Pozdrav forumasima
Imam problem sa mojim Golfom. U cemu je stvar, kad je hladan i sad a pogotovo zimus pali tesko i to samo prvi put, ugasis ga poslije nekoliko sekundi rada i opet zaverglas pali ko mina. Provjerio sam grijace kod majstora kaze da je ok, prije 9 mjeseci sam ravnao glavu motora jer sam imao problem sa rashladnom tecnosti. Dali to ima veze neznam??Sad i usred ljeta vergla malo duze dok ne kresne, neznam stace biti zimus Icon_rolleyes nevjerovatno samo prvi put, auto ostavim da radi desetak sekundi ugasim ga a on pali ko mina(tako i prosle zime)
Promijenio sam i filter goriva i filter usisa ali opet isto. A da zimus je tesko palio uzasno na prvo grijanje, a kad bi ga dvaput ugrijao palio je bolje i tako citavu zimu.
Sve savjete uzimam u obzir. Da motor je TDI 66kw
Pozzzz
Prvo paljenje problem
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#2 Re: Prvo paljenje problem
Uh , cudni su ti majstori , jedan ti kaze " nije to nista samo vozi" , drugi kaze odmah mjenjaj , treci radi sta god da mu kazes uglavnom kod tako starih auta sve je moguce. Kakav mu je akumulator?. Jesi li mjenjao filter za gorivo ? Pocni sa sitnicama koje svakako moras mjenjati a koje nisu preskupe. To sto si brusio glavu motora drfinitivno moze uzrokovati problem sa paljanjem ako sve poslje nije nastimano kako treba sto je u biti los znak i vise manje sugerira da ce ti uskoro trebati nova masina 
- pezzar
#3 Re: Prvo paljenje problem
Pokusaj staviti nepovratni ventil na dovod goriva, jer meni ovo zvuci kao vracanje goriva, pa prvi put duze verglas, dok ne navuces gorivo, a drugi put odmah pali.
- Gile Šampion
#4 Re: Prvo paljenje problem
Može biti da ti gorivo baš ne povlači dobro,može biti da ti nije neko od vakum crijeva napuklo,grijači,kompresija...svašta nešto...čak ako je vruć a ne pali može biti do alnesera...
jbg. nije to dvica pa da znaš odmah šta je.Bez dijagnostike ništa
jbg. nije to dvica pa da znaš odmah šta je.Bez dijagnostike ništa
-
dakon
#5 Re: Prvo paljenje problem
Naludje je sto on vuce ko lud(zato mislim da nije kompresija)nedimi, ama nista sto bi ukazalo da je do slabljenja masine. Na auto putu komotno razvije svoju max brzinu 180 kmh, zato mi je malo cudno. Ok pocecu od sitnica pa cemo vidjeti dokle cemo stici.
Pozzzzzzz........
Pozzzzzzz........
- AmADin_gospo
#6 Re: Prvo paljenje problem
nemaš šta počinjati od sitnica jer su one najskuplje. nepravi se pametan jer će te to koštati 3 puta više nego da si otišao majstoru. može biti kvar od 1000 a i od 3 kerma.
čim majstor počne rečenicu "a da nije...." ili "da probamo...." odma se okreni i bježi, jer ko i ti, hoče da ti izmjenja grijače, filtere, boš pumpu, brisače, upaljać i rezervnu gumu. od pogađanja nema ništa, jer eventualno, jednom ćeš doči do stvarnog kvara, a bespotrebno si skršio bruku para na dijelove koje nisi morao da mijenjaš.
po mom skromnom mišljenju, mogu biti 2 stvari, ili ti se gorivo vrača u rezervoar pa treba vremena dok ga navučeš, ili ti je opala kompresija pa smješa prolazi pored karika (pretpostavljam da si ravnao glavu jer ti je pomiješao ulje i vodu)....ovo je samo pretpostavka. otiđi kod istog majstora koji ti je radio glavu i nek ti on sredi taj problem.. jer ako ništa, on ga je več otvarao i može naslutiti šta bi moglo biti...
sretno
čim majstor počne rečenicu "a da nije...." ili "da probamo...." odma se okreni i bježi, jer ko i ti, hoče da ti izmjenja grijače, filtere, boš pumpu, brisače, upaljać i rezervnu gumu. od pogađanja nema ništa, jer eventualno, jednom ćeš doči do stvarnog kvara, a bespotrebno si skršio bruku para na dijelove koje nisi morao da mijenjaš.
po mom skromnom mišljenju, mogu biti 2 stvari, ili ti se gorivo vrača u rezervoar pa treba vremena dok ga navučeš, ili ti je opala kompresija pa smješa prolazi pored karika (pretpostavljam da si ravnao glavu jer ti je pomiješao ulje i vodu)....ovo je samo pretpostavka. otiđi kod istog majstora koji ti je radio glavu i nek ti on sredi taj problem.. jer ako ništa, on ga je več otvarao i može naslutiti šta bi moglo biti...
sretno
-
whow
#7 Re: Prvo paljenje problem
AmADin_gospo wrote:nemaš šta počinjati od sitnica jer su one najskuplje. nepravi se pametan jer će te to koštati 3 puta više nego da si otišao majstoru. može biti kvar od 1000 a i od 3 kerma.
sretno
Pa filtere svakako mora da mjenja to je redovno odrzavanje a ne trosak pa i brisace ponekad treba zamjeniti posebno ako zivis u hladnijoj klimi jer metlice kada se par puta zalede i odlede to vise nije to . Pumpa se testira i mjenja se ako je potrebno. Ja uopce ne kontam tipove koji nikad nista ne odrzavaju onda se cude kada auto rikne. Ja znam tipove koji nikad recimo nisu rotirali gume jer zao ima je za to dato lovu a sami su ljeni da promjene ili pametnajkovici ( moj komsija) koji tvrde da se ulje u zadnjem diferencijalu nikad ne mora mjenjati iako u servisnoj knjizi jasno pise da se ono mjenja na 30, 60 , 100k kilometara . Nekad su takvi savjeti i zlonamjerni jer svuda ima dusmana koji "rastu" kad ti vozilo rikne zbog nepropisnog odrzavanja. Ja licno mislim da su sitnice izuzetno vazne jer od njih sve i pocne. Sitnice poput redovnih servisa su krucijalne za ispravnost i dugotrajnost vozila.E sad ako si kupio kramo za 900 km i vozis dok je ne satares to je nesto drugo.
-
emko1234
#8 Re: Prvo paljenje problem
AmADin_gospo wrote:nemaš šta počinjati od sitnica jer su one najskuplje. nepravi se pametan jer će te to koštati 3 puta više nego da si otišao majstoru. može biti kvar od 1000 a i od 3 kerma.
sretno