pseca dlaka ?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
xXxgtnxXx

#1 pseca dlaka ?

Post by xXxgtnxXx »

Mnogo volim pse i ostale kucne ljubimce ali imam jedno pitanje, dali je istina da se umire od psece dlake ?
Nadam se da cu ovdje dobiti odgovor. :mrgreen:
Baby

#2 Re: pseca dlaka ?

Post by Baby »

xXxgtnxXx wrote:Mnogo volim pse i ostale kucne ljubimce ali imam jedno pitanje, dali je istina da se umire od psece dlake ?
Molim? Vidi ,ako pereš ruke nakon diranja psa i treseš odjeću ok je,od pseće dlake se ne umire već se ide na operaciju,kako bi se dlaka izvadila.I to još zavisi kakva je dlaka.Otac mi je doc. pa znam ;)
Shoshana

#3 Re: pseca dlaka ?

Post by Shoshana »

xXxgtnxXx wrote:Mnogo volim pse i ostale kucne ljubimce ali imam jedno pitanje, dali je istina da se umire od psece dlake ?
Od dlake, same po sebi, se ne umire. Bez obzira na to kakva je dlaka. Od ehinokokusa (koji se moze dobiti od zarazenog psa - a u nasem narodu 'od dlake') se itekako moze umrijeti.
xXxgtnxXx

#4 Re: pseca dlaka ?

Post by xXxgtnxXx »

Shoshana wrote:
Od dlake, same po sebi, se ne umire. Bez obzira na to kakva je dlaka. Od ehinokokusa (koji se moze dobiti od zarazenog psa - a u nasem narodu 'od dlake') se itekako moze umrijeti.
Znaci ako pas bude cist netreba da se brinem ??
Shoshana

#5 Re: pseca dlaka ?

Post by Shoshana »

xXxgtnxXx wrote:
Shoshana wrote:
Znaci ako pas bude cist netreba da se brinem ??
Pretpostavljam da je dovoljno odnijeti uzorak pseceg izmeta na veterinu, da se utvrdi da li je pas zaazen parazitima ili ne. Nakon toga mu samo uredno davati tablete protiv parazita (onako kako ti veterinar kaze - ili kako pise na kutiji).

Znam da se nesto pricalo uveliko i o nekoj vakcini, ali nisam sigurna dokle je to doslo... Pitaj veterinara, oni zaista najbolje znaju.
Chemist

#6 Re: pseca dlaka ?

Post by Chemist »

Ehinokokus koji se dobija kao posljedica psece dlake je jako opasan, cak je i operacija jako delikatna, pogotovo ako se cista ugnijezdila na nepristupacnom mjestu. Parazit se moze nastaniti na vecini unitrasnjih organa, cak i na mozgu, tako da nije bas bezazlena situacija!!! Uglavnom, moze se otkriti na ultrazvuku pregledom kod iskusnog doktora.
Baby

#7 Re: pseca dlaka ?

Post by Baby »

Moraš se paziti od ekinokokusa,kupaj psa,tabletice protiv parazita,te posebna lopata i po mogućnosti rukavice kada kupiš pseći izmet.
tatjanamster

#8 Re: pseca dlaka ?

Post by tatjanamster »

Baby wrote:Moraš se paziti od ekinokokusa,kupaj psa,tabletice protiv parazita,te posebna lopata i po mogućnosti rukavice kada kupiš pseći izmet.

pa zar to neko golom rukom... :lol: :lol: :lol:
Uglavnom, čuvaj se dlaka, strava, ako ikako možeš ne stavljaj životinju u kuću.
Vjeruj mi, ovo kažem za tvoje dobro.
Još ako nisi higijeničan/na... :cry: :cry: :cry:

Progutala MAČIJU dlaku i završila na operacionom stolu....zamisli :roll:
chengaba

#9 Re: pseca dlaka ?

Post by chengaba »

Ako je propisno vakcinisam i ako mu odrzavas higijenu, nema frke od parazita, pogotovo ako je neki kratkodlaki pas.
Istina je da znaju jako biti zajebani paraziti, posebno Echinococcus, koji se znaju svugdje zalijepiti.
Recimo ako fasujes Echinococcus granulosus, simptomi su slicni cirozi jetre, jer se mali gad u jetru zalijepi (odlicna misao pred spavanje) :D .

Sad sto tice gutanja ciste dlake, redovno cesljaj psa, i ako ga moras drzati u kuci/stanu, mijenjaj cesto carsafe/ prekrivace na kojima najcesce boravi, i pokusaj da bude sto manje u kuci kad se linja. :wink:
xXxgtnxXx

#10 Re: pseca dlaka ?

