Psi lutalice napadaju - Azila nema

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

somethings

#26 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by somethings »

Fakat, što ni mene pas nikad nije napao? Zato što ih ne šutam nit ih maltretiram. Koliko puta sam samo prošla pored čopora od 10-ak cukica na Vilsu, ništa oni. Ni glasa nisu pustili, ni pogledali me nisu. Samo gledaju jedan u drugog i njuškaju nešto. Naučit djecu (a i odrasle treba očito) da ne mlate životinje, da ih ostave na miru, i neće ih grist. Al jok. Oni se jadni boje za sebe i svoju djecu, boje se da ih ne ujede cuko dok ga šutaju.
chuchumbamayumbe

#27 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by chuchumbamayumbe »

somethings wrote:Fakat, što ni mene pas nikad nije napao? Zato što ih ne šutam nit ih maltretiram. Koliko puta sam samo prošla pored čopora od 10-ak cukica na Vilsu, ništa oni. Ni glasa nisu pustili, ni pogledali me nisu. Samo gledaju jedan u drugog i njuškaju nešto. Naučit djecu (a i odrasle treba očito) da ne mlate životinje, da ih ostave na miru, i neće ih grist. Al jok. Oni se jadni boje za sebe i svoju djecu, boje se da ih ne ujede cuko dok ga šutaju.
Je li toliko tesko shvatiti da moja djeca i ja necemo sutati cuke, dapache, ali sutace ih neko drugi.
I razdrazivati.
Je li to toliko tesko?!
Na ovakvim temama je izgleda najbolje nista ni ne pisati, jer sta god covjek napise ili se pogresno protumaci, izvuce iz konteksta, i gotovo...ti mrzis pse, mrzis zivotinje, mrzis ljude, djeca su ti ovakva, ti si onakav...
bez_ideje

#28 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by bez_ideje »

Mene bi zanimalo koji je sada sadrzaj predmeta priroda i drustvo,kultura zivljenja u osnovnim (trebalo bi u vecernje skole uvesti) ....Dobra prilika da se ljudi na vrijeme nauce da se zivotinje ne sutaju,kupuju pa izbacuju na ulicu.....da ne treba biti ponosan sto mu je jebac od cuke oplodio pola kvarta ,da se kucici ne ostavljaju po deponijama itd...... :roll: :roll: :roll:
chuchumbamayumbe

#29 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by chuchumbamayumbe »

bez_ideje wrote:Mene bi zanimalo koji je sada sadrzaj predmeta priroda i drustvo,kultura zivljenja u osnovnim (trebalo bi u vecernje skole uvesti) ....Dobra prilika da se ljudi na vrijeme nauce da se zivotinje ne sutaju,kupuju pa izbacuju na ulicu.....da ne treba biti ponosan sto mu je jebac od cuke oplodio pola kvarta ,da se kucici ne ostavljaju po deponijama itd...... :roll: :roll: :roll:
Slazem se.
Jara

#30 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by Jara »

Sinoć na TV Pink "Zabranjeni forum" na istu temu.
Rečeno da nigdje u BiH nema "pravog " azila...osim privatnih, improviziranih.
Pa se pitam - prije nekoliko godina, u istoj emisiji, sa sličnom temom, bila je gošća koja je dobila veliku lovu od distrikta Brčko za otvaranje azila po svjetskim standardima. Došla iz Vojvodine upravo radi tog projekta, beskrajno se zahvaljivala vlastima distrikta. Navodno je osobama koje su se do tada godinama volonterski brinule o tamošnjim psima lutalicama "preotela" donacije pa su joj to spominjali a ona se govornički vrlo vješto "izvlačila". Kao tamo su čipovali sve lutalice i ljubimce. Čak se nudila Velji i sarajevskom "SOS udruženju za sprečavanje okrutnosti na životinjama" da dođe u Sarajevo i sredi situaciju sa azilom, kao ima rješenje za to.
Kasnije čitam da su u Brčkom problem čopori pasa.
Da li je brčanski "svjetski projektovan" azil ikad završen? Šta bi s tom ženom? Uzela lovu i utekla? :?
banjaluka078

#31 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by banjaluka078 »

