav
ala7

#567 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by ala7 »

cupo_mo wrote:Prije nekoliko noci moj se pas otkinuo sa lanca i on je skitao po selu,ja ne znam koliko je on bio vani i koliko dugo da bi oko 5:45 na nasa ulazna vrata neko poceo da lupka i da grebe.Odmah smo izlasli da vidimo sta ce dogadje i on nas je cekao i nije se opirao dakle nije bjezao od nas kada smo mu prisli

e sada moje je pitanje to njegovo grebanje jer sam saznao da pas kada ga nesto prepane da prvo bjezi svome gazdi...da li bi to mogao biti strah ili nesto drugo ?ako je neko imao isti slucaj neka mi se javi

unaprijed hvala pozdrav
Moj pas je preskakao ogradu..tacnije procjep u ogradi .. Desilo se par puta da je izasao al to je na 5 min .. Laje pred kapijom dok mu se ne otvori.. :) vjerovali ili ne

Ne mora da znaci da je od straha.. Ipak pas zna ko mu je "gazda" tj. vodja copora kako bi Cesar Milan rekao :) i ko ga hrani.. Instinktivno se vraca jer mu je tu dom,gazda,hrana..

I cesce treba da vodas psa radi kondicije i samog zdravlja, dobro mu je doslo sto se otkinuo sa lanca :) .. Kao i covjek tako i pas moze oboljeti zbog fizicke neaktivnosti npr. arteroskleroza,srcane bolesti, upala zglobova,slabost i sl.
U kratko pojasnjenje.. :)
Pozdrav
cupo_mo

#568 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by cupo_mo »

ala7 wrote:
cupo_mo wrote:Prije nekoliko noci moj se pas otkinuo sa lanca i on je skitao po selu,ja ne znam koliko je on bio vani i koliko dugo da bi oko 5:45 na nasa ulazna vrata neko poceo da lupka i da grebe.Odmah smo izlasli da vidimo sta ce dogadje i on nas je cekao i nije se opirao dakle nije bjezao od nas kada smo mu prisli

unaprijed hvala pozdrav
Moj pas je preskakao ogradu..tacnije procjep u ogradi .. Desilo se par puta da je izasao al to je na 5 min .. Laje pred kapijom dok mu se ne otvori.. :) vjerovali ili ne

Ne mora da znaci da je od straha.. Ipak pas zna ko mu je "gazda" tj. vodja copora kako bi Cesar Milan rekao :) i ko ga hrani.. Instinktivno se vraca jer mu je tu dom,gazda,hrana..

I cesce treba da vodas psa radi kondicije i samog zdravlja, dobro mu je doslo sto se otkinuo sa lanca :) .. Kao i covjek tako i pas moze oboljeti zbog fizicke neaktivnosti npr. arteroskleroza,srcane bolesti, upala zglobova,slabost i sl.
U kratko pojasnjenje.. :)
Pozdrav
moj pas ima 20 metara sajle i 3 metra lanca i on moze hodati i skakati po toj sajli ali ja njega izvodim 2 puta dnevno po 30 min samo za setnju dakle tu se ne recuna igranje ,kupanje,mazenje i ostale stvari
a razlog za sajlu je u tome sto je krupan pa ga se ljudi plase (oni koji ga ne poznaju) pa je zbog toga vezaj i jedanput mi je pobjegao pa je jednoj curi nije dao da prodje pored njega (rezao i mahao repom da se igra) jadna se cura prepala pa smo ga zbog toga na sajlu zavezala i jedna mi je komsinica rekla da mi se cuko "bezobrazno ponasa"
ala7

#569 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by ala7 »

cupo_mo wrote: moj pas ima 20 metara sajle i 3 metra lanca i on moze hodati i skakati po toj sajli ali ja njega izvodim 2 puta dnevno po 30 min samo za setnju dakle tu se ne recuna igranje ,kupanje,mazenje i ostale stvari
a razlog za sajlu je u tome sto je krupan pa ga se ljudi plase (oni koji ga ne poznaju) pa je zbog toga vezaj i jedanput mi je pobjegao pa je jednoj curi nije dao da prodje pored njega (rezao i mahao repom da se igra) jadna se cura prepala pa smo ga zbog toga na sajlu zavezala i jedna mi je komsinica rekla da mi se cuko "bezobrazno ponasa"
Ako sta moze nauditi psu to je komsiluk.. "taj sigurno ujeda" "komsija, bolje da vezes kera" .. Imao sam tih slucajeva dok sam zivio u predhodnoj kuci, sreca sad je sve uredu .. Imam Labradora Retrivera (crni) - 42 kg.. pokrupan
jaca-maca

#570 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by jaca-maca »

Posto nisam imala srece na temi hrana za pse, napisacu i ovdje :D

U jednom pet shopu sam vidjela hranu CAROCROC. Na netu pise da je veoma kvalitetna.
Da li neko ima iskustva sa ovom hranom i kakva je po vama? :)
dzekiii