Post by xXxgtnxXx »

chengaba wrote:Ako je propisno vakcinisam i ako mu odrzavas higijenu, nema frke od parazita, pogotovo ako je neki kratkodlaki pas.
Istina je da znaju jako biti zajebani paraziti, posebno Echinococcus, koji se znaju svugdje zalijepiti.
Recimo ako fasujes Echinococcus granulosus, simptomi su slicni cirozi jetre, jer se mali gad u jetru zalijepi (odlicna misao pred spavanje) :D .

Sad sto tice gutanja ciste dlake, redovno cesljaj psa, i ako ga moras drzati u kuci/stanu, mijenjaj cesto carsafe/ prekrivace na kojima najcesce boravi, i pokusaj da bude sto manje u kuci kad se linja. :wink:
Ahh sad malo ste me prestrasili neznam dali da uzmem psa imao sam ga prije ali uvijek su me dlake brinule.... Ja pse mnogo volim ali jeboga te dlake... inace ja ga nebi drzo u kuci, vec u dvoristu ....
p.s uvijek drzim higijenu, pogotovo ruku stalno ih perem, ali cim neki pas skoci na mene ja odma promjenim odjecu tj. bacim na pranje jer se bas bojim dlaka isto kao da imam fobiju :S
FaceOff

#11 Re: pseca dlaka ?

Post by FaceOff »

Pa ako ga ne planiras drzati u kuci, ako si tako pedantan, pa peres ruke i mijenjas odjecu odmah nakon kontakta sa psom, ne vidim nikakav problem da ga nabavis.
Ne mislim da treba imati fobiju od psece dlake, jednostavno redovno pranje ruku, odrzavanje higijene psa, redovni pregledi kod veterinara i straha ne bi trebalo biti.
Cholina_Lokica

#12 Re: pseca dlaka ?

Post by Cholina_Lokica »

sjooo panicara... iz tog razloga postoje male tabletice koje ti ljudi govore, i njih dadnes psu, i mirna bosna...

de ba kad ljudi tako lako umirali, ne bi nas bilo ovoliko koliko nas ima...
Shoshana

#13 Re: pseca dlaka ?

Post by Shoshana »

Ne treba pretjerivati ni u cemu. Veca je sansa da te na ulici udari auto, nago da dobijes ehinokokus, pa sam sigurna da te to nimalo ne sprijecava da izlazis iz kuce. Kad skontas malo bolje, osim sto je jako velika sansa da te udari auto, napolju si izlozen konstantnom napadu izduvnih gasova i polena (koji mogu rezultirati astmom), a i eventualnom napadu nekog siledzije, te kako god okrenes - najbolje ti je da sjedis u kuci.

Eh, sad, u kuci..... :oops: Opste je poznato da se najveci broj nesreca dogadja upravo u kuci. Najvise u kuhinji, onda u kupatilu. Dalje, tesko da bi ikada ista i pojeo, jer su velike sanse da se zarazis losom hranom, posebno u ljetnom periodu (mada salmonela puca i zimi). Od vode - sta sve mozes dobiti - da ti i ne pricam...

Ako bi covjek tako razmisljao, i stvarao sebi fobije od svega i svacega - svoj kratki i mizerni zivot bi provodio negdje izmedju spavace sobe i hodnika :D vegetirajuci.

Razloznim strepnjama treba pristupiti racionalno, sagledati rizike, postupati preventivno, u granicama mogucnosti i uzivati u zivotu.
chengaba

#14 Re: pseca dlaka ?

Post by chengaba »

Eh bas kad sam raspolozen nesto, ide od mene jedna prica za laku noc :D :D :D

Echinococcus granulosus je simpaticna vrsta parazita koja se moze fasovati od psa, svinje, goveda itd...
Kada predje na covjeka, izaziva bolest ehinokokozu. Iz jaja u crijevu se razvija larva koja prodire u krvne sudove i najcesce se lokalizuje u jetru, pluca, a nije rijetkost da zavrsi i u mozgu, gdje se multipliciraju i mogu cesto izazvati smrt.

Taenia solium je takodjer vrsta pantljicare ciji je konacni domacin covjek, a prelazni domacini su svinje, kerovi, zecevi, macke itd...
Odrasla jedinka izaziva bolest teniozu, a larva cisticercozu.
Doticna se fasuje tako sto se jede nedovoljno kuhano meso. Nakon ingestije, mlade jedinke se zakace za zid crijeva, i pocinju da papaju.
Nakon nekog vremena dosegne polnu zrelost i izbacuje se izmetom u vanjsku sredinu.
Ove bas i nema kod nas, najcesta je tamo u Iranu i Indokini

Simpaticna je isto i Multiceps multiceps koja se nastani u mozgu, i moze se ukloniti jedino hirurskim putem :D :D :D
(fasuje se od ovcarskih pasa - jer je ovca cest domacin, pa ovaj od ove, vi od psa ;-) )

Za kraj, fotka dobre koke da vam skrene misli
Image
Za dame :D
Image
xXxgtnxXx

#15 Re: pseca dlaka ?

