psi lutalice ....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mirnisan

#126 Re: psi lutalice ....

Post by mirnisan »

smurf wrote:I nemojte ni slucajno pokusavati autom da ih zgazite, necete vjerovati koliku stetu napravi na izgled mali pujdo.

Upotreba vatrenog oruzja je diskutabilna, moze vas kostati zivaca, oduzimanja dozvole i licnog naoruzanja, a obzirom da se radi o urbanim dijelovima grada koji su asfaltirani postoji opasnost od rikoseta koji bi ne daj dragi Boze mogao ugroziti sugradjane :roll: Ostaje kao najbolja opcija povratak sintora dok se ne steknu uslovi za nesto "pametnije" s tim da to pametnije nikada necu podrzati dok masa insana nema uslove i pravo na normalan zivot.
slazem se da braj pasa mora biti smanjen.ko i kako ce to uraditi neko od nadleznih mora donijeti odluku.e, u tom gmu lezi zec.odmah ce biti prozvani od raznih udruga za zastitu zivotinja.(koja je cisto pomodarstvo :-) zar mislis da su nasi politicari spremni da prihvate prozivku? mislim da nisu.ovo ce se sve ovako kotrljati dok se ne desi neki veci belaj.tada ce se javnost dici pa ce nesto morati poduzeti.
u nasem gradu problem postaju vrane.vilsonovo setaliste postaje seraliste za ove ptice.probajte proci a da ostanete cisti ? mozete ako ste bojan krizaj. :lol: vilsonovo je spremno za ponovo snimanje hickokovih filmovima. :thumbup:
GAU8

#127 Re: psi lutalice ....

Post by GAU8 »

minjonja wrote:
Pera Trta wrote:Evo ti primjer azila.
Jedini azil koliko ja znam u BiH, ili bar u FBiH, otvoren je u Goraždu, prije možda dva mjeseca. Lijepo zamišljena ideja, lijepo je i krenulo, ali...
...prvo se jave forumski mudroseri koji ovdje tvrde da je bolje bilo dati pare za nešta drugo (opština daje za jednog cuku 100 KM mjesečno). Ali hajde, psi laju...
...zatim, azil ima kapacitet oko 80 pasa, a na ulicama grada ima ih na stotine. Što je najgore, gledao sam na TV da se javljaju novi, jer ljudi iz susjednih općina (iz RS-a) dovoze svoje cuke i puštaju ih oko grada, k'o biva imaju azil, lako će oni s njima.
zato sto tu fali strucnih ljudi. nije zamisljeno da ti psi do kraja zivota provedu u azilu. to treba da bude prelazni period. za to vrijeme dok je pas u azilu, neophodno je u svim medijima, novinama, internetu, TV-u, reklamirati tog psa, udruzivati se sa azilima u drugim drzavama, napraviti web stranicu, organizovati posjete skola... ma ne mora se topla voda izmisljati. nista nije nemoguce. to u gorazdu je propalo kad ljudi nemaju ideja ni entuzijazma. av mau je od nule poceo. par studenata svi iz svog dzepa placali, ali imali su ideje, organizovali partyje, prodaju majice i kape, otvorili ziro racun za donacije.
Sve to kosta ...
Na kraju se sve opet svede na NOVAC.
Ne vjerujem da imamo dovoljno entuzijasta koji bi svoje vrijeme poklanjali na ove zadatke.
minjonja

#128 Re: psi lutalice ....

Post by minjonja »

pa to vec i rade, kad su bile akcije kastracije, volonteri su bez ijedne marke od bilo koga placali hranu, o svom trosku dovodili pse koji ce se kastrirati, o svom trosku vec u pansionima drze pse odakle ih dalje udomljavaju, iz svog dzepa kastrirali koga su stigli, iz svog dzepa vakcine placali.

samo treba plac sa boksovima. ne mora se praviti zgrada ko americka ambasada.
Urban B.

#129 Re: psi lutalice ....

