Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
febo_acm

#3451 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Malo batina nije na odmet :D

Meni je jednom životinja pobjegla i bježala mi skoro 2 kilometra... Nije meni toliko što je ona pobjegla već što je tu bilo i auta i što je mogla stradati. Ja sam je nakon ta dva kilometra nekako uhvatio i što bi naš narod rekao "ubio sam Boga u njoj"... Više joj nikada nije palo na pamet da mi bježi, možda mi ne dođe uvijek iz prve kada je zovnem, ali ne udaljave se više od par metara od mene. Bilo mi je kasnije mnogo žao, ali to je bilo za njeno dobro. Bio sam totalno van sebe.
Danas je malo "klepim" po butini, kao opomenu ako napravi kakav belaj i to je to.
Kod mene je ključna riječ keksić :D Ako vidimo čopor pasa onda odma kreće na njih, da se igra naravno jer ništa drugo ne zna, a ja lijepo samo kaćem Lili keksić... Odma pogled u mene i sjedne :D E sada ako nemam keksić onda je samo pomazim :D
Internetowska

#3452 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Internetowska »

pakica_ wrote: jbg, neces je nabit nogom na sred ulice, ali davilica i trzaj u momentu kada krene reagovati kako se tebi ne svidja.. to je milisekunda, pas nije u agoniji i skreces joj misli na nesto deseto.. pozitivna motivacija pomaze samo do odredjene mjere, ali mora se znati momenat kada je upotrijebiti.. primjer: setate, ona ugleda copor pasa, unervozi se i stajaznam.. u tom momentu je povuces na davilici cijelu jednu mikrosekundu i kada skrene pogled das joj poslasticu.. samo trzaj da se izbije iz stanja uma u kom se nalazi prije nego sto ce krenuti sa histerijom..
no, ukoliko ti je i to previse, hebi ga, onda ne znam sta da radis :(
Mirišem ovdje Cezarovu mudrost... :-D O davilici sam razmišljala, i to prilično dugo, ali ona se davi i na običnoj ogrlici kad padne u to histerično stanje, pa sam mislila da od davilice i neće biti neke vajde... Plus mi sama riječ jezivo zvuči, priznajem. A to sa poslasticama sam probala, pljune keksić i nastavi lajati. Probala ja stati između nje i drugog psa/pasa, da joj skrenem pažnju - ništa ne pali. :) Prije nego što je došla kod mene, ili ti kod nas u family proživjela je sve i svašta i bila u prilično lošem stanju ( to ne bih da ti razlažem ovdje da ne smaram ostatak ekipe na temi) ) pa mislim da ima tu i malo ljubomore na druge pse. Hvala ti u svakom slučaju, stavila sam i tvoju sugestiju na listu potencijalnih riješenja za ponašanje lajave kere. :thumbup:
Internetowska

#3453 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Internetowska »

Cholina_Lokica wrote:Prvo, ostavi flexi, za treniranje uzmi obicni pvodac, flexi zaboravi :D
Znaci, gledaj kako lik radi, mora postojati neki nacin da joj skrenes paznju na sebe, kod svakog psa postoji pa i kod nje :D ne mora biti keksic ili igracka, moze biti ona igracka sto pisti, salama, flasa, drvo, ti sa tim skaces i vristis :D samo da je fokusiras na sebe, i onda lagano.
Ja sam sa Carlijem scene pravila, on se tako histericno baca a ja sa grancurom od metar i pol trcim u krug i vristim jer je tad to jedino palilo :D uglavnom sad je dovoljno da ga zovnem i ponudim mu bilo sta da on iskulira psa. Ako imas nekoga sa psom koji ce ignorosati nju, na livadu odmakni se od njih 10ak metara sa njom i vrisiti skaci dol nesto ne upali, kad upali nastavi je fokusirati tako i igrati se na taj nacin, onda lagano siroke krugove setnja oko tog psa sa fokusom na tebe, cim se okrene prema psu moras odmah reagovati i vratiti je. Prilazis tek kad se skroz smiri. I tako stalno dok ne skonta :D samo nadji sta je zanima, vjeruj da ima nesto, ja sam mjesecima trazila dok nisam skontala
Ako osvanem na Youtube-u smatram te osobno odgovornom... :D Ništa je ne zanima. Grane, loptice, slatkiši kad je vani, 0 bodova. Jedino što ima omiljenu igračku koja je centar njenog svijeta i koju ponekad vodi u šetnju, ali čim vidi drugog psa, onda mi djeluje kao da još dodatno brani igračku. A da ne bude sve tako crno, ona je fakat divan pas. I u stanu i napolju. I dođe na komandu i kad je pustim da se istrči ne ide predaleko, ne skače na ulicu, nema problem sa lutalicama, sa njima je raja.... ali vlasničke pse, ne može smisliti.
Internetowska