#571 TREBAO BI POMOC ,SAVJET

Post by dzekiii »

Pozzz svima javjam vam se jer neznam vise sta da radim,Imam njemackog ovcara starog 6 mjeseci MAX pas je prekrasan,dobar cuvar,i sto je najvazznije dobar prijatelj.Hranjen je veoma dobro ,znaci bobe ,meso ,povrce,voce,koje kalcijum,vitamini,svo svoje vremene sam njemu posvetio.Po prirodi je malo halapljiv i krupan ima 30 kg vec ali je veoma jak misicav krupne sape glava ono bas je mocan,,hehe moj medo.Prije 30 dana sam ga izveo iz boksa i primjetio da mi sepa na prednju nogu,panika me uhvatila i odmah sam ga odve veterinaru u Hrasnicu Hamdo Lokvancic,i tad sam poceo da svatam kakvi babini nepismeni sinovi lijece nase zivotinje.Psa nije ni gledao nego je odmah uzeo infuziju da mu dadne kako bi na kraju cijena bila bolja po njega,medutim ja sam mu objasnio da jede da ne treba infuzija,onda je dao neke tablete i rekao da je to garant stao na nesto,NARAVNO 40 KM SAM MU DAO.Uz duzno postovanje tom gospodinu koji ima negdje oko 80 g i koji se smatra jednim od boljih veterinara u bivsoj jug.. on pojma nema.Mozda zna oko krava ali pojma nemam sa cukama.Proslo je 7 ili 8 dana maks isto sve kad se zagrije ako smo posli u setnju onda bas pocne sepati jako,opet ja cuku i u Hadzice u Veterinarsku stanicu.Tamo me sačeka mladi veterinar po Imenu STANISLAV,momak je krasan,voli zivotinje i veoma mu je stalo da pomogne a nriroe samo da uzme pare jebene.Pregleda maksa i kaze da misli da su ligamenti,da je istegao skocio negdje,posto maks kad ude neku u avliju skace u boksu,jer je pas cuva po prirodi.Stanislav se je trudio i svaka mu cast,maksu je gledao temperaturu rekao da je super,iznenadio se kako je krupan i kako lijepu dlaku ima.Dao m mi je tablete neke u kesici i naplatio 30 km,halal mu bilo trudio se koliko je mogao,decko je dobar veterinar.Doveo sam maksa ponovo za 10 dana kod njega jer se nista nije promjenilo.Momak je dao neke inekcije,tablete i rekao da sacekam jos 10 dana,znaci psa ne pustam iz boksa nikako zao mi ga puno.Proslo je 10 dana odveo sam psa u Kasindolsku veterinaru koji ga je pregledao i dao opet TABLETE ISTO 40 KM.Nakon toga mi je STANISLAV PREPORUCIO DA ODEM SLIKATI NOGU PREDNJU CUKU U VET LIFE AMBULANTU NA STUPU.Otisao sam i tamo sa psom,tamo gospodin KRASNI Ja mislim ovako stariji,pregledao je maksa i nakon sto ga je malo potegao za prednje obje noge u koljenima maks je skicao,a za zadnje je bio miran.KAZE ON ISTEGO JE NOGE NABIO U KOLJENA KAKO JE SKOCIO NEGDJE,NARAVNO KAZE NEMOZEMO ODMAH SLIKAT NAJBOLJE DA POKUSAMO SA TABLETAMA NEKIM AMERCKIM ORGINAL ZA OBNAVLJANE TE HRSKAVICE NEKE,STA CU JA KO BUDALA DOBRO.Na kasu da platim,americke tablete 80 km,naravno prema psu je bio odvratan nije ga ni pomilovao.OPET NEKI RATNI PROFITER,KOME JE NOVAC BITAN KOJI JE FAKS ZAVRSIO U RATNIM DANIMA.Kaze da ga zavezem nakaratko da ga ne pustam da miruje da ce za 10 dana biit dobro,Naravno da dodem za 10 dana kad popije tablete,maks je evo skoro popio tablete sve isto,on jede dobro ,laje hoce da skace igra se ali sepa.POSEBNO
kad se zagrije.Zovem danas veterinara krasnog kaze ako hoce da snimimo noge to 2 prednje noge ako stanu na jedan snimak sa prijeda,TO CE KOSTATI 50 KM I AKO IH USLIKA SA STRANE 50 KM Pregled krvi,vadanje i pregled 60 km ZNACI JOS 160 km,pa ljudi moji zar je tos nimanje tako skupo.U ovakvim vremenima ,pa necu raditi samo za psa,fakat je to previse novca,ja samo placam a moj pas uvijek isti.Volim ga puno.ali fakat sam razocaran u nase veterinare i sve,mislim pa nemam novaca za bacanje.Oprostite sto je ovako dugo sali sam morao,vise sam poludio.Volio bi vase neke savjete nesto,i usput da vam dam uvid kako is ta se radi u nasoj zemlji.Samo daj pare,A pas nebitan.
Baby