Post by Urban B. »

Jedini nacin za rijesavanje ovog problema je eutanazija ovih lutalica jer jednostavno i da se izgradi neki azil to nece biti dovoljno,eto u gorazdu ima azil za 80 pujda a u gradu Sarajevu ima par hiljada lutalica,znaci koliko god azila da se napravi to opet nije dovoljno stim da se oni uopste i nece praviti tako da je eutanazija jedini nacin!
A ovi dusebriznici nek ih vode kuci pa nek se brinu o njima samo da ih nema na ulici,jos se nista strasno nije desilo ali ako nastavi ovim tempom za nekog ce biti kasno sva prozivanja oko lutalica!
sokkia

#130 Re: psi lutalice ....

Post by sokkia »

Šintori-zakon!
vryzas

#131 Re: psi lutalice ....

Post by vryzas »

Jedan ali vrijedan susret...situacija se desila dok sam bio vani, i to u jednoj ulicici blizu malog parka gdje sam naletio na veliki copor pasa. Bilo ih je sigurno preko 15-ak, pola deset uvece, ja u setnji sa psom ciji su vlasnici otisli na kratko putovanje i ostavili mi psa na cuvanje.
Elem, Gorbi (skotski ovcar sa crvenom flekicom na nosu=Gorbacov :D ) je zauzeo defanzivnu poziciju i stao ispred mene i copora. Bio je na kratkoj uzici koju sam u tom momentu stegao kao da je od zlata :D . Pas je bio "miran" i nije lajao, cak se malo spustio i izgledao mi je kao sprinter na startu trke. Nije lajao, nije rezao :shock:
Copor je prisao na par metara, a par najvecih i najagresivnijih pasa iz copora je rezalo i vidjela im se pjena na ustima. Skontao sam da nema nazad i da je pitanje vremena kada ce nas napasti...Gorbi je bilo toliko "miran" da mi ni dan danas nije jasno sta se desavalo sa psom (morao bi pitati Cesara Milana :D ).
Skinuo sam uzicu i uhvatio psa za ogrlicu koju je nosio oko vrata...u tom trenutku pas se "katapultirao"...trzaj je bio toliko jak, skoro da mi je iscupao ruku iz ramena.
U naletu adrenalina, ne razmisljajuci ni sec, potrcao sam za psom i u dvije sekunde se nasao u situaciji da "punim niskim kruznim" (ko Chuck Norris :D ) udaram nekakvog dodz-a koji je Gorbiju prisao sa strane. Sve se desilo u 4-5 sec., ludi pas kojeg sam setao je zgrabio za vrat vodju copora (bar mi je izgledalo da je vodja zbog agresevnosti) i bukvalno ga bacio na zemlju i davio ga zubima :-) Nije se obazirao na nalete, a vjerovatno i ujede, ostalih pasa iz copora...ja sam zadao 3-4 kruzna :D i Gorbija uhvatio za ogrlicu i povukao ga metar-dva nazad. Pas se vratio u prvobitni polozaj "sprintera" i cekao :? . U citavom tom metezu vodja copora je skicuci odskakutao (valjda ga je Gorbi i za nogu zgombo), a ostatak se razbjezao u trenu.
Tu noc skoro da nisam ni spavao. Naredni dan sam psa odveo na pregled i hvala Bogu bio je OK. Nije imao cak ni ogrebotine :?
Sjecam se da sam vlasnicima (bliskim prijateljima) ispricao susret sa coporom ali sam u citavoj prici "zaboravio spomenuti" okrsaj. Rekli su mi da se pas inace ponasa veoma zastitnicki prema clanovima porodice i da me vjerovatno dozivljava kao takvog.
Bio sam toliko ponosan na tog psa i svaki naredni put kada bih dosao u posjetu prijateljima i kada bih ga izvodio u setnju trudio bih se da ta setnja traje sto duze. Nikada vise nismo dozivjeli slicnu situaciju, a psa sam setao sa stavom kao da sam oslobodio Evropu, i kao da setam 3 pitbull-a i 2 sarplaninca zajedno :D

Btw. nakon tog dozivljaja sam imao jos par susreta sa manjim coporima, a bez "zastite" nekog "mog" psa...nikada nisam napravio korak nazad. Naucio sam lekciju od najludjeg i najhrabrijeg psa :)
ja.neron

#132 Re: psi lutalice ....

