Pa urade im vazektomiju i puste ih. Ako je to rjesenje za pujdu sto ne bi bilo za covjeka.astrid wrote:Aha.... na dan dvaBloo wrote:naravski da ih uklanjas zato postoje zatvori i institucije![]()
Kakva poredjenja hebote.
Pa urade im vazektomiju i puste ih. Ako je to rjesenje za pujdu sto ne bi bilo za covjeka.astrid wrote:Aha.... na dan dvaBloo wrote:naravski da ih uklanjas zato postoje zatvori i institucije![]()
to je pas..kucni ljubimac..a ne clan porodice..pas nije isto sto i beba koju dobijes pa kazes novi clan porodice..pas nije snaha il zet koji dodju u kuci..luna09 wrote:Svašta ja pročita![]()
![]()
.Da se izjasnim imala sam dva psa.Jednog su ukrali
![]()
a drugog smo poklonili jer se nismo mogli brinuti o njemu(Bio je kod moje mame koja ima 70 godina) Sada imam macu...(našla sam je na ulici,neko je izbacio)ko trebalo bi da volim životinje.Svi "lajemo i režimo" na pse a prije toga hajmo zalajat sami na sebe.Kako pekinezer može biti lutlica, vučjak vođa čopora,i ne znam koje više rase .Ljudi uzmu sebi igračku i kad im dosadi van.A o tome gdje su pare za azil,eto jutros ču rade besplatnu kastraciju (bar to) ne bi o tome.Samo želim pozvati sve koji su već udomili bilo kakvu životinju ako ste je već primili shvatite to kao da ste dobili člana porodice a ne igračku.
Upravo takokokuz_sa wrote:to je pas..kucni ljubimac..a ne clan porodice..pas nije isto sto i beba koju dobijes pa kazes novi clan porodice..pas nije snaha il zet koji dodju u kuci..luna09 wrote:Svašta ja pročita![]()
![]()
.Da se izjasnim imala sam dva psa.Jednog su ukrali
![]()
a drugog smo poklonili jer se nismo mogli brinuti o njemu(Bio je kod moje mame koja ima 70 godina) Sada imam macu...(našla sam je na ulici,neko je izbacio)ko trebalo bi da volim životinje.Svi "lajemo i režimo" na pse a prije toga hajmo zalajat sami na sebe.Kako pekinezer može biti lutlica, vučjak vođa čopora,i ne znam koje više rase .Ljudi uzmu sebi igračku i kad im dosadi van.A o tome gdje su pare za azil,eto jutros ču rade besplatnu kastraciju (bar to) ne bi o tome.Samo želim pozvati sve koji su već udomili bilo kakvu životinju ako ste je već primili shvatite to kao da ste dobili člana porodice a ne igračku.
![]()
moje dosadasnje iskustvo meni govori da mnogi ljudi imaju vise fobiju nego racionalan strah. i ja sam tako kroz copore sasvim normalno prolazila, dok sam vamo jaranicu morala haman pa u rukama nositi od "bijesnih zvijeri koji samo vrebaju da napadnu". ne kazem da nema agresivnih, svasta ljudi iz kuce izbacuju, ali mnogi ovdje pretjeruju.because_of_you wrote:Večeras na Otoci kod Konzuma, idem ja, i preda mnom 4 psa, identični, izgleda braća, kad neka nane dođe do mene "Šta ćemo sada, kako ćemo proći", "Fino", rekoh, i kroz te pse prođosmo... Osta nane kritikovati pse i državu etc...
a Boga ti MINJA sto se ne udas i tako ispunis uslov da usvojis cuku..pa da se nesto napokon pokrene naboljeminjonja wrote:moje dosadasnje iskustvo meni govori da mnogi ljudi imaju vise fobiju nego racionalan strah. i ja sam tako kroz copore sasvim normalno prolazila, dok sam vamo jaranicu morala haman pa u rukama nositi od "bijesnih zvijeri koji samo vrebaju da napadnu". ne kazem da nema agresivnih, svasta ljudi iz kuce izbacuju, ali mnogi ovdje pretjeruju.because_of_you wrote:Večeras na Otoci kod Konzuma, idem ja, i preda mnom 4 psa, identični, izgleda braća, kad neka nane dođe do mene "Šta ćemo sada, kako ćemo proći", "Fino", rekoh, i kroz te pse prođosmo... Osta nane kritikovati pse i državu etc...
i samo da dodam da mi je vrlo drago vidjeti da ima barem jedna tema na kojoj se moze koliko toliko voditi neki normalan dijalog na ovu temu. mozda se slozimo u jednom trenutku i svi zajedno nesto pokrenemo.