#572 Re: TREBAO BI POMOC ,SAVJET

Post by Baby »

Otiđi na fakultet da ti uslikaju noge,da vidiš šta je a ne da nagađaju.Đaba su psa nakljukali tabletama.Ako ti još jednom neko spomene tablete bez validnog dokaza da je tačno ta dijagnoza ,ne zadržavaj se na tom mjestu.
Pasiflora

#573 Re: TREBAO BI POMOC ,SAVJET

Post by Pasiflora »

@dzekiii imas pp
amater1981

#574 Re: TREBAO BI POMOC ,SAVJET

Post by amater1981 »

Po mom iskustvu sa vet. uvijek problema ali probaj sljedeće za poćetak ja bi ga malo smršao jer 6 mjeseci a 30kg :roll: :roll: mislim za njegov kostur da je previše dok je u razvoju. Probaj ako imaš nekoga da ti nabavi od hepi doga dodatak ishrani za hrskavice i tetive to je jedna konzerva sa prahom i sigurno je dobar preparat ja ga koristio kod jednog šteneta zbog problema sa zadnijm nogama(tetivama) i probaj sa konjskom masti da mu mažeš tu nogu.
A iskreno glupo je bilo da mu daju tablete a da nisu snimak napravili
Dr.Cuddy

#575 Re: TREBAO BI POMOC ,SAVJET

Post by Dr.Cuddy »

Panosteitis je upalni proces koji se javlja na cjevastim kostima psa. Oboljenje je tipično za pse velikih pasmina. Upalni proces javlja se obično na dugim kostima kao što su kosti prednji i stražnjih nogu. Glavni simptom je šepanje koje može biti vrlo jako. Ponekad bolestan pas šepa na samo jednu, a ponekad i na dvije noge istovremeno, a nekada se šepanje seli s noge na nogu. Pri pregledu je izražena bolna reakcija kod palpacije dugih kostiju.

Bolest je prvo opisana 1951. i do kod Njemačkih ovčara pa je neki i danas nazivaju panosteitisom njemačkih ovčara, no javlja se i kod drugih pasmina pasa. Vrlo je čest kod njemačkih ovčara, dobermana, zlatnih retrivera, njemačke doge. Mužjaci obolijevaju češće nego ženke. Javlja se u dobi od 5 do 12 mjeseci starosti, iako se iznimno može javiti već kod šteneta starog samo 2 mjeseca ili kod odraslog psa starog 5 godina.

U anamnezi vlasnici navode podatak da je pas iznenada počeo šepati, a da se nije prethodno nigdje udario ili su primijetili da je prije tjedan dana šepao na jednu a sada šepa na drugu nogu. Šepanje je ponekad tako izraženo da pas vrlo nevoljko ustaje, a napadi šepanja mogu biti praćeni nedostatkom apetita, apatijom pa čak i povišenom tjelesnom temperaturom. Najčešće panosteitis zahvaća podlaktice tako da se obično radi o šepanju na prednju nogu. Šepanje ponekad prođe samo bez ikakve terapije u roku nekoliko dana, no napadi se mogu ponavljati. Ponavljanju se u sve rjeđim intervalima, a kada pas završi s radom bolest napreduje (18 do 20 mjeseci starosti). Zato i kažemo da se radi o bolesti kod koje u pravilu dolazi do samoozdravljenja. Pritisak na dugu kost izazvati će bolnu reakciju kod bolesnog psa, pa su nam nekada anamneza i sama palpacija dovoljni za postavljanje radne dijagnoze. Definitivna dijagnoza može se postaviti samo rtg-om, no pošto se radi o invazivnoj pretrazi, na to se odlučujemo ako se šepanje ne primiri u roku od 7 dana. Nekada se smatralo da kod ovog oboljenja u krvi naraste broj eozinofilnih stanica, no novije studije kažu da je krvna slika u pravilu u granicama normale.

Točan mehanizam nastanka kao i uzrok promjena na kostima koje dovedu panosteitisa nije poznat. Pretpostavlja se da su kod nekih pasmina u pitanju genetski faktori (njemački ovčari) a nagađa se o više mogućih uzroka (alergijske reakcije, poremećaja vaskularizacije dugih kostiju kod brzog rasta, metabolički poremećaji). Kada šepanje prođe za nekoliko dana terapija nije potrebna. No ukoliko zbog boli pas ne jede i bezvoljan je pristupa se davanju analgetika uz preporuku mirovanja.

Lijekovi protiv bolova su dvosjekli mač. Naime, bol je ta zbog koje pas šepa, ali je ona ujedno i svojevrsni alarm organizma da nogu treba štedjeti.

Ukoliko lijekovima eliminirate bol, pas će se oslanjati na bolesnu nogu pa upalni proces može duže potrajati. Dakle, bol je obrambeni mehanizam i ako nije neophodno psu sa panosteitisom ne dajemo terapiju već strpljivo čekamo da simptomi prođu sami.
Post Reply