Post by ja.neron »

sokkia wrote:Šintori-zakon!
Logično, ali sada cuke imaju pravo da te ujedu i poslije da ih svi brane

Krivi su ljudi koji su ih pustili na ulicu kao i ovi njihovi zaštitnici koji drže džukele u "zgradama " :-)
cappy_tempo

#133 Re: psi lutalice ....

Post by cappy_tempo »

vryzas sram te bilo kako mozes udarati te nevine zivotinje. u paklu ces da goris i to u onom 9 krugu :mrgreen: .ja kad sam vidio da policijski ker pjeni i rezi na sve zive i moguce onda sta da ocekujem od neke lutalice koja se svaka 2 dana hrani kako treba
vryzas

#134 Re: psi lutalice ....

Post by vryzas »

cappy_tempo wrote:vryzas sram te bilo kako mozes udarati te nevine zivotinje. u paklu ces da goris i to u onom 9 krugu :mrgreen: .ja kad sam vidio da policijski ker pjeni i rezi na sve zive i moguce onda sta da ocekujem od neke lutalice koja se svaka 2 dana hrani kako treba
Kriv je Cak Noris :D
Trebam te

#135 Re: psi lutalice ....

Post by Trebam te »

Hunkar wrote:
burek_in_space wrote:Neku noc me napao manji chopor.
Izvukao sam se zahvaljujuci svojoj ludosti i mahnitluku, bez ijednog ujeda i ogrebotine.
U tom trenutku da sam imao pishtolj, porokao bih sve zhivo oko sebe.
ok, imamo moderatora na nasoj strani :D :oops:

i ja smatram da bi trebalo vratiti sintore do izgradnje azila. nakon izgradnje, ukinuti i gotova stvar.

Mislim azili nisu rjesenja ne bas u nasim uslovima, sta ce biti kad se azili napune nakon 1 godine? :run:

Prije bilo cega, staviti sintore u funkciju, napraviti jasan program vakcinisanja i razmonozavanja pasa, onda naraviti azile...tako da cijeli system funkcionise prije nego se psi stave u azile. :dance:

.
DadoHacked

#136 Re: psi lutalice ....

Post by DadoHacked »

hm.....Jedan sam od onih sto obozavaju zivotinje.
Milion puta sam raspravljao na ovakve teme.
Covjek je kriv za ovolike pse lutalice i samo covjek. Uzmete/kupite sebi psa, bude kod vas godinu dana vi ga pustite na ulicu. Za tih godinu dana ono vama" zanimljivo da mu nadzete da sta covjek ubode, pa odete niz ulicu trazeci druge pse da da on to odradi, a vi gledate", meni se cini da takve osobe imaju problem a ne zivotinje. MOJNE UZIMATI PSA AKO CES GA PUSTITI.
Drugo govorite sintori su zakon, "treba sve pobiti", ja kazem da je i pas zivo bice i ima pravo zivjeti isto kao i Vi i ja. Ima i ljudi koji lutaju ulicama i napadaju druge ljude, hocemo li i njih pobiti????
Problem jeste i treba ga rjesiti, ali rjesiti se moze samo ako se rjesimo zivotinja u foteljama i na ulici. Treba novca, uvijek je novac u pitanju, ali isto tako i ljenost, nerad, itd....
Mnogo ima onih koji bi volontirali da naprave azil, da odvedu psa na cipovanje, na kastriranje, na vakcine itd....
Svi znate kako rjesiti problem ali nema djela.
Hajmo ovako, hajde da svi oni koji su pisali na ovu temu skupimo se i odemo od drzave traziti zemlju za azil, pa da ga mi izgradimo, hoceli iko???? Najlakse je ovako pisati i pametovati, a nista ne raditi.