Pera Trta wrote:Dobro ste primijetili, skoro svi mi koji smo ovdje "krvoloci" i "mrzitelji pasa" IMAMO ili smo nekada IMALI pse.
A još ne čuh ni jednog ljubitelja da kaže da ima psa.
naglasak je na ono PAS..poznanik wrote:Pera Trta wrote:Dobro ste primijetili, skoro svi mi koji smo ovdje "krvoloci" i "mrzitelji pasa" IMAMO ili smo nekada IMALI pse.
A još ne čuh ni jednog ljubitelja da kaže da ima psa.
Nije isto imati psa - kućnog ljubimca, i psa - "krvoloka" vezanog na lancu u funkciji zaštite dvorišta ili uveče puštenog zbog upada lisica i vukova.
ovo je prejaka definicija i zakljucakfixer wrote:Sve cega se bojimo nema pravo na zivot.
ja protiv svoje nemam niszaSarajevski_Marlboro wrote:A punice?
efikasnokokuz_sa wrote:ja protiv svoje nemam niszaSarajevski_Marlboro wrote:A punice?
smoki_choko wrote:efikasnokokuz_sa wrote:ja protiv svoje nemam niszaSarajevski_Marlboro wrote:A punice?
punice nekad budu gore i od bilo koje zivuljkekokuz_sa wrote:![]()
![]()
al me nasmija
hahahahahahahahahaha
Žao mi je ako te zabrinjavam, no - ipak bi mogao ponekad pročitati i neke od komentara vrlih forumaša humanista, koji zagovaraju i zdušno se bore da se svi psi poubijaju npr., i siguran sam, mnogo više ostati zabrinut. Ili komentare pojedinih koji bi i aktiviste udruženja za zaštitu životinja, ni krive ni dužne zbog situacije u gradu sa psima, najradije prognali, sudili, u zatvore smjestili...ili one što se genetikom poredekokuz_sa wrote:...ti me fakat zabrinjavas svojim izjavama..
Za sugrađane kojima smetaju napušteni psi na sarajevskim ulicama, a ne znaju način na koji se problem može riješiti, upućujem na odgovorne u Kantonu Sarajevu: na Higijeničarsku službu KJKP „RAD“ i na Veterinarsku službu Kantona Sarajevo.
Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja (i pasa kao kućnih ljubimaca) propisana je „odgovornost ljudi za zaštitu i dobrobit životinja u pogledu držanja, smještaja i ishrane, zaštite od mučenja, zaštite životinja u vrijeme ubijanja ili klanja, stresa tokom transporta, zaštite divljih životinja, te odnos prema napuštenim životinjama, kućnim ljubimcima i laboratorijskim životinjama, formiranje etičke komisije i stručnog savjeta, kao i nadzor nad provođenjem ovog zakona i kaznene sankcije za prekršioce zakona”.
Između ostalog, ovim zakonom vlasnici kućnih ljubimaca dužni su bili:
- registrirati svoje ljubimce u nadležnoj veterinarskoj inspekciji koja vodi registar tih životinja (čipovanje) kako bi kasnije svaki napušteni pas bio prepoznat, odnosno – kako bi mu bio utvrđen vlasnik, nakon čega bi protiv njega bila podnesena prekršajna prijava,
- propisana je obaveza veterinara o hitnom pružanju zdravstvene pomoći životinjama (za tu svrhu sve veterinarske ambulante u Kantonu Sarajevo dobile su na raspolaganje vozila kojim dežurni veterinar treba da dođe na „adresu“, na lokaciju na kojoj treba pružiti pomoć životinji, međutim, u neznanju građana, zloupotrebljavaju pravila i propise i primoravaju građane da oni u ambulantu dovoze hitne slučajeve životinja (uključujući i nastradale pse sa ulica) kojima je potrebna veterinarska intervencija),
- zabranjena je eutanazija životinja (i pasa lutalica) izvan veterinarske kontrole, a propisani su uslovi pod kojim se ona ipak može izvršiti, a najveća odgovornost ponovo je predana veterinarskoj službi,
- propisana je obaveza lokalne zajednice (opština) da napuštenim i izgubljenim životinjama pronađu adekvatan smještaj i veterinarsko-zdravstvenu pomoć i njegu,
- propisana je obaveza građana, koji nađu napuštenu ili izgubljenu životinju (pa i pse kao kućne ljubimce) o tome hitno obavijeste najbližu veterinarsku stanicu ili sklonište za životinje*,
- propisana je obaveza higijeničarskih servisa da skupljaju napuštene ili izgubljene životinje, i da ih nakon toga predaju u skloništa za životinje,
- propisana je obaveza entiteta, kantona gradova i opština da iz svojih budžeta finansiraju rad higijeničarskih službi i skloništa za prikupljene životinje,
- određeno je da nadzor nad sprovođenjem ovog zakona ima Ured za veterinarstvo BiH i veterinarske službe entiteta i nižih nivoa vlasti (Kantona),
- određen rok od 1 godine do kojeg Ured za veterinarstvo mora donijeti prijedloge podzakonskih akata kojim će se bliže definnirati provedba ovog zakona, a koje nadležno ministarstvo BiH mora usvojiti (niti jedan od prijedloga nije dostavljen ministarstvu, niti jedan nije usvojen), rok je istekao još u jesen 2010. godine!