Post by xXxgtnxXx »

Sad pred spavanje sam to procitao svaka ti dala :-)

:dance:
Friesian

#16 Re: pseca dlaka ?

Post by Friesian »

posljednji post je koliko toliko dobro opisan... ali posto se islo u detalje i ja cu malo dodati.. uglavnom, Echinococcus granulosus je parazit koji parazitira SAMO kod pasa... ovo sto kazem se misli da parazitira kao odrasli parazit.... covjek se zarazi od SAMO zarazenog psa i to preko dlake jer se jaje tog parazita vrlo lako moze naci na dlaci... postupak migriranja larvi je vec opisan i samo jos da dodam da se te ciste mogu naci i na poprecnoprugastoj muskulaturi kao i na kostima, pored vec navedenih organa. Od ovog parazita oboljevaju najcesce ovcarski psi koji obavljaju svoju funkciju. Ostale zivotinje obole preko fecesa zarazenog psa a pas ce oboliti jedino ako pojede meso sa cistom Echinococcus g.. Ali je vazno napomenuti da je ovo vrlooo rijetko.

Takodjer, nije za odbaciti ni parazit Toxocara canis koja je parazit pasa i poznatija je kao "gliste", to su oni standardni paraziti koji se CESTO nalaze kod stenaca. S obzirom da su to paraziti pasa oni svakako mogu dospjeti i kod covjeka u organizam i taj slucaj se naziva Sindrom larva migrans sto znaci da ona u covjecijem organizmu ne moze dospjeti punu zrelost vec ostaje u larvalnom obliku a lokalizira se u unutrasnjim organima (visceralni oblik) ili u oku (okularni oblik).

Jeste li ikad culi da je neko kod nas obolio!? Ja nisam!!!

Prema tome tablete protiv parazita, a ima milion preparata, svaka 2-3 mjeseca i rijesen problem! Od same psece dlake vam NISTAAA ne moze biti, prema tome postite suplju... Ja imam kuju njemackog ovcara i jedna od mana te pasmine je cesto linjanje, skoro citavu godinu, i u tom slucaju ja ne bih izlazio iz bolnice da je to istina a progutao sam bezbroj njenih dlaka...
HAVANA

#17 Re: pseca dlaka ?

Post by HAVANA »

Rijetko ko ostane živ. :skoljka:
ovo_malo_duse

#18 Re: pseca dlaka ?

Post by ovo_malo_duse »

Friesian wrote:posljednji post je koliko toliko dobro opisan... ali posto se islo u detalje i ja cu malo dodati.. uglavnom, Echinococcus granulosus je parazit koji parazitira SAMO kod pasa... ovo sto kazem se misli da parazitira kao odrasli parazit.... covjek se zarazi od SAMO zarazenog psa i to preko dlake jer se jaje tog parazita vrlo lako moze naci na dlaci... postupak migriranja larvi je vec opisan i samo jos da dodam da se te ciste mogu naci i na poprecnoprugastoj muskulaturi kao i na kostima, pored vec navedenih organa. Od ovog parazita oboljevaju najcesce ovcarski psi koji obavljaju svoju funkciju. Ostale zivotinje obole preko fecesa zarazenog psa a pas ce oboliti jedino ako pojede meso sa cistom Echinococcus g.. Ali je vazno napomenuti da je ovo vrlooo rijetko.

Takodjer, nije za odbaciti ni parazit Toxocara canis koja je parazit pasa i poznatija je kao "gliste", to su oni standardni paraziti koji se CESTO nalaze kod stenaca. S obzirom da su to paraziti pasa oni svakako mogu dospjeti i kod covjeka u organizam i taj slucaj se naziva Sindrom larva migrans sto znaci da ona u covjecijem organizmu ne moze dospjeti punu zrelost vec ostaje u larvalnom obliku a lokalizira se u unutrasnjim organima (visceralni oblik) ili u oku (okularni oblik).

Jeste li ikad culi da je neko kod nas obolio!? Ja nisam!!!

Prema tome tablete protiv parazita, a ima milion preparata, svaka 2-3 mjeseca i rijesen problem! Od same psece dlake vam NISTAAA ne moze biti, prema tome postite suplju... Ja imam kuju njemackog ovcara i jedna od mana te pasmine je cesto linjanje, skoro citavu godinu, i u tom slucaju ja ne bih izlazio iz bolnice da je to istina a progutao sam bezbroj njenih dlaka...