Ja nahranim svaku lutalicu kada sam u mogucnosti i uvijek cu ih hraniti i paziti, braniti i voliti. Mene je samo jednom ujeo pas, zato sto sam ja pogrjesio. Covjek treba znati postovati zivotinje i zivjeti s njima a ne istrjebiti ih.
ps. I uvijek mi je drago kada vidim da je zivotinja napala covjeka u cirkusu :P
sokkia

#137 Re: psi lutalice ....

Post by sokkia »

Da li ko zna je li se ikad izgradilo prihvatilište za napuštene kućne ljubimce u Sarajevu a trbalo se graditi na mjestu devastiranoih baraka koje su bile,ako se ne varam magacini za oružje od teritorajlne odbrane (tako su bar nama rekli) Znam da je prije 7-8 godina vršno deminiranje tog terena u cilju izgradnje prihvatilišta za cuke i mace i da je to pratila jedna engleska novinarka koja je pravila reportažu o tome kako se u BIH vodi računa o napuštenim kućnim ljubimcima.
metronom

#138 Re: psi lutalice ....

Post by metronom »

Hoce li taj zamisljeni azil moci da primi jedno 7.000 pasa lutalica? Odakle ce se namaknuti sredstva za tone i tone hrane koje ce se dnevno morati obezbjedjivati za ovu masu pasa lutalica?
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#139 Re: psi lutalice ....

Post by enko 1964 »

E ja to vidim ovako.
Ako se kojim slučajem smiluju kakve međunarodne organizacije, pa ulete lovu raznim vladinim i nevladinim ( ko li je taj Vlado ) organizacijama, napraviće se nekoliko azila bar po većim urbanim centrima. Onda će narod zajedno sa svojim komunalcima iz manjih urbanih i neurbanih centara, bukvalno dovlačiti svoje kere lutalice i ostavljati ih tamo gdje postoje azili. Nakon toga će se, ako se opet smiluju stranci, ukazati potreba za azilima i po manjim centrima i doći će do procvata gradnje azila za napuštene kuce. Postat ćemo zemlja gdje će svaki zaselak imati bar jedan azil za napuštene kere lutalice.
E sad. Kako je životni vijek psa prilično kratak a ako se bude redovito provodila sterilizacija, za koju godinu nećemo više imati pasa lutalica tako da će azili moći promijeniti svoju svrhu. Lako će ih biti pretvoriti u dječija odmarališta, domove za stare i iznemogle ili domove za smještaj izbjeglica. U onim većim se mogu otvoriti trgovački centri a u manjim područne škole, kina, domovi kulture i sl. Neki se mogu pretvoriti u uspješna mala preduzeća koja mogu proizvoditi, recimo hranu za pse.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#140 Re: psi lutalice ....

Post by ladyblue18 »

lalemali wrote:Ili neka šintori nešto urade ili kerove treba pokokati. Volim pse, ali samo dok nisu opasni po ljude. Nijedan čovjek ili žena ne smije biti napadnut od lutalica! Ovo je bruka. Nategnem staru svakom ko štiti lutalice i priča kako su ljudi krivi. Možda su neki i krivi, ali ovi ujedeni sigurno nisu. Većina nije. Nosite se do vraga vi što ufol štitite životinje i kenjate, a 'vamo štekate lovu. Mrš!
09. Mar. 2011. 01:19 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» lalemali

14 dana
sokkia

#141 Re: psi lutalice ....

Post by sokkia »

