Psi lutalice

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Čudna sorta

#1 Psi lutalice

Post by Čudna sorta »

Nakon što je donesen Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, sve veći broj pasa lutalica se može vidjeti na ulicama našeg grada. Prije neki dan sam kontaktirala uposlenike Kafilerije koji su mi rekli da oni više nisu nadležni. Uglavnom okrenula sam taj dan brojeva i brojeva, i niko više izgleda nije nadležan kada je taj problem u pitanju.

Zapravo bi sad, za skupljanje napuštenih i izgubljenih životinja, trebao biti higijenski servis koji ih onda predaje u skloništa za životinje. Ali da li te ustanove uopšte postoje? Kome se obratiti kada je ovaj problem u pitanju?

Mislim da se na ovaj način životinje, u ovom slučaju psi, nisu zaštitili, nego naprotiv. Dešava se da napadnu neko dijete, i onda roditelji iz straha uzimaju stvar u svoje ruke, i gađaju ih kamenjem, udaraju, tjeraju... u svakom slučaju grozno je na koji način se postupa s tim psima. Ne smijem ni pomisliti šta će se desiti zimi, kada će teže dolaziti do hrane...

U gore pomenutom Zakonu je navedeno:

"Nadležni upravni organ kantona, grada ili općine izdaje dozvolu za formiranje higijenskog servisa za životinje, a na osnovu uputstva koje propisuje nedležno ministarstvo, a na prijedlog Ureda.

"Skloništa i higijenski servisi se finansiraju iz:
a) budžeta entiteta, kantona, gradova i općina;
b) drugi vidovi finansiranja (donacije, pokloni itd.)"

Da li su budžetom predviđena sredstva za finansiranje skloništa i higijenskih servisa? Da li uopšte postoje higijenski servisi i skloništa za životnije?
chuchumbamayumbe

#2 Re: Psi lutalice

Post by chuchumbamayumbe »

Pa šta sada rade šintori?!
alica.k

#3 Re: Psi lutalice

Post by alica.k »

na pdf kucni ljubimci imas nadugo i nasiroko o ovome. radi se o tome da su kantoni ili opstine il sta vec duzni da obezbijede sklonista za lutalice, ali oni to ne rade...
a eto mozda nekad i pocnu.
Locked