Przionica kafe

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ermin_man

#1 Przionica kafe

Post by ermin_man »

Mala molba za one koji imaju iskustva sa przionicom kafe (distribucija po trgovinama, marketima) da pomognu malo.
Konkretno mislim:
-Kolko se isplati raditi sa malo kvalitetnijom kafom bez primjesa jecma, graska i sta sve jos ne?
-Kakva je otprilike zarada sa jedne vrece (60kg) sirove kafe?
-Pouzdani dobavljci, distributeri sirove kafe?
-Najcesci i najveci problemi ...
sheikh

#2 Re: Przionica kafe

Post by sheikh »

Hmmm
Sto se tice muljanja sa graskom,to prvi put cujem??? kako ces mjesati grasak sa kafom????
Jecam se ne mjesa sa kafom,jer kilogram jecma nije nimalo jeftin :) To su sve price koje neko prica,a mnogi vjeruju.
Imam mnogo iskustva sa kafom i prizonicama.Isplativ je biznis,ako se mozes probiti na trziste.Sto se tice distribucije,najjednostavnije i najefikasnije ti je da probas dilati veleprodajama pa da oni prodaju drugima i u svojim trgovinama.Jer dok ti budes trazio i obilazio sve markete,gubis vrijeme i novac.Vreca od 60kg nikada nema toliko kg :)
To ti govorim pa smijem se usuditi iz prilicno obilatog iskustva.Jer ona dok dodje iz Brazila,promjeni deset kamiona,speditera,brodova,pa skontaj da svako skine sa nje 300gr ili 400gr.Ali ne fali nikada vise od dva kilograma.Kada isprzis tu kolicinu,dobar dio ispari i skupi se,pa ti na kraju dobijas oko pedesetak i kusur kilograma.
Distributeri su sasvim ok,cijene se stalno mjenjaju kao i trziste,mozes dobiti dobru cijenu,ako placas kesom i uzimas velike kolicine.Moji distributeri su firme iz Viteza i Uskoplja.Problema u przionici nema kao individualnog problema....Moze ti se preprziti kafa,pa je moras baciti,mozes uzeti pogresnu vrstu kafe pa je neukusna.Problem je povezati dimnjak sa uredjajem koji przi kafu,da se dim ne vraca,da je ventilacija dobra,ali sve se to da rjesiti.
Ako imadnes bilo kakvih problema,slobodno mi se obrati.....
Sa srecom u biznisu :bih: :thumbup:
saki123

#3 Re: Przionica kafe

Post by saki123 »

Zdravo. Znate li koja je sada cijena vreće sirove kafe od 60 Kg? Je li pržionice uzimaju isključivo kafu minas iz brazila ili uzimaju i robuste i sl.? Gdje se mogu naći prodavci sirove kafe u BiH? Hvala!!! :)
talić

#4 Re: Przionica kafe

Post by talić »

Nekad su postojala samo tri velika uvoznika kafe u BiH. Koliko se sjećam najveći je bio iz Donjeg Vakufa, evo podaci iz 2007. god.

"U BiH se godišnje uveze oko 23.000 tona sirove i prerađene kafe. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), sa 6.250 tona prošle godine, a takva jesituacija i u ovoj, najveći uvoznik sirove kafe je kompanija „Jadro“ iz Donjeg Vakufa/Uskoplja. Druga po snazi je kompanija„Antoni} Trade“ iz Banje Lukesa 4.291 tonom. Ove dvije kompanije drže oko 50 posto tržišta sirove kafe u BiH. Ostali daleko zaostaju, pa je tako „Elster Commerce“ iz Sarajeva na trećem mjestu sa 9,30 posto tržišnog udjela ili 2.193 tone."
Eto ti tri najveća uvoznika pa zovi a možeš pokušati i sa nekim iz Hrvatske, npr.
http://www.boscaff.hr/prikaz.php?link=djelatnost.php
plodding bag

#5 Re: Przionica kafe

Post by plodding bag »

Imam ponudu za uvoz kafe,a bavim se nekim drugim biznisom,tako da o ovome ne znam nista.Ponuda je ozbiljna i rijec je o vecim kolicinama.Lagano istrazujem stanje na trzistu,pa ako neko zna vise,sve su informacije dobrodosle.
jasko__

#6 Re: Przionica kafe

Post by jasko__ »

Zna li neko mozda da li se Pržionica kafe može registrovati u formi obrta, kao dopunska djelatnost??
Ima li ko iskustva????
calculator

#7 Re: Przionica kafe

Post by calculator »

jasko__ wrote:Zna li neko mozda da li se Pržionica kafe može registrovati u formi obrta, kao dopunska djelatnost??
Ima li ko iskustva????
Možda, ako "pržionica" samo čini uslugu prženja i mljevenja kafe. Da kafu kupuje, prži, melje je i dalje prodaje, pržionica mora biti registrirana kod UINO za promet akciznim robama, usput i ispunjavati niz uslova koje dopunska djelatnost ne može postići.
Post Reply