DadoHacked wrote:hm.....Jedan sam od onih sto obozavaju zivotinje.
Covjek je kriv za ovolike pse lutalice i samo covjek. Uzmete/kupite sebi psa, bude kod vas godinu dana vi ga pustite na ulicu. Za tih godinu dana ono vama" zanimljivo da mu nadzete da sta covjek ubode, pa odete niz ulicu trazeci druge pse da da on to odradi, a vi gledate", meni se cini da takve osobe imaju problem a ne zivotinje. MOJNE UZIMATI PSA AKO CES GA PUSTITI.
Drugo govorite sintori su zakon, "treba sve pobiti", ja kazem da je i pas zivo bice i ima pravo zivjeti isto kao i Vi i ja. Ima i ljudi koji lutaju ulicama i napadaju druge ljude, hocemo li i njih pobiti????
Problem jeste i treba ga rjesiti, ali rjesiti se moze samo ako se rjesimo zivotinja u foteljama i na ulici. Treba novca, uvijek je novac u pitanju, ali isto tako i ljenost, nerad, itd....
Mnogo ima onih koji bi volontirali da naprave azil, da odvedu psa na cipovanje, na kastriranje, na vakcine itd....
Hajmo ovako, hajde da svi oni koji su pisali na ovu temu skupimo se i odemo od drzave traziti zemlju za azil, pa da ga mi izgradimo, hoceli iko???? Najlakse je ovako pisati i pametovati, a nista ne raditi.

Ja nahranim svaku lutalicu kada sam u mogucnosti i uvijek cu ih hraniti i paziti, braniti i voliti. Mene je samo jednom ujeo pas, zato sto sam ja pogrjesio. Covjek treba znati postovati zivotinje i zivjeti s njima a ne istrjebiti ih.
Mada nisam iz SA ali znam da je i tu kao i u drugim gradovima .Na ulicama je najmanje onih napuštenih kućnih ljubimaca,a najviše poludivljih pasa lutalica (pujda) koje nikad niko nebi "usvojio"
Šta raditi sa takvima?
Volim i ja životinje i od kako znam za sebe imali smo kući psa,ali uvjek rasnog,lovački -posavac-trobojac ili balkanac,a sad rotvajlera, i za rasnog psa se i može naći "usvojitelj" ali za pujdu...jok.
zonbirile

#142 Re: psi lutalice ....

Post by zonbirile »

metronom wrote:Hoce li taj zamisljeni azil moci da primi jedno 7.000 pasa lutalica? Odakle ce se namaknuti sredstva za tone i tone hrane koje ce se dnevno morati obezbjedjivati za ovu masu pasa lutalica?
---------------------------
pa naravno da neće,sem toga naše sline i "ljubitelji životinja" koji uz put ne znaju gdje su šuplji ne kažu istinu,zarad vlastite promocije.Azil za životinje je funkcionalan,samo kao azil,tj. životinje se moraju udomljavati i tako držati uvijek isti broj mjesta.U Bosni gdje roditelji razmišljaju da predaju djecu zbog gladi,pričaq o azilu je čisto proseravanje.Kretenisu nas doveli dotle da po 13 građana svaki dan dolazi u Hitnu UJEDENO
DadoHacked

#143 Re: psi lutalice ....

Post by DadoHacked »

sokkia wrote:
DadoHacked wrote:hm.....Jedan sam od onih sto obozavaju zivotinje.

Mada nisam iz SA ali znam da je i tu kao i u drugim gradovima .Na ulicama je najmanje onih napuštenih kućnih ljubimaca,a najviše poludivljih pasa lutalica (pujda) koje nikad niko nebi "usvojio"
Šta raditi sa takvima?
Volim i ja životinje i od kako znam za sebe imali smo kući psa,ali uvjek rasnog,lovački -posavac-trobojac ili balkanac,a sad rotvajlera, i za rasnog psa se i može naći "usvojitelj" ali za pujdu...jok.
Ima dosta vrsta pasa lutalica, imas onih s koima bi mogao spavati, a imas onih koji bas i nisu za drzati. Opet treba azil i to ne jedan nego vise njih, gdje ce pas koji je stvarno opasan po drustvo i druge zivotinje, dozivjeti starost u istom i tu i uginuti. A uporedno s tim azilima nastavljati raditi kastriranje da ne bi došlo do situcaije koja ce se samo vrtjeti u krug, nego da se taj krug zatvori. Pa da uvijek bude mjesta u azilima za one zivotinje koje su napustene, prepustene sami sebi. S vremenom bi se problem rjesio.
Qler

#144 Re: psi lutalice ....