#3454 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Internetowska »

Bellica wrote: Ja sam svog šaponju (i ona je isto s ulice, pokupila sam je kad je imala tri mjeseca), uvijek puštala da laje na druge pse, nije ih napadala, samo je osjećala nelagodu kad su u blizini, vlasnički i lutalice. Puštala sam je da ih pomiriše, da im priđe dosta blizu da bi shvatila da nisu opasni. Sada više ne laje, stvarno ne laje, mirno šetamo, kad naiđu drugi psi uglavnom se sakrije iza mene-ne iz straha nego djeluje postiđeno pa pomalo gleda iza mene gdje su i kakvi su. Ja ti savjetujem da se ne zamaraš pretjerano jer tvoj cuko kao ni moj nisu opasni, nikome neće ništa biti ako zalaje. Mojoj je još samo ostalo da laje s balkona na druge cuke, ali ne kad naiđu ili kad šetaju s vlasnicima nego osjeti kad ih love ovi iz Lokoma, pa kao nešto kritikuje ;) ne brini se, neka laje, i mi stalno nešto pričamo, smijemo se, pa moraju i oni nešto.
:thumbup:
Cholina_Lokica

#3455 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ako nisam ja neces ni ti :D ovo sa ogromnom granom i vristanjem i trcanjem se nisam zezala :D Nije mi jasno kako me nikad niko nije snimio i objavio
Internetowska

#3456 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Internetowska »

Cholina_Lokica wrote:Ako nisam ja neces ni ti :D ovo sa ogromnom granom i vristanjem i trcanjem se nisam zezala :D Nije mi jasno kako me nikad niko nije snimio i objavio
Nisam te ja vidjela, sreća tvoja... Bila bi ti danas popularnija od Ekrema da sam bila u pravo vrijeme na pravom mjestu. :mrgreen:
febo_acm

#3457 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Moge li se znati koja je rada u pitanju i koliko ta zivotinja ima kila? :D
Flexi je najveca glupost izmisljena. Ja ga i dan danas malo koristim, ali ako budem nekada imao jos koju zivotnju ona fleksi nece vidjeti ocima :D
pakica_

#3458 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

flexi je meni jednom zaplatio nakon macke i nikad vise.. razmisljala sam o tome duuugo, posto ja svog delegata strasnog ne smijem svugdje raskacit, pa reko da ima slobode da landara bla bla.. ma kurko.. nakacim sad dupli povodac za njegov, ima cca 3-4 metra da landara, a nece mi ostat' u ruci k'o plastika od flexija dok mi pasce leta k'o sumanuto sa sve povocem od 5 metara za sobom :lol:
i nije cezarova mudrost.. slabo pale one njegove TŠT fore kad moja zivotinja ugleda vlasnickog muzjaka, al' kad ga stresem do muda davilicom o'ma pocne mirisat' cvijece i zapisavat' drvece, drugi pas vise ne postoji :lol:
doduse, to je iza nas, sad imam koliko toliko kulturno pseto koje seta na prsniku 8-)
Cholina_Lokica