- određen je rok od 1 godine do kojeg organi lokalne zajednice moraju osnovati skloništa za napuštene životinje, rok je istekao još u jesen 2010. godine!
- propisane veoma visoke kazne za neizvršenje odredaba ovog zakona (npr. za neizvršenje prikupljanja napuštenih životinja od strane higijeničarske službe, propisana je kazna za pravno lice u iznosu 200 KM do 200.000 KM).
KJKP "RAD" d.o.o., Paromlinska 57, 71000 Sarajevo, http://www.rad.com.ba/
Djelatnosti koje su navedene na web stranici ovog preduzeća su:
- prikupljanje, odvoz i deponovanje otpadaka
- održavanje gradske deponije
- čišćenje i pranje javnih površina
- održavanje, uređenje i izgradnja javnih saobraćajnica
- gradska parkirališta i javne garaže
- uklanjanje snijega i sprečavanje poledice na javnim površinama
Međutim, Zakonom o komunalnim djelatnostima Kantona Sarajevo iz 2004. godine, određeno je šta su to komunalne djelatnosti, pa je tako u komunalne djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje uvršteno i “obavljanje kafilerijske usluge” (član 3. stav 2. tačka 6. Zakona…), a pod obavljanjem kafilerijskih usluga podrazumijevaju se poslovi stalnog i sigurnog uklanjanja životinja, pasa lutalica, lešina životinja, određenih nejestivih nusproizvoda klanja, konfiskata i valioničkog otpada sa javnih površina i – poslovi eutanazije (član 4. stav 1. tačka 16. Zakona).
Kako je nekontrolirana eutanazija zabranjena drugim zakonom, ona nije zabranjena u potpunosti, posebno nije zabranjeno stalno i sigurno uklanjanje…pasa lutalica. Osim ovog, na snazi je i dodatna Odluka o vršenju kafilerijskih usluga na području Grada Sarajeva, kojom je detaljnije propisana obaveza Higijeničarske službe komunalnog preduzeća u Sarajevu (KJKP “RAD”) kod prikupljanja pasa lutalica. Unatoč obavezama, niko ne prikuplja pse lutalice sa sarajevskih ulica.
Link Higijeničarske službe KJKP „RAD“ (http://www.rad.com.ba/kafilerija.htm) koji je prije dva dana bio aktivan, sada više nije, jer ga je neko iz „RAD“-a ga je sklonio da građani ne bi mogli utvrditi njihovu odgovornost!. Nevjerovatno!!!
Takođe, i web stranica Kantonalnog Javnog Preduzeća "Veterinarska stanica" d.o.o. http://www.vetstanicasa.ba/?option=com_ ... &Itemid=53 je sklonjena. Vjerujem iz istih razloga.
kokuz_sa wrote:za poznanika
ok po tvom je RAD zaduzen da kupi pse..
ja kazem da oni to ne mogu raditi jer treba im narediti veterinar
ti nazoves veterinara i kazes smeta mi agresivan pas..
oni trebaju poslati covjeka koji ce itvrditi da li se radi o agresivnom psu..
dodje pogleda tvoju prijavu..veliki crni pas..pogleda u coporu 7 velikih crnih pasa..
izda naredbu za sve..dodju sintori..POD USLOVOM DA POSTOJE JER SU OTPUSTANI NAKON ZAKONA DA SE NE SMIJE USPAVATI PAS
odvedu pse..i onda se dignu udruzenja i naprave frku jer su psi eutanizirani..
zadnji slucaj sada sa VOGOSCOM ljudi odveli pse..pa svim portalima hoce da lincuju sintore radi toga..
a evo sta u tvom postu pise
"- propisana je obaveza higijeničarskih servisa da skupljaju napuštene ili izgubljene životinje, i da ih nakon toga predaju u skloništa za životinje,"
znaci ovm redkom sam sebi skaces u stomak jer
ne postoji skloniste za zivotinje
sta to znaci po tvom da sintori tj RAD pokupi cuke..i ako ih nema gdje da ih vodi svojim kucama