Post by Qler »

Pa i amerikanci, veliki zastitinici zivotinja, uspavljuju ove opasne pse koji ujedaju ljude. Ne znam sto je kod nas problem sad angazovati sintore i da to pohvataju, pa da se malo grad ocisti. Koliko god branili pse, morate priznati da ovo izmice kontroli i da ih je stvarno previse. Priznajte gresku, pa da se zajedno nadje rjesenje, a ne, nismo mi krivi, mi smo samo sredili da se nakote, a to sto ih je sad puno (sto li boze) to nije nas problem.
butterfly_01

#145 Re: psi lutalice ....

Post by butterfly_01 »

ja se vec odavno pitam je li iko od ovih zastitara zivotinja totally vegetarian?
i jedu li ovi zastitari zivotinjskih prava meso?
jesu li se ikada pobunili protiv mnogobrojnih mesara u Sarajevu, ali i u drugim mjestima?
1906

#146 Re: psi lutalice ....

Post by 1906 »

Qler wrote:Pa i amerikanci, veliki zastitinici zivotinja, uspavljuju ove opasne pse koji ujedaju ljude. Ne znam sto je kod nas problem sad angazovati sintore i da to pohvataju, pa da se malo grad ocisti. Koliko god branili pse, morate priznati da ovo izmice kontroli i da ih je stvarno previse. Priznajte gresku, pa da se zajedno nadje rjesenje, a ne, nismo mi krivi, mi smo samo sredili da se nakote, a to sto ih je sad puno (sto li boze) to nije nas problem.

"mi" smo sredili sve - samo da predje u djelo
vlast to prolongira iz svojih razloga
TACKA

butterfly_01 wrote:ja se vec odavno pitam je li iko od ovih zastitara zivotinja totally vegetarian?
i jedu li ovi zastitari zivotinjskih prava meso?
jesu li se ikada pobunili protiv mnogobrojnih mesara u Sarajevu, ali i u drugim mjestima?
jedno je ubiti radi jela tj opstanka* - u hijerarhiji ishrane
- drugo je ubiti iz ljenosti i jer je lakse rjesenje problema
a onda to nosi neke psiholoske posljedice - okolini destrukcija postaje prihvatljiva i prihvata se kao nacin reagovanja - sve dok okolina na kraju toliko otupi na nju - da je pocinje primjenjivati u svim segmentima zivota

pogledaj samo novu generaciju kriminalaca :)

* za nas opstanak - nije neophodno pobiti pse
Last edited by 1906 on 09/03/2011 13:12, edited 1 time in total.
Dr. Oetker

#147 Re: psi lutalice ....

Post by Dr. Oetker »

ja.neron wrote:
sokkia wrote:Šintori-zakon!
Logično, ali sada cuke imaju pravo da te ujedu i poslije da ih svi brane

Krivi su ljudi koji su ih pustili na ulicu kao i ovi njihovi zaštitnici koji drže džukele u "zgradama " :-)
:thumbup:
Dr. Oetker

#148 Re: psi lutalice ....

Post by Dr. Oetker »

Kod nas veća prava imaju paščad od ljudi. Ljudi nemaju nikakva prava, a paščad su zaštićena od av-mau grupe i ostalih asocijalnih i opskurnih grupa i tipova... :x
1906

#149 Re: psi lutalice ....

Post by 1906 »

Dr. Oetker wrote:Kod nas veća prava imaju paščad od ljudi. Ljudi nemaju nikakva prava, a paščad su zaštićena od av-mau grupe i ostalih asocijalnih i opskurnih grupa i tipova... :x

jelde - super je kad nesto zakljucis :)
darprirode

#150 Re: psi lutalice ....

Post by darprirode »

Dr. Oetker wrote:Kod nas veća prava imaju paščad od ljudi. Ljudi nemaju nikakva prava, a paščad su zaštićena od av-mau grupe i ostalih asocijalnih i opskurnih grupa i tipova... :x
A Boga ti sto asocijalnih?!?!?! kakve veze socijalizacija ima s ovim problemom,ti smao kao da nesta "pametno" napises..
Locked