#3459 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Internetowska wrote:
Cholina_Lokica wrote:Ako nisam ja neces ni ti :D ovo sa ogromnom granom i vristanjem i trcanjem se nisam zezala :D Nije mi jasno kako me nikad niko nije snimio i objavio
Nisam te ja vidjela, sreća tvoja... Bila bi ti danas popularnija od Ekrema da sam bila u pravo vrijeme na pravom mjestu. :mrgreen:
Sta me briga, bar imamo napretka u ponasanju :D
@febo
Flexi je meni super za Happy, ona ne moze polako hodati mora dosta brzo da pici i jednostavno na flexiju je to izvodljivo, doduse dok je i ona bila u fazi ucenja bila je na obicnom kratkom povodcu, sad je uvijekna flexiju.
Carli ima flexi ali ga korostimo ako puno pljusti pa da brzinski obavi sta ima, ponesmo ga na planinu ako cemo setati pa ako naidjemo na kakvu guzvu, i ako je u naselju guzva a da moze malo protrcati, i te sve situacije su pravo rijetke. Ali on pazi kako hoda kad je na to prikacen, jednom mi je izbio iz ruke i spicilo ga u dupe :D a njegov flexi ima jedno 2kg :D
febo_acm

#3460 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

U tome i jeste problem... :D Ja nekada pisem nesto na mobitelu i zaboravim da je ona na flexiju i tako sam se jednom opustio i zavrsio na zemlji :D Dok je bila mala to je bilo simpaticno i ja je ono pustim da njuska par metara ispred i iza mene... Ali ako samo na sekundu zaboravis na flexi zavrsit ces na podu ako ga drzis cvrsto. Moj je onaj neki ofirni od 20 KM mali, ali evo traje skoro 18 mjeseci... Lili je stafford, a staffordi imaju snage i jacinu jao tri prosjecne zivotinje. Mislim oni mogu da vuku auto, pa zamisli kad potegle na fleksiju :D
Cholina_Lokica

#3461 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Nama oba traju godinama, doduse Carlijev koliko kosta ima da ga ostavim u testamentu djeci, a ako mu se nesto desi prije tuzicu ih za sve one pare :D
febo_acm

#3462 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ma meni ne bilo zao dati dosta para za neki kvalitetan i veliki flexi, a da nije ofiran za stafforda :D
Cholina_Lokica

#3463 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ovaj nije fakat ofiran, kad ne izgleda ofirno na Carliju i u mene mi coek ga vodi dobrovoljno na tome, a ne kuka zbog povodca kao sto kuka zbog Happy, princeza ima rozLi flexi :D
Carlijev kosta oko 120km, nema ogranicenje kilaze nema znaci sanse da ga sjebe kad se zaleti, 8 metara je i traka siroka ne onaj spaga, bas traka kao povodac obicni.
pakica_

#3464 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Cholina_Lokica wrote:Ovaj nije fakat ofiran, kad ne izgleda ofirno na Carliju i u mene mi coek ga vodi dobrovoljno na tome, a ne kuka zbog povodca kao sto kuka zbog Happy, princeza ima rozLi flexi :D
Carlijev kosta oko 120km, nema ogranicenje kilaze nema znaci sanse da ga sjebe kad se zaleti, 8 metara je i traka siroka ne onaj spaga, bas traka kao povodac obicni.
Mi smo imali neki taki, 5 metara i traka, ali je traka otisla s bastom, a plastika meni ostala u rukama :) gdje nadje ti svoj, cu' nema ogranicenje kilaze? Arman ili andrej? :lol:
Cholina_Lokica

#3465 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Nisi uzela odgovarajucu kilazu garant :D
Ovih kao nas je bilo kod andreja

[IMG] http://c1.wag.com/images/products/p/flx/flx-104_1z.jpg /IMG]
Na slici je giant l, a kod mene giant xl :D ne mogu trazit na telefonu sliku :D
pakica_

#3466 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Cholina_Lokica wrote:Nisi uzela odgovarajucu kilazu garant :D
Ovih kao nas je bilo kod andreja

[IMG] http://c1.wag.com/images/products/p/flx/flx-104_1z.jpg /IMG]
Na slici je giant l, a kod mene giant xl :D ne mogu trazit na telefonu sliku :D
Uzeli 45+ i prc.. Mjau trk, basta trk :lol: a prije toga x puta izdrzao nasrtanje na kerove. Medjutim macka mu je presudila haha
Joj skalamerije kod tebe, tito dragi, valja ovo noHat haha.. Hajde hvala na informaciji. Nek' stoji negdje podno mozga, ako mi se opet ukaze zelja za ovim :)
Cholina_Lokica

#3467 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Suti, ima 2kg u njemu :D hladno oruzje :D ako nas k'o napadne Carli mi uredno moRe reci torbicom ga fudo :D
febo_acm