Jara wrote:Sinoć na TV Pink "Zabranjeni forum" na istu temu.
Rečeno da nigdje u BiH nema "pravog " azila...osim privatnih, improviziranih.
Pa se pitam - prije nekoliko godina, u istoj emisiji, sa sličnom temom, bila je gošća koja je dobila veliku lovu od distrikta Brčko za otvaranje azila po svjetskim standardima. Došla iz Vojvodine upravo radi tog projekta, beskrajno se zahvaljivala vlastima distrikta. Navodno je osobama koje su se do tada godinama volonterski brinule o tamošnjim psima lutalicama "preotela" donacije pa su joj to spominjali a ona se govornički vrlo vješto "izvlačila". Kao tamo su čipovali sve lutalice i ljubimce. Čak se nudila Velji i sarajevskom "SOS udruženju za sprečavanje okrutnosti na životinjama" da dođe u Sarajevo i sredi situaciju sa azilom, kao ima rješenje za to.
Kasnije čitam da su u Brčkom problem čopori pasa.
Da li je brčanski "svjetski projektovan" azil ikad završen? Šta bi s tom ženom? Uzela lovu i utekla? :?
Zadnje vijesti na stranici "napucanog" azila u Brckom su iz 2006. http://www.arka.org.ba/index.html
Vidim da i komunalci imaju svoj http://www.komunalno.ba/index.php?optio ... 75&lang=ba
U međuvremenu se ispostavilo da se u Brčkom za pse "lutalice" namjerava izdvojiti gotovo cijeli milion maraka, za izgradnju Azila za pse sa svim pratećim objektima, zgradom uprave i ostalo. Tako sam uvidjela da se radi o nekim neobičnim procentima, o nečem što zapravo ima sasvim drugu pozadinu.Te slutnje su se i potvrdile, pokazalo se šta je bio cilj na terenu. Na tako postavljenu scenu u Brčko je po potpuno namještenim neopravdanim okolnostima, koja su javnosti dobro poznate nastupila Organizacija iz Novog Sada, koja

istovremeno u Novom Sadu bez i malo uznemirenosti, hladnokrvno, posmatra dva godišnja odstrela pasa "lutalica".Što jasno potvrđuje cilj njihovog angažmana u BiH tj. Brčkom . Svima je bilo u startu jasno zbog čega su oni došli u Brčko.

Sve je tim još uočljivije jer ne pokazuju interes za Bijeljinu gdje se preko lokalne BN televizije redovno najavljuje česti odstreli pasa "lutalica". Brčko im je puno draže iz drugih, finansijskih, razloga .

http://www.drustvonoa.org/akcija%20138.html

U Banjaluci ima azil, kojeg finansira grad. http://www.banjaluka.rs.ba/front/category/145/ Kapacitet mu je 80 pasa, ali ih je tamo 100 skoro stalno. Uslovi su im OK, veterinar je na raspolaganju, udomitelji dobiju pregledanog, vakcinisanog i cipovanog psa, revakcinacija je besplatna....bas je neki dan par stenadi otislo i u Bihac. Ovdje nema pucanja na pse vac odavno. Psi koji su jako stari i bolesni, ili pak oni agresivni, za koje nema sanse da ce biti usvojeni, bivaju uspavani. Inace, vlada prilicno interesovanje za usvajanje pasa iz azila, iznenadila sam se kad mi je covjek kojitamo radi rekao kolika je potraznja.
Last edited by banjaluka078 on 12/02/2010 23:42, edited 1 time in total.
Jara

#32 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by Jara »

banjaluka078 wrote:[
quote="Jara"]
Zadnje vijesti na stranici azila u Brckom su iz 2006. http://www.arka.org.ba/index.html

U Banjaluci ima azil, kojeg finansira grad. http://www.banjaluka.rs.ba/front/category/145/ Kapacitet mu je 80 pasa, ali ih je tamo 100 skoro stalno. Uslovi su im OK, veterinar je na raspolaganju, udomitelji dobiju pregledanog, vakcinisanog i cipovanog psa, revakcinacija je besplatna....bas je neki dan par stenadi otislo i u Bihac. Ovdje nema pucanja na pse vac odavno. Psi koji su jako stari i bolesni, ili pak oni agresivni, za koje nema sanse da ce biti usvojeni, bivaju uspavani. Inace, vlada prilicno interesovanje za usvajanje pasa iz azila, iznenadila sam se kad mi je covjek kojitamo radi rekao kolika je potraznja.
Hvala, @banjaluka078! Stara vijest, šta li se dogodilo u međuvremenu? Projekt azila je izgledao fantastično, kućice pokrivene travom, kao mala brdašca...
Eto rekoše da nigdje nema "pravog" azila...BL spomenuše samo u vezi sa zabranom šetanja pasa po gradu.
minjonja

#33 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by minjonja »

banjaluka078, hvala ti puno na ovim informacijama! nisam znala da stvari tako dobro funkcionisu u ovom azilu!! svaka im cast! samo jos da i u sarajevu bude ovako. eno rece na zabranjenom forumu da ce se napraviti neki azil sa kapacitetom od 150 pasa. samo ne cuh kad je planirana izgradnja.

znam da je veci problem skloniti psa sa ulice od macke, ali mene ipak zanima, kao cat person, ima li i u jednom azilu u BiH mjesta za macke i da li ce u ovom sarajevskom biti samo psi?
banjaluka078

#34 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by banjaluka078 »

Nema na čemu. Vijest iz BL je da se planira proširiti kapacitet azila, jer postoji potreba.

Za taj u Sarajevu, čini mi se da rekoše da će početi u maju, ove godine.
Omerovim_Koracima

#35 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by Omerovim_Koracima »

Ja sam bio u situaciji da sam napadnut,jbga moro sam reagovat...
bez_ideje

#36 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by bez_ideje »

Jos se nisu poceli bojat macaka :mrgreen:
1987vendetta

#37 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by 1987vendetta »

somethings wrote:Fakat, što ni mene pas nikad nije napao? Zato što ih ne šutam nit ih maltretiram. Koliko puta sam samo prošla pored čopora od 10-ak cukica na Vilsu, ništa oni. Ni glasa nisu pustili, ni pogledali me nisu. Samo gledaju jedan u drugog i njuškaju nešto. Naučit djecu (a i odrasle treba očito) da ne mlate životinje, da ih ostave na miru, i neće ih grist. Al jok. Oni se jadni boje za sebe i svoju djecu, boje se da ih ne ujede cuko dok ga šutaju.
S ovim komentarom se apsolutno ne slazem... Znaci, zivotinje obozavam, nikada u zivotu nisam povrijedila nijednu zivotinju.. Oko kuce uvijek imam 4-5 maca koje hranim, imala sam isto toliko cuka u ratu, isto okolokucnih... Psi, kad su u coporu, se skroz drukcije ponasaju, nego kad su sami.. S obzirom da ima maca oko kuce, redovno svrati copor pasa da ih "posjeti". Jednu noc, vracam se kuci, ulazim u dvoriste, vidim velikog crnog psa ispred sebe.. Ja krenula prema njemu(tj. prema haustoru), kontam pobjeci ce on, kao sto vecinom pobjegnu.. Al jock, on krenu direktno na mene.. Ja se instiktivno okrenem i pocnem bjezat, on laje i trci zamnom, okrenem se, vidim njih 5 sad.. Valjda sam skupila neke snage, okrenem se i pocnem ja trcat prema njima,u isto vrijeme sam i vikala glasno. Na moju srecu, oni pobjegose. Mislila sam da ce me napasti, ali eto, vile su me pronosale. Ne vjerujem da su ti psi agresivni kad su sami i uvijek kad vidim jednog ili dva psa, pridjem im, pomazim ih i ako ima prodavnica u blizini, kupim im konzervu, jer vecinom ljudi te lutalice tjeraju, rijetki se sjete da ih nahrane.. I da, nadam se da ce ubrzo otvaranje nekog azila, mislim da ce svaki pravi ljubitelj zivotinja odvojiti neke pare u te svrhe, ako bude potrebno..
miroslav76

#38 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by miroslav76 »

...U Sarajevu ce se izgraditi Azil kapaciteta dvadesetak pasa,koji ce sluziti u terapiske svrhe OVISNICIMA..Dakle,opet-iskoristavanje pasa!!!..Navrsila se godina dana od usvajanja Zakona o zastiti zivotinja,a niko se nije pocesao ni po cemu,da bilo sta uradi za ove nesretnike..i "rezultati"su veoma vidljivi po ulicama..a zamislite koliko je bilo jednostavno i bez velikih troskova-hvatati pse,sterilisati,kastrirati i nakon hospitalizacije,pustati vani,tako bi se svake godine smanjio broj otprilike i do 8.ooo pasa-ovo je cista matematika...ali,oni hoce jednako da ubijaju i da cuvaju svoje "KRVAVE"fotelje.Zato nas je i Albanija prosisala,a uskoro ce i Ruanda....Zato, drugovi Komunalci i vi veterinari,razmislite o ovoj OPCIJI,da se udruzite,SINTERAJ pretvorite u neku vrstu prihvatilista,da ne kazem i improvizovane klinike,gdje cete sterilisati pse,hospitalizirati ih nekoliko dana i ispustati vani...Tako cete smanjiti njihovo razmnozavanje i eliminisati COPORE,od kojih narod zazire...to van je prvi bio korak i zadaca,koju ste trebali zapoceti prosle godine po potpisivanju Zakona...Imacete veliku pomoc od nas volontera-ljubitelja zivotinja,ogromnu,svaki dan,mi cemo vam hvatiti i dovoditi pse sa ulice...mi cemo ih hraniti,cistiti boksove..sve cemo ciniti ,samo da im pomognemo i skratimo njihove muke...Evo sada, u mom kvartu ima jedna kuja, koja ne moze da se okoti,vuce stomak po zemlji,drhti,oci njene,iznemogle od bola,traze pomoc od prolaznika svakog koji naidje...Ja ne mogu da je uhvatim,jer su je sinteri dvije godine ganjali sa zicom..kako da se pomogne ovom bicu u ovakom drustvu,pitam sve vas?!?!..Ovakvi slucajevi su samo jos u zemljama, koje je i sami Bog otpisao....
Ja_Ja

#39 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by Ja_Ja »

Malo je naivno tvrditi da copor pasa ne napada bez razloga, no to nije toliko ni vazno koliko je vazno da se ti psi zbrinu. Potpuno sam svjestan da mi ne trebamo izmisljati "toplu vodu" u ovom slucaju i da bi nam najlakse bilo pogledati kako to nasi susjedi rade ali ovo nije niti Srbija niti Hrvatska i niti bilo koja druga zemlja koja ima uredjenu mehanizaciju rjesavanja ovog i slicnih problema. Nisam nikada bio niti cu kada biti za nehumano ubijanje zivotinja ali problem koji imaju neki gradovi (govorim prevashodno o Zenici) prelazi granice podnosljivog.

Samo se u ovoj godini u Zenici desilo 20 prijavljenih napada (ne racunajuci one koji su potrazili pomoc u lokalnim ambulantama i one koji nisu uopste prijavili napade) od toga osam (8) u posljednih 7 dana. Malte ne svaki kvart ima svoj copor od 10 i vise pasa, jedan broj njih su sterlizirani ali to ne umanjuje opasnost od istih.

Opet podvlacim da je izgradnja azila, registracija kucnih ljubimaca i ugradnja cipova dugorocan i najbolji plan za efikasno uklanjanje napustenih zivotinja i rijesavanje ovog problema ali vas u isto vrijeme pitam; sta uraditi sada da se ljudi zastite?

Evo jedan interesantan tekst objavljen danas: http://zenicablog.com/index.php/crna-hr ... au-u-qapiq
opet ja

#40 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by opet ja »

minjonja wrote:banjaluka078, hvala ti puno na ovim informacijama! nisam znala da stvari tako dobro funkcionisu u ovom azilu!! svaka im cast! samo jos da i u sarajevu bude ovako. eno rece na zabranjenom forumu da ce se napraviti neki azil sa kapacitetom od 150 pasa. samo ne cuh kad je planirana izgradnja.

znam da je veci problem skloniti psa sa ulice od macke, ali mene ipak zanima, kao cat person, ima li i u jednom azilu u BiH mjesta za macke i da li ce u ovom sarajevskom biti samo psi?
u ovom sto se gradi u skolpu kampusa bice i dio za mace...barem je tako planirano :)
bpsang

#41 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by bpsang »

licno sam bio izlozen napaduove petorice koji mjesecima obitavaju u neizgradjenoj pijaci na A.Polju B-Faza.
Sta treba da se desi pa da napokon gradska kafilerija preduzme nesto na uklanjanju zvijeri sa ulica.

Image
Jara

#42 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by Jara »

1987vendetta wrote:
S ovim komentarom se apsolutno ne slazem... Znaci, zivotinje obozavam, nikada u zivotu nisam povrijedila nijednu zivotinju.. Oko kuce uvijek imam 4-5 maca koje hranim, imala sam isto toliko cuka u ratu, isto okolokucnih... Psi, kad su u coporu, se skroz drukcije ponasaju, nego kad su sami.. S obzirom da ima maca oko kuce, redovno svrati copor pasa da ih "posjeti". Jednu noc, vracam se kuci, ulazim u dvoriste, vidim velikog crnog psa ispred sebe.. Ja krenula prema njemu(tj. prema haustoru), kontam pobjeci ce on, kao sto vecinom pobjegnu.. Al jock, on krenu direktno na mene.. Ja se instiktivno okrenem i pocnem bjezat, on laje i trci zamnom, okrenem se, vidim njih 5 sad.. Valjda sam skupila neke snage, okrenem se i pocnem ja trcat prema njima,u isto vrijeme sam i vikala glasno. Na moju srecu, oni pobjegose. Mislila sam da ce me napasti, ali eto, vile su me pronosale. Ne vjerujem da su ti psi agresivni kad su sami i uvijek kad vidim jednog ili dva psa, pridjem im, pomazim ih i ako ima prodavnica u blizini, kupim im konzervu, jer vecinom ljudi te lutalice tjeraju, rijetki se sjete da ih nahrane.. I da, nadam se da ce ubrzo otvaranje nekog azila, mislim da ce svaki pravi ljubitelj zivotinja odvojiti neke pare u te svrhe, ako bude potrebno..
:run: :run:
Psi, kad su u coporu, se skroz drukcije ponasaju, nego kad su sami..
Tačno...isto i huligani... agresivniji su i "hrabriji" su u grupi.
miroslav76

#43 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by miroslav76 »

[quote="100_KA"]licno sam bio izlozen napaduove petorice koji mjesecima obitavaju u neizgradjenoj pijaci na A.Polju B-Faza.
Sta treba da se desi pa da napokon gradska kafilerija preduzme nesto na uklanjanju zvijeri sa ulica.

Image[ Poznajem ove pse,srecem ih svaki dan...jos nisam cula da laju ni na koga...Mozda su oni napadnuti???...Smirite se ljudi,jer ne znate sta VAS- moze sutra strefiti!!!
Cholina_Lokica

#44 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by Cholina_Lokica »

@100-ka
ovih 5 pasa svaki dan vidjam i i igram se sa njima, i laju iskljucivo na auta koja voze trotoarom, a ne na ljude... i svi najnormalnije prolaze pored njih...
miroslav76

#45 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by miroslav76 »

Dile wrote:@100-ka
ovih 5 pasa svaki dan vidjam i i igram se sa njima, i laju iskljucivo na auta koja voze trotoarom, a ne na ljude... i svi najnormalnije prolaze pored njih...
Tko je...nikad niti jedan nije ni pogledao u prolaznika,a kamoli da ga je napao,druga stvar je,sto neki ljudi ne podnose ni sami sebe.. :roll: :lol: ;-)
minjonja

#46 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by minjonja »

Dile wrote:@100-ka
to sve zavisi od okruzenja, odgoja i kulture u kojo je neko odgajan. doticni sto je stavio ove slike vjerovatno ima neke strahove i traume pa cim vidi psa, osjeti prijetnju. mogu misliti kako mu je bilo kad je vidio ovu petoricu. isto kao ja kad vidim na discoveryju one sto krabe hvataju. fuj fuj fuj, jednostavno mi se povraca kad ih vidim. sva se najezim. odnos povrijedjenih i ubijenih ljudi od strane pasa u odnosu na broj povrijedjenih i ubijenih pasa od strane ljudi je minoran. al sad ce se neko javiti kako ja stavljam znak jednakosti izmedju ljudi i pasa. ne, ali ipak priznajte da je velika razlika izmedju 2-3 mrtvih ljudi i nekoliko desetina hiljada mrtvih zivotinja.

treba edukovati narod. ja sam jednu godinu vani isla u skolu i imali smo hrcke, puzeve, ptice, isli redovno u zooloski, raja donosila svoje ljubimce i igrali se sa njima i ucili odgovornosti. to mi nikad ovdje docekati necemo. ne bi ni ovaj azil nikad pravili da ne osjecaju strah od pasa.

da dodam, redovno prolazim pored ovih cuka i nikad problema nisam imala. al sam vise puta vidjela da pas zalaje i onda se neka gospoja prepadne i krene kisobranom na njega.

COVJEK-PRICA, PAS-LAJE
miroslav76

#47 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by miroslav76 »

opet ja wrote:
minjonja wrote:banjaluka078, hvala ti puno na ovim informacijama! nisam znala da stvari tako dobro funkcionisu u ovom azilu!! svaka im cast! samo jos da i u sarajevu bude ovako. eno rece na zabranjenom forumu da ce se napraviti neki azil sa kapacitetom od 150 pasa. samo ne cuh kad je planirana izgradnja.

u ovom sto se gradi u skolpu kampusa bice i dio za mace...barem je tako planirano :)
Koliko bude ovisnika,toliko ce biti maca i kuca....Koja ironija i bacanje prasine u oci!!!!
minjonja

#48 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by minjonja »

ko ce se brinuti o zivotinjama? volonteri ili radnici? hoce li biti tu zaposlen neki veterinar?
kamen spoticanja

#49 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by kamen spoticanja »

Ja_Ja wrote:U Zenici danas postoji kronican problem pasa lutalica. Vlast je pokusala zajedno sa pojedinim organizacijama da rijesi problem sterilizacijom pasa (vidi http://zenica-online.com/?p=1737), no taj proces zahtijeva mnogo vremena dok samim centrom grada lutaju horde cuka. Bez obzira koliko zeljeli biti humani ovaj problem je toliko velik da jednostavno cekanje da sterilizacija (dakako najbolja opcija zajedno sa azilom) "pocne djelovati" tj. da se broj pasa prirodno pocne smanjivati nije dobar. Nije dobar iz jednog razloga, a to je da je ljudski zivot ipak mnogo vrijedniji od zivota psa lutalice.

Ma koliko okrutno zvuci uspavljivanje je itekako dobra opcija dok se ne iznadje bolje rijesenje problema koje nece uzeti godine za implementaciju i rezultat.
ono sto je zanimljivo da ce sterilizacija donijet rezultat i to je nedvojbivo...no medjutim,zanimljivo je to da je to proces smanjivanja broja pasa lutalica smanjivanjem kolicina hrane,po sablonu vise pasa manje hrane...manje pasa u dugorocnom periodu...i tu lezi caka...na ovaj nacin opstaju najjaci i najveci i to je u zenici sada jako primjetno...ovi sto sad vladaju gradom su telad u pravom smislu te rijeci...i takvih se moras kloniti bez obzira koliko su ti .uda velika :D i sto je opet prirodno zbog manjka hrane postaju sve agresivniji...bice haman veselo :-?
Dogman

#50 Re: Psi lutalice napadaju - Azila nema

Post by Dogman »

100_KA wrote:licno sam bio izlozen napaduove petorice koji mjesecima obitavaju u neizgradjenoj pijaci na A.Polju B-Faza.

Image
Slazem se s tobom, ovo su monstrumi koje treba pobiti. Samo za taj posao cemo morati zvati neke opasne i hrabre muskarce da se priblize ovim zvijerima. Dok se ovaj problem od vitalnog znacaja po ugrozene gradjane ne rijesi, preporucujem ti da ubuduce nosis pempars pelene da bi izbjegao daljnje neugodnosti.
Locked