Evo haveru sad jesi.

Ja sam jedan od ti koji su imali (ne)srecu da popuse Echinococcus. I to na plucima..Tacnije na lijevom plucnom krilu..

Prvo, za ove koji pojma nemaju o ovome kao doticna gore sto rece progutala pasju dlaku i zvarsila na operacionom stolu da nadzu drugu temu gdje ce prosipati frustracije i ne istine jer od progutane dlake se ne zavrsava pod nozem. Pod noz se ide zbog PARAZITA

Ovo je dobra tema za sve ne samo one koji imaju psa ili macku jer ovog parazita moze dobiti bilo ko.

Na danasnji vakat, kad pasa i macaka lutalica ima na sve strane, voce i povrce se zaljeva svim i svacim pa i fekalijama. Lokalni mesari i klaonice istresaju otpad nekontrolisano vjerovatnoca za poipustiti ovog parazita je veca nego mnogi vjeruju...

I veca je mogucnost da popusis ovo sa ne oprane jagode ( vocke nije bitno koje uzeh jagodu jer mi pade napamet) ili pak salate nego sa psa kome se odrzava higijena, vakcinise se i jede normalnu psecu hranu.

Postoje 2 mogucnosti i 3 slucaja kod Echinococcusa, 1 mogucnost je da udahnes jaje a 2_a je da progutas. Kad udahnes obocno se razvije cista na lijevom plucnom krilu ( 1 slucaj) zasto neznam ali znam daje tako. Kad progutas obicno je na jetri (najcesci slucaj) ali ako se profiltrira kroz jetru i zavrsi na mozgu( sto je rijedak slucaj nema spasa).
Kad to dobijes pojma nemas, jer nema simptoma. Sam oraganizam nemoze da to unisti i stvara gnojnu cistu oko toga a koja u stvari pogoduje razmnozavanju. Tako dok cista raste unutra nje se paraziti mnoze u slucaju pucanja ciste a to obicno bude ako slucajno ne diagnosticiras na vrijeme, nema spasa...
Covjek moze dugo nostiti ovog parazita a da pojma nema...

Ja licno nisam ima nikakvih zdravstvenih problema,neznam cak ni koliko dugo sam to nosio,ne bih ni znao da nisam na treninzima poceo osjecati zamor da bi na kraju dobio upalu mislica... Nakon toga (kao i vecina kad zagusti onda ljekaru) otisao sam ljekaru da bi se ustanovilo da na plucima ima cistu velicine 5x7 cm i nakon daljnjih pretraga se utvrilo da je Echinococcus.

Operaciom je odstranjena cista i hvala Alahu i strucnom hirurgu nemam nikakvih problema...a proslo je prilicno godina..

Rizik za ponavljanje je veoma veliki ako se operacija ne odradi strucno....

Osim toga kako nema nikakvih simptoma, kad krenes na operaciju imas osjecaj da ides zdrav, sto tehnicki gledano i jesi (osim ako nije doslo do pucanja ciste)..Znaci zaspes(narkoza) zdrav..Budis se bolestan(isjeceni zdravi misici, itd itd.....)

Nakon toga vjeruj mi kad vidim pasa na 100 udaljenosti pocne da me skakilja u grlu...Da se razumijemo ne mrzim ni pse ni macke cak sta vise, ali nemogu si pomoci, zaobilazim ih u velikom krugu...

I na kraju savjet.. Voce i Povrce obavezno operite prije jela, narocito sumsko voce (jagode, borovnice, maline) a i ostalo lagerovano i transportovano ko zna kud..Nije dovoljno da se obrise mora se oprati...

:bih: :run:
Friesian

#19 Re: pseca dlaka ?

Post by Friesian »

drago mi je da si ok... inace ne znam licno nikog ko je obolio od Echinococcos-a ali ovo sto si boldirao se odnosilo na samu dlaku i izvinjavam se ali sam lose formulisao...

sretno...
alica.k

#20 Re: pseca dlaka ?

Post by alica.k »

imam pse, obojica imaju dugu dlaku, obojica su u kuci, jos nisam obolila.....i ne mjenjam odjecu odmah nakon kontakta s psom...pa brate mili morala bih se svakih 5 min presvlaciti...
mislim da je sve ok dok je pas cist od parazita.

edit: ovo je bas bespotrebna panika. ako je neko imalo higijenski osvijesten (iliti CIST) onda nema razloga za paranoju ovoliku.
Post Reply