#3468 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ovaj moj je ista marka samo manji. Vala šta je sve preživio to je čudo. Kakve sve trzaje i akrobacije podnosi i dan danas :D
pakica_

#3469 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Cholina_Lokica wrote:Suti, ima 2kg u njemu :D hladno oruzje :D ako nas k'o napadne Carli mi uredno moRe reci torbicom ga fudo :D
Ma nema vas ko barkat, carli je sam po sebi pojava i bez dvokilaskog povoca :lol:
Cholina_Lokica

#3470 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Doduse, ali eto :D ako kerce kakvo krene :D
Cholina_Lokica

#3471 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

febo_acm wrote:Ovaj moj je ista marka samo manji. Vala šta je sve preživio to je čudo. Kakve sve trzaje i akrobacije podnosi i dan danas :D
Pa flexi je marka :D ostalo su kopije :D i bitno je da pise made in Germany, oni kineski se sjebu k'o pakicin :lol:
febo_acm

#3472 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ma ja flexi zovem sve što se razvlači :D
UltraBosnjak

#3473 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by UltraBosnjak »

Ima jedna zenka u mahali sto je hranim, nedavno se okotila (prvi je okot), pola malisana nije prezivjelo :(

Hranim je svakodnevno kako bi imala mlijeka za njih, napravio sam kucicu i okolo i ispod stiropola stavio, da im bude toplo koliko toliko a i ona ih grije svojim tijelom. Nemaju cini mi se ni sedam dana, ima neko savjet kako sta dalje da im mogu pomoci ? Uzmite i obzir da nisam bas financijski (student sam).

I najvise bi volio da ih mogu udomiti negdje, 2 sam prije udomio uspjesno, ali i sami znate da ih ima puno koji cekaju na udomljenje tako da je sada bas tesko... A zenku sterilisati cim bude opet ono aktivno od Dogs Trust (besplatna sterilizacija)..
Internetowska

#3474 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Internetowska »

UltraBosnjak wrote:Ima jedna zenka u mahali sto je hranim, nedavno se okotila (prvi je okot), pola malisana nije prezivjelo :(

Hranim je svakodnevno kako bi imala mlijeka za njih, napravio sam kucicu i okolo i ispod stiropola stavio, da im bude toplo koliko toliko a i ona ih grije svojim tijelom. Nemaju cini mi se ni sedam dana, ima neko savjet kako sta dalje da im mogu pomoci ? Uzmite i obzir da nisam bas financijski (student sam).

I najvise bi volio da ih mogu udomiti negdje, 2 sam prije udomio uspjesno, ali i sami znate da ih ima puno koji cekaju na udomljenje tako da je sada bas tesko... A zenku sterilisati cim bude opet ono aktivno od Dogs Trust (besplatna sterilizacija)..
Pa probaj preko Facebooka, imas one grupice tipa Sapa u srcu, Avlijaneri, Udomljavanje i sl. Fotkaj kuju i kucice, mozda se neko zainteresira. Tanke su sanse, ali vrijedi probati. Ni ne mozes puno da uradis, osim da je hranis i pazis da im ne bude jako hladno.
UltraBosnjak

#3475 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by UltraBosnjak »

Internetowska wrote:
UltraBosnjak wrote:Ima jedna zenka u mahali sto je hranim, nedavno se okotila (prvi je okot), pola malisana nije prezivjelo :(

Pa probaj preko Facebooka, imas one grupice tipa Sapa u srcu, Avlijaneri, Udomljavanje i sl. Fotkaj kuju i kucice, mozda se neko zainteresira. Tanke su sanse, ali vrijedi probati. Ni ne mozes puno da uradis, osim da je hranis i pazis da im ne bude jako hladno.
Nemam fejsbuk, izbrisao sam, ali napravit cu onda neki maksuz za to. A nadam se da ce prezivjeti, ja cu se potruditi koliko mogu, vec imam puno svojih problema pa jos da vidim neke od njih da umiru.. Nju je umalo auto udarilo neki dan (kuju njihovu) bio sam sjeban taj dan jer kontam da joj se sta desilo kako bi malisani prezivjeli....